Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• q1w21

csendes tag

válasz Findzs #3869 üzenetére

Szia! Nem vagyok szakmabéli, sem gyakorlattal rendelkező, csak egy épp enyhén ittas lelkes olvasó akinek az ünnepek alatt unalmas percei adódtak, és elméletei születtek. Írtad, hogy a 3. lyuk süllyesztésnél már látható az él kopása. Amit linkeltél 7 vágóélű süllyesztő aminek az élei vékonyak. Elméletem szerint a vékony élek hamarabb felhevülnek és így hamar ki is csorbulnak. Tehát kevesebb, de vastagabb élek jobban elvezetik a hőt. Előnyösebb a 3 vagy 4 élű szerszám mert a megmunkáló élekhez tartozó felületek vastagabbak, így nagyobb felületen oszlik el a keletkező hő és valamivel több súrlódást viselnek el. Az anyag minőség is sokat számít, a neten keresgéltem és találtam néhány leírást ami fontos lehet.
    [link] Itt azt írják "Megnövelt élettartam és vágási teljesítmény (fúró-vágó kenőanyag alkalmazásával)"
    A zárójelben írja, hogy fúró-vágó kenőanyag, gondolom üregelő spray.
    Majd itt [link] "A felületi kezelés titán-nitrid (TIN), ami azt eredményezi, hogy jelentősen csökkenti forgácsolási erőket, növeli az éltartósságot, csökkenti a hő fejlődést." Szóval a hőfejlődést csökkenti.
    [link]
    "4. a nyersanyag: eredeti volfrám-karbid"
    "14. vezérlő mód: CNC, malomipari gép"
    Tudomásom szerint ez nagyon kemény és nehezen kopó fém, gondolom drága is.

Elméletem szerint több olcsóbb szerszámot vegyél amit gyakran cserélsz a gépben és így elkerülheted a túlzott hőtermelődést, és lassú fordulatszámon használd vagy használj üregelő sprayt, ami hűti a szerszámot, akár fa, akár fémfelület megmunkálásakor. Ezeket a szerszámokat könnyen lehet élezni, és kell is megfelelő köszörűvel. Mint a fúrószárakat is.
    Vagy veszel (a gatyád rámegy szerszámot) amit szintén előbb-utóbb élezni kel és veszel hozzá (a gatyád rámegy gyémánt élezőt) amivel az edzett kemény fémet élezni tudod.

Ki kell ezt tapasztalni a gyakorlatban. Mert elmélkedni fantáziálni könnyű, de gyakorlatban adódnak nem gondolt tényezők is. Gondolom.

Ha már így részegen végig írtam ezt, kellemes húsvéti ünnepeket kívánok minden kedves olvasónak!

Prohardveren jártam,
    Hozzászólást írtam,
    Nem voltam józan,
    De azért megmondtam.
    Szabad-e locsolni?
    Üregelő spray-el? XD

Meg hát!

Új hozzászólás Aktív témák