Új hozzászólás Aktív témák
-
veze
őstag
válasz
creed30 #3253 üzenetére
Igen!
ahogy Fire/SOUL/CD írta is, ha sec by sec, akkor pont ugyanolyan partició lesz mint amiről mentettetél
Egyéb esetben meg a célpartició lehet más méret, csak annyi a feltétel hogy a mentés elférjen rajta
sec by sec esetén a pipát neked kell odatenni, alapbol nem így végzi a mentést és a helyreállítást seszerk:
opsz... közben már meg is válaszolták.. -
válasz
creed30 #3253 üzenetére
"de most akkor azt írtad hogy a korábban megbeszélt módon kiírt backup simán jó arra hogy más méretű másik vinyóra is fel lehessen tenni?"
Igen."Tegyük fel csak C:-ről csinálok mentést ami 10 GB-os,akkor ezt egy másik vinyóra aminek C:-je 20 GB-os minden gond nélkül felé lehet tenni?"
Fel. -
válasz
creed30 #3251 üzenetére
Alapvetően 2 mentési mód létezik, az egyik a hagyományos (általában ez az alapbeállítás is) illetve az un. sector by sector módszer. Ez utóbbi az adott partíció/lemez összes szektorát menti, az üresekkel együtt is, így ez nagyobb méretet eredményez és ezáltal több időt is vesz igénybe. Ha egy sec by sec mentést állítanál vissza, az meghatározza a partíciók méretét is, ha egy hdd-n vannak partíciók, azokat elötte törölni kell, vagy magánál a visszaállításnál törli az adott backup/restore progi.
Hagyományos mentésnél lehetőség van a visszaállításkor a partíció méretének megváltoztatására, növelés esetén akár a teljes lemezt meg lehet adni, csökkentésnél meg addig lehet csökkenteni, amekkora a kitömörített mérete a backup-nak.
A hagyományos módszer amúgy teljesen megfelel, kevesen használják a sec by sec módszert, főleg azért is, mert vannak olyan alkalmazások, amelyek RAW adatokként mentik a backup-ot, azaz visszaállításkor a usernek kell gondoskodnia a megfelelő fájlrendszer kialakításáról.
-
veze
őstag
válasz
creed30 #3245 üzenetére
No.. már leírták Neked.
ha megvan az iso, nyisd meg ahogy írtam, előtte csinald meg a vinyóra mentést is (valami mentés.tib fájl) aztán ezt add hozzá ultraiso-vai ( fájl hozzáadása ) elmented és utána kiírod az iso-t
Bootolsz és a lemezről kitallózod a mentést és go...jókivánságok viszont és köszönöm
-
veze
őstag
válasz
creed30 #3242 üzenetére
én acronist használok és simán a bootlemezre irt backupbol tudok helyreállítani
A bootlemez .iso fájlt megnyitottam ultra isoval, beletettem a backup fájlt, elmentettem és utána kiirtam. tökéletesen működik. kiírás után automatikusan bootol, nem kellett semmivel azzá tennem -
sz.j
nagyúr
válasz
creed30 #3242 üzenetére
Szia.
Sajnos nem tudok neked válaszolni, mivel az Acronis-t nem használtam, a Todo Backup-al meg még nem csináltam helyreállítást (nem volt rá szükség), bár nálam nem DVD-re hanem külső lemezre, ill. a belső egyik partíciójára lett mentve a system.
Remélem, hogy lesz itt majd olyan fórumtárs aki válaszolni tud neked.
Addig is Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Újévet Kívánok neked és az összes PH-s fórumozónak!
-
válasz
creed30 #3088 üzenetére
"Pl egy 8.7 GB-os lemezre kiírt boot fájlal + a 3 vagy 4 részre darabolt Mybackup.tib-el minden gond nélkül egyszeri menetben helyreállítható lenne DVD-ről a rendszer?"
Igen. Bocsesz, de azért nem válaszoltam külön erre, mivel korábbi hsz-omban megválaszoltam a kérdést. -
válasz
creed30 #3085 üzenetére
Ha DVD-re kerül a mentés, azt mindenképpen szeleteltetni kell, 2G darabokra, mert DVD ISO fájlrendszerben (Nem képfájlra gondolni)ekkora lehet egy fájl maximális mérete. Azért kell, ISO fájlrendszerben kiírni a DVD-t, mert azt támogatják a szoftverek, míg pl az UDF-et(aminél lehet 2G-nél nagyobb fájl is) azt nem (általában). Nem véletlen, hogy ha UDF-ben írsz ki egy lemezt, akkor az íróprogik egy része figyelmeztet, hogy XP-nél korábbi OS-ek egyáltalán nem tudják olvasni. Szóval szeletelj és ISO fájlrendszerbe írni és próba.
(Úgy biztosan mennie kell a dolognak, mert már nem egyszer készítettem usereknek ilyet, mid Paragonnal, mind Acronissal) -
Kernel
nagyúr
válasz
creed30 #1662 üzenetére
Pedig nem is vagyok "számteknikus", főleg amikor inkognitóban tévészerelőként járom gyanútlan emberek otthonait.
Szóval, ezek valójában bárki által elsajátítható dolgok, néha hosszabb leírni, mint elvégezni.
A Win98-at nem kell helyettesíteni, az így elkészített DOS-alapú CD vagy DVD bármilyen partíció visszaállítására, sőt mentésére (persze utóbbit csak HDD-re) is alkalmas. Teljesen mindegy, milyen operációs rendszer, fájlrendszer, illetve adatok vannak a merevlemezen.
Hogy egy Win98 setup CD DOS-magját választottam, részletkérdés. Lényegében ez egy DOS bootfloppy, ami be van építve a gyári Win98 CD-be, elég univerzális, sokmindenre használható. Külön szolgáltatása (a régebben közismert boot-floppyhoz képest), hogy indulásnál még egy HDD/CD választómenüt is felkínál (5. kép), ez egy JO.SYS nevű fájlnak köszönhető.
Tehát itt a DOS csak a Ghost futtatókörnyezetét képezi, oprendszer. Viszont a Ghost ettől függetlenül NTFS, vagy bármilyen partíciót kezel, mivel ez a képesség a Ghost.exe programba van beépítve.
A próbákat elvégeztem egyrészt virtuális gépen, ami a képeken is látható (VMware) és az ISO fájlokat úgy használja, mintha lemez lenne. A Ghost mappa mellé *.gho image fájlt is elhelyeztem, amit a virtuális gépre fel is írtam. "Valódi" gépen annyit csináltam, hogy újraírható CD-re tettem, de a Ghost betöltődése után kivettem a lemezt és beraktam helyette egy DVD-t. A Ghost rendesen "látta" rajta a fájlokat, a merevlemezt ezúttal nem akartam felülírni vele.
De ha letöltesz egy Hiren's boot-CD ISO-t (9.8 az aktuális verzió) azon egyrészt DOS és MiniXP is van (utóbbi egy WinPE alapú oprendszer), a Windows programok között pedig a Ghost32 is megtalálható.
Ezt DVD-re is fel lehet írni, az ISO maga csak 160 MB, úgyhogy előbb bele lehet még olvasztani egy-két Ghost image fájlt is. Elvégezhető vele a mentés is, HDD-re.
A Hiren's boot-CD használata illegális, amennyiben a rajta található programok licenszével nem rendelkezik valaki, a rend kedvéért hozzá kell tenni. Ezt én nem tudhatom, hogy itt ki, milyen licenszekkel rendelkezik. A lemez letöltésében sem segíthetek, segít a Google.
-
Kernel
nagyúr
válasz
creed30 #1659 üzenetére
Hogy nem lehet, azért az túlzás, számítástechnikában ilyen kijelentéseket tenni eléggé kockázatos. Ghost 8.5-tel nekem működik, DOS-ban, CD/DVD-n.
Ghost 11.5-tel (ez van most az aktuális Hiren's CD-verzión) nem megy, mivel tallózáskor nem akarja látni a CD tartalmát.
Megnéztem az Acronis DOS változatát is, ez egy atis.exe nevű fájl, amit a Hiren's boot CD-ről is ki lehet menteni. Ugyanez a gond vele: amikor szeretnék visszaállítani bármit, optikai meghajtó nem látszik, így csak merevlemezről lehet tallózni. Annak ellenére, hogy be volt töltve a megfelelő DOS driver. De mentést tudtam csinálni, merevlemezre.
Ghost-nál ilyen probléma nincs. A Windows 98 boot-CD indítószektorát használtam, ez egy floppy méretű image, ami a DOS-t és a CD-drivert tartalmazza, ugyanakkor DVD-kompatibilis. Mivel egy DVD-meghajtó firmware remélhetőleg eleve úgy van kitalálva, hogy DOS-ban kompatibilis legyen a szabvány CD-meghajtókkal, inkább az optikai SATA-porttal lehet gond, de ahhoz is van driver (gcdrom.sys). HDD SATA-port nem gond, amennyiben az a BIOS-ban IDE-kompatibilis módra van állítva, vagy PCI SATA-kártyát használ valaki (az pedig kompatibilitási okból szabvány SCSI-nak mutatja magát a BIOS felé, így a DOS is látja).
Tehát a Windows 98 CD-szektort lementettem (IsoBuster), majd megnyitva (WinImage) a rajta lévő DOS fájlok közül módosítottam:
config.sys
autoexec.bat
findcd.exeHozzáadtam:
mouse.com (egér nélkül kényelmetlen lenne a Ghost a használata, de lehetséges)
mouse.ini (ezt nem jó kihagyni, mert floppyra ugyan megírná a mouse.com maga is, de CD-n íráshiba lesz emiatt)Töröltem:
extract.exe (helyhiány miatt)
Végül az egészet összeraktam a PowerISO programmal, CD gyökerérében elhelyeztem egy GHOST mappát, abban egy GHOST.EXE fájlt.
-
Kernel
nagyúr
válasz
creed30 #1657 üzenetére
DOS Ghost-tal megoldható, sőt talán mégjobb DVD nélkül, a laptopoknál is bevált módhoz hasonlóan, merevlemezen tárolt image segítségével.
Én egyszer kialakítottam egy olyan rendszert, hogy volt egy külön DOS partíció legelől, bootmenüből lehetett választani. A Ghost parancssori opcióit felhasználva volt egy olyan menüpont is (ezt neveztem el "Auto restore"-nak), ami nem csak azonnal elindította a programot, hanem automatikusan felülírta a 2. partíciót 4. partíción tárolt akármi.gho fájlból. Megfelelő paraméterezéssel azt is be lehet állítani, hogy a Ghost kérjen-e még egy utolsó megerősítést, vagy írja rögtön.
A fotón azért látszik két XP, mert nyilván két XP volt (a 2. és 3. partíción).
-
Tosee
őstag
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
creed30 #1634 üzenetére
Chkdsk-ről: MS
"A Chkdsk (Chkdsk.exe) a kötetek hibáinak vizsgálatára szolgáló parancssori eszköz a fellelt hibák kijavítását is megkísérli. A Chkdsk például ki tudja javítani a hibás szektorokkal, elveszett fürtökkel, kereszthivatkozott fájlokkal és könyvtárakkal kapcsolatos hibákat."
Mi a gond vele, miért nem indul nálad? Kétféle módon is el lehet indítani: Sajátgépben jobb gombbal rákattintasz a merevlemez valamelyik partíciójára, aztán Tulajdonságok - Eszközök - Ellenőrzés, két pipa be, OK, Igen, újraindítás.
Vagy XP telepítőlemez bootolós módban elindít, első képernyőn Helyreállító/Javítókonzol (R vagy J), 1-es, enter, jelszó, enter, utána chkdsk /F /R. -
lúzer
veterán
válasz
creed30 #1562 üzenetére
szerintem érdemes a C-t menteni ilyenkor is
amúgy minimum:
docu..end..settings
windows
program files\win mappák + common files
mappák + gyökérfájlokszóval már mindegy!
pár nagy gamét persze ki lehet zárnide a telepített progik miatt necces, ha utána telepítesz azt bukod
szerintem érdemes menteni:
1 alaprendszert
1 viszonylag friss és kitűnő állapotot - kb. havonta vagy nagy tepítés utánengem ez már párszor megmentett
-
lúzer
veterán
válasz
creed30 #1551 üzenetére
mentsd le MINDENKÉPP mégegyszer a vinyóra, másik partícióra
utána ellenőrzés!a mentést tudod ellenőrizni a validate backup archive funkcióval!
megmutatod neki a tib fájlt, és ellenőrzinem kell szórakozni a d-vel, egyébként minden adatot elbuksz rajta
és mindig ellenőrizd a tib-et, ne legyen meglepi -
lúzer
veterán
válasz
creed30 #1546 üzenetére
van egy helyi hálózat több géppel, az acronis boot cd látja a többi gépet, oda is, onnan is lehet menteni, visszaállítani
clone disk - szerintem 2 vinyó kell, egyiket átklónozza a másikra, ezt nem próbáltam még, ezt jelenti, nem az optikai meghajtót.
a nero-t most meg nem mondom, nekem akkora a mentésem, hogy csak pendrájvon fér el, ha gondod van esetleg nagy fájllal, becsomagolod winrarral, vagy bármi mással, abban darabolhatod.
de asszem ISO fájlrendszerben van csak korlát, ha UDF fájlrendszert használsz, abban nincs a 2 GB korlát! -
lúzer
veterán
válasz
creed30 #1543 üzenetére
dvd-re közvetlenül nem próbáltam
még ghost-al igen, tud írni dvd-tén merevlemezre mentek, aztán hálózaton másolom még másik gépre is a biztonság kedvéért, most így csinálom
kisebb az esélye a vinyóhalálnak mint annak hogy valami szétcseszi a rendszert, de mondom, megvan más helyen isacronis egyébként hálózatot is lát, onnan is lehet visszaállítást csinálni, meg menteni!
----------------
másik vinyóra simán vissza lehet másolni, xp-t legalábbis
vista alatt szívtam, átmásolta, el is indult, de valahova nem tudott írni, jogosultságért visított a bejelentkezés közben, nagyon nem foglalkoztam vele, csak próba voltrádugtam a gépre a friss vinyót, minimum 2 partíció, második partícióra az image felmásolása, majd ez a vinyó a gépbe mint fővinyó, acronis cd boot, és első partícióra visszaállítás.
xp és w2000 alatt ez simán megy, próbáltam, komplett rendszert klónoztam már így, melóban ezek voltak, mostanában van csak vista -
ANT
őstag
válasz
creed30 #1534 üzenetére
Az "At risk" az alapállapot, azér' sípol, mert nincs mentésed a partícióról. Tasks/One Time Backup alatt tudsz mentést csinálni, tetszőleges lemezre/partícióra.
A helyreállító lemez egy "Recovery disc" nevű ISO fájl, ami kb. 190 MB. Ezt kell kiírnod CD-re, amiről majdan bootolni tudsz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- 102 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- Beszámítás! Dell Optiplex 5060 TWR számítógép - i5 8500 16GB DDR4 256GB SSD 500GB HDD UHD630 WIN10
- Samsung Galaxy S25 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad 40AF + Lenovo 135W + Lenovo USB-C kábel (hybrid) DISPLAYLINK
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest