- Mobilinternet
- Az MSI RadiX AXE6600 tesztje – router, játékosoknak
- Hálózati / IP kamera
- 3 évig még biztosan nem rendelhetünk Xiaomi EV-t
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- HBO Max & OD topic
- Milyen program, ami...?
- Aliexpress tapasztalatok
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Microsoft Outlook topic
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolnagy
őstag
válasz Gravity1234 #48050 üzenetére
Akkor nálatok elég lágy a víz. 20-23 mondjuk már elég keménynek számít. Itt Győrben 12,5 - 17,5 városrésztől függően.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz Gravity1234 #48052 üzenetére
Így van sztem is nagyon kemény, de azért a linkelt oldalon is látszik, hogy nem olyan ritka.
Hol vettél vízkeménység mérőt és milyet? Én is kíváncsi vagyok, mennyi lehet itthon, és mennyit lágyít a víztartályba tett patronom.
-
zolnagy
őstag
válasz Gravity1234 #48055 üzenetére
-
weinmaker
őstag
válasz Peti...(16v) #48044 üzenetére
Na akkor biztosan bibi van, mert egyáltalán nem forró akar, még sokkal több idő után sem. Most át fogom nézni az összes beállítást. Az lehet, hogy nem megy benne a fejfűtés?
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
kozsy18
tag
válasz VANESSZA1 #48040 üzenetére
Szia!
Nekem Laica van, nem rossz, van belőle kifejezetten kávézáshoz való szűrő is.
Ami probléma, hogy után gyártottat eddig nem találtam, így meg kell barátkozni az árában 1200-1500/db-al.
(Egyébként a korábban említett BWT-s megoldás nekem tetszik 700-ért).[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Gravity1234 #48049 üzenetére
Minőségben tapasztaltál eltérést?
Ha korrekt, lehet kipróbálom, a Laicát pedig édesanyámnak ajándékozom."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
senior tag
Az, hogy csapolású után a szűrőben a pogácsa tetején áll némi víz mikor leveszem, normális?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
vicces
addikt
-
And06
aktív tag
válasz vikla007 #48005 üzenetére
úra próbálkoztam, még 1 fél számmal durvábbra vettem az őrlést (a netes leirások alapján már jónak kell lennie a mazzeren a beállitásnak). illetve tejhőmérővel mértem a viz hőfokát, igy az is közelebb kellett kerüljön a megfelelőhoz. jelenleg igy néz ki a process: mazzeren espresso állás +2,5 szám, 18g kávé, 300g forrásviz. a hőmérő szerint 92-95 fok között öntöttem rá (mindent előmelegitettem). első körben 150g vizet, 40mp után kavar, majd a maradék 150g vizet.
a folyamat ránézésre jobb lett, de izre az áttörés elmaradt, igaz kicsivel az is jobb lett, egyáltalán nem keserü, eddig sem volt az, egy édeskés iz is ott van, de gyümölcs sehol. mostmár a kávéra gyanakszom, annak ellenére, hogy világos pörkölés, mégis espressonak készült.
minden tanácsot szivesen veszek, merre induljak innen? (egyelőre a frenchpressnél maradva).egy konkrét kérdés: a 2személyes press-ben lehet 1 adagot húzni, vagy maradjak a dupla adagnál?
-
vicces
addikt
válasz viharhozo #48041 üzenetére
saeco odea-át használtunk meg valami más modelt is a cégtől anno. a csepptálca és a pogigyűjtő napi szinten visszapenészedett pedig naponta takaritottuk. legfőképp én vagy a főnök faterja. ami még undoritó volt, miután rányomtam a kávégombra nyomott egy kis vizes köpetet a csészébe aztán egyből jött is a kávé. esélyem sem volt kiönteni azt a trutymót. de az is lehet hogy előáztatás akart lenni csak nem úgy sikerült.
inkább egy teljesen manuál gép+őrlő drágán, még ha ez az ár tényleg nagyon csábitó is.:)
-
kozsy18
tag
Lehet rosszul tudom, de a PF-hez durvább őrlemény kell, mint a V60-hez.
Tölcsérben én 50-60 ml-el áztatok 30-40 mp-ig elő és 2x borítom rá a vizet, így 3:00-3:10 a process.Amit FP-nél észrevettem (bár eddig nem sokat csináltam), ha nem kevered meg a folyamat során, akkor a lé tetején egy összefüggő réteget képez. Ezzel együtt áztatod adott ideig, nem töröd meg, hanem vele együtt nyomod le, akkor lágyabb lesz az italod.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
weinmaker
őstag
válasz paljoc #48068 üzenetére
Oké megnézem akkor. Az biztos, hogy nem forró a kar, inkább langyos. Próbáltam egy harmadik kávéval is, hogy kizárjam a kávé gondot (bár biztos voltam benne, hogy nem az, mert más gépen meg nincs bajuk) és biztos, hogy nem kávé probléma. A celsius is rendben van, mert közben csináltam egy resetet is.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
Kávé Kálmán
tag
válasz vicces #48064 üzenetére
:-). Gyorsan megtaláltad. Ma délelőtt lőttem. Kíváncsi vagyok, mit szólnak hozzá a polkorrekt amerikaiak. Lehet, hogy kitiltanak a home-barista-ról. Belöktem nekik a Grinders szekcióba. Amúgy ez épp 11-es. Őrlője válogatja. Az otthoniakhoz nem szükséges a 13-as, a gasztrókhoz viszont elengedhetetlen.
-
Gravity1234
tag
válasz kozsy18 #48060 üzenetére
Hogy erted a minosegben?
Mi mindenre ezt a szurt vizet hasznaljuk, ha forro vizet forralunk azt is ebbol ontjuk a gyorsforraloba, csapvizbol max pohar vizet iszunk.
Ezen felul nekem csak mozgatta a fantaziam hogy vajon ezek a szurokancsok valoban szurnek e es segitik e a vizkemenyseget, en a kavezashoz kifejezetten ezert vettem a vizkemenysegmerot, mert tudni akartam kb mire szamitsak citromsavazas teren.
A barista.hu szakuzlet szervizese mondta (meg anno gepvasarlaskor, informalodaskor) hogy nezzem meg a vizkemenyseget (nem osszetevesztendo a PH-val) es ha kozepesen kemeny, vagy lagy akkor eleg 2-3 havonta, ha ennel kemenyebb akkor lehet akar havonta is.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
kozsy18
tag
válasz Gravity1234 #48073 üzenetére
Úgy értettem, hogy a BWT és a Aqua Select szűrői között
Egyéb iránt ez a szimpla szűrőbetétes BWT kancsókhoz jó?"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Bazsee71
őstag
Pacificaffé Costa Rica Tarrazuból képtelen vagyok egy jót húzni. Vagy túl savas, vagy egyből megjelenik egy keserű mellékíz. 25-50s között végigpróbáltam a skálát, illetve 90-98 °C-os tartomány is kipipálva. Pár nappal túl volt az egy hónapon a kávé amit küldtek, létezik hogy ennyit fáradt volna? Azóta fagyasztóban van.
-
kozsy18
tag
Sajnos a Mazzer skálája nekem nem sokat mond
Kristálycukortól picit durvább őrleménnyel próbáld. Áztasd elő 50-70 ml-el, akkor keverd meg, pihentesd, majd öntsd fel úgy, hogy ne kavarodjon fel nagyon az ital és a tetején megmarad az őrlemény. Utána lehet dugattyúzni és ha jól jött össze a dolog nagyobb lesz az ellenállása.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Surda-
őstag
Megfejtettem mitől van fura, "öblítő szag" gőzöléskor.
A kartömítés konkrétan megolvadt a melegtől, ráolvadt a bojler aljára. Kivettem,ragadt mindenhez és azonnal megcsapott a jellegzetes szag. Most tiszta gumi a bojler alja, vagy hát az,ahová a vízterítőt felcsavarozom.
Az a bojler alja,ugye?
A kérdésem,hogy ezt az olvadt gumit mi szedi le hatékonyan és egyedül nekiálljak-e vagy bízzam ezt szakira?"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
fragola.6035
aktív tag
Nálam a french press a bolondbiztos eszköz. Ha egyes kávékkal Kalitán nem tudom hozni az ízeket, a FP általában akkor is hozza.
Mindig filterhez pörkölt, speciality kávét használok, pl. CasMo.
15/250g, vagy arányosan kevesebb, de legtöbbször 10/170-180. Mazzer SJ az összeéréstől 4-4.5 számnyit nyitva.
Norda víz 95-97 fok, egyből felöntöm az egészet és egyből megkeverem kissé. Utána már nem keverem.
4 perc körül megtöröm a habot, hogy lemerüljön az összes szemcse.
10 percig áztatom, majd ha túl sok a hab, akkor leszedem, ha kevés, akkor csak simán lenyomom a FP szűrőjével.
Egy éve filterezek, mára már szívesebben iszom filtert, mint presszót.
presszóhoz pörkölt kávéból nekem még nem sikerült értékelhető filtert készíteni, sem PY-ból, se semmilyenből.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
Kávé Kálmán
tag
válasz adriankoooo #48078 üzenetére
Járó motornál próbálj pumpálni. Igazából akkor működik hibátlanul, ha elsőre - amikor a garatot totál zárja az őrlemény - jól záródó "beöntést" adsz. Az mindent visz, tized gr alatti hibával.
-
-
adriankoooo
senior tag
válasz Kávé Kálmán #48083 üzenetére
Holnap megint megpróbálom, járó motorral, ahogy javasoltad.
Már arra is gondoltam, hogy a fenti állíthatós része két részből áll és a légnyomás elmegy a kettő összetételénél.
-
gubabela
senior tag
válasz Surda- #48087 üzenetére
Van nekem is belőle itthon, de inkább a gyárit használom, az rugalmasabb is. Elvileg pedig jónak kell lennie, még nem hallottam róla, hogy másnak is így megolvadt volna. Valami keményebb műanyaggal próbáld meg kikotorni belőle, a fej krómozott, ki kell jönnie, annyira csak nem gyógyult bele. Fémmel ne kaparászd, mert megsérted a felületet. Vagy lehet, ha megint felmelegíted mint amikor gőzöltél, akkor lehet, hogy megolvad annyira, hogy könnyebben el lehet távolítani, csak vigyázz, nehogy megégesd magad! Ha nagyon nem megy, akkor ki kell venni a kazánt, levenni a fejet róla és megpróbálni kiégetni belőle.
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz fragola.6035 #48082 üzenetére
a legközelebbi beszerzéskor rendelek egy jó filternek valót, addig felesleges is próbálkoznom valóban.
-
bacskait
tag
válasz Gravity1234 #48052 üzenetére
-
weinmaker
őstag
Akkor itt valami nagyon nagy bibi van. Lehet egy valami beállítás. Végig kellene nézni. Ha nem lenne gáz felhívnálak valamikor, hogy megnézzük, hogy nálad hogy van a beállítás, vagy van-e valami különbség, mert ha minden egyezik, akkor rossz a gépem.
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
adp
őstag
Nekem is van olyanom. Lehet vele egesz jokat csinalni.
De javaslom keress valami extra vilagosat vagy filterporit.
Viszont nekem paljoc sima poris yirgaja, sidamoja is tok izlett. Erdemes extra courset daralni bele
SJ-rol,olvastam,hogy k10 kessel szuper jo filterre is[ Szerkesztve ]
-
viharhozo
addikt
válasz VANESSZA1 #48033 üzenetére
A gepbe valok korul sztem ez a legolcsobb. Sajnos kinaiak nem cuppantak ra, ugyh ez is eleg draga.
Egyebkent ezek mit szurnek? Pont ugyanazt, mint a kancso? Es mire jok, ritkabban lesz a gep vizkoves?
Vizkotlenitesre csak a gyari cucc jo?
Durvasága miatt töröltem - moderátor.
-
Surda-
őstag
válasz gubabela #48089 üzenetére
Kicsit sötét a kép,de ilyen, hideg zsíroldóval se akart mozdulni.
Sajnos itthon nem olyanok a körülmények,mint egy szerviznek berendezett helységben,baromi macerás még fejre fordítani is, ráadásul technikából örökös felmentésem volt, Pierre Richard hozzám képest tehetséges ezermester, úgyhogy Fragolára fogom bízni a kicsikét.
És veszek bele gyári kartömítést, nekem ezek az utángyártottak mindig bekeményedtek, most meg ez...
Lassan már annyit költöttem rájuk,hogy akár vehettem volna egy gyárit is. Mindegy, tanulópénz.
Csak azt sajnálom,hogy most megint egy darabig nincs itthon a gép,amit nehezen bírok"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
adp
őstag
válasz fragola.6035 #48082 üzenetére
Kevesebb extrakcios idovel es mas arannyal, vagy utolag higitva vizzel nekem teljesen korrekt volt a py simao, yirga
-
gubabela
senior tag
válasz Surda- #48096 üzenetére
Annyira nem néz ki rosszul, azt hittem, hogy rendes darabok olvadtak rá, nem ilyen kis nyomok vannak, bár a krómozás már eléggé eltűnt. Citromsavazni próbáltad? (jó tömény oldat, fogkefét belemártod, megsúrolod, kicsit hagyod rajta és megismétled) Lehet, hogy lehoz valamit. Bár ilyen nyomok nekem is vannak a fejen, de se szaga nincs gőzöléskor vagy főzéskor, se ízben nem érzékelek semmi bántót.