- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Windows 11
- Freemail
- Gmail
- Átjutottak a Ciscón, betörtek a kormányok hálózataiba
- XPEnology
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mikrotik routerek
- ASUS routerek
- Musk szerint már jövőre itt vannak a Tesla Optimus humanoid robotok
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mdav88
senior tag
válasz adriankoooo #50501 üzenetére
Legutóbb azt mondta hogy most csak az új (aricha) yirgából van neki zöld, azóta nem tudom, hogy változott-e.
-
mdav88
senior tag
Elnézést, szakmai anyag... Csávóval mivan?
Etiop Yirga from Aricha -
Bazsee71
őstag
válasz adriankoooo #50501 üzenetére
Amelyik címkéjén látsz egy kis fekete pöttyöt, az az Aricha.
-
HÁZIGAZDA
válasz mdav88 #50500 üzenetére
a kézművességet csak azért kevertem ide, mert tipikusan pozitív tényezőnek szokott elkönyvelődni, az "ipari" termelők meg tipikusan nem a hardcore szcénában. most kizárólag a végtermékről beszélek, a többit hagyjuk. márpedig egy bor lehet kézműves, összetett, komoly, ízgazdag ÉS bántó. de mondhatnám a sláger kontra együttes első számait is, meg még millió példát.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
urak, én ma rendelek a német zöldkávéstól, amiről múltkor szó volt, kerül amibe kerül, mert megelégeltem a szar zöldeket. meg is el is fogytak kb.
akar valaki beszállni? budagyöngyén szerdánként át tudom adni az ő részét, esetleg beviszem a macskakőbe és ott szabadon átvehető nyitvatartási időben. amúgy nem postázok, nem rohangálok.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
bl4ze
veterán
-
avirid
tag
Egy kérdés . A Molinarit eresszem a Gaggiával időben hosszabbra, alacsonyabb hővel, szűrőt nem elérő adaggal - lassítsam az átfolyást finomabb őrléssel, vagy legyen több/hígabb a kávé?
Az első próba bebukott sajna, elcsatornásíthatta magát, mert bár 4-5 mp után jól indult, majd elkezdett felgyorsulni és a 15.mp végére megtelt a csésze . Pedig egy fokozattal finomabban őröltem és úgy éreztem jól sikerült a tamperolás is. Azért is kérdezek, mert arra gondolok, hogy pont a finomabb őrleménytől csatornásodott be? Büntetésből megittam , nem volt rossz, de olyan fincsi Molinaris se, mint szokott.
-
kozsy18
tag
válasz adriankoooo #50507 üzenetére
Én most húztam le az utolsót a Karácsony előtti pöriből (talán dec. 22).
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
adp
őstag
válasz adriankoooo #50507 üzenetére
Hutoben elvileg nem jo tarolni a kavet, zacsistol foleg
-
paljoc
tag
Én simán beleférek még a "hiteltelen halmazba", de már csak péntekig! /akkor részt veszek az Espresso Embassy Education filter kóstoló szeánszán, ahol a különböző termőterületek bemutatása, azokra tipikusan jellemző jegyek boncolgatása lesz a téma, vagy vmi ilyesmi. igazából nem is az motivált a jelentkezésnél, ami maga a téma, hanem az, hogy szeretnék már végre egy jó filtert inni, remélem egy néhány betalál majd! :-)/
-
bajnokpityu
félisten
sztem az a baj a nagy átmérős késsel, hogy amikor elkezd pontatlanodni, akkor gyorsabban romlik az őrlemény, mint egy kisebb átmérőnél. Azért kíváncsi lennék, hogy a próbálgatott majorokból hány volt rendesen kiegyengetve. sztem minden őrlőnek megvan a maga szervizigénye. Majorok, SJk zöme meg jópárszázkilón túl lehet, mire lelakva beimportáljuk. hasonló eset lehet, mint a lerugott VWk.
szvsz kár temetni a tipust, azért akinek van, annak sokáig megvan, és jó szivvel emlékezik rá, miután kúposra váltott. nyilván ezek nem bontószökevények, szemben a 82. gazdás jószágokkal.
de majd kiderül. amit itt vettem óriási hendikeppel indul, se kése, se állapota nem jó. Ha ebből jót lehet csinálni, akkor igazam volt.
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #50518 üzenetére
azt nem mondtam, hogy darálásra alkalmatlan volna. és persze, igazad van, nem mindegy, hogy szar-e a kiindulópont.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
válasz bajnokpityu #50518 üzenetére
1-2 hónapon belül szeretném meglépni a fordulatszám-szabályozást, késcsere megvolt, felszabályozás megvolt, illetve egy házilag faragott tölcsér van a gépen. Elvileg innen nem lesz nagyon hova, így ha netán valahol lesz lehetőség egy darálós tesztelgetésre, akkor szívesen megutaztatom a majd a gépet, legalább mi hobbisták is tudnánk pozícionálni a masinát.
verti1, And06, meander: köszi a válaszokat, kellett a visszaigazolás hogy ezzel így nincs gond. Természetesen nem várom meg, míg ellaposodik, de 30-40 másodperc után szépen lenyugszik, és előjönnek az ízek. A filterre meg gondolhattam volna, ott ez nagyon kijön.
[ Szerkesztve ]
-
-
meander
tag
válasz fragola.6035 #50525 üzenetére
Na a Matt Perger szó szerint ezt mondta. Tudtam, hogy a szíved mélyén mégis csak hívő vagy
-
meander
tag
válasz Bazsee71 #50522 üzenetére
annyi a fika a major körül, hogy most már én is felajánlom egy daráló összehasonlításra. pedig megfogadtam, hogy soha többé nem hozom le a 4. emeletről.
Annyit azért megjegyzek, hogy major óta nem WDT-zek és néhány esetet kivéve nem csatornásodik a kv. Ízre én kicsit jobbnak éreztem a SJ-nál, de ez nem objektív, lehet hogy csak meg voltam hatódva. -
vTamas35
csendes tag
válasz avirid #50510 üzenetére
Szerintem mielőtt a PID beépítésbe, hőmérőzgetésbe belekezdesz, kezd azzal, hogy lecseréled a bolti kávékat valami frissre. Addig felesleges hőfokról, meg csatornásodásról beszélgetni, amíg az alapanyag döglött. Ez a legolcsóbb beruházás és el tudod dönteni, hogy mennyire szeretnél elmerülni a témában. Bolti kávéból a legjobb barista, csilliós gépparkkal sem fog jót húzni....
O1G
-
Fikasz
tag
Kávédaráló vásárlása előtt állok, és segítséget szeretnék kérni az 50 ezres kategóriák közül melyiket érdemes választani? A kiszemelt őrlők: Graef CM800, Imat Lux, Lelit Fred PL043MMI, vagy a jó öreg Iberital Challenge? Esetleg ezeken a márkákon kívül van e ebben a kategóriában más jól bevált típus? A válaszokat előre is köszönöm.
-
vtechun
veterán
Sziasztok! Eladó a 2 személyes, minimálisan használt (gyakorlatilag üj) Brikka Elite kávéfőzőm, ár: 7k
-
soldier2
őstag
válasz levytee #50452 üzenetére
Kicsit zsúfolt nap után benézek, és mit látok? Hozzászólás hegyek. Már attól tartottam megkérdezte valaki, milyen vizet használjon
Kösz az elismerő szavakat, az igazság az, hogy azért szedtem fel a darálót a konyhapultról (a szilikon lap fél év alatt szinte egybeolvadt a pultal, volt 10 perc mire elengedett teljesen), és a teljes vuduarzenált is azért cuccoltam el a Macskakőbe, mert hasonló összejöveteleken valahogy mindig hiányzott valami, ahhoz, hogy hozzam az otthoni eredményt, vagy legalábbis hasonlót. Most nem volt mentség, még az orrcseppes üvegecském is ott volt
A Pavonik viszont kicsit több figyelmet érdemeltek volna, hiszen egy kicsit ellopta a showt a Cremina. Szegényekre mire belőttük a darálót, már nagyon túlmelegedtek, semmilyen hőmérséklet visszajelzés nélkül meg esélyünk sem volt, hogy megfelelő mértékben hűtsük vissza őket (a hidegvizes borogatás gyorsan előkerült a Creminára is, de ez nem volt meglepő). A nyomáskapcsolós Pavoni egy fejhőmérővel viszont kéne tudja hozni a Cremina végeredményét elméletileg, de sajnos ilyen nem volt jelen, így ez az elmélet gyakorlatban való kipróbálása elmaradt.
Szegény Caravel esetében meg hiányzott valaki aki használt ilyen gépet huzamosabb ideig. A ROK meg egész érdekes jelenség, lehet lecserélem rá a Brikkát az utazó szettben (már ha rászánom magam a Kinu M47megvételére), minennapi használatra viszont nem kéne.[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #50534 üzenetére
igazából némi hely és kényelmesebb logisztika is elég lehetett volna. így egyszerűen lehetetlen volt kezelni a gyűszűnyi kis kosarát, 2 ml-es csepptálcáját, utántöltögetni a tartályát stb. de ja, a termosztátja eléggé megcsapott például, azt jobban kéne ismerni ahhoz, hogy célzottan tudjak magas-alacsony hőfokon csapolni. egész más lesz majd, ha pid kapcsolgatja sokkal gyorsabban, akkor ez a faktor kiesik, tényleg csak az ergonómia állhat az utamba.
a közös event óta egyébként a nagy szent dc csak citromlevet hajlandó főzni... (hiteltelen így)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
SzuMe
tag
Este játszottam kicsit...
Gaggia Evo van most működőképes állapotban, de nincs hozzá podhoz való szűrőm. Meg ugye podos gépem se Ha kibontom a pod-ot és a szűrőbe rakom az őrleményt, akkor simán átzubog rajta a víz. Átküldtem hát a jó öteg Bezzerán az örleményt, majd azt raktam a szűrőbe. Lefolyás még kicsit lassú is lett (30 mp), de legalább kávé formája lett az eredménynek. Capuccino-nak tökéletes lett[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
Nem lehet, hogy bedöglött? Akkor szokott ilyen lenni, a Casino Mocca kávéival rendszeresen megjártam az üvegezés előtt én is. Lehet kéne pár mézesüveg neked is. Amit a Cremina kihozott Vasárnap elsőre belőle az nem volt rossz, kicsit a hőmérséklettel kellett volna lejjebb menni még, de messze nem volt citromlé.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
Bazsee jelentkezett, vele rendelünk akkor zöldet a rohkaffétól. senki többet, harmadszor?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
avirid
tag
válasz vTamas35 #50528 üzenetére
Én azt hittem, hogy fordítva van, fölösleges komolyabb kávékat próbálgatnom, amíg nem tudom kordában tartani pl. a hőmérsékletet. Természetesen tervezem hogy veszek frisset, de mielőtt megteszem szeretném ha lenne némi összehasonlítási alapom. A szemes Molinari Oro is bolti döglött kávénak számít? Az első kávé amit a géphez vettem elsőket kísérletezni (meg a darálóhoz), szemes Dallmayr Prodomo volt, mert azt már ismertem korábbról, hogy kb milyennek kell lennie. El is értem vele a célomat és élveztem is, hogy mennyivel kellemesebb kávét ihatok a korábbi kotyogós kategória után. Aztán vettem mást is, de még maradt Dallmayrből, amiből csak néha-néha ittam, hogy mégis fogyjon el, mielőtt teljesen megdöglik. Egy hónap után már nem jött vele annyi crema meg finomabbra kellett darálni is, mert kezdett gyorsan átfolyni, ekkor gondoltam, hogy döglött lett. Hozzá képest a Molinari sokkal olajosabb, cremásabb, krémesebb, zamatosabb. De akkor ez még mindig a bolti döglött kategória?
-
soldier2
őstag
válasz avirid #50542 üzenetére
Ha a Dalmayr bejött próbáld ki a Pacific PinUp-ot. Ha kicsit sok hőt kap sem tragédia, és igencsak finom, ha összeállnak a csillagok.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
avirid
tag
válasz Bazsee71 #50543 üzenetére
Mindenképp ki fogok, de szeretnék annyira meglepődni, amennyire csak lehet . Úgy értem a jelenlegi kávék kiválóak arra, hogy kiismerjem a gépet valamennyire és megszokjam hogy ezen a szinten mit várhatok ízélményben. Ezután úgy hiszem, ha veszek egy Yirga Cheffe-t, akkor az kellően tetszeni fog majd, illetve nem szeretnék elpazarolni annyi kávét belőle, mint amennyit az eddigiekkel elkövettem. Pl. a jelenlegi Molinarit már pár shot után sikerült elég jóra csinálnom (nyilván a saját ízlésemnek megfelelően), míg a gép és a daráló megvásárlása után a Dallmayr-ből kb a 10. lett korrekt. És akkor még nem jutottam el vele a tökéletesig, amiről még nincs is nagyon fogalmam, de ahhoz már nyilván szükséges lesz pl. a pid.
Amúgy a Yirga jó választás? Egyelőre szeretnék az édeskés-étcsokis, esetleg gyümölcsös ízekkel ismerkedni, illetve szempont még a kávé jó tűrőképessége a nem kifinomult főzési tudásom miatt.
-
adp
őstag
-
Peti...(16v)
tag
válasz Bazsee71 #50543 üzenetére
Dehogy... Ne terjesszünk már butaságokat! Ha nem régi pörkölés, akkor simán lehet a Molinari egy jó gyakorló kávé. Nálam is volt nemrég egy csomag, 1 hónaposan vettem és egytől-egyig hibátlanokat csapoltam belőle. Igazi hülyebiztos kávé, kifejezetten ajánlom kezdőknek.
-
avirid
tag
válasz soldier2 #50544 üzenetére
Köszi a tippet! A Dallmayr mondhatni hogy bejött, de semmi extra. De hétköznapi kávézásra nekem tökéletes . Utána sorban a Pellini Aroma Oro és a Molinari Oro jött, eléggé más ízvilágok a Dallmay után, de jobban tetszenek, főleg a Molinari. Elég sokmindent ki szeretnék próbálni, ezt is felírom. Kicsit sajnálom, hogy viszonylag ritkán vehetek új kávét, mert nem szeretném felhalmozni őket hogy aztán bedögöljenek. Tudom hogy erre is vannak megoldások, már rendeltem 100 ml-es csatosüvegeket első lépésnek, de fagyasztani nem igazán van lehetőségem.
-
avirid
tag
válasz Peti...(16v) #50547 üzenetére
A Molinari most érkezett január első pár napjában és július véginek írják rajta a pörkölést. Nem tudom ez mennyire számít frissnek, ilyen belőle az a csapolás, ami nekem ízlik (a dupla ristrettot nem számítva). A Pellini december közepén jött, arra szeptember volt írva. A kettőt összehasonlítva a Molinari babjai picit csillogósabbnak, olajosabbnak tűntek és olajosabb/sűrűbb hatású ital is lett belőle.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Politika
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Óra topik
- Windows 11
- Freemail
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- További aktív témák...