-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz djboris #71478 üzenetére
nem kizárva, hogy én szerencsétlenkedtem, nálam sajnos a vera víz - mazzer robur-e daráló - fulltuning gc kombóval sem lett jó. sokszor savanyú, vagy ha nem, akkor sem elég komplex volt. na de ilyen ez a popszakma.
egyébként nálam akkor javult, amikor a budapest baristasban ivott gitwe paramétereit kikértem és otthon beállítottam: 94 fok (91,5 fokkal csináltam amúgy, azon szoktam), nincs előáztatás (szoktam világos kávéknál), végig full 9 bar (néha nézem 6 bar környékén, világos kávéknál).
simán lehet ám, hogy csak várnom kellett volna egy hetet még a bontással vagy mittomén. tényleg annyi változó van, hogy nehéz egy máshol tapasztalt valamit otthon reprodukálni.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
paramparya
őstag
válasz djboris #71478 üzenetére
Asszem rohanok is az Espresso Embassy-ba Múlt héten ott még volt belőle és vártak is szállítmányt, egy bontatlan presszó pörkölésem még van is.
Persze most kb másfél kilónyi kávét hoztam Londonból négyféle pörkölőtől, szóval előjött a téma: hogy tartom frissen?
Tegnap utánaolvastam az alapján arra jutottam, hogy ha az eredeti csomagot még belevágom egy vákumozóba, és úgy teszem fagyasztóba, akkor az működhet. Vettem egy ilyen tasting packot is, ezzel kipróbálhatom, hogy kettőt lefagyasztok, kettőt nem, és megnézem, hogy viselkednek.
A kávé különböző, de a pörkölési profiljuk hasonló lehet, talán így jó összehasonlítási alap.
-
meander
tag
-
HÁZIGAZDA
válasz djboris #71503 üzenetére
nincs ezzel gond, én is vennék egyet, ha meg tudnám indokolni magamnak és lenne rá keret, ami nem fáj máshonnan. nálam a robur volt az a szint, ahol meghúztam az "ennél tovább már nem megyek, ezzel letudom egy életre a témát" vonalat. és elfogadom, hogy lesz kávé, ami nem zenél vele. egy eszköz, alkalmazkodni kell hozzá, ennyi.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz djboris #71702 üzenetére
Vegulis a tapasztalatom is ez: világos porinel inkább gyorsított (nagyobb mennyiség jön folyamatosan, összességében is több ml, de nem tart sokáig az egész, <30 mp) lefolyások váltak be, nem a szerényen csopogos egy percig. Viszont eddig úgy tudtam, hogy ilyenkor inkább aluloldom (kivonatolom) a kávét. Meg gondolom a higítási arány csak az egyik tényező, a másik az időtartam, a hőmérséklet alakulása, a nyomás alakulása.
tds: szárazanyag-tartalom
extrakció: kivonatolásmi a különbség köztük? én eddig azt gondoltam, hogy magasabb extrakció = magasabb szárazanyag-tartalom, de szívesen bevallom, hogy sosem néztem utána a fogalmaknak rendesen.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
fragola.6035
aktív tag
válasz djboris #71740 üzenetére
Mert pl. a Mythosról azt mondja, hogy jó őrlő, a Mazzer pedig szar, pedig a mazzer műszakilag kiváló, a Mythos pedig eléggé kérdéses.
A benne lévő 50 dolláros kés alapján ítél meg egy 2-3 ezer dolláros gépet. Nem azt mondja, hogy a Mazzer kése nem jó, hanem a Mazzer nem jó. És olyan kávés celebek mondják ezt, akiknek a műszaki érzékük még nullánál is is alacsonyabb, de mivel a kávés társadalom nagy részének is, ezért jól be is nyalják.mert mondaná azt valamelyik, hogy a Mazzer ZM kés, a 40 dolláros árát meghazudtolva nagyon jó, csak a Mazzer mérnököknek eszükbe juthatna már az az 1 dolláros bekerülési költségű fejlesztés, hogy 1.5-es helyett talán 1-es menetemelkedésű állítógyűrűt kellene csinálni a klasszik darálókba.
És most ezt nem az EK ellen mondom, mert nagyon szeretnék egy EK-t, ami még szerintem éri is az árát, ellentétben a simonellivel.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz djboris #71740 üzenetére
a módszer az, hogy jön egy új királyság, és minden régi szarrá válik. ezerszer leírtuk már többen is, hogy ez a baj. akár darálóról, akár módszerről, akármiről van szó. nekem tök közömbös, hogy szar-e a mazzer robur, mindössze azért mulatok rajta, hogy ezt mondják ilyen határozottan páran, mert volt idő, amikor azt tartották ugyanezek az emberek a szupernek. hiteltelen az egész így, az a baj.
de amúgy is mindig végtelenül irritáló, amikor valaki mondja a frankót, függetlenül attól, hogy amit mond, az hányad részben igaz.
a kidobom a kukába pedig ún. gúnyolódás. elnök. de lassan olyan leszek már ezzel, mint szegény mylord3 a kávéológián, márpedig azt sem szeretném, úgyhogy abba is hagytam.
de akkor írok konkrétumot is, persze ek-hoz nem tudom mérni: az őrlemény térfogata akár a duplája annak, amikkel eddig daráltam, nem függetlenül attól, hogy teljesen rögmentes. remekül eloszlatható így, nem kell pofozgatni, kevergetni, hústűvel szurkálni ahhoz, hogy jó lefolyást kapjunk (jó vízterítésű géppel). nekem az eddigi legjobb darálóm, persze nagyon kevés volt csak.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
-
Kávé Kálmán
tag
válasz djboris #71845 üzenetére
"Nem túl bölcs". "Ezeken a tékyeken pedig az már végképp nem változtat, hogy mit gondolnak erről az MK mérnökei vagy egy magyar pörkölő."
TÉNYEK.
Legyen :-)
Tény, hogy ki lehet venni 5 századot az EK késtartójának ütéséből. A kérdés az az,hogy van-e értelme.
A mag Kenya világos/filter (Tonino 113).
A videó a HG1-t mutatja mag nélkül, majd őrlés közben:
kb 0,05mm ütés üresen, 0,1 felett kávéval.
Persze mondhatjuk, hogy almát hasonlítunk körtével. Hosszú tengelyen bazinagy kúpos vs. rövid tengelyen egy benga nagy tárcsás őrlőmű. Az EK-t ráadásul elég macarás lehet mérni :-). A rövid tengely kitérése valszeg 0 ha be is kerül a mag. A majd 10 cm-es tárcsa szélein fellépő erőkhöz hasonlók viszont a kúpostól idegenek.
Minthogy "magyar pörkölőként" történetesen szügyig gázolok a gyártásban is, ezért azt gondolom, hogy dereng, miről is beszélünk, bár a diplomámnak egyikhez sincs közük. Szelavi.
Egy további példa:
Ez az 5 tonnás CNC megmunkálóközpont az üzem alatt terpeszkedik. Ha az ember a főorsót a hüvelykujjával emberesen megtámasztja, akkor az századokkal kitéríthető. Pedig valszeg valamivel komolyabb csapágyozással bír mint az EK.
A főorsó az, ami itt a magot fúrja :-).
Jó dolog a vita, az ember sokat tanulhat belőle.
[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz djboris #71845 üzenetére
De még mielőtt összemosódnának a dolgok totálisan (aki az eredeti hsz-t 71763 meg akarta érteni, az megértette minden bizonnyal), vagy valami más "kerülne a számba", mint amit leírtam. Nem vagyok a kalimpáló késtartók és egymáshoz képest nem központos őrlőkések barátja én sem. Mindössze azt GONDOLOM (szerintem), hogy a kések párszázados tartományban való centrírozásának értelme megkérdőjelezhető. Pláne, ha egy filctoll, egy közönséges lapos csavarhúzó és némi alufólia "bájlagolás"-sal az egész probléma 5 perec alatt otthoni körülmények között tökéletesen megszüntethető. Jó tudni azt, hogy mi történik akkor, amikor kávé kerül a szerkezetbe. Kávé nélkül az őrlés ugyanis elképzelhetetlen.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz djboris #71883 üzenetére
Ugyan utaltam eredeti hozzászólásomra, de úgy látszik valamiért nem akaródzik senkinek arra válaszolni illetve a diskurzust más irányba igyekszik terelni:
"erősen megkérdőjelezhető a századok farigcsálása terheletlen állapotban különböző őrlőkön"
Pár százados (legyen 2 vagy 4, ha feltétlen konkrét értéket akarunk) ütések szabályzása megkérdőjelezhető szerintem (lásd előbb linkelt M.P. video).
Ilyen mértékű korrekció után vált filterőrlőből eszpresszóőrlővé 5 EK Magyarországon? Ha ez így van, akkor meggyőztél.
Az, hogy a fent említett mértékű ütés egy EK esetén az italban utolérhető-e kóstolással az egy roppant érdekes kísérlet lenne.[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz djboris #71897 üzenetére
"Nem filctoll teszt(erre Lalihu nagyon harap...) volt a megoldás. A forgórész késtartója mérve (mérőórával) ill. esztergálva."
Értem én. Itt is rendelkezésre áll minden szép és jó a méréshez/megmunkáláshoz. De mint az ábra mutatja még az is lehet overkill, és ugyanaz az eredmény elérhető műszer nélkül is.
-
HÁZIGAZDA
válasz djboris #71917 üzenetére
akkor idővel majd ek43 lesz a daráló minden kávézóban, ha ez ennyire egyértelmű. de akkor sem kell nagyképűen "ek shotnak" hívni, ahogy az ek43 előtt sem hívták mythos one shotnak, meg kony shotnak, meg sehogy. de feladom. inkább csak egy példa megint arra, hogy miért megy a gúnyolódás, például az ilyenek miatt. (és ettől még egy percig sem vonom kétségbe, hogy az ek43-mal lényegesen jobb extrakció érhető el, mint bármi mással)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
paramparya
őstag
válasz djboris #71951 üzenetére
Még jó, hogy kávéról nem nagyon van itt szó, mert akkor gyakran felmerülne a
filterszűrős kávé isA főiskolai programozásórák jutnak erről eszembe, ahol szintén kötelező volt mindent magyarul hívni, és olyan szépségek jöttek elő, mint az egyke minta (lásd. visitor pattern). Tök vicces tud lenni a túlmagyaros modorkodás, nem kell túl komolyan vennni és akkor szórakoztató
Iszok is egy kapuccsínót, egy lapos fehér most túl sok lenne.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz djboris #71951 üzenetére
Az idegen szavak azért épülnek be, mert egy területen népek keverednek és azért épülnek be, mert egyre szélesebb körben használják.
Ha én azt mondom 100 embernek, hogy igyunk meg egy batch brew-t, valószínű, hogy 99,5 nem tudja, hogy miről van szó. Kávézó árlapján a brew szerintem ultra ciki.https://caffe35.webnode.hu/
-
Bazsee71
őstag
válasz djboris #72122 üzenetére
Többekkel beszélgettem már erről, és ugyanezen a véleményen voltunk/vagyunk. A Decent egyébként tud nyomás és átfolyás profilt is, velük az egyetlen problémám a termelésben és folyamatszervezésben látható komoly hiányosságuk. Illetve, hogy az aktuális vevők is még csak béta tesztelők, hosszú ideje nincs végleges konstrukció.
Talán a jövő évi Host-ra már más gyártók is előállnak ezzel az opcióval. Szerintem ezt is meg tudják oldani költséghatékonyan, hogy ha átemelik a szükséges eszközt egy bejáratott iparágból (és nem akarják feltalálni a spanyolviaszt).
Továbbá egy "vitaindító" gondolatot én is bedobnék: az átlag felhasználás tekintetében az automatákban látom a jövőt. Egyre nagyobb hiány a képzett munkaerő (aktuális példa: balatoni éttermek), és szerintem a legtöbb kávézó ott vérzik el. Például Budapesten elvétve iszok olyan jó kávét, mint a szegedi Kék Elefántban, ahol töredéke a géppark értéke egy nagyvárosinak, de állandó és lelkes személyzet van. Inkább találkoznék 10-ből 10x egy 8/10-es kávéval, mint 10-ből 1x 10/10-essel, és 10-ből 9x 6/10-essel (ez kb. a budapesti tapasztalatom). Ez csak erősítené azon helyek létjogosultságát, ahol konstans hozzák a 9-10/10-et. Nagyon kíváncsi leszek a WoC automata szekcióra.[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz djboris #72122 üzenetére
eddig sem a személyedet támadta senki, hanem a hipszter-jelenséget, aminek persze te is részese lehetsz, ha ultrahipszter módon viselkedsz
az érvelés logikusan hangzik. viszont rögtön elgondolkodtam, hogy ha ez így van, akkor ezt látnom kéne a nyomásmérőn is, nem? magyarán, elkezdek csapolni, beállítom a nyomást, az pedig elkezd esni. ha durván csatornásodik, van ilyen, de mégsem ez a jellemző, általában stabilan tartja. szóval annyira akkor mégsem csatornásodik.
nem tudom jól megfogalmazni, de elég sok kávéval a hátam mögött én inkább úgy mondanám, hogy nagyon-nagyon ritka a tökéletes lefolyás. tehát amikor a teljes pogácsa, minden részén azonos mértékben vesz részt a kioldódásban. ezt a nyomásmérő nem követi (az akkor is tud stabil lenni, ha a lefolyás csak "jó"), ízben viszont ez dönt el mindent (és például az ek43 hiányát úgy is lehet részben kompenzálni, hogy az ember valahogy mégis megoldja a tökéletes lefolyással a jobb extrakciót több esetben).
nem tudom egyébként, hogy otthon ezeknek mennyi jelentősége van. amióta űrgaggiázom, azt figyeltem meg, hogy még annyit sem használom a nyomásprofilozást, mint a dalla cortével előtte.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
fragola.6035
aktív tag
válasz djboris #72122 üzenetére
Scott Rao nélkül is tudjuk, hogy nincs tökéletes és nincs két egyforma eloszlás a szűrőben, a tökéletes vízterítés is várat még magára, ezért azt gondolom, hogy a Decent féle előre programozott profiloknak még nagyon nincs itt az ideje.
A manuális gépekben hiszek, mint a Mina vagy a Slayer. Nagy (fém)tömeg a hőmérséklet stabilitásért, mechanikus tűszelepek/fúvókák a flow beállítására.
Hogy van-e szükség az egész shot alatt flow szabályozásra, ezt én nem tudom, de szerintem nincs. Csak a nyomás felépülésének lassításánál van jelentősége, utána már a beállított 9 bár nyomás határozza meg az átfolyást.
Ipari (kávézói) felhasználásnál a Slayernél használt két lépcsős rendszernél bonyolultabb rendszereknek szerintem semmi haszna nincs. Nem beszélve arról, hogy az eléggé elmaradott darálókés gyártás miatt még mindig az őrlemény minőségnek van a legnagyobb jelentősége.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
meander
tag
válasz djboris #72122 üzenetére
Nem tudom miért kéne támadni a személyed, de most már meg akarok felelni az indirekt ösztönzésnek. Nesze
A flow/nyomás profilozásban pedig teljesen egyetértek. Valószínűleg mert lelkes Rao olvasó vagyok. Plusz szerintem teljesen logikus is. A Decent és flow profilozással viszont egyelőre nem vagyok meggyőzve. Nincs semmilyen bizonyítékom, de egyszerűen ösztönösen nem tetszik az a gép. Túl olcsó, gagyi megjelenésű, gagyin prezentált, tele hibával ahhoz, hogy mindent tudjon. Egyébként én is úgy tudom, hogy tömegáramot pontosan mérni és arra szabályozni drága mulatság. Azonban ehhez is csak ösztönnel tudok közelíteni, nem ismerek árakat. Az viszont biztos, hogy az a Swagelok tűszelep, ami a DC-ben van nem olcsó mulatság. Újonnan 200EUR körül mozognak az alap modellek. Nem is tudom meddig nézegettem E-bayen mire találtam egyet olcsóbban. És ez csak egy sima tűszelep. A kávés technológiához mérten precíz meg minden, de semmi extra. Érdekes tehát ez az irány, de jó lenne ha a komolyabb R&D háttérrel rendelkező gyártók is beállnának mögé. ...hozzáteszem az is igaz, hogy lassan lesz egy Decent Magyarországon is, akkor talán okosabbak leszünk, hogy megvan-e a szent Grál.
-
hifis50
csendes tag
válasz djboris #72122 üzenetére
Ebben a cikkben is szó van erről, és ajánl egy egyszerű hardveres korrekciót, ami ezt a visszaszabályzást kiiktatja. (Egy jumpert kell a vezérlő panelen átrakni más pozícióba.) Én ezt megcsináltam a La Marzocco Shot Brewer-en, és kézi működtetésnél jó is volt, de így kiiktatódott az usb-s program feltöltés, ezért visszacsináltam a dolgot.
Egyébként nehéz a La Marzocco Stradát a csúcs GC-vel hasonlítgatni ebből a szempontból, mert másképp produkálják a nyomásprofilt. A La Marzoccoban fogaskerék szivattyú van, és ennek a fordulatszámával operálnak. (A GC-ben nem tudom, hogy csinálja Fragola a szabályzást, de itt visszacsatoló kör, ami reagál egy esetleges csatornásodás miatti nyomásesésre, gondolom nincs.) -
hifis50
csendes tag
válasz djboris #72122 üzenetére
Csak egy kis fantáziálás arról, hogy jó lenne, ha jó lenne... Hamarosan kiderül, hogy működőképes-e a motoros - dugattyús kávégép fejlesztésem. Ha igen, kezdődhet az agyalás a programozható vezérlésről, és itt szóba jöhet az átfolyás (vízhozam) programozása annak mérése nélkül is. Ez abban az esetben lehetséges, ha a dugattyú alá a kávékészítés indításakor nagyjából légmentesen folyik be a víz. Mert ebben az esetben a pillanatnyi vízhozam, (a folyadékáram) egyenesen arányos a dugattyú elmozdulás sebességével, vagyis a léptetőmotor fordulatszámával. Márpedig ezt erre találták ki, vagyis simán lehet egy előre megadott görbe szerint változtatni a fordulatszámát.
[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz djboris #72150 üzenetére
Ahogy Parci is említette, a motoros mozgatás kellett annak a problémának az áthidalására, hogy ennél a nyitott (kazán nélküli) verziónál az előáztatáshoz szükséges vízmennyiséget is a dugattyú nyomja be a kávépogácsába, nem a kazán túlnyomása. Tehát itt nagyobb dugattyú mozgásra kellene átméretezni a rugót, és az azt felhúzó mechanizmust. Ez elég nyögvenyelősen, sok kisérletezéssel, meg valószínű nem túl előnyös hosszabb felhúzó karral menne csak. Ezért ugrott be a motoros mozgatás, ahol csak a kétkarú erőátvitel jelent némi korlátot, de azt hiszem, a mostani kisérleti példány is ki tud nyomni másfél deci kávét. Tehát kicsit megmókolva akár filterezni is lehetne vele.
-
pacuha69
csendes tag
válasz djboris #72122 üzenetére
Átfolyás- kontra nyomásprofil témára reagálva:
A nyomásprofilozást tartósan használóként szólnék hozzá a témához. Direkt nem „támogatót” írtam, mert az úgy lenne igazságos, ha legalább annyit tudtam volna használni egy átfolyás profilos gépet, mint a mostanit. Kicsit bő egy éves LM Shot Brewer EP használat után azt tudom mondani, hogy azért nem olyan tragikus a helyzet, sőt… Azt aláírom, hogy ha az előkészítés nem elég alapos, akkor büntet, de már egy jó ideje nekem simán sikerül automata programban is ugyan annyira egyformákat húzni, mint akár egy normál fix 9 bar-ra képes géppel. Ez természetesen a szükséges WDT-vel, és a nagyon egyforma erejű tömörítéssel együtt sikerül. Sőt, jelenleg 4 különböző profil van feltöltve a gépre, és az azok közti daráló átállásra is jó érzékkel rá tudok állni, úgy hogy nem lesz 10mp-es csapolás belőle. A másik nagy előnyét kihasználva a gépnek például manuális módban használva, ahogy már páran írták, meg lehet menteni azt az egy-két félre csúszott csapolást. De a gép precízsége (mármint a szivattyú vezérlésre gondolok) és az egyszerű kezelhetősége miatt kiválóan reprodukálhatóak vele kézzel is a csapolások egymás után. Például a legtöbbet én filter pörkölésű kávékból készítek presszót, és az erre rendszeresített „nyújtott” csapolással esetenként akár 80-90 másodpercre is el tudok nyújtani egy 1:2-es arányban készült italt, ami egy elképesztően édes, mindenféle bántó íz nélküli zseniális ital lesz. Ehhez persze kiváló alapanyag kell, jól eltalált pörkölés, és persze egy kiváló daráló is. Az utóbbi „csak” egy robur, nem EK43, de érdekes módon…működik . (üzenet a Daráló fórumra. Nem fricskaként, távol álljon tőlem, csak úgy megjegyeztem)
Egy másik szemszögből nézve, véleményem szerint külön kéne bontani az ilyen vezérelt fogaskerék szivattyúval szerelt gépeket, mint az SB vagy a Vesuvius és a QuickMill Andreja Profiles, valamint a roto szivattyúval szerelt, valamilyen szeleppel szabályozott nyomásprofilos gépeket (LM GS/3 MP, Rocket R60v, stb), és persze ide értendő a fragola féle halál Gaggia-k is. Szerintem az utóbbi technikák megbocsájtóbbak, mint az SB, viszont ugyan úgy tud egy olyan plusz szolgáltatást amivel kitágíthatjuk a kávé készítés határait.
Szerintem mind az átfolyás- mind a nyomásprofilozásnak meg van a létjogosultsága, és lassan kialakul majd egy hitbéli kérdés a két technika között, de a lényeg úgy is az alapanyagon fog múlni.
Egy kérdés a Mina-val kapcsolatban:
Írtad hogy:
"Ahogy megnő a tömegáram visszavesszük, hogy csökkentsük ezt a hatást."
Ezt értsem úgy, hogy a Mina-t is manuál módban használva lehet variálni az árfolyáson? Mert akkor a képlet ugyan az, mint a nyomásprofilt manuál módban használva. Ha túl sok van valamiből, akkor vissza vesszük. Gondolom van automata mód a Mina-ba is. Ha auto módban valami nem klappol, akkor ott is lehetnek galibák ebből kiindulva. Egyszer Dewla prezentálásában láttam egy Mina-t, de kicsit elvesztem a tabletes működtetés részleteiben, és erről a lényegi dologról lemaradtam, vagy nem is került szóba. -
HÁZIGAZDA
válasz djboris #72517 üzenetére
a zabtej/simatej egyébként egész pontosan hogyan illeszkedik a beton szigorú specialty következetességhez, miszerint mindent annak rendelünk alá, hogy a "termőhelyi sajátosságokat" bemutassuk, és mindenki más hibásan hoz létre kávét
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
And06
aktív tag
válasz djboris #72574 üzenetére
heh, mik vannak
mondjuk kinek mi a "widespread use". a világnak ezen a csücskén annyira nem érezni, még egy kávézóban sem láttam, pedig jártam pár helyenrosszmájúak gondolják most, hogy még nem ittam
jókávétu.i. ez a márkanév, a "rattleware" haláli. magyar megfelelője lehetne a "bazári" filteres kávéfőző
[ Szerkesztve ]
-
-
fragola.6035
aktív tag
válasz djboris #72994 üzenetére
Ezt nem értem, hogy mitől lenne az fejlődés, ha tehéntej helyett zabtej lenne. Szerintem szar az ízük. Ha mégis lenne, ami esetleg finom, az valószínűleg ízfokozóval vagy mással manipulált.
Ugye a gasztronómiában cukrászatban a növényi "tejszínhab" és "tejszín" a legaljának számít és ez mindig így is fog maradni.https://caffe35.webnode.hu/
-
And06
aktív tag
válasz djboris #72994 üzenetére
lehet lemaradtam valamiről (tejet amúgy nem fogyaszthatok a laktóz miatt), és van már olyan alternativ tej, ami nem könyököl ki azonnal? csináltam már pár fajtát az asszonynak, és a legjobb amit mondani tudok, hogy a maga nemében jó(pl a házi készitésü mandulatej). De hogy ütné a "rendes" tejes italokat, azt nem gondolnám álmomban sem. nincs meg a harmónia a kávéval.
-
djboris
csendes tag
válasz djboris #73000 üzenetére
közben megtaláltam az összetevőket:
http://www.oatly.com/products/international/oatdrinkbaristaedition/
-
-
HÁZIGAZDA
válasz djboris #83633 üzenetére
először is, hihetetlen unalmas és roppant felesleges ezeket a köröket állandóan futkorászni. főleg, mert hiába futjuk le, az a pár emberke legközelebb simán ugyanúgy újrakezdi.
bíró úr, mindenki tudja, hogy a pörkölés előrehaladtával a savak tűnnek elfelé. van, aki azt szereti, amikor már teljesen eltűntek. mások azt, amikor még van, de háttérben. megint más azt, amikor alapvetően a savakról szól a kávé. odáig egyértelmű, hogy egy teljesen savhiányos kávé lapos(abb) lesz, és bár szeretheti ezt valaki, attól még kevésbé lesz összetett, ez így van. az én ízlésem is olyan (nem mintha ez bármit számítana), hogy savak nélkül nem szívesen iszok meg egy kávét, az adja az egésznek az ívét, a gerincét.
ámde.
szénbányázni, klasszikot en bloc áthúzni, mindezt magas lovas módon lenézni a dühítő, nem az, ha ezt valakik szóváteszik, még akkor sem, ha te ezt utóbbit minősíted személyeskedésnek. mások sem citromleveztek...
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz djboris #83639 üzenetére
"Ezt nem tetted meg, pont ezért nem értem a kialakult személyeskedést a témában a többiek átlal."
ez mi? nekem ítéletnek tűnik. szia!
(olyan fura, hogy a szénbányázással kutya bajod volt, még az is fontos lett, hogy elmagyarázd mindenkinek a tudnivalókat, viszont meg sem kísérelted megérteni, hogy mi zavart itt több embert. na de mindegy.)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- GoPro Karma drón távirányító és töltő eladó
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- Turbo Racing 1:76 RC DRIFT C64 Giroszkópos távirányítós autó
- DJI Air 2s drón 4 portos töltő, 2 portos autós töltő, tűzálló akkumulátor-táska