-
IT café
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
wolfman
veterán
Sziasztok!
Rettentő gáz kérdés lesz, de hogyan lehet tartományban szereplő számokat kivonni egy cellában található számból? Azt hittem tudom, de mégsem akaródzik.Adott Egy táblázat ahol tételek vannak felsorolva egymás alá, majd melléjük az áruk. Ezek alatt az összérték szummázva. Eddig ok, de pár tétel ára nem kell a végösszegbe, így eggyel alá ki szeretnék vonni pár cella értékét a végösszegből. Bárhogy is próbálkoztam, hogy azt hittem jó lesz, nem lett az, #ÉRTÉK végeredményt kapok.
Még pontosabban: D5-D6, D23-D28 cellák értékeit szeretném kivonni a D32ben található végösszegből.Egyszerű számokkal működik, de ha cellákra hivatkozom, hibás lesz.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
tzimash #36344 üzenetére
Szia!
A parancsgomb makrójába az elején írd be ezt a sort:
Application.EnableEvents=FalseAz utolsó sor pedig legyen ez:
Application.EnableEvents=True"Alapértelmezett értékként" lehet, jobb lenne a 0 vagy egy betű, amit mindenképpen meg kell változtatni. Hiszen ha 1 a beírt érték, amire azt írod, hogy legtöbbször azt kell beírni, akkor nem fog lefutni a makró.
Üdv.
-
tzimash
őstag
válasz
Delila_1 #36336 üzenetére
Már majdnem jó, egy fontos paramétert elfelejtettem leírni a kérdésem felvetésekor.
Az E3-as cellának a gombhoz rendelt makró a futása végén ad egy 1-es értéket (amolyan alapértelmezett érték gyanánt, mivel legtöbbször amúgy is egyest kell beleírni, de vannak kivételek néha).Emiatt változik a cella tartalma... és indul újra a makró.
Ha nem állíttatom 1-esre az E3-at, akkor ott marad az előző érték az E3-ban, ez amiatt nem tetszik, mert ha ugyanazt az értéket kell oda beírnom egymás után, akkor nem változik a cella tartalma így nem fut le a makró -
Fferi50
Topikgazda
válasz
fricc_ #36340 üzenetére
Szia!
A B3 képletében legyen abszolút az A oszlop, azaz $A3. Ezután a B oszlopban húzd le a képletet. Majd kijelölöd B4-től lefelé a cellákat. Másolás. C3 cellát kijelölöd. Irányított beillesztés, a panelen bejelölöd a képletet és a transzponálást.
A B oszlop képletes celláit utána kitörölheted.Üdv.
-
fricc_
tag
Sziasztok!
Excel 2016-ot használok.
Meg tudnátok mondani, hogy lehet megcsinálni a következőt?Adott egy oszlop adatokkal mondjuk A4-től A24-ig.
Van egy képletem ami a táblázat felső sorában számol B3-tól Y3-ig, úgy hogy a B3-ba az A4-el végez műveletet a B3-ben az A5-el stb.
Hogyan tudnám ezt "jobbra" másolni hogy a képlet helyes maradjon?Biztos van erre egy szakkifejezés amit ha ismernék valószínűleg meg is lenne a megoldás :-)
-
jackal79
aktív tag
Sziasztok! Lenne egy problémán, ami szerintem egyszerűen megoldható, de sajnos én nem tudom rá a megoldást.
Diagrammos kimutatást szeretnék készíteni.
Adott egy táblázat, amiben 2 adat fontos a kimutatás szempontjából. Az egyik a havi kiadás a másik a havi bevétel.
Diagrammot meg tudom csinálni, hogy az X tengelyen mutatja a hetek sorszámát, az Y mutatja a kiadásokat viszont a bevételeket nem tudom belevarázsolni.
Az adatok kijelölésénél lehetőség van Adatsor neve, Xés Y érték kijelölésre.
Köszi -
Delila_1
veterán
válasz
tzimash #36335 üzenetére
A laphoz rendelve
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Address = "$E$3" Then CommandButton1_Click
End SubSzerk.:
A lap ScrollArea tulajdonságánál megadhatod a bejárható területet: $B$3:$E$3. Csak a 2 kiemelt cellában tud majd mozogni, mert a lapvédelemnél a zárolt cellák kijelölését nem engedélyezed.
A B3 bevitelnél a jobb-, az E3-nál a bal nyilat használd!
-
wednesday
őstag
Sziasztok!
Olyan feladatot kéne megoldanom, hogy van 2 tábla adatokkal (18 ezer sor) Az egyezéseket kéne kiszűrnöm. Mindegyik tartalmaz azonosító számokat, ami alapján mehetne a párosítás. Simán sorba rendezni nem tudom, (és arra egy HA függvény, pl: A1=C1; "egyezés") mert, mivel vannak eltérések, nem mindig az a szám következik értékben egy növekvő sorrendnél.
Nem vagyok egy nagy Excel guru, azért kérdem.
Válaszokat előre is köszönöm.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
tzimash #36331 üzenetére
Szia!
A gombot egérklikkel vagy a hozzárendelt makróval lehet működésbe hozni. Kurzort nem lehet úgy rátenni, hogy utána "benyomható" legyen.
A két fehér mező milyen módon jön létre? Két cella? Ha igen, akkor azt kell kitöltésnél előírni, hogy a második cella entere után egy egérklikk a gombra.
Makróval meg lehet tenni, hogy a második cella megváltozása esetén automatikusan induljon a gombhoz rendelt makró is - ilyenkor egy enter vagy a cellát más módon megváltoztatva a változtatás is elég. A munkalap change eseményéhez kell rendelni a makrót, ami "benyomja" a gombot.Üdv.
-
Pakliman
tag
válasz
Dark Archon #36329 üzenetére
Szívesen
-
-
Pakliman
tag
válasz
Delila_1 #36325 üzenetére
Ismerem ezt a dolgot, csak azt bátorkodtam jelezni, hogy nem a makró lesz az, ami a tényleges megoldást hozza az ilyen emberek ellen, hanem az, ha ráveszik valamilyen formában, hogy igenis vegye tudomásul, más is szeretne (muszáj
) dolgozni az adott táblázaton, figyeljen oda jobban.
Én is rengeteget szívok az ilyen emberek miatt, csak sajnos az feletteseim sz..nak rá
Volt olyan, hogy a munkahelyi gépén megnyitotta, aztán elment haza! (a gépeket általában csak hétvégére kapcsoljuk ki).
Ezért tettem OFF-ba a hozzászólásomat -
Ghoosty
őstag
válasz
Dark Archon #36320 üzenetére
"A 1. megoldás elvét ugyan értem, de összefűzni sem tudok."
Biztos, hogy ugyanazt értjük összefűzés alatt? Ha képletet írhatsz be, akkor összefűzni is kell, hogy tudjál.
=A1&B1
vagy=ÖSSZEFÜZ(A1,B1)
Amúgy Pakliman megoldása tetszik a legjobban.
-
Delila_1
veterán
válasz
Pakliman #36324 üzenetére
Feltöltök egy fájlt.
A Warning makróThisWorkbook.Close SaveChanges:=True 'False
sora a 40 mp elteltével menti, és bezárja a füzetet.
Ha azt akarod, hogy felelősségre vonják a delikvenst, írd át, legyen a sorThisWorkbook.Close False
Ekkor mentés nélkül záródik be a füzet.
-
Pakliman
tag
válasz
Delila_1 #36323 üzenetére
Ez egy szuper megoldás... lenne... csak az a baj, hogy pont az ilyen emberek becsukják a laptopot stb. és a továbbiakban nem foglalkoznak vele.
Így viszont csinálhat bármit az excel, a munkafüzet bizony nyitva marad
Az automatikus mentés és kilépés vagy mentés nélkül kilépés viszont működhet felettesi engedéllyel (persze ezután jönnie kellene a renitens delikvens felelősségre vonásának). -
Delila_1
veterán
válasz
Ada Wong #36318 üzenetére
Makróval egyszerűen megoldható.
A ThisWorkbookba ezt tedd:
Private Sub Workbook_Open()
Start
End SubEgy modulba pedig:
Sub Start()
Application.OnTime Now + TimeValue("00:00:40"), "Riado" '*********
End SubSub Riado()
Dim v
Beep
Workbooks("Idozito.xls").Activate
v = MsgBox("Használod a füzetet?", vbYesNo + vbQuestion)
If v = vbNo Then
ActiveWorkbook.Save
ActiveWindow.Close
Else
Start
End If
End SubA csillagokkal jelzett sorban állíthatod be, milyen időközönként kelljen ráklikkelnie a renitens dolgozónak. Most 40 mp-enként kapja a felszólítást.
-
Pakliman
tag
válasz
Dark Archon #36321 üzenetére
-
válasz
Dark Archon #36320 üzenetére
Na, azt kibogarásztam fórumokból, hogy valahogy így működne:
=IF(COUNTIF(A1,"*homok*"),A1,"")
Csak a képlet hibás.
Vagy így:
=IF(COUNT(FIND("*homok*",A1))>0,A1,"")
De ez is hibás. Tök fura, mert egyébként pont 2010-es fórum.
-
válasz
Ghoosty #36317 üzenetére
Pont az kellene, bármelyik feltétel teljesülése esetén kiadja a sort. Ha először egyikre, aztán a másikra szűrök, nem marad találat, mert a "sóder" vagy "homok" sosincs ugyanabban a mezőben, vagy ez vagy az van. Ráadásul nem önmagában van, megelőzheti és követheti más szöveg ugyanabban a cellában.
Tulképp az kellene, amit a Commander tud, ha kereséskor beírom, hogy *homok*.* *sóder*.*, akkor kiadja a homok és a sóder kifejezéseket is tartalmazó file-okat. Nem hittem volna, hogy Excelben ennyire macerás több feltétel megadása.
A 1. megoldás elvét ugyan értem, de összefűzni sem tudok.
A 2. megoldás szimpatikus, de a függvény valamiért nem jó, nem fogadja el. Ha csak úgy natúr megpróbálom, hogy:
=HA(F131="homok"; "True"; "False")
akkor is False, mivel nem önmagában van.Nincs valami joker karakter? Excel 2010-et használok egyébként.
-
Pakliman
tag
válasz
Ada Wong #36318 üzenetére
Szia!
Van rá "megoldás", de én (saját tapasztalat) nem ajánlom: ez a "Munkafüzet közössé tétele és védelme" (O2010 alatt így hívják a menüpontot.)
Kollégáimmal sokat szívtunk miatta, rendszeres volt a fagyás + adatvesztés (több ezer képletet tartalmazott), ezért egy idő után megegyeztünk a "ha a másik végzett, akkor jövök én" módszerben.Az elfelejti bezárni ellen csak szankcióval lehet védekezni
A Dropbox-ot nem ismerem (nálunk tiltva van), viszont a hálózatunkon lévőknél mindig jelzi, ha valakinél már meg van nyitva SZERKESZTÉSRE. Kiírja a felhasználó nevét is. Ennél több nem hiszem, hogy kell.
"- ha már meg van nyitva, ne kérdezzen rá, hogyan akarjuk megnyitni, hanem eleve csak olvasásra legyen hajlandó?"
VBScript-ből vagy egy saját makrókat tartalmazó munkafüzetből (ami minden excel indításkor betöltődik) kell indítani a munkafüzet megnyitását.
Pl.:Workbooks.Open fileName:=Mappa & "\Közösen használt.xlsm", ReadOnly:=Not bMárNyitvaVan
-
Ada Wong
újonc
Sziasztok!
Nem igazán tudom, hogy jó helyre bököm-e be a kérdésemet, de azért bízom benne, hogy itt is kaphatok segítséget.
Olyan problémába ütköztem, hogy van egy excel táblázat a Dropboxban, amit ketten használnak. Az egyik felhasználó napi szinten dolgozik a táblázatban, de néha a másiknak is dolgoznia kell belőle (hetente kb. 3x). A táblázat igen nagy, tele van hivatkozásokkal, adatbázisokkal, függvényekkel, kimutatásokkal, kiskutya fülével - mindennel, mi szem-szájnak ingere.
A probléma alapját 1. számú felhasználó jelenti, aki szinte mindig elfelejti bezárni a laptopján a táblázatot, és úgy hagyja a laptopot (kinyitva, kocsiban, asztalon stb. órákra). A 2. számú felhasználó szeretné megnyitni a táblázatot és az 1. által felvitt adatokkal dolgozni, de mindig konfliktálódik. Az excel ugyan feldobja a kérdést, hogy olvasásra akarja-e megnyitni, de mivel szerkeszteni is kell benne, ezért ez az opció nem játszik.
Ilyenkor mindig fel kell hívnom emberünket (1.-est), hogy lépjen ki a táblázatból, mert más is akar benne dolgozni. Telefonban rávágja, hogy kész van, lehet vele melózni, de ugyanúgy konfliktálódik a 2. számú kolléga, mert az 1. elfelejtette bezárni mégiscsak. Nekem meg szaporodnak a "conflicted copy"-k, amiket hasonlíthatok össze az eredeti fájllal és törölgethetem őket. Szóval van baj, nem kevés
Dropboxnál sajnos az üzleti csomag sem tartalmaz megoldást erre a problémára, nem számoltak a mi felhasználási szokásainkal
Az lenne a kérdésem, hogy az excelnél van-e lehetőség olyan beállításra, hogy:
- ha már 1x meg van nyitva, ezt jelezze valahol (mit tudom én: behajtani tilos tábla);
- ha már meg van nyitva, ne kérdezzen rá, hogyan akarjuk megnyitni, hanem eleve csak olvasásra legyen hajlandó?
Igazából ez a második lehetőség vonz nagyon, szóval ha ezt be tudnám állítani, akkor nem lenne több maceraElőre is köszönöm a válaszokat, egyéb tippeket
-
Ghoosty
őstag
válasz
Dark Archon #36316 üzenetére
Ráraksz egy autofiltert és rászűrsz az egyikre, majd a másikra és akkor pont azokra lesz szűrve, ami mind a 2 feltételnek megfelel.
Ha esetleg félreértettem és a feladat a két feltételből legalább az egyik teljesüljön, akkor azt egy segédoszloppal tudod megcsinálni.
1 megoldás: C oszlopa összefűzöd az A és B oszlop tartalmát, majd mikor szűrsz, akkor text filter>contains és azon belül beállítod, hogy vagy egyik, vagy másik legyen benne
2. megoldás: C oszlopba beírsz egy IF függvényt=If(A2="sóder","True",if(b2="homok", "True"))
Aztán rászűrsz C oszlopban a "True"-ra."Avagy adott oszlopból mutassa pl. a "homok" és a "sóder" kifejezéseket tartalmazó sorokat is?"
Az 1 megoldás, pont jó erre is.
-
Hali!
Azt hogyan tudom megcsinálni, hogy mondjuk "A" oszlopból kiszűrök adatokat, "B" oszlopból is kiszűrök adatokat, de mind a két feltételt tartalmazó sorokat mutassa?
Avagy adott oszlopból mutassa pl. a "homok" és a "sóder" kifejezéseket tartalmazó sorokat is?
Köszi,
-
lumpy92
aktív tag
Sziasztok!
Excelben sokszor kell céges mintára formázott előfejjel, előlábbal, logóval ellátott módon nyomtatnom.
Az lenne a kérdésem, hogy az oldalbeállítást nem lehet-e valahogyan sablonnak lementeni, vagy legalább másolni egyikről a másikra. Rengeteg idő elmegy azzal, hogy ezt mindig beállítgassam.
Ha az összes munkalap kijelölése után állítom be az oldalbeállítást, akkor is van amelyikre érvényes lesz, de van hogy újra be kell állítsam.
Előre is köszi a tippeket!Üdv, lumpy92
-
penteka12
csendes tag
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni abban a dologban, hogy az MsExcel 2013 fagy. Időnként, naponta 2-3x. Természetesen legális verzó.
Ezeket csináltam eddig:
Újraraktam, aztán a 2016-al is próbálkoztam.
CCleaner-rel töröltem amit lehet.
Az excel beállításokban beállítottam, hogy 5 percenként mentsen, hogy a megnyitáskor a másolati példányt helyben tárolja és ne hálózaton.
A pluszban betöltött addon-okat letiltottam.
A videókártya gyorsítás használatát is letiltottam
Mivel a fájlokat hálózatról nyitják meg ezért gyanakodtam hálózati hibára is. Így kicseréltem a hálókábelt és másik portra dugtam a switch-ben.
Memóriát memtest-el ellenőríztem, a gép stabilitását meg tesztprogival.
A többi gépen is hálózatról nyitják meg a fájlokat és azoknál nincsen gond.
Az oprendszer win10pro. Természetesen legális.
A vicces az egészben, hogy semmilyen más progi használatakor nem fagy le, de ha az excel is meg van nyitva, akkor random lefagy.
A gépet még nem raktam újra, mert pár spec program van rajta, amikhez csak külsősök nyúlhatnak. Ezek semmilyen kapcsolatban nincsenek az excellel. (Nincs beépülő addon)
Minden ötlet, segítség jól jönne, mert már elfogyott minden ötletem. A google sem segített. A MStech oldal meg végképp......köszi
üdv Ádám -
Dr V
őstag
Sziasztok!
Az alábbi képen látható diagramot szeretnék készíteni. Ez egy vízszintes, lépcsőzetes diagram lenne, amelybe a pontos érték ugrásszerűen változna a hozzátartozó határértékhez.
Hogyan tudom megvalósítani? egyelőre nem találtam rá megoldást, igazából a rendes nevét se tudomKöszönöm
-
Ghoosty
őstag
válasz
LeG3Nd #36308 üzenetére
Ha számformátumú a verziószám, akkor szerintem a legegyszerűbb egy pivot táblát készíteni, a verzió számra meg beállítani, hogy a maximális értékét adja vissza.
A linket mellé nem tudom közvetlenül berakni, szerintem makro kell hozzá, de talán más okosabb és tud mondani valamit.Ha az is elég, hogy a link felirat jelenjen meg, mert mondjuk ki van írva a teljes hozzáférési út, akkor a következőt tudod használni.
A példád esetében beszúrsz egy oszlopot az A oszlop elé, ez lesz mondjuk ID oszlop.
minden cellába összefűzöd a szín és verzió kombinációját pl=b2&c2
Utána a pivottábla mellé meg beírod a következő képletet a c oszlopba.
Nálam, mikor teszteltem a 4. soban volt az első adat, Ami a te példádban a E2-es cella, az nálam egy másik oldalon az A4-es.=INDEX(Sheet1!D:D,MATCH(A4&B4,Sheet1!A:A,0))
-
LeG3Nd
tag
Sziasztok!
A feladatom hogy egy rajztárat rendezzek, a rajzok ömlesztve vannak egy mappában, mindegyikből több különböző verzió. A cél egy olyan szűrés, hogy mindegyik rajzból csak az utolsó verziót lehessen látni egy másik munkalapon vagy még jobb ha egy másik munkafüzetben. A képen nagyon egyszerűen megmutatom hogy szeretném ha az egész működne.
Előre köszönöm a segítséget
-
andreas49
senior tag
Hali,
Kb. 2 hete (lehet, hogy frissítés volt?) nem vált át a pl. A1-A5 kijelölt rész jobb alsó sarkánál az egér mutató szálkereszté és így nem tudom lehúzni a kijelölt részt. Újra telepítettem az Office 2016 programot, de semmi változás.
Kipróbáltam a LibreOffice táblázatkezelőjét, ott működik, tehát nem valószínű, hogy egér probléma lenne.
Van esetleg valakinek ötlete?
Köszi előre is. -
Repe
csendes tag
Sziasztok !
Valaki tudna segíteni nekem hogy tudnék adatokat importálni mondjuk erről az oldalról(http://www.eredmenyek.com/merkozes/Qy5fAYuM/#osszefoglalas)? Az egymás elleni fülről táblázatostul ahogy ott megjelenik? Köszönöm előre is
-
Delila_1
veterán
Szia!
A Beszúrás menüben táblázattá alakítod a naplódat, és ebből készíted a diagramot. Ezzel eléred a rugalmas terület-kezelést.
Mivel a táblázattá alakított tartomány új sorai öröklik a fölöttük lévő sorok formátumait (képleteit, érvényesítéseit), az egyes oszlopokra feltételes formátumot tennék az x érték fölötti (alatti) cellák színezésére.
-
HREH
senior tag
Sziasztok!
Van egy ilyen bénácska vérnyomásnaplóm, de a célnak megfelel
Kérdésem az lenne, hogy diagramot hogyan tudnék úgy létrehozni, hogy mindig frissüljön az újonnan bevitt adatokkal? Jelen esetben mindig be kell lépnem a diagramnál az adatforrás kiválasztása részbe, majd átírni a tartományt, ami elég kényelmetlen.
Biztos pofonegyszerű, csak hirtelen nem tudom, merre keressem a megoldást...Köszönöm előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 1TB SSD Quadro T1000 W11
- 121 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HyperX Cloud Alpha 2 Wireless + HyperX Cloud Alpha 2 Olvasd el
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest