- Milyen NAS-t vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Microsoft Excel topic
- Crypto Trade
- Súlyos adatvédelmi botrányba kerülhet a ChatGPT az EU-ban
- MinDig TV
- Rendszergazda topic
- Mindenki AI-t akar, már 2025-re is eladták a HBM chipeket
- Proxmox VE
- Kapnak egy rakás reklámot a Roblox játékosai
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz thomasrc #57849 üzenetére
A fél órát költői túlzásnak érzem, de igen, ez ilyen. Nincs benne az a szelep, ami a csapolás végén elvezeti a nyomást, így meg kell várni, hogy az szép lassan a kávépogácsán át távozzon. Ha nagyon lassan megy el a nyomás esetleg próbálj picit durvábbra őrölni (vagy olyan kávét végy ami kicsot durvábbra van őrölve, ha nincs darálód).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Rush77
aktív tag
-
#25510592
törölt tag
válasz thomasrc #74924 üzenetére
Mindig mérleggel mérem a karoshoz a szemes kávét és őrlés után ellenőrzöm van-e még az őrlőben maradék.
Amikor világít akkor fűt, lehet vele játszani, hogy mikor indítod, amikor világít vagy amikor már nem.
Ha nem jön semmi az elején, érdemes átöblíteni az üres kart aztán vagy várni egy fűtés ciklust vagy ahogy jobban sikerül, ki kell tapasztalni.
-
qvik27
tag
válasz thomasrc #74924 üzenetére
Nem ismerem a gépet, de általában:
a valami akkor világít, amikor bekapcsol a fűtés.
A kávét érdemes mérni, ugyanígy a csapolási időt - sztem ez az egyik leglényegesebb paraméter. Komoly hőmérséklet szabályozás (PID stb.) nélkül a hőmérséklet igngadozni fog, erre nehéz egyértelműen jó tanácsot adni, és kávétól is függ, hogy mit szeret (pl.P&Y feltünteti a javasolt hőmérsékleteket is a csapoláshoz).10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
waxos
csendes tag
válasz thomasrc #74935 üzenetére
A melóhelyen egy régi
Saeco technológiás gépet használok, és annál a gépnél a fűtés ideje alatt nem ég a lámpa. A zöld fény bekapcsolása elvileg azt jelenti, hogy a gép készen áll a csapolásra, de mivel a termosztát lekapcsolása után még emelkedik a hőmérséklet egy ideig, nem célszerű egyből csapolni, mert hőhiányos lehet a kávé. Az még rézbojleres gép, de gondolom a tiedre is igaz, hogy a hőstabilitás miatt érdemes több felfűtési ciklust is kivárni. Be van hőmérőzve, így látszik, hogy csapolás előtt még a gőzgombbal is érdemes rajta emelni a hőt. -
Rush77
aktív tag
válasz thomasrc #76610 üzenetére
Szerintem youtube-on keressél videót "depressurize Poemia portafilter" vagy hasonló címekkel.
Ott elmondják a lépéseket és hátha segít.@zozy84
Ha csapvízzel használod akkor mindenféleképpen ajánlott.
Pl. ezek. Nem tudom, hogy az automatákba jó e a párna vagy esetleg a tubus formájú kell.[ Szerkesztve ]
-
azigazimoris
aktív tag
válasz thomasrc #76870 üzenetére
Nekem 1 volt gyárilag, kettő a tasakban.
Most 2 van a gépben és így dolgozik 10-14 állás között presszóhoz.Nokia1611, Siemens C25, Nokia 3110, Nokia 5110, Nokia 3210, Sony Ericsson K501, Nokia E52, Motorola Defy, Lumia 920, LG Flex2, Samsung S7 Edge, Samsung S10+, S23 Ultra
-
vicces1
aktív tag
válasz thomasrc #76870 üzenetére
Szia, ha az Edigital-nal vennél (ami most pont nem a legolcsóbb) de ez érvényes az összes webshopos viszonteladóra, akkor érdemes ránézni a dobozra, mert nagyon gyakran újracsomagoltat adnak, láthatóan bontott a doboz! ami valóban új is, csak esetleg hiányos tartozékkal! (nem feltétlenül)
Nekem 1db alátét volt az őrlőben, és nulla db mellékelve. Alap a 3db.
Mellesleg 25 ft volt SKS-ben spéci 0,3-as hézagoló alátét ami ehhez is kell, tehát annyira nem izgatott, csak bosszantó lehet, miközben a hivatalos forgalmazó "pofátlan áron" kínálja a szó szerint filléres alátétet.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
mutyi
őstag
válasz thomasrc #77038 üzenetére
Milyen kosarat használsz?
LM 7grammos kosár? Tegyél bele több kávét,mondjuk 8-8.5 grammot. A többiek valszeg azt fogják tanácsolni, hogy mehet bele 9-10 gramm is, de ez részben attól is függ,hogy milyen a pörkölés fajtája. Olaszosabb pörkölésből kevesebb kell, a világosabb pöriből szokott több kelleni általában.
Van esetleg naked karod?
Ha igen, próbáld meg azzal, ott több crema fog lenni,mint ha kifolyósat használsz. Legalábbis nálam ez a tapasztalat.Egy hét alatt nálam is előfordul, hogy kezd bedögleni a kávé, hiszen naponta 3-4 alkalommal nyitom ki a zacsit, hiába zárom le azonnal és nyomom ki belőle a levegőt. Főleg a végén mindig kezd gyenguszabb lenni, amikor már csak 50-80 gramm van a zacskó alján.
[ Szerkesztve ]
-
qvik27
tag
válasz thomasrc #77241 üzenetére
Tapasztalatom szerint a szimplat celszerubb rovidebb csapolasi idore probalni, nagyobb esellyel lesz ihato az eredmeny. Es nem veletlen mondjak sokan a duplazast.
Azt a kavet nem ismerem. Ha javasolhatok, kezdd inkabb PY Choco madness-szel vagy Pacific monsooned malabarral. Ezek eleg halas kavek, finomak is, es boven van veluk tapasztalat itt is.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
von toth
tag
válasz thomasrc #77241 üzenetére
Szerezz egy mindenképp nyomásfokozó nélküli kart (vagy kimókányolod de arra készülj fel hogy vissaztenni nem tudod)és mindenképpen hűtsd le a bojlert, tehát ha megvan a hőm. visszajelző lámpa, akkor 3 személyes adagot kell csapolni, úgy, hogy nincs fent a kar, tehát öblítesz. Aztán felcsatolod a kart nagyjából elszámolsz 10-ig és lehet csapolni. Ha alul megjelennek az első cseppek, (mármint kávé ) akkor leállítod további 3 mp-re és újraindítasz a kellő mennyiség eléréséig. Szimplázni nem tudsz vele, olyan szűrőt nem fedeztek még fel ahhoz a karhoz.
-
Nibiru
tag
válasz thomasrc #77241 üzenetére
Én hasonló gépet használok. Amit írtál abból arra következtetek, hogy szörföznöd kellene egy kicsit, hogy megtaláld az optimális hőmérsékletet a kávéhoz. Az én tapasztalatom az, hogy a világos pörkölésűek többsége imádja, ha a fej és a portafilter is át van melegedve és nincs szükség hűtőcsapolásra sem.
A sötét pörkölésűek viszont meghálálják,a hűtőcsapolást, a viszonylag alacsonyabb vízhőmérsékletet.
Ja és sose "áztass elő" sötét pörkölésnél, mert az az idő is számít. A kazán ugyanis azonnal elkezd fűteni a hűtőcsapolás után, és akkor ugyanaz az eredmény, a végére már égett (keserűbb a normálisnál) lehet a KV.
És még valami. Nem ismerem a Poemia szűrőit, de elég gyakori, hogy a szimplából más ízű kávé jön le, mint a duplából, még akkor is, ha minden más optimális, azaz pl. jó a szimpla szűrő formája, azaz normálisan tömöríthető és nem 58mm-es kosárról beszélünk. Az alapvető különbözőség oka az, hogy a szimpla szűrő másképp melegszik mint a dupla. Kevesebb fém, kevesebb kávé = hamarabb felmelegszik.Bevallom, én is a szimplával kezdtem megtanulni, ennek az volt az oka, hogy egyedül kávézom többnyire.
A helyedben viszont a duplával kezdeném és ha az már jó, akkor mozdulnék rá a szimplára. -
thomasrc
tag
válasz thomasrc #77241 üzenetére
Belőttem 14g / 60-70 ml közöttire a lefolyást, tényleg jobb íze lett a kávénak, de még mindig nem az igazi, még mindig érzem azt a kesernyés ízt, de legalább már nem annyira tömény az íze, ahogyan korábban jelleztem a 7g / 30 ml-es felállásnál.
Írtátok, hogy próbáljam meg a hűtőcsapolást, kipróbáltam (leeresztettem egy kávés pohárnyi vizet, rögtön felraktam a kart és rögtön csapoltam 28-30mp-ig) de ugyanúgy kesernyés a végeredmény. Illetve most bontottam fel frissen egy új dobozt a Lucafféból, de még így frissen sem ad olyan igazi, vastag crema réteget. Mit ronthatok el? Darálás, tömörítés tuti jó, azon már nem tudok mit változtatni, mert ha nagyobbra őrlöm, akkor ugye gyorsabb lesz a lefolyása és nem adja ki.
Erről a kávéról van szó (100% arabica, ránézésre sötét pörkölésű):
https://www.eszpresszo.hu/kave/lucaffe/mr-exclusive-250g/[ Szerkesztve ]
-
Paulie86
tag
válasz thomasrc #77332 üzenetére
Plusz ez a kávé már vélhetőleg nem friss sajnos. Pedig jók ezek az olasz szemes kávék, csak nagyon nehéz frisset szerezni belőlük nálunk a forgalmazóktól, neten vásárolva kb. mindig lutri, hogy épp mikorit kapsz. A kávé amit linkeltél ha jól számolok visszafele tavaly októberi, ami akárhogy is dobozolva, védőgázazva már elveszt minden jó aromaanyagot. A fórumon is ajánlott pörkölőktől kell vásárolni és akkor kávé részről tényleg kizárod a hibalehetőséget...és náluk pár napos vagy hetes frissességre számíthatsz.
Ezen kívül még valószínűleg már elég finomra daráltad amiatt, hogy nem a legfrissebb, ehhez hozzájön, hogy sötét pörkölés...minden bizonnyal tehát túlkivonatoltad.
[ Szerkesztve ]
-
qvik27
tag
válasz thomasrc #77458 üzenetére
Szvsz kihagysz a matekból egy nem elhanyagolható tényezőt. Millilitereket, grammokat meg időt mérsz, de nem lényegtelen az sem, hogy a térfogatáramot 9bar nyomásra okoskodták ki. Ha 15 bar-nál akarod ugyanezt a térfogatáramot, túl kell tömörítened a kávépogácsát.
Az előző gépemben tönkrement az OPV, kidobtam, és volt egy kis idő, amíg anélkül ment. Persze ekkor jött a finomabbra őrlés, erősebb tömörítés, és az eredmény nem ízlett. Akkor elkezdtem utánaolvasni annak, hogy mi hogyan hat az íz összetevőkre, végül némi analógiás következtetéssel arra jutottam, hogy inkább lejjebb veszem a csapolási időt. Így lett jobb.
Én tennék a helyedben egy próbát 15mp körüli csapolással. Ja, és pl. P&Y kávéval.10 féle ember létezik: aki érti a digitális világot és aki nem.
-
azigazimoris
aktív tag
válasz thomasrc #77483 üzenetére
Szerintem ( ha jól emlékszem, akkor egy Poemiával küzdesz )
ezekben a gyengusz gépekben is van egy kerülőkör a pumpán, hogy a maximálisan 15 baros pumpa ne pusztuljon meg.
De ha én még tévednék is, van egy ilyen video:
[link]
Úgyhogy szerintem ezek a gépek sem tolják azt a 15 bart.
fragola talán meg tudja ezt cáfolni vagy erősíteni.
Kávé gond lesz ott...
Már csak azért is ugatok bele, mert én is egy ''Gaggia'' Gran Style kacattal nem érzek ilyen problémákat.
Jó kávéból 16 gramm, 25-28 mp., 45 -50 ml. Legyen mondjuk 35 gramm, max 40. És nekem ez finom.Nokia1611, Siemens C25, Nokia 3110, Nokia 5110, Nokia 3210, Sony Ericsson K501, Nokia E52, Motorola Defy, Lumia 920, LG Flex2, Samsung S7 Edge, Samsung S10+, S23 Ultra
-
thomasrc
tag
válasz thomasrc #77489 üzenetére
Ebben a szent percben le is adtam a rendelést a PY Choco Madness-re! És még olcsóbb is, mint a Lucaffé. Nagyon kíváncsi leszek rá, hogy ezzel mit fogok tudni produkálni.
Egyébként azt mérte már meg valaki, hogy gyárilag hány fokosra melegíti fel a Saeco Poemia a vízhőmérsékletet (vagy másik kérdés: kézi infrahőmérővel le tudom-e mérni én magam? egész pontosan hol kellene rámérnem?)? Ha jól nézem a PY weboldalán 87-88 fokot ajánlanak ehhez a fajta kávéhoz, vajon felmelegedés után kell hűtőcsapolást végeznem?
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz thomasrc #77525 üzenetére
Ha a poémiának nincs szüksége valamire az a hűtőcsapolás. Rendre hőhiányos kávékat adott anno, Choco jó választás lehet, ha savas lenne akkor Locavore v Get Up.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mutyi
őstag
válasz thomasrc #77682 üzenetére
Milyen géped van?
Nekem egy Gaggia Baby Twin van és amíg nem volt Pid beépítve, addig én pl. úgy csináltam, hogy amikor kikapcsolt a felfűtés gomb utána 30 mp múlva indítottam el a csapolást és akkor volt jó a kávé.
Próbáld esetleg ki.
De ahogy mások is jelezték, előbb legyen a gép teljesen átmelegedve, azaz legalább 20 percig legyen alapból bekapcsolva, továbbá legyen felrakva üres kosárral a portafilter,hogy azok is kellően melegek legyenek.
Utána jöhet a Choco Madness.
Továbbá majd próbáld meg a kosárba beletett kávét egy tűvel kellően elkavargatni és egyenesen tömörítsd. -
SierraFox
tag
válasz thomasrc #77682 üzenetére
A Poemiaval az a baj, hogy nagyon nagyot esik a vízhőmérséklet csapoláskor. Én éppen ezért -rövid próbálgatás után- soha nem használtam 100% arabica kávéval, pláne nem világosabb pörkölésűvel.
Robusztás, sötétebb kávékkal tök jó eredményeket lehet elérni. Paljoc vonalon maradva ez a Get Up. De a sötétebb Choco is lehet, hogy jobb lesz. -
thomasrc
tag
válasz thomasrc #77679 üzenetére
Jelentem, hogy sok kísérletezés után lefolyt az első isteni finom, csokis Choco Madness a Poemiából!
Dupla kosarat használtam 7 g őrleménnyel, őrlés 6-os fokozaton és a csapolás előtt végeztem egy hűtőcsapolást, majd felcsaptam a kart és amikor kigyulladt a zöld led, akkor engedtem rá a pumpát. A végeredmény 20 gramm isteni finom "csoki", tehát olyan 1:2,85-ös arány lett végül.
Nem tudom miért, de 14 g őrleményből nem akart lefolyni nekem értelmes íz, hiába javasoltátok így, ezért kezdtem el kísérletezni 7 g-nyi adaggal. Egyelőre most próbálom konzisztensen tartani ezt az állapotot, aztán később megpróbálkozom újra a dupla adag belövésével.
-
senior tag
válasz thomasrc #77969 üzenetére
Ha a lehetőségeid megengedik, akkor mindeképpen a Silvia.
Az ECO azt jelenti, hogy 30 perc tétlenség után ( épp amikor üzemmeleg lesz ) kikapcsol. Ezt Fragola ki tudja iktatni amikor viszed hozzá pideltetni. És az opv-t is beállítja.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
mdav88
senior tag
válasz thomasrc #78007 üzenetére
A pid bármilyen gép esetében egy adott pont hőmérsékletét méri(és ezt fixálja), csillió helyre lehet helyezni. Vannak optimális, és kevésbé optimális helyek, de minden esetben egy viszonyszám lesz.(a kilépő vízhő még sok mástól is függ)
A kis faema kazános fejbojleres gépeknél a fejhez közelebb alacsonyabb, a bojler tetején magasabb hőmérsékletet lehet mérni. A legjobb helyen a bojler belsejébe lógatva van, de ezt gyárliag kevesen teszik meg.
Az utólagos pidelés előnye, hogy hozzáértő meseter esetén a lehető legjobb helyre fog kerülni a szonda.
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz thomasrc #78007 üzenetére
Nem bírom ki, hogy ne írjam le...Én rommá tuningolt Silviát használok itthon, Lelit Annát a cégnél. Tehát nap mint nap, mind a kettőt használom. Ezt itt kevesen mondhatják el magukról. Mai viszonyok között, ismerve elvárásaimat én itthonra Lelit Glendát vennék. Nem silviát, nem is kávéstársadalom ladáját, hanem egy glendát.
Tudod mit? Vedd meg a glendát és elcseréljük az én silviámra.Ezeket hozta ma a futár. A svédországi szállítmányom késik (karácsonyra nem jön haza), így kénytelen voltam a kávétársaságtól rendelni.
November 15.-i pörkölés. Imádom ennek a pörkölőnek a kávéit, valahogyan sohasem savanyúak. Nem tudom hogyan csinálják. De nagyon tudnak valamit. Tőlük bátran vásárolok világos pörit.
Amiért feltettem a képet, az a malabar, amit itt oly sokan lenéznek, nekem meg örökös tagja a mélyhűtőmnek, ő nálam a szürke eminenciás. Ettől a pörkölőtől még nem kóstoltam malabart, így itt az ideje. Kb. ez a 12-13. pörkölő amitől kóstolom amiből 4 (vagy 5? utána kellene néznem) magyar. Mind ugyanaz kávé és mégis más-más arcát mutatja. Jövőhéten nyílik."Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz thomasrc #78020 üzenetére
Semmi bajom a Silviámmal, imádom. Mondjuk elég sokba van, de ennél a sportnál ez nem is számít. Egyszerűen kipróbálnám a Glendát is, ennyi, még ha buknék is rajta. Az, hogy mit hozna a Glenda, az számomra is kérdés, de ha nem próbálom ki sohasem tudom meg. Na meg ilyen vállalkozó szellem vagyok Lehet megbánom, az is lehet, hogy nem. De ha megbánom, akkor úgy fogom okádni, hogy használtam is....Lesz rá alapom.
"Syd Wichowsky szegedi szabadságharcos, aki a Szovjetúnióba emigrált"
-
beleriand72
tag
válasz thomasrc #78925 üzenetére
Vegyél még egy naked kart. ( már lassan rendesen zavar ez a hagyományos kifolyó). Ja és használd egészséggel, imádtam a Silviát, ami most fél évre átadta a helyét a GCnek, utána csere :-)
[ Szerkesztve ]
MI6 - Canon EOS 30D - Gaggia Classic - Mazzer Super Jolly - Klipsch R-28F - Yamaha RX A-670 - Scott Sub Cross10 - Sonder Camino Ti Rival 1x - Bianchi Oltre XR4 - Ricoh GRIIIx - Lelit Bianca PL162T-v3 - Mazzer Omega - Niche Zero
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Rövid előzetesen a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Milyen NAS-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- HP ProLiant MicroServer Gen8
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- Milyen TV-t vegyek?
- Gördeszka topic
- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...