- antikomcsi: Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Szevam: Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mgy
senior tag
Hazai filterkv ötletetek van? Nagyon tisztelem a CM-et, de vmi olcsóbbat szeretnék.
A roastopusnál jól láttam, hogy "csak" eszpresszóra pörkölnek?
Köszi! -
Nutra
tag
Pár hét olvasás után sok mindent tanultam tőletek. Köszönöm!
Most indult meg bennem a vezérhangya, hogy eszpresszó vonalon továbblépjek és az off Jura S90 helyett (mellett) egy belépő karos gépet vegyek. Egy tavalyi filterkávés bevezető után a Jura és a Brikka mellé került a filtervonalon V60, Aeropress és egy Hario Mini Slim Pro őrlő és persze elléptem a kilós bolti kávéktól is - az ár kb ugyanaz, a méret 200-250gr és a minőség / íz egy más világ :-)
Jelenleg egy Graef CM702 lenne a következő lépés - remélve, hogy eszpresszó mellett filterezésre is megfelel (a Hario meg maradhat utazósnak a Brikka + Aeropress mellé)
Presszógépnek Lelit Anna PID-et néztem ki. Fő használat napindító cappuccino (bocs...) a párommal ill. napközbeni presszók a hétvégén. Amiben bizonytalan vagyok az a 57mm kar - vajon mennyire limitáció ill. tényleg OK-e napi max. pár adagnál tejhabosításra is az egy bojler. (Használtban, tuningban kevésbé gondolkodom kezdésnek, hozzáértés híján.)
Felmerült még bennem az új Gaggia Classic, de kevésbé derült ki, hogy az mennyire OK gép ill. PID nincs benne.
Szívesen veszek minden vélemény, tanácsot őrlőben is, gépben is - aztán döntenem úgyis nekem kell (meg fizetni, használni és ha minden jól megy, sokkal finomabb kávékat készíteni és meginni ;-) -
thomasrc
tag
Úgy rémlik, volt már téma erről, de hiába keresem, nem találom... Rancilio Silvia karom belsején lekopott az ezüstös bevonat. A kérdés, hogy ezzel van teendő vagy használhatom így is? A kávé ízén nem érzem, hogy befolyásolná, de azért nem szeretném, ha a rézből kioldódnának káros anyagok.
Ami még érdekelne, hogy a kopás ellen mit lehet tenni? Minden főzés után rögtön kiöblítem a kart folyóvízben, szóval nem is értem mitől tudott ennyire lekopni a bevonat.
[ Szerkesztve ]
-
zolikaDB
veterán
Sziasztok!
20e körül szeretnénk venni munkahelyre egy eszpresszó gépet.
Ennyi a keret.
Ebből mi a legjobb vétel manapság? Bolti, garis, számlás gép játszik csak.
Eddig ezeket néztük:
- Sencor SES 1710BK
- Szarvasi SZV 611 -
djboris
csendes tag
Ha őszinte akarok lenni, nem biztos, hogy érdemes erőltetni az olcsó filterkávézást. Ami megoldás lehet ha elfogadható pl. az olcsóbb brazil zöldekből készült magos kávék. Esetleg a vintage öregebb zöldekből készült fás mellékízzel rendelkező afrikai kávék. Viszont a magyar filteres kínálat általában többé-kevésbé casmo áron mozog. Olcsóbb zöldekkel dolgozni filter esetében elég rizikós. A filter kevésbé megbocsátó kategória. Amikor le kell tolni egy negyed liter italt valami olcsóbb zöldből azért az elég hard tud lenni. Emiatt nehéz kérdés ez a dolog. Egyébként a roastopus kávéja amiből fincsi filtert lehetne készíteni az is kb casmo áron van. Egy előfizu olcsóbbá tudja tenni a kávézást, a kérdés az a kedvezmény már azon a szinten van-e ami már megfelelő.
-
mgy
senior tag
válasz djboris #90720 üzenetére
Köszi a többieknek is a tippeket, neked Boriska meg a részletes javaslatot!
Józsira voltam eddig filterügyben hagyatkozva, jellemzően nyáron szoktam inni,, most egyik sincs.
Sízős csapat reggeli kávéját kell megoldanom pár napra. Az embereket ismerve számít, hogy értelmes minőségű italt kapjanak, de a körülmények miatt meg azt hiszem feleselges huszonezer forintos kávéval próbálkozni. "Good enough" márkájú kávé lenne a legfajább. -
Alg
veterán
Szia,
Nem vagyok szakértő, de van már kb. bő 2 hónapnyi tapasztalatom a Lelit Anna+Graef CM800 párossal.
Eddig tökéletesen meg vagyunk vele elégedve, kettőnknek a tiétekhez nagyon hasonló használat mellett (napi max 2-3 dupla adag, tejjel capunak vagy flatwhite-nak) nekünk tökéletes.
57es kar: kicsit nehezebb hozzá extra cuccokat találni, bár a szokásosabb dolgokból: tamper, egyengető, IMS kosár, bottomless kar van, csak a választék jóval kisebb. Cserébe valamivel takarékosabb, az 58as 18-22g-al szemben mi általában 15-16g-ból főzzük a duplát.
A kávé minősége minket tejes italokhoz tökéletesen kiszolgál, épp a hétvégén járt barátnőm a Madalban, és azt mondta most már otthon is nagyon hasonló flat white-ot csinálunk, nekem ennyi bőven elég.
Gőzkar: két szimpla/ egy duplához bőven jó, nyilván egy kávé-gőzölés-kávé kört nem fogsz tudni vele gyorsan lenyomni mert a második kávé előtt várni kell hogy rendeződjön a hőfok.
Jelenleg nem látom hogy bármikor is annyira belemerülnék a kávézásba, hogy kevés lenne ez a párosítás, egyedül talán az zavar hogy a graef-ból az utolsó ~1-1,5 grammot csak pofozva lehet kinyerni, szóval max. egy kényelmesebb darálót fejlesztünk majd talán (Niche Zero...).
Szerk: amúgy én is először a tuning Gaggia-kat néztem, csak párom esztétikai okokból megvétózta a dolgot
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
sapizee
csendes tag
Casino Mocca előfizetés mellett az MTRM roast kávéit szoktam vásárolni filterezésre (V60, aeropress). Ittam már jókat innen is, és 3000 Ft a 250g-s kiszerelés:
https://mtrm.hu/kinalatunk/
A Műterem kávézóban mindig van, amit ki lehet próbálni -
djboris
csendes tag
Egyébként Balázsék vagy 10%kal olcsóbbak. Szóval ebben javítanám magam. De ugye még nem filtereznek. Gyorsan felkukkantottam a kapuczinerhez kíváncsiságból. De ott is ahogy láttam amit világosabbra pörkölnek az már ilyen 12-16k kilós áron megy. Esetleg a szegedieknél még körbe lehet nézni.
-
WiZARD
addikt
válasz coxymaxi #90604 üzenetére
Vajon profibbak lettek mióta nálam voltak?
Hozzám azóta se jöttek vissza
Milyen kávézókban vannak?[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
Dolphin
tag
Tesztelgettem, beallitottam a Sage BCG820 daralomat egy kozepes porkolesu kavehoz, teljesen jol szuperalt, kb 30ml 25-30mp kozott, finom kave, majd valtottam egy vilagosabb porkolesu kavera egy uj IMS 12-18g-os szuro tarsasagaval. Na azota egyszeruen keptelen vagyok beallitani az egeszet, a kave omlik a GC-bol, 15mp alatt 35ml 16g kave, es az orlot mar lehetetlen finomabbra venni (fokozatosan vettem lejjebb-lejjebb, hatha csokken a sebesseg), ill kb dupla erosseggel is tamperelem mar, de a sebessege nem valtozik. Mi lehet a problema? Bocsanat, ha zoldfulu kerdes. GC "vizhozam" 280-300ml korul van 30mp alatt, ellenoriztem a szemcsemereteket is kulonbozo beallitasokon, valtozik... pogacsa nem szakad at... Valaki esetleg? Nagyon megkoszonnem!
-
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz Dolphin #90729 üzenetére
"15mp alatt 35ml 16g kave"
Akkor most jól értelmezem, hogy 16 gramm babból próbáltad?
Mivel egy picit sem látszik a felszőszűrő csavarjának a lenyomata a kávépogácsán, szerintem növeld a kávé mennyiségét. Nekem ugyan nem volt IMS 12/18g-os szűrőkosaram, de az illetékesek innen a fórumról azt mondják, a 18-20g kávétól függően belemegy. Világosabb pörkölésből több megy adott kosárba alapból is, úgyhogy ha a darálót már nem lehet finomabbra állítani, én azt mondanám, menj feljebb a mennyiséggel. Hajrá!We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
Gravity1234
tag
Szia!
Mar kozel 4. eve hasznalom a Lelit Anna-t, mondjuk nalam a Lelit Fred orlo van melle.
Mai napig tokeletes, hibamentes. En is Flatwhiteot iszom a legtobbet, igy a gozoles napi szintu es problema nincs vele.
A gozkar, illetve az "ereje" nyilvan nem egy profi tobbkaros uzemi gepe, de semmi gondod nem lesz vele, maximum 20-30 masodperccel tobb idot toltesz el vele."Logisztikailag" amit mas is emlitett mar, arra kell figyelned (bar ez nem Lelit Anna fuggo, hanem egykazanos gepek barmelyike) hogy ha esetleg valaki presszot ker, te meg gozolt tejes variaciot, esetleg vendegek vannak es 3-4-5 kavet kell csinalni akkor a gozoles a legvegen lesz hiszen az egy kazan miatt fel kell forrositani gozoleshez, ami utan visszahulnie sokkal tobb ido. Tehat ilyenkor presszokat lagyartod, "picit" allnak amig vegzel mindegyikkel es a legvegen gozolsz tejet es keszited el a tejes italokat.
Ha a penz nem szamit es kenyelmes vagy, esetleg tudod hogy sok a vendegetek, sokat jartok ossze, akkor mindenkepp ketkazanost vegyel, van a Lelitnek is nagyobb verzioja, de arban joval huzosabbak.
Ha hasonlo mint nalunk, hogy 90% ban magatoknak kettotoknek es neha, ritkan vendegek akkor toekeletes azzal a pici logisztikai kompromisszummal.
Az 57 es kar..... no nekem anno amikor idejottem a forumra es elindultak a kerdeseim ebbol lett elegem egy ido utan, mert messze-messze tul lett misztifikalva. Felejtsd el. 4 ev alatt vettem hozza 1 db plusz naked kart, meg 1db IMS szurot. pont semmi szuksegem es valoszinu neked sem lesz masra, ezek pedig vannak 57-esben is.
Vilagosabb, kisebb szemu kavekbol 17-18g korul megy a dupla, hagyomanyosabb felebol pedig inkabb 16g.Ha mechanikailag jol beallitod a lefolyast es jo az orlemenyed isteni kavekat fogsz inni 57 es karral is
G.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
Dolphin
tag
válasz SteelCowboy #90735 üzenetére
Igen, ezt kihagytam, 14g volt a kozepes porkoles, tokeletes volt, ezt emeltem mar 16-ra, es semmit nem valtozott. De a lenyeg lehet nem volt egyertelmu. A orlemeny finomsaganak valtoztatasaval NEM valtozik a lefolyas... pedig torvenyszeru lenne. Kiprobalom majd masik kaveval is, hatha vmit maskepp csinalnek...
Egyetlen ami eszembejut, hogy a pogacsa szelen elereszti a vizet, megemeli a pogacsat a szuroben a nyomas... de olymi keves eselyt latok erre.[ Szerkesztve ]
-
Csabszin
csendes újonc
Most megtudtam, mi köze a búsó járásnak a jó kávéhoz.
Mohácson betértünk egy cukrászdába-kávézni, most vasárnap. A tömeg ellenére gyorsan ott gőzölgött előttünk a szép tigrismintás ital: finom illat, kávés ízek. Túl sok idejük nem volt szórakázni, grammozgatni, stb. a hölgyeknek, azt se tudtam meg milyen kávé, ill kávégép, mert nagy volt a forgás.
Otthon a PID-elt Gaggiám, és Mazzerem egyéb lehetőségek nélkül csak reményt sugároz, de nem kergetek álmokat.Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Flashback
addikt
Piccola 60 Titanio örlő-ről halottatok már?
- 60mm titanium grinding discs
- 250Watt - 220V / 120V
- 2.5 - 4 g / s
- 80-83 decibelsMindezt 400EUR-ért...
Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Nutra
tag
válasz Gravity1234 #90738 üzenetére
Köszönöm neked is és alg-nak is a részletes választ.
Akkor Anna marad stabilan a shortlist-en ;-) Az egy vs két bojler kérdésemet akkor lezártam magamban, csak emiatt min. kétszer annyit nem ér meg (nekem és most).
Valaki Gaggia Classic Pro (mod nélkül) tapasztalatokkal?
Csak motoszkál bennem a hírneve (<2015) és az újról is sokfelé mondják, hogy ízben mégis ez a legjobb a mai gépválasztékból. Amennyivel olcsóbb, abból talán ki is jöhet később egy kis upgrade (persze nálam is játszik, hogy a szép gyári külsővel könnyebb a páromat meggyőzni a váltásról). -
SteelCowboy
csendes tag
válasz Dolphin #90739 üzenetére
De a lenyeg lehet nem volt egyertelmu. A orlemeny finomsaganak valtoztatasaval NEM valtozik a lefolyas... pedig torvenyszeru lenne.
De, egyértelmű volt a lényeg. Az IMS 12/18-as kosárba 16 gramm kávét teszel, tehát alultöltöd. Épp ezért nem változik a lefolyás. Ha nem töltöd meg rendesen a kosarat, púderré őrölheted a kávét, akkor is át fog zubogni.
Csak egy tanács volt, hogy próbálj meg több kávét tenni bele. Nem muszáj megfogadni.
Vagy még az lehet, amit sz.zs mondott, hogy döglött a kávé.We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
72lakiluk
tag
válasz SteelCowboy #90743 üzenetére
1-2 g alultöltés, de jelentős túlőrlés biztos, hogy megfogná a vizet. Ez tuti döglött, kár is túlragozni Nálam már szinte összeértek a kések a Mezzeren és mégis csak dőlt a 'kólaszerű' cremamentes anyag, amikor döglöttbe futottam
-
Dolphin
tag
válasz SteelCowboy #90743 üzenetére
Oh, ezzel viszont meg nem talalkoztam... Amennyire sikerult rakeresnem, tenyleg lehet hogy doglott, a crema is sokkal vilagosabb volt, mint eddig valaha. Ha igaz, ez annak a jele is lehet.
Viszont pontos leirast nem talaltam meg, roviden lenne valaki oly kedves, es leirna mit jelent pontosan, h doglott, es logikailag hogy lesz annak ilyen eredmenye?
Addig is koszonom mindenkinek a hozzaszolasokat!
-
#64275200
törölt tag
Kérdés a Mazzer Majorról
Van-e valakinek tapasztalata vagy információja arról. hogy a Major hogyan viselkedik a 151F vagy 151G késekkel? Ahhoz elég drágák a kések, hogy csak egy próba kedvéért vegyek 1-1 ilyet. Viszont egy frekvenciaváltóval, lehet, hogy nagyszerű filter őrlő lenne belőle? -
senior tag
válasz Dolphin #90745 üzenetére
Döglött=öregedett
Ez lehet attól, hogy
1., régi pörkölés
2., viszonylag friss pörkölés, de sokáig szellőzött ( pl. babtartályban, vagy sokszor volt nyitogatva, stb...)
Az oxigén a legfőbb ellenség, ezért érdemes minél kisebb adagokba szétporciózni, ha nem fogy el viszonylag hamar.
Minél világosabb pörkölés, annál hamarabb képes ledögleni ( akár napok alatt is! ).
Ezt csak gondolom, hogy azért befolyásolja a lefolyást, mert minél döglöttebb, annál kevésbé képes megdagadni a víztől a kávészemcse, így a pogácsa nem tud megfelelő ellenállást kifejteni a vízzel szemben, kvázi átzubog rajta.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Dolphin
tag
válasz sz.zs. #90747 üzenetére
Epp most probaltam ki egy tok masikkal, tokeletes... szoval doglott kave volt, pedig par napja vettem Sose talalkoztam meg doglott kaveval, koszonom mindenkinek a sok segitseget es a magyarazatot, igy valoban logikus!
Egyebkent a Tchibo Privat kimeros kaveja volt. Nem vartam sokat, ha tartalybol meregetik, de ennyire... Nem ertem ha egy ekkora ceg kaveval foglalkozik, hogy lehet ennyire igenytelen -
senior tag
válasz Dolphin #90748 üzenetére
Jah, hogy kimérős is, meg Tchibo is?!
Hát akkor nem csodálkozom.
Azt írtad világos pörkölésű, nem gondoltam, hogy Tchiboról van szó
Úgy, hogy a kávézó lakosság nagyrésze a nyomásfokozós gépekben a kotyogósban, Szarvasiban, stb... készíti a kávéját, annak meg mindegy, hogy mennyire döglött.
Frissen pörkölt kávét vegyél, azzal nem nagyon hibázhatsz.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen