-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
djboris
csendes tag
Üdv mindenkinek,
Végül én is idekeveredtem.
Remélem ide is eljut a filter csodás világa -
djboris
csendes tag
Egy komoly kávé ami az EE-ben kostolható (lesz). Természetesen filter nem espresso.
http://coffeecollective.dk/shop/product/la-esmeralda-special-2/ -
djboris
csendes tag
Na jó, a Gitwe védelmében: nagyon rég ittam ilyen jó presszót (vagy nevezzük inkább short blacknek 19/56-58 miatt) mint amiket az utóbbi két napban ittam. Pedig csak pár napja érkezett a tuning GB. Ez a kávé elképesztően édes tud lenni és baromi komplex rendesen kiextraktálva. Sajnos a kávézókban nem volt ilyen sose sehol ahol ittam. Viszont a rossz hír, hogy ehhez az eredményhez kell egy rendes őrlő. Illetve jó víz sem árt hozzá. A legszomorúbb, hogy elfogyott a Gitwe sajnos kiment az utsó zsák a Casmotól
[ Szerkesztve ]
-
djboris
csendes tag
Sajnos való igaz, hogy ehhez az eredményhez egy EK kell SSP késsel. Nekem a Gitwe Mythosos shotok sose ízlettek. Lehet hogy az eredeti EK késsel se hozná ezt. Csak a tisztánlátás kedvéért. Nem pörköl senki EKhoz, se SSP késhez. Szimpla tény hogy az EKs őrlemény jobban extraktálódik anélkül, hogy bekeseredjen. Ennek a végeredménye az édes rövid kávé. Emiatt ez az EK már elég ahhoz, hogy egy GB vel jó eredményt adjon. Mondjuk ez több mint jó már-már haldoklósan édes. Amúgy a reci, 20 másodperc triak lehúzva minimumra mint előáztatás majd rátolva a teljesítményt, az utolsó 8-5 secben visszahúzva kicsit a teljesítmény, ja amúgy az előáztatás után még 30 másodperc a csapolás. Pid 93 fokot mutat de valójában ez nem tudom mit jelent a pogácsára erkező vizet illetően.
-
djboris
csendes tag
Azért ez az EK nekem már legalább 3 éve megvan. Nem mondanám magam az örlőt illetően divathullámra felült embernek. A vásárlás oka egy Osloban kostolt kávé. Amikor hazajöttünk úgy döntöttünk egy barátommal hogy kell. Akkor vettük az ikreket Ezt azóta se bántuk meg. Sőt még kapott egy custom kést is azóta. Sajnos ez a kés is többe kerül mint amint egy értelmes ember örlőre költ otthon. Viszont a Gitwe így elképesztő szenzori szemmel nézve(kostolva), mást tenyleg nem tudok mondani. Egyébként benne lehet az is hogy az utolsó zsák jobb volt mint a többi. Ilyen különbségeket már sokszor tapasztaltunk. Visszatérve az örlőre nyilván értelmes ember nem vesz EK-t otthonra. Ezzel is teljesen egyetértek
[ Szerkesztve ]
-
djboris
csendes tag
TDS és az extrakció eléggé mást jelent. Csöpögős kávé egy túl nagy koncentrációjú kávét feltételez, ebből következik az alacsonybb extrakció. Extració alatt kávés nyelvezetben értsd extracion yield. Az belátható, hogy az extrakció is úgy működik mint az oldódás kémiában. Minél nagyobb a koncentráció annál nehezebben tudunk oldani. A világosabb pöri általában nehezebben oldódik. Ezért szeretjük az ilyen fogalmakat elkerülni, mint pl. újhullámos risztretto. Abból csak citromlé lesz. Újhullámos kávékat ezért érdemes picit hosszabbra húzni. Minél világosabb.
[ Szerkesztve ]
-
djboris
csendes tag
Uh ezt igy nem egyszeru leirni roviden. Osszeszedem a gondolatokat, hogy erthetoen leirjam. Eloljaroban siman van alulextraktalt (extrahalt - hu de nem szeretem ezt a szot) magasabb TDSsel mig tuloldott alacsonyabbal. Sot a nagyon rovid, jellemzoen nagyon finomra orolt kavek a legtobb esetben aluloldottak. Igerem leirom erheto peldakkal hamarosan. Ha valaki meg nem eloz addig. Tuti vannak itt nalam sokkal okosabb emberek is max szerenyek.
[ Szerkesztve ]
-
djboris
csendes tag
Ez a sok indulat bevallom engem meglep. Szimpla tényekről tapasztalatokról érdemesebb beszélgetni. Sokat vitatkoztam az EKval kapcsolatban is amikor jöttek ellenérvek, de nem feltétlen dőltem a kardomba, inkább megmondtam nem szerintem nem így van. Hogy ez miért okoz ekkora törést embereknek ha azt mondják az örlőjükről hogy szar, bevallom nem egészen értem. Tök egyszerű ezt lekezelni, “nem szerintem nem az” Ez sokkal bölcsebb megoldás mint megmondó embernek hype-követőnek nevezni (ezáltal minősíteni) azt aki írta. Célszerű nem emberekről csoportokról hanem inkább gépekről, eljáràsokról, modszerekről beszélgetni btw...
[ Szerkesztve ]
-
djboris
csendes tag
válasz fragola.6035 #71741 üzenetére
Nincs is ezzel baj. Mi megértjük egymást. Igazából pont ilyen érvekre lenne szükség mint amit leírtál, szemben azzal, hogy megyek és kidobom a mazzert a kukába. Az nem vezet sehova, viszont az ilyen érvekkel alátámasztott megközelítés, szerintem kifejezetten építő.
-
djboris
csendes tag
Az EG-be már nem a Robur kés került hanem tárcsás. Bármit is jelentsen ez. Sokan az HG leggyengébb pontjának pont a robur kést tartják. Mindettől független Tim Wandelboe kávézójában szintén egy Robur van. Bármit is jelentsen ez is.
-
djboris
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #71807 üzenetére
A socratic örleményeloszlás mérései szerintem elég komolynak tekinthetőek. Nem túl bölcs ennek ismeretében alulbecsülni az EK szabályzásának eredményességét. Saját tapasztalat alapján mondhatom hogy, mind technikai(kávékészítés) mind szenzori különbségek észrevehetőek beszabályzás után. Nyilván mindeki saját maga eldöntheti ennek a jelentőségét. Ezeken a tékyeken pedig az már végképp nem változtat, hogy mit gondolnak erről az MK mérnökei vagy egy magyar pörkölő. HG eseténben nem tudok nyilatkozni de az EKval elég komoly nemzetközi mérések illetve saját talapsztalatok is vannak.
-
djboris
csendes tag
válasz Peti...(16v) #71805 üzenetére
A sors fintora, a milánói Host-on ebből a gépből ittuk a legfinomabb kávét. Persze nem Matt Perger szene volt az. Howell papa mosott etiópja volt és nagyon adta. Nyilván ha ez a kávé kerül a többi örlőbe és gépbe akkor más a felállás, de így az megállapítás él, hogy ezzel a géppel készített kávé lenyomott minden mást ízben a Hoston.
-
djboris
csendes tag
SJ-hez és Firenzatohoz ajánlja
[SSPinsta][ Szerkesztve ]
-
djboris
csendes tag
De egyébként privátban kérdeztétek?
Nekem eddig privátban mindig válaszolt, persze nem győzött meg tudományosan a silver-knight és a red-speed coating közötti különbségről.
Viszont privátban válaszol tényleg mindenre amit kérdeztek (max nem meggyőző), simán lehet nem akar belemenni ebbe a nyilvános kommentelgetésbe, vagy tényleg nem akarja leírni hogy miről koppintotta. Ha tényleg komolyan gondoljátok akkor érdemes felvenni vele a kapcsolatot, viszont ha meg csak pl. teoretikusan nem tetszik a stílusa vagy üzletpolitikája vagy a sok indokolatlan hype, az nem oszt nem szoroz.[ Szerkesztve ]
-
djboris
csendes tag
A bevonat alapján úgy gondolom arra szánja. Az a mániája hogy a silver knight a bulk grinder a red speed meg az espresso grinder bevonat.
Személy szerint nem hiszek abban, hogy más késprofil kellene eszpresszóhoz vagy filterhez (más őrlő vagy bevonat meg végképp nem).
Szóval ha ez jó filterre akkor jó lesz presszóra is.
Az egyetlen indok a különböző őrlőkre az a kezelhetőség szvsz.
Munkafolyamat szempontjából pl. a Mythos nagyon jó egy kávézóba presszóhoz.[ Szerkesztve ]
-
djboris
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #71874 üzenetére
Ok akkor máshogy kérdem.
Mivel magyarázható az hogy az EK egy ilyen beszabályzással eszpresszóképessé válik ami azelőtt nem volt az?
Ezek saját tapasztalatok minimum több mint 5 őrlőn Magyarországon. Lehet vudu vagy varázslás vagy kézrátételes gyógyítás vagy mittudomén, de konkrétan ez történt. Ha van rá más magyarázat mint az egyenletesebb őrleményeloszlás nagyon szívesen fogadom.
Konkrétan a 2016-os barisra versenyen az egyik versenyző szponzori EK-ját le kellett cserélni mert egyáltalán nem volt képes eszpresszóra. Dewla beszabályzott EK-jával tökéltesen tudott a versenyzô azután presszót készíteni. A beszablyázatlan gyári EK-nál kb ez a helyzet. Ezt lehet tagadni vagy hitetlenkedni de attól még ez így van. Ja hogy az EK nem eszpresszóőrlő. Valóban, mégis egy beszabályzással azzá lehet tenni. Ezen én nem tudok változtatni ha akarok se. Ez így van...Ezenkívül mi a magyarázat hogy az őrleményeloszlás változik a beszabályzás után (lásd socratic mérés)?
Ez csak a technikai oldal. A szenzori oldalt nyilván nehéz objektíven mérni ezért ebbe nem is megyek bele. Saját tapasztalatom alapján van szenzori hatása, nyilván ezt objektíven nem tudom megvédeni.
A fenti tényeket tekintve véleményem szerint a leírt következtetésed nem helytálló EK-ra vonatkoztatva (nem tudom megmondani, hogy mi nem az). Indirekt módon átgondolva, ha helytálló lenne a teória-következtetés akkor semmilyen hatásnak nem kellene lennie a beszabályzásnak, illetve semmilyen hatást nem szabadna észrevenni. Viszont az, hogy eszpresszóképessé válik egy őrlő, számomra azt mondja hogy a teóriában valami sántít, szóval érdemes tovább analizálni ezt a dolgot szvsz.
[ Szerkesztve ]
-
djboris
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #71894 üzenetére
Nem filctoll teszt(erre Lalihu nagyon harap...) volt a megoldás. A forgórész késtartója mérve (mérőórával) ill. esztergálva.
Illetve az állórész is mérőórával mérve, ahol kellet ott volt fóliázás. Max 1-2 százados merőlegességi kitérés elérése volt a cél ha jól emlékszem. Lalihu honlapján vannak videók hogy mit csináltak, ha részletesebben érdekel.
És igen, ezek az őrlök ezután lettek eszpresszóképesek. Addig cicergésnél (összeérő tárcsák) is átömlött a legtöbbnél a kávé. A szabályzás után pedig nullánál simán befullasztja, illetve mindegyiknél feljebb tolódott a presszó készítési tartomány.[ Szerkesztve ]
-
djboris
csendes tag
Sajnos nem finom más örlővel. Itt jön az EK érdekes extaktálási (extrahálási) képessége. Amikor más örlővel készítesz így kávét, akkor kellemetlen keserű ízek jelennek meg, viszont az EK édes lesz inkább. Ezért akkora a hype az EK körül. Simán fel lehet vinni az extakciót oda ahol a többi örlővel már keserűek az italok. Ezért hívják EK shotnak. Más örlővel egyszerűen nem finom. Miért shot? Pont azért amiért eszpressó vagy lungó. Béna olasz nevek helyett én inkább a béna angol neveket preferálom pl.
[ Szerkesztve ]
-
djboris
csendes tag
extra hálás vagyok ezért az extrahálás szóért - sry
-
djboris
csendes tag
Egyebkent ez valszeg sose fog bekövetkezni. Az EK nagyon nem folyamatos őrlésre van kitalálva ami kell a pörgős kávézókba. Ezért inkább vesznek egy mythos-t, workflow miatt (bocs az angolért). Még ha kifogásolható is műszakilag a Simonelli, ill csomó idegesítő dolog is van benne, mégis ha gyorsan kell kiadni a kávékat akkor ő a jó választás. EK sose lesz volumeneket kiszolgáló kávézó RövidFeketeKávé örlője. (espresso, shot, shortblack szavakat inkább kerülném)
[ Szerkesztve ]
-
djboris
csendes tag
válasz soldier2 #71945 üzenetére
Nem tudsz vele annyit kiőrőlni amennyit kellene. Vagy túl sokat vagy túl keveset őrölsz. Kényelmetlen kávékarba őrölni, nincs rajta tartó. Folyamatosan ott kell álni mellette, hogy leállítsd ha megtelt a kar. Kell hozzá tölcsér, hogy ne őröljön szanaszét. Az időzítők se tizedgramm pontosak a többi örlőn, de azért sokat segítenek a baristáknak. Mythoson alig kell korrigálni az automatán kiőrölt mennyiséget. Egy home baristának ezek nüansznyi különbséget jelentenek, viszont pörgős kávézóba ez fontos.
[ Szerkesztve ]
-
djboris
csendes tag
"Láttyátuk feleim szümtükkel mik vogymuk. Isa pur es chomuu vogymuk."
Remélem jövőhéttől ez lesz a nyelvezet itt Az a baj, hogy a nyelvi hibajavítóm ezt az ékes magyarságot is hibásnak látja és két szó kivételével aláhúzza.
Ja már vágom, a latin, török, szláv, germán (meg mittudomén) már beépült a nyelvezetbe, kár érte... -
djboris
csendes tag
Témaindító.
Nyomásprofilozás nem feltétlenül a jó út. Ezt már a Strada-nál lehetett látni. Sajnos azóta pár gyártó az LMet követve ebbe az irányba ment. Kivéve a Dalla Corte Mina és a Decent. Ők inkább a flow(átfolyás, térfogatáram, tömegáram magyarul) profil irányába mennek. Habár a Mina inkább csak vezérelt a Decent viszont szabályzott is. Miért nem jó a nyomásra szabályozni? Mert ez egy pozitiv visszacsatolású szabályzás azaz öngerjesztő a kávé készítés szempontjából. Amikor csatornásodik a pogácsa(Scott Rao-tól tudjuk, hogy mindig csatornásodik max kisebb nagyobb mértékben) akkor leesik a nyomás. Ilyenkor nyomásra szabályozva növeljük a nyomást mégjobban elősegítve a csatornák kialakulását, bővítését. Aki dolgozott automata nyomás profillal pl. Strada-n az elvileg tapasztalhatta, hogy amint ekezd csatornásodni nagyobb teljesitmenyen kezd dolgozni a szivattyu ezáltal a tömegáram is nő, jobban csatornásodik mégjobban leesik a nyomás és végül kapunk egy 10 másodperces italt csak mert picit csatornásodott pl. az elotte lévő shothoz képest. Viszont ha a flowra szabályzunk akkor a csatornásodás ellen dolgozunk. Itt a negatív visszacsatolás. Ahogy megnő a tömegáram visszavesszük, hogy csökkentsük ezt a hatást. Fura, hogy még mindig csak a Decent (lesz) az egyetlen teljes átfolyásprofilos gép. Pár srác aki ebben dolgozik azt mondta, hogy a precíz nyomásmérés sokkal olcsóbb mint a precíz átfolyásmérés. Simán lehet, hogy ez az oka. Ha nem értetek egyet, helye van a vitának, csak kérlek ne a személyemet támadjátok, hanem a leírtakat challengeljétek (bocs de annyira ideillik ez a szó)[ Szerkesztve ]
-
djboris
csendes tag
Elvileg Lalihu triak tuninggal ha lehúzott teljesítménnyel csapol akkor talán lehet látni. Persze ez a szivattyú munkagörbéjének a kérdése, hogy éppen akkor hol dolgozik. Full kakaón biztos, hogy nem fog látszani.
-
djboris
csendes tag
-
djboris
csendes tag
válasz hifis50 #72141 üzenetére
Esetleg nem terveztek picit nagyobb gépet is? Sajnos a 30g körüli itallal a világos pörkölések nagyrésze kiesik a citromlé effekt miatt. Ok értem én tessék sötétebbre pörkölni, de mégis ha 50-60g ital is kijönne belőle azzal az úhjullámos italokat is lehetne vele nyúzni rendesen.
[ Szerkesztve ]
-
djboris
csendes tag
Dewla az elnök kávé kérdést elég gyorsan megoldotta. Ha ő készíti a kávét amikor bemész akkor az mindenképpen elnök lesz, ha jó ha szar. Még ha kft is a forma ő CEOnak sőt inkább a vállalkozás presidentjének gondolja magát ezért ő elnök kávét adhat csak ki mengevezésileg.
-
djboris
csendes tag
válasz pacuha69 #72313 üzenetére
Itt a szabályzás a kérdés. A Mina nem tud tömegáramot szabàlyozni csak vezérelve van. A Decent lenne erre hivatott de kiderült megint kihoznak egy újabb változatot mert gondok vannak a precíz flow méréssel és a kalibrációval. A Minánál pl. manuális módban a user oldja meg ezt a flow szabályzást. Ezt természetesen manuál módban nyomás vezérléssel is megoldható a nyomás vezérelt gépeknél. A nyomásprofillal a probléma, hogy ott a nyomást akarjuk tartani ha szabályzási kört akarunk megvalósítani. Ez pl. azt jelenti csökkenő nyomás esetén növelni akarja a rendszer ami nem mindenesetben jó. Amint kilépünk ebből a nyomás szabályzási körből természetesen nem áll fent ez a probléma.
[ Szerkesztve ]
-
djboris
csendes tag
Rattleware az az Espresso Supply egyik termékvonala, nevezhetjük brand-nek is.
Így definiálják magukat:
"Rattleware is the commercial arm of Espresso Supply and offers a comprehensive line of behind the bar basics for coffee shops and roasteries world wide."
Elég sok presszós cuccuk is van.
[link][ Szerkesztve ]
-
djboris
csendes tag
Na akkor gyorsan tegyük tisztába. Alapban zabtejjel adják alatt azt értette Noss, hogy szólnak, hogy alapban zabtejjel készítik az italt, de külön kérésre tehéntejből is elkészítik. Javaslom az alaposabb tájékozódást, nem mondta senki se, hogy kérdés nélkül kivinne bárki is zabtejes italt. Noss se.
[ Szerkesztve ]
-
djboris
csendes tag
válasz radi8tor #72990 üzenetére
Úh de jó lenne. Nagyon kellene egy importőr szerintem.
A WBC-n idén az Oatly volt az egyik főszponzor (múlt héten Amszterdamban). A kiállításon barista bárokban csak zabtejes italokat adtak tejes italként. Na ott nem kérdezte meg senki mit akarsz, ezt adták aztán kész. De nagyon adja az Oatly amúgy, én nem annyira szeretem a tejes italokat, de ilyen közepes kávéval is simán el lehet fogyasztani ha pl. éhes az ember. A sors fintora, hogy a WBC szabályzata még mindig tehéntejet ír elő a tejes ital kategóriához a versenyen. Persze a WBC szabályzat picit pár lépéssel mindig le van maradva, de szépen lassan azért fejlődik az is. Az ilyen dolgok mint pl. az Oatly szponzoráció nagy valószínűséggel lendít ezeken. Nyilván van akinek tetszik ez és van akinek nem, ez a rész engem kevésbé foglalkoztat. Én ezt tapasztaltam kint amit leírtam. Amúgy minden spec kávézóban (illetve majdnem minden nem spec-ben is ott volt az Oatly Amszterdamban). A "coffeeshop"-okban nem volt, de ott kávé se nagyon[ Szerkesztve ]
-
djboris
csendes tag
válasz fragola.6035 #72997 üzenetére
Bevallom az összetevőit nem ismerem. Itt egy kis Mórickaábra a folyamatról. Amúgy tényleg finom, engem is meglep. Nem ugrik ki belőle a zab íz mint a többi zabtejnél. Valszeg ezért ilyen népszerű.
-
djboris
csendes tag
válasz djboris #73000 üzenetére
közben megtaláltam az összetevőket:
http://www.oatly.com/products/international/oatdrinkbaristaedition/
-
djboris
csendes tag
válasz Petyuska111 #74126 üzenetére
Már bocsánat, de almát körtével nem hasonlítunk. French Press vs. eszpresszó? Ez nem túl bölcs összehasonlítás. Szenzorilag miben jobb ez a gép az FP-nél? Komplexebb íz, több test esetleg balansz? A test nyilvánvaló de a másik kettőben kételkednék.
Javasolnám italkategóriában maradni az ilyen összehasonlításokat illetően. -
djboris
csendes tag
válasz WiZARD #83550 üzenetére
Dale Harris ügyesen összefoglalja azt ami a specialty kávézás próbál magában foglalni.
Szigorúan szenzori szemszögbôl nézve, ahol a (preferenciát igyekszünk kikapcsolni) egyértelmûen a sok ízjeggyel, komplex svassággal és megfelelô mértékû édességgel rendelkezô kávékat értékeljük jobbnak. Illetve magasabb pontokat kapnak értékelésnél a jobb minôségû savak és a sok fellelhetô ízjegy miatt. Nagyon fontos, hogy a savasságnak jó minôségûnek kell lennie, nem feltétlennül extra magas intenzitásúnak, viszont minednképp szükséges a jelenléte egy komplex ízhez (lásd gyümölcsök). Sajnos a sötét pörkölés eléggé leegyszerüsíti ezeket az ízeket és viszonylag beszûkiti az ízspektrumot, illetve minenképp elvesz a komplex ízélménybôl. Mindettôl függetlenül ez tetszhet valakinek, a személyes preferencia nem vitatandó, illetve a fentiek nem jelentik azt, hogy minden világos pörölésû ital értkélhetô jónak, nagyon sok közöttük elég alacsonyra értékelendô. Viszont azt is meg kell jegyezni, hogy egyszerûen sötét pörkölés esetén nincs lehetôség (szimplán szenzopri aspektusból) magasra értkélni az italt, pontosan a hiányzó komplexitás és az egyszerû nem túl változatos izjegyek miatt. Mégegyszer ez nem jelenti azt, hogy ezt valaki szeretheti vagy sem. Szigorúan szenzori oldalról próbáltam megfogalmazni a dolgot. A forumozók számára ez nem feltetlenül kell, ez hogy jelentsen bármit is, fôképp ízlés oldaláról.
Viszont neked is szíved joga egy másik irányzatot nem szeretni söt akár fújni is rá. Amíg nem az embereket nézed le emiatt. Ezt nem tetted meg, pont ezért nem értem a kialakult személyeskedést a témában a többiek átlal.[ Szerkesztve ]
-
djboris
csendes tag
válasz grizlisandor #84400 üzenetére
Érdemes konkrétan azokat a dolgokat kóstolni amiket a srácok a podcast-ben emlegetnek. Egészen biztosan nem hangzott el ilyen egyik részben se, hogy ami újhullámos esetleg specialty(speciality) az biztosan jó mindig és mindenkor. Sôt ellenkezôleg. Sokszor arról beszélnek a podcast-ben, hogy ez a terület is mennyi csalódást tud adni nekik, illetve mennyiszer futottak bele kellemetlen újhullámos vagy specialty italokba.
-
djboris
csendes tag
Érdemes megnézni a stoppert. Jellemzôen lassabb, valami órajel probléma lehet benne. Elvileg amik az AVXnél vannak azok már javítottak, mert jeleztem nekik ezt ezt a problémát, igy elvileg hozzájuk már jó verzió érkezett. A minta náluk is lassabban mért, illetve ami nekem van amit kínából rendeltem az is lassabban mér. A stopper részét én nem is használom emiatt.
[ Szerkesztve ]
-
djboris
csendes tag
Ha valakit erdekel lesz egy ilyen is mostanaban. [link]