-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
válasz verti1 #50448 üzenetére
Igen, a fokozatok magyarázatra szorulnak. A "." előtt a gyűrűn olvasható szám, utána pedig a ricni szerepel. 0.45 tehát a 0-1 fokozat között van, a 4-5 ricni között.
Este a decaf alapján már láttam, hogy szobahőmérsékleten azt is finomabbra kellett őrölni, mint amikor fagyasztottam.Viszont arra még kíváncsi lennék, hogy másnak is jobban ízlik ~1 percesen a kávé? Meg szoktam kóstolni egyből, ahogy leállítom a pumpát, majd fél/1 perc múlva miután eltakarítottam a gépet. Utóbbi fényévekkel finomabb.
Valamelyik nap kartömítést cserélek, mert már kicsit pipa vagyok, nem hagy diagnosztizálni a masina. Ha a nyitott karba teszem a Strada kosarat, akkor ereszt. Ha a gyáriba teszem, akkor semmi. Mikor a Renekát tettem a nyitottba, akkor sem eresztett.
-
levytee
csendes tag
Aki esetleg nem tudott eljönni annak egy kis betekintés:
Dél előtt érkeztünk kicsivel, már nyitott Kaligula. A helyiség levegője még nem volt felfűtve, de A Barista már a gépet felfűtötte.Kedves vendégváróként hellyel és kávéval kínált. A [PallYotz kávék] bő kínálatából lehetett választani, ha jól emlékszem volt: Choco Madness, Spicy Italy, Indian Choco, Black LXR, Locavore blend, Etióp Yirgacheffe.
Mi az etiópból kértünk, ami nagyban megalapozta a kedvünket. Szép lassan melegedett a helyiség és érkeztek a fórumtársak is. Közben 1-2 barna sör is kóstolgatásra került. Igen jó sörök is vannak. Paljoc látván, hogy kaja nem volt, elugrott némi pogiért is. Rendkívül figyelmes és önzetlen volt ez részéről.
Szép lassan elkezdtük a karosok vallatását. Igazán profin Soldier2 készült, hozta a HG One-t és a hozzá az Olympia cremina-t is, meg mindenféle vudu kelléket. Így azon a szetten sorozatban jöttek le a kávék, szerintem az átállásoknál se sok ment le a csapban. A pavcsikon nem igazán ittam jót, mire belőttük volna a darálót , meleg lett a fej, mire lehűlt elállították a darálót….szval, itt egy kicsit kaotikus lett a helyzet. Az Arrarex Caravel se hozta amit tőle elvárható lenne, de igazából Parci mondta is, hogy nem használta még, így nincs tapasztalata, de ha már ott van, próba szerencse. Hát próba szerencse nem volt, de azért legalább láttuk szétszedve, működve is egy ilyet. A HG-t szinte mindenki tekerte kicsit, sőt volt beeső vendégünk , még ő is illetve bőven ellett látva tanáccsal, és jó kávéval is. Aztán a Ház megkínálta vendégeit egy jófajta konyakkal (nagy örömére annak aki nem vezetett).
A karosok helyzetét látván , Paljoc rávetette magát a pultban várakozó Compak K10/Rancilio S27 párosra. Elsőre (ha jól emlékszem, de itt már bőven koffein túladagolásban voltam) a Black LXR-t lőtte be, remek kávé, nekem kifejezetten az egyik kedvencem tőle. Aztán kibontott tiszteletünkre egy aricha Etióp Yirga-t, hát ez valami fantasztikus volt. Nem akarok ódákat zengeni, de ez tényleg egy nagyon komplex, jó testes és kellemes savakkal rendelkező kávé, volt valami virágos illat is a számban. Én nem vagyok valami nagyon kifinomult ízlelővel ellátva, de itt tényleg még én is éreztem valamit. Talán más ezt jobban ki tudja fejteni.
Aztán bőven bekávézva , mi elköszöntünk , majd 3 óra ott tartózkodás után. Én személy szerint örülök, hogy végre arcok is párosulnak a nick nevek mellé, és hogy részese lehettem az eseménynek.
Köszönjük a szervezést, a helyszínt. Külön köszönet Kaligulának a sok pörgésért (elég volt ennyi homebaristát kiszolgálnia), és Paljocnak a kávékért és a savlekötő pogikért.
[ Szerkesztve ]
levytee
-
Bazsee71
őstag
válasz killerjohn #50453 üzenetére
Szűkítós GC, más tészta.
NightLord: a coffee feliratú gépek között vannak butább verziók, sajnos az évjárat önmagában nem biztosíték.
levytee: azt szabad tudni, hogy a csoportképen hol találunk?
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz Bazsee71 #50451 üzenetére
lehet 1 percesen kicsit kihül a kávé, és úgy jobban érzed az izeket, mint forrón!
amúgy az eszpresszó ledöglik hamar a csészében is! 1 percen belül mindenképp meg kell inni! amikor a vendégek kavargatják, meg szürcsölgetik a 25ml-t perceken át már csak belül sirok, de inkább rájuk hagyom
[ Szerkesztve ]
-
-
verti1
tag
válasz Bazsee71 #50451 üzenetére
Ezt én is tapasztaltam, kell neki hagyni egy kis időt, egyből fogyasztva nem az igazi. Két dupla se egyforma ha nem egyformán érkeznek a csészébe pl. ha kicsit később indul meg az egyik lefolyón a kávé.
Nem a tömítéssel lesz a probléma hanem a kar méretével. Amikor vettem a gépet akkor én is szívtam ezzel. A kapott röfi kar csak a 68mm széles Gaggiához való kosarakkal működött. Ha bele tettem az LM szűrőt ami 70 mm széles akkor a kosár íve nem találkozott a karral rendesen. Nem ült a kosár ívébe bele teljesen mert szűkebb volt a kar. Rugó nélkül ha mozgatod benne a kosarat akkor marhára billeg, a másik meg szépen bele ül. Ezáltal amikor ráhúzod a kart akkor nem zár rendesen. 10-ből 8-szor eresztett, szenvedés volt, pedig szilikon tömítés volt benne. Utángyártott karok között is van ilyen olyan sajnos, én expolygonban rendeltem olyat mi tökéletes mind a két fajta kosárral. Ezek fél mm-ek, de így meg tudják szivatni az embert.
-
verti1
tag
válasz killerjohn #50453 üzenetére
Írták már, a gépem szűkítős az legalább 5 mp plusz az átlagoshoz képest, hosszabbra hagyva jobban muzsikál a gép, én is jobban szeretem. Az a lefolyási idő másodlagos nekem. Arányokra figyelek inkább.
-
neumanki
tag
Sziasztok!
Használ valaki közületek VST dupla szűrőt az espresso gépébe?
Pár éve valahol olvastam fórumon, hogy VST szűrőbe a kommentelő szerint túl finomra kell darálni a kávét, hogy jó lefolyás legyen, és mintha most én is erre gyanakodnék.
Egy 20g-os perem nélküli VST-m van. Azért kezdtem el gyanakodni, mert most cseréltem a Variomban késeket, hátha attól jobb lesznek a dolgok. Viszont a késcserével eléggé elállítódott az örlő beállítása, és kb 5-10mp alatt lefolyt az espresso, viszont sokkal finomabb volt. Mire beállítottam megfelelő lefolyásra, megint ugyanolyan "unalmas" lett az adott kávé. A gép egy Grimac Mini, amiben pár éve cseréltem OPV-t, akkor be lett állítva 9barra, nem hiszem, h az nagyon elmászott volna. Ráadásul 20-21g kávét szoktam használni, és a 21g kávé simán belefér a 20g-s kosárba, még akár 22g is simán beleférne.
Szóval arra gyanakszom, hogy ha valami nagyobb ellenállású szűrőt használnék (Természetesen nem nyomásfokozóst), és durvábbra tudnám állítani az örlőt, akkor sokkal jobb lenne a kávé. Mit gondoltok? Lehet ez a gond? Más tapasztalt már hasonlót VST szűrővel? Esetlet ismer valakai más, jó minőségű szűrőket, amivel még lehetne próbálkozni?
A kávé kb 2-3 hetes pörkölésű HasBean, és nem csak ennél tapasztaltam, ezért azt is kizárnám az okok közül.
-
Sziasztok!
Szeretném barátnőmet meglepni egy kotyogós kávéfőzővel, a kitétel hogy indukciós tűzhelyen is használható legyen.
Amit kinéztem az a Bialetti Musa 4 kávéfőző, ami nem alumínium hanem rozsdamentes acél elvileg (indukciósnál fontos) illetve mellé vennék egy Hario Skerton kézi őrlőt. 20 ezernél nem szánnék most többet a kettőre.
Tudtok jobb összeállítást ajánlani? Illetve vélemény a fenti párosról?
Köszönöm!
-
adp
őstag
Tegnap egy kis vita szeru diskuralasba keveredtunk a daralo podcast telegramm csatornajan ( aki nem tudna mi ez lenyegeben egy online forumszeru chatfelulet)
Valahogy szoba jottem a lefolyasok es mondtam hogy itt jo par ember ugy foz kavet hogy kihuzza akar 35-40sec-ig.mert egyes kvnak az allj jol. Erre ok egybol letamadtak hogy mi ez a bullshit baromsag stb stb...
Ja es szerintuk a ph-s kavesok (nem emlekszek a pontos szora de valami negativ volt) benak-ez volt a lenyeg...
No comment
Dewla tudott egyedul normalis hangnemu valaszt adni, hogy lehet hogy a greaf es a viz gyengesege hogy ennyi ido mire kiextraktalok valamit.
Eleg sokan irtatok itt hogy sokszor mentek 30 fole, sokkal erosebb gepparkkal es nordaval.
Most akkor wtf?[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
Hat mi
Nem ertunk hozza...En eddig azt hittem jo kvt iszok, de akkor van aki olyan qrva okos es pro hogy csetes beszelgetesbol megallapitja hogy tevednek az izlelo bimboim...
En elhiszem hogy hozza kepest nem ertek a kavehoz de azert nem ertem miert kell ekkora nagykepunek lenni es magyarazgatni az en izlesem a tds szarsagokkal. Persze nem az, de merhet barmit ha valami finom..[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
ki szerint nem értetek (értünk) hozzá?
az ilyenekre amúgy ugrom, mint anyatigris a vörös posztóra, de azért nem voltam ott, nem láttam a pontos szóhasználatot, és még ha láttam is volna, akkor sem biztos, hogy pont úgy volt érthető a komment, mint ahogy azt a szerzője szánta (szevasz, datee! ).
mindazonáltal nem tekintem bénának magam, meg itt sokakat, mikroszkóp és refraktométer nélkül is meg lehet azért inni egy eszpresszót, elsősorban ízlés, másodsorban az ízlés érzékenysége dönti el, hogy meddig csiszolja az ember az igényeit, skilljeit.
minden tiszteletem a casmós csapaté, konkrétan a szakma csúcsának gondolom őket és magasan az ő kávéjuk ízlik a legjobban, ha találkozom vele valahol. de fenntartom a jogot, hogy tds mérés nélkül is el tudjam dönteni, hogy mikor jó egy kávé...
datee-nak meg majd adok egy kokit és két sallert a kávébár bazáron, ha kijutok
(ugyanezt a szakmázást egyszer már végigcsináltam a bornál, a kávénál nem fogom. vállalom, hogy ínyenc vagyok és lusta, fogyasztó. ennek megfelelően bizonyos helyzetekben lemondok a 100%-ról, fontosabb az, hogy az egész élvezetét, szeretét maximalizáljam)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adp
őstag
Na de van olyan akinek legalabb egy mazzerje vagy compakt vagy hasonlo jobb orloje van, nordazik,vagy valami jo kaves vizet hasznal es vilagos kavet kihuz 35sec vagy fole rendszeresen?
Vagy 'hiteltelen' az egesz bagazs?[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
igazából mindegy, hogy ki mondta, egy komplett fórumot lehozzánemértőzni, lenézni butaság. paljoc beletartozik? fragola outsider, nehogy összeph-sítsa magát? vannak itt kezdőbbek és nem kezdőbbek, mindenki mást vár el egy kávétól stb. nem kell felvenni az ilyet, zárjuk is le.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
most bármit írok, abba bele lehet kötni majd, ezért igyekszem inkább nagyon leegyszerűsítve, ökölszabályként mondani, hogy világosabb pörköléseknél azért nem jellemző nálam a szaggatós, nagyon lassú lefolyás. ha a szélsőértékeket nézem, akkor arányaiban biztosan több az inkább gyorsított, mint az inkább lassított.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz gubabela #50478 üzenetére
jó, de paljoc ph-zik, simán lehet, hogy a hiteltelen halmazba tartozik
meg milyen mazzered van? ebből is látszik, hogy fogalom nélküli a ph fórum, mert a mazzerek egy része nem egy nagy szám, sőt. kony? robur? az már jó lesz. de minivel, majorral nem érdemes vízre szállni
egyébként meg mindenki elkezdi valahol. akik most a szakma teteje idehaza, ugyanúgy gaggiát újítgattak, tuningoltak, ugyanúgy iberitallal nyomultak, ugyanúgy itták a szénné pörkölt cuccokat az elején. aztán magukba szívták a tudást. utólag lenézni az újoncokat nem bölcs dolog, pláne, hogy talán épp datee írta azt az első időszakban csinált casmós pörköléseikről, hogy ma már nem tartja túl jónak őket. ilyen ez a biznisz, az ember egyre okosabb, egyre többet tud. (aztán jön az alzheimer )
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Csápájev
őstag
Én azt tapasztalom,hogy a "profik" és a hobbisták között minden szakmában feszültség van.
(már,ha az említett oldalon profik,azaz baristák,kávézóban dolgozó emberek vannak )
A hobbisták minden szakmában folyamatosan újítanak, napi szinten kitalálnak valamit, amikben sok innovatív dolog és még több tévedés is van.
Aki kávézóban dolgozik az valószínűleg csak mosolyog azon,hogy a hobbisták lassan részecskegyorsítót is építenek a gépükbe és komolytalannak tartja ezeket a dolgokat,anélkül,hogy ismerné őket.
Van egy jó gépe a munkahelyén, jó darálója,azzal jó kávét készít és se kedve,se energiája ilyesmikkel foglalkozni,otthon tán nem is készít kávét, örül,ha szabadnapján nem lát darálót
Ettől még mindkét félnek létjogosultsága van természetesen és a legjobb lenne a jó dolgokat átvenni egymástól, akinek van esze,ezt is teszi. -
adp
őstag
Sztem ennek csak a penztarca szabhat hatart.
Viszont azert egy major csak nem egy hasznalhatatlan kategoria felszabalyozva uj kesekkel. Sztem otthonra jo lehet... soot.
De hogy sok gaggias irta mar regebben hogy fole megy jo tapasztalattal a tankonyvi lefolyasnak az is bizti.
Na de tenyleg feles ezen ragodni, ugyis hiteltelen amit irunk[ Szerkesztve ]
-
neumanki
tag
Kezdő (bár most se érzem magam core usernek) koromban én is sokat görcsöltem a másodperceken, aztán az okosak mindig mondták hogy eresszem ezt el...
Ha nem tetszik a kávé lefolyása, állítok az örlőn. Ha tetszik a lefolyása, akkor addig engedem a lefolyást, amíg tetszik. Ha 25mp-nél már átlátszó, vizes, akkor leállítom, ha 40mp-nél még mindig szép vékony ragadós, akkor nem. Ha tetszik 25mp-nél az íze, akkor hagyom, ha hígnak érzem, akkor finomítok az örlőn, hogy lassabb lefolyású legyen, ugyanez visszafelé is igaz.
Konklúzió: ne másodperceket keressetek szerintem, hanem szép lefolyást, jó ízű eredményt. Ugyanez igaz, a használt kávé mennyiségére és a kifolyt ml mennyiségre is. Ha 30ml-esen ízlik a dupla, akkor úgy a jó, ha 50ml-es akkor úgy, lesz*rom mit hívunk espressonak, mit ristrettonak...
Tapasztalatom szerint a világos pörkölésűek lefolyása hamarabb bevizesedik, ezért hamarabb leállítom, mert nem tetszik a lefolyása.
Amúgy a vibrációs Grimac-omon a folyás jellemzően 8-10mp-nél indul el az ipari rotációs 5mp-éhez képest (amit amúgy nem is bánok, kis előáztatás). Szóval 25mp-nél 15mp-e lenne lefolyni a megfelelő mennyiségű kávénak, ami nem túl sok...
-
-
gubabela
senior tag
Gaggia? Az a főzők kispolszkija. Nem való abba csak bravos. Gravitech alatt neki se állnék kávét főzni.
Viccet félretéve. Pont most gondolkodtam a baby továbbfejlesztésének lehetőségein és találtam a hb-án pár érdekesnek tűnő bejegyzést dimmer (szabályozható kapcsoló) beépítéséről. Ez lényegében arra lenne jó, hogy a pumpa és a kapcsoló közé kötve szabályozná manuálisan a nyomást (feszültséggel). Igy lehetne egyrészt előáztatni, másrészt alkalmas lehetne egy kezdetleges nyomásprofilozára is. Valaki próbálkozott innen már hasonlóval?
-
gubabela
senior tag
válasz fragola.6035 #50486 üzenetére
És mi vele a tapasztalatod? Szerinted van értelme berakni? Melyik típust építetted be? Az említett oldalon írtak pár problémát is, többek között azt, hogy az ulka nem műküdött rendesen alacsony feszültségnél (egy 300wos dimmert használtak) ezért invensis pumpa cserét javasoltak.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz gubabela #50487 üzenetére
Nem kell invensis pumpa, az egyébként is szar.
Most éppen egy Has Bean Kieni filtert főzök vele 6 baron, 1/3 arányút és nagyon finom. Bár ez a "finom" nem igazán értelmezhető, mert másnak meg más a finom.
Van, akinek az 1/1, 1/1.5 a finom, én ezekkel nem tudok mit kezdeni, így ilyen shotoknál még nem próbáltam a pumpa szabályozást.https://caffe35.webnode.hu/
-
Bazsee71
őstag
No ehhez a témához annyit, hogy CM-nál a világos pörkölésen mást értenek, mint paljoc Yirgája. Eddig egyszer voltam náluk, akkor espressora pörkölt kávéjuk nem is volt, ott inkább a filter dívik. Tartom, hogy eddig az 1:1 aránnyal 45s alatt húzott Yirga volt nálam otthon a csúcs, és vállalom a hiteltelenséget is, lehet pár év múlva én is hunyorogva olvasom ezt a szösszenetet.
Nem vagyok egy nagy bratyizós, ott a pörköldében nem tudtam "oldódni", teljesen más közeg, meg mint ha ott sem lettem volna, de szerencsére fragolával tudtam diskurálni. Persze ez nem mérvadó, mivel nem ismernek, korábban nem találkoztam még velük, de ehhez képest paljoc szerintem nem igényel bemutatást.
Lassan azt is elfogadom, hogy szar a Major. Mondjuk elég lenne annyit írni róla, hogy azon kívül, hogy nem rögösít, nem ad többet mint egy SJ. Én viszont szeretném majd a fordulatszámot szabályozni, ehhez nem árt a böszme kés.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #50491 üzenetére
nincs hiteltelenség, ez butaság, de tényleg. nem hiteltelen futó, aki három óra alatt futja a maratont. ha valaki korábban sötétebb pöriket szeretett, most meg nem, akkor hiteltelen, ha utólag elkezdi fikázni a korábbi állapotát. mire következtessen ebből az ember a mostani állítások hosszútávú igazságtartalmára?
ez egy hobbi. senkinek sem az a feladata, hogy úgy igya a kávéját, ahogy az másnak ízlik. a megmondóemberek állításait mindig fenntartásokkal kell magunkra értelmezni, mert hiába nagy a tudása, az ízlése attól még lehet más.
szuper példa egy jó "savanyú" kézműves bor. kottázni lehet a savakat, ízeket, csak épp fáj meginni, kellemetlen, két pohár le sem megy. és bár borbloggeri körökben ciki volna beismerni, de egy jó kis gyümölcsös, reduktív, maradékcukros, friss tétel bizony-bizony jobban esik esténként...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz mdav88 #50494 üzenetére
szándékosan erős és nyilván erősen árnyalandó, de semmi kedvem belemenni a témába, példa volt csak. húsz éve borozom, minden lépcsőt végigjárkáltam már, amit a kávéban nem is fogok. a lényeg, hogy attól, hogy egy bor az ultrahardcore szcéna szerint komplex, még lehet qrva kellemetlen nekem vagy neked, és egy másik, kockázatmentes, alap cucc eshet jobban adott pillanatban. nekem is megvoltak az éveim, amikor a leghozzáértőbbekkel szálaztuk az egyre extrémebb tételeket, tudományosan boroztunk. na, ennél ma már, mindezek infók birtokában is jobban szeretem a hedonista megközelítést. ha nem esik jól, lehet felőlem végtelenül komplex is...
2010-ben egyébként jópár brutál savas, "savanyú" bor született (ha példákat akarnék keresni), ahogy 2012-ben meg csomó savszegény, gejl holmi. a rajnai rizling különben tipikusan tud ilyen kellemetlen lenni, pazar fajta, nagyon összetett borokat ad, de egy masszívan savas, esetleg picit zölden szedett tétel szabályosan fáj. itthon könnyebb "savanyú", nehezen fogyasztható rieslingre futni, mint sem.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
Teljesen igazad van, a lényeg részemről annyi, hogy ha itt mindenki hiteltelen, engem az sem zavar. Inkább az, hogy ilyen szintű széthúzás van, meg gyakori az ócsárolás, de hát mit csodálkozok...
Majd valamelyik szépségkiránynőnek a szájába adjuk, hogy küzdjön a világbékéért, és a PH-AVX-Daráló egyesítéséért.And06: micsoda találó hasonlat.
[ Szerkesztve ]
-
gubabela
senior tag
válasz fragola.6035 #50490 üzenetére
Köszi! És mindegy, hogy melyiket veszem? Van valami ajánlott típus, vagy lényegtelen?
-
mdav88
senior tag
Értem, részben igazat is adok. Tény hogy valami kézműves, az nem biztos, hogy jó is
Én is inkább a hedonista vonalat képviselem, a bor annyira mély bugyraiban nem jártam, bár járatos vagyok benne.Azt is vegyük figyelembe, hogy ezelőtt 5-10 évvel 1000ft alatti tételek nagyon silány vonalat képviseltek(direkt nem a minőség szót használtam), manapság pedig simán vállalható borok vannak ezalatt az összeg alatt is, pedig a pénzünk nem erősödött.
Én személy szerint bízok benne, hogy ha a kávé a következő bor, akkor ez a trend itt is megmutatkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.