Új hozzászólás Aktív témák

  • Patice

    Topikgazda

    válasz Ribi #35135 üzenetére

    4k még egészen új dolog. Amíg ki nem jönnek az első filmek BD4K-n, addig minden kb. csak ezt fogja tudni.
    HEVC kódolásról azt olvastam, hogy nem is biztos, hogy a GPU-kban lesznek fix funkciós egységek, mert GPGPU eljárással - szoftveresen - elég jól implementálható a gyorsítás, így nincs szükség a fix hardveres gyorsítóra. A GPU-kat ugye afelé terelik, hogy a számítási kapacitásuk általános feladatokra is felhasználható legyen. A legutóbbi konzolok IGP-i is a mély integrációra lettek építve, csak a szoftverek eddig ezt nem támogatták olyan jól. Ezért forszírozza az AMD is a HSA-val, hogy mindenkinek ugyan az a környezet álljon a rendelkezésére a megfelelő programozáshoz.

    Ergó ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy a jövőben nem lesznek többé olyan IGP-k, VGA-k melyek csak a képet fogják számolni. A HEVC dekódolás is szinte csak szoftveres lesz, amire a CPU és a GPU egyszerre lesz befogható és így összeadódik a két egység teljesítménye. Így jobban skálázódhat majd a gép, alacsonyabb lehet a fogyasztás és/vagy hatékonyabb az energiagazdálkodás.

    (#35136) bajnokpityu:

    Konkrétan ebben közel olyan erős a GPU (tudtommal), mint egy mostani HD4600-as IGP. OK, ez sem olyan erős még, mint az AMD integrált megoldása, de nem is annyit fogyaszt.

    Más részről a méltán népszerű J1800/J1900/J2900-as ITX lapok Bay Trail központi egysége az Ivy Bridge IGP-jét örökölte meg, amiről tudjuk, hogy nem annyira pontos a 23,976 rajta, mint a Haswell esetében.

    Braswell-ben már a Haswell utáni IGP van, ami így már vélhetően tudja legalább ugyan azt a pontosságot, mint a Haswell.

    Ezért SZERINTEM tökéletes HTPC alap lesz ez az architektúra. Keveset fogyaszt, passzív hűtésű, lesz DC tápos verzió is, stb.

    (#35137) sb:

    Haswell alatt szerintem már koránt sem olyan vészes a támogatottság, mint mondjuk a Sandy Bridge, vagy Ivy Bridge idején. Amúgy szerintem ezeket a bug-okat is az okozta, hogy hardveresen az Intel IGP-k jóval el voltak maradva az AMD megoldásaihoz képest.

    De, ezt a hátrányt az utóbbi kb. 2 évben az Intel (szerintem) ledolgozta, sőt a legfejlettebb (és persze legdrágább) IGP-i már szinte tudják azt a szintet, mint az AMD APU-i, csak sajnos még nem kínálják ezeket a belépő, vagy közép kategóriában.

    A legutóbbi Mac Mini is azért szimpi nekem, mert egy mobil piacra szánt Core i5 procival indul a termékpaletta, amiben alapból egy HD5000-es IGP van, ami még több számoló egységet tartalmaz HD4600-hoz képest. Iris Graphics-ok meg még többet.

    Ezek a modern IGP-k elég hasonlóak ahhoz, hogy mindegyikhez jó lesz ugyan az a driver, ami már most is megvan a Haswell-ekhez. Legalább is a Skylake procikig jók. Tovább jelenleg még nem nagyon látni időben.

    (#35141) envagyok:

    Erről még nem olvastam, nem néztem utána. Remélem tudni fogja.

    Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

Új hozzászólás Aktív témák