Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tordaitibi
veterán
válasz #68216320 #82498 üzenetére
Amit linkeltel az korbeforog vegtelensegig.
A kozepso common erintkezot koti ossze egyesevel, 12 fokozatba a kulso erintkezokkel.
Nem lehet pl. 7 fokozatnal megallitni, arretalni.
Van ilyenbol sokfele, van amelyiket lehet vegallasolni, pl. 10 fokozat de 6. megall, 8. megall stb.Osszekotheted a szembelevoket, bar vizualisan szerintem ertelmetlen, a tuner a 3. meg a 9. lesz, a tape 1-7 stb.
Hasznalod a 6 fokozatot, ha veletlenul tultekered legfeljebb csond lesz.[ Szerkesztve ]
-
Barret001
addikt
Van egy majdnem döglött laptop akkum (30%.os) Feltöltődött 100%-ra,újra indítottam a gépet CSAK akkuról.Már csak 95% töltést mutatott,és 50 perc üzemidőt. 5 perc után feldobott egy figyelmeztető ablakot,utána fogta magát,és lekapcsolt.vissza dugtam hálózatra,elindítottam,majd ránéztem az akkukezelésre. 12,4V,és 2% töltöttség! Ezt nem értem,mert 50 perc üzemidőt írt,és a 12,4V töltöttség marhára nem 2%! 3 cellás pack. az akkuk századra egyformára voltak töltve,4,02V-ot mértem mindegyiken. Az a dolga az elektronikának,hogy a felhasználó szemébe hazudjon? Vagy ezt hogy értelmezzem?
Ha belenyom még 98%-ot hány volton lesz?[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #82495 üzenetére
Tehát, ha jól értem, akkor valahogy így nézne ki?
Persze most feltételezve, hogy a +5VDC a kapcsolóról jön.#82496 razorbenke92:
Van esetleg konkrét javaslatod a dióda típusára vonatkozóan?
A relé típusáról fentebbi hozzászólásban van fotó.#82497 leweegee2:
Nem tudnám megmondani, hogy éppen milyen led-et próbáltam bele. Éppen valami piros, 3mm, diffúznak tűnő darab akadt a kezembe. Mobiltöltőről hajtva (5VDC@5.09VDC) a fényerő 2kOhm mellett kellemes. De majd veszek valami kis fényerős darabot és lepróbálva, majd hozzáigazítom az ellenállást. Alapvetően csak kis fénnyel kellene világítania, jelzés értékkel. Sötét szobában sem zavaróan.Más:
A linkelt forgókapcsolót (1kör, 12pozíció) hogyan kell elképzelnem? Végtelenítve körbeforgatható vagy vannak végállásai, mint mondjuk egy potmeternek?
Illetve, ha mondjuk csak 6 pozíciót akarok használni, akkor lehet valahogy leszabályozni vagy esetleg, ha körbeforog a kapcsoló, akkor a szemben lévő forrszemeket összeköthetem és gyakorlatilag a 6. pozíció után a 7. egyben az első pozíció is lenne?
(Tehát így valahogy: 1&7, 2&8, 3&9 ... 6@12)[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #68216320 #82494 üzenetére
"Arra gondoltam mindegyik relé kapna még 1-1 led-et, mondjuk 1kOhm ellenállással."
Sok az 1 KOhm, elég oda 330 Ohm is, így 5 Voltos tápfesz mellett pont 10mA fog folyni a LED-en, 1 kOhm esetén meg csak 3,3 mA folyna.
*(Feltetelezve, hogy sima piros ledet használsz, ha kis áramút akkor nem szóltam )
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Párhuzamosan jó lesz a LED
Védődióda nem lehet, két okból:
- Ha megnézed a képet, az antiparalel dióda szembe van fordítva a feszültséghez képest. A feladat annyi, hogy a tekercsben megszűnő fluxus közben indukálódó fordított feszültséget elvezesse. Ha LED-el helyettesítenéd, csak a kikapcsolás pillanatában villanna egyet*
- Az antiparalel diódának nagyobb feszültség-áram értékkel kell bírni. Amit linkeltél 1n4148 dióda 100V feszültséget, illetve 2A tüskeáramot tűr el.Lassú voltam
[ Szerkesztve ]
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
Dr. Szilikát
őstag
Ahogy itt is mutatják, csak neked kondi nem kell, a felső egy késleltető kapcsolás:
A védődióda a megszakítás pillanatában a tekercsben indukálódó ellentétes irányú feszültség ellen véd, miután a tekercs az áramot továbbra is fenntartani "igyekszik", ezért húz ívet a kapcsolónál, az induktivitásban tárolt energia függvényében. Nagyobb feszültség azért alakul ki, mert rövid időbe sűrítődik, adott energiamennyiség. A védődióda ezt az energiát felemésztve fékezi, lassítja is a relé elengedését, noha ez általában nem feltűnő mértékű.
Akár félvezetős vagy mechanikus kapcsoló, a jelenség ellen mindkettőt védeni kell.
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #82492 üzenetére
"A tekercsre kötött antiparalel védődióda viszont a mechanikus kapcsolóhoz hasznos, a kikapcsolási (mikro) ívhúzás, szikra, zavarimpulzus megfogására."
Nem tudom jól értem-e, de valami ilyesmi dologra gondolsz? [kép]
(netes kép volt az alap, dióda típusa is azon volt)#82493 Barret001:
"Kaphat direktben 5V-ot.Relék így működnek."
Köszönöm az info-t. Akkor megint csak túlkomplikáltam
Akkor mehet direktben a forgókapcsolóra.Arra gondoltam mindegyik relé kapna még 1-1 led-et, mondjuk 1kOhm ellenállással.
Akkor ezt hogyan kössem be? Mondjuk a parallel diódával és a relével párhuzamosan ezt is?
(Gondolom maga a led nem lehetne védődióda a plusz ellenállás miatt, igaz?)
Elnézést a sok kérdésért. Nagyon amatőr vagyok még. -
Dr. Szilikát
őstag
-
-
törölt tag
válasz razorbenke92 #82489 üzenetére
Igen, annyi lenne, hogy mondjuk közös +5V-on vannak és mindig egynek adok GND-t. Vagy fordítva. Nem tudom melyik a jobb.
A relék két áramkört kapcsolnak, audio bemenetet váltanának.
Mivel elég sok eszközöm van (retro hifi gyűjtemény), ezért ez a megoldás tűnik a leginkább kényelmesnek. -
őstag
válasz #68216320 #82488 üzenetére
Ha elég egy közös pontot (pl 5V) kapcsolgatni 12 irányba, akkor igen.
Barret001 kolléga pedig olyat linkelt, ha jól láttam első blikkre, aminek külön-külön zárható kontaktjai vannak. De mivel reléket kapcsolsz, ez talán nem szükséges.Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
törölt tag
válasz razorbenke92 #82486 üzenetére
Ez jó lehet akkor, igaz? [link]
-
őstag
-
törölt tag
Létezik valami potihoz hasonló tárcsás kapcsoló ami 5, 6 vagy 7 állású?
Apró 5V reléket szeretnék kapcsolgatni vele és kényelmes volna, ha a készülékházon csak egyetlen furatot kellene csinálnom. Mindig csak egy relé volna aktív.
Az encoder kapcsoló nem ilyen, ugye?[ Szerkesztve ]
-
peter889
őstag
Köszönöm szépen mindkettőtöknek a választ.
Rendben.
És a visszahajtásnál csak duplázni lehet, vagy többszörösen is vissza lehet hajtogatni, hogy minél jobban kitöltse a lyukat?#82460 Barret001, ok, akkor nem fogom leónozni. Bár kinézetre tényleg sokat javít.
Gondolom, akkor azért olvadt le róla a ház, mert az ónozás miatt nagyon elvékonyodott a vezetés.
Nekem pár éve az egyik konnektorom olvadt meg félig, bár igaz, az más probléma miatt.[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
válasz Metalmedve #82479 üzenetére
Az, hogy nagyobb a hangszóró teljesítménye csak előny.
-
mexel
veterán
válasz #85619712 #82478 üzenetére
Ezek megvoltak már, clearing is, áramtalanítás is 1 órára. Jól vannak berakva a kondik ( 2x is cserélték hátha valami nem volt jó, azt nem én cseréltem, bár így én is megcsináltam volna ).
Sehol nám láttam semmit hogy összeérne valami. Szétszedtem 2x hátha valami érintkezés, de semmi. Szomorú vagyok, ez most nem lesz jó móka. És elvinni sem tudom sajnos sehová most mert nem emelhetek[ Szerkesztve ]
-
T J
tag
válasz Dr. Szilikát #82441 üzenetére
Köszi
& pjen -
Metalmedve
csendes tag
Sziasztok! Adott egy autórádió.. van rákötve 2 db 4ohm-es 25w rms autóhangszóró. Na már most van nekem, egy Logitech X-530.. abból ha kiveszem a mély hangszórót, és csak simán rákötöm az autórádióra, akkor abból jönni fog ki valamelyest hang, vagy csak tönkre vágok vele mindent? Sajna nem tudom hány ohm, de watt olyan 50 körül van. Autórádió 4X45W Köszi a választ!
Maci
-
törölt tag
Kondik polaritás helyesen lettek beforrasztva? Húzd ki fél órára a konnektorból, majd vissza. Ha nem segít csinálj faytory resetet, bekapcs gombot addig nyomd bekapcsoláskor amíg ki nem írja, hogy clearing. Valamelyik alkatrész nem hajolt rá egy másikra a lábaival? Pl. két ellenállás.
-
törölt tag
válasz Truman #82475 üzenetére
Azért ne dobd ki a rossz ventilátort, lehet még menthető. Ezekben egy hall sensor nevű alkatrész méri a fordulatszámot, a forgórész mágnesének mezője gyengítve van egy helyen, amikor elhalad a szenzor fölött ad egy impulzust, és ezen az impulzusok számából számolja ki a fordulatot az elektronika. Nagy valószínűséggel ez a szenzor adta meg magát, nem nagy kaland cserélni. Ha szét tudod szedni és lefotózni, vagy meg nézni milyen smd kód van ráírva akkor abból még akármi is lehet. Valahogy így néz ki egy szenzor, bár van 3, 5, és 6 lábú is.
[ Szerkesztve ]
-
Truman
senior tag
válasz tordaitibi #82474 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Akkor ezek szerint kuka.
Majd veszek rá sima PWM -es házhűtőt, bár felfogatni nem lesz egyszerű.Az élet egy sz*r játék, de azért a grafikája nagyon ott van…
-
tordaitibi
veterán
válasz Truman #82469 üzenetére
Belso hiba.
A SENSE pin amin visszajon a ventilatorbol a fordulatszamfuggo jel.
Ez aranyos a fordilatszammal, az meg az alaplapbol jovo PWM jelley az meg a homerseklettel.
Becsapni se egyszeru mert pl. az alaplap 2000rpm fordulatszamot ker es a sense is ezzel aranyos jelet ad vissza. 3000-nel ez nagyobb jel. Ha nem stimmel a sense visszatero a fordulatszam aranyaban, vagy abszolut kimarad akkor bios post hiba mint nalad is.
Hasznalhatod igy is csak ha megall, megszorul a venti akkor arrol az alaplapnak nem lesz tudomasa. Esetleg kicsit megsul a proci bar annak is van annyi esze hogy throttingolni kezd majd veszleallas, 100-105C fok felett jellemzo ez. -
And
veterán
válasz Truman #82469 üzenetére
"Hogyan számolja? Elektronikai probléma? Kuka vagy javítható?"
Fordulatonként két szimmetrikus impulzust ad vissza a venti egy OC / nyitott kollektoros kimeneten keresztül az alaplap felé. Nem hinném, hogy ha értelmezhetetlen jelet ad, akkor azzal házilagos körülmények között tudnál mit kezdeni. Egy másik, házon belüli ventilátor RPM-jelével akár helyettesíthető is lenne az eredetié, ha amúgy az utóbbi ventiként még működik, de ez pont egy proc hűtőnél nem tűnik olyan nyerő megoldásnak. -
mezis
félisten
válasz Donki Hóte #82464 üzenetére
Cink lesz az. Kis darabot sósavba, de óvatosan mert a sósav "forrni" fog és fröcskölni.
mezis
-
Barret001
addikt
Egy laptopot el lehet indítani külső táplálással az akku csatlakozóin keresztül? Vagy nem engedi?
-
Truman
senior tag
Sziasztok!
Mitől hibásodat meg egy ventilátor fordulat számlálója?
Van egy ARCTIC Freezer 13 processzor hűtöm. Állandóan CPU FAN failure hibát ad a BIOS a gép indításkor. Ahogy megnézem a fordulatát a BIOS -ban össze vissza ugrál 0 és 1500 között, pedig a fordulata nem változik hang alapján. Ha kikapcsolom hogy ne figyelje, akkor is ugyan azt a hibát nyomja. Gyári Intel hűtővel kipróbáltam nem-e az alaplap hibája, de ott jó volt. Biztos hogy a venti a rossz, mert egy másik alaplapra kötve 19 000 fordulatot mutat.
Megnéztem szakadás vizsgálóval, nem -e szakadt el a 4 ér körül valamelyik de az is jó volt.Hogyan számolja? Elektronikai probléma? Kuka vagy javítható?
Bocs hogy ide írom, a hűtős topikba nem kaptam választ.
Az élet egy sz*r játék, de azért a grafikája nagyon ott van…
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #82462 üzenetére
Pötyi, Dr. Szilikát: Aha, így világos. Köszönöm szépen. Valamilyen van nekem is otthon, majd meglesem akkor a rajz alapján.
-
veterán
Köszönöm mindkettőtöknek a tanácsot, közben találtam olyan módszert is, hogy le kell fagyasztani, akkor is törik.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Dr. Szilikát
őstag
Ha sósav ugyanúgy szétrágja, mint a szárazelemből származó cinket, az is jelenthet valamit.
-
törölt tag
Levágsz egy darabot, felhevíted jóval 200 fok fölé és ráütsz egy nagy kalapáccsal, ha porrá tudod zúzni akkor cink.
-
veterán
Hogy lehet valamiről megállapítani, hogy cinkből készült-e?
Találtam a sufniban egy nagy lemezdarabot. Alapvetően kidobnám, de eszembe ötlött, hogy ha cinkből van, akkor lehetne belőle forrasztóvizet készíteni
Viszonylag puha, lágy fém, szürkére van vékonyan oxidálódva, de ha megkarcolom a felületét, akkor fényesfehér lesz a felülete. Nem réz, vagy bronz (mert fehér a színe), nem vas (mert nem fogja a mágnes, meg annál puhább), nem alumínium (annál nehezebb, meg szürke oxidréteg borítja), nem ólom (annál meg könnyebb és merevebb is)...
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Pötyi
őstag
válasz #68216320 #82461 üzenetére
Az úgynevezett "breadboard"-nak a belsejében van a keresztirányú huzalozás:
What is inside a breadboard?QNX is cool!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #68216320 #82461 üzenetére
Soha nem használtam, az "én időmben" nem létezett, de ez ennyi:
-
törölt tag
Sziasztok.
Bocsánat, ha nagyon amatőr a dolog, de egy elméleti kérdésem lenne.
Amikor valaki egy forrasztás nélküli próbapanelen egy kapcsolást dob össze, akkor hogyan oldja meg az alkatrészek huzalozását?
Például:
Egy izzó bele van szúrva a próbapanelba és mellette egy lyukba szintén egy vezeték. De ettől még hogyan érintkezik a vezeték és az izzó? Valami spéci átkötő van a panel hátoldalán?
Viszont a vezeték tüskéje nem olyan hosszú, hogy a túloldalon ráköthető legyen valami, nem?
-
Barret001
addikt
válasz peter889 #82458 üzenetére
Van egy olyan kifelyezés,hogy hidegfolyás! Én is sokszor leónozom a vezetékek végét,de ez rossz megoldás,igaz hogy kinézetre sokat javít Hidegfolyás: változik a keresztmetszet idővel,és meglazul! A réz sokkal szilárdabb,kevésbé fog meglazulni.(kontakthiba,melegedés) Nekem volt már olyan (csoki) csatlakozásom,hogy leolvadt róla a műanyag ház...Le volt ónozva a vezetékek vége.
-
peter889
őstag
válasz Dr. Szilikát #82457 üzenetére
Köszönöm szépen, úgy csináltam, ahogyan írtad.
Mondjuk érvéghüvely nélkül - most már legalább tudom, hogy olyan is létezik.
A régi vezetékemnél nagyon kicsit smirgliztem is.
És nekem a legegyszerűbb sorkapcsom van, a fémhüvelyekben csak csavar van a rögzítésre, lemez nélkül.[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz peter889 #82456 üzenetére
Ónozás problémaforrás lehet elvileg, mert idővel elnyomódik, meglazulhat, amellett elektrokémiai jelenségek, ónpestis, ilyesmi.
Érvéghüvely a legjobb bizonyára, esetleg anélkül is elmehet, megfelelően összesodorva, szorosan illeszkedjen és a szorítóban lévő lemez alatt szabályosan illesztve, határozottan megszoruljon. Ha túl vékony a sodrat, akkor visszahajtva, duplázva, ami egyébként is elősegíti a könnyebb bedugást.
[ Szerkesztve ]
-
peter889
őstag
Sziasztok!
Ha [ilyesmi] sorkapocsba vezetéket illesztek, hogyan tudom szakszerűen megtenni?
A vezetékblankolás után a lecsupaszított szálakat kicsit összesodrom, majd nagyon finom smirglivel nagyon kicsit lecsiszolom, majd forrasztóónnal bevonom és ezt követően beillesztem a sorkapocsba és odacsavarozom?
Vagy ha nem így kell, akkor hogyan?
Köszönöm szépen előre is.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Próbáld meg, hogy lámpával bevilágítasz az aljzatba, nincs valami nem odaillő dolog? Ha van takarítsd ki egy fogpiszkálóval mondjuk. Kapcsold ki a telefont és egy jack dugót dugj bele és forgasd körbe majd húzd ki, ezt ismételd meg párszor, majd kapcsold be. Ha ezek sem segítenek, akkor valami szoftveres (rosszabb esetben alaplapi ) hiba, ha van rá mód, csinálj gyári visszállítást, hátha segít.
[ Szerkesztve ]
-
mzso
veterán
válasz krisztianAMG #82429 üzenetére
Mi type-C? A telefonon egy micro-USB aljzat, meg természetesen egy jack van.
-
Ereshkigal
őstag
válasz razorbenke92 #82449 üzenetére
Köszi, erre nem gondoltam. Amíg ideér a cucc, addig rájuk nézek, mennyire merülnek magukban.
-
őstag
válasz Ereshkigal #82448 üzenetére
Amíg nincs köztük valamelyiknek jelentős önmerülése, addig igen.
A különböző kapacitások a soros kapcsolásnál kritikusabbak. Párhuzamosban egymást töltik/merítik a cellák.
Ebből kifolyólag a baj inkább az, ha valamelyik elromlik, akkor meríti a többit is, hosszútávon azokat is tönkrevágva - merthogy ilyenkor nincs ami védje őket egymástól.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
Ereshkigal
őstag
Van csomó 18650-es akksim, amit nem használok folyamatosan. Gondoltam bele kéne dobni őket egy power bankba, aztán talán lesz valami hasznuk. Nemrég rendeltem egy ilyet: [link]
Jól gondolom, hogy az összes akksi párhuzamosan van kötve? Ebben az esetben a különböző kapacitású akksikat is nyugodtan beledobálhatom? -
Dr. Szilikát
őstag
válasz Dr. Szilikát #82446 üzenetére
Előbb nem részleteztem, megpróbálom érzékeltetni: azonos, helyes fázisban a mono hang gyakorlatilag a fejünk közepében szólal meg.
Ellenfázisba kötve egy fura érzés, mintha azon kívül menne "valahová", de nagyon jól észrevehető, hogy "nem normális" hangzás.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz bucihost #82445 üzenetére
Szimmetrikus vezetékelésű fejhallgató köthető aszimmetrikusra, egyszerűbb, mint fordítva.
A piros nyíllal jelölt szó, hogy német vagy mi, nem tudom, de azért vettem melegpontnak (+), mert a mikrofonnál is melegpontként szerepel. A színeket is megpróbálhatod megfejteni, de méréssel / recsegtetéssel is beazonosítható a két hangszórója, utána bekötheted párhuzamosan.
Ha furcsán szól (ezt észre fogod venni), akkor ellenfázisba kötötted, nem jó. Egyiket megcseréled, kész.
[ Szerkesztve ]
-
bucihost
senior tag
Sziasztok!
Hozzám került egy retro fejhallgató. AKG Q34.
Viszont nincs a végén csatlakozó. Rá szerettem volna rakni egy Jack csatit, de ebben kicsit több vezeték van mint kellene (7). Neten találtam service manualt, de azon nem tudok eligazodni. Tudna valaki segíteni mit hova kellene kötni? Vagy egyáltalán ez működne-e jack csatival?
Elég rossz minőségű a manual sajnos. -
Dr. Szilikát
őstag
Klasszikusan az 555 ugrik be mindenkinek, noha vannak más lehetőségek is. De egy 555 monostabil modul, relével a kimenetén, talán kapható készen is. Először kipróbálhatod önmagában is, ahogy írják:
OUT: direktben köthető mikrokontroller IO portjára (digitális 0,1 kimenet), akár egy 5V-os kisebb relét is kapcsol max 20mA kimenettel.
Lehet, hogy a dual LM393 párhuzamosítva van, mivel szimplán csak 16 mA lenne és még egy LED is van a nyitott kollektoros kimeneten.
Ha nincs ilyen relé (ami még egy védődiódát is igényel mellesleg), kapható olyan modul is, amin relé és egy kapcsolótranzisztor is van, így nem jelent gondot a 20 mA korlát.
Így alapesetben, ha jól rakod össze, a relé addig húz, amíg visszavert IR-jel van, utána elenged. Ha nem túl stabil, elmozdulásra érzékeny stb., akkor lehetne még beiktatni valamennyi késleltetést egy 555 IC segítségével, például.
Mindamellett az IR-modul önmagában is kipróbálható (relé nélkül), látod rajta a LED-et, hogy megfelelően működik-e.
[ Szerkesztve ]
-
T J
tag
válasz Dr. Szilikát #82439 üzenetére
Ha jól értem amit írsz, akkor előfordulhat, hogy tizedmásodpercenként ki-be kapcsolgatná a ventilátort, és ennek áthidalására ajánlasz egy késleltetőt.
Valami relé vagy mágneskapcsoló amire gondolsz, ami az első jel után bekapcsolva tartja a ventilátort? Vagy ez mellé kéne még egy késleltető is?
A megszakítást hogy tudom megoldani? Ha kimegyek a látóköréből akkor megszakítja a relé/ mágneskapcsoló működését? -
Dr. Szilikát
őstag
A másodiknak analóg kimenete van, a visszavert jel függvényében változó feszültséggel képes reagálni, 30 cm-ig használható elvileg.
Az első komparátoros, azaz kétállapotú kimenet, talán távolabbra is lát, max. 60 cm. Úgy kellene beállítani a trimmerrel, hogy az emberről visszaverődő jelet érzékelje, amit befolyásolhat a ruházat színe is, azaz világosról jobban visszaverődik és fordítva.
Mivel ezek gyors működésűek, a tranziensek kivédésére nem árt bizonyos kikapcsolási késleltetés alkalmazása. Egyébként úgy kell elképzelni, hogy amikor visszavert jelet érzékel, alacsony állapotba billen a kimenet, de majd a gyakorlatban derül ki, hogy mennyire stabilan áll meg.
-
T J
tag
válasz #85619712 #82437 üzenetére
Nálunk nem lenne célszerű a lámpakapcsolóra kötni.
Még annyit, hogy a távolságérzékelős kapcsolgatás előnye számomra, hogy ha csak mászkálok a WC előtt, nem kapcsolná be az elszívást, míg a prizmás fotocella akkor is (mert megszakítom a jelet). Ezért hajlok inkább a távolságérzékelős megoldás felé.
-
T J
tag
válasz Dr. Szilikát #82435 üzenetére
Nem mozgást kellene érzékelnie, hanem hogy ott vagyok-e előtte, vagy sem. Vagyis folyamatosan bekapcsolva kéne tartania a ventilátort, amíg ki nem kerülök a hatóköréből.
Vagy ha csak egy jelet küld, amikor elé ülök, és pl mágneskapcsolóval bekapcsoltatom a ventilátort, akkor kellene egy jelet küldjön akkor is amikor elmegyek onnan, ami kikapcsolja a mágneskacsolót.
Elnézést ha értelmetlen dolgokat írok, laikus vagyok.
Tehát kérdés, hogy folyamatosan küld-e jelet arról hogy ott vagyok előtte, vagy sem.szerk. Ha ezekkel nem megoldható, akkor prizmás fotocella lenne a B terv. De ezek olyan kis kulturáltak (főleg az első) azért gondoltam ezekre.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
Szenzorok, ami pillanatnyi változást érzékel, de ahhoz kellene még valami késleltetés is. Amelyiken trimmer van, érzékenységet szabályoz, nem időzítést.
Pl. a szenzorral triggerelsz egy 555 IC-t, aminek kimenete kapcsol egy relét vagy triacot. Magam részéről PIR mozgásérzékelőket használok a világítás kapcsolására, régóta bevált.
-
butch3r
senior tag
válasz razorbenke92 #82433 üzenetére
köszönöm az infót, így érthető
-
őstag
-
butch3r
senior tag
sziasztok
elnézést, hogy ilyen kérdéssel jövök, de talán ez a topic a legmegfelelőbb.
van több led szallagom, hozzávaló (xiaomi) tápegységgel (220v-os dugaj). felfedeztem hogy halkan ciripelnek [link] de csak akkor ha a led készenléti állapotban van.
nem melegszenek, amúgy minden okés velük.a biztonság kedvéért beszereztem egy vadonatúj tápot is, az is csinálja.
az inverterre gyanakszom, hogy annak van ilyen hangja de aki jobban ért hozzá ha ennyiből megtudná mondani azért nagyon hálás lennék.
felteszem ez normális, mivel nem melegszik és 3 tápból 3 csinálja, a vadi új is.
de miért? és miért "kikapcsolt" állapotban? (" " mert mivel wifis a led ezért nincs igazából kikapcsolva csak maga a ledsor nem világít)ha van ennél jobb topic erre akkor sorry és pls irányítsatok át oda
hálás köszönet
-
törölt tag
válasz #85619712 #82428 üzenetére
Köszönöm, a mikrofon kábel jó ötlet. Találtam is egy 3mm átmérőjű verziót ami 2eres. [link]
Közben HA-n találtam valakit, akitől veszek pár darab cd-rom audio kábelt. Illetve az egyik bontó is félretett 2db-ot. Szóval úgy tűnik lassan megoldódik a dolog.
De a mikrofon kábel nagyon jó ötlet. Abból is veszek. -
mzso
veterán
Ha egy telefonnal az van, hogy folyton átváltogat headsetre/fülhallgatóra (látom hogy bevillog) és a hang is meg-megszakadozik akkor hol érdemes keresnem a problémát. A Jack aljzatban? De mégis milyen meghibásodás az amitől beérzékel hedsetet?
Egy furcsaság a dologban, hogy (kizárólag) normál hangszórós (nem kihangosított) telefonálás esetén ez a probléma nem jelentkezik. Ami szerencse mert különben nem tudnék headset nélkül telefonálni sem. Na ilyenkor miért nem érzékel be? -
korikmate
tag
Sziasztok.
Nagyon balfék kérdésem van, de ha tudna valaki segíteni, nagyon hálás lennék. Adott egy HP 650 G1 alaplap zárlattal, keresés közben levettem a képen zölddel bekarikázott mosfetet és két kondenzátort. Az egyik kondi mellett (PIROSSAL) van két láb, ahol gyanús, hogy volt valami, de hogy mi.... Megvan a schematic a laphoz, a kérdéses komponensek a castolt oldalon vannak, de hogy a jelölt helyen mi lehetett, nem tudom megtalálni az ábrán. Tudna valaki segíteni?
úgy gondolom, hogy a két kondi a C6000 és C6001 a képen. De mi lehett a piros helyén?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Barret001 #82417 üzenetére
Ennyire eltűnt volna a "közéletből"? Kicsit szomorú vagyok. Több projectemhez is jó volna, ahol valami audio jelet kell ide-oda vinnem.
Megfordult a fejemben, hogy talán régi fej-/fülhallgatók kábelját lehetne ilyenre használni, de azok nagyon sokszor zománcozott szálak voltak. Azzal nehéz dolgozni. (legalábbis nekem nehezen megy)
Valami PC bontót kellene akkor felkeresnem? Hátha van nekik cd-rom hangkábeljük? -
törölt tag
Egy ideje keresek már az ismert kisker üzletekben, de nem találok olyan 2-eres árnyékolt kábelt, amit régen a magnók kombinált fejeihez használtak. Tudjátok, a nagyon vékony, hajlékony szigetelésű, szürke vezeték.
Régebben még fellelhető volt olyan számítógépekben is, ahol a cd-rom analóg hangkimenetét a hangkártyához csatlakoztatták vele.
Mindenhol riasztókábelt látok már, ami vastagabb szigetelésű és némelyik még önhordó szálat is tartalmaz.
Hol lehetne beszerezni ilyen szürke 2eres árnyékolt kábelt? [kép] [kép] -
tordaitibi
veterán
válasz Barret001 #82413 üzenetére
Én mindenhova ilyeneket tennék ahol az átlagfelhasználás meg irodai munka van.
Gyakran kérnek tanácsot más fórumokba, más topikokba hogy ilyen és ilyen, vasházas, kétmagos, 60W tdp-s procis, 2-3 ventilátoros stb. őskövület gépre milyen os-t tegyen, milyen Linuxot mert a Win meghal a gépen.
Mikor tanácsoljuk hogy ezt felejtse el akkor jön a felháborodás hogy neki elég lenne mert nem játszani kell "CSAK" Yutubozni meg filmezni.
És nem értik meg hogy egy 15 éves vason a YT. H265 FHD az olyan mintha Trabanttal akarna 200-al menni.
Míg a fenntieket egy 4-5 éves, legalja szutyok Atom Z8300 röhögve teljesíti mert a proci natív utasításkészletében benne van a H265 támogatás.
Közbe fogyaszt 5 wattot, a 15 éves gépbe csak a ram fogyaszt ennyit vagy többet.
Az egész gép meg alapon 30-35W, ha meghajtják akkor 100-120W.
És ez a nagyon nem mindegy, pl. egy irodaházba ahol 200 pc megy éjjel-nappal, de legalább napi 8-9 órát, egy iskolai számtek terem a maga 25 gépével, vagy otthon ahol a user napi 8-10 órákat nyomkodja a Fészt meg a Badoo-t.
Világszinten ezeknek a régi gépeknek a cseréje terawattokat hozna minden nap.
Fiam is nagy játékos. Ott az asztali vas, hétvégén beröffenti, csak a videokártya felcsippant 160 wattot.
De a mindennapi teendőit egy laptoppal oldja meg.
Bocs az off. -
Barret001
addikt
válasz tordaitibi #82412 üzenetére
Előző hozzászólóval ellentétben,én támogatom az alacsony fogyasztást!
-
tordaitibi
veterán
válasz krisztianAMG #82411 üzenetére
Ez hobby, és maximális kielégítése az agyament takarékossági törekvéseimnek ami ráadásul kiegészül a teljesen hangtalan működés elvárásával is. Ha valami 20-25W felett fogyaszt már ki is esett.
Mindenhol ssd-ket használok, még a 2,5" hdd is idegesítően hangos.
[Egy ilyen mini PC-t] alakítottam át passzív hűtésesre.
Az eredeti ventilátor irgalmatlan visítással tette a dolgát, egyébként az is valahol 70 fokon tartotta.
A linkelt kis mini az Intel J4125-tel a Windowst és a Linuxot fénysebességgel futtatja, a munkahelyi és otthoni használatra tökéletes.
Még játszani is tudok vele, zömmel retro meg PS emulátor.
Környékemen már mindenkit megfertőztem ezekkel a 2 cigisdoboz méretű kis gépecskékkel. -
krisztianAMG
senior tag
válasz tordaitibi #82407 üzenetére
A hőmérsékletet magán a felvezető-lapkán mérik, nem? Nyilván ilyen alsó szériás kis fogyasztású lapoknál minimális figyelmet fordítanak a jó hőelvezetésre. Ha pillanatok alatt vissza tud hűlni, akkor a lehetőségekhez mérten minden megfelelően működik.
Csodálom a türelmed, én ilyen HW-t nem lennék hajlandó munkában(munkára) elviselni.
-
Barret001
addikt
válasz tordaitibi #82407 üzenetére
"Akkor a procin belül van nagy ellenállása a hővezetésnek." Na ezért kérdeztem a sapkát! A prociról is át kell vinni a hőt a sapkára...Ha ott gond van,mindegy mivel hűtöd...
-
Grave_444
nagyúr
válasz razorbenke92 #82401 üzenetére
Baszki, nem emlékeztem rá, bocsánat.
Most az eszembe vésem, köszönöm szépen mindkettőtöknek a választ.Legutóbbi kérdésem óta megvalósult a ház és a hűtő is a linkelt konverterrel, csak szeretném a külső tápot is elhagyni, amit úgy néz ki nem tudok az ajánlott eszközzel sem.
Egy ilyen mondjuk sata csatlakozóval kell nekem és az alaplapról behúzom a házon belülre.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz #85619712 #82406 üzenetére
Nincs távolság, ráfekszik a borda a pocira, amikor leveszem szinte tapad hozzá.
Van sapka a procin, ez egy Intel J4125 SOC.
Lehetséges hogyez ilyen, meg nem zavaró a 75 fok se csak úgy elgondolkodtam.
Ez a SOC 10W TDP-s, elképzelhető hogy a kb. 1x1 centis felületen ennyit tud átadni.
Ez a lépcső megvan alacsonyabb hőmérsékleten is, pl. bekapcsolás után 28 fokos a borda, 28 fokos a proci de ha odapörkölök neki akkor 45 fokos lesz pillanat alatt. Ha ilyenkor visszaveszem (CPU Burner) akkor pillanatok alatt visszaesik a proci 28 fokra.
Most néztem meg a munkahelyi gépemen, az egy 6W TDP Intel N3150 és szinte hajszálpontosan ugyanezt produkálja.
Akkor a procin belül van nagy ellenállása a hővezetésnek.
Nem foglalkozok akkor a kérdéssel, ez ilyen, köszönöm a válaszokat.
73 foknál még sose volt melegebb a soc, ezt meg 20 évig is bírja, akkor a téma elengedve. -
törölt tag
válasz tordaitibi #82403 üzenetére
Nem lehet, hogy túl nagy a távolság a proci és borda között? Oda olyankor inkább termopad ajánlott. Tudom ezért páran a Dunába lövetnének ruhástól, de én ilyen noname lengyel pasztát használok. Soha semmit nem hozták még vissza évek után se, hogy baj van. Sőt én se tapasztaltam hátrányát az olcsóságanak. Elhiszem, hogy az aranyáras paszták pár fokkal többet tudnak, de szerintem annyit akkor sem érnek, és ez nem fillerb@szás, csak makacs tények.
@Razorbenke92:
[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
Barret001
addikt
válasz tordaitibi #82403 üzenetére
Remélem a borda alján méred a hőfokot,közel a procihoz! Bacsis lekvárral is próbálkozott. Van a processzoron sapka?
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Talán nem off a procipasztázás.
Van egy is épecske, valami jó pasztát tudtok?
Az a gond, illetve nem gond csak picit zavar hogy ha 100%on megy a proci, több mint 20C fok eltérés van a bordához képest, mintha nem adná át a hőt rendesen.
Pl. borda 55 fokos, a proci alapjáraton 55 fokos, ha meghúzom akkor borda 56-57 fok az első 15-20 másodperbe a proci meg azonnal felszalad 75-77 fokra. Mintha nagy lenne a hőellenállás. -
törölt tag
válasz razorbenke92 #82401 üzenetére
Isten lássa lelkem, nem akartam plagizálni, mentségemre szóljon, hogy nem is tudtam annak a topiknak a letezeséről. Az adott problémára ez az eszköz való, és kb. csak a pcx forgalmazza, szóval ezért a hasonlóság.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Series X Black 1TB dobozos konzol
- Fehér Villám új GAMER PC 2év garancia / NVIDIA GTX1660Super / Ryzen5 / 16GB DDR4 /
- ASUS ROG Zephyrus G14 -14" WUXGA IPS 144Hz -Ryzen 7 6800HS - 16GB - 512GB - RX 6700S 8GB - 1 év gari
- HP Elitebook x360 G6 2in1 Prémium laptop 14" FULL HD IPS Érintőkijelző / Intel I7 / 16GB RAM
- HP Elitebook x360 G7 2in1 Prémium laptop 14" FULL HD IPS Érintőkijelző / Intel I7 / 16GB RAM
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest