Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grave_444
nagyúr
Létezik 12v RGB --> 5V ARGB átalakító bármilyen formában?
Egy Gigabyte H410M-H alaplapra szeretnék kötni egy ilyen csatlakozóval rendelkező procihűtőt.
Van egy ilyen kontrollerem, de emiatt nem szeretnék egy plusz sata kábelt kötni a moduláris tápra. Igazából mármilyen megoldás érdekel, akár USB-s lehetőség is szóbajöhet vagy bármelyik másik alaplapi csatlakozó.
(A ventilátorokat is alaplapra tervezem kötni, nem külön molexről üzemeltetném)[ Szerkesztve ]
-
pocokxx
Közösségépítő
Sziasztok!
Van egy vezetéken hangerőszabályozóval rendelkező fülesem, aminél vezeték csere után felmerült, hogy kihagyom, és direktbe forrasztom a fülhallgatóhoz. Kérdés: Milyen hangerőn szólalna meg ebben az esetben?
"Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor
-
pjen
félisten
válasz Dr. Szilikát #82394 üzenetére
Ha dia vetítö akkor tényleg nem gond a freki. Legtöbbször egy autós fényszóró izzó van bennük. Viszont a táp egy osztott csévetestes biztonsági trafó szokott lenni. Lehet jobban megérné.kidobni és venni egy újat.
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #82386 üzenetére
Köszi. Ezeket a részeket néztem én is.
Azt csináltam, hogy a kapcsoló ezen részéről elszívtam az ónt és ellenőriztem, hogy valóban szakadás mérhető-e a lábaknál. Ezt a műveletet a Tape, Aux, Tuner kapcsolónál csináltam csak, a Phono bemenetet nem bántottam.
Összeszerelés után kipróbáltam van-e kábel nélkül vagy lógó kábellal bármiféle zaj. Szerencsére nem tapasztaltam. A bemenetekre kötve hangforrást és átváltva más bemenetre meghallgattam mekkora az áthallás. Maximumra tekert hangerőnél lehet csak valami ciripelést hallani. Szóval biztosan nem fog problémát jelenteni. Még Phono bemeneten sem.
Gondolom az újabb erősítőkben valami op-amp megoldás lehet, így nincs ilyen jellegű probléma sem már.Donki Hóte:
Ezek szerint az inaktív bemenet testelése bevett megoldás volt akkoriban az erősítők körében. És érthető is az oka. Nem tudom később ez miként változott.
Viszont a két korabeli magnóm esetében (Sony TC-K15 és Pioneer CT-506) a kimeneti impedancia befolyással van a jelszintre.
A Pioneer CT-506 esetében eleve 50kOhm elenállással lezárt kimenet mellett kell a szervizeléskor a beállításokat elvégezni. A jelszint mérő is ez alapján kerül beállításra.
A Sony TC-K15 magnó beállításával nem foglalkoztam még (lehet nincs is rá szükség), de annak a szervizkönyve 47kOhm lezárást említ a jelszintek beállításakor.
Rövidre zárt kimenetek esetén így érthető, hogy miért esik a kijelzés pontossága.
Problémát nem okoz, de funkcionalitásában kényelmetlen jelenség.
Inkább az fura számomra, hogy mindemellett a korabeli magnó-erősítő párosításban nem próbálták meg ezt valamilyen módon korrigálni.Az viszont elképzelhető, hogy az USB-s hangkártyám nem díjazná sokáig, ha az erősítő rövidre zárná a kimenetét. Tartalmaz ugyanis egy kapcsolható erősítésű fejhallgató erősítő részt is.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
Ha jól láttam, főleg diavetítők ezek és a kérdésben is csak "vetítő" szerepelt. Ha így van, a fordulattal / frekvenciával nem lesz gondja.
#82392 Donki Hóte
Lehetne próbálkozni a 6,8 k növelésével, de akkor csökken a lejátszási szint is, vagy lehetne akár a soros ellenállás helyett egy szintillesztő erősítőt (illetve 1:1 feszültségkövetőt) beiktatni. Így csak annak kimenetét zárná a kapcsoló.
[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
válasz Donki Hóte #82384 üzenetére
A kábel nem elég, trafo is kell. Lehet a 10Hz is hiányozni fog.
-
veterán
válasz Dr. Szilikát #82390 üzenetére
Viszont akkor a két kapcsolás hasonlóságából/különbözőségéből lehetne következtetéseket levonni, talán azt, hogy valamekkora ellenállással elég földre kötni és nem kell rövidre zárni a bemeneteket.
Viszont a helyes ellenállásérték megállapítása elméletileg nem lehetséges, azt csak próbálgatással lehet megtalálni, ami nem lesz egyszerű feladat
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
veterán
válasz Dr. Szilikát #82390 üzenetére
Igen, valószínűleg a Monitor funkcióban van a különbség...
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Donki Hóte #82388 üzenetére
Természetesen ez megoldott, hiszen amit hallgatsz, az nincs némítva és megy tovább a REC Out-ra is. A magnó kimenetét sorosan 6,8 kohmos ellenállással gondolták védeni a leterheléstől.
Tape Monitor funkció pedig itt nincs.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz #68216320 #82385 üzenetére
Nem szoktam a készülékeim kapcsolási rajzát böngészni (szerintem, ha ezt kell tenni, az már probléma ), de most megnéztem az egyik erősítőm, egy Kenwood KR5010 receiver kapcsolási rajzát.
A kapcsolása (attól eltekintve, hogy kettő TAPE bemenete van) elveiben teljesen olyan, mint a te SONY erősítődé, a nem használt bemeneteket rövidre zárja:
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Dr. Szilikát #82386 üzenetére
Nos, egy fólia átvágás nem nagy dolog, ha nem sikerül így megoldani a problémát, akkor viszonylag könnyen visszaállítható az eredeti állapot.
Viszont én azért gyanakszom, hogy itt valami más gond (is?) van. Nem hiszem, hogy egy erősítőt úgy terveztek volna meg, hogy a TAPE csatlakozóra kötött magnóval ne lehessen felvételt készíteni más bemenetre kötött jelforrásról
A SONY nem dzsunka cég, akkora malőrt nem hiszem, hogy a tervezőik elkövettek volna...
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz #68216320 #82385 üzenetére
Aux bemeneten zenét játszom be a PC-ről. Magnóval rögzíteném a zenét.
A magnó bemenetre megérkezik a jel az erősítőről. Felvétel módban a magnó a bemenő jelet továbbadja a kimeneten is. Igen ám, de a kimenet közben az erősítő miatt testelve van. Az eredmény az, hogy miközben azt látom, hogy -3dB a felvétel kivezérlése, a valóságban +3dB már, csupán a kivezérlésjelző is rosszul jelezi ki a testelés miatt.Ez fura, mert ha ez így van, akkor ez az erősítő nem alkalmas arra, hogy felvételt készítsenek egy másik bemenetére kötött jelforrásról. Az régen is eléggé gyakori volt, hogy az erősítőre kötött lemezjátszóról magnóra felvételt készítsenek, ha erre nem alkalmas az erősítő, akkor az eléggé gáz Minden magnóval ugyanez a probléma fennáll?
Sosem láttam még ilyen erősítőt, ha ez minden magnóval ilyen, akkor inkább szabadulj meg tőle.
-
törölt tag
válasz Donki Hóte #82383 üzenetére
Mert abban az eszközben, ami inaktív bemeneten van, a rövidre zárt bemenet az eszköz kimenetén zavart okoz.
Jelen esetben, ahogy fentebb írtam, a kazettás magnó kivezérlés jelzője "bezuhan".
Egy +3dB jelszintről ~-3dB jelszintre.Példa:
Aux bemeneten zenét játszom be a PC-ről. Magnóval rögzíteném a zenét.
A magnó bemenetre megérkezik a jel az erősítőről. Felvétel módban a magnó a bemenő jelet továbbadja a kimeneten is. Igen ám, de a kimenet közben az erősítő miatt testelve van. Az eredmény az, hogy miközben azt látom, hogy -3dB a felvétel kivezérlése, a valóságban +3dB már, csupán a kivezérlésjelző is rosszul jelezi ki a testelés miatt.
Vagy egyszerűen csak szól valami az Aux bemenetet használva én pedig csak fejhallgatón a magnót használva keresek valamit a szalagon. Ilyenkor is alig mozdul a kivezérlésjelző műszer. Előbbi esetben probléma, utóbbi esetben csak zavaró tényező a nem aktív bemenetek testelése.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Dr. Szilikát #82381 üzenetére
Lehetséges...
Az az USA/Japan fajta, amit írtál, az valószínűleg van nekem otthon, majd megmérem a méretét.
-
veterán
válasz #68216320 #82378 üzenetére
Miért kellene ezt a dolgot "orvosolni"?
Az a készülék, amelyik nem aktív bemenetre van kapcsolva, amúgy sem szólal meg, tehát akár ki is lehet kapcsolni
Ha elkezded módosítani a bemeneti csatlakozókat, akkor valószínűleg össze fog szedni az erősítő egy csomó zajt, brummot, AF modulációt :-(
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #82379 üzenetére
Talán nem tesz tönkre semmit, igen, lehet. De gondolom azért hosszútávon a hangkártya sem díjazza a 0ohm impedanciát. Illetve magnó használatnál félrevezető a dB skála esés a testelés miatt.
Megnézve a Service Manual-t, talán valóban, az ónleszippantásos megoldás tűnik a leginkább kivitelezhetőnek. (Vezeték megszüntetés problémás lenne a testelés és a C201, C251 kondik miatt)
Ha jól nézem a beültetési rajzot, akkor a kapcsolók 1-2 részének (magnó esetén 3-4) közösített lábairól kellene leszívni az ónt. Jól látom a dolgot?
[kép][ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Dr. Szilikát #82379 üzenetére
Az alacsony forrásimpedancia további előnye természetesen, hogy a kábelen vagy bárhonnan beszűrődő zajokat / zavarokat / búgást maga is söntöli (feszültséggenerátoros meghajtás).
#82380 Donki Hóte
Képen nem annyira érzékelhető, de ahogy írta, nagyobbat kell elképzelni:
Két tüskéje van, 1,2-1,4 centire egymástól, majdnem olyan vastagok, mint egy normál villasdugó tüskéi. A csatlakozó maga 3 centi széles kb, téglalap keresztmetszetű.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz davebaranyai #82366 üzenetére
Szerintem ez a régi fajta borotvákhoz használt borotvazsinórnak megfelelő csatlakozó.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #68216320 #82378 üzenetére
Ez nem probléma, a lezárás itt nem okoz kárt, nem tesz tönkre semmit.
Soros ellenállás inkább probléma lenne. Forrásimpedanciát növelni soha jó, mert a kábel és egyéb kapacitásokkal együtt RC-szűrőt alkotva ronthatja a sávszélességet.
Ha ki akarnám iktatni, az erősítő kapcsolóját nézném meg, hogyan lehet kulturált módon esetleg, rézfólia átvágása nélkül, ónleszippantással például, vagy amit a helyzet hoz.
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #82376 üzenetére
Akkor jól láttam én is, hogy a kapcsolók testelik a bemenetet.
Mi a véleményed, jelen helyzetben lehetne valami módosítást végrehajtani, ami orvosolná a problémát?
Hirtelen nem jutott más eszembe, mint készíteni a 3 bemenethez 3x2db rca apa-anya kábel toldást, mindegyikben 1-1 50kOhm ellenállással. Ez mondjuk nagyon lehúzná a jelszintet az aktív bemenetet nézve (bár jelenleg is a "Muting -20dB" kapcsolóval használom), de rövidzár esetén sem lenne gond az eszközökkel.
Vagy esetleg egyszerűen szüntessem meg valahogy a kapcsolónál a testelést?[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
Régi amerikai (és/vagy japán?) szabvány lévén nem jó erőltetni az ilyet, 230 V-ra. Egyáltalán beruházni sem érdemes eBay 5000 forintokat sem, amíg nem vagy biztos a működésében.
Vérbeli szakmabeli / hobbis ezt úgy csinálja, hogy eleve nem bírja megállni, szétkapja, belül megtáplálja, beüzemeli, persze csak megfelelő feszültséggel.
http://www.oaktreevintage.com/Slide_Projector_AC-Power_Cord_Replacement.htm
https://www.ebay.com/itm/203829544851
https://www.ebay.com/itm/324283255591Noha itt fent a bevágás hiányzik, de lehet rokon.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #68216320 #82375 üzenetére
Láthatóan földeli / testeli az inaktív bemeneteket, aminek célja az áthalás csökkentése.
Előfordul ugyanis, hogy mondjuk magnót hallgat az ember és a szünetekben halkan besziszeg a rádió, mert kapacitív csatolás útján beszivárog a tuner hangja.
Nem beszélve a parazita rádióvétel jelenségéről, amikor a kábelek antennaként viselkednek és az előerősítő fokozat túl nagy sávszélességű, valamelyik félvezető-átmeneten demodulálódik a jel és így AM-vételt produkál. Noha ennek kivédésére vannak más módok is, és egy komolyabb erősítőnek "nem illik" így viselkedni, egyébként sem.
-
törölt tag
Sziasztok.
Van egy régi típusú erősítőm (Sony TA-313 [1979-es gyártás]) amely ugyan audio/műszaki szempontból mai szemmel nézve erősen elmaradott (pl.: damping factor: 30), de jómagam a dolgozószobámban napközben szeretem használni és jólesik ránéznem is.
Ezen az erősítőn Tape, Tuner, Aux, Phono, Microphone bemenetek találhatóak. Jelenleg az első három bemenetet használom. A Tape és Tuner bemenetekre 1-1 valamelyest hozzáillő kazettás magnót csatlakoztattam. [kép]
Az Aux bemenetre jelenleg egy PC USB-s hangkártyájának analóg kimenete van kötve.
Tegnap viszont használat közben észrevettem egy kellemetlen jelenséget.A jelenség vizuális szempontból:
Amikor mindkettő kazettás magnó működésben van, akkor azon a magnón, amelyik éppen nincsen az erősítő bemenetválasztójával aktívan használatban, visszaesik a dB kijelző kilengése. Az erősítőt átkapcsolva az előbbi magnóra helyreáll a kijelzés, de ekkor a másik magnón történik meg ugyanez.
Alapvetően ritka az ilyen eset ugyan, hogy mindkettő magnó egyidőben használatban legyen, de a probléma túlmutat a magnó kérdésen, csupán ekkor figyeltem fel a jelenségre.A jelenség műszaki szempontból:
Az erősító dokumentációja alapján az Aux, Tuner, Tape bemenetek elméletileg 50kOhm impedanciával rendelkeznek. [kép]
Ugyan csak digitális multival mértem az említett bemeneteket, de ~53kOhm értéket mértem magam is. (Mixing poti végállásban, mikrofon legnagyobb csillapításon)
Igen ám, de kizárólag az aktív bemeneten mérem ezt. Az összes többi bemenet impedanciája ilyenkor 0Ohm!!!
Először a kapcsolóra gyanakodtam (bár gyanus volt, hogy mindhárom bemenetet vizsgálva ezt látom), de aztán megnéztem a kapcsolási rajzot és szerintem ez gyárilag ilyen.Szeretnélek megkérni benneteket, hogy vessetek egy pillantást ti is a kapcsolási rajz bemenetválasztó részére. [kép]
Valóban normális ez a működés? Mit lehetne tenni a probléma megszüntetéséhez?(Előre is köszönöm, ha foglakoztok a problémával)
-
törölt tag
válasz Intruder2k5 #82373 üzenetére
Közeledünk a megoldáshoz, csak ha megnézed a kérdéses aljzatot, az nem teljesen téglalap, van egy egy kidudorodás alul felül, valamint a pinek távolsága sem passzol (igaz így az én tippeim is kieesnek). Fura egy jószág ez, leginkább a régi vasalók/rezsók csatlakozójára hajaz, de azok meg lekerekítettek.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
A fene tudja, nekem az jött le, hogy volt hozzá kábel csak elveszett, tehát használatban volt. Igaz erre a fajta aljzatra keresve, csak 110 voltos hálózati zsinórokat dob a google, szóval teljesen össze vagyok zavarodva. De valóban jobb félni mint megijedni, ebben igazad van. Szerintem rá van írva a készülékre hány voltról üzemel, kíváncsian várom a fejleményeket.
-
pjen
félisten
Ránézésre egy trafó is kell, nem csak kábel. Persze lehet rosszul látom a képet.125V AC.
-
törölt tag
Piskóta kábel nem passzol hozzá?
Esetleg az ebay-en találni hasonlókat. -
davebaranyai
csendes tag
Sziasztok, kis segítséget szeretnék kérni. Van egy vetítőm, amihez sehol sem találom a tápkábelt. Az a baj, hogy nem standard típusú (vagy legalábbis ma már biztosan nem az), és nem is tudom, hogy milyen néven keressem, honnan szerezhetnék ilyet. Két tüskéje van, 1,2-1,4 centire egymástól, majdnem olyan vastagok, mint egy normál villasdugó tüskéi. A csatlakozó maga 3 centi széles kb, téglalap keresztmetszetű. Előre is köszönöm, ha valaki tud értékes infóval szolgálni :)
[kép][ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz tordaitibi #82359 üzenetére
tordaitibi, Dr. Szilikát:
Köszi az infót mindkettőtöknek.
A kábel RGB vonalaira 120ohm (75ohm-ból pont kifogytam) ellenállást raktam és láthatóan csökkent a kép intenzitása.
Eddig 0%-fényerő/50%-kontraszt volt a "megfelelő" beállítás. Most 50%-fényerő/100%-kontraszt nagyjából ugyanaz a kép. Picit érezhetően sok a 120ohm, az említett 75ohm impedancia illesztés lenne tökéletes. Majd valamikor talán korrigálom. Talán nem. Igazából nagyon rendben van így is a kép. -
Janos250
őstag
válasz WinZol #82313 üzenetére
Biztos, hogy ilyen a bekötése annak a WS2812B-nek?
Mert én még olyan WS2812B-t nem láttam, amihez clock is van. Az a vezeték az nem szintén a GND?
Mivel a data az időzítéssel megy, szerintem nem is lenne értelme a clocknak.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
veterán
-
Barret001
addikt
válasz Dr. Szilikát #82358 üzenetére
Nekem hosszú-hosszú évek óta mennek ledpanelek,3 helyett 1! leddel! Fényerő kicsit több Tudom hihetetlen,de így van! Olyan harmat felületszerelt ledek vannak rajtuk,(ledchip) hogy hegesztőtrafó kisugárzása agyonvágott jó pár darabot...Ekkor zártam rövidre a rosszakat.
-
tordaitibi
veterán
válasz #68216320 #82354 üzenetére
R-G-B vonalak (meg a sync is, a kompozit videó meg az svhs is) névlegesen 75 ohm.
Azaz ennyivel illene fogadni a jelet, illesztett a vonal, kb. mint a rádió antenna vagy a TV koax.
Ha nincs meg a fogadó impedancia akkor a névleges 0,7V elmászik felfelé, a feketeszint is.
Azt nem tudom, a vga bemeneti impedancia mennyi névlegesen.[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
Áramgenerátoros meghajtásnál, soros körben egy LED zárlata esetén is ugyanannyi áram folyik a többi LED-en, különösen az aktív elektronikus áramgenerátorok esetében.
Kapacitív előtétnél, ha sok LED van sorosan, abból néhány zárlata észre sem vehető. Van egy 40 LED-es lámpám, új korában 60 mA LED-áramot mértem. Egy idő után megszakadt, 1 db szakadt LED-et rövidre zártam.
Ezután nem csodálkoztam volna, ha mérek mondjuk 62 mA áramot, az arányok miatt talán hihető lett volna (vagy még ez is túlzás). Viszont akkor már 53 mA-t mértem, mert ezt hozta ki belőle az öregedés.
Másik lámpánál alulapos panelon az összes SMD LED-et lecseréltem, miután ilyen mozgásérzékelős lámpát meg akartam menteni:
Nem nagy kaland, az alupanelt ki kell építeni, egészet egy PTC melegítő "rezsóra" rátettem, LED-eket lekaptam róla. Utána ónpasztával felraktam az új LED-eket, a rezsón ráolvasztottam és kész.
Vagy másik esetben hőlégfúvóval is megoldottam, alulról átmelegítve a panelt.
#82354 PeachMan
Miután az analóg videojel DC-szintje a feketeszintet határozza meg, ráterhelve logikusan csökkenhet, legfeljebb közvetve a kontrasztból is levehet valamennyit, mivel az meg a videojel amplitúdójával van összefüggésben.
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
válasz DonThomasino #82353 üzenetére
"...szétszedni, javítgatni nem érdemes."
Legfeljebb donornak tárolni (dióda, Graetz). Általában legalább egy LED megy tönkre (szakadás) de van amikor zárlatos lesz, az meg további LED-eket tesz tönkre. felületszerelt LED-ek cseréje reménytelen.mezis
-
törölt tag
Egy retro számítógép rgb kimenetét használom lcd monitor vga bemenetére csatlakoztatva. Alapvetően ez az rgb kimenet használatos volt anno a tv-k scart bemenetére kötve. Úgy emlékszem akkoriban az rgb vonalakra 1-1 160ohm körüli ellenállást is tettünk.
Alapvetően rendben használható vga-hoz is, de kicsit kényelmetlen, hogy a monitoron a fényerőt minimumra kell levennem ahhoz, hogy valami feketéhez hasonló színt kaphassak.
Mi a véleményetek, vga monitor esetében is járható út lenne valami ellenállást az rgb vonalakra pakolni az alacsonyabb fényerő érdekében? -
mezis
félisten
válasz DonThomasino #82346 üzenetére
Ha a hagyományos izzó helyére tetted, a búra, környezet nem biztos hogy elegendő a LED-es fényforrás hűtéséhez. Hagyományos izzónál a meleg csak a sütővilágításnál jelenthetett problémát.
mezis
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz jolti05 #82343 üzenetére
Később néztem meg jobban, annál a szerkezetnél egy félhidas MOSFET driver:
https://www.4qd.co.uk/docs/half-bridge-tour-6/
...PWM-szabályzással valószínűleg az akku merülésétől független stabil fordulat fenntartására törekszik, ezért lehet 2,4 V-os motor a Li-ion cellához, ami ennél több feszültséget ad és 2,5 V az alsó szintje, ameddig szabad meríteni. De akkor már ereje sincs mellesleg, miután 3 V alatt letörik.
Így viszont nem lenne jó egy Li-ion cella teljes feszültségén tesztelni a motort. Noha kibírja, én 2,4 V-os csavarbehajtót használok régóta Li-ion akkuval, kétféle típust is átalakítottam így.
-
Dr. Szilikát
őstag
Ez az, hogy a motor tengelyéről nem egyszerű levenni az excentert. Elvileg melegíteni is kellene, hátha besegít a különböző hőtágulás, de akkor is sérülhet a motor, ha megcsúszik a tengely a forgórészben.
Ezért inkább tesztelném a meglévő motort egy akkura kötve vagy labortápra. Áram, melegedés, kommutátor szikrázásának ellenőrzése. Ha jó, akkor felesleges rendelni.
Van lehetőség a vezérlés ellenőrzésére is, leforrasztott MOSFET mellett, illetve látszik ott egy meghajtó tranzisztor is, azt is megnézni, végeredményben a vezérlő jel meglétét, hogy nem károsodott-e a processzor stb.
#82344 DonThomasino
LED-lámpák kapcsán ezt a részét nem ismétlem:
https://prohardver.hu/tema/led_vilagitas_a_lakasban/hsz_19962-19962.html
E14 lámpa, a kis méretek okán gyakran kapacitív előtétes, ami további problémák forrása lehet. Egy kondenzátor 50 Hz szinuszra méretezve képvisel bizonyos impedanciát (kapacitív reaktanciát), ami beállít valamennyi LED-áramot.
De ugyanazon kapacitás impulzusokkal, felharmonikusokkal szemben már kisebb impedanciát mutat. Bekapcsoláskor véletlenül a szinusz csúcsára indítasz, rögtön kap egy jó impulzust a LED, amit ugyan mérsékel egy ellenállás, illetve a puffer is, de saját méréseim szerint nem eléggé.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Na ez szép találat, nagy taps jár az ismerősnek. 99% hogy ez az a mosfet. A mouser-nél lehet kapni, van is magyar viszonteladójuk, egy próbát megérhet ez is, talán így rövidebb lehet a szállítási idő, sőt a farnell is dobott találatot, ők is szállítanak Magyarországra. A motort könnyen ki lehet mérni, ki kell forrasztani a helyéről, és sorba kötni egy árammérővel, a túl nagy áramfelvétel üresjáratban, valamint a melegedés/szikrázás/füst úgy is megmondja. Ha valóban rossz a motor, a bumszli viszonylag könnyen cserélhető, csak le kell feszíteni a helyéről.
Nagyon szívesen segítek, nem kell megköszönni.
-
MasterMark
titán
Nem olvastam el jól.
A hőt arra értettem amelyik használatban van. Ha beleraktál egyet és az is tönkrement, akkor ott lehet a foglalattal is gond, vagy az árammal.
Csakúgy az állásban szerintem nem kéne elromlania.
Switch Tax
-
veterán
Mit nem értesz? A fiókban, ahol tartottad, magas volt a hőmérséklet
-
DonThomasino
veterán
válasz MasterMark #82345 üzenetére
Ezt hogy érted ?
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
MasterMark
titán
-
DonThomasino
veterán
3-4 éve vettem pár db E14 es led izzót 8W os.
Vettem tartalékba is párat még akkor, nem rég kiment egy
mivel volt tartalék egyből cseréletem 1 hónap és az is kiment.
Létezik hogy ezeket már nem a használat teszi tönkre,
hanem x idő után maga a gyártó ?Gondolom szétszedni, javítgatni nem érdemes ....
[ Szerkesztve ]
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
jolti05
őstag
válasz #85619712 #82334 üzenetére
Köszönöm ismét a válaszod, hálás vagyok a segítségért!
Egy régi barátomat sikerült a mai nap folyamán ez ügyben elérnem, aminek azt hiszem, meg is lett az eredménye.
EZ lehet a szóban forgó alkatrész.
Sajnos semelyik általam ismert nevesebb webshopban (TME, HQ, Lomex, HEStore) sem találtam meg, és a Google sem dobott találatot, csak eBay-en látok ilyet. (Igaz, szerepel az elnevezésben a TCR, de első blikkre adatlap szerint nem látok különbséget.)
A leszedésével meg fogok próbálkozni a következő napokban. Ha valóban egy UT6MA3-ról van szó, akkor maximum a vezető sávot fogom félteni, az alkatrészt már nem.
Ha feltételezzük, hogy ez a megfelelő FET, ettől függetlenül érdemes lehet egy motort is vásárolnom? (Csak azért óckodom ettől, mert a jelenlegi motorról nagyon nem akar lejönni a végén lévő fém "bumszli", a potenciális cserealkatrészeken pedig nincs ilyesmi.)A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...
-
peter889
őstag
válasz tordaitibi #82340 üzenetére
Köszönöm szépen a leírást.
Tudom, hogy a leggagyibb típust vettem, de csak ilyen volt ebben a méretben ahol vettem, ráadásul ez is több száz forintba került.
A tehermentesítés hiánya alatt azt érted, hogy a testhez nem lehet csavarral szorítani a vezetéket? És mert azok a fülek gyengék?
Van valami házi megoldás a stabil rászorításra? Mint amilyen pl. a hálózati kábeles villásdugóknál van.[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz peter889 #82339 üzenetére
A középső eret rövidre hagyod, az árnyékolást meg áthúzod a lukon és visszahajtva kívülről megforrasztod, és a középső eret is. A külsőnél kicsi cin elég mert nem fog felmenni a kupak. Ha a középsőn csak 1-2mm-t csupaszolsz akkor a saját műanyagszigetelése fog védeni az összeérés ellen. Ha nincs luka a középsőnek akkor a testtel ellenkező oldalon forrasztasz, ott legyen a cinbumszli, akkor nem fog összeérni.
Ha ezzel megvagy akkor a füleket rászorítod az egész vezetékre, a műanyag külső részre. Ésszel mert el is lehet így csípni vagy öszenyomni.
Mondig várd meg míg a forrasztások kihűlnek mert melegen még könnyebb a szorítással elvagdosni a műanyag szigetelést.
Fogóval, körbe-körbe megnyomkodod és kész, mehet rá a kupak. Amit ha elfelejtesz előtte felhúzni a vezetékre akkor kezdheted előlről
Tehermentesítés szinte nulla, én jobban favorizálom azt a fajtát aminek vége egy kicsit kúposan szűkülő rugószerű valami. -
peter889
őstag
Sziasztok!
Tudnátok mutatni a neten olyan videót, ami szakszerűen jól láthatóan bemutatja, hogyan kell forrasztani és vezetékre rászorítani az ilyesmi tápcsatlakozókat?:
Az általam linkeltnél pl. középen nincs furat, amibe bele lehetne húzni a vezetéket. Jack csatlakozó forrasztása is érdekelne.Nem tudom, pl. hogyan lehet szakszerűen megakadályozni, hogy elhasználódás esetén összeérintkezzenek a pólusok?
Pl. a csatlakozó belsejében a középső vezetékre vajon ajánlott ráhúzni valami szoros szigetelőköpenyt egészen a forrasztásig, ami meggátolná, hogy a külső pólus azzal érintkezzen?
Esetleg azt a köpenyt melegragasztóval a vezetékhez kell forrasztani?
Vagy hogyan csinálják ezt a profik?Köszönöm szépen előre is.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz razorbenke92 #82337 üzenetére
Akkor valami jobb típusú vezérlője van. A szokásos nyomógombos vezérlők általában 1440, vagy 2048 DOT-ot (vagy pixelnek is nevezik) tudnak vezérelni.
Ha jól olvastam, akkor neki 830 LED-je van a rendszerben, ez 2490 DOT, szóval alapesetben egy normál vezérlő nem tudná ezt egyben vezérelni, de lehet, hogy neki valami spécibb vezérlője van
-
őstag
válasz Donki Hóte #82336 üzenetére
Azt írta a fórumtárs, hogy egy tápról etetve a teljes szegmenst működött neki, szóval a vezérléssel nem lesz gondja.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
veterán
Szoba megvilágítását WS2812B ledsorral szeretném megvalósítani.
Bocsi, de ez olyan, mintha azt mondanád, hogy telkedet a személygépkocsiddal akarod felszántani, és kérded, hogy ehhez a 95-ös, vagy a 98-as benzin a jobb
A digitális LED szalagok nem arra valók, hogy folyamatosan egyszínű, erős fénnyel világítsanak, különösen nem arra, hogy folyamatosan max. körüli fehér fénnyel menjenek.
A digitális szalagok ára sokszorosa a sima fehér LED szalagoknak, de az RGBW szalagoknál is sokkal drágábbak. Sajna ezek a digitális szalagok 5 V-al működnek a normál LED szalagok 12 V-jával szemben, a magasabb áramok miatt a kábelezés is macerásabb.
Ha mégis ragaszkodsz a digitális szalagokhoz, akkor pár gyakorlati tanács. Nem jó ötlet 2 különálló tápegységről működtetni őket, inkább 1 db, de nagyobb teljesítményű tápegységet használj. Nem kell a szalagokat 1 m-es darabokra vágni, elég ha az 5 m-es szálakat az elején és a végén is megtáplálod.
Nem tudom, hogy milyen vezérlőd van, de az olcsóbb vezérlők csak meghatározott számú LED DOT-ot tudnak vezérelni, egy RGD LED pedig 3 DOT-nak számít. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy olcsóbb kontrollerrel kb. 6 méternyi szalagot lehet vezérelni, ha ennél hosszabb szalagot kötsz rá, akkor a nem vezérelhető rész egyszerűen sötét marad
Azt javaslom, hogy olcsóbb vezérlők esetében ne lépd túl az 5 m-es szalaghosszat egy-egy vezérlőre számítva. Természetesen a szalagok vezérlését NE kösd össze, csak a tápfeszültség legyen közösítve.
Ha azonos típusúak a kontrollereid, akkor egy távirányítóval egyszerre tudod az összeset kapcsolni, persze ehhez az kell, hogy a kontrollerek mind egyszerre vegyék a távvezérlő jelét. Ez elsőre kicsit furcsának tűnhet, mert a digitális szalagok általában RF távirányítóval működnek, de hidd el, hogy gyakran előfordul, hogy valamelyik vezérlő nem veszi a távirányító jelét
-
törölt tag
válasz tordaitibi #82333 üzenetére
Ha megfelel 30 cm akkor itt találsz.
Köszönöm, igyekszem majd helytállni.
-
tordaitibi
veterán
Jéé, van topikgazdánk!
JóIsten tartsa meg sokáig és ne kelljen sokat moderálnia. -
tordaitibi
veterán
Tudtok valami beszerzési forrást rövid, max. 25 centis HDMI kábelre, aminek az egyik fele derékszögű?
Lehet ügyetlenül keresek, vagy nem létezik ilyen.
Toldót találtam derékszögűt de egyben szeretném megoldani.[ Szerkesztve ]
-
jolti05
őstag
válasz #85619712 #82330 üzenetére
Köszönöm szépen!
A legeslegjobb kép, amit a telefonommal tudtam készíteni úgy egy óra alatt, ITT látható.
Számomra MA3-nak tűnik a felirat (de nem valami jó a szemem).
Ennél élesebb/közelibb képre lenne szükség?
Az alkatrész lemelegítésére is ki fogok találni valamit.A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...
-
törölt tag
válasz jolti05 #82326 üzenetére
"Mi segíthet azt megállapítani, hogy milyen MOSFET-et keressek a helyére?"
Egy makro fotó az alkatrészről (maradékáról) plusz ha van rá lehetőség le kéne melegíteni a helyéről és lefotózni az alkatrészt alulról valamint az alatta lévő vezetősávokat is. Ha megvan a tokozás onnan már lehet tapogatózni, mivel itt a fet csak mint kapcsoló működik, jóformán "bármi" jó oda ami lábkompatibilis és egyéb paramétereket is tudja (polaritás/feszültség/áram). Valahogy így kell elképzelni ezt az alkatrészt:
@WinZol:
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz WinZol #82325 üzenetére
Na így már világos minden, bocs az értetlenkedésért. Azért kell a kék vezeték, mert a data önmagában kevés, ahhoz kell egy föld is, de ez a föld a controller utáni föld kell legyen! A két tapegység mínuszát összekötő vezetéket szedd le, az nem kell, és ahova rajzoltad a nyilat oda mehet a föld átkötés, nem kell nagy keresztmetszet, csak a vezérlőjel árama (pár száz mA) fog rajta folyni.
Off-ba tettem az előző hozzászólásod.
[ Szerkesztve ]
-
jolti05
őstag
válasz Dr. Szilikát #82323 üzenetére
Azt követően, hogy múlt hétvégén leállt a készülék szakállnyírás közben (az ezt megelőző hétvégén is megtörtént, de csak abbahagytam a borotválkozást, és töltőre dugtam), szétszedtem, kivettem az akkut, és csak tegnap este tértem vissza a készülékre, amikor már a kezemben volt 2 db Vapcell aksi.
Mindkettőt beletettem az aksitartóba, egyikkel sem kapcsolt be a készülék (le voltak merülve), így mindhárom 14500-as akkut (ami benne volt, Sanyot is) feltettem tölteni egy Nitecore UM4 töltőre.
10-15 perc után (töltő szerint ~félig töltött állapoban) abszolút csak próbából kivettem a Sanyo-t, és persze arra számítottam, hogy beteszem, bekapcsolom, és működni fog (csak az aksi miatt nem sokáig), ellenben az történt, amit leírtam. Néhányszor azért még nézegettem, a másik két aksival is, ugyanilyen eredménnyel.
Ha a PWM a sebesség változtatására szolgálna, akkor nem, ilyen funkciója nem volt a nyírónak.
Ennyire sajnos nem tudok szakmai lenni, de köszönöm a magyarázatot.
Amikor már rendellenesen működött, akkor 110%, hogy az eredetileg beszerelt akku helyes polaritással volt benne.
Motorral is tudok próbálkozni, de ez a 6 lábú alkatrész biztosan kuka.
Mi segíthet azt megállapítani, hogy milyen MOSFET-et keressek a helyére? (Reméltem, hogy valami videón, vagy fotón kivehető valami, de semmit sem találtam.)A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...
-
WinZol
aktív tag
válasz Dr. Szilikát #82318 üzenetére
A LED-szalagon eső feszültség miatt állhatott le a másik része, mivel itt minden LED tovább adja a parancsot, de valami zavar keletkezhetett az útvonalban.
Ha így lenne, akkor ha csak egy db tápegységgel sem működne.
Ha a tápláló ágak (balra és jobbre) pozitív és negatív vezetékeit egy tápegységre csatlakoztatom akkor minden jó.
Ha az egyik irányba menő tápláló ág két vezetékét egy második azonos típusú és teljesítményű tápegységra csatlakoztatom akkor a második oldal (ami a Data-t az elsőn kersztül kapja) ledjei össze vissza villognak.
Ja és nem érdekli, hogy a két pápegység negatív pólusait összekötöttem-e.Ha jól olvastam, akkor az segítene, ha a két ág negatív vezetéke középen össze lenne kapcsolva.
(csak azt nem tudom, hogy ott mi történik, milyen "terhelés"nek lenne kitéve az összkötő vezeték.
Ha szinte semmi akkor elég egy nagyon vékony (0,25 mm2) is.
(A kétoldali gerinc 4mm2)Zoltán
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz jolti05 #82322 üzenetére
Az egy MOSFET-nek néz ki, ami a motort kapcsolja, esetleg PWM szabályozza, ha volt olyan funkciója.
De az úgy néz ki, mintha fordított polaritást kapott volna, egyébként ugyanis elképzelhetetlen, azonos feszültségű akku lévén, hogy kárt okozzon. Normál polaritásnál előfordul éppen, hogy D-S zárlatos lesz egy MOSFET és akkor vezet (de nagyon vezet, azaz 0 ohm), így nem ég le. Legalábbis ilyen esetben, ahol egy motor a fogyasztó, azaz nem áll elő zárlati áram.
Hacsak nem hibás a motor (forgórész / kommutátor).
Fordított polaritásnál viszont a belső diódán keresztül folyik visszirányba az áram, amin feszültség is esik, emiatt elkezd forrósodni és el is durranhat.
[ Szerkesztve ]
-
jolti05
őstag
válasz jolti05 #82244 üzenetére
Vehettem volna a fáradtságot, hogy még eggyel jobban szétszedem a szakállnyíróm.
Az új aksi eredménye: Berakva a helyére azonnal elkezd pörögni a motor, power-on LED nem világít, a panel melegszik, és szagos.
>íme egy fotó<
Szabad szemmel nem is láttam a pirossal bekarikázott "bibit".
Néhány forrpont mellett látszatja is van a melegedésnek.
Szeretném megmenteni a készüléket, de nincs meg hozzá a szakértelmem, hogy kisilabizáljam, hogy mivel pótolhatom ezt az alkatrészt (a tetején pedig, ha szerepelt is bármi, már nincs ott), így, ha van ötletetek, azt nagyon megköszönném.A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...
-
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz WinZol #82317 üzenetére
A tápegység kritikus alkatrészeinek hőmérsékletét célszerű valahogy ellenőrizni, terhelés alatt. Ventilátor pláne jó, rásegíteni, de az meg zajprobléma forrása.
A LED-szalagon eső feszültség miatt állhatott le a másik része, mivel itt minden LED tovább adja a parancsot, de valami zavar keletkezhetett az útvonalban.
Egy módszer a LED-szalaggal párhuzamosan kiépített vastagabb vezeték is, átkötésekkel. De ez nem árt a pozitív ágnak sem, a feszültségcsökkenés, vagy pláne túlterhelés mérséklésére. Keresztmetszetet viszont nem tudok javasolni, nem építettem még ilyen rendszert.
-
-
WinZol
aktív tag
válasz razorbenke92 #82314 üzenetére
Ha jól értelmezem a rajzodat, akkor a második tápvezeték csak a második szegmensre érkezik be, és az első szegmens negatívjával csak a ledszalagon keresztül találkozik eredeti felállásban?
Jelen pillanatban azon keresztül sem. (A rajz nem pont az én rendszerem, csak nagyon hasonlít).
Jelenleg a negatív póuos a két tápegységnél van összekötve.
(Leginkább egy kört képzelj el, ahol a egymás mellett van a két tápegység amiknek a negatív pólusa össze van kötve, majd innen megy a ledszalagot két irányból táplálni. Középen a találkozásnál a negatív nincs összekötve.)
A kérdés, hogy milyen vastag vezetékkel kell a két irányból jövő negatívot összekötni??????
(Ha elég egy vékony, akkor nem kell leszednem diszlécet.Remélem érthető.
A szalagok megtáplálása jó, mert ha mindkét irány egy tápegységre van kötve, akkor jól működik.
Zoltán
-
őstag
Ha jól értelmezem a rajzodat, akkor a második tápvezeték csak a második szegmensre érkezik be, és az első szegmens negatívjával csak a ledszalagon keresztül találkozik eredeti felállásban?
Akkor a gond az, hogy a két betáp negatívja között van 7méter LEDszalag, így nem pontos a negatív ágak közösítése.
Illetve amit elfelejtettem hozzátenni, hogy a stabil működéshez maximum közeli fogyasztásnál 50 ledenként javasolnak betápolni vastagabb párhuzamos vezetékről. Egyes színeknél 144 ledenként javasolják ugyanezt.
[ Szerkesztve ]
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
WinZol
aktív tag
Üdv!
Szoba megvilágítását WS2812B ledsorral szeretném megvalósítani.
Összesen kb. 14 méter (830) db led kell hozzá. (már megvan és kész)
A ledszalag teljes várható fogyasztása valahol 200W (14m x 14 W/m) környékén lesz (5V 40A)
A ledszalagot 2 db 5V 40A tápegységgel tervezem táplálni. [link]
A ledszalag felett egy gerinc tápláló kábel került kiépítésre (4mm2) mely a tápegységekből indul ki, de egymással a végeknél nincs összekötve.A ledszalagot 14 db 1 méteres darabra vágtam és egy alu sínre ragasztottam.
A ledszalag csíkok egymás után vannak elhelyezve úgy hogy egymással csak a Data van összekötve. A szakaszok + és - táplálása a gerincből történik.Kérdés:
A két tápláló kör Negatív ágának összekötéséhez elég egy 0,25mm2-es vezeték? (Sajnos azt sem tudom, hogy miért kell, miért nem elég a két táp negatív pólusának összekötése)Jelenleg nincs a két ág összekötve.
(Megpróbáltam azt hogy a két tápegység negatív kimenetét összekötöttem, úgy nem működött a string 2. része.)
Most csak akkor működi a teljes string, ha a két tápláló vezeték egy tápegységből indul.Remélem érthető voltam.
Kérdés:
- Honnan lehet tudni ezeknél a kínai tápoknál, hogy menny a tényleges biztonságos terhelés? (nem akarom felgyújtani a házat)
(rövid ideig a 200 W-os működött füst nélkül úgy hogy a konnektormál mért áram felvétele 198W volt)
Köszi
Zoltán
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #82311 üzenetére
Köszönöm, akkor jók az emlékeim.
-
törölt tag
Technikai kérdésem lenne. Ha 3db külön-külön álló induktivitást sorba kapcsolok akkor azok eredője, ahogy az ellenállása is, összeadódnak, igaz?
Rendeltem ugyan a hestore oldalán megfelelő induktivitást személyes átvétellel, de 2 munkanap után még mindig azt jelzi a rendelt darabra, hogy "a termék várakozik a kicsomagolásra".
Ugyhogy inkább vásárolnék olyan üzletben, ahol megkapom amit kérek, de ott csak 1/3 akkora induktivitás van.Vicces, hogy múlt héten rendeltem a farnell-től pár apróságot és a 3.-ik napon már a futár kézbesítette, pedig a kód szerint Belgiumból küldték a cuccot.
Valami nagyon nincs rendben a hestore rendeléssel.[ Szerkesztve ]
-
Rénszarvas24
csendes tag
válasz #85619712 #82308 üzenetére
Hát igen, de ha 1 napon belül szeretnéd megoldani, az szinte lehetetlen, itthon bármelyik pl. Bp. közelebbi boltba raktáron átvehető.... stb. semmi ilyesmi nincs sehol, sima slim tápegység mindegyik konzolba és műszakiboltba volt ezért választottam azt a megoldást mint, próbaszerencse, és rá adásul olcsón sikerült vennem, és a gondolatom sikerült teljesen egyezőek a paraméterek és a vekötések is.
(Jelzem neki )
Van zsákjában minden jó!!
-
törölt tag
válasz Rénszarvas24 #82307 üzenetére
Kiváncsi vagyok mire jut az új tulaj, ha elakad küld ide.
Az xbox-hoz mondok még jobbat, a fat xbox tápegység is jó a az E-slimhez, csak egy ilyen átalakító kell.
[ Szerkesztve ]
-
Rénszarvas24
csendes tag
válasz #85619712 #82210 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítségeket, hozzászolásokat, én nem jutottam semmire a kis kütyüvel kapcsolatban,így tovább adtam a stafétát, ide komolyabb cucc kell mint egy multival baktatni a "diodák" között de az új tulaj remélem megcsi is be tol pár infót ide hogy tanuljunk.
Thx Még 1* mindenkinek.(Ui: Ha esetleg valaki keresné a témát, Xbox 360 slim - Xbox 360 E-slim tápegység, ugyan azon elven működik!
E-slim tápom meghibásodott, nem tudtam javítani nem találtam a hiba okát, vettem egy Slim tápegységet, és kicseréltem csak a kábelcsatlakozót, mivel egyforma volt a csatlakozás belül mind a kettőnél!!) Ez volt a megoldás mivel, használtan nem lehet kapni tápot illetve újonan se vagy éppen alig ha méreg drágán.)Van zsákjában minden jó!!
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #82299 üzenetére
Dr. Szilikát és leweegee2:
Köszönöm szépen a segítséget a témában.
Így már világos, hogy mit csinál és az is világossá vált, hogy még próba erejéig sem ajánlott áthidalnom a tekercs helyét, mert akkor a bias rákerül a record-level részen lévő (nem látszik a linkelt képen már) tranzisztorra.
Szóval megvárom feltétlenül az induktivitást.
Köszönöm ismételten. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz tordaitibi #82304 üzenetére
5 V csúcs esetén 3,55 V effektív szinusz:
Feszültséggel négyzetesen arányos, változatlan ellenálláson:
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz Dr. Szilikát #82303 üzenetére
"5V/32ohm=0,15A*5V=0,78W"
Ez volt az én számolásom.
Ezt hozta ki az általad linkelt oldal. 0,78WAkkor mit rontottam el...?
Nem tőled kérdem hanem Attix70-től.Ebből 1,41-es osztással kaptam 0,54W effektív vagy szinuszost.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz tordaitibi #82302 üzenetére
Adott ellenálláson, nő a feszültség, nő az áram is, ami a teljesítményben hatványozottan jelentkezik. Illetve fordítva is.
Ezért a módosult feszültséggel kell számolni. Gyorsító kalkulátor, amit szoktam használni:
https://www.rapidtables.com/calc/electric/watt-volt-amp-calculator.html
-
tordaitibi
veterán
válasz Attix70 #82291 üzenetére
" 2,5V helyett a hangszóróra rá tud kerülni a teljes 5V feszültség.
Ez így van, ez teljesítménybe az előbbi 32 ohmmal számolva 0,78W csúcs és 0,54W effektív teljesítmény"
Ezt írtam, és így számoltam:
5V/32ohm=0,15A*5V=0,78W csúcsteljesítmény
0,78/1,41=0,54W effektív teljesítmény.
Hol, mit rontottam el?
Új hozzászólás Aktív témák
- Iphone 12 64Gb Black - Kártyafüggetlen - Karcmentes - 87% - Magánszemély
- Anbernic RG405M
- Xbox Series X Black 1TB dobozos konzol
- Fehér Villám új GAMER PC 2év garancia / NVIDIA GTX1660Super / Ryzen5 / 16GB DDR4 /
- ASUS ROG Zephyrus G14 -14" WUXGA IPS 144Hz -Ryzen 7 6800HS - 16GB - 512GB - RX 6700S 8GB - 1 év gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest