Új hozzászólás Aktív témák
-
fps8
senior tag
Sziasztok.
Írok egy regényt, ami még jelenleg elég gyerek cipőben jár de azért nem szeretnék badarságokat belefogalmazni. Szükségem lenne egy hozzávetőlegesen alapos fizikai számításra.
Adott egy jármű, ami a hangsebesség 4x-ére képes. Meg kell tennie 25km-t benne utasokkal. Mi az a legrövidebb idő, ami alatt meg tudja úgy tenni ezt az utat anélkül hogy az utasok épségét károsítaná. Eddigi kutatásaim szerint legyen mondjuk maximum 3.5G gyorsulással számolva úgy, hogy a lassulási idő se lépje túl a 3.5G-t. A járműben utazó emberek merőlegesen felfelé közlekednek (nem tudom ez mennyiben befolyásolja a dolgot) és fekvő helyzetben vannak 3-pontos biztonsági övvel lekötve akár az űrhajósok.
Nem baj ha nem teljesen pontos választ kapok, egy hozzávetőleges idő is elég, mert nem fogom pontosan megírni az időt csak nagyjából. Én első sorban olyan 4-percre tippelnék, de abszolút csak hasra ütve ."War... war never changes"
-
fps8
senior tag
Kapzsigálom a távolság nem változhat mert az fix, de lehet hogy a sebességen és a gyorsulás mértékén csökkentek picit.
Hogyan állítsam be a járművet úgy, hogy kb 2-perc alatt tegye meg a távolságot, és a gyorsulás elviselhető legyen de ne legyen kényelmes azért?[ Szerkesztve ]
"War... war never changes"
-
fps8
senior tag
Illetve még az is fontos, hogy a jármű (ami esetünkben egy spéci lift) túlszárnyaljon minden jelenlegi földi technológiát viszont ne túl hajmeresztő módon. Nem akarom hogy gyorsabb legyen egy vadászrepülőnél, csak az általános mindennapi földi járműveknél legyen lényegesen jobb.
[ Szerkesztve ]
-
fps8
senior tag
válasz luciferc #817 üzenetére
Igazából ez a megoldás tetszik
A masina tudhat 2x-es hangsebességet, de ebben az esetben biztonsági szempontból felesleges kihasználnia. A lényeg hogy a technológia ismeretlen és kihasználatlan a földön, amit az általam kreált szintén földi faj ügyesen kihasznál."War... war never changes"
-
fps8
senior tag
Ezen ismeretek birtokában a következőképpen fog kinézni a történet:
A gép 2x-es hangsebességre képes, de utasokkal az ennél jóval kényelmesebb 300m/s sebességgel megy mindezt úgy, hogy a gyorsulás semmilyen esetben se menjen 3g fölé. Aztán a lassulás már kicsit enyhébb formában történik, miután az ülések visszaálltak nem ellenkező, de függőleges ülő helyzetbe. Így az esetünkben megtett 25km nagyjából 2-percig tart.
Üresjáratban pedig kinyomatja a maxot magából
Remélem így korrekt a dolog.Utolsó kérdés. A hangrobbanás mennyire károsítja azokat a személyeket akik mellett 2x-es sebességgel elhúz a lift olyan 10-20m-es távolságban?
[ Szerkesztve ]
-
fps8
senior tag
Vagy a hangrobbanás csak gyorsuláskor jön létre?
-
fps8
senior tag
Kérdés félretéve idő közben megvilágosodtam
[link] -ez a prezentáció valami csúcs"War... war never changes"
-
fps8
senior tag
Ajánlanátok nekem valami egyszerű összefoglalót az áramról?
Igazából szégyenlem, de tök nem maradt meg semmi annó az iskolából erről a témakörről.
Szeretném a fejemben tisztába tenni hogy mi a feszültség, az áramerősség, melyikből mennyit bír ki egy ember, mi kell ahhoz hogy a hegesztő berendezés hegesszen, miért nem ráz meg a fém amin az ív keletkezik, meg az ilyen alapvető dolgokat. A lényeg hogy teljesen 0 tudással is megértsem."War... war never changes"
-
fps8
senior tag
válasz fpeter07 #824 üzenetére
Uhh, ennyi erővel a régi fizika könyvemet is lapozgathatnám. Köszönöm a választ, de azért mégis csak jobban örülnék egy konkrétan hülyéknek készült árammal kapcsolatos kisvideónak vagy ilyesminek.
Az se baj ha angolul van, azt is megértem.[ Szerkesztve ]
-
fps8
senior tag
No, semmi egyéb javaslat?
-
fps8
senior tag
Hali!
Korábban már kértem segítséget a könyvemhez, most megint szükségem lenne rá. Kifejtem kicsit részletesebben:
Adott egy regény amit írok. Adott benne egy evolúciós közeg, ami a földünk felszíne alatt 35km-mélyen fejlődött ki. Adott a lenti élővilág "csúcsa" egy emberhez hasonlatos, gondolkodó faj. Most ki kéne találnom hogy hogyan érvényesüljön az idő fogalma náluk. Nem arra vagyok kíváncsi hogy mivel mérhetik és hogyan, hanem inkább az érdekelne hogy mihez tudnak viszonyítani és a viszonyított alapban milyen mértékű idő intervallumokat használhatnak a mi méréseinkhez képest.
Példának okáért kiemelném azt hogy 'napok' vagy egy földi átlagos nappal megegyező intervallumot nem használnék, mert lenn nincsen éjszaka és nappal váltakozása. Előfordulhat ugyan hogy mérhető, de egy éppen kialakuló gondolkodó faj, először a nyilvánvaló tényekre hajaz ami eszközök nélkül is megfigyelhető. Gondolok itt példának okáért az árapályra. Csak sajnos nem tudom, hogy a hold és a nap tömegvonzása érvényesülhet e a 35km-mélyen elterülő forró láva-óceán állapotára....
Bármilyen ötletetek is van, ne habozzátok leírni!Egy kérésem van, ne legyen túlságosan adatokhoz kötve, mert ha nagyon belemegyek részletekbe akkor cáfolható lesz az írás. Tudom alapja nincsen, de azt szeretném hogy olyan legyen a könyv kicsit mint a Matrix... se cáfolni, sem bizonyítani nem lehet.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest