Új hozzászólás Aktív témák

  • Essejó

    Topikgazda

    válasz lemmy71 #593 üzenetére

    Szóval annak a kosárnak van értelme. Egyszerűbb nagy mennyiségű faszenet abban berakni, mint felpúpozni a rácson, aztán utántöltéskor csak kihúzod, előre szeded a parazsat és mögé pakolod a szenet, a benne levő terelő lapok értelme az, hogy lassan ne egyszerre gyulladjon be az egész. Grillnél kell a sok parázs, de bbq esetében nem a gyorsaság a szempont hanem a kellő hő sok órán keresztüli biztosítása. Egy egybe 3-4 kg-os tarja akár 6-8 órát is tölt a piten, egy marhaszegy akár 12-14 órát, és ha azt egy töltéssel meg tudod csinálni (a szegy esetében ez tuti kizárt) az a legjobb. Akkor nincs jelentősége a kosárnak és elég egy sima rács ha nem faszenes hanem tisztán száraz hasábfás tüzelés a cél, akkor még igazából külön légbevezető sem kell, mert abban az esetben az ajtó nyílásával szokták szabályozni az égés intenzitását. Nem értem, hogy gondolod, hogy elöl hátul alulról, hogy engedjen be még levegőt, és az keveredjen. Minek? Az égés akkor a legjobb, ha az oxigént a rács alól kapja a tűz és az szépen felmelegszik. Egyébként is a kosár nélkül csak a rácsot tekintve hogy engedjen fel hideg levegőt alulról ami keveredne? Persze lehet második levegő bevezetést csinálni, a tervezett parázskupac magasságában kell még egy légbevezető az ajtón. Ezt másodlagos levegőbevezetésnek hívják, itt a friss hideg oxigén hatására megnő a hőmérséklet, viszont kevesebb lesz a füst, tehát bbq esetén felesleges, de ezzel már elérhető a grillező hőmérséklet. Viszont ebben az esetben kell egy terelő lemez ami megakadályozza hogy a tűztér hátsó felén a füst bebukjon a sütőtérbe, tehát azt előre vezeti.

    A hőmérséklet tovább emelhető, ha a bevezetett másodlagos levegőt előmelegíted. Ekkor már mondhatni tiszta füstmentes égést kapsz kékes színű lángokkal és igen magas égéshővel. BBQ-hoz teljességgel alkalmatlan.

    [ Szerkesztve ]

    Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

Új hozzászólás Aktív témák