Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz creed30 #1662 üzenetére

    Pedig nem is vagyok "számteknikus", főleg amikor inkognitóban tévészerelőként járom gyanútlan emberek otthonait. :) Szóval, ezek valójában bárki által elsajátítható dolgok, néha hosszabb leírni, mint elvégezni.

    A Win98-at nem kell helyettesíteni, az így elkészített DOS-alapú CD vagy DVD bármilyen partíció visszaállítására, sőt mentésére (persze utóbbit csak HDD-re) is alkalmas. Teljesen mindegy, milyen operációs rendszer, fájlrendszer, illetve adatok vannak a merevlemezen.

    Hogy egy Win98 setup CD DOS-magját választottam, részletkérdés. Lényegében ez egy DOS bootfloppy, ami be van építve a gyári Win98 CD-be, elég univerzális, sokmindenre használható. Külön szolgáltatása (a régebben közismert boot-floppyhoz képest), hogy indulásnál még egy HDD/CD választómenüt is felkínál (5. kép), ez egy JO.SYS nevű fájlnak köszönhető.

    Tehát itt a DOS csak a Ghost futtatókörnyezetét képezi, oprendszer. Viszont a Ghost ettől függetlenül NTFS, vagy bármilyen partíciót kezel, mivel ez a képesség a Ghost.exe programba van beépítve.

    A próbákat elvégeztem egyrészt virtuális gépen, ami a képeken is látható (VMware) és az ISO fájlokat úgy használja, mintha lemez lenne. A Ghost mappa mellé *.gho image fájlt is elhelyeztem, amit a virtuális gépre fel is írtam. "Valódi" gépen annyit csináltam, hogy újraírható CD-re tettem, de a Ghost betöltődése után kivettem a lemezt és beraktam helyette egy DVD-t. A Ghost rendesen "látta" rajta a fájlokat, a merevlemezt ezúttal nem akartam felülírni vele.

    De ha letöltesz egy Hiren's boot-CD ISO-t (9.8 az aktuális verzió) azon egyrészt DOS és MiniXP is van (utóbbi egy WinPE alapú oprendszer), a Windows programok között pedig a Ghost32 is megtalálható.

    Ezt DVD-re is fel lehet írni, az ISO maga csak 160 MB, úgyhogy előbb bele lehet még olvasztani egy-két Ghost image fájlt is. Elvégezhető vele a mentés is, HDD-re.

    A Hiren's boot-CD használata illegális, amennyiben a rajta található programok licenszével nem rendelkezik valaki, a rend kedvéért hozzá kell tenni. Ezt én nem tudhatom, hogy itt ki, milyen licenszekkel rendelkezik. A lemez letöltésében sem segíthetek, segít a Google.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés