-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
WiZARD
addikt
Régóta iszok mindenféle kávét, elmúlt időben egyre inkább érdekel, odafigyelek rá, stb.
Régen itthon Nespressot ittam, aztán meguntuk, jött vmi egyszerű kotyogós, meg mindenféle "hétköznapi" tégla, igazából egyikért se voltam oda. Kb 1 hónapja vettem egy Brikkát, ezzel már egész jók lettek a téglákból kapott eredmények, de közel se volt ahhoz, amit 1-1 jobb helyen ittam.
Ma végre rászántam magam, és elmentem venni darálót, egy Hario Skerton lett a befutó.
Megfőztem az első saját darálású kávét. Isteni lett, ilyen jót itthon még nem ittam
Dallmayr Prodomo-t daráltam, nem tudom milyen szintet képvisel, de nekem nagyon ízlett.
Saját darálóval végre látom értelmét, hogy jobb kávét vegyek, és így frissen őröljem, ne pedig x napja/hete őrölt valamit igyak.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Azt elhiszem, hogy a meredek szakasz teteje. Talán ez az első kávé, amit itthon magamnak főztem, és nem csak 1 kávé lett, amit iszok, megszokásból, koffein miatt, stb, hanem tényleg finom volt...
Jah és járt hozzá egy ajándék Hario V60 dripper, reggel kipróbálom, bár nem tudom mit várjak, lehet nem az én világom lesz, inkább rövid, eszpresszót szeretem.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
sokkal jobb lett, mint amit vártam, de marad a Brikka
viszont arra tökéletes lesz, hogy utazásnál bedobjam a csomagba, és legyen alternatíva a szállodai ihatatlan löttyre.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz ronin s8 #13549 üzenetére
Én múltkor megnéztem, de csak mert épp arra sétáltam, és akkor nem volt kedvem bemenni. Külsőre rendben van, árak kb hasonlóak mint bármelyik új-hullámos kávézóban...
Most jöttem a Mantra Specialty Coffee Minibar-ból, finom volt a kávé, kedvesek voltak, ajánlom.
(dupla presszó 450, flatwhite 590)Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz ronin s8 #13560 üzenetére
Üdv mindenkinek, itt a topicban új vagyok, de reményeim szerint rendszeres látogató leszek...
Ha minden jól megy akkor jövőhéten végre beszerzem az első komolyabb kvfőzőm, jelenleg egy Brikkám van, most egy pides Gaggia Baby a kiszemelt. (Egyelőre Hario Skerton-t tekerek, de tervben van előbb-utóbb valami elektromos, mert kezdem ezt unni...)
Ahogy olvasgattam Brita és hasonló vízszűrők nem ajánlottak hozzá. Kérdés, hogy akkor mit érdemes használni, simán forralt víz, valami ásványvíz (melyiket érdemes keresni?)?Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz radi8tor #13695 üzenetére
Az alsó a beállított, a felső az aktuális érték, elsőre eléggé felfűti, és onnan hagyja visszahűlni. Bár egy kis üres shottal lehet ezen gyorsítani
(Nekem se volt még PID-em, sőt eddig csak Brikkám volt )
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz ronin s8 #13698 üzenetére
(nem értek hozzá, szóval lehet hogy hülyeséget írok)
96fokra van most állítva, és ez történik:
Ha hideg, akkor elkezdi szépen felfűteni, a PID-en világít a zöld (OUT) végig, aztán 96 után picivel látszólag "lekapcsol", nem világít a zöld. Persze ilyenkor a hőtehetetlenség miatt még melegszik tovább. Ez nem lenne meglepő. Viszont még 102-103 körül is néha felvillan a zöld, tehát gondolom ilyenkor fűt, és elmegy 113ig simán, de még néha ott is villog a zöld. Majd onnan jó pár (10+) perc alatt esik vissza 96-ra és ott stabilizálódik.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
thx
az a tamperhogy kell autotuningot futtatni?
(néztem a PID leírását, elsőre túl soknak tűnt, gondoltam inkább nem nyomkodom mielőtt valamit nagyon félrenyomok)második körben már nem lövi ennyire túl
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
-
WiZARD
addikt
válasz Toobee #13728 üzenetére
Tervezem szétszedni és rendesen vízkőmentesíteni, de most jöttem rá, hogy kellene tartalék tömítéseket vennem, hogy akkor azokat is cserélhessem. Hol kapok?
Mennyire könnyű/nehéz szétszedni+összerakni?
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
-
WiZARD
addikt
No miután tisztogatás közben a fejet se tudtam szétszedni, annyira össze volt állva, így nekiláttam, és szétszedtem az egész masinát.
Egész könnyen ment, bár nem szedtem apró darabokra, csak addig, hogy a kazánt ki tudjam nyitni.
Belül jobb mint amire számítottam, de azért ráfér kis tisztítás.
kb 4 tömítéssel találkoztam, azokat kicserélem újra, most indulok megvenni őketDélután remélem sikerül az összerakás
Belül van 1 műanyag keret, ami a gőznek a tekerőjét tartja, ezt 2 oldalt tüske fogja, 2 oldalt csavar tartaná. a 2 csavar ki volt törve, de ha tényleg csak ez a legnagyobb baja az adott pénzért, akkor 1 szavam se lehet
Jah és ma sokadik próbálkozás után sikerült egy egész normális lefolyású kávét alkotnom, bár az ízével még voltak gondok...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz WiZARD #13747 üzenetére
Na kész a művelet, kicseréltem kazántömítést, és a fejtömítést, meg volt 3 apróbb, ami útban volt szerelésnél, így azokat is.
A fej nagyon egybe volt gyógyulva, szétszedve elég rendes mennyiségű rákötött cucc volt. Felváltva áztattam (meg közben lemostam) citromsavban és Tersonetben, nagyja lejött, de nem volt tökéletes, a maradékot dremel+rézkefe párossal tudtam rendesen leszedni.Összeraktam, átnyomom citromsavval a rendszert még, hogy ott is legyen valami vízkőoldás, ahova most el se jutottam. Egyelőre úgy néz ki hogy nem ereszt, remélem nem is fog, nincs kedvem még1x szétszedni
(sajnos nem fotóztam közben)
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Régen én is cukroztam minden kávét (nespresso, majd brikka), aztán 1-1 újhullámos kávézóban rám szólt a barista, hogy legalább kóstoljam meg cukor nélkül, megkóstoltam, és tényleg finom volt anélkül is. Azóta ahol jó, ott cukor nélkül iszom.
Most már végre itthon is tudok olyat csinálni, ami lemegy cukor nélkül is.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz ronin s8 #13786 üzenetére
Ahh, most ittam meg, majd nemsokára
Szerintem valami dupla szűrővel próbálkozok, majd megpróbálom kideríteni a pontos típust, kb 15-16g őrleménnyel tűnik jónak.
Bár a végtermék mennyisége nem éri el a duplát szerintem. (legalábbis ha leállítom amikor jónak tűnik, és nem hagyom a színtelen/halvány, híg végét)Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz ronin s8 #13786 üzenetére
nem kép, de tessék, a kedvedért
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
na megvan az új kv adag, Kapuczinerből brazil red diamond + guatemala, már várom hogy hazamenjünk Győrből, és megkóstolhassam
vízhőfokkal kapcsolatban lenne kérdésem, hogy "általánosságban" mit lehet róla tudni, mi a magasabb/alacsonyabb hőmérséklet eredménye, mi az a tartomány, amit érdemes próbálgatni?
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
-
WiZARD
addikt
válasz ronin s8 #13825 üzenetére
Én tegnap itt a győri Kapuczinerbe bementem kávét inni, hátha jót adnak (1-2 hónappal ezelőtt voltam utoljára, addig mindig ihatót kaptam). Új "eladó" van, eszpresszó gyanánt kaptam valamit ami kb annyi volt mint egy dupla eszpresszó, és cukor nélkül meginni se bírtam
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Ha valaki tud jó őrlőt, nagyon jó áron, akkor dobjon egy privátot
Addig olvasgattam mindenfelé, hogy rájöttem muszáj valamit vennem, amivel espressohoz rendesen tudok őrőlni, na meg a Hario Skerton tekerését is nagyon unom
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Gaggiahoz milyen es mekkora szurot ajanlotok?
Most valami 14 g-s dupla, microperforalt expolygonos van, avx-en ez volt a kedvenc, ezt kaptam a GB-velValami "nagyobb" - 18-20 g korulivel vajon tudnek tobb jo kavet csinalni, hogy valoban kijojjon 2 espresso?
Nekem is hasonlo gondom van, 1 adagnak eleg kb, duplatol tavol van...Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz ronin s8 #13935 üzenetére
tejhabbal nekem is vannak gondjaim, egyre inkább gondolkozok hogy a csodás muanyag tejhabostó izé helyére veszek egy Rancilio Silvia gőzkart, ahogy neten látom sokan cserétlek erre...
mindig nagyon habos, buborékos lesz nekem, ahelyett hogy a rendes suru tejhab lene...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz ronin s8 #13949 üzenetére
ahhoz kéne egy 3.5 decis edény, asszony meg 5 decist varázsolt, mert szerinte lehet bele kevesebbet is tölteni és jóez
ő issza a tejes cuccokat, én csak szívok az elkészítésselSoha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz ronin s8 #14120 üzenetére
Nekem is rá volt gyógyulva, ezért is kezdtem el szétszedni a gépet. Végül nagy feszegetés árán nagy nehezen lejött. (csavarhúzóval és kisebb villáskulccsal feszegetettem körbe) Lehet hogy pár órás tersonetes majd citromsavas áztatás megkönnyítette volna, de nem vagyok róla meggyőződve.
Miután sikerült leszedni utána 1-1 órát áztattam, egy része lejött a rákövült cuccnak, de maradt még bőven, végül bronzkefés dremellel szedtem le a maradékot.Kartömítést is cseréltem, bár nem volt baja a réginek, de nem tudtam mennyi idős, stb. Az új azért jelentősen rugalmasabb, és így legalább egy darabig nem lesz gondom vele reményeim szerint.
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
-
WiZARD
addikt
válasz Xabi78 #14244 üzenetére
tökéletes leírás
Én régen Nespressoztam. Aztán valahogy meguntam, és jött a Brikka + Hario Skerton.
Pár hete gondoltam, hogy veszek valami "belépő" kávégépet, így lett egy használt PID-es Gaggia Baby.
Aztán megtudtam, hogy a Hario Skerton nem az igazi az espressohoz, így rászántam magam egy darálóra. Ha már daráló, akkor olvasgattam, kérdezgettem és az jött le, hogy egy Iberital Challenge ugyan megtenné, de úgyis mást akarok majd elég hamar, így sikerült beújítani egy Mazzer SJ-t (ma hozza a futár), a GB árának 1.4x-ért, pedig egyáltalán nem terveztem még 2 hete. Na meg jön a rakás apróság, kosár, stb, ami kellAmúgy napokban gondolkoztam, hogy valamelyik fórumon olvastam, hogy a Nespresso milyen rohadt drága, mert csak 5-7 g kávé van egy kapszulában, és ezt felszorozva kg-ra 20k/kg környéki árat kapunk.
Így nézve valóban drága. Viszont ha azt nézem, hogy a 8-10k/kg-s kávéból mennyi kell (most épp 14g körül használok) egy espressohoz, akkor máris fordul a kocka
(és akkor még arról nem beszéltünk, hogy hány 14g-s adagot dobok ki, ami szarul sikerült, bár remélem ez az arány idővel javulni fog )[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz bbuffy #14254 üzenetére
Nekem egyelőre 14-ből sikerült olyat csinálni, amivel valamelyest elégedett voltam. Bár tény, hogy az itthon lévő szűrők is eléggé behatárolnak, csak meló mellett q nehéz eljutni ezekbe a szerencsétlen boltokba, amik 9-10 körül nyitnak, és délután 4-5 körül zárnak. Ezt soha se fogom megérteni, hogy miért ilyenkor van nyitva egy csomó bolt.
De ha már itt tartunk, GB-hez ki milyen szűrőt ajánl szimpla illetve dupla espressohoz? (most még nincs kedvem 10k körül venni VST-t)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Thx, ez a terv, hogy 18 g környékéből kijöjjön a dupla.
Na meg eddig a Hario Skertonnal kínoztam magam, remélem ma a Mazzer segít, hogy ne csak a 14es szűrővel tudjak normálisat csinálni.Már csak kérdés, hogy hol, és pontosan milyet vegyek. Bár expolygon 8kor nyit, lehet, hogy meló előtt megpróbálok odamenni holnap.
[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz radi8tor #14291 üzenetére
thx
nem kicsi, de babtartály nélkül annyira nem vészes, azt meg már el is pakoltam
(illetve még gondolkozok egy extramini babtartályon, de sok értelme nincs igazán annak sem)Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Végre ki lehetett próbálni a CM Reko -t, nagyon ízlik.
Párom is teljesen oda van, hogy ő csak ilyet akar, és ezeket az ízeket itthon eddig csak CM kávéknál érezte.[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Ma próbáltam egy Kapuczineres Monsooned Malabar-t, ilyen tökéletes lefolyást, és brutál crema-t még semmivel se sikerült csinálnom, főleg elsőre
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
válasz JackFeryll #14535 üzenetére
Pedig otthon is meg lehet közelíteni az adott x helyen kapott kávét.
Nem kell 7 számjegy, 6 is elég (és 1-essel kezdődik), de akár 5 számjegyből is ki lehet hozni szerintem.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
Én most kezdtem bele, és én is a szóban forgó kávézók hatására.
Használt Gaggia Baby PIDdel volt 50k, Mazzer 67k (de csak mert eléggé maximalista vagyok, fele ennyiből egy Iberital is megtette volna állítólag).Viszont kávéból eddig ugyan nem túl sokat kóstoltam, de csak a Casino Mocca-s Reko hozta azt az ízvilágot, amit ezekben a kávézókban tapasztaltam.
(sőt már korábban Brikkával a szintén CM-s Gakuyu-ini is hasonlított rá távolról )Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
-
WiZARD
addikt
-
WiZARD
addikt
válasz MSoltRC #14643 üzenetére
Én ugyan nem vagyok profi, inkább csak kezdő, így max darálóra tudok válaszolni.
Fórumok olvasgatása után egy felújitott Mazzer Super Jolly-nál kötöttem ki, pont az általad megadott áron van, nem űrtechnika, és otthoni használat mellett elpusztíthatalannak tűnik.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Rossz üzlet az EV-kölcsönzés
- Übergyors Samsungnak próbál látszani egy hamisított NVMe SSD
- OLED TV topic
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Energiaital topic
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Kerékpárosok, bringások ide!
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Politika
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- További aktív témák...