- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- DIGI kábel TV
- Programozás topic
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Bittorrent topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OpenWRT topic
- Aliexpress tapasztalatok
- Milyen routert?
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kozsy18
tag
Köszönöm neked és (#47838) Alvarez81-nek is (jobbulást kívánok)!
Ezek szerint vegyek egyet és próbáljam ki, aztán ha kíváncsi maradok akkor a másikat is.
Gondolom az íz, extrakció, lefolyásbeli különbségek a pórusok elhelyezésében, de főként a méretében keresendő ugyanannál a gépnél.
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #47827 üzenetére
Külsőre egy cool-abb Brikka feliraton túl semmi változás. NA DE AMIKOR KINYITOD!!!! :-)
Akkor látod, hogy ebből nem lett karos kávé"gép"
de a szűrő vékonyabb peremezésű és tényleg faszán illeszkedik. Az arcodba tolják a made in italy-t (szerintem az egész bialetti cég azon agyalt, hogy hol az a hely a kotyeszen, ahol még szódásüveg-szemüvegű Pista bácsinak sem kerüli el a figyelmét, hogy új korszak kezdődött. Back to the Dolce Vita. A megerősítő feliratot "Good bye Romania" még nem találtam meg.
Persze szkeptikusok mondhatnák, hogy csak a szűrő készül ott, és bennem is ez fogalmazódott meg először olvasva a talp feliratait. De aztán elhessegettem, mert azt gondolom, h az lenne a létező legnagyobb galiba minden tekintetben.
Én 2 évig minden Brikkával próbafőztem egy szűrt víz adagot. Az utolsó tízes teszten 10-ből 2 vérzett el. Már előre köszönnek a forgalmazónál...
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #47853 üzenetére
Már csak azért is hozzád kell küldeni minden Brikka vásárlót mert felnyitottad a szemünket
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
adp
őstag
Így viszont nem biztos, hogy jó választás az 1 kazános gép. Mert ha valaki csinál egy kapucsinót, és 2 percre rá jön valaki, hogy inna egy presszót akkor utána kell várni hűtőcsapolással is 10 percet tuti.
Ha 2 kiló a keret akkor még belefér egy rancilio silvia,tuningolva pid-del, vagy lelit gilda is. De ezek mind 1 kazános gépek amikkel ugyanez a helyzet.
Újba szerintem nincs ennyiért használható termoblokkos, vagy kell egy alternatív megoldás a tejhabosításra. Ami kb még +10e ft ha elektromos.Vagy összebeszélni, a kvzást, de az meg fura, és körülményes[ Szerkesztve ]
-
zscz
tag
válasz Kávé Kálmán #47804 üzenetére
Gratula!
-
Alvarez81
csendes tag
válasz kozsy18 #47852 üzenetére
Köszi!
Persze nem bírtam ki, és készítettem 2 szimpla LM-es és egy szimpla IMS-es kávét paljoc Decaff-jából.
Mégiscsak este van .
Minden ugyanaz, csak az elsőt valahogy nem jól tömörítettem, mert spriccelt, illetve gyorsabb volt picivel. A második LM-et 1 fokozattal finomabbra állítottam. S nátha miatt nem biztos, hogy megvan minden íz, de az első LM nagyon hasonlított az IMS-es ízre, kicsit gyümisebb volt. Meg is lepődtem. de aztán a finomabb második főzéssel a gyümi helyét átvette egy markáns kakaós, csokoládés íz, ami viszont nagyon egyben volt, és nem volt meg az IMS szűrővel érezhető enyhe savasság, és a korty végén egy enyhe szárazság. szerintem legalább 2 fokozattal lehet finomabbra darálni az LM-ben, de ez várható volt, mert kicsit szélesebb az alja az LM-nek.
Mint mondtam, nem vagyok 100-as de így elsőre nagyon tetszett az eredmény, még ha nem is tudom most eldőnteni, hogy melyik is a jobb.
Viszont IMS pogija szép száraz, egyben kijön, LM-é tiszta víz, inkább csak kimosni lehet.
De mivel LM mélyebb, 8-9g-simán belebújik, és sokkal könnyebb tamperelni. Az IMS-be (68B 1T) meg 7g-nál több már a párkányra kezd kifutni, és tölcsérel tömörítve szépen kilóg a pogi a sííkból, ami miatt kicsit alá is mossa a tetejét. Nem egyszerű a képlet, hogy A, vagy B a jobb...
És ez még csak 1 kávé volt -
Surda-
őstag
Bialetti mukka express in da hauz!
Nagyon kis mókás szerkezet ez,olyan habot csinál,hogy még egy óra múlva is áll a kávén
Nyilván nem high end kávé,de nagyon jópofa szerkezet, szerintem anyám imádni fogja[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
Bazsee71
őstag
Mazzer Major 4. teszt nap: mióta csak egy háztartási szűrővel fedem a betöltő nyílást, azóta nem gyűlik fel a rács mögött a kávé, így rögösödni sincs nagyon lehetősége. Minimális, ami így bent marad, eddig ez egyszerű. Csak az a fránya statikusság. A hétvégén próbálkozom a tüskékkel, ha sikerül addig megfelelő drótot szerezni hozzá. Illetve kíváncsi leszek, hogy meandernél mennyit hozott a polírozás.
-
soldier2
őstag
válasz Surda- #47861 üzenetére
Én is azt vettem szüleimnek. Most épp a biztonsági szelep ment tönkre, így pihen. Lehet azt cserélni egyáltalán?
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
bikebutcher
csendes tag
Sziasztok!
Márk vagyok, ez az első hozzászólásom a fórumon, megpróbálom össze szedni a kérdéseim egyszerre.
Hetek óta olvasom és próbálom magamba szívni a tudást, ami nagyon hasznos volt az eddigi próbálkozásaim során.
Szerdán lettem boldog tulaja egy Rancilio Nancy gépnek Balus alias Balázs fórumtárs jóvoltából, a gép tökéletes de még sokat kell tanulnom hogy jól tudjam használni..
Azonban a mellé vásárolt Graef CM802 még nagy kérdés számomra. Van olyan aki napi szinten használja ezt a modellt? Nem sikerült még normálisan beállítani, a helyzet a következő:
Azt gondoltam hogy a vásárlás után a Fine állásban a legfinomabb opció már akár túl finom is lehet egy eszpresszó minőségű daráláshoz, de legnagyobb meglepetésemre olyan állagú kávét darált le mintha durvára őrölt chili paprikát vettem volna a lucullustól
így a gyári leírása alapján szépen egyesével elkezdtem a kivehető őrlő kosárban állítani egy-egy fokkal a felső őrlőkés magasságát. Viszont a gyári leírása max 2 "csavarhely" állítást enged a kosáron a finomabb irányábaEhhez képest én majdnem egy teljes kört tettem meg mire a legalsó álláson már össze ért a két kés
(legalábbis fémes hanga volt, ehhez képest léptem visszafele az őrlési finomságokkal jelenleg ilyen állásban vanEz szerintetek normális?
A másik problémám, hogy azon az őrlési finomságon amin lejön 25mp alatt a megfelelő mennyiségű espresszo, az őrlés során köpködi kifelé az őrleményt, nem egységesen hullik a szűrő kosárba, olyan mintha az őrlő lemeze ami a csőr tetején van, megakasztaná az őrleményt és amikor feltorlódik a nagyobb mennyiség akkor "köpi ki" (remélem ezt ha nem is értelmesen legalább értelmezhetően foglaltam össze)
A mai reggeli főzésnél ezt hoztam össze vele
Sajnos még normális dupla üvegfalú mérő poharam nem érkezett meg ezért egy feljelölt whiskey pohár volt az alany a méréshez, próbáltam tartani a beállítás során a gramm/félperc/ml mértéket. A kávé egy Pacificaffe - East Timor Aifu Altura, de a crema nem nagyon akar sikerülni, állagra kemény de nagyon vékonyan jön le, gondolom itt még tamperelési problémák vannak..
Szívesen veszek bármilyen tanácsot, kritikát ne kíméljetek
-
soldier2
őstag
válasz Surda- #47864 üzenetére
Ezt már cseréltem egyszer, most nem ezzel van a gond, hanem a kis biztonsági szeleppel oldalt. Valamilyen úton módon sikerült hazavágniuk.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
bikebutcher
csendes tag
válasz bikebutcher #47865 üzenetére
vagy vissza kéne állítanom alap értékre a felső kést és az alsót "alátétekkel emelni" ?
-
gubabela
senior tag
válasz kaligula #47857 üzenetére
Igen, nekem is tetszik. Palyotznak nagyon jók a blendjei és az so-i is, tőle még nem ittam rosszat. Most brazil yellow van nálam, az is első osztályú.
(#47858) adp: Köszi, igyekszem.
(#47861) Surda: Ez nagyon ötletes, még nem is láttam ilyet. Kotyogós capuccino készítő, nem semmi.
(#47866) soldier2: Hol ereszt? Mellette, vagy belőle jön? Ha mellette szivárog, az javítható, ha belőle akkor lehet, hogy túlmelegítették és megadta magát, akkor nem javítható. Szerintem nem is árulnak hozzá csere darabot (biztonsági okokból, úgy tudom). Belülről kicsit próbáld meg megpiszkálni a közepét kifelé, hátha csak alászorult valami és visszazár.
[ Szerkesztve ]
-
meander
tag
válasz Bazsee71 #47862 üzenetére
A tölcsér belseje ugye szálcsiszolt, amit a kis dremmellel nem tudtam tükrösre polírozni de azért sokat javult. Ugyanígy az eredménye is látszik. Kevesebb marad a tölcsérben. Nem nagyon lehet ezt számszerűsíteni de mondjuk a korábbi 2g helyett olyan 0,5g lehet. Maradjunk annyiban, hogy sokkal jobb, de azért marad a falon is valamennyi. Szerintem megéri felpolírozni, pláne ha valaki jobb gépesítéssel tökéletesre tudná csinálni.
[ Szerkesztve ]
-
Keresztapper
senior tag
válasz bikebutcher #47865 üzenetére
Nem akarnál a készítés teljes folyamatáról, és főként a lefolyásról egy videót készíteni. Úgy egyszerűbb lenne bármit is mondani. Az még jobb lenne,, ha lenne egy nyitott szűrőtartó karod, azzal tényleg minden látszana.
http://palscoffeetech.com/
-
bikebutcher
csendes tag
válasz Keresztapper #47871 üzenetére
Ok megpróbálom ma össze hozni a videót is, sajnos nyitott karom még nincs, de rajta vagyok az ügyön
-
soldier2
őstag
válasz gubabela #47868 üzenetére
Köszi a választ. Nem tudom hol volt a gond eredetileg, de mivel gyufaszállal dugták be a lyukat amíg le nem állítottam őket, gondolom a szelep jelen állapotában menthetetlen. És mivel logikus, hogy ez nem kapható külön, így kapnak egy másikat - vagy egy brikkát, ha már van új.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Surda-
őstag
Vettem egy alchemy colombiát black fridayen
Friss pöri,de egyelőre csalódás, húztam belőle egy jó savanyú valamit"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
HÁZIGAZDA
gene további tapasztalatok:
- ma először 250 grammal pörköltem. homogénebb lett, jobban viselkedett
- ma először behoztam a lakásba a gépet és úgy pörköltem. jóval kontrollálhatóbb így, 140 fokos előmelegítés után is 110 fokon volt, amikor a sütés indult, pedig csigalassú voltam a töltéssel
- ahhoz képest, hogy többen azzal ijesztegettek, hogy a gene jó, ha a pörkölés végére felfűt: 5 perc után már 220 fok felett volt
- jó büdös lett idebent
- eddig odakint 16-17 percekig sültek a babok, most 15 perc alatt olaszos lettviszont ez a 2000 ft-ba sem kerülő brando guatemala nem is olyan rossz, egyetlen vacak pörkölés sem lett, egy kivételével mindenhol voltak savak, nem is rosszak, a bántó ízek meg inkább a szénsavasságnak tudhatók be, mert idővel kisimultak.
tetszik. a guatemala elfogyott, most jön a brandós honduras.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Champipi
senior tag
Mennyire hangosak a Philips Senseo párnás főzők? Nekem egy irodába kellene, és a kapszulás gépet most vittem vissza, mert gci hangosan zakatol amikor pumpál, kollégák sokkot kaptak tőle....
-
And06
aktív tag
mekkora hányadát fogyasztod el a megpörkölt alapanyagnak?
későbbi userek számára hasznos lehetne, ha megörökitenéd, hogy mennyi volt a "tanulópénz" hosszabb távon, azaz a kukába dobott / szülőknek adott kg-ok száma érdekelne, addig a pontig amig azt nem mondod, hogy mostmár csinálsz olyan jót, hogy nem veszel több pörkölt kávét -
HÁZIGAZDA
semmi sem ment a kukába, mindegyik pöri megütötte a szintet. az egyik kicsit savanyú lett, de vettem már ilyen savanyút mástól is. egyelőre az a gond, hogy azonnal elfogy minden, igazából 4 napot sem bírt ki egy pöri sem. persze a 180, 200 grammos adagok sem segítettek ezen. most átálltam 250 grammra és egyelőre jobban is tetszik, homogénebb az egész. és lehet profilozni szerintem, valamennyire, pláne, ha nagygépen is első reccsig "alapvetően nyomatni kell", mert 8-9 perc alatt felfűt addigra.
viszont egyik kávé sem lett igazán zamatos, összetett (de tényleg kéne pihennie egy hetet, hogy érdemi vélemény legyen, ezért most elkezdtem előre dolgozni, ma hármat pörkölök), de ez ugye végig egyetlen forgalmazó egyetlen, legolcsóbb zöldje volt.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
bajnokpityu
félisten
Most nekünk is olyanunk van soron, ami vagy keserű, vagy savanyú lett, félre is tettem. vagy egy hete levegőzik, és ma újragépbe raktam, és kiadja. igy, h nagyon rég ittam más által pörköltet, azt javaslom, légy türelmesebb, meg lehet ütni egész komoly szintet a genével. csak ne kelljen 3 egyformát pörizni
eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #47881 üzenetére
miért volnék türelmetlen csak leírom az aktuális tapasztalatokat. nem egy hétre vettem a gene-t, nyilván, bele sem kezdtem volna, ha nem gondolnám komolyan (és eleve évek óta tervezem, hogy belekezdek).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Csak olvasom amiket a pörkölésről írsz, és fokozódik bennem a rejtett skizofréniám. Egyrészt kezdetektől fogva nagyon jókat írsz a dologról, szinte kedvet kapna hozzá az ember, és mikor már már billenytűzetet ragadnék, visszaránt a valóságba egy egy Bajnokpityu féle beszólás (jókat lehet vele pörkölni, csak három egyformát ne kelljen - ezen jót nevettem, de ha belegondolok, egyáltalán nem vicces). Azért írogasd csak a tapasztalataid, hátha egyszer kedvet kapok.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
Surda-
őstag
Srácok, kezd elegem lenni a joghurtos dobozból aplikált tölcséremből, esztergáltatni kéne valami szépet, mint a képeken.
Valószínűleg úgy érné meg,ha összeállnánk és valaki tudna egy jó esztergályost.
Nem akarunk egy ilyen közös vásárlást megszervezni?
A "bármelyik esztergályos megcsinálja" köröket most ne fussuk meg,ha kérhetem.[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #47884 üzenetére
a reprodukálhatóságig még nem jutottam el, mert egyelőre ismerkedem a pörkölő határaival, azzal, hogy általában hogy zajlik egy ilyen pöri stb. egy hónap múlva biztos, hogy okosabb leszek, a ma bontott hondurasból kapásból használhatóbbat pörköltem, mint az első 3 guatemalából. ehhez is kell a rutin, és akkor el lehet hagyni a merev szabályokat és lehet szemre csinálni.
a reprodukálhatóságtól amúgy én nem félek annyira, azt gondolom, hogy ha szobahőmérséklettel és hideg géppel indítok, majd mindent pontosan annyi ideig csinálok és annyi fokon, akkora adaggal, akkor azért nem lehetnek túl nagy különbségek. kb. mint a pavonis kávékészítés (sőt, könnyebb, hiszen itt van hőfokszabályzás).
summa summárum:
- egyelőre térképezem felfelé a folyamatot
- de már az első pörik is abszolút vállalhatóak voltak
- de azért nem paljoc kávéi szintje, csak nem bántóak/szarok, inkább visszafogottak (kicsit unalmasak)
én nem vagyok elégedetlen, mert több kiló kiszórt, fos kávéra számítottam. és ha az lenne, nem innám meg, az hót ziher. amilyen most lett, az az "hmm, egész jó", de ha 7000 ft-ért vettem volna xy-tól, nem rendelnék belőle újra, mert van jobb.[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz bajnokpityu #47890 üzenetére
ott nyilván más lesz a végeredmény
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz bajnokpityu #47885 üzenetére
Nem, véletlenül sem úgy jött le, hogy bántó lenne, csak ilyenkor szembesülök azzal, ami eddig visszatartott a dologtól, a reprodukálhatóság hiányával. Persze a Creminára is igaz ez valamilyen szinten (na jó, ott bármikor készítek három egyformát csak odafigyelést igényel). Lehet itt is túllépek rajta, hiszen a géppel sikerült, és ha nem figyelek és kicsit elmászik valami, akkor is jó, a kávé, csak más
Surda: Kalmárnak is van fémből készült, bár lehet az 58 mm-es karba kicsit belóg a perem, bár lehet van direkt arra készített, nem tudom. Egy kérdést megér.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Marv1988
tag
Sziasztok!
A feleségem nagyon szereti a kávét ( van itthon darálós krups, senseo, kapszulás krups). Karácsonyra szeretnék venni neki kávéfőzőt, vagy valami jó szettet. Mit ajánlanátok, ami különbözik a meglévőktől, és finom? cukor nélkül és tejjel szereti a kávét. Elolvastam az összefoglalót, de nem lettem okosabb (nem szeretem a kávét és nem is iszom.)
Előre is köszi a válaszokat!
-
gubabela
senior tag
válasz Marv1988 #47894 üzenetére
Szia!
Jó lenne tudni, hogy mennyit szánsz rá, és hogy az asszony mennyire fanatikus, ha kávéról van szó. Egy kezdő szett, ami értékelhető presszót tud szerencsével kihozható 60-70e ft-ból (használtan, daráló+gép+apróságok), de ehhez tenni is kell. Nem úgy működik, mint az automatáknál, hogy megnyomom a gombot és a gép megcsinál mindent helyettem, hanem el is kell sajátítani a megfelelő használatát és rá kell szánni az időt a megfelelő elkészítésre is.[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Marv1988 #47894 üzenetére
Mekkora a keret. Sajnos 100.000 alatt nem jön ki egy jó otthoni espresso szett használtan sem. De ennyiből (vagy kicsit többől) már tartós és kiváló végeredményt adó daráló/gép kombó szerezhető be.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #47870 üzenetére
és verti1
Türelmetlen voltam, és már ma nekiugrottam a garatnak. Végül kerti kötöződrótra esett a választás, amiről lehántottam a műanyag borítást. Nem lett szép, de kívülről nem látszik, illetve most csak arra voltam kíváncsi, hogy elviekben működik-e.
A mélységélesség miatt nem nagyon látszik, de az antisztatikus rácshoz rögzítettem, és nagyjából a garat elejéig beér. Nos, a statikusságot tökéletesen megszünteti, ezzel tényleg nulla, a tölcsérben sem marad semmi. Viszont béta verzió marad, mert ezzel megint feltorlódik a kávé. Ha a kellő merevséget valahogy meg tudom oldani, akkor szerintem a drót "tüskés" megoldás lesz a nyerő. Felszabályozás miatt egy darabig használaton kívül lesz a gép, addig lesz időm rajta gondolkodni, újat alkotni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Filmvilág
- Overwatch 2
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen egeret válasszak?
- Esik a hóóó!!
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vicces képek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen