- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen routert?
- Milyen switch-et vegyek?
- Rossz üzlet az EV-kölcsönzés
- Mesterséges Intelligencia topik
- Kínában túl sok az EV, fokozódik az árháború
- Vírusirtó topic
- 3 évig még biztosan nem rendelhetünk Xiaomi EV-t
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- A személyre szabott reklám lehet a streaming következő slágere
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alvarez81
csendes tag
Sziasztok!
Itt még új vagyok, csak nézem a fórumot egy ideje.
Épp kávéfőző vásárlásán gondolkoztam a Saeco helyett, mikor megláttam a Gaggia Baby-t.
Szerintetek mennyire közelíti meg a munkahelyemen levő La Nuova Era Cuadra ( E61) színvonalát?
Mert azt nagyon jól beállítottuk, és elképesztően krémes eszpresszót főz.Iberital C. a daráló, az otthoni egyelőre Hario mini mill.
Kifejezetten érdekelne a gép, ha tényleg jó. Sajnos a Gaggiákat egyáltalán nem , és a többi gépet se nagyon ismerem, a fent említett kivételével...
(Azt gyárilag hibásan kaptuk, és pár hét után a szervízből is úgy jött vissza, hogy az OVP tövig volt húzva, tehát egyáltalán nem ment. A motor bánta rögtön az első napon - úgyhogy azt kénytelen voltam megismerni)Szerintetek?
Köszi! -
Alvarez81
csendes tag
válasz Bazsee71 #44923 üzenetére
Egy Veszprémi multi, ahol sok fejlesztő fejleszti a szoftverkódot pizzából, kávéból és kólából. 1-2 év alatt minden drágább automatát kinyírt a társaság (akár napi 2-300 kávé), szóval valami iparit akartunk, és megtaláltuk a kávérajongó főnököket is a pénzügyi támogatáshoz
Privátban egy Saeco Poemiát cserélnék le. az se rossz, de az se egy liga a cuadrával...
Én is ezen gondolkoztam, max. eladom, ha nem tetszik. köszi!
-
Alvarez81
csendes tag
válasz soldier2 #44927 üzenetére
Sziasztok!
A cég a gépet állta, de KV-t nem, és ez nem is baj, amúgy sem lehet olyat találni, ami mindenkinek fedi az ízlését. Szóval a KV-t privátban vesszük. Kipróbáltunk sok áruházi fajtát, és kiváló Kapuczíner, mégkiválóbb PalYotz kávékat is, de kb egy éve egy kis cégtől veszi a szűkebb csapat, akik olaszországból hozzák, kifejezetten kávézóknak.
(Tehát mi teljesen kívül esünk a normál értékesítési körön, de legutóbb 12 kg-t kértünk, ami talán kávéházi szemmel is értelmezhető mennyiség) - Caffé Galli arabica
Az Iberital Challenge-et is ehhez a kávéhoz állítottuk be, mert akinek túl finom, annak ott egy automata gép, aki meg igazi kávét akar, az meg majd belövi a saját fajtájának a mennyiségét a darálóhoz...( amiről leszedtük az állítót )
A Cuadra egyébként a szimpla szűrővel meg sem közelíti a duplaszűrős kávét, tehát szinte mindig azt használjuk.otthon pedig:
Szóval a friss és jó kávé adott. És ízre néha a Saeco Poemia is tud jót főzni belőle, de nagyon hektikus...4 ből főzök egy jó, két iható, és egy rossz kávét vele... Crema persze szinte nincs is, mert vagy lassan jön igazi crema nélkül, de ízesebben, lágyabban, vagy gyorsan, ízetlenül, habosan, ami viszont nem crema.
A daráló egyelőre kérdés...egyrészt nagyon pici helyem van, másrészt nem tudom mi lenne jó. habár valaki hirdetett itt egy graef cm702-est, de tényleg nem tudom, hogy jobb lenne-e mint a mini mill.Jól sejtem, hogy ugyanaz a kése, mint az iberitalnak?
@surda: Köszi, szinte csak egyedül kávézom, így nem kritikus a tartály mérete, illetve, ha várnom kell emiatt.
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Bazsee71 #44954 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek! (soldier 2, Bazsee71)
Először is legyen nálam a főző. Aztán biztosan eltöltök pár napot a próbálgatással.
Mivel kb 2 éve használom a kézi darálót (igaz csak hétvégén), szerintem kibírom még pár napig, és azt is meg kell néznem, hogy hova férne el, és hogy a konyha úrnője mennyi helyet engedélyez, az amúvgy is kevésből... Tudom, hogy a mini mill azért nem olyan egyenletes szemcseméretű, de mindent egyszerre nem lehet .Olaszos, inkább csokis keverékeket szeretek, úgy vettem észre, hogy a mini mill is jobban boldogul ezekkel.
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Surda- #44959 üzenetére
Hú, ránézésre épp olyan, mint ahogy mi főzzük a Cuadrán. A creama színe, foltjai dettó. Mi is kicsit jobban tampereljük, és a 25-35 sec. alatt inkább risztrettós, de így tökéletes (nekem).
Amúgy igazatok lesz az őrlővel, elfelejtettem, hogy a nyomásfokozó miatt eddig megbocsátóbb volt a gép az örlemény minőségét tekintve.
Amúgy is terveztem, hogy megnézem mikroszkóp alatt a kézi, vs iberital örleményt, azt hiszem eljött a remek pillanat. Ha lesz képem róla, feltöltöm. -
Alvarez81
csendes tag
Sziasztok!
Tegnap ígértem mikroszkópos összehasonlítást a kézi Mini Mill, és az Iberital Challenge darálmánya között.
A kávé ugyanaz, de már a színük sem volt egyforma darálás után.az IC sokkal sárgásabb, csillogósabb végeredményt adott.A mellékelt képen is látszik, hogy az IC sokkal egyenletesebb , kevesebb port eredményezett, míg a MiniMill szemcséi méretben hatalmas szórást mutatnak. Igyekeztem keresgélni olyan szemeket, ahol ez jól látszik.
Csak az összehasonlítás végett, az ábrán levő TQ144 tokos IC lábai 0,5mm-re vannak egymástól.
(nem tudom melyik lesz jobb a link, vagy a kép..)
Az eredmény engem is meglepett, nem számítottam ilyen nagy differenciára.
-
Alvarez81
csendes tag
Sziasztok!
A feleségem meglepett egy Hario V60 IceCoffe Maker-rel (VIC-02) , de nekem nem igazán jön be az ilyen fajta hígabb, kávé, a jegeskávét is inkább sűrűbb eszpresszóból iszom.
Egyetlen filterrel egyszer lett kipróbálva. A dobozán, kívül van pár db 1 ft-os méretű folt (ha valaki emlékszik milyen is volt ) - sajnos ráfröccsent az olaj - ezen kívül vadi új.Ha valakit érdekelne:
Ára 5000Ft.+ szállításKöszönöm!
-
Alvarez81
csendes tag
Sziasztok!
Rallypix volt olyan kedves, és elhozta ma nekem a megvásárolt Gaggia Baby-t.
Mivel az egész családom elkapta egy óvodai kór, nem mertem beinvitálni, így a ház előtt gyorsan átadta a gépet, pár szóban elmondta, hogyan érdemes nekiállni. És nekiálltam egyedül.Hát kérem, aki Saeco Poemia - Mini Mill párosról váltana feljebb, az kösse fel a nadrágját .
Tényleg kell egy rendes daráló! Egyelőre csak a kézi Hario van meg. Kiöntöttem kb 6 kávét, megittam 4-et, mire sikerült olyat készítenem, hogy az már tényleg a Saeco szintje felett volt.
Játszottam a hőfokkal is, egész más volt a 88 fok, mint a 98. Semmi tudomány, kicsit hebehurgyán egyszerre próbáltam rajta mindent állítani, a hőfoktól, szűrőkön, mennyiségen, tamperoláson át a daráló állítgatásáig.A lényeg, hogy hittem nektek (Köszi!!) és már pénteken berendeltem egy akciós cm702-est. Ma egyértelmű lett, hogy egész egyszerűen nincs érelme ide-oda tekergetni a kézi Hario 60 fokot ugró állítóját, főleg a múltkori mikroszkópos mérés eredményét látva.
A hozzá adott nyomásfokozós szűrőket nem használtam, de nem is azért vettem, hogy az legyen rajta.
Szóval ha megjön a daráló, és sikerül kitapasztalnom a gépet és a kávét is, akkor majd jelentkezem egy fotóval.Mellékesen valahol a 3. kávé után ittam egy "La Tazza d'Oro" koffeinmenteset is, na az viszont elsőre, mindenféle próbálgatás nélkül nagyon finom lett - persze ezt már a saeconál is tudtam, hogy azt teljesen máshogy kell darálnom is. ÉS egyébként a Saeco-n majdnem ihatatlan volt a doboznyitás után elsőre. A kb 2 hetes szellőzés segített rajta, de most, a Gaggián lett először jó.
Ja, és mégegy: a Hario V60 ICeCoffeeMaker-re lecsapott egy vevő.
[ Szerkesztve ]
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Surda- #45199 üzenetére
A graef még nem ért ide, szerintem holnap fog.
A szűrőkön sokat gondolkoztam, mert hirtelen annyi újdonság van, illetve lesz, hogy azt se tudom mit próbáljak. Viszont netes videókat néztem, és ott azért az IMS-ek is sokkal jobbak, mint a gyáriak.
Persze ott lett volna az olcsó LM, mint alternatíva. Úgy gondoltam, hogy így használtan nem akkora nagy kockázat az IMS, és inkább egyszer vegyek jobbat, mintha később arra gyanakodnék, hogy az olcsó LM miatt nem igazán jó. Persze a VST, Reneka sokkal jobb, de ahhoz még sokat kell tanulnom, hogy azt a különbséget ki is tudjam hozni.Először azt gondoltam, hogy majd 58-assal tömöm meg a szimplát, mondjuk 10g-mal.
Sinisi pont írta, hogy az nem biztos hogy működni fog, alámosódhat. Ha meg 14g-ot bele lehet nyomni, az meg majdnem dupla. Fogalmam sincs, hogy mi lesz, de majd kísérletezek. 41-es tamperem, segédem nincs, és egyelőre egy tampert tervezek venni, és akkor az inkább 58-as legyen. Fragolától kipróbálnám a pergtamp klónt, ha belemegy az új szűrőkbe. Szerintetek kezdőként nem fogok szenvedni vele, hogy annyira passzentos? 58.3-as sima falú lehet, hogy kezdőnek jobb lenne nem?
(amúgy a gyári dupla szűrő kb 58.1-es, a szimpla 58.7 körüli. szóval fregoláé bele se ment volna a duplába, ezért is kezdtem nézelődni)A céges Cuadra OPV-jét látványra állítottuk be, mert nem volt semmi műszerünk, ami elég precíz lett volna.
Amúgy is kellene venni hozzá egy manométert. Elgondolkoztam, hogy kicsit megtuningolom a GB-t, kap egy fém, precízebb nyomásszabályzót, és belövöm vele a céges gép értékére. (ebben az évjáratban a műanyag verzió van) és akkor egy kb 3ezer ft-os beruházással a céges gépet is le tudjuk mérni, meg pucolás után visszaállítani a korábbi értékre. -
Alvarez81
csendes tag
Kipróbáltam a CM702-esem.
Egyelőre jónak tűnik, bár azért kicsit porosnak érzem az őrleményt, majd ez is megnézem az Iberitallal összehasonltva mikroszkóp alatt.
Viszont van egy olyan szempont, ami miatt nem vennék most Iberitalt helyette, Ugyanis ez sokkal halkabb.
(nem tudom, hogy a többiklón is ugyanolyan hangos-e...)
Nekem most így elsőre tetszik, most sikerült is egy jót főznöm az új IMS dupla szűrővel, tehát alakul a dolog.
98%-ban olyan lett, mint a cuadrán, picit krémesebb, sötétebb, de talán picit savasabb is..
na jó, de ez volt a második főzésem az új ims-sel, az új 702-essel, a majdnem új kávégéppel.. mit is akarok?
(a szimplával viszont egyszerűen nem ment.. igaz, műanyag tamperrel...) -
Alvarez81
csendes tag
válasz Bazsee71 #45323 üzenetére
Persze, igazad van!
És ne vedd magadra, nem neked, csak a témára reagáltam!Tök véletlenül pont ma láttam ezt a videót, amikor épp próbáltam kideríteni hogy akkor melyik szűrőhöz mekkora tamper való.
A Pergtampnál azt írják, hogy kifejezetten VST-re tervezték, és 58,5-ös.
Itt azt írják, hogy a VST 58.35 +-0,05 -tűréssel.
Ha ez igaz, akkor egyikbe sem kellett volna passzolnia.
Ha meg annyi a VST minőségi kritérium, hogy d>58.35, akkor meg ott a bibi, hogy nem tudod előre, hogy a tampered belefér-e, vagy akár a pergtamp is lötyög, amit meg pont azért vettél, hogy passzentos legyen.
A 800ft-os szűrőknél ez még rendben is van, de ez a VST!Én speciel agyonmértem a most vett IMS-eimet is, mielőtt be mertem rendelni Fragolától a tampert. (És így is aggódom picit )
És ne legyen igazam, de ha berendeltek párat a VST-ből, ez alapján lehet olyan, akinek a meglevő tamperéhez nem lesz jó. És ez azért bosszantó egy ilyen terméknél.
Persze lehet, hogy nem is árt ha van otthon legalább 2 db 58 körüli tamper . -
Alvarez81
csendes tag
Graef cm702 vs Iberital Challenge daráló mikroszkóppal mérve.
A teszt nem teljesen tudományos, mert a G(graef) messziről nézve sokkal finomabbra volt darálva, mint az Iberital (mivel otthonról hoztam az őrleményt, esélyem sincs ugyanúgy beállítani)
Azt kell hogy mondjam, hogy a kávéban maradt nagyobb rögök mérete nagyjából megegyezett, az Iberital-ban kevesebb volt, de alapvetően mindkét gépben 5% alatt lehetett a mennyiségük. A közepes - kis rögökből, inkább szemcsékből állt az I darálmányának túlnyomó része, amikre tapadt egy 10-20%-kisebb szemcse és nagyon kevés por.
A Graef -ban kb 40-60% lehetett a közepes és kisebb rögök aránya, a többi még kisebb szemcsék, és por keveréke. Ezt itt nehéz lenne pontosabban megállapítani. Ez jóval porosabb volt, de közel sem mutatott olyat, mint a Hario mini mill. De emiatt tűnt jóval finomabbnak az őrlemény.Sajnos nem tudok olyan minőségű képet feltölteni, ahol látszik a különbség, mert tényleg sokkal kisebb, mint a kézivel.
Nem tudom, hogy mi lenne, ha az iberitalt is finomabbra állítanám, vagy a graef-ot durvábbra, lehet, hogy kiegyenlítettebb lenne a végeredmény, de mivel a nagyobb rögök mérete megegyeett, íy szerintem ezek aránya, mérete nőne a graef-ban a durvább beállításnál.
A teszt több szempontból sem teljesen objektív:
- nem tudom ,hogy minden graef, és iberital ilyen -e.
- nem tudtam egyforma főzőre beállítani a két őrleményt.Ha valakinek nem számít a hangerő, és az ár akkor szerintem inkább Iberital/ lelit/ imat stb-t vegyen , mert szerintem szebb az őrleménye.
Viszont a Greaf sokkal-sokkal halkabb, és árérzékenység esetén a Greaf majdnem ugyanolyan jó vétel. -
Alvarez81
csendes tag
válasz fragola.6035 #45362 üzenetére
@Surda:
Szerintem pangó őrleményben kb egyformák, ha ütögeted, illetve ha a kalappal kipumpálod a gépből.
Ezt azért mondom, mert a cégnél a challenge-en van hogy 3-4 duplát is lefőzünk, darálunk egymás után, és mindig egyezik az őrlemény mennyisége. tehát mradhat benne valami de a folyamatos használatnál nem veszem észre, hogy mi az , ami a korábbiból maradt. Volt már, hogy az elsőn éreztük, hogy ez nem a mi kávénk, de ez ritka.
A graef-ban viszont elég sok benne maradt, és csak ütögetéssel jött ki nekem. azóta tudom, hogy kb hogyan kell paskolni, hogy 2-3 tized különbséggel kijöjjön a belerakott KV. persze itt sem tudom hogy az most friss-e, vagy a múltkoriból is van benne...
@Fragola:
Én most vettem Graef-et, és nem szégyellem bevallani, hogy az Iberitalt én jobbnak tartom, ha szigorúan az őrlemény egyenletességét tekintem. De otthon kidobná az ablakon a feleségem, olyan hangos.
Viszont, hogy a kávé melyiken lenne jobb.. azt nem tudom... de ezért is írtam, hogy nem objektív a véleményem, mert sok-sok paraméter eltérő volt, és csak a végeredméjnyt hasonlítotam össze, Így kiragadva azt a mondatot valóban félrevezető lehet.Azt se tudom, hogy a minőség mennyire egyenletes a gyártóknál. lehet, hogy van egy szerda reggel , a prémiumfizetés után összerakott iberitalunk...
És igazad van, azt is hozzá kellett volna tennem, hogy fogalmam sincs, hogy kinek melyik lesz jobb a főzőjéhez.
-
Alvarez81
csendes tag
válasz soldier2 #45366 üzenetére
Igen, tényleg a nagyméretű szemcsékre gondoltam!, azt hiszem rosszul használtam a rög szót, mert ti profibbak itt másra gondoltok. Bocsánat.
Tehát szemcsék!!Viszont, ami szabad szemmel sose tűnt fel, hogy vannak benne összeállt részek, talán ti ezeket nevezitek rögöknek, amiknek eltér a színe a többi résztől. Gondolom itt egy-egy bab pörköléséből adódik a különbség, és ezek a részek valóban egyben maradhatnak a szűrőben. De ősintén szólva korábban sose vettem észre ezt, illetve amúgy is zavaróbb lehet, és feltűnőbb egy blend kávén.
Lehet, hogy a mikroszkópos mérés is már megszállottság, és nem is bizonyít túl sokat, de az érdekelt, és van rá lehetőségem.
Hogy érezném -e az ízkülönbséget , ha előtte jól összekeverem a kávét, azt erősen kétlem. ahhoz még nagyon sokat kell tanulnom ,hogy két egyforma kávét le tudjak főzni.[ Szerkesztve ]
-
Alvarez81
csendes tag
Amennyire én tudom, ugyanaz a darálóház, tengely, és kések vannak ezekben. Nekünk annyi bajunk volt egyébként velük, hogy amíg nem szedtük le az állítógombot, addig a kedves kollégák tekergették a vacak tchibo family kávékhoz, és volt több, akinek sikerült befullasztani a gépet. Egyszerűen megszorult, és a csúszócsapágyat 2 átellenes oldalán kicsiszolta. Rendeltünk újat nem egy nagy tétel... és azóta el van zárva az állítógomb. Beállítottuk. Azóta, kb 1 éve semmi gond nem volt vele, pedig napi 100-150 kávét biztos ledarál.
Remélem a Graef is fogja bírni.
Na ha már úgyis beszéltünk róla, mértem. (igen, ez a mániám..lehet, hogy nem váletlenül vagyok mérnök)
10.5g őrlemény be a 702-esbe, darálás, paskolás, ráindítás, paskolás, mérés: 8.5g.
megbillentettem a gépet, paskolás, ráindítás, paskolás, és hopp, máris 10.6g . A 0.1 nyílván mérési hiba, vagy a tegnapi maradék... Tehát ha nagyon akarom, akkor nem sok marad benne, de azért ehhez tenni kell. magától nem jön ki az összes.Viszont!! Mivel a 702-esnél nyomni kell a gombot, hogy daráljon, ha nem karba akarok darálni, mert pl kíváncsi vagyok, hogy kijött-e a kávé, akkor picit macerás nyomni a gombot, tartani a hozzá adott műanyag kávétartót (hogy ne karcolja össze a fémgomb), miközben próbálom paskolni a gépet, hogy kijöjjön a kávé.
Vagy, fel kell rakni a 60-as tartót, és abba illeszkedik a mérőedényke. Vagy mindíg cserélgetni a két tarót.. A 802-esnél ahogy láttam kapcsolható ez a funkció, de van folyamatos mód is. -
Alvarez81
csendes tag
válasz paljoc #45388 üzenetére
Tudjátok hányszor van az, hogy a mérnökök 2 napig mérnek, agyalnak, gondolkoznak, hogy mi okozta, hogy hogyan is kellene nekiállni annak a problémának, ami már nincs is, mert az előbb egy józan paraszti eszű melós 2 perc alatt megoldotta... eszemben sincs lenézni bárkit.
Én is csak azért írtam, mert a mérnöki véna, ami bárkiben ott lehet, késztet néha olyan dolgokra, amire a "normális" emberek csak beletemetik a fejüket a tenyerükbe. Nagyon gáz ám az, ha 3 napot szöszmötölök, kilvasom a fél internetet, mire megveszek egy 5 ezer Ft-os egeret...és mindezt csak azért, mert jó döntést akarok hozni...néha saját magam is kikészítem...
-
Alvarez81
csendes tag
Ez talán témába vág.
Eleinte mindenki mindenfélét, aztán kialakult egy szűkebb kör, aki kezdett minőségibb kávékat keresni. Ezt felgyorsította a Cuadra beszerzése, illetve, hogy ráleltünk a Kapucziner-re, PalYotz-ra ,( illetve paljoc-ra
) Sokan megálltak a Tchibo Milano,Sicilia, Barista , B&W kávéknál, amik ár-értékben nem is annyira rosszak. Viszont egyre bővül azok száma akik egy kisebb cég, ( Galli Caffe néven fut ) "Arabika" kávéját isszák.
Úgy indult, hogy kaptam kávézóban zacsiba belőle szemeset kóstolónak. Voltak olyan kedvesek megadni, hogy honnan van. Bár kisker kiszolgálás elvileg nem volt, de a futársrác bedobott 2 kilót hozzánk. Legutóbb már 9-en kértünk, 12 kilót, a Következő rendeléshez már 3 emberrel több jelentkezett.
Ez egy olasz blend, csokis, és nekünk ízlik. De majd esetleg rallypix is megmondhatja, a véleményét, kapott belőle kóstolót, igaz nem tudom mennyire bírta a lehegesztett műanyag zacsiban...
Aztán lehet, hogy nem egy nagy szám, csak nekünk lelkes amatőröknek ízlik.Semmi baj nem volt a SO kávékkal, de egyszerűen nem lehet folyton állítgatni ilyen helyen a darálót, és kicsit leszoktunk a többiek kávéjáról emiatt.
-
Alvarez81
csendes tag
Ma csináltam egy pici szűrőtesztet, ha már megvettem az IMS szimplát, nem hagyott nyugodni, hogy miért nem tudom használni. Annyi változás történt, hogy ma beraktam az IMS 35u-os felsőszűrőjét. (Ezt alapvetően inkább 3 járatú szelep védelmére, de a vizet is szebben teríti. Rallypix mondta, hogy be lett állítva, de meg is mértem, és szinte pontosan 9 bar nyomást állít elő így a GB)
IMS B68 1T
gyári Gaggia szimpla.Mindkét szűrő La Tazza d'Oro DEC kávé,8g, 94C, kicsit finomabbra darálva.
Kicsit túl finomra daráltam mindkettőhözGaggia: kb 20ml jött le 30s alatt, elég sötét, és egyenletes színű, de vastag cremával.
IMS : kb. 23-24 ml, 30s, közepes, tehát a G-nál világosabb,de kb ugyanolyan vastag cremával.Azt látni kell, hogy az IMS "hígabb" lett, de cukor nélkül nekem sokkal kellemesebb volt az íze, kevésbé volt kesernyés, és savanykás, viszont maga az íz, az nagyon hasonló volt. Fél kanál cukor már elkezdte elnyomni a különbséget, és a teljes kanálnyi cukor feloldódása után már csak nagyon enyhe volt a különbség.
Ugyanakkor meglepő, mert tegnap a dupla szűrőn is sikerült belőle igazán jót főznöm, és ott nagyon kiéreztem az Yirgacheffe-et (vagy valmi hasonlót, amit nem ismerek). Most azonban egyiken se éreztem igazán.
Srácok köszi, hogy "rábeszéltetek" a Gaggiára, nekem ég és föld a különbség a Saecohoz képet!
-
Alvarez81
csendes tag
válasz fragola.6035 #45428 üzenetére
Köszi a tippet a 10 bar-ral!
Egyelőre még a műanyag-fém nyomásszabályzó van benne, amíg nincs meg minden alkatrész az átépítéshez, addig nem merem piszkálni. Meg hétfőn megmérem a Cuadrát is, mert mint írtam, azt ízre lőttük be, és kíváncsi vagyok, mennyin áll.
Ez érdekes, hogy az LM-et mennyire dícséritek, pedig formára nagyon hasonlít a gyárihoz, és ahogy néztem kép alapján nyomástartásban is. Az IMS egész más, sokkal kevesebb és (szerintem) kisebb luk van rajta.
Tömöríteni borzalom, az tény..Vettem Gaggia nyitott kart, hogy a vizuális élményt is kiterjesszem, illetve tanulási céllal. Szűrővel együtt jött, de én nem tudom, hogy az kinek van kitalálva, szerintem 22-24g kávé simán belefér. Olyan mély, hogy a rendes szűrőtartóba be se fér, kb 5mm-t kilóg a perem. Szóval az inkább tripla méretű, de nyitottal meg se lehet felezni...nem igazán értem.
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Bazsee71 #45429 üzenetére
ÓÓ, de szép is lenne...de annyi kávét nem merek meginni
De teljesen igazad van! Mindegyiknél próbálkozni kellen, hog yhol működik szépen!
Most írom, hogy melyik kávéból, melyik szűrőn, mennyit, hogyan, stb.. mert enélkül káosz lesz. Az IMS 1T-vel ez volt az első jó kávém. Még a gyárival is több jót főztem de most tényleg jobb volt az IMS.
Nagyon kíváncsi lennék egy LM-re, de már így is hatalmas kupac szűrőm van. -
-
Alvarez81
csendes tag
válasz tariattila #45588 üzenetére
Mikor nem tudtam a nevét, és az árát, még csak a hely volt a gond. Most már az ára is .
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Bazsee71 #45636 üzenetére
Kevés volt a 25 fokozat? Én most a 0.3-as alátétgyűrűvel beállítva, hogy finomabb legyen a skála közepe, a 10-15 közötti tartományt használom eszpresszóra., 5-6 körül már porszerű az őrlemény, és szerintem 25-ösön meg bőven durva, eszpresszónak. De én nem is iszom mást... szerintem ha a 0,2-essel beállítja, hog ya porszerű kávé 1-2 körüli értéken legyen, akkor a 25 már féltéglát fog adni. (legalábbis nálam alaoból nagyon nagy szemcséket adott.)
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Bazsee71 #45638 üzenetére
Á, értem. Nálam még a tamperelés, stb, nem annyira stabil, hogy ezzel gyakran szembesüljek, de tegnap én is pont így voltam, hogy 11-12 között lett volna ideális 9g-hoz. De hát lehet, hogy 9.3-mal már jó a 12.is, vagy csak erősebben kellett volna tömörítenem... passz.. Viszont a CM800x-nél ahogy néztem a tartomány fokban kifejezve is szélesebb, tehát nem tudom mennyive finomabb a skála. De ezt csak úgy képek alapján mondom. én is gondolkoztam ezen...
-
Alvarez81
csendes tag
Gaggia Baby PID teszt
Eljutottam odáig, hogy kb összeállt a képlet a tamperolás, darálás, mennyiség körében, így gondoltam kipróbálom a hőfokszabályzást.
18-18,5g, (végre rendes tamperrel - THX to fragola), IMS 2T szűrővel (mert ez sokkal jobb, mint a gyári)
A szokásos, céges Cuadrán is használt kávé. 94 fokon kezdve, 90, majd 86 fokon is főzve.
94 fokon kicsit savanykás, gyümölcsös íz, de nem savas, krémes, sötét erős crema.
90 fokon, eltűnt a savanyúsága, de maradt a gyümölcsös íz, és bejött mellé a csoki.
86 fokon eltűnt a gyümölcsösség is, maradt a csoki, de megjött mellé, egy finom, általam nehezen leírható íz. talán csonthéjas...
Az utolsó teszt kb ugyanazt az ízt hozta, mint a céges e61 fejes Cuadra.
De hiába edddig ez volt a referencia, a 90 fokos enyhén gyümölcsös íz is nagyon jólesett.Tehát PID: wow...ugyanannak a kávénak 3 arcát mutatta. Tudom, többeteknek ez természetes... de nekem újdonság, és talán a többi kezdőnek is hasznos, ha leírom.
Szimpla szűrőteszt 2. felvonás:
Gaggia 1 vs IMS 1T (68B)
csináltam 3 kört , 8-9 g között fél lépésenként, 88 fokon.
Váltogattam hogy melyikkel kezdtem a főzést.
A mennyiség, és a tömörítés hatására, 9g-mal mindkettő megkűzdött, a 8.5g lett az ideális.
Egyszerűen hihetetetlen, de a gyári szűrő mindig sokkal savasbb, kesernyésebb, hígabb ízt adott. A 8g-os tesztnél a gyárin kb 20, az IMS-en 25 másodperc alatt jött le, de még itt is sokkal krémesebb, kellemesebb ízt adott.
Viszont nem tudtam előhozni a fentebb csonthéjasként leírt ízt. Inkább a 90 fokos ízt adta.[ Szerkesztve ]
-
Alvarez81
csendes tag
A cm702-őn van csak ilyen megoldás, mert ott a felső kés tartórész nem állítható. Itt az alsó kést lehet hozzáemelni a felsőhöz az alátétekkel. Amúgy a dobozban van gyárilag.
Neked viszont elvileg a szűrőkosáron levő csavart kiszedve, majd a belsőrészt elforgatva lehet arrébbtenni a finomságot:
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/31I1AWrei-L.jpg
Aztán csavar vissza. egyszerre csak 1-2 fogközt szabad/célszerű állítani elvileg.
Ez az, amit már sokszor állítottál?
Mert nem hangzik jól. Annyit írtak valahol, hogy ha nem pattan minden vissza a helyére összerakáskor, akkor lehet durva az őrlés. De gondolom ezen is túl vagy. -
Alvarez81
csendes tag
Szeretnék venni pár különböző, inkább csokisabb ízű, vag yfűszeresebb, de nem citrusos- gyümölcsös kávét. (mondjuk meglepődtem, amikor megnéztem, és a PY féle LXR-re a honlapon a gyümölcsös ízt említi, mert az nekem nem úgy állt össze a számban)
PY-tól régebben rendeltünk többfélét, nagyon szerettem őket, viszont a Kapuczínernél (amit meg nem annyira szerettem ) most valami elképesztően nagy a választék. Tudom, hogy PY-tól mire számíthatok, és szeretnék is rendelni majd, de kísérleteznék is új ízekkel. Érdemes próbálkozni a Kapuczíner újdonságaival? Olyat szeretnék venni, ami ha ízlik, akkor lesz később is, és ugyanabban a minőségben.
Ezeket néztem:
Jemeni Mocha, Martinique, Nepál Mount Everest, india Mysore Gold Nuggets, Ausztrál Skybury, Koffeinmentes - Nicaragua NuevaVan esetleg a fentiek bármmelyikével tapasztalatotok?
Még a Malabar lenne az, amit kipróbálnék, de mióta egyszer hatalmasat csalódtam a frei félében, azóta félek wtőle (egyszer vettem belőle kóstolónak, isteni finom volt. Utána egyből vettem 2 zacsival, ami ihatatlanul szét volt égetve -azóta nem vettem frei kávét) -
Alvarez81
csendes tag
válasz Surda- #45879 üzenetére
Hát azt nem mondtam, hogy a 94 fok jó is volt . Igazad van, mert ott a sötét erős crema azt mutatta, hogy megégett a kávé kicsit. Ami jó is volt, az a 90-86 fok tartomány.86 fokon kicsit világosabb volt a crema, de messze nem vaj színű. Viszont 90 fokon tökéletes volt a crema. Hogy ízre melyíik volt jobb, nem tudom eldönteni, itt nekem mindkettő finom volt, szemben a megégett 94 fokossal, ami savanyú, és picit kesernyés is volt.
Kipróbáltam egy erősebben pörkölt La Tazza d'oro decaff kávét is, annak egyértelműen jobb volt a 90 fok mint a 86, és sokkal jobb, mint a 94.
Egyszerűen olyan vagyok most a PIDdel, mint a gyerek a cukrászdában. Mindent egyszerre próbálnék legszívesebben. -
Alvarez81
csendes tag
Meghirdettem a Poemiát.
Tudom, hogy nektek ez nem pálya, de esetleg rokonnak, ismerősnek, kezdőnek, jó lehet.:
http://hardverapro.hu/apro/elado_saeco_poemia_kavefozoKöszi!
-
Alvarez81
csendes tag
válasz vikla007 #45948 üzenetére
Köszönöm a tippet!
Ez a Kapuczíner pörkölő sajátossága ?
Azért kérdezem, mert eddigi tapasztalatunk alapján a nagyon friss pörkölésnél kellett durvábbra állítani a darálót, és ahogy öregszik a kávé, finomabbra, és a mennyiséget is lehet növelni.
Ahogy írtad, a mennyiség még stimmel is, de hogy finomabbra kell állítani? Ez meglep. Tudja valaki a magyarázatát? -
Alvarez81
csendes tag
válasz t-bali3 #45953 üzenetére
A kosárkavarásról lekéstél, mert megrendeltem.
A sorrend pedig nagyon jó, köszönöm! Ezeket lehet, hogy érdemes lenne gyűjteni. És amúgy pedig ha megtehetitek, akkor írjatok róla véleményt a Kapuczíner oldalára, mert az nagy segítség lenne!Ha megjönnek, és elkezdjük inni, próbálok a céges Cuadrán, de itthon is főzni többet. Mivel közös lesz a készlet egy része, nem biztos hogy tudok hozni belőlük haza...De majd írom a véleményeket .
Csak kedvcsinálónak:
Velencei, Doi Chang, Martinique,Jemeni Mocha, és itthonra külön Skybury, koffeinmentes - Nicaragua Nueva Segovia, (és Perui őrölt kakaó, mert ha a nem kávés feleség is kap valamit, akkor megengedőbb )
Annyira kíváncsi vagyok már!!! -
Alvarez81
csendes tag
Ha már "lemaradtam" a VST rendelésről, és így nem tudom összehasonlítani az IMS-sel, akkor kérném azokat, akik vettek, és esetleg van IMS,Reneka, LM is nekik otthon, bátran véleményezzék a VST-ket!
Másrészt LM, eredeti, szimpla (mély), nem strada hol kapható? Én most mindenhol a 700Ft-osat látom csak, ami gondolom az "utángyártott" lesz képek alapján.
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Toobee #46004 üzenetére
Szerintem PID nélkül is van értelme.Én például csak most kezdtem el játszan ia PID-del, előtte fix hőfokon teszteltem a gyári, és IMS szűrőimet, és egész más ízt adtak. A gyáriakat jól el is csomagoltam., mert az IMS-sel sokkal krémesebb, lágyabb ízű, kevésbé savas kávék jöttek. A VST-k re is kíváncsi lennék, azokat is dícsérik.
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Toobee #46010 üzenetére
Ez is igaz... De azért egy 3-4 ezer ft-os szűrő könnyebben megvehető, mint egy PID, és ez is segít. Nekem hatalmas volt a különbség emiatt. Nem is akartam először elhinni, ezért is csináltam még 3 teszt-kört a szűrőkkel. Nem tudnám megmondani, hogy melyiknek volt nagyobb a hatása a kávéra, mert ízvilágra a hőfoknak, de a kávé kioldására meg a szűrőnek.
Ennél jobban csak a daráló volt hatással nálam, a kéziről váltásnál.
Úgyhogy kell a jó daráló is.. meg egy jó gép....meg a PID. Nem olcsó hobbi ez -
Alvarez81
csendes tag
válasz fragola.6035 #46016 üzenetére
Én is leülök, 1-es. Tök igazad van, azt kifelejtettem ,hogy PID nélkül alapból sem stabil a hőfok.
Mert nálam a stabilitás adott volt a PID-del, csak nem állítgattam először... kimaradt egy változó az egyenletembóől, ezer bocsánat, tévedtem!!! -
Alvarez81
csendes tag
válasz fragola.6035 #46019 üzenetére
Kollégáknak - akik hozzászoktak a jóhoz, az E61 fejes Cuadrával - áradoztam, hogy milyen ízek jöttek elő otthon, és hogy mennyit számít a PID, Nem is értem, hgy ezek a 2-3-400 ezer Ft-os gépek miért nem PID-esek, vagy legalább állítható lenne a hőfok. de amennyire én néztem a Cuadrán is csak a kazánnyomás állításával lehetne pár fokot módosítani, de az is mire elér a fejhez, ki tudja mennyi lesz a vége...
-
Alvarez81
csendes tag
válasz paljoc #46024 üzenetére
Köszi,nektek,de isztában voltam azzal, hogy lehetne mérni (amúgy profi hőkameránk is van), csak persze ott a kérdés hogy minek, ha állítani úgy se tudom. Ahhoz PID-elni kellene a gépet. Alkatrészbeszerzés, jóváhagyás nem okozna gondot, csak egyszerűen így is sokkal több a munkánk, mint amit el tudunk látni. Amikor meg 3-5 perceket várok épp valakire, vagy információra, tesztfutásra, stb, akkor tudok írogatni ide, de "rendes munkát" végezni nem...(mondjuk a mai példa mutatta, hogy multitaskban a változók végiggondolása se megy).
Szóval a PID, és fejhőmérő akkor jöhet szóba, ha lenne időnk...amúgy van szétszedve egy Philips royal automata gép, amire másfél éve mondtuk azt, hogy ha lesz időnk, akkor megjavítjuk. Már azt se tudom mi volt a baja. Mármint a konkrét baja, mert egyébként minden héten volt valami gondja. -
Alvarez81
csendes tag
válasz Toobee #46028 üzenetére
Na várjunk csak... Tehát, elkezdek kiengedni jó sok vizet, amivel a hőcserélő belsejében elkezdem hűteni az ott levő vizet. De ezt a kazánban, körben 3L forró víz melegíti közben. Ezek szerint, érdemben lehet hűteni a fejet, illetve a hőcserélő vizét is, ha kiengedek mondjuk 1 decit?
Mert eddig, úgy gondoltam, hogy ahhoz túl sokat kellene kiengednem ,hogy mérhető legyen. No ezt kipróbálom majd, megnézem a hőkamerával . Viszont szerintem most inkább túl alacsony a hőmérséklet.
A kazán meg olyan 1.1-1.25 bar között mocorog. Ezen nem tudom meddig szabad emelni.Meg ráadásul a gép szinte folyamatosan dolgozik, egyre többen kávéznak, és egyre többször.
Kinyírnak, ha elkezdek a hőfokkal is játszani. Majd jönnek panszkodni, hogy nem olyan a penny-s kávé, mint tegnap... -
Alvarez81
csendes tag
Első teszt a Kapuczíner Koffeinmentes - Nicaragua Nueva Segovia -val.:
92 illetve 86 fokon próbáltam, szimpla IMS szűrővel.
Nagyon hasonló ízvilág volt mindkettő, elsőre mazsolás, majd a korty végén citrusos, fűszeres, ami engem kandírozott narancsra emlékeztetett, és kicsi csokoládés krémesség. Érdekes módon inkább a magasabb hőfok hozta ki az enyhe csokoládét, de picit kesernyésebb is lett (igaz, túl gyorsan jött le -18sec, tehát nem igazán mérvadó). A 86 fok, vagy a lassabb -27sec- lefolyás inkább a savanykásság, szőlősebb íz felé vitte a kávét.
Lehet, hogy túlpörgöm a dolgot, de amikor a "nem-kávés" feleségemnek mondtam, hogy mazsolás-narancsos kiröhögött...- nem kávét iszol? - Nem tudom ,hogy ilyennek kell-e lennie, nekem ilyen volt. Ízlett, habár kicsit túl gyümölcsös még. Megpróbálom a csokisab irányba vinni.[ Szerkesztve ]
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Bazsee71 #46055 üzenetére
Nem akartam sok kávét kiönteni, így inkább nagyobb lépést választottam, és így elméletileg hamarabb kijön, hogy hol ihatatlan, a lehetőségek felét onnantól ki tudom zárni. Hát most nem sikerült .
Este elég volt 2 kávé (akkor is ha decaff), de majd még játszom vele. Meg a tömörítésben volt különbség, így lefolyásban is. (ha lesz rendes 41-es tamperem, meg tölcsérem, könnyebb lesz egyformára készíteni)
Engem azért lepett meg, mert az általában fogyasztott kávém pont alacsonyabb hőfokon csokis, magasabban gyümölcsös. A keserűség-savanyúság az rendben volt logika szerint .
És inkább csak az ízt akartam megosztani veletek. Nagyon érdekes kávé, nem ittam még hasonlót.
Tejjel viszont sokat halványodik az íze. Nem írtam ,de világosabb pörkölés, és isteni az illata. -
Alvarez81
csendes tag
Kipróbáltam ma reggel a skybury-t. 92 fokon nagyon savanyú, citromlé szerű fanyarság, enyhe édes utóíz. Nem volt jo, pedig ránézésre ok volt, de ízre nem. Utána 86 fokon ismételtem, az első kortynál maradt egy pici citromosság benne, de utána erős kakaó jött elő. Tejjel kifejezetten erős tejcsokis hatás. Szerintem lesz még jobb is, de ígéretes
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Bazsee71 #46078 üzenetére
Nem keverem. mert van 3 kávém, ami rendesen viselkedik, ahogy kell. De ez meg nem. Vagy az agyam azt hiszi,hogy nem keverem...Szeretem a kesernyés ízeket, de az a 92 fokos főzet olyan volt, mintha belefacsartam volna fél citromot. Se száraz, se savas nem volt, csak nagyon savanyú.És nem akárhogyaan savanyú, hanem kifejezetten citromlé szerűen. A keserűség csak utána érkezett pár pillanattal, de az meg nem volt vészes. Egy teszt nem teszt, és el fogom "tesztelgeni" az egész zacskót. Majd jelentkezek még, ha lesz nagyobb mintám. De szerintem kipróbálom 84 és 94-en is. Csak hogy megnézzem, hogy a nyelvem nem csapott-e be.
De az tuti, hogy valahol a 86 körül lesz ideális majd. Legalábbis ott nagyon szépen jött a kakaó. Hú, de innék egyet ,Főztem emellett kiváncsiságból az északolasz Galli arabika, de inkább közepes pörkölésű, kávémból 84 fokon. Itt nagyon jellegzetesen ugyanaz az íz jött ki belőle, mint a céges Cuadrán. Nem mértem, de ezek szerint az elég alacsony hőfokon dolgozik. Nekem itthon, 90-en jobban ízlett.
[ Szerkesztve ]
-
Alvarez81
csendes tag
válasz Alvarez81 #46082 üzenetére
Érdekes ez a Kapucziner Skybury. Kimentem a szélsőértékekre, és 94 fokon érezhetően keserű lett, megégett, de lenyeléskor megjött megint ez erőteljes citromlé íz. 84 fokon meg szimplán ízetlenebb, savanyúbb lett. 88-90 fokon viszont nagyon kellemes csokis íze van, és sehol a korábban is említett citrom. Nagyon kevés tejjel elépesztően tejcsokis. Viszont eléggé kényes a tömörítésre, nem sikerül mindig kihoznom a legjobbat belőle. Egy fokozattal kell finomabbra őrölnöm, mint szoktam, viszont nem kell 8.5, elég a 7.5-8g is. Duplaszűrös teszt később jön. Spóroltam, és inkább kis adagokkal próbáltam ki a hőfok igényt.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, koffer
- Hamilton Aviation Khaki X Patrol Auto Chrono ETA 7750 automata óra! Full set!
- Giant Stance 29 kerékpár (L-es méret)
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS