-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
Érdekes egy LC-szűrő, drónokhoz ajánlják, hogy a videokamera jele ne legyen zavart.
Hirtelen nem tudtam mire vélni az elektronikát, de úgy néz ki, egy IRF9335 P-csatornás FET van rajta, találtam róla olyan képet is, ami alapján felvázolható:
Valahogy így, ha jól látom:
Kimenetnél a LED-et stb. nem rajzoltam.
Bemenetnél az ellenállás tölti a kondenzátort, emiatt késleltetett felfutással kapcsol be a FET (lágyindítás).
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #51073 üzenetére
Hasonló a különbség, mint a teljeshullámú egyenirányító két változatánál:
Az egyiknél kevesebb dióda kell, viszont dupla menetszámú tekercs. De a kimenőfeszültségben még sincs nyereség (diódákon eső feszültséggel most nem számolva).
PWM-tápnál viszont nem mindegy az sem, hogy a szimpla primert egy tranzisztor kapcsolgatja tápra, vagy két tranzisztor lényegében négyszögjelet kapcsol rá, egy soros leválasztó kondenzátoron keresztül. (B-osztályú végfokhoz nagyon hasonló elrendezés.)
Utóbbi esetben a trafóba mindkét áramirányban táplálunk energiát, így a szekunderen is mindkét félperiódusban teljesítmény vehető ki, kétutas egyenirányítással.
Ha csak szimplán kapcsolgatják egy tranzisztorral, akkor a szekunderen is csak az egyik félperiódusból vehető ki komolyabb teljesítmény, egydiódás egyenirányítással. Ezt az elrendezést kisebb tápoknál alkalmazzák, 100-150 W teljesítményig még előfordul, TV-knél is.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz Pulsar #51077 üzenetére
Természetesen az úgy van kitalálva, hogy jó legyen 2S Li-ion akkuhoz, csak névleges feszültséget ad meg a kereskedő.
Úgyhogy ezzel nem lehet probléma elvileg, mindamellett általam nem kipróbált eszköz lévén persze nem tudhatom, hogy a saját célodra is beválik-e. Úgy tűnik, arra való.
-
Kernel
nagyúr
válasz SchumiBácsi #51085 üzenetére
On-off vagy fordítva mindegy lenne, de ez így nem jó meghatározás szerintem. A TME oldalán pont ott van egy jó táblázat, ha ráviszed az egeret az i-betűre (konfiguráció).
DPST vagyis Double Pole Single Throw így önmagában nincs is, mert az egy fix pozíciót jelent, amiről még azt is tudni kell, hogy NO vagy NC, tehát ezt mindig oda kell írni, az ST után.
- DT két fix állás, itt nincs miről beszélni, vagy Off vagy On, ezért ezt nem is kell külön közölni.
- 3T esetén van egy középállás is (akár üres, akár érintkezős, de megállítható bármelyiken).Tehát ez főleg elvi kérdés, attól még elképzelhető, hogy a kereskedő (tévesen) úgy nevezi, ahogy írod..
Konkrét esetben nem teljesen világos, hogy milyen rack-ről van szó, mit szakít meg a kapcsoló, többféle variációt is el tudnék képzelni, meg azt is, hogy teljesen mindegy, bent kapcsol vagy kint kapcsol.
-
Kernel
nagyúr
válasz SchumiBácsi #51088 üzenetére
Tehát 12V tápos rack, ami az 5V-ot belsőleg állítja elő. Ilyenkor nem nagyon szokták a GND (vagyis jelen esetben a negatívot) megszakítani. Elég csak a pozitívot. Ha megnézed a belsejét, könnyen lehet, hogy így van, főleg védőföldelt csatlakozójú tápegységnél, mivel a védőföldet (ami ilyenkor a negatívval közös) nem is szabad kapcsolóval megszakítani.
Ha meg a PC-tápból vezeted ki a +12 V-ot, szintén nincs értelme a GND-t megszakítani, ez ugyanis még nem tiszta, hogy miről akarod táplálni.
NO/NC: például egy nyomógomb lehet alaphelyzetben nyitott (Normally Open) vagy alaphelyzetben zárt (Normally Closed).
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #51092 üzenetére
A feszültség csúcsértéke (amire a puffer töltődik) mindkét esetben ugyanannyi, az effektív érték kevesebb, ha hiányzik az egyik félperiódus. A szimmetrikus szinuszjelnél pont a fele.
PWM-tápnál attól függ, például a legelterjedtebb flyback elrendezésnél (egy tranzisztor, egy primer) a tranzisztor a bekapcsolási szakaszban viszi be az energiát, de a visszafutási szakaszban keletkező feszültséget egyenirányítják a szekunderen, egy diódával. Ilyenek vannak kb. 100-150 W-ig.
Ellenütemben vezérelt középcsapolt primernél a szekunderen lehet Graetz-hidas egyenirányító is, mivel szimmetrikus a kimenő jelalak (le is kell terhelni mindkét felét), vagy lehet középcsapolt szekunder is, lehet kettős, tehát +/- tápot is előállítani.
Utóbbi nagyobb teljesítmény átvitelére alkalmas, de ehhez nem feltétel egyébként a középcsapolt primer. Két tranzisztorral lehet egy tekercsre is két irányban tolni.
-
Kernel
nagyúr
válasz SchumiBácsi #51093 üzenetére
Földeletlen dugasztáp, nincs jelentősége, hogy egyik vagy mindkét ágat szakítod meg. Talán nehezebb véletlenül elkötni, keresztbe kötni, ha a negatív eleve közösítve van.
Két érintkező lehet dupla hibaforrás, ha esetleg beégne a DC-kapcsolástól, pontosabban nem is a DC-n van a hangsúly, hanem a bemeneti kapacitáson, amire rákapcsol az ember. Kondenzátorokat lehet is látni a képen, de azt nem tudni, hogyan van kötve, okoz-e szikrázást a kapcsolóban.
Érintkezés biztonsága, terhelhetőség szempontjából például hasznosabb, ha két záróérintkező párhuzamosan van kötve, ami mondjuk egy ágat szakít meg.
-
Kernel
nagyúr
válasz SchumiBácsi #51096 üzenetére
1-2 a kapcsoló, 2-3 között egy glimmlámpa van, soros ellenállással. De ez csak 230 V-ról világít, így nem tudod kihasználni.
Neonnak nevezi, mivel neongáz van benne, nálunk ezt glimmlámpának mondjuk:
Ha esetleg 12 V-ról akarsz világítani, akkor LED-es változat jöhet szóba, amihez kell még egy ellenállás is:
A jelölések (3P / 4P SPST) nem követik a korábbi táblázat logikáját, de ez ilyen, ez a gyártó másképp gondolja.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz SchumiBácsi #51098 üzenetére
Az is neon / glimmlámpa, így nem fog menni.
-
Kernel
nagyúr
válasz SchumiBácsi #51101 üzenetére
Megfelelő vastagságú vezetékkel nem gond, meg jobb is, ha az adapter marad eredeti formájában. Kihúzható, cserélhető stb.
-
Kernel
nagyúr
válasz Speeedfire #51103 üzenetére
Nálunk egyébként keresztmetszet alapján megy, abból értenek csak a szaküzletek is:
-
Kernel
nagyúr
válasz Speeedfire #51109 üzenetére
Melyik boltban lehetne venni 3-as sodrott kábelt (8awg)?
Most akkor melyik is a keresztmetszet?
-
Kernel
nagyúr
válasz Speeedfire #51114 üzenetére
Melyik boltban lehetne venni 3-as sodrott kábelt (8awg)?
8 AWG méretű vezetéket kerestél és 3-asnak nevezted, az én fogalmaim szerint ez nem értelmezhető.
A szakbolti eladó sem érti, legalábbis ez a tapasztalat, keresztmetszettel foglalkoznak csak (a hazai szakmai szokásoknak megfelelően). Tehát ez lenne 8,35 a táblázat szerint.
Erre írod:
Tudom, emiatt is írtam, hogy 3-as.
Értelmezhetetlen.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Speeedfire #51117 üzenetére
Nem úgy néz ki, hiszen ezt válaszolta:
Úgy tűnik a 2.5 után a 4 jön átmérőben.
Minek neked ekkora egyáltalán?
Villamossági boltban van 4-es ha a 2.5 kevés.Nem véletlenül raktam be a táblázatot, a szabványos méretekről:
Egyértelműen fogalmaztam:
Nálunk egyébként keresztmetszet alapján megy, abból értenek csak a szaküzletek is
Erre írod:
Tudom, emiatt is írtam, hogy 3-as.
Itt már végképp nem lehet érteni, hogy miről beszélsz. A keresztmetszet nem 3-as.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz vizimento #51121 üzenetére
Nem egyszerű különbségről van szó (nem kivonással számítjuk ld. az ábrát), továbbá a lakossági villanyóra nálunk a hatásos teljesítmény alapján méri a fogyasztást. Ipari fogyasztóknál más a helyzet.
A meddő egyfajta ballasztként jelentkezik, amit a hálózat kénytelen oda-vissza cipelni az energiatermelő és a fogyasztó között, a frekvencia ütemében. Emiatt a hálózat vezetékeit vastagabbra kell tervezni, különben növekedne a hő formájában jelentkező veszteség.
A meddőre ettől függetlenül szükség van, hogy például a trafók, motorok mágneses mezője létre tudjon jönni. Az erre fordított teljesítmény a szinusz hullámzása közben vissza is táplálódik a hálózatba, megfogható, hatásos teljesítményként nem jelentkezik, csak a hálózatot terheli, a generátorban keletkező veszteségeket is növeli.
Másik a kapacitív meddő, amivel kompenzálni lehet az induktív meddőt stb. ezek már messzire vezető témák, amibe kár lenne belemenni, mindenesetre ideális esetben (ohmos terhelés, izzólámpa, fűtőbetétek) cosφ = 1.
Amit talán még érdemes tudni, hogy a tápegységek PFC-áramköre is részben a teljesítménytényező 1-re történő alakításán dolgozik, másik fő feladata az egyenirányítók szinuszjelet torzító hatásának kiegyenlítése, amit a diódák és a puffer kölcsönhatása okoz (csúcsra terhelés, röviden).
-
Kernel
nagyúr
válasz Lompos48 #51123 üzenetére
Igen, ez gyenge pontja, főleg az olcsóbb eszközöknek, kis értéket nem mér pontosan, a nem szinuszos jelleg miatt is gondja lehet, tápegységek mérésénél például.
Egy LED-lámpa, ahol 0,5447-et mértek, ezt most mindentől függetlenül, csak a példa kedvéért:
-
Kernel
nagyúr
válasz SchumiBácsi #51134 üzenetére
Én inkább az ATX tápvezetékek vastagságának megfelelő vezetéket használnék, vagy a dugasztáp eredeti vezetékével egyenértékűt. A vékonyabb vezetékek a PC-házban is csak kisegítő funkciókat töltenek be.
Nem azt mondom, hogy nem működhet azzal is, de eshet rajta egy kis feszültség, amire némelyik HDD érzékeny lehet. Főleg a felpörgetés ideje alatt, de a fejmozgatások is megrángatják a tápot.
Noha elvileg fontosabb az 5V stabilitása, amit viszont a rack belső áramköre állít elő, de ehhez szintén a 12V terhelését növeli, ha nem is 1:1-ben, miután a konverzió miatt nagyobb feszültségből kisebb áram kell.
-
Kernel
nagyúr
válasz erikke17 #51144 üzenetére
Standard autós relé, még az érintkezők számozása is a rajzzal megegyező, így nem lesz nehéz bekötni. Célra alkalmas.
De ilyeneket lehet kapni itthon is, emiatt nem fontos várakozni egy rendelésre.
-
Kernel
nagyúr
Nem világíthat hátul semmi, ha világít a nappali menetfény:
http://ezermester.hu/cikk-7457/Nappali_menetjelzo_szabalyosan
Egyébként lehetséges olyan helyzet is, hogy leállunk / parkolunk az út szélén vagy bárhol éjszaka, helyzetjelzőket bekapcsolva. Ekkor sem jó, ha világít az éles menetfény, ami nappali fényviszonyokhoz lett tervezve, nem éjszakára, ezért a többi közlekedőt zavarja.
-
Kernel
nagyúr
válasz orion1025 #51154 üzenetére
Mi volt a csere oka, véletlenül nem ezt csinálta már azelőtt is?
A relét vezérlő védelmi áramkör figyelheti a végfok kimeneti DC-eltolódását és/vagy túláramot is.
-
Kernel
nagyúr
válasz vizimento #51171 üzenetére
Mindegy, mi megy róla, a kimeneten DC van, ahol a cosφ értelmezhetetlen. (Ez egy váltakozóáramú fogalom.)
De te egy tápegység 230 V AC betápját mérted. Ha a tápegység PFC-áramkört tartalmaz, akkor lehetne cosφ = 0,98 vagy ilyesmi.
Egyébként jóval rosszabb értéket kellene mutatni szerintem, vagy rosszul mér az eszköz.
Izzók, fűtőeszközök esetén cosφ = 1 a normális.
Egyéb induktív vagy kapacitív fogyasztók esetén rosszabb.
230 V-os LED-lámpák esetén is lehet rossz érték, sokfajta konstrukció van. Lehet kapacitív előtétes, lehet aktív elektronikus driver, annak lehet egyszerűbb fajtája, ami cosφ értéket nem javít. De vannak olyan driverek is, ami direkt erre van kihegyezve, hogy a hálózatot "normálisan" terhelje, cosφ = 1 értékhez közelítsen.
Például, amit múltkor linkeltem, E27 LED-lámpa elektronikus driverrel, itt a cosφ = 0,5447.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Védőföld megléte, akármilyen minősége nem szükséges egy búgás, illetve zavar elhárításához és nem is okozza azt, amíg nem jön létre földhurok.
Csak képzeljünk egy klasszikus Hifi-toronyt, aminek összes egysége földeletlen, lapos villásdugóval csatlakozik a hálózathoz és egyáltalán nem zúg. Bedugod a rádióba a központi antennát és még mindig nem zúg. Mert csak egy ponton kap földet, amin áram nem jön létre.
Más a helyzet, ha galvanikusan egymáshoz kapcsolódó rendszerben a TV és a PC is kap védőföldet, netán az erősítő is, tehát ezeket a dolgokat kellene tisztázni, mert amit leírtál, annyiból nem látható át a hálózat.
-
Kernel
nagyúr
Az egy gyújtótrafó, aminek nagyfeszültségű tekercse (szekunder) nagy ellenállású, amire a multiméter már nem jelez. Párszáz ohmig sípol általában.
Tehát nagyobb ellenállást kellene mérni, csak az a gond, hogy menetzárlat még úgy sem mutatható ki.
Esetleg, ha van több trafó a járműben, vagy egy pótalkatrész, azzal összehasonlítani a mért ellenállást.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz artiny #51176 üzenetére
Nem tudom, neked milyen kell, egyszer másik topikban ajánlották ezt a linket, egy csomagban többféle:
8pcs 8size Black Ratio 2:1 Heat Shrinkable Tube Shrink Tubing Wire 50cm
eBayen nem láttam hasonló csomagot.
(#51179) Cane
Ez már a másik véglet, ennyire nem kellene feltekerni a méréshatárt.
3 kΩ elvileg, de így nem lehet tudni (viszonyítási alap nélkül), hogy ez jó-e.
Ha több trafó van a járműben, felcseréléssel is lehet tesztelni, vagy másikban kipróbálni, esetleg próbára az akkut kapcsolgatni a primerre, közben figyelni, hogy ad-e szikrát.
De csak rövid impulzusokat szabad ráadni, különben leéghet.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Az más, akkor kevés a méréshatár a műszeren, nem ilyenhez vagyok szokva.
A lényegen nem változtat, 3 kΩ nem tűnik rossznak, de nem emlékszem már, mennyi szokott lenni.
-
-
Kernel
nagyúr
Van ilyen típus, azt hittem, hogy toroidos tápegység, ugyanis azt általában csak védőföldelt csatlakozással engedik forgalmazni, mivel a hatóságok szerint nem biztonságos a primer-szekunder szigetelése. (De itt egyébként nem is feltétlenül a normál üzemre kell gondolni, hanem leégés esetén nagyobb eséllyel keletkezhet zárlat a hálózat felé.)
Esetedben más a helyzet, toroid nincs. Viszont egyrészt a hálózati trafó sem rendelkezik egymás mellett szeparált primer-szekunder tekerccsel, ráadásul egy speciális megoldást alkalmaztak, a ventilátor tekercse transzformátorként is szolgál egyúttal, ez táplálja az előfokozatokat. Ventilátor pedig az erősítő rack kivitele miatt kell neki.
Noha a motor már szeparált tekercses, de összességében nem ítélték biztonságosnak, ezért védőföldet kapott.
Önmagában, egy rackbe építve ez még nem is feltétlenül gond, de ha csatlakoznak hozzá távolabbi készülékek, ami szintén védőföldelt, az már földhurkot képez, ami analóg rendszerben búgással jár általában.
Igazán profi erősítőknél a hátlapon a védőföld megszakítható, de annak olyan is a felépítése biztonságilag, hogy ez igény szerint konfigurálható.
Rajz: PDF
-
Kernel
nagyúr
Később további érdekességeket fedeztem fel az erősítő rajzán. A 120 V-os ventilátor a főtrafó primerjének leágazásáról kapja a tápot, 230 V betáp esetén, ez még nem egy különös dolog.
Bemenete szimmetrikus jelfogadásra is alkalmas, ami esetleg a földhurok kivédésében is szerepet játszhatna, ugyanakkor kockázattal is járhat, ha az árnyékolt kábel két pontját egyszerűen a két melegpontra kötnéd. A differenciálerősítő így tisztán csak a különbözeti jelet dolgozná fel, a földhurok árama nem folyna a kábelen (egyébként ezt az áramot csökkenti a hátlapon lévő S2A kapcsoló is).
Addig nem is lenne gond, amíg a védőföld közösíti a jelforrás és az erősítő fémvázát, de ha egyik hálózati dugót kihúzod, a bemenet 10 k ellenállásain keresztül káros feszültség juthatna az IC-re.
De ez még semmi a végfok speciális hídelrendezéséhez képest. Felvázoltam, így áttekinthetőbb:
A trafó két szekundere két galvanikusan független tápot biztosít. A puffereken 102 V áll elő, ami egy "lebegő" feszültség lesz, hiszen az egyik kimenet földelt, a táp ezáltal követi a kivezérlést.
A két oldal ellenfázisú vezérléséhez persze szükséges még egy jól megbonyolított vezérlés is, valamint védelmi áramkörökkel is rendesen ellátták.
Mono hídkapcsolásban így működik a két végfok:
Állítólag nem jó a földelés a házban.
Ezt már korábban kifejtettem, hogy el kellene felejteni. Esetleg a két konnektor védőföldje közötti ellenállás játszhatna némi szerepet, de maga a galvanikus kapcsolat bizonyára adott.
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Ez nem belső beavatkozás, csak a Jack-dugó külső átkötése, ami a hátlapon is fel van tüntetve, hogy kétféle lehet:
Vagy például középen a kapcsoló, ami beiktat egy 24 ohmos ellenállást a földhurokba, ennek használata ártalmatlan, legfeljebb nem segít.
Szimmetrikusan bekötni az aszimmetrikus jelforrást nem szakszerű egyébként, az sem biztos, hogy csökkentené a zajt. De ha valaki betartja, hogy mindig előbb a hálózati dugók legyenek bedugva (ezáltal a jó védőföldön keresztül közösítődnek a készülékek) és csak utána a jelkábelt, akkor nem vészes. (Egyéb hétköznapi esetben mindegy lenne a sorrend, ha van védőföld és az korrekt is.)
Nem védőföldelt készülékeknél viszont pont fordítva: előbb a jelkábelek, csak utána a hálózat, szétszedésnél ugyanez visszafelé.
Vagy van még a jelútba iktatható leválasztó, ami két HF-trafót tartalmaz, autós célokra szokták inkább alkalmazni, némileg ronthatja a minőséget is, jelszintet is. Ilyen és hasonlók:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #51195 üzenetére
Igen, ez a lényeg, hogy élvezérelt, én is úgy emlékszem, hogy utána hiába marad alacsony szinten a láb, nem befolyásolja a kimenő ciklust.
A reset lábnál más a helyzet, az kisüti a kondenzátort és úgy is tartja, amíg fel nem engedik magas szintre.
-
Kernel
nagyúr
válasz Batman2 #51198 üzenetére
A motorok többségénél legalábbis, ahol a fordulat a mágneses forgómezővel van szoros (szinkron) vagy lazább (aszinkron) kapcsolatban, természetesen a frekvencia számít, hiszen az határozza meg a forgómező fordulatát (leosztva a póluspárok számával), illetve viszi magával a forgórészt.
Trafónál ez nem értelmezhető, csak pulzáló mező van, forgórész nyilván nincs. Vagy például az univerzális (AC/DC) motor más alapon működik, ott a kommutátor kapcsolgatja, forgatja a mezőt.
Meg azért az sem teljesen mindegy, milyen 100 Hz-ről beszélünk, szinusz vagy négyszög? Elektronikusan az utóbbinak van realitása (vagy legalábbis egyszerűbb megoldása), de az élek miatt sok felharmonikussal jár együtt, ami persze torzulni fog, de nem is jó egy 50 Hz-es trafóra ilyen "szögletes" áramot kapcsolgatni, mert bejönnek azok a gondok, ami miatt nagyobb frekvencián már nem jó az egyszerű vas, valamint a zúgó hang problémája.
-
Kernel
nagyúr
Lehet NPN-tranzisztorral vagy FET-tel is:
TIP31 csak 3 A-t bír:
Itt FET-ek vannak:
De 10 A betáplálásához a szalaggal párhuzamos, vastagabb vezetékre van szükség, vagy lehetséges elosztott tápegységek használata is. Utóbbi esetben az egyik szalag végén megjelenő jel vezérli a következő szalag kapcsolótranzisztorait, ami egy külön tápegységből veszi az áramot.
Tehát annyi a lényege, hogy a szakasz végén már nincs további terhelés, hanem csak a vezérlőjelet biztosítja.
Vannak ilyen készen kapható egységek is, vagy meg is építhető:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
Ettől nem lesz érthetőbb, hogyan akarod meghajtani, de ha egyben, akkor ez névlegesen 122,4 W vagyis 12 V-on 10,2 A lenne a közös (pozitív) ágon.
Az RGB-ágon ez háromfelé oszlik, ennyit kell kapcsolni a tranzisztoroknak. Itt célszerű fölé kalkulálni, legalább 5A vagy több sem árt.
Egyszerűen elkezded bejelölni a kívánt tartományt, azután amelyik szimpatikus:
-
Kernel
nagyúr
12 V-ot tüntetnek fel, ami épp megfelel 4 db soros fehér LED nyitófeszültségének, de az autóban ennél több feszültség van.
Először meg kellene mérni az áramfelvételt, hogy az autóban mennyit vesz fel, ellenőrizni járó motornál is.
Egyébként én ilyet vettem tavaly, mérete 59 x 40 mm:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #51218 üzenetére
Elméletben van, beszerezhetőséget nem néztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #51222 üzenetére
Nem foglalkoztam ilyenekkel, de így rákeresve:
http://www.google.com/images?q=stepper+motor+5+phase
A bipoláris mintha gyakrabban előfordulna.
-
Kernel
nagyúr
válasz DrojDtroll #51224 üzenetére
Úgy látom, kicsit másképp kell értelmezni, az 5-fázisú léptetőmotorok vezérelhetők unipoláris és bipoláris módban egyaránt.
Unipoláris meghajtásban szükség van a csillagponti kivezetésre, tehát ez legalább 6 kivezetés összesen:
Vagy szükség van a tekercsek független (10 db) kivezetésére:
Amit csillagba is lehet kötni, így unipoláris és bipoláris meghajtást egyaránt kaphat. Utóbbi esetben a csillagpont levegőben marad (hasonlóan a háromfázisú AC-motorok működéséhez, ahol a csillagpontot nem fontos bekötni):
Ha a tekercsek belsőleg körbe vannak kötve:
Akkor csak 5 kivezetés van összesen, amit bipolárisan lehet / kell vezérelni.
A szimplán unipoláris léptetőmotorokat arról lehet felismerni, hogy a fázistekercsek középkivezetéssel rendelkeznek:
[ Szerkesztve ]
-
Kernel
nagyúr
válasz fi:zi'k #51230 üzenetére
Érzéssel kell melegíteni mindegyiket, gyorsan egymás után, így el lehet kapni egy olyan állapotot, hogy elengedi. Viszont nem szabad túlmelegíteni sem, ez mondjuk a pákától is függ. Ha gyenge a páka, akkor meg amiatt nem fog menni.
Könnyíti a munkát, ha asztali satuba fogod, vagy valahogy rögzíted, esetleg segít valaki tartani.
Ónszippantó evidens, csak nem mindig segít.
Ha nagyon muszáj, pillanatpákához szoktam hajlítani olyan drótot, ami átér több pontot is. Egy példa, invertertrafó levétele, négy ponton egyszerre melegítettem:
Talán a képen nem kivehető, de ez nem lyukban volt, hanem SMD, vagyis a fólia felszakadhat, ha nem tudom egyszerre melegíteni.
[ Szerkesztve ]
-
-
Kernel
nagyúr
válasz cool13 #51250 üzenetére
Puffer nélkül a 100 Hz vibrálás zavaró, stroboszkóphatású, az emberek mozgása is szaggatott lesz a fényében.
Pufferrel kiegészítve is lehet gond, a 12 V-os LED-szalag 12 V-ra van tervezve.
Tehát ez felfelé irányban jelent egy korlátot, amit ajánlatos betartani, lefelé kb. 9 V-ig még világít, de itt már gyengül, alatta rohamosan (miután 3 darabonként van sorosan és kb. 3 V a fehér LED nyitófeszültsége).
De pár amperig vannak olcsó DC-konverterek, amit be lehet iktatni, stabilizál, így mehet nagyobb feszültségről.
-
Kernel
nagyúr
Van 9 Ah kapacitású cellád? Soros kötésben az Ah kapacitás nem adódik össze, csak párhuzamosan.
A töltés külön téma, elvileg 13,8 V tartófeszültségre áll be, de előbb valószínűleg felnyomja 14,4 V körüli értékre.
-
Kernel
nagyúr
VRLA akku szokott lenni, a nagyobbaknál írja is, de a kisebbnél is ez az életszerű / szokásos.
A töltés ahhoz van konfigurálva. Az említett csúcs- és tartófeszültségen kívül beiktathat még automatikus karbantartó szakaszokat is.
Nem azt mondom, hogy 11 db cellával nem lehetne kipróbálni (10 már határeset, mert 1,38 V cellafeszültség sok lehet tartósan, vagy meg kell figyelni a melegedést), de attól még fennáll a másik kérdés, hogy vannak alkalmas celláid?
Teszt során derül ki az is, hogy a Ni-MH (nagyobb belsőellenállása miatt) mennyire bírja a terhelést.
Inkább másik VRLA kellene szerintem, csak nagyobb kapacitású, kívülről csatlakoztatva. A töltőáramkörnek elvileg mindegy, legfeljebb tovább tölt (a töltőáramot továbbra is a kisebb akkuhoz való értékre korlátozza).
-
Kernel
nagyúr
Meg lehet éppen próbálni, 13,8 V tartófeszültség ugyanúgy megfelel annak is, bár előfordulhat, hogy 14,7 V-ra tölt (mérni kell), de még az is beleférhet.
Mindamellett azért nem árt tudni:
http://www.panelectron.hu/akkumulator_gyik.html
2. Gyakorlatilag kétféle akkumulátor tipust különböztethetünk meg; az indító (járművekben) és a ciklikus (hajókon, napelemes rendszerekben, szünetmentes tápegységekben, stb.) akkumulátor tipust. Az indító akkumulátort arra tervezték, hogy rövid idejű, de nagy áram leadására legyen képes (pl. önindító). Az ilyen akkumulátorok ólomlemezei vékonyabbak és az anyagi összetételük is eltérő a ciklikus akkumulátorokétól. A ciklikus akkumulátor kevésbé képes rövididejű nagy áramok leadására, viszont sokkal jobban bírja a huzamosabb kisütést/feltöltést. A ciklikus akkumulátorok lemezei vastagabbak és az akku képes túlélni többszöri akku mélykisütést is. Az indító akkumulátorokat nem lehet ciklikus akkumulátoroknak szánt feladatokra alkalmazni. Az ún. kettős felhasználású akkumulátor (Dual Purpose Battery) csak egy kompromisszum a fenti két akku tipus között.
(#51262) weiss
Antennák hossza a hullámhosszal van összefüggésben, nem szabadon választott. A negyedhullámú függőleges sugárzó neve például értelemszerűen közli a lényeget.
-
Kernel
nagyúr
Kipróbálható szerintem, azután majd elválik...
(#51266) csadi0011
Létezik audio-kimenetes átalakító is:
-
Kernel
nagyúr
válasz gyenesmartin #51270 üzenetére
Nem próbáltam még ilyet, más témákban előfordul néha, legutóbb itt is írt valaki hasonlóról, ha jól emlékszem.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest