- Crypto Trade
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Hálózatokról alaposan
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Sokat fogyaszt az AI, egyre több az adatközpont, kell az atomenergia
- Az iPadOS-re írt appokra is díjat vet ki az Apple
- Letartóztatták a bitcoin-Jézust
- ASUS routerek
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
And06
aktív tag
válasz Sanyaaa26 #49799 üzenetére
a 15bar kicsit sok, ezért van több gépben OPV, hogy 9-10barra korlátozza a nyomást. ettől függetlenül, az "eredeti" szimpla számai (ettől kávé függvényében el lehet térni): 7-9g kávé, 25-30 másodperc alatt 25-30ml ital. (természetesen szimplához szimpla szűrő kell). Duplához a kávé és az ital mennyisége duplázódik, de a lefolyási idő marad.
-
Gravity1234
tag
válasz Sanyaaa26 #49799 üzenetére
Szia!
Egy jo okolszabaly es a legtobb kavehoz jo a 25-30 masodperc csapolas, ha ml-ben nezed akkor dupla espresso45-50ml ha g-ban es 2:1 arany akkor ha 16g-bol tomoritetted a duplat 32-35g-ot varj el a lefolyas alatt.
Ettol el lehet terni a sajat szajizere.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
jolti
senior tag
válasz Gravity1234 #49803 üzenetére
"dupla espresso45-50ml " -- Ez inkább dupla ristretto.
A dupla espresso az 50-60 ml között van. Ha ml-ben nézzük. -
senior tag
-
verti1
tag
válasz sz.zs. #49806 üzenetére
Ez csak mókus vakítás (bocs). Bemegy az ember gyanútlanul a boltba és olvassa a táblát, hogy 19 bar...hoppá az több mint a 10 az csak jó lehet. Az más kérdés, hogy a nagy végnyomásra hangolt ulka-k is csak szállítás nélkül tudják ezt az értéket, a műanyag csodában meg biztos nem az van. A legjobb dolog volt, hogy vett hozzá egy őrlőt, ha van mellé friss kávé akkor minden adott. Ha pedig eléri a gép határait vehet jobbat abból is. Szerintem...
-
Sanyaaa26
senior tag
A tamper mennyivel kisebb mint a szűrő? Kb 1mm? Csak mert munkahelyen esztergáltatok egyet, jelenleg a gyári műanyag sz@r van csak sajnos...
-
bl4ze
veterán
Szóval méhész üvegcse [link]
Simán belefér a 9.5-10 gramm az üvegbe, én most egy Moak Decaffeinato-t bontottam, és porcióztam bele.
Azt nem mondom, hogy happy volt 20 üvegcsébe bele méregetni a 20 szimplát, de meglátjuk. Most minden üveg a fagyóban pihen, este vagy holnap nyitom az elsőt és ahogy javasoltátok fagyottan fogom ledarálni
[ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
-
SzuMe
tag
Bontott már ki valaki pod-ot? Arra gondolok, hogy nincs otthon pod-os gépem, de valahogy lefőzném
-
senior tag
Én már igen, podot és kapszulát is, még az előző nyomifokis géppel, de ne várj tőle sokat...
De Gaggiához tudsz venni podtartó szűrőt, nekem is van, de nyilván ettől sem kell sokat várni.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
-
paljoc
tag
"Most minden üveg a fagyóban pihen, este vagy holnap nyitom az elsőt és ahogy javasoltátok fagyottan fogom ledarálni"
Ezt annyiban nem értem, hogy ha ez egy kilós Moak, akkor ugye 20 üvegecskébe beletettél 20x10grammot. A többivel mi van? Ha a maradékot is lefagyasztod mondjuk a zacsijában és mikor kifogytak az üvegek fagyottan újratöltöd gyorsan és úgy megy vissza minden a fagyasztóba, akkor érdekes lehet a tapasztalat majd a végén ha lassan fogy el a kilo kofi, hogy jó esetben ugyanolyan lesz-e mint az eleje. De most frissen bontás után lefagyasztva és rögtön kezdve a klasszik Moaknál nem biztos hogy lesz különbség hogy az éjszakát a zacsiban töltötte vagy az üvegcsében. Azt nem vágom /de majd kiderül/ hogy a maradék újra porciózásánál ha kiveszed és lecsapódik a pára, stb. az számít-e valamit vagy sem.
Amgy szerintem ez a 20 üveges dolog világos pörkölésű kényes 250 grammos kiszerelésű kofiknál a leghasznosabb, ahhol mondjuk pár nap után már érezhető hogy hanyatlik, akkora pont elfogy az 5 dkg és lehet indulni az üvegekkel a következő hétnek! -
Gigi01
őstag
Ezeknek a Dolce Gusto gépeknek jobb a főzési folyamata,mint egy kotyogóé?(brikka)
Remélem értitek mire gondolok.Teszem fel,én töltöm a kapszulát,frissen őrölt kávéval, jobb lehet az eredmény,mint a Brikkával készített?Bár még azt nem tudom,hogy mennyi vízzel főznek.[ Szerkesztve ]
-
vtechun
veterán
Nem jobb megoldás az a fagyasztóból kivett kávé esetén, hogy bontatlanul hagyni felmelegedni, aztán úgy őrölni? Csak, mert egy -15 fokos kávéra egyből kicsapódik jelentős pára, őrölve meg méginkább gondolom.
-
Xabi78
aktív tag
válasz vtechun #49829 üzenetére
Röviden fogalmazva: nem, sőt!
Hosszabban: darálás előtt az a kevés kicspódott pára csökkenti a daráláskor a statikus feltöltődést, és egyesek szerint javítja az őrlemény egyenletességét. A statikus feltöltődés csökkenését én is meg tudom erősíteni, a jobb kioldódást ésn nem éreztem (de lehet, hogy TDSel kimérhető lenne).
Cave canem!
-
Gravity1234
tag
Naked karos csapolasnal ha eleg keson (bar nem tudom mi lenne az idealis) 15-18 sec kornyeken all ossze egy szep farokba a lefolyas, addig kettoben folyik, mivel lehet szabalyozni?
Tomoritesnel megneztem a tamper es a szuro teteje szinte mindenhol egyenlo tavolsagra volt, tehat minimalis lehet az elteres.
Spriccelni nem spriccel, szepen megindul csopog 1-2 sec-ig utana elkezd folyni, de szerintem keson all ossze.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
adp
őstag
válasz macskacsa #49835 üzenetére
En biztos nem vennem meg azt a random pacificet kilosba.
Arabol itelve robuszta. Nekem csak rossz tapasztalatom van robusztasakkal kotyogosba.
Daraltba a lidl bellarom gold ami izeben nem annyira veszes, viszont ez inkabb gyumolcsos kave. Vilagosabb a porkolese.
En szarvasiban ittam szuleimnel.
Tchibo, omnia, segafredo es tarsaitol sokkal ihatobb[ Szerkesztve ]
-
SzuMe
tag
Mennyire gáz műanyagot használni tölcsérnek daráló doserless alakításához? Konkrétan PET palackra gondoltam
Valami ilyesmi... -
Peti...(16v)
tag
Érdekes dolog ez a fagyasztva darálás. Most fogyott el egy negyed kilós Molinari, és fagyottan darálva nagyon durván fel volt statikusan töltődve, össze-vissza repült és tapadt az őrlemény a tölcsérben. Ugyanez a kávé kiolvasztás után teljesen normálisan viselkedett. Eddig minden más kávénál bejött a fagyasztva darálás, ennél nem.
Maga a kávé (Cinque Stelle) egyébként finom volt, 91 fokon már sötét és bőrös volt a crema, de még itt sem volt semmi keserűség, 89 fokon pedig cukor nélkül is édes volt. Ízben semmi kiugró, mondhatnám kissé lapos és unalmas, de az ünnepi seregnek pont ilyen kellett, ízlett is mindenkinek
-
fragola.6035
aktív tag
statikus, inkább sztatikus, de leginkább elektrosztatikus feltöltődés.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
Peti...(16v)
tag
válasz fragola.6035 #49846 üzenetére
Megfogtad a lényeget Teljesen jogos a kiigazítás, köszönöm!
Más: a maroktamper csodás kidolgozású, öröm kézbevenni, és eddig nagyon bevált.
[ Szerkesztve ]
-
vTamas35
csendes tag
válasz paljoc #49823 üzenetére
Én 4 (250g-os) zacsit szoktam fagyasztani, abból mindíg csak az aktuálisan bontott megy üvegekbe. Engem is aggasztott a párakicsapódás, de már hónapok óta így csinálom és nem volt gond, egyesével, ahogy kimértem pakolom vissza a fagyóba és nem volt látható kicsapódás, vagy érezhető minőségromlás. Pont most van a fagyóban egy jó másfél hónapos pöri (Siminél volt a gépem) de az is stabil, nem érzehető rajta semmi probléma. Ízre, lefolyásra ugyanaz mint frissen, a másik indikátor, hogy jól működik a trükk, hogy a darálót sem kell állítanom az üvegcsés módszerrel. Mielőtt ezt használtam, ahogy öregedett a kávé, úgy kellett utána állítanom. Természetesen ez csak az én tapasztalatom, tudományos okfejtésbe nem mennék bele...
O1G
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Politika
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- ANNO 1800
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Filmvilág
- GoodSpeed: Windows 11 PRO FPP (Full Packaged Product) - Retail, Box, dobozos
- Netfone
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Xbox tulajok OFF topicja
- Revolut
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest