-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
sok shot után tényleg érzed már, hogy mi mennyi, de igazából inkább akkor, ha közben tájékoztatva is voltál róla. magyarán, azt simán elhiszem, hogy egy-két hónap intenzív nyomásmérős nyomkodás után már nem kéne a nyomásmérő, tudnám, hogy milyen érzés az 5 bar
vakrepülve azonban nem az igazi, nincs viszonyítási pont, csak annyi, hogy ez most több vagy kevesebb, mint legutóbb.
amit a kütyü tud, az állatira tetszik, a dizájnja nem, de ez másodlagos, nem ez tart vissza a dologtól, hanem a sejthető ára és méginkább a megfelelő gép hiánya.
amúgy meg, gratula, kálmán, más nem csinálta meg, te/ti meg igen, ennyi.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #47052 üzenetére
lehet tudni, hogy mekkora a piac, amire céloztok? vajon hány creminát adtak el a nagyvilágban? és pavonit? azt tippelném, hogy aki ilyen drága és manuális gépet vesz/vett, az az átlagos kávégeáknál még nyitottabb erre a kütyüre, szóval lehet, hogy egy darabig te is vasat fogsz reszelni pörkölés helyett
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
Persze több száz shot után benne van a kezedben, a hőmérséklet, nyomás minden. Ha ugyanazzal a kávéval készült mind. Ha viszont nagy a szórás (nálam igen) akkor nem árt a visszajelzés. A most hétvégén vásárolt (2k ft) új hőmérő csík már 5 fok felbontású, a szomszédos mezőket figyelve 2 fok alatti pontossággal belőhető a csapolási hőmérséklet, azt rutinból nem hozod, abban biztos vagyok.
Amiben meglepett a nyomásmérő eddig, hogy a 9 bart elég jól belőttem érzésre a hónapok alatt (sok gyakorlás volt mérleggel, de egy ideje nem mérem), viszont a fáradásnak hála, simán esik 1-1,5 bart a nyomás a csapolás alatt. Ez nem baj, csak érdekes jelenség, egyesek 6 bar körülire teszik a csapolás végi ideális nyomást, mások ennyit javasolnak a csapolás egész időtartamára, akár dupla hosszú kivonatolási idővel stb. Ez nem tud benne lenni a kezében csak egy robotnak, kell a visszajelzés. Hogy Pavonira mennyire overkill nem tudom, azt sem, hogy a Creminán mennyire az. Majd az idő eldönti. Ami kávé most otthon van, az nem ideális erre a kísérletre, de lesz valami más hamarosan ami igen.PS: tegnap kb 2,5 órai munkával tovább javítottam a HG1 koncentrikusságán, most már majdnem tökéletes. Persze a hosszú erőkar miatti kilengések miatt tökéletes soha nem lesz. Na majd ha megjön a Titus (csak kéne nyerni a lottón)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Surda-
őstag
Na,ugye nemrég vettem egy Rancilio Silvia gőzcsövet, minden öröm volt és bódottá
Nem tartott soká, a gőzcső végénél állandóan eresztett, ez egy rossz kostrukció sajnos.
Nem véletlen,hogy változtatott rajta a Rancilio és más fajta a későbbi gőzcsövek vége, ahogy a videoban is látszik,ennek a menete már a csövön belül van.
Megpróbáltam egy teflon szalaggal leszigetelni a menetnél,de annak ellenére,hogy ruhával közrefogva, baromi lassan csavartam rá a fejet,elpattant.Úgyhogy ezt a gőzcsövet nem ajánlom, mert tényleg ,mint a hímes tojással, úgy bántam vele, ez bizony konstrukciós hiba.
Szakiktól kérdezném,hogy melyik gőzcsövet érdemes megvenni és hol?
[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
ronin s8
senior tag
válasz Kávé Kálmán #47054 üzenetére
Biztos nem készítettek egyetlen évben sem 500 ezer Pavonit...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Kávé Kálmán
tag
válasz ronin s8 #47057 üzenetére
"Biztos nem készítettek egyetlen évben sem 500 ezer Pavonit..."
(Faradt mosoly)
Ez onmagaban igaz. De ezt nem is allitottam.
Nem ez volt ugyanis a kerdes. Olvass vissza esetleg Parci hsz-ra. A Pavonik szama (piac egy ilyen kit-nek) kb 50-100-szorosa a Cremina-kenak. Vitatod? A Cremina-kat nehany evig nem is gyartottak amikor csodbe ment az Olympia es szetloptak a gyarat. Most pedig nehany szaz (pontos szamot nem "kotyog"-hatok el) darab jon le evente.
[ Szerkesztve ]
-
jolti
senior tag
válasz Surda- #47056 üzenetére
Mikor először kérdezted nem akartam az én verziómat leírni, mert gondoltam adnak majd valami frappánsabb választ.
De mivel nem kaptál, így leírom. Még ha nem is legelegánsabb.
Az enyém is eresztett. Én ennél sokkal egyszerűbben megoldottam, minden bonyolult szerelés nélkül.
Bekapcsoltam a gőzölést, kiengedtem egy csomó gőzt a csövön, csak úgy a levegőbe, hogy legyen jó forró a cső. Aztán elzártam a gőzt és nemes egyszerűséggel belemártottam egy kis tejbe.
Az befolyt oda, ahová kellett és eltömítette azt a pici rést, mikor megszáradt, a külsejéről nedves ruhával leszedtem a többit és többé nem eresztett. Mikor egy jó fél múlva leszedtem takarítani, utána ugyanezt megcsináltam még egyszer és ment minden a maga módján.
De, ha ez nem szimpatikus, akkor még mindig ott Loxeal... Egy csepp. Nem hiszem, hogy galibát okozna, mivel elvileg nem érintkezik a tejjel. De amúgy élelmiszerbiztos', ha jól tudom.
A másik cső is ugyan úgy tud ereszteni, ha nem pontosan csinálják meg a menetet, vagy vállát.[ Szerkesztve ]
-
Kávé Kálmán
tag
Na, hogy tovább polarizáljam a ("loft") design-nal a szombati fórumozókat, alább néhány, egy lelkesen kávéfórumozó profi fotós sorozatából (fotózni még nem tudok, aminek már egyesek itt hangot is adtak).
A kit itt már működőképes volt, de korántsem végleges (a fotók 6-8 hónapja készültek a dotcom-os oldalunkra):
A meztelen (ház nélküli) verzió kihagyhatatlan (hülye lennék kihagyni) számomra:
Félősöknek házba tehető.
De, ahogy mondtam, nem szándékozom az ereim felvágni a design-t ért kritikák miatt, hiszen nemcsak a véleménynyilvánítás, de a választás is szabad. A pollkorrekt LM óra, nem vesződség nekem. Meg hát így sem nekem kell szaladgálni a vevők után.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Kávé Kálmán #47062 üzenetére
Itt még alacsonyabb volt. Miért nőtt meg?
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
nepszter1
addikt
Gaggia Evo -hoz találok valahol karbantartási útmutatót ?
-
kaligula
tag
válasz Kávé Kálmán #47062 üzenetére
Én is beszálnék a véleményes játékba: az én szememnek kifejezetten izgalmas részlet, főleg mivel a tekintetet vonzó helyen van, meghatározó is. (Vörös mutatóval megnézném)
rovidkv.reblog.hu
-
gpbenedek
csendes tag
-
Kávé Kálmán
tag
válasz kaligula #47066 üzenetére
:-). Hja, igen. Vörös mutató nekem is bejövős, de még nem szaladgásztam utána. A La San Marco-é meg sajnos kilógott.
@soldier2: Ha megnézed, ezeken a fotókon nincs kontrázva a rúd, azaz kipattinthatod az alsószűrőt. A kontra (így a fitting is) megspórolhatatlan. Megspórolható lenne, ha a fejek tizedmm-re megegyeznének, mert akkor a rúd méretezésével (hossz, lyukak helye), megoldható lenne a fix végállás. De a fejek sajnos szúrnak minimálisan. A Pavoni-nál ez extrém. Kell a fitting. Hidd el szívesen megspóroltuk volna. -
mdav88
senior tag
Kedves Urak!
Akinek érdekes lehet egy Lelit Anna PL41TEM kávégép, az itt megtekintheti a hirdetésem:
Lelit gép kiváló állapotbanKöszönöm a figyelmet.
[ Szerkesztve ]
-
jolti
senior tag
válasz Surda- #47061 üzenetére
Mivel az a menetet tömíti, így a tej az nem találkozol vele. Kivéve, ha úgy locsolod, mint más húsvétkor a kölnit...
A bojlerben a vízben sem találkozol vele, pedig ott is mindenki ezt használja minden csatlakozáshoz....
De ott a másik lehetőség amit írtam, vagy, ha az nem szimpatikus, akkor egy snassz kombinált fogó mindenféle faxni nélkül...
Tehát szegény gőzcső nem tehet a user-hibáról. Rajtad kívül szinte mindenki boldogan használja. -
vtechun
veterán
Hello. Birtokomban került egy Dolce Gusto masina. Namármost, horror áron van hozzá a kapszula. Arra gondoltam, hogy venni kellene valamilyen utántölthető kapszula megoldást. Valakinek van ezzel valamiféle tapasztalata?
Ezen kívül, egy abszolút hagyományos kotyogós van, de abban nem lesz habos sohasem a kávé
Majd a jövőben tervezek venni egy kétszemélyes Brikkát, vagy, ha nagyobb lesz a ház, valami eszpresszó masinát, de most ezzel kellene beérni.
Ez a kapszula jó lehet?
-
kaligula
tag
válasz vtechun #47080 üzenetére
Üdv! Szerintem ne fáraszd magad ilyesmivel. Ennél macerásabban kétes eredményt elérni nehéz. Tömöríteni nem igen tudsz a kapszulába, akkor már inkább a kotyogóból hozd ki a legtöbbet. Ha cremát szeretnél látni, alatta pedig még a kávé íze is érdekes, akkor minimum Bialetti Brikka plusz kézi daráló.
rovidkv.reblog.hu
-
soldier2
őstag
válasz vtechun #47080 üzenetére
Ezek ennyit tudnak, és ennyiért. Utántölthető kapszulákkal jó tapasztalata még nem volt senkinek. Rossz, híg végeredmény, és ami neked úgy tűnik fontos lehet, semmi hab (na nem mintha a habnak lenne jelentősége jelen esetben). Szerezd be a brikkát (2 hónap alatt visszahozza az árát a kávén). Kelleni fog mellé egy daráló is, de még előredarált minőségi kávéból is jobbat kapsz mint a kapszulás Dolce Gusto.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
adp
őstag
-
Frogz
csendes tag
Azért ebben nem értek egyet. Az őrölt kávét tartalmazó kapszuláik nem olyan rosszak. Persze most nem egy jól beállított örlő+Gaggia kombóhoz hasonlítva, hanem az általad említett instant vonalhoz vagy mákdarálóhoz képest enyhe túlzás. Persze a kilós árat kiszámolva felmegy az ember vérnyomása.
Ezen felül engem is irritál mikor a kollégám odavan az új cseppalakú készülékért, aminek az árából már egy használt, örökkévalóságnak szóló GC kijönne. De hát mindannyian mások vagyunk, más igényekkel. -
adp
őstag
Probaltad ezek?????
Mert en igen!
Amig nem volt redes kavs cuccom, en igy kaveztam:
Szemes lidl bio+ makdaralo +mezei kotyogos+ elore forralt tisztitott viz.
Az akkor nagyon izlett cukor nelkul siman jo volt.
Meg igy daralva is jobbvolt mint a bolti teglak( segafredo lavazza, omnia,davidoff)A dolce gustot nem tudtam meginni 2 cukor nelkul.Az alap bolti kb 3-4-5 fajta kapszulat.
Szerintem ez mindent elarul.[ Szerkesztve ]
-
Frogz
csendes tag
Sajnos a kotyogózás (egyenlőre) kimaradt az életemből. Mindenesetre a mákdarálós őrlésről rajtad kívül nem hallottam jót.
Dolce: háááát. Nem vitatom az ízlésedet, meg persze másét sem. Azért arra érdemes odafigyelni, hogy gyártanak az őrölt kávét tartalmazó kapszulákon kívül instant(!) kv-t tartalamzó kapszulákat is. Pl cortado... -
verti1
tag
Kicsit próbálkoztam az új vízterítővel. Alap helyzetben filter papírt is használok, mert sokat javított a vízterítésen és tökéletesen tisztán tartja a gépet. Most papír nélkül csináltam egy duplát, hogy lássam a különbséget. Az eredmény eléggé meggyőző köszönhetően a szűkítőnek és az új vízterítőnek. Szép egyenletes a pogi felszíne, semmi nyoma kimosódásnak, csatornásodásnak. Ilyet csak papírral tudtam produkálni előtte. Félbe törtem a pogit és csináltam úgy is képet róla. Szép egyenletes a színe mindenhol. Egy kicsi sötétebb rész van a sarkában, ott le is tört belőle amikor kiütöttem, ez a kosár aljában a rádiusz ahol nincsenek lyukak, ott nem is fog kioldódni soha, valamint eléggé "ragadósak" ezek az IMS kosarak. A változtatások előtt sokkal nagyobb volt ez a fekete rész. Most jött ki az IMS egyébként valami új bevonattal amihez nem ragad annyira állítólag.
Itt vannak a képek:
Ez a változások előtti nagy vízhozam, négy furatos réz vízterítővel. Szép gödröket csinált és látszik komplett az IMS felső szűrő mintázata.
Ez a változtatások utáni ma reggeli állapot:
[ Szerkesztve ]
-
von toth
tag
Igazándiból a késes arra sem jó, de azért mégis jobb frissen darálni, aztán lesz, ami lesz.
Kotyogózás a legjobb gázon, azt lehet a legjobban állítani. Ha van hőálló kesztyűd akkor kipróbálhatod, hogy
felteszed az alját vízzel és amikor forr, akkor bele szűrőt és gyorsan a tetejét rácsavarod, akkor nem ég meg annyira a kávé. Egyébként ugyanolyan művészet vele főzni, mit egy géppel.
-
reset
senior tag
-
verti1
tag
A két tárcsa között van egy 2 mm-es Viton o-gyűrű. Össze rakva pont olyan mint a gyári, tehát a fej tömítés szigetel felül körbe. Gondolkoztam, hogy felülre is teszek egy o -gyűrűt, de nem fért volna el, de nincs is rá szükség. Két kis persely lett bele préselve a felső tárcsába a csavarok furatánál és utána lett fel oldalazva, hogy minél kevesebb fals víz kerüljön be a csavarok mellett.
o-gyűrű:
[ Szerkesztve ]
-
Alvarez81
csendes tag
Délután indítom a Coffeehit-es rendelést, tehát utolsó lehetőség, ha valaki akar onnan valamit!
Privátban írjon aki most eszmél -
SierraFox
tag
A Bialettinek a klasszikus Mokából van indukciósa két méretben is (neked a 3 személyes lenne talán jó). Mi a baristaszaküzletben vettük. Az ára nem horror, de azért nem is olcsó. Nem olyan jó, mint gázon, mert pillanatok alatt felforr. Mióta megvan a Silvia, egyszer sem vettük elő.
[ Szerkesztve ]
-
Frogz
csendes tag
válasz SierraFox #47098 üzenetére
Köszi a tippet. 10E fölött viszont nagyon meggondolom a vásárlást, mert én sem tudom mennyire jönne be. Könnyen lehet hogy pár használat után menne a többi nem használt kacathoz.
A 3 személyesben 1 személyre (egyedül kávézom itthon sajnos) mennyire lehet jót készíteni, nem próbáltad? -
adp
őstag
Nem instantokat ittam, meg nem iszok tejeset. Amiket ittam: ristretto, barista, meg sima espressok. Sok különbséget nem éreztem, persze volt, de nekem egy kategória mind.
A mákdarálós korszakomban még nem volt semmi tudásom kv terén, de az biztos, hogy 100* jobbat ittam ebből a kávéból a kotyogóssal mint a fent leírt téglákból és a dolce gustobol.
Viszont, hogy most hogy esne azt nem tudom.
Ezzel nem azt akarom hirdeti, hogy ez így jó. De nekem akkor jobb volt 0 tudással.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Star Trek
- Gitáros topic
- Gaming notebook topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Formula-1
- Milyen TV-t vegyek?
- LG 34GS95QE-B: OLED paneles, ívelt gamer monitor
- Linux kezdőknek
- Olcsó 5G-s ajánlatot nyújt a Realme Indiának
- További aktív témák...