Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ph_5.5

aktív tag

válasz Kiscsőke #13446 üzenetére

A pénz szerintem is sokat számít, de hiába olcsóbb egy bizony márka szettje ha kézbe fogva nem jó az egyensúly, nem jó a méret, nem győz meg az anyagminőség.
    Nálam pl pont ezért lett DeWalt, mert jobb volt kézben mint pl a Makita. A Millwaukee és a DeWalt "nyer" pl az általm látott amcsi tesztvideokban többségében, de a Mill annyira húzós hogy eszembe sem jutott.
    Írom ezt gy hogy pl gérvágóm és körfűrészem Hikoki... az egyik csiszolóm Makita. De akkus ütvefúróból, ütvecsavarozóból és pl orrfűrészből a DeWalt lett az amit meg mertem vásárolni. Az viszont tényleg vacak hogy nem kompatibilisek keresztben az akkuk így nem érdemes két rendszerbe beugrani. (van zöld Parkside is... még a kezdetekről, de azt nem ajánlom senkinek)

• ph_5.5

aktív tag

válasz Tasunkó #13389 üzenetére

Dolgozom gyártó cégeknek, járok olyan helyekre ahol pl fröccsöntés zajlik vagy más ipari tevékenység. Tudom azt hogy maga a prés szerszám drága, de az alapanyag (pl a műanyag) nem. És hogy a granulátum színezése pár gramm másik színes granulátummal történik. (a keverési arányon lepődtem meg hogy a színtelen és pl a mély lila végtermék között mennyi az "adalék".
    A Lidl mondjuk azt hogy tisztességesen adózik. És nyereséges. És hogy a Prkside az kínában készül fillérekből, de pont a filléresség az oka annak hogy nem tud jó minőséget produkálni. A Performance széria gyanítom másik helyen készül. Picit jobb alapanyagból, picit több szakértelemmel. A hazai ára mondjuk duplája és ebbe az árrésbe fér bele a kicsit több/jobb minőség.
    A marketing pedig nagyúr. De az sem elvitatató hogy egy DeWalt, Millwaukee nem csak a marketing miatt jobb és drágább mint egy Pakside, hanem mert valóban vannak innovációik. Valóban tartósabbak, és jobban bírják. Pl sarokcsiszolónál van a fejben porvédelem... és nem fog a 3. csiszolás után beállni a fej, mert figyeltek arra a védelmen túl hogy zsír is legyen benne.

• ph_5.5

aktív tag

válasz Audience #13382 üzenetére

Brutto 10e. Az netto 7900. Ezen legyen egy kis haszon, mert másként nincs értelme...
    Mondjuk 1.500 Ft az a minimum... Szóval 6.400 Ft-ból gyártson le egy gépet a cég a Lidl részére
    Amibe kell egy
    - motor
    - elektronika
    - egy mechanikia rész aluöntvényből
    - kapcsoló (k), mert fordulatszám szabályozós
    - kábel 1.5m
    - test műanyagból
    - fogantyú
    6.400-ba férjen bele a gyártónak az hogy megtervezi, legyártja, kifizeti a melóst, a rezsit.
    Majd becsomagolják, hajóra teszik. Kifizetik a vámot, a szállítást. Tárolják, majd megfelelő időben kiszállítják.

És vállaljon rá 3 év szavatosságot. És itt a legnagyobb bukta. Szerintem.
    Be kell vonzani a vevőt, mert a péksütin, gyümölcsön, húsárún majd behozza a veszteséget... de akkor is ha levonom a 6000 körüli összegből a rezsit, melóst, szállítást mindent akkor kiderül hogy 1000 Ft-ból kell összerkani anyagárban. Az tuti svédacél és űrtechnológiás műanyag keveréke lesz :)
    Szvsz nem érdemes megevnni- ahogy írtad is. Ha nem vesszük meg, nem fognak belőle többet gyártani... és kevesebb lesz a ulladék. Nekünk meg a bosszankodás.

• ph_5.5

aktív tag

válasz jeni #11323 üzenetére

Itt mivel tényleg két ipari fúrógépről beszélünk, érdemes megnézni a gépek adatlapját a gyártó oldalán, mert a viszonteladók érdekesen kezelik az információkat.
    "Névleges forgatónyomaték: 1. fokozat 1.5 mm" (Praktikeres Bosch szövegezésben)

"Géppel szállított tartozékok:Tokmánykulcs" Ez pedig a gyorstokmányos Hikokinál :D

Szóval az hogy van-e koffer vagy nincs ilyenkor simán lehet elírás.

(az ipari kategória is annyira tág lett mára, hogy 500-550W -al régen sokmindent megoldottunk, most meg 1000W alatt sokszor sokminden csak kínlódás)

• ph_5.5

aktív tag

válasz Findzs #11290 üzenetére

Veled egyetértve, orrfűrészből (minőségiből) létezik kompakt méret. Amikor tavaly megvettem szándékosan az volt a cél hogy a feleségem is tudja használni. Rengeteg féle lap kapható hozzá, az orrfűrészek befogatása egységes így mindegy hogy épp Makita, Bosch vagy Milwaukee lapot teszek bele. Remekül viszi az ágakat, a vasat, a vastagabb gerendákat is. 2.0h-s akkuval simán ágazható volt egy nagyobb orgonabokor. Maga a géptest nem vészes árban van, bár a kérdező által linkelt terméknél drágább. De sokoldalúbb.

(rákerestem az akkus láncfűrészre, 1.1 kg-t írnak. Ez a Dewalt 1.4 kg akku nélkül- a másik esetén is gondolom akku nélküli tömeget adtak meg)

[ Szerkesztve ]

• ph_5.5

aktív tag

válasz csapee #11049 üzenetére

Bohrcraftból van egy sorozat HSS-Co szettem. Baromi élesek, remek veleük dolgozni. A 6mm-es szár élét már kinyírtam, mert nem szerette az 5mm vastagságú "szögvasat" (ami 20 éve még vasúti híd volt és a bontásból származó elemek egy részét megkaptam). Magas fordulaton, hűtés nélkül a Co ötvözetű is tönkrevágható. De messze jobb mint a sima hss R vagy hss g. (az R az konkrétan a sima gyorsacél- általában fekete színben árulják)
    A Bohrchraft forstnerfúróm is parádés, precízen megmunkált, kellően éles. És is ajánlom a márkát.
    #11048DonThomasino Általában 5% az ötvözetben a Co mennyisége. Érezhető hogy benne van az acélban...
    Abraboroból volt fafúrószáram. Szerettem, jók. Yatobol 6mm-es 15 cm hosszú ütvefúrószárat vettem. Felejtős, első fúrásnál meghajlott a szár. A keménylapka élek hiába bírják, ha maga a szár puha.

• ph_5.5

aktív tag

válasz hzsolee #10129 üzenetére

A másodikkal csak a felszerelés helytől 3m-re lévő kukáig fogok menni :)
    Amit vettem kályhaezüst színű. Kiváncsi leszek mit bír majd a nyáron. D-i falon van, végig be lesz napoztatva. Jelenleg még jó szolgálatot tesz, mert nincs kedvem végig vezetékelni azt a falat, hogy 220V-os áramról menjen bármi normális, mint az udvar többi részén.

• ph_5.5

aktív tag

válasz hzsolee #9974 üzenetére

Nos neked.. és másoknak is igaza lett, a Lidl "világítások" nálam sem váltak be.

A februárban vásárolt napelemes Led kültéri led lámpa párban lett felszerelve a házunk külső falára. Szuper az alapötlet, mert ugye napelem a tetején, feltölt... majd a fényérzékelőjének hála, sötétedés után ha mozgást észlel- bekapcsol. Sem a fényereje, sem a fényérzékelés szinte sem semmi más nem állítható. Mivel esélyt adnak arra hogy ez 5 évig pl elmenjen magától, jó ötletnek tűnt.
    Ami első percben nem tetszett- a fénye túl hideg (6500 Kelvin. Ez 1000-el hidegebb mint a nap fénye, szóval nevezzük az éj sötétjében kéknek)
    Ami lumenben megadott érték... hát hozza az a kemény 150-t ha jól rémlik, arra elég hogy ne bukdácsoljak.
    A felfogatása, mechanikai kialakítása gyenge.
    Nos az egyik példány pár nappal a felszerelés után úgy döntött ő már nem akar világítani. Nem foglalkoztam vele... majd ha rendesen süt a nap biztos feltölt és akkor menni fog minden. Hát nem... pár napja amikor jöttek az esők, ő úgy döntött hogy tlejesíti a vízállóság alapesetét- konkrétan megáll benne a víz szindrómát.
    Szóval nem hogy nem világított, most már úszott belül a folyadék.

A történet pozitívuma- 3 év garancia. Meg volt a nyugta, meg volt a doboz... visszavittem és a szemük láttára a visszacsomagolt dobozból folyt ki az esővíz. Szó nélkül visszakaptam kp-ban a 4.000 Ft-os vételárat. Lidl ebben jól vizsgázott ismét. Csak a termék nem ér semmit...
    Most várom hogy a második példány is úgy döntsön nem áll ellent az esőnek.

• ph_5.5

aktív tag

válasz Edorn #10050 üzenetére

Én pedig köszönöm a linket, így megnézhető. (és mondtam hogy béna, de fél kézzel videozni és közben becsavarni nem egyszerű :) )

• ph_5.5

aktív tag

válasz st6969 #10048 üzenetére

Videomegosztóra tettem fel, és tényleg nem működik... 4 másodperc volt az egész, majd keresek valami megoldást a publikálására. Igazából nem vesztettetek semmit :)

• ph_5.5

aktív tag

válasz Edorn #10044 üzenetére

Lehet hogy hosszú lesz, de talán van benne használható gondolat... és nem hittérítésról van szó, csupán pár technikai adatról.
    Kerestem pár db 8X260-as gerendacsavart, ha már ez volt a felvetés mint maximális méret.
    Nos ez szerintem nem egy kicsi csavar :)

Így néz ki a három tesztelt gépen

És így egy fenyőoszlophoz viszonyítva.

Hosszában hajtottam be a csavarokat, mert ahogy a fotón látszik az ilyen csavaron csak a kezdő kb 1/3 részen van menet... szóval így volt kényelmesebb a gyors "teszt".

Parkside akkus ütvefúró - csavarozó 40 Nm-t tud. (azt hiszem 1600 rpm a max, de azt 2-es fokozatban)
    Parkside akkus ütvecsavarzó 180 Nm. Fordulatszám ha jól rémlik (most nem néztem meg a használatit sem az adattáblát) 2800 rpm
    DeWalt. 70 Nm és 550 rpm vagy 2-es fokozatban 27 Nm és 2000 rpm.

Először a 40 Nm-es nyomatékkal próbáltam a Parkside fúróval. Lazán, kényelmesen becsavarta. Telefon stopperét használtam, nagyságrendileg 12 sec alatt betekerte.

Ütvecsavarozó. Ezzel volt a legkényelmesebb, hiszen nem tekeri a csuklót. Az ütvecsavarozós mód (ami x terhelést érezve automatikusan indul) gyakorlatilag pár mm becsavarás után aktiválódik, és 6 sec környékén be is tekerte.

DeWalt 70 Nm-es állásban szintén ezt a sebességet hozta. Ha lett volna segítségem akkor tudnék győztest hirdetni.. de mondjuk hogy holtverseny. Ami viszont biztos, ha elérjük a végállást és a csavar feje eléri a fát, az a 70 Nm olyat teker a kézen hogy érdemes figyelni.

És tettem ég egy kisérletet. Válottam 2-es fokozatra. Ami csak 27 Nm... de gondoltam talán. Olyan 2.5 sec alatt úgy betekerte a csavart hogy öröm volt nézni. Szóval készítettem róla bal kézben a telefon jobban a fúró egy videot. Minőség pocsék... Csak azért mutatom hogy hihetőbb

VIDEO

<iframe src="https://www.4shared.com/web/embed/file/GMh2sPWUiq" frameborder="0" scrolling="no" width="470" height="320" allowfullscreen="true"></iframe>

A másik teszt a betonfúrás volt.

SIma tipli mélységig fúrtam egy új Bosch 8-as szárral.

A DeWalt itt nagyon megveri a Parksideot.. de végső esetben azzal is lehet betont fúrni. A DeWalt egy tipli mélységet kb 5 másodperc alatt old meg. A Parkside kb 20 alatt.
    Ez a beton egy kültéri szabvány járólap.

Kérdésedre a válasz. Igen, két akkus fúró és a ütvecsavarozó páros a legideálisabb.
    Párban 100-ból a Performance bármikor kijön. Milwaukee-ból amit linkeltem a múltkor, 66 körül kapsz akkus fúrót két akkuval, és akku nélkül szólóban pedig 40 magasságában egy ütvecsavarozót.

[ Szerkesztve ]

• ph_5.5

aktív tag

válasz zoli03 #10036 üzenetére

A video és a saját tapasztalatom alapján is, egy normális akkus fúró-csavarozó ha épp szükséges megoldja az ekkora csavarok behajtását is. A videoban talán 6X200-as csavarral dolgozik, holnap ha lesz időm megnézem mennyi idő alatt hajtja be az ütvecsavarozó a gerendába a 8X260-t és mennyi idő alatt küzdi le a sima akkus csavarozó.
    Én spec vettem csigafúrót (6-os és 8-as 300mm-es méretet) és azzal ha kell előfúrom a gerendát. Az én preferenciám alapján ha csak egyetlen akkus cuccot vehetek akkor ütvefúró-csavarozóra szavazok. Sokoldalúbb az én felhasználási dolgaimhoz, mint az akkus ütvecsavarozó. A fúró rendelkezik egy kényelmes nyomatékelosztással. A 3X25mm-es csavarral is jól elvan, de a 8X260-t is behajtja. Plusz tud falazatba fúrni, ami nekem az ütvecsavarozóval csak korlátozottan megy.
    Abban igaza volt a többieknek, hogy Parkside-ból kijön a páros. És az ütvecsavarozó nem töri el a csuklót ekkora csavaroknál sem.
    Tegnap ytongba kellett 100-as lukat fúrni pár db-t. A dobozfúró kb 8cm-t tud egyben, amikor elérte a legnagyobb mélységet és megállt, majd ismét el akartam indítani, bele kellett kapaszkodni különben tekerte a csuklót rendesen. Ütvecsavarozónál nincs ilyen gond. Csak kell olyan szár ami kibírja azt a 150-200 vagy még nagyobb Nm-t amivel képes ütögetni a szárat.

• ph_5.5

aktív tag

válasz Edorn #10031 üzenetére

Pár éve szó nélkül azt írtam volna hogy Makitával sem ipari sem hobby szinten nem lehet mellényúlni- azóta kiderült hogy már akkr nagyot tévedtem volna egy ilyen kijelentéssel :)
    Pár napja az egyik ismert és pár évtizede üvegesként/keretezőként dologzó ismerős mondta hogy többé nem vesz Makitát (ha ilyenek mint amit pár éve vásároltak). A legnagyobb gondja az ergonómia volt. Ha jól rémlik 48* sorozatú, és rossz helyre esik a súlypont. A tokmányával is volt gondjuk. Mivel az általad kérdezett példány sem szénkefementes, a 3Ah-s akku pár többet ad mint 2 db 2Ah-s más típusoknál, de ha ennyi pénzt kiad valaki, szvsz már csak brushless motorosat érdemes nézni. A Milwaukee-nak van 60Nm-es, 1 db 2Ah + 1 db 4Ah-s pakkja, ebben az ársávban. (ez 66ezer volt év végén, lehet hogy máshol olcsóbb mint amit linkeltem) (DeWalt párti vagyok ilyen árban, de ott enniért csak 2X2Ah-t adnak).

[ Szerkesztve ]

• ph_5.5

aktív tag

válasz sanzi89 #10014 üzenetére

Ez nem pont az a termék mint amit az Aldi is árul csütörtök óta 50-ért?
    DP60 néven fut a katalógusban...

Bocs, a Lidl is épp árul oszlopos fúrót és kevertem a dolgokat. Ők 60e-ért ... a katalógusban típus megnevezés nélkül.

[ Szerkesztve ]

• ph_5.5

aktív tag

válasz cannibal #10013 üzenetére

Köszönöm :)

Első nap azonnal éles bevetéssel kezdett... mert tényleg azért vettem hogy használjam.

A párom kitalálta pár hete hogy a kertben lévő orgonabokrot ritkítani kellene. A legrégebbi szárak 5cm feletti átmérővel rendelkeznek. És olyan sűrűn indulnak a talajtól hogy pl egy illesztőfűrésszel, vagy bármi finomabb dologgal nem igazán fértem hozzájuk.
    Oké, tudom ott a fejsze... de azzal simán a szomszédos szárakat is megsértem. Van multiszerszámom, ami oszcillál, de az kevés ide... és ami igazán a vásárlás mellett szólt az nem más mint pl a barkácsáruházas beszerzések faanyagok terén. Tényleg gyakran veszek pár szál lécet, deszkát... bármit. Az autónk Golf osztályos, amibe a hátsó ülés ledöntése után 160cm hosszú tárgyak férnek el kényelmesen... két ülés közötti részt kihasználva mondjuk 2m szállítható. És van hogy 3m -es vagy 4m-es szálban találok olyat ami kell. Vagy ott vannak a táblás anyagok. Amikor osb lap kell, de nem fér be az autóba egyben akkor ez a kézifűrész tényleg ideális. A parkolóban ahogy kihozom az áruházból, az autó méreteire vághatom. Gyakorlatilag mindent. Még a zártszelvényt is.

Szóval a vásárlás napi éles teszt az orgonabokor volt. Az akkus fűrész tényleg egykezes. Könnyű, mindehova befér, és nagyon erős. Nem lassul a penge, finoman adagolható a sebesség. És nem hangos. Majd mérek egy zajszintet (nem hiteles eszközzel... csak kiváncsiságból) de sem fülvédőt sem hasonló eszközt nem igényel.
    Három féle fűrészlappal rendeltem. 2 db 150mm körülivel, amiből az egyik fém/fa vágására alkalmas, a másik egy finom fafűrész a harmadik egy 240mm körüli nagyobb fogazatú nyers fa lap. A bimetallal dolgoztam ami fémet is képes szerintük vágni.
    Nos, a fogak élesek, és az 5-7 cm átmérőjű orgona törzseket pillanatok alatt átvitte.
    A 2Ah-s akku kisebb munkákhoz elegendő. A másik 2Ah-s akkuval felváltva az első hamarabb feltöltődik mint ahogy elfogyna a másikból a szufla... de komolyabb munkákhoz jól jönne majd egy 5Ah-s aksi (23.900 Ft magassága)
    A bokor kivágása, feldarabolása (kb 80 cm-es darabokra) után megnéztem a nyers fára kitalált 240 mm-es pengét. A satuba befogtam egy 11cm-es átmérőjű porszáraz keményfát. (talán cseresznye lehetett lánykorában) . Lassulás és a motor melegedése nélkül egész jó tempóban átvágta. Majd kicseréltem a sűrűbb fogazású bimetál lapra... ami a kisebb fogak ellenére gyorsabban áthaladt a fán. Mindkét lap vágásképe teljesen jó, a kisebb fogú természetesen simább felületet ad.
    Puha fenyűgerendán is teszteltem, de az annyira nem kihívás hogy pillanatok alatt átvág bármilyen értelmes vastagságú lévet, pallót, gerendát.
    A teszt részt a bimetál lap fémre gyakorolt hatásával zártam. Fogtam egy 1"-os 3mm falvastagságú vascsövet ami az elmúlt pár évben erőkarként működött valami kerékkulcs meghosszabbításaként. A led fényében a satu befogva láttam (ja igen, van beépített világítása hogy lássa a júzer hogy mit is vág épp) hogy a vagy a lap halad nagyon gyorsan a csőbe ... vagy a fogak radírozódnak le és a cső vidáman mosolyog a lap láttán :) Az első verzió lett a helyes megfejtés... ugyanis ez a csodás lap (amit arra fejlesztettek hogy szöges deszkákat is át tudjuk vágni) a colos csövet nagyon kellemes ütemben felszeletelte.

AZt kell mondanom hogy a kicsi és könnyű orrfűrész parádésan teljesített ezekkel a Makita lapokkal. A kezet nem rázza, a tartása nem fárasztó. Kis helyen elfér. Sajnos ebben a kivitelben nem járt hozzá koffer. De majd legközelebb :)

A netes teszteket elnézve azt kell mondanom hogy az ilyen fűrészeknél az nyer akit épp győztesnek akarnak kihozni a vágási sebesség tesztekben. Az egykezes megoldásnál pl hiába akasztanak súlyt egy madzagon a szárra (mert hogy így egyenletes az erő ami lefelé húzza minden terméknél...) simán lehet csalni. Pl nem teljes fordulaton dolgozom vele. Vagy simán húzom vissza a súly ellenére a gépet csuklóból...
    Ami biztos, van pár praktikus megoldása a DeWaltnak. A távtartó az elején pl kampóként működhet. Mármint fel lehet rá akasztani a gépet pihentetésként akár egy fán ücsörögve ha pl csörög a telefon. (igen, agyon életszerű :D amúgy most láttam hogy csomó munkásnadrágon van pl telefonzseb :) )
    A másik a led világítás. Az akkus ütvefúrómnál tapasztaltam azt, hogy a normális világítás kincset ér. Itt is jó hasznát veszi az ember ha fényszegény helyen.. pl egy mosogató alatt kell dolgozni. A retesz ami olyan mint pisztolyoknál a biztosító pöcök, itt is jól funkcionál, meggátolja hogy véletlenül elinduljon a vágás- nem lehet benyomi a kapcsolót ilyenkor.
    Az övakasztó DeWalt szabványméret, egy sima nadrágszíjra is akasztható vele a cucc... de a szerszámtartó öveket is kedveli. Még az alu létra fémlemezén is meg tud kapszkodni :)
    Negatívum? Talán az ára... Vehettem volna 15e-ért nem szénkefementes Parkside cuccot. De az nem volt szimpatikus. Ez pedig első blikkre bejött. Így a különbözetet majd máshol megspórolom.

• ph_5.5

aktív tag

Ma, több mint 2 hetes várakozást követően végre megérkezett az akkus kardfűrészem.
    Első blikkre azt mondom nagyon megérte várakozni... ráadásul a nap is süt és 16 fok van itt felénk :)

Félelmetesen kicsi. 1.4 kg és 31 cm akku nélkül. Van övakasztója... és mivel olyan tömegű mint egy akkus csavarozó, így tényleg simán lehet hordani övön. Egykezes (is) és a próbaképp 10X15-ös fenyő gerendát simán átvágta kb 10 sec alatt.

• ph_5.5

aktív tag

válasz rii #9996 üzenetére

A legjobb felállás a fúró-csavarozó + ütvecsavarozó kombó. Az első ideális a fúrásokhoz és a kisebb csavarokhoz. A második pedig szinte bármit becsavar fenyőfába. Amikor csak a Parkside (ződ) szettem volt akkor a kettőt megúsztam 40e-ből. (1-1 akku, 1-1 töltő, 1-1 koffer) Az egyikkel előfúrtam a másikkal csavaroztam. Vettem olyan "melós" övtartót amire akettő felakasztható volt és a féltetőről le sem kellett jönnöm órákig :D Pár melót kibírnak. És nem sajnáltam amikor lakásfelújításnál poros, koszos lett.
    Ami hátrány a zöld olcsó cuccoknál a gyenge tokmány. A nagy súly. Az imbolygó fúrószár egy idő után... a koffer gyárilag olcsó.
    Ehez képest az ajánlott DeWalt munkára lett tervezve. Kompaktabb méret, közel 2x erő, kevesebb áramfelvétel, halkabb, szebb. A mágneses tartója parádés ötlet, fúrószárat bármit megtart. (a nyél oldalán van kialakítva) A világítása fényévekkel jobb. És finoman adagolható. Szóval mindegy neki hogy 3X20mm-es pici csavart kell betekerni egy gyurmába vagy 8X300-as csavart fenyőbe. Nem kérdez, csak dolgozik.

• ph_5.5

aktív tag

válasz jeni #9986 üzenetére

Ebből a 19.999 FT-os akkus Performance fúróból még van vagy 20 dobozzal a helyi egyik Lidl-ben. Akku nélkül nem kapkodják el.. igaz a mellette lévő polcon ott a 4Ah, vagy a 2Ah-s töltős csomag. (7.000 ha jól rémlik) SZóval 27e-ből sok év garival akinek ez tetszik újként is megszerezheti.

• ph_5.5

aktív tag

válasz rii #9985 üzenetére

Ha már 60e körül jársz, szerintem ez a legjobb termék
    DeWalt
    Normális koffer, jó akkuk, jó gyorstöltő. 70 Nm nyomaték ha kell az erő, és magas fordulatszám ha elő kell fúrni. Vagy kisebb csavarokhoz az 2-es fokozatban gyors haladás...

• ph_5.5

aktív tag

válasz hzsolee #9974 üzenetére

Kb ilyen a fő lámpánk... csak mozgásérzékelővel. Abban a boltban az előtte vásárolt, a boltos által agyonhájpolt termék fél évet bírt. Amikor visszavittük, már nem őszintébb volt... közölte hogy abbahagyta azon típus forgalmazását mert szint emind visszakerült.

A csajok itthon akkus led olvasólámpát kértek és kaptak. A második már Amazonos, (no jó- Kínai az is :D ) annak változtatható a színhője 3 fokozatban. És fényereje is 3 lépcsőt ismer. Az akkuja is nagyobb mint a Lidl verzióé.. átban pedig kb azonos szint (7e magassága)

• ph_5.5

aktív tag

válasz hzsolee #9970 üzenetére

A házunk falára most felkerült kettő ezekből a napelemes csodákból.
    Telepítés... 2X2 db 6-os furat a falba. Tipli bele, (nem amit adtak) majd 2X2 db csavar... ez össz kb 5 perc volt. És ebből 1 perc mire kihoztam a létrát :)
    Fényerő... 150 Lumen. Kevés, de arra jó hogy a kaputól a bejáratig éjjel értelmes mennyiségű fény érkezik és nem kellett vezetéket kihúznom :) Az dvarban van két ledes refi, egy V-Tac meg egy múlt heti akciós Lidl-s. Mindkettő mozgásérzékelős, fényérzékelős... azt kell mondanom hogy a Lidl cucca semmivel nem rosszabb mint a V-Tac. Sem fényerőben sem építésben. Igaz, majd pár hónap után kiderül mit is bír. Van 3 év garim.. ami itt kb azt jelenti hogy visszaadják az árát ha behal, mert ezekből olyan ritkán van bolti példány hogy nem lesz mire cserélni.
    Visszatérve a napelemes izékre. Gagyi ledek, barátságtalan színhő (6500 Kelvin, de rossz CRI, rossz vetítési kép...) ami igazából nagyon gagyi az a háza. Kályhaezüst műanyag. Bár ott fent senki nem nézi :) Néztem pár hete Amazonon, Ebayen, de rossz a Ft és kintről sem olcsók.

• ph_5.5

aktív tag

válasz hzsolee #9968 üzenetére

:DD
    Tegnap vettem napelemes refit az udvarra a Lidl-ben. Meg egy 3 részes műanyag tárolórendszert. Kérdezte a párom hogy mennyi volt. Mondom led lámap 3.000, tároló 2.500
    Erre lapozom itthon az akciós újságukat (utólag) akkor látom hogy 2.599 a tároló :) Az eleje a fontos :D
    Plusz a héten megrendeltem egy akkus orrfűrészt. Mert semmi mással nem tudom majd a párom orgonabokrát megritkítani :)

[ Szerkesztve ]

• ph_5.5

aktív tag

válasz Met #9965 üzenetére

Sok sikert hozzá. Én tegnap már 2x használtam élesben... kerekekt szereltem fel vele fa alapra... plusz késő este napelemes refit az udvaron. Tök sötétben.. mert akkor jobban lehet látni hogy hova mekkora fényt vet :D (no ez pl nagyon nagy előnye a DeWalt akkus fúrómnak. Még közepes fokozatban is elég erős... maxon pedig 20 percig zseblámpa, és simán tudtam mellette a sötét udvaron keresgélni a létra tetején)

• ph_5.5

aktív tag

válasz hzsolee #9961 üzenetére

Hát az kettes :) (egyébként törzsvásárlói kártáyval nekem lejött még belőle nagyon komoly 5% :D )

• ph_5.5

aktív tag

válasz Met #9958 üzenetére

Bocs, csak most néztem vissza...

Igazából van szólóban is, ha ezt esetleg nem találtad volna meg.

999 Ft

• ph_5.5

aktív tag

válasz cannibal #9954 üzenetére

Pár hete találkoztam először a DeWalt "szigettel". 10-15 féle gép van rajta. A Bosch az külön vitrint kapott... ott max a fúrószárakat nézem :) És a kis szigeten ott figyelt 3 db ezekből. Lehúztam a pár méterre lévő árolvasón és mivel 2-vel kezdőtt a szett ára, így ment kosárba :)

#9955Met
    Igen, az szinte teljes hosszában előre húzható. A bit alatta mágnessel fog (a bit cserélhető természetesen) ésa cső kívánt hosszban kihúzva oldalról fogja a csavart. Gyakorlatilag bolondboztos. És a csavar betekeredésével ez is húzódik vissza. Ha egykézzel kapaszkodni kell, remek segítség.

• ph_5.5

aktív tag

Mai véletlen beszerzés :)

Beugrottam a praktikerbe és nem tudtam otthagyni.
    Régota szemeztem ezzel a mágneses bitfejjel, ugyanis ez kihuzhato igy hosszabb csavarokat is lehet egykézzel csavarozni. A bitek pontosak, a mágnes korrekt. 700 Ft al drágább mint a neten legolcsobb webshopban, de postázva onnan többe fájt volna. A tok praktikus, a rövidebb szár rejthetö benne.

• ph_5.5

aktív tag

válasz ph_5.5 #9938 üzenetére

Ha már rátaláltam a Parkside használatikra... kiváncsi voltam mit írnak a 80 Nm-es akkus ütvefúróra.

Rendeltetésszerű használat
    Ez a készülék csavarok be- és kicsavarására,
    valamint fába, fémbe, kerámiába és műanyagba
    történő fúrásra, illetve tégla és falazat ütvefúrására
    készült. A készülék nem alkalmas terméskő, pl.
    gránit ütvefúrására. A készülék fénye nem alkalmas
    a készülék munkaterületének közvetlen megvilágítására.
    A készüléket csak a leírtak szerint és a megadott
    alkalmazási területeken használja. A készülék nem
    ipari használatra készült. A készülék minden más
    használata vagy módosítása nem rendeltetésszerűnek minősül és jelentős balesetveszélyt okozhat. A nem rendeltetésszerű használatból eredő károkért
    a gyártó nem vállal felelősséget.

Akkor most nem igazán értem őket. Ez a jobb hobbysta besorolás a Performance?
    Az viszont érthető miért adnak 1 év garit rá ha cég veszi.. és miért nem fogják a Kispista építőipari Bt-nek már 3 hét után sem cserélni ha szétment. (legalábbis a szervíz nem fogja... )

[ Szerkesztve ]

• ph_5.5

aktív tag

válasz Findzs #9935 üzenetére

Lengőlöket kapcsoló

A lengőlöket kapcsolóval beállíthatja a
    fűrészlap ingamozgását. Ingamozgás nélkül („0” állás) finom és tiszta vágásél érhető
    el. Vékony munkadarabok esetén állítsa le az
    ingalöketet. Aktivált ingalöket esetén („I” állás)
    gyorsabban haladhat a munkával.

A használati végén találtam csak meg a pontos leírást... ezétr javítottam a szövegen. A fenti az idézet a használatiból.

[ Szerkesztve ]

• ph_5.5

aktív tag

válasz domerator #9930 üzenetére

Az átlagember tudom hogy semmi nem ért a kefementes dologból.. sőt aki érti az sem feltételenül foglalkozik vele, mert nem használja olyan mértékben ahol számít hogy tovább bírja vagy sem egy akkuval.
    A 4Ah-s akku 10e, a 2ah + töltő 10e. És ez tényleg sokaknak sok lehet.

• ph_5.5

aktív tag

Ma élelmiszer vásárlási céllal érkeztünk a Lidl-be.
    Meglepődve tapasztalatam (ez pár éve nem így működött) halmokban állt a 19.999 Ft-os akkus performance fúró. (régebbi akcióbó megmaradt ha jól sejtem). De tele volt a polc a most induló akkus gérvágóval (performance), a zöld akkus festékszóróval, akkus kardfűrésszel... szóval bármiből lehetett vásárolni, nem volt elkapkodva. És persze voltak 4 Ah-s akkuk, plusz 2Ah akku + töltő kombók is.
    A párom az akkus kardfűrészt visszatette velem (15e) ... és azt mondta hogy vegyek olyat ami tényleg tetszik. Most azon töröm a fejem hogy ő vajon mit rendelt mostanában amiről nem tudok :)Pár éve emlékszem amikor az ütvecsavarozót és az ütvefúrót vettem, nyitásra ott kellett lenni mert minden gyorsan elfogyott. Ezek szerint már telített a piac.
    Az egyik Lidl-től 300m-re pl van egy barkácsbolt ahol Dedra cuccokat árulnak. Akkus rendszerük is van. Kiváncsi lennék minőségben az mit tud ezekhez képest. Mármint a zöldhöz- mert kb azzal vannak árban partiban ha jól gondolom.

[ Szerkesztve ]

• ph_5.5

aktív tag

válasz zoli03 #9924 üzenetére

A Dewalt 60V-os rendszerét csak viccnek szántam a Parkside kapcsán.
    Gyanítom valós igény szülte a DeWalt és a Milwaukee részéről az ilyen teljesítményű akkus gépek elkészítését. Nem tudom mennyi időt tudnak futni a rendszereik, azt látom hazai 370e körüli ára akkuval töltővel nem hétköznapi, de egy cégnek még lehet így is megéri.

• ph_5.5

aktív tag

válasz zoli03 #9918 üzenetére

Biztos van olyan cég akinek ez megéri akkus változatban. Mármint a gérvágó... Mert pl rönkházat építeni a Bakony távoli zugában...

Ez pl gyanítom a Parkside átcimkézve. :DD

• ph_5.5

aktív tag

válasz stratova #9869 üzenetére

No van egy kiszemeltem majd DeWaltból ütvecsavarozóra.
    A tesztelt példány látszik hogy nem most esett ki a dobozból és az egyik kommentben írja a hozzászóló hogy az adapter miatt vesztett erőt- ami így "csak" 192 Nm, de a másik adapterrel 200 fölé megy. Gyári adat 205 Nm- ami nekem mindenre elegendő. És kofferban akkuk töltő nélkül 42e. 2 db akkuval, töltővel 65. (2 db akku meg egy gyorstöltő 23ezer... ami azért nem agyrém ár szvsz)

• ph_5.5

aktív tag

válasz zoleeno1 #9872 üzenetére

Természetesen :) BOSCH

Az eredeti ár kamu... a többi netes áruházban 10-12 körül kérnek érte. Ez ahoz képest 1/2 ár.... ennyit megér.

• ph_5.5

aktív tag

válasz stratova #9869 üzenetére

Ennek a srácnak a videoit találtam most. Pl ezt. TORQUE teszt
    Mindjárt megnézem a fenti linked, valami francia szöveg rémlik :)

• ph_5.5

aktív tag

válasz Morris #9867 üzenetére

Fischer torx csavarból vásároltam be két dobozzal. Szeretem őket, de pl a féltető készítésekor csak a rozsdamentes PZ fejű, gumidugós csavarokat használhattam amit a távtartó készlethez mellékeltek.
    A tervem most az hogy a kétvégű biteket kiszed a dobozból (sosem fogom használni őket) és oda bekerül pár hasznosabb elem. Így egyetlen dobozzal el lehet indulni barkácsolni akár a kertbe akár a tetőre...
    A PZ PH dolgonak szvsz még azért van jogosultsága mert pl az Ikea vagy más gyártó mellékeli a csavarokat és nem tudom megkerülni egy összeszerelésnél.

• ph_5.5

aktív tag

válasz Morris #9859 üzenetére

Pont ma érkezett meg a nagyon akciósan vásárolt Bosch ütvecsavarzó bitkészletem. (31 részes) Ebben van 3 vagy 4 méretű a Torx bitekből.
    Előszedtem összehasonlításképp a már meglévő bitjeimet.
    - van sima kínai gagyim 15 évvel korábbról. valami 100 Ft-os készlet a Maumaxból
    - van gagyi kínai a Lidl-ből, bitbefogású fúrókkal, egyebekkel
    - van Black&Decker titanium 15 évvel korábból
    - van Milwaukee torziós PZ, PH hosszú és rövid (1-2-3-as méretű)
    - van Makita készlet, ami nem torziós
    - és most jött a Bosch teljes szett torziós

T20-as csavarokkal és sima PZ 2-es fejű csavarokkal néztem meg milyen a bittartók mágnese, mennyire könnyű be és kiszedni a biteket a tartóból

Bosch- megnyerű külső, klassz szürke színek, fekete bitek. Szürke torziós jelölés, lötyögésmentes tárolás, cserélhető tartórészek, kivehetőek, külön vihetőek... jó ergonómia ilyen szempontból.
    A mágneses befogója finoman jár. A gyűrű forog, így megfogható csavarozásnál ha épp egy kell egy tartás a csavar indításakor. Hátrány- nagyobb csavar betekerése után érezhetően nehezen jött ki a bit. Olyan érzés mint amikor egy picit túlméretes dologban minimális elfordulás miatt beszorul valami. Kijön kézzel, de akkor is ott a jelenség. A gyűrű hátrahúzásakor a bit betehető, kivétel szintén ilyen mozdulatot kér. Becsúsztatáskor elég 1mm-es húzás, kivételkor ez sokkal több, így biztonságosabb.
    Bitfejek. Nos a fekete festék valószínű a gyártó gyerekszobájából származó vízfesték, első használatkor már kopik :) A fém alap viszont szépen illeszkedik a csavarok fejébe. (PZ PH és T20 is pontos)
    A Milwaukee nem dobozos, darabonként vettem. Ott nincs ilyen külcsíny. A torziós rész piros, a fém rész fekete. Pár száz csavar után sem kopik látványosan. A csavarfejekbe picit a Boschnál is jobban passzol. A Milwaukee mágneses botfogója sima, gyűrű nélküli. Sokat kapott már, mégsem szorul meg benne semmi. Mint egy faék... és pont ezért jó. Mágnese kb azonos erősségű a Bosch-al. A csavarokat vízszintesen is megfogják. Rázásra a Boschról könyebben leesik. De ne rázzuk :)
    A Makita doboza csúszózáras, az örök élet meg kettő nap. A Bosch automatikusan záródik- rugós. Mindkettő szimpatikus. A Makita többféle dolgot pakolt bele a szettbe, de nem torziós cuccok. 4 éve kaptam egy meló mellé grátisz... az árát nem tudom.
    A bitek nem festettek, sima fém, de jól bírják a gyűrődést. Még egy sem tört belőle.

B&D titánium... szép srága :) Pillanatok alatt elnyíródott már rég. Már akkor tudtak vackor kiadni a nevük alatt.
    Lidl.. a bitek szót sem érdemelnek. A PZ fejet néztem, kompromisszumos, az még mágneses fejjel is könnyen kibillen a csavarfejből. De amiért elővettem, a benne lévő bitbefogású keményfémlapkás betonfúró szárak. (meg van benne fa és fémfúró szár is)
    Nos.. ütvecsavarozóval megnézem a tömör kisméretű téglát miként lehet vele fúrni.
    Ééééééééés... lehet. Nem is nehezen. Az ütés funkció be sem indul, forog, porlasztja a téglát és halad. Ytongba még könyebben... beton esetén az első pár mm megy, utána csak forog.
    A gránitba amikor elindult meglepődtem... de utána a rájött hogy érvényesek a fizika törvényei :) Konkrétan max 5 mm után megállt és nem halad :) Szóval ütvefúrás funkció jó, az ütvefúrás szép :) (mék a csak kopogtatásra alkalmas ütvefúró-csavarozó is mérföldekkel jobb mint egy sima fúró ha betonról vagy kőről van szó)

[ Szerkesztve ]

• ph_5.5

aktív tag

válasz stratova #9852 üzenetére

Pont azért szerettem a matekot és a fizikát az iskolákban, mert vannak állandóságok és mérhető dolgok.. nem úgy mint a verselemzésben :)
    Kb 2 éve láttam egy videot a nyomatékmérésről. Az ütvecsavarozót közvetlenül egy tárcsa csatlakozójához erősítették, és a tárcsa egy kijelzővel volt összekötve ami meg egy számítógéphez csatlakozott. Ott nem volt mese... ott nem az játszott hogy mennyire tudunk összetekerni egy rugót vagy mennyire tudunk megszorítani egy vadi új csavart. Az egy műszer volt- erre kitalálva. Mármint úgy rémlik hogy versenygokartok motorjának hivatalos teszteléséhez... vagy hasonló. (túl sok az úgy rémlik rész :) )
    Megpróbálom megkeresni...

• ph_5.5

aktív tag

válasz f4lcon #9854 üzenetére

No várjunk. Nekem van Parkside X20 akkum, töltőm, gépeim... és ezeket dobom el és cserélek rendszert. Nem azért mert ebből élek (sima hobbysta vagyok, de családi házban és ha egy férfinek nincs akváriuma akkor ugye b**i :) egy régi vicc szerint) SZóval én feladok egy rendszert, és váltok DeWaltra... amiből az első lépés meg is volt. És azért nem Makita lett mert bár nagyon tetszettek, a sárga rendszer jobbat adott azonos áron. A piros rendszer (Milwaukee) is nagyon bejött. De nem találtam olyan ütvefúró-csavarozót ami hozta volna ebben az árban a DeWalt szintjét.
    Ipari garancia. Megkerestem a DeWalt hivatalos oldalán (be vagyok regisztrálva) a részletes pdf-t. A DeWalt semmivel sem rosszabb szerződést írt mint pl egy hűtőgép vagy porszívó gyártó. Ha nem rendeltetésszerű a használat- nem él a gari. Ahogy a porszívón ha ugrálsz és összetörik az nem anyaghiba. Ha vízbe áztatod és behal- nem az ő hibájuk... meg egy csomó olyan ésszerű kikötés amivel semmi gondom.
    De ha használja egy asztalos cég, és meghibásodik az elektronika, szétesek a kapcsoló, beál a tokmány, nem fognak gondolkodni és garanciában javítják. És ez pont elegendő szerintem egy cégnek.
    Nekem meg pont elég az hogy van egy kisi, könnyű, kézreálló erős gépem amit túlméreteztek ahoz amit én fogok vele csinálni. Pont olyan mint egy 3.0 V6-os biturbo autó egy békésmegyei embernek a megyében autózásra... (Békésmegyének 0 km autópályája van) az az autó elegendő tartalékkal fog bírni hogy 90 km/h-val haladj. De a Nürburgringen 10 kör után meg szétesne... Én ezt látom az ipari márkákban. Azt hogy volt 10-20-100 évük a normális fejlesztésre, van megfelelő beszállítójuk pl ütvecsavarozó kalapács részéhez mnőségi acél szintjén. Vagy olyan tervezői háttér aki tudja hogy milyen térhálós műanyag kell a vázhoz hogy ne csavarodjon el 70 Nm-nél ha csavarozunk...
    És amikor a Milwaukee ráír az LG-re hogy 50A-es áramleadású cellát kérnének a következő gépükbe akkor az LG azt mondja megoldja... amikor egy noname márka ír hogy kell akku olcsón akkor nem ezt aszegmens adják nekik. És mindkét gépgyártó rá fogja írni hogy 2000 Nm, meg 2500 rpm és társai. Csak az egyikben a fém az edzett acél és bírja 3 évig a másikban meg spiáter és 6hó után mehet szerzívbe... az akkuk meg sok max terhelésnél egyik esetben gyorsan behalnak. A Makita volt pl az első aki 3 évet adott az akkura is garanciában.
    Nem meggyőzni akarlak. Sőt senkit nem akarok meggyőzni... de van egy véleményem, és az jelenleg az hogy a Performance tl drága hogy kisérlet képp vegyek olyat amikor nem sokkal drágábban van bevált márka. Szélesebb tartozékháttérrel és egyebekkel.

• ph_5.5

aktív tag

Nem "vita folytatásnak" szánom... 530 Nm
    Az előbb dobta fel megnézednő videonak. Csak áttekertem, a lényeg a linkelt résznél van. 1356 Nm-t adott meg a Parkside az eszköz "erejének". Max meghúzásnál 530 Nm-es nyomatékkulccsal még rá lehetett húzni a csavarokra, és az ütvecsavarozó nem tudta lelazítani.

• ph_5.5

aktív tag

válasz ecaddsell #9835 üzenetére

Ha van pár perced, a 18650-re részre lapozva érdemes megnézni miket ír a blogoló. Kb 10 éve foglalkozik elemlámpákkal, ott is ez az alapakku. 5 éve nem néztem az oldalát és munkáit, de ez friss teszt. 5 éve még a régi oldalán olcsó akkukat hasonlított össze műszeres méréssel a neves gyártók termékeivel. Ég és föld két akku között a különbség. Igazábóla mondatod szerintem úgy helyes hogy kevés MINŐSÉGI akku cella gyártó van a piacon. (Lg, Sony, Pana (Ők enném meg a Sanyo-t), Samsung... ) és sajnos van 2.000 olyan dzsunkavállalat akitől bármi jöhet. Anno még emlékszem hogy az első Cree ledes normális lámpáimba a Trustfire akku volt a legolcsóbb javasolt. Az egyikban az futott a másikba Nitecore-t vettem. 10 év eltelt, és tökéletesen fut a Nitecore. A másik más sehol nincs... Árban duplája volt. Tartósságban, kapacitásban meg 3-5X

[ Szerkesztve ]

• ph_5.5

aktív tag

válasz f4lcon #9830 üzenetére

Nem kifelejtettem, hanem másként közelítettem meg. Ahogy ezt a Parkside esetében is meg lehet tenni. A lényeg az rendszeren van. Mivel van pl akkus DeWaltom, így a kofferes akku nélküli cuccokat nézem.
    Igen, az árak valóban azok mint amit írtál. DeWalt akkuk drágábbak mint a Parkside termékek. És igen, akár sokkal drágábbak. Yt-n láttam videot, azonos kapacitású (ppíron) akkukról. Mit is tudnak valójában. Milwaukee, DeWalt és pár amerikában forgalmazott márkáról szólt a video. Jelentős eltérés van még új állapotban is köztük. És hiába van csak néhány cellagyártó, ott sem egyforma a szint. POnt ahogy pl Milwaukee akkus fúrója mind ipari, mégis nagy pl a teljesítmény eltérés. Szándékos, mert nem mindenki akar 250e-ért akkus fórót, van akinek elegendő a "megbízható" márka mögé tett 40-50 Nm is.
    Számszerűsítve az a helyzet hogy amiról beszéltünk hogy két akku és töltő nélküli Parkside megállt 50e-ből, DeWaltból egy akkus fúró (18V-os) 2 X 2Ah-val 50e körül beszerezhető. (töltővel) És ehez 43e az SDS + kalapács. Az 93e. A 65e ellenében. (Parkside 2db 2Ah + töltő az 15e ha a te áraiddal számolok) 28ezer a diferencia. És van két kefementes DeWaltom. Iparra tervezve. Cégként 3 év garival. Bármikor beszerezhető akkuval, töltővel... és olyan plusz eszközparral amiből szintén csak az alapgépet kell megvennem. Igen, mindegyik drágább mint a Parkside szimpla eszköze. De esélyes hogy tartósabb.

• ph_5.5

aktív tag

válasz stratova #9827 üzenetére

AZ igazat megvallva, ütvefúrás nélkül tömör kistéglába sosem próbáltam meg fúrni. Csempét, tetőcserepet a keményfém lapka szépen forgácsolja.. de bizonyos mélységig eljutni már nem egyszerű szerintem ütések nélkül. Én pont ezért csak ütvefúrós akkus cuccot néztem.
    SDS + befogásból meg nem akartam akkust mert arra ott nagy nehéz hálózat. Majd ha az szétesik akkor ott is körülnézek.

• ph_5.5

aktív tag

válasz st6969 #9825 üzenetére

DeWalt, nem akciósan 2.6 J-os fúrókalapács 43.000 brutto (akku és töltő nélkül) hazai webshopban. 3 év ipari garival. (tehát cégeknek is) Az ebayen 108 értékelésel alaján 98-100%-os értékelésen fut többféle szempont alapján.
    Tudom hogy ez 13e-rel több mint a Performance, de én akkor is tennék hozzá ennyit ha ilyet keresnék. (ez is kefementes motoros)
    Fúró-csavarozót én pl ütvefúró funkció nélkül nem vennék, mert más a felhasználási igény. Ezt ha már kényelmes akkus cucc akkor oldja meg egyben.
    De ha csak fúró csavarozóra lenne szükségem akkor Makita DDF482Z 62 Nm-es nyomatékkal, akku és töltő nélkül 21.900 Ft-ért megvehető. Ez 1.900 Ft-al drágább csak mint a Parkside Performance.

• ph_5.5

aktív tag

válasz zoli03 #9822 üzenetére

A zöld Parkside valóban barkács, de barkács kategóriában is elvárható hogy alkalmankénti használatot elviselje. És pár termék ezt a szintet sem hozta.
    A Performance széria viszont profiknak készül és a garancia is hosszabb. (bár vannak kétségeim bármely cégnél az 1 év feletti esetben történő meghibásodásoknál miként állnak a tömeges gondokhoz. Autógyárak képesek semmisnek tekinteni a problémát- lásd felgyújtott Merci)
    De vissza Performancehoz :) Szóval amikor annyit kérnek egy akkus ürvefúróért, amennyiért már megbízható, régi márkákat lehet kapni szinte, akkor és a merketingosztály adja meg a számokat nyomatékban, fordulatszámban... akkor én nem azt választanám. Pontosan azért amiért nem veszünk Mo-n Kínai új autómárka terméket sem, mert nem tudjuk mi is lesz... és ahoz túl drága. Mondom, szigorúan saját hozzáállás.
    Az elvben 80Nm-t tudo, eléggé túlméretesre sikerült Performance akkus ürvefúró pl kinézetre nekem olyan pl a Milwaukee mellett mint Dávid és Góliát. Itt az árazással van alapvetően gondom. Meg azzal hogy nincspl webshop ahol vehetek ezt-azt hozzá évközben. Nem évente 1x... oké tudom mostmár olyan túltermelésben vannak hogy akku szinte mindig elérhető. Meg a Lidl hozzáállása eddig jó volt miden esetben. Mivel nem látok a jövőbe, lehet hogy ez lesz a jó irány és mindenki jól járt aki ezt vette. Nekem akkor is nagy és formátlan a termék. A szépség szubjektív :)

• ph_5.5

aktív tag

válasz Morris #9820 üzenetére

Parksideból van itthon:
    - "szögbelövő". Semmit nem ér. Még puha fába is kevés. (ez elvben a legnagyobb ilyen cuccuk volt)
    - akkus ütvefúró, csavarozó. 20V-os X Team-es. Azt hittem jó cucc, amig meg nem vettem az új normális márkásat
    - akkus ütvecsavarozó. Feladatát ellátja, de az helyett is beszerzek mást. Van benne erő, ezért maradhatott. És tudom helyén kell kezelni mert barkács cucc, de mégegyszer nem adnék érte pénzt.
    - forrasztópáka . Működik, de a cserélhető hegyet nem lehet normálisan rögzíteni, lötyög. A tartón lévő krokodilcsipeszek lepotyognak, vicc az egész... de forraszt
    Most hirtelen nem tudom még miből van elektromos cucc, de azt tudom hogy pl a dekopír fűrészlap azonnal elkopott, nem ér pénzt. A bit és fúrókészlet gagyi (van benne hex befogású sorozat, értelmetlen elővenni olyat üt mint Tyson fénykorában :) )

Apropo bit... az Edigital valódi akcióban adja pl a Bosch ütvecsavarozó bitkészletet. Az eredeti ár persze nagy kamu, így a 74%-os kedvezmény is... de végeredmény pont féláras az olcsóbb webshopokhoz képest.
    Ami bevált az elmúlt 5 éves vásárlásaimból pl a Stanley dekopír, Stanley hőlégfúvó... de nem vagyok elájulva pl az 1500W-os 5 J-os Workzone fúrókalapácstól sem minőségre. A funkcióváltó pl gagyi, néha nem lehet teljesen elfordítani. Olyan igazi kőbunkó eszköz. Hatásos... de gagyi.

[ Szerkesztve ]

• ph_5.5

aktív tag

válasz Morris #9817 üzenetére

Nem szeretnék negatív véleményt írni olyan termékről amit csak boltban láttam és nem próbáltam... de nekem a Parkside márka kezd egyre kevésbé szimpatikus lenni.
    (van vagy 5 -6 féle itthon)
    Az asztalos fórumban most írta az egyik fórumozó hogy a körfűrész alapból jónak tűnik, csak épp nem az. Nem tudtak vele egyenesen elvágni egy bútorlapot.
    Ha már 30-50ezret kiadunk egy termékért, akkor jól hangzik hogy a Parkside tud mondjuk 225 Nm-t (most csak emlékezetből írtam egy számot), én tuti Makitát vennék 25e-ért ha már van akkum.

• ph_5.5

aktív tag

válasz Jabby #9816 üzenetére

Az egyik félcolos külső csatis a másik belső 1/4 befogású.
    Más a fordulatszámuk és más a nyomatékuk.
    Az 1/2 colos megoldás dugókulcsokhoz jó (tudom, van átalakító is...) a belső 1/4 megoldás meg a bitekhez.

• ph_5.5

aktív tag

válasz Jabby #9811 üzenetére

150 Nm a pro kategóriában kevés. Igazából sokmindenre elegendő lenne, de túl bonyolult szerkezet... én tuti nem vennék.
    180Nm-es ütvecsavarozóm van, még nem volt olyan értelmes dolog amit ne tudott volna megoldani.
    Ha Makitád van akkor köztük kell keresni. Én amikor az új akkus cuccomat vettem 3 millió teszt után vásároltam :) Előtte nálam is játszott a Makita, de hamar kiesett és maradt a Milwaukee és a DeWalt.

[ Szerkesztve ]

• ph_5.5

aktív tag

válasz hzsolee #9810 üzenetére

Wifin tud áramot felvenni, és app-al indítom el a szobából. Az app nem tökéletes sajnos a furat mélysége nem beállítható. És a forgásirány random.
    (nehogy bárki komolyan vegye :D )

• ph_5.5

aktív tag

válasz YAS-dude #9803 üzenetére

A cyl 5 és a hex 9 más funkciót kapott. A hex 9 egy multicucc, ami fát, alut, csempét, könnyű cuccokat visz jó kopásállósággal. Ha jól sejtem nem használahtó ütvefúrás során. ( két szinte azonos kinézetű Irwin fúrószár csomagnál is az egyik ütvefúrásra alkalmas volt a másiknál ezt "tiltották")
    A cyl 5 viszont viszi a követ is. A hex 9 nem. A hex 9 az ütvecsavarozókhoz tervezték.
    A cyl 5 viszont nem viszi a fát. Sem a fémet. Legalábbis nem emelik ki mint jó tulajdonságot :)
    A másik szár a 8-as amit fotóztam a mai szerzeményből az nem a hex befogású, de multi. Az meg középút a kettő között. A gránitba amin néztem elindult, de nem aza fő csapásiránya... spt gyanítom nem is bírná sokáig.

[ Szerkesztve ]

• ph_5.5

aktív tag

válasz Jabby #9801 üzenetére

Igen, létezik ez a kombó is pár éve. De élőben még Mo-n még nem találkoztam vele. Makita cucc. USA_ban olyan 77.000 Ft-nak megfelelő összeg akku és töltő nélkül. (18V-os rendszerébe illeszkedik)

[ Szerkesztve ]

• ph_5.5

aktív tag

Mai vásárlás és következtetés...

A cyl 5 megoldása a Boschnak elsö probára parádés.
    A vegyes falazataink miatt gyakran használok 6mm es de hosszu tiplit/bemtö dübelt. Ez a 6x100x150 es cyl 5 erre ideális. Az udvaron elrejtve van egy vakolatlan vegyesfalu kerités. A gránitba szinte olyan sebességgel halad mint a betonba. Szoval jo gyorsan. Gyári ajánlás szerint is birja a kemény felületet és tudja a 2000 rpm fordulatot. A hengeres száron lévö fülek lazán megfogják a tokmányban.
    A másik szár egy multifuro. Ez kb olyan lehet mint a 8 évszakos abroncs :). Szoval nem vártam tul sokat de egy probát megért. Gipszkartonnál van hogy párnafát beütö dübellel teszem fel. Igy egyben furhato a fa, majd a fal. És elvben viszi a greslapot is ütvefurás nélkül. Majd megnézem ...valahol van maradék. Szoval fát átvitte. Betont és tömör téglát probáltam, jol halad bennük. A begogás fura, a cyl 5 esetében egy tollazat van. Itt szimmmetrikusan kettö a két oldalon. De be lehet fogni központos, nem üt. És nem tud elforogni. A cyl 5 esetln szerzek egy sort mert ugy fest hogy akkus cucchoz ideális.

• ph_5.5

aktív tag

válasz hzsolee #9798 üzenetére

Kettőezer párszáz Ft volt a Millvaukee szett. Nem vacakolok vele, mert ha a lapolás elviszi a középvonalat akkor csak rosszabb lesz ahelyzet.
    Átnéztem a meglévő fúrószáraimat. Fischereket használtam korábban amiket darabonként vettem. (1000 Ft feletti db áron ha jól rémlik- igaz mind nem alapméretű hosszal készült és van közte 10-15 éves is)
    Azok szára most is makulátlan pedig sok száz lyukat láttak már. Ez egyszerűen nemjó széria. És igazából nem is lepődöm meg... 4,5,6,8,10-es sorozat 2.500 Ft-ért 2020-ban nem jön ki..
    A Co 5%-os szárból a 10mm-es önmagában 2.500 Ft (fémfúrószárról van szó)

• ph_5.5

aktív tag

válasz Morris #9796 üzenetére

Én most nem örülök :)
    A vicc hogy van itthon még a szoc időkből is fogaskoszorús tokmányos fúró...
    Meg 4 akkus, meg 22 éves B&D és sosem volt ilyen gondom. Erre jön a 2000 rpm meg a Milwaukee szár és máris hiba hiba hátán. Előtte hengeres készletből Stalney volt (még van is) azzal sem volt nyűgöm se vezetékes fúróban se akkusban. És amig nem volt sds gépem úgy 15 évvel ezelőttig, addig betont is hengeressel fúrtam (tudom tudom :) ) és működött.

• ph_5.5

aktív tag

No ma át kellett értékelnem azt amiről pár napja beszéltünk a hengeres befogású fúrószárak kapcsán.
    Sajnos nem emlékszem kinek írtam (ez úton meg is követem) hogy nálam nem forgott el sosem hengeres szár falfúrásnál.
    Pár hete vásároltam új Milwaukee keményfém lapkás fúrószárat. Még örültem is hogy Made In Germany... meg nem is drága. A Dewalt akkus ütvefúróban ma olyan szépel elforgott amikor falba fúrtam 10-es tiplinek lyukat hogy ihaj. Kivettem és látom hogy a fúrószár a befogás helyén körbe van gyalulva. Olyan szutyok puha az anyaga hogy elradírozta magát.
    Oké, biztos én vagyok a hülye.. eőfúrok 8-as szárral. Az is megfordult 2x. Nem baj, fúrok gyorsabban mert a vegyes falban (garázs egyik oldala) biztos gránitot fogott. Akkor meg gyönyörűen megégett a fej :) Oké, a fúró 2000 rpm-t tud. Ezt a fordulatot csak a tegnap ajánlott kék Bosch bírja a marketingük szerint.
    Szóval most Milwaukee szárak mennek a kukába, és jön a kék Bosch.
    (tudom, a gránit fúrása nem normális felhasználási mód akkus fúróhoz, de ezen rendszerező doboz mellett van fent másik régóta. Ebbe a falba fúrtam már vagy 60 lukat. Sosem volt gondom... itt most a fúrószár új, így abban keresem a hibát. Mivel a doboz végül felkerült a falra, így most nem próbálom ki az 5J-os sds cuccot hogy az mit lép a gránitra, de holnap megnézem olcsó és drága sds szárral)

• ph_5.5

aktív tag

válasz (ex)Cat #9787 üzenetére

Simán csak fordítani kell.
    Video
    Ha nem tudod átfordítani akkor belül valami szétugrott.

• ph_5.5

aktív tag

válasz Morris #9783 üzenetére

Arra tökéletes lesz. 3 napja néztem az amazon.de-n (most keretem meg az előzményekben) ezt a szettet. Nem olcsóbb mint itthon- a szállítás miatt. Szerencsére pár webáruház forgalmazza Mo-n is.
    Üreges téglába nem elég a hengeres befogás? Nekem nem forog meg a fúrószár a tokmányban- ilyen esetben.

• ph_5.5

aktív tag

válasz Morris #9777 üzenetére

Lidl-ben vettem kb 2 éve olyan szettet amiben volt ilyen hexa befogású fúrószár csapat.
    (most Aldi árul ilyen félig nyitott dobozos verziót) Konkrétan semmit nem érnek. Preciz munkához semmiképp.
    Elmentem olyan üzletbe ahol minőségi eszközöket árulnak. Azt a választ kaptam hogy hexa befogásból (2 éve) nincs minőségi megoldás. Pl a fa fúrószár üt. Nem kicsit. A fal fúrására alkalmas keményfém lapkás fúrószár meg semmit nem ér ütvefúrás nélkül- mert nincs előrehaladás pl tömör téglában. És az ütvecsavarozók nem tudnak ütverúrás funkciót- csak csavarozást.
    A Bosch száraiból ebből a kék kivitelből a hengeres szárra tettek egy fület, ezért nem forog el a normál tokmányban. (erről volt szó itt a múltkor) CYL 5 néven forgalmazzák őket. Ez a hexa befogás a hengeresnél erősebb kapcsolatot ad ez tény, ezért bizonyos dolgokhoz jobb. De ütvesavarozóba nem vennék.
    Imádom az ütvecsavarozóm. Mert tényleg nagyobb csavarok meghúzásánál nema kezem tekeri stb... és szeretem hogy nagyobb a fordulatszám, így a sima fúrás is gyorsabb.
    De keményfém lapkás megoldás szerintem itt kevésbé működik. A Boschtól láttam olyan sorozatot ezekből akékre festett sorozatból ahol pl tilos volt az ütvefúrás. De a hegy 92 HRC keménységű és gránitlapok fúrására találták ki. Vagy csempére. Ezért nem lehetett ütvefúrást használni. Igaz minden esetben 1500-2000 a max rpm amit szabad alkalmazni. Így egy 3000 körül forgó ütvecsavarozó megint óvatossággal használható.

• ph_5.5

aktív tag

válasz hzsolee #9723 üzenetére

Uj 12 V-os Parkside

Itt tesztelik is. (28 perc, nem néztem meg... de ez legalább rövidebb :) )

• ph_5.5

aktív tag

válasz cannibal #9687 üzenetére

Nem az akku hibájára utal. Simán szerintem rossz gépet fogtál ki. Ez a motor, vagy más belső mozgó alkatrész hangja. Nincs ilyen eszközben "veszély" jelző funkció.
    Ki fogják cserélni. (ha meg van a blokk)

• ph_5.5

aktív tag

válasz kokokka #9673 üzenetére

Közben pont ráleltem a gépedre... és pl az edigital oldalán valaki már írta hogy ninc shozzá papír- sehol. Ránéztem az Amazonra is... és ott sincs.
    Én azt hiszem a leszorítási lehetőségnél maradnék. A lukakhoz pedig készítenék egy sablont.

A Makita ezt adja pl a csiszolóhoz.

[ Szerkesztve ]

• ph_5.5

aktív tag

válasz kokokka #9667 üzenetére

Ez talán jó lehet neked 90X187mm papír

A rezőcsiszolódon nincs más rögzítési mód? Ez a tépőzáras megoldás utánpótlás szempontjából drága. Méterre lehet kapni jó minőségű papírt, csak a hosszát kell vágnom és a Makita adott a talphoz gyári lyukasztót. Egy mozdulat és máris kompatibilis a rendszerükkel az univerzális papír. Én simán váltanék csiszolót ha ennyire problémás és drága lenne a beszerzés hozzá.

• ph_5.5

aktív tag

válasz Morris #9664 üzenetére

Van sds+ fúróm is, de 4-6-8-as tiplis pl polcfelrakáshoz sokkal kényelmesebb az akkus szettem elővenni. Nem volt még normális akkus ütvefúróm, de megdöbbentő mennyire jó ez a DeWalt (796) pl a zöld Parkside viszonylatban. Brutál gyorsan halad téglafalban, fában... fémben. Ennek racsnis a tokmány, jelzi ha meghúztad. Még nem sikerült elforgatnom benne fúrószárat. Fogaskoszorús tokmányban már igen. Pl a Bosch a kék betonfúrószár egyik oldalára - ha jól láttam a csomagban - rakott 3 db kis körmöt, (egy oldalon egy vonalban) ami talán nem engedi elforogni még nagy terhelésnél sem.
    Az 5J-os sds fúróm meg nagy és nehéz. Nincs rajta világítás. Az sokszor ágyuval verébre kategória lenne. Amikor lakásfelújítottam azzal szedtem le a csempéket, véstem szét betonáthidalót... az arra tökéletes. Meg a 60cm-es falat azzal fúrtam át 1m-es fúrószárral :) (koax kábelt be kellett vinni) .
    A 4 élú megoldás tényleg jó. Van egy lakásunk aminél a menyezetre kellett fúrnom dolgokat. Ott olyat használtam, mert az viszi a vasat is a vasbetonban. És tényleg viszi. Bár nem Makitám van, de sokan lemásolták a 4 élű megoldást saját fantázianévvel.

• ph_5.5

aktív tag

válasz domerator #9662 üzenetére

Pont azon gondolkodtam az akkus megoldások kapcsán hogy 1 rendszert szerettem volna...
    Akkus ütvefúró-csavarozóból azért lett DeWalt mert az azonos kategóriájú Milwaukeenál adott kb 15%-al nagyobb nyomatékot (70 vs 60) és szintén hasonló arányú fordulatszám eltérést. (2000 vs 1800). És elkezdtem nézegetni a DeWalt biteket- dobozban. De eddig Milwaukee impact szettet vettem és elégedett voltam. Most meg tényleg ki a franc tudja miből mit érdemes beszerezni... ez a Bohrcraft márka nekem pl nem is volt ismerős. Igaz nem szakterületem a "forgácsolástechnika", és szinte csak azokat a márkákat ismerjük amik vagy régről elérhetőek a magyar piacon vagy a marketingosztály tolja az arcunkba...
    A Praktikerben láttam 6X150-es hengeres befogású befonfúrószárat. 2200 Ft/db. Ez a "kék" sorozatuk tagja. AMit most megtanultam hogy 400 Ft-ért a Yato semmire nem jó. Lehet hogy teszek vele egy próbát a kékkel, aminek a hangzatos merketingje az hogy lézerhegesztett, gyors haladást biztosít mert 2000-es fordulatig bírja és alkalmas akár a betonnál keményebb (pl gránit) fúrására. Nálunk a vegyes falazatban akadnak kövek... ha azt is viszi akkor előrébb vagyok. (yato nem kapott követ nem ezért hajlott meg, simán olyan s zára mintha valami lágyacél lenne).

• ph_5.5

aktív tag

válasz zoli03 #9657 üzenetére

Én 10 perce csalódtam a Yato egyik termékében. 6X150-es betonfúrószár- hengeres befogással. Tegnap vettem, kicsomagoltam, hibátlanul futott. 1 az az 1 db lukat fúrtam vele 100mm mélységig kb egy vegyes falazatba. Nem fogott kőzetet, sem betont... a szár végének máris van 3mm-es kilengése. Ami kb 8-as furatot eredményez. Megy a kukába. (400Ft volt, ha meglenne a blokk akkor sem mennék vissza reklamálni, de azért ennél többet vártam)
    Tegnapi beszerző körúton sikerült vennem Milwaukee fafúrószárakat. Kis készlet, nem is volt drága. Meglepő- Made In Germany felirat a dobozon. És a fúrószárakon is...
    Illetve Bohrcraft HSS-Co szett lett még újítva. Szintén német... elvben profi kategória, remélem engem kiszolgálnak pár évig.
    Én biztosan nem vennék gyárilag összerakott készletet. Inkább felnéznék egy webáruházba, és megnézném a termékkategóriákat... írnék egy listát és bevásárolnám akár több helyről is azt ami tényleg kellhet. És ha tudom mire kell (pl fémkerítés építéshez minőségi HSS fúrószárat vennék, míg pl fürdőszoba felújításhoz sds szárakat... csak hogy fúrószárnár maradjak.)

• ph_5.5

aktív tag

válasz werminator #9545 üzenetére

Maradi vagyok. Szeretem ha az orvos aki a fogamat fúrja vagy a kőműves aki a házamat építi rendelkezik iskolai végzettséggel és még ért is hozzá.
    A családban van mindkét szakirányból és pont az építőipar lett az ahol sok a youtube-n tanultam a Pistike 32-től hogy jó az úgy típusú ember. Ez nem ledegradálása részemről a szakmunkának- sőt... az alapokat az iskola adja- adta. És nem az hogy megnézek 3 videot a neten s már ahoz is értek.
    A szerszám pedig igenis fontos. Dolgozom szolgáltatóként olyan fogászati magánklinikának akik évek óta nem használnak érzéstelenítőt fogtömésnél. Mert ők lézerrel fúrnak. Nem azért mert sznobok, hanem mert lépést tartanak a technológiával. Konkrétan elmesélte a tulaj hogy mi az eltérés pl az olcsó és a drága fogfúró között. (amikor még azzal dolgoztak) Nem csak az hogy az utóbbival sokszor több fogat lehet kifúrni, ahnem az hogy a kiegyensúlyozottsága miatt nem üt, nem kellt rezonanciát és a pánciens foga nem hullik szét. (túlzással)
    Amikor a szakembertől kérek a panelban egy 120mm-es lukat a szellőzőhöz, akkor ne akarja elmagyarázni hogy jó nekem a 100-as is majd szűkítóvel felszereli nekem amit vettem...
    Az igazi magyarázat az hogy nincs pénze 120-as koronára...
    Amikor nyílászárót cseréltettünk akkor nekem kellett odaadni az ütvecsavarozót mert a szakemberé épp szervízben volt. Az akkus fúróhoz meg nem volt pótakku, és szinén a sajátommal fúrta ki a szellőző rést az ablak alsó részén.
    Szóval de- igenis érdemes megnézni mivel érkezik a "mester". Nem lenézés vagy felmagasztalás miatt, csupán hogy helyén kezeljük hogy mire is számíthatunk. Ez persze ismét saját hozzáállás- de pont olyan mint amikor esküvői árajánlatnál a pár megkérdezi milyen eszközparrakkal dolgozik a fotós.

• ph_5.5

aktív tag

válasz Morris #9540 üzenetére

Nálam rapszodikus a felhasználás. Volt amikor a lányomnak raktam össze egy "favárat". Ott keleltt fúrni, csavarozni 10X10-es gerendákat és vékony kicsi léceket. Volt amikor 30m2 tetőt kellett összeraknom. 15X20-as gerendák fúrása, illesztése, csavarozása, rá lécezés... akkor vettem pl csigafúróbol hosszabb kivitelt. (6 lapú befogással, mert az ütvecsavarozó magsabb fordulatszámú és erősebb) Tavasszal tudom hogy álmennyezetet kell építenem ismét, aminél lesz falfúrás, fali aljzatok áthelyezése meg csomó apróság. A Parkside töltője a 2Ah-s gyári akkukat gyorsabban feltölti mint ahogy lemerítem a másikat, szóval ezzel jól elvoltam. De 50 ezret ha kiadok akkor az a kis felár egy olyan rendszerért amihez bármely napon tudok venni akkut, másik gépet jelenleg jobb alternatíva számomra, mint hogy várjam az akciót hogy hátha lesz. És hátha odaérek reggel nyitáskor és tudok venni...
    Havernál jártam épp amikor megérkezett a kiadandó lakásának felújításához a szaki. 3 műanyag koffer, Parkside termékekkel. Értem én hogy sokminent meg lehet vele oldani, és költséghatékonyabb 50e-ből megvenni egy alapszettet és megbízóként nem kellene hogy érdekeljen hogy mivel melózik aki felújít nálam, mégis elfogott a "youtube-kőműves" feeling.

• ph_5.5

aktív tag

válasz stratova #9533 üzenetére

Nem tudom mi a jó döntés hobby célra. 1x drágán (70-80e) venni jót, és nem kihasználni azt amit tényleg tud (pl DeWalt vagy Milwaukee vagy bármi más pro márka) vagy megvenni "drágán" (50e) egy olyat ami mindig kétségeket hagy bennem hogy biztos nem lett volna-e jobb kicsit hozzátenni.
    De igazából minden ilyen az életben. Az 50e porszívó , mert miért nem tettem hozzá kicsit... vagy autóban is elég-e az 1.4 turbo benzin amikor a 2.0 Tb jobban menne ha kell...

• ph_5.5

aktív tag

válasz stratova #9527 üzenetére

Köszönöm. Akkor ezt a márkát ahogy most is írtátok részemről elfelejtem.
    És ami jövőre jön az megint más lesz... és így tovább. Ez nem rendszer, ez próbálkozás...

• ph_5.5

aktív tag

válasz stratova #9522 üzenetére

Kimentem a garázsba és megkerestem a kilapított dobozt a Parksidetól. 2017. márciusi vásárlás és már X20V, a dobozon az egy akku húdesok gép fotóval. Szóval 3 év 9 hónapja már volt X20V rendszer.

[ Szerkesztve ]

• ph_5.5

aktív tag

válasz emre #9517 üzenetére

A Lidl saját oldala alapján ha cserélik a cuccot nem indul újra a garancia. Persze az 5 év baromi hosszú idő, és ha végig bárikor cserélik/javítják akkor remek dolog.
    Nem tudom... nincs márkafétisem és otthonra vásárolok ilyen dolgokat mert más a munkám, de ha megáll mert épp használom nincs 1 hetem megvárni hogy javítsák. Szóval jobban szeretem ha nem áll meg :) 30e-ért szó nélkül megvenném az új 80Nm-es változatot.
    És nem kell alukoffer (amit nem szeretek mert nem olyan ellenálló mint a műanyag), nem kell ajándék 300 részes tippli vagy fúrószár készlet... meg üveggyöngyök.

• ph_5.5

aktív tag

válasz stratova #9515 üzenetére

A két 20V-os Parksideom sem tette tönkre a saját akkuit. Az ütvefúró tokmánya már nem az igazi, főleg nem finomabb fúrásokhoz. (bár a 8-as fúróval fúrok 10-es tiplit a falba sem épp a kedvencem :) ) Nem létkérdés hogy most bármit is vegyek... de 50e az már nem kevés ilyen dolog megvételére. Persze nem egy autóvásárlás vagy egy több százezres hűtő amit évekig szeretnénk nézni/használni... de azért nem dobnám ki 1 év múlva ha nem nem muszáj.
    Túl nagy árugrásnak érzem a 20V-on belül is a zöld vs "pro" besorolásukat.
    Bár soha nem adok el ilyesmit, de eszembe jutott mennyivel jobb hirdetni pl egy Makita cuccot hogy ezt veheted nyugodtan.. mint egy Parkside terméket azzal hogy becsszó ez is tud annyit. Lehet hogy tud csak még nem bizonyította. (a múltkor linkelt itt valaki egy china made akkus családot valami 144e-s áron semmi múlttal és higgyük el a forgalmazónak hogy ez kint munkás cucc. A zöld parkside már sajnos párszor bizonyította hogy tudnak nem jót összerakni. Meg persze azt is hogy árához képest jók)

Illetve annyi hogy ezek a tesztek is annyit érnek mint az aki tesztel. Ha nem nyomom annyira rá az ütvefúrót mint a másiknál akkor lasabban fúrja ki a lukat. Ha feltöltöm az akkut majd 30 csavarozás után még mindig telit jelezez... és onnan indítom a videot hogy mindkettő fullon van akkor szándékosan csalok. Mert pl az fizet és küldi a cuccait) És utólag még mindig hivatkozhatok arra hogy biztos gyártási szórás- a másnál más jön ki. Tavaly láttam egy pro fúrók? (vagy ütvecsavarozók) vs zöld Parkside összehasonlítást. A Parkside 30euro áron lett bemutatva, de ahoz képest sem állt helyt, mert konkrétan nem tudta lecsavarni, becsavarni, befúrni... szóval lemaradt nagyon. Ehez képest máshol zöld vs fekete Parkside között nem volt ekkora eltérés. No mindegy. Majd lesz 80Nm-es Parkside teszt is hamarosan. És majd kitalálom mit is vásároljak. 50-60-70e magasságában.

[ Szerkesztve ]

• ph_5.5

aktív tag

válasz f4lcon #9513 üzenetére

Most néztem rá a csatornára- fordítóval egész érthető amit írnak. Tegnap került fel a 60Nm-es Parkside vs MWK összehasonlítás.
    Értem én hogy 0km-es állapotban a Parkside hasonló eredményeket tud olcsóbban mint az ipari gépek, de hiányzik egy hiteles tartós teszt. Pl egy 1 éves Parkside vs új összehasonlítás.
    Mennyivel lötyög jobban a tokmány, mennyivel bír kevesebbet az akkus stb... lehet hogy van ilyen video csak még nem kerestem

• ph_5.5

aktív tag

válasz csapee #9509 üzenetére

Ha jól rémlik 2 gépet kellett vásárolni bizonyos csoportjukból akkor jár ajándékba a 10Ah-s akku. November hónapban élt az akció.

• ph_5.5

aktív tag

válasz csapee #9500 üzenetére

Metabobol kb 8 éve még Ni-Cd akkus 12V-os csomagot vettem. Amig bírták az akkuk, kedveltem. Remek vásárt csináltál, erős és megbízható cucc. Nekem jelenleg csak Parksideból van 20V akkus cuccom, de nem bízom bennük. Mármint fel tudtam velük újítani lakást, építettem féltetőt... jó volt otthonra, de szó szerint elkoptak. Mennek még, de nem áldoznék a "pro" vonalukra ennyit. Kicsit nekem olyan mint a Dacia az autóban. Elhiszem hogy tudnak jót is készíteni, de mégsem jönnek be.

• ph_5.5

aktív tag

válasz st6969 #9496 üzenetére

Profi szerszámok esetén megveszi egy cég, és 1 év teljeskörű és 2 év korlátozott garit kapnak. (Makita, DeWalt, Metabo .... )
    Lidl saját honlapja szerint 3 év a fogyasztónak, 1 év cégre vásárolva.
    Az 5 éves garanciális dolgokról saját honlapjukon nincs semmi.
    Az 1 év feletti részt a Lidl kiemeli hogy saját garancia. Feltételekben pedig első helyen a javítás szerepel, illeve elállás címén még új korában sem lehet élni hivatalosan a "kis" hibáknál. Tudjuk a fórumos (meg saját) tapasztalatból is hogy új esetén nem vitáznak, cserélnek, visszaadják a zsét... de hogy 2. évben egy nagyüzemi felhasználású Performance cuccnál miként állnak majd a garihoz az számomra kérdéses.

• ph_5.5

aktív tag

válasz zoli03 #9492 üzenetére

Bakker, rosszat linkeltem. Ütvefúró-csavarozót keresek és azokat is néztem, csak a hírlevélből rosszat szúrtam be.
    A szénkefementes DeWalt ütvefúrós megoldás 65 Nm-t tud és 59.500 a fenti helyen,
    10e-rel drágábban ott a Milwaukee

• ph_5.5

aktív tag

válasz zoli03 #9487 üzenetére

Pont nem láttam még az írásod, de épp linkeltem egy DeWaltot. A Milwaukee-t is találtam pár ezressel drágábban a DeWaltnál 4+2 Ah-s akkuval.
    Lidl, Aldi garanciával eddig elégedett voltam. Volt is rá szükség :) De félek tőle hogy ezek a drágább cuccok pont úgy garanciálisak mint a 3 éves zöld széria. Mindenhol az 1 év + 2-3-4 év korlátozott jótállást írják szerszámokra. Ha mégsem így van a Lidl esetében akkor biztos jó lesz megint. De az hogy a 4 éves akkus zöld ütvefúró a Parksidetól 8-as profi szárral 10-es lukat fúr a téglába, már annyira nem tetszik. Lehet hogy tévedek de Parkside a következő években sem lesz elismert ipari márka. És nem jelenik meg cégeknél fő termékvonalban.

• ph_5.5

aktív tag

válasz st6969 #9486 üzenetére

Én az ütvefúró-csavarozót néztem. Amiért 50e-t kérnek.

És ezzel szemezek pár hete: Dewalt

Sima fúró nekem kevés. Amikor itthon (családi ház) hozzá kell nyúlnom valamihez akkor a párom első kérése - kapcsoljam ki az áramot. (mármint lakáson belüli fúrás)
    Nyáron volt egy részleges belső átalakítás (ismét :D ) Ott kellett pl pár konnektor pluszba kialakítani. Plusz a ház régi és sima fúróval a falba nem tudok tiplit rakni... most pl olyan falszakaszt találtam ahol Ikea nehezebb falipolcát 6db 150-es ( 8X150) dűbellel rögzítettem.
    A Parkside akkus cucc "bírta", de lassú volt.
    Szóval ez az új szép és szagos 80Nm-es nyomatékúnak nem hiszek. Kitől vettek motort?
    DeWalt, Millw.., Makita nem hiszem hogy ad nekik. És kétlem hogy az lenne belül áttervezett elemekkel.
    De ami igazán zavaró, amit korábban leírtam hogy ha kell egy 4Ah-s akku márciusban akkor nem a jófogáson szeretném keresgélni 2X áron a nyereszkedőnél.

• ph_5.5

aktív tag

válasz emre #9475 üzenetére

Hónapok óta gondolkodom hogy a kb 5 éve vásárolt X20 zöld Pakside (ütvefúró- csavarozoó és ütvecsavarozó) mellé kellene egy kicsit jobb cucc. Gondoltam várok a fekete sorozatra...
    Kár volt. Ez már lassan DeWalt árak. És minőségben valahogy nem hiszem hogy azt tudja. Ott ráadásul az év közben bármikor vehetek hozzá új akkut, új gépet, új bármit...
    Ezzel gyanítom mellé lőttek. Értem én hogy nyomatékkulcs tud 1800 Nm-t és hasonlót- kérdés hogy noname kínaiak itt mekkorát lódítanak.

• ph_5.5

aktív tag

válasz jeriko2 #8181 üzenetére

A forgatónyomaték fogalmával- számításával tisztában vagyok. Nem ezzel van a gond hanem pl autós körökben jól ismert jelenségre, amikor egy gyárilag 100 Nm-re tervezett féltengely/váltó egységre egy 600 Nm-t tudó motort szerelnek. Első tesztnél széttépi a rendszert. Számomra ezért volt hihetetlen ez a 6X teljesítmény a gyári adatokhoz képest.

• ph_5.5

aktív tag

válasz gyenesmartin #8152 üzenetére

Akkor nem tudom hol a hiba. De 120 Nm nekem akkor is túl soknak tűnik a jelenlegi mezőnyben is.

• ph_5.5

aktív tag

válasz gyenesmartin #8150 üzenetére

Azért hihetetlen, mert a gyáraknál régóta megy a számháború. Ha a Bosch tudott 16 éve 120 Nm-t tudó motort építeni egy akkus fúrójába akkor nem 25 Nm-t fog megadni hanem ráírja hogy 100 Nm és mivel a konkurencia akkor 25 Nm körül mozgott tele lett volna tesztekkel a net hogy jééé a Bosch nem hogy 100 de annál is többet tud. Letartolták volna a piacot és ma is ezzel a motorral dolgoznának fejlesztés nélkül mert még mindig az élmezőnyben lennének.

Nem tudom milyen eszközzel mérted a nyomatékot, de egy 4000 Ft-os nyomatékkulccsal le tudod ellenőrízni hogy mennyire valós a műszer által mutatott érték. Én inkább ott látom a hiba lehetőségét. Szóval nem neked nem hiszem el, hanem annak amivel mérted.

• ph_5.5

aktív tag

válasz gyenesmartin #8147 üzenetére

Kicsit több mint 20 éve kaptam ajándékba az első akkus fúró-csavarozómat. 2 akkus OK márkájút- made in china a legrosszabb fajtából. Akkuk alig bírták, ergonomiailag olyan volt mint egy normális cucc, mégis utálatos volt vele dolgozni. (nevezzük otthoni barkácsnak). 1 éven belül kinyúlt. Az tudott kb 18 Nm-t. Vettem Skilt. Akkor még nem igazán voltak ilyen netes fórmok mint ez, azt gondoltam hogy a Skil minőség. Háááát... 18 éve sem volt az. Gyenge cucc, elfogadható design. Az 12V-os volt és 15 Nm magasságában dolgozott.
    Pár évre rá amikor a Lithiumos akkuk még ritkák és drágák voltak, vettem Metabot. Az tudott olyan 25 Nm-t. 3 év ipari garit adtak rá. ELég erős volt szinte mindenhez. 5 évet bírt az akkuja és mivel untam azt hogy lemerítés után lehet csak tölteni illetve hogy gyengült ahogy fogyott a feszültség belőle, vettem Parkside szettet. Ütvecsavarozót és ütvefúrót. Az ütvecsavarozó 180 Nm-t tud az ütvefúró 40Nm-t. 20V-os X rendszer mindkettő. Régen a 25 Nm soknak számított. És az adatlapján a max szó miatt én feltételezem hogy az 1-es, tehát a csavarozó és nem a fúró fokozatra (a csavarozó az erősebb - az áttétel miatt) adják meg.
    A 120 Nm-t a mostani legdrágább fúrók tudják csak. Brutális áron. És leginkább csak szénkefe mentes motorral. Sőt... 120 Nm-t szvsz csak a legprobb márkák kínálnak jelenleg is. A Boschnak pl ez alapján nincs most sem 120 Nm-t tudó fúrója. (csak ütvecsavarozóban tudja)

[ Szerkesztve ]

• ph_5.5

aktív tag

válasz csapee #8143 üzenetére

Ez egy 25 Nm-t tudó fúró, és 16 éves konstukció. Értem én hogy átalakított de ez nem tudhat 120Nm-t. Legalábbis kizárnak tartom hogy a gyári adatokat 5X túlteljesítve kibírjon akárcsak egyetlen munkaórát is.

[ Szerkesztve ]

• ph_5.5

aktív tag

válasz jézusom #6289 üzenetére

Én több mint 1 éve nyúzok 20V-os ütvecsavarozót a Lidl-től. Nagyon kellemes csalódás volt. Vettem hozzá direkt 6 lap befogású fúrószárakat mert ahogy előttem írták - sokkal jobban tud fúrni és brutális nyomatéka van.

Fa fúrásához pl a pillangó kialakítású (laposfúró a hivalatos neve) annyira remekül működik hogy álom vele dolgozni. Akárcsak az 50-60 cm hosszú fa csigafúrók. Féltető építésénél nagyon gyorsan haladtam.

Van mellette akkus ütvefúróm is. 40 Nm-t tud... a kettő kiegészíti egymást szépen. Akkujuk csereszabatos és fillérekből megvolt a két szett.

(a hibrid dolog nekem is új volt- a Makita élen jár de mezei halandónak otthonra felesleges)

• ph_5.5

aktív tag

válasz ph_5.5 #6154 üzenetére

Story folytatása...
    Lidl-nek írt levél után telefon hívott a szervíz. Másnapra küldik a futárt... ez volt a hosszú hétvége előtt.
    Futár jött- kis hibaleírást kértek a termék mellé, semmi mást (bár a panaszlevélbe a vásárlás napja, óra, perce mellé még a blokk számát is beírtam :) )
    Rá pár napra jön a mail- futár érkezik 0Ft-os utánvéttel a következő munkanap. Futár jött- csomag kibont..
    Javítás leírása: új készülék. (annyira új hogy a gyárilag hozzá járó kapocs szett is mellékelve volt)
    Nos azt kell mondanom Lidl ügyfélkezelésből 5*. Szervíz gyorsaság 5*. Kipróbáltam a terméket. Pont olyan vacak mint a régi csak ez még működik. A reteszelő nehezen tolható be ezért ugye puha dolgon nyomat hagy és max erőn a legrövidebb kapcsot sem lövi be teljesen a fenyőfába. Ez van. De legalább normális a garis háttér.

• ph_5.5

aktív tag

Tegnapi barkács közben eszembe jutott hogy leírom a gondolataim egy részét- már ami a Parkside cuccokra vonatkozik :)

Szétnéztem a garázsban és megállapítottam hogy van itthon tőlük

Akkus ütvecsavarozó
    Akkus ütvefúró
    Forrasztópáka
    Elektromos tűzőgép
    meg pár apróság... bitkészlet, fúrószár, dekopír fűrészlap...

Akkus ütvecsavarozó- árához mérten korrekt, erős. A hatlapfejes befogás ki fog kopni- ha ez nem lesz garis rész akkor feltehetően kuka a cucc. De addig megéri a pénzét.
    Akkus ütvefúró. 40 Nm, használható ütvefúró funkció, jó fogás, olcsó ár. Megint megvenném ha kellene hobby célra.
    Forrasztópáka- viszonylag gyorsan melegszik, apróbb forrasztásokhoz teljesen jó. Kicsit mozog a feje (ami cserélhető és adtak hozzá pár kivitelt- de nem lehet atomra megszorítani alapból) de a lényeg, 2000 Ft körüli áráért teljesen jó arra ha néha kell. Márpedig nekem csak néha kell :)
    Elektromos tűzőgép. Nos- nem ajánlom senkinek. Gyárilag volt a dobozban egy szett kapocs, szeg amit adtak hozzá. Csak a legrövidebb kapcsot használtuk el, de megvettem mellé egy nagydobozos készletet is (1000 Ft) amiből a kb 5 db szögpróba kivételével csak a legkisebb kapocsból lett kilőve mondjuk 200 db... szóval ennyi használat után tegnap azt mondta hogy nincs kedve tovább dolgozni. A többit a garanciára bízom jelen esetben... mivel még nincs 1 éves (2016 júniusi) így remélem visszakapom azt a 7000 kidobott Forintot.
    Nem az a bajom hogy megállt. Mert el tud romlani bármi. De ez amig működött addig is vacak volt. Az elején a biztosító reteszt olyan erővel kellett nekinyomni az anyagnak hogy a vékony lemez mindig nyomot hagyott. Fenyőfában mindig. Hungarocell vagy hasonló lapot felejtős rögzíteni vele. Szóval rossz konstrukció.
    Bitek- felejtősek. Igaz a doboz majdnem használható belőle :) Komolyan- nem értem mi készteti a kicsi kínait hogy ilyet gyártson... amikor darabonként minőségi cuccot lehet összevásárolni márkás termékből. Olcsóbban.
    Mára ennyi :) (na jó- utolsó mondat ... azt hiszem barkácsra ha veszek tűzőgépet- azt is valami nevesebb gyártótól teszem. )

• ph_5.5

aktív tag

válasz canniball #6124 üzenetére

Praktikeres vásárlásból származó 3 éves Gardenfield vagymiféle benzines fűkaszával oldottam meg ezt a problémát otthon :) (3 éves és a 24ezres árát bőven megszolgálta) Családi ház... előtte Bosch Rotak volt. Jó konstrukció- hibás elgondolással. Miért kell műanyagba tenni egy csapágyat a kihajtótengelynél? Egy csapágycserét még elviselt... A másodiknál már nem nem bírta. Meg lett más gondja is... de amíg ment addig jó volt.

• ph_5.5

aktív tag

válasz headhunter #6117 üzenetére

Az Aldiban az egyik nap vásárolt terméket (fűtőpanel) másnap visszavittem mert túlméretes volt arra a helyre ahova szántam. Egy vevőkártyát kellett kinyomtatni- és egyetlen opció volt- kp-ban visszaadták az árát.
    Akkor mondta a boltvezető hogy bármilyen későbbi csere, meghibásodás esetén ezt a kártyát kell használnom (más termékeknél).
    Van központi ügyfélszolgálatuk- oda érdemes írni. A többit a központ rendezi. Ilyen hibánál nem hiszem hogy a boltba kellene bevinni a már bekoszolódott fűnyírót.

• ph_5.5

aktív tag

válasz jeriko2 #6115 üzenetére

Ahogy Veze is írta, 18650-es akkuk vannak a pakkban. Bár nem bízom nagyon a kínai minőség ellenőrzésben, de a ponthegesztéssel összerakott cellák ilyen nagy áramfelvételnél sokkal jobbak mint ha én nekiállok és egy forrasztópákával polaritáshelyesen újra összerakom a szettet - kicserélt cellákból.
    Elemlámpák kapcsán megtanultam hogy alig akad pár gyártó akinek a 18650-es akkui minőségiek. És abból is van védett és védelem nélküli. Persze nem egy atomfizika- és biztos meg lehet szépen oldani házilag is, de nem állnék neki cserélni. Főként nem úgy hogy pl Parkside 7-8 ezer magasságában adja az új akkut. X20 rendszernél... ami mondjuk 6 db akkut tartalmaz. És én- azt be sem tudom szerezni ennyiért. (1.000 Ft meg az apró / db... az nagyon olcsó)

• ph_5.5

aktív tag

válasz canniball #6112 üzenetére

Nem sajnos- csak márkán belüli csereszabatosságra törekednek. Itt még nem valósult meg az ami számtechben pl az USB/Micro, mini ... csatlakozási megoldás.
    Az X20 Parkside védjegy lett és gonosz módon az előtte lévő cuccokkal hiába Parkside nem jó. Nekem 2 X20-as akkus eszközöm van- mind a töltő mind az akku azonos. Szerencsére. Így valahol késztetést érzek rá hogy ezt a sorozatot folytassam. Vagy kivágjam a fenébe ha az akkus ütvecsavarozó 6 lapfeje megadja magát... mert nem méretezték túl az
    t már tapasztaltam.

• ph_5.5

aktív tag

válasz canniball #6109 üzenetére

Saját szabványaikkal már csoportosítják a holmikat. Ez a tegnapi kérdéses 18V-os akkus cucc. Ahogy elnéztem esélyes hogy a jelenleg futó 18V-os sorozat tagja és egyenakkut használ. (a korábbi szegély, lom és nemtudommitnyí cucc alacsonyabb feszültséggel ment, de láttam valahol 18V-os kerti cuccot ami hasonlított erre akku ügyben- de semmi érdemi információ nem volt kint azokon a helyeken ahol ráleltem)

Parkside esetén ugye tavaly óta ott az X20 rendszer. (amit nem ők találtak fel, mert ez a kompatibilitás már megy egy ideje a Maitánál, DeWaltnál és a nevesebb márkáknál. Sőt Einhell is bevezette)

Régen azt hittem hogy pl Parkside = Einhell. Majd amikor megvettem 1-1 terméket akkor kiderült hogy ez nem így van. Van onnan is termék- de van más "német" gyártótól... és így jártam a Workzone termékekkel is. Az 5J-os vésőkalapács pl más cégtől jött mint valami régebbi alkotásuk. És így egységesíttetni még azonos név alatt futó terméket is nehézkes lesz. (bár nem lehetetlen)

• ph_5.5

aktív tag

válasz YAS-dude #6088 üzenetére

Én inkább úgy fogalmaznám meg hogy az ütvecsavarozó azt a csavart is betekeri amit a sima csavarozó erőlködve sem- miközben nem terheli a csuklót, ellenben a csavarozó bitet és a csavar fejét igen. És ott valamelyik nem mindig bírja. Kivéve ha jó a csavar és a bit minősége.

Az ütvecsavarozó gyorsabb (nagyobb fordulatszám), erősebb, kompaktabb. Szerintem a kettőt helyén kell használni és akkor elégedett a tulajdonos.

• ph_5.5

aktív tag

válasz csmat #5997 üzenetére

A bit befogás remek találmány- az ütvecsavarozót pont ezért szeretem a sima akkus fúróhoz képest
    -mert nagyobb a fordulatszáma (1500 vs 2800)
    -mert nagyobb a nyomaték ( 40 vs 180 Nm)
    -mert gyorsabb az eszközcsere külön adapter nélkül is ( igaz az adapteres megoldással olcsóbbak a rövid bitek)
    A fúrószárak esetén szakáruházban nekem azt mondták- jelenleg nincs olyan minőségi paletta bit befogású fúrókból mint a sima hengeresekből. Illetve míg egy jó minőségű sima fúrószár mondjuk 300 Ft addig egy bit befogású arányaiban drágább (és rosszabb)
    Én csak a bitbefogású kőzetfúrót kritizáltam :) Mert az... értelmetlen. Ütvecsavarozó befogással nincs olyan hogy ütve is fúr.

Új hozzászólás Aktív témák