Hirdetés
-
PROHARDVER!
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Aktív témák
-
4Grider
nagyúr
válasz
Qtya123 #108346 üzenetére
Onnan gondolja, hogy az első eszköztől vár választ, attól pedig a Diginél nem kap. Ezért gondolja úgy a routered, hogy nem él az internet kapcsolat és a biztonság kedvéért elbontja és újból felépíti. Ezt te szakadásként érzékeled. Én a sajátomon amióta kikapcsoltam az internet detection-t, azóta nem volt megszakadásom.
Szerk.:
Mondjuk most letöltöttem a routered kézikönyvét, de nem találtam benne internet detection-ra utaló részt. Az én AX6000-esemben van, ott ki kellett kapcsolni (az előző Asus-ban is volt). -
Inhouse
őstag
válasz
Dragon3000 #108342 üzenetére
Nálunk van egy 30m-es és egy 60m-es öreg, CAT5 befűzött szakasz, amin Gigabit megy, 114MB/s nagy fájloknál.
-
zsozsa19
csendes tag
Üdv urak! Múlt héten rendeltem meg,holnap 11-kor jönnek kötni,kíváncsi leszek milyen lesz.
-
Qtya123
őstag
válasz
4Grider #108343 üzenetére
"A routereden egyébként gondolom kikapcsoltad az internet kapcsolat ellenőrzése részt"
Nem állítottam át ezzel kapcsolatban semmit. A Network-Internet részen a PPPoE kapcsolatnál ilyen van gyárilag, hogy Detect Online Interval: 10 seconds, illetve a Connetcion Mode: AutoAz Auton kívül van még olyan lehetőség, hogy On Demand, Time-Based és Manual.
Ha Manualra állítom, akkor megjelenik alatta a Max Idle Time, ami 0 és alatta a magyarázat, hogy 0 means always connected.Akkor állítsam manualra így? A 10 másodperces Detect Online Interval maradhat nem?
Kíváncsi vagyok, hogy ez lesz-e a hiba, remélem igen.
"logikus hogy időnként próbálta újraépíteni a szerinte már nem élő internet kapcsolatot"
Mondjuk azt nem értem, hogy miből gondolja, hogy nem élő a kapcsolat. -
válasz
4Grider #108343 üzenetére
Ebbe a hibába sokan beleesnek, hogy már évek óta vannak relatíve olcsó Gbps-os routerek, és azt gondolják, hogy igaz, hogy negyedannyiba kerül mint egy felsőbb kategóriás, de végül is mind a kettőn ott van a Gbps, a kapcsolat is annyit tud, szóval minek venni drágábbat csak felesleges pénzkidobás. Anno nekem TP-Link Archer C5 V1.2 volt, de még Invitel 60-nál Aztán egy ideig használtam 240-esnél és 500-asnál is. Persze arra jó, ha egy klienst kell kiszolgálni... nem elérhetetlen velük, hogy Speedtest-en hozzák az elvártat, akkor hasalnak el, amikor komolyan igényeket kell kiszolgálni.
-
4Grider
nagyúr
válasz
Qtya123 #108338 üzenetére
Azért egy C6-os nem egy csúcs kategóriás router (persze jobb mint egy ont).
A routereden egyébként gondolom kikapcsoltad az internet kapcsolat ellenőrzése részt, mert ha nem, akkor logikus hogy időnként próbálta újraépíteni a szerinte már nem élő internet kapcsolatot... -
Kappa,
csendes újonc
válasz
Kappa, #108339 üzenetére
Valaki tud véletlen olyan routerről amire saját oprendszer megy?
Programozható,és még stabilabb is mint ezek a consumer szarok.
Nem ont-re gondolok hanem csak routerre...
@Dragon3000
Arra próbálok kitérni,hogy sokszor az eszközöktől is függ,hogy mi mit szeret,mindegyiknek megvan a lelkivilága,és ha valamiből nem érdemes spórolni akkor az a kábel.
Legalábbis ezt a konzekvenciát szürtem le anno,hogy cat5e ide vagy oda,attól még lehet,hogy a hálókártya nem szereti mert elvben mennie kell vele... -
Kappa,
csendes újonc
Fun fact,hogy elvileg a cat5E már 100 méter alatt tudja a gigabitet,ehhez képest a soktízezres gigabyte alaplapnak a másodlagos gigabites kártyájának nem volt elég firmwaretől kezdve mindent kipróbáltam végül cat6 kábel csere lett és utána már nem vírnyákolt hogy nem akar gigabitet rajta.
Szóval lehet csalóka lehet az az cat5e,vagy esetleg csaticsere még segíthet -
Qtya123
őstag
Budapest.
Amúgy tudod mi a vicc? Ugye mint kiderült, nem volt jó a jelszint. Dobálta a netet akkor is, ha az én routerem ment és akkor is, ha a Fiberhome ONT volt csak bekötve.
Jelszintet rendbe hozták, ekkor egyből a routeremmel kezdtem használni és fentebb írtam, hogy ugyanúgy szakadozik. 17 óra környékén újra kiiktattam a routeremet és azóta az ONT megy. Íme:
Egyszer sem volt szakadás azóta. 4 órán keresztül sosem bírta még.... Meglátjuk reggel mi lesz, marad-e még a kapcsolat és a jelenlegi IP, vagy lesz szakadás. Pedig terhelem.
Akkor szúrom tökön magam, ha még a végén kiderül, hogy egyrészt a jelerősség volt kevés, de nem csak önmagában ez volt a hiba, hanem a routeremmel sem százas valami.
Pedig alapvetően nyilván egy TP-Link Archer C6 v4 AC1200 routernek röhögve bírnia kellene azt, amit egy Fiberhome cuccnak. -
Mate
nagyúr
válasz
Qtya123 #108314 üzenetére
Helyileg melyik település volt? Azért vicc, hogy műszer nélkül mennek és telefonon keresztül kérik le az adatokat…. Látták, hogy rossz a jelszint, így gondolták, hogy az okozza a gondot. Mivel még mindig rossz, jelezni kell, hogy továbbra is rossz. Csak lesz annyi eszük, hogy lecserélik azt a vackot…
-
Qtya123
őstag
válasz
Kappa, #108333 üzenetére
Szia!
Cat5e a kábel és másik Cat5e kábellel is csinálja. NAT-ból kikérettem magam még korábban, nem tudom, hogy ez okozhat-e ilyen gondot, szerintem nem kellene.
Saját router esetén a hgw-n az 1. portra kell tenni, bridge mód esetén az van előírva. Egyébként az 1. és 2. portja gigabites, a 3. és 4. 100 megás.
-
válasz
Trailbreaker #108332 üzenetére
Nekem sem, és fapad ONT-m van
Csak olvastam itt, hogy sokaknak ez van beírva tanácsnak, és mivel valószínűleg ez egy működő metódus, jegyeztem meg, hogy döbbenet 2023-ban
Amúgy most a napokba trécseltem az ONT-n rendesen, én indítottam a hívásokat és nem recsegett, szóval nem jelentettem le hibára... Mert egyébként véletlenszerűen jön elő, és ugye ez VoIP vonal, szóval lehetne Internet hiba is, de packet loss sincs, aztán ha kijönnek és nem cserélik, aztán még ki is számlázzák a kiszállást, annyira nem éri meg... és szerintem sem hibás, mert akkor a netnél is lenne gond... inkább központilag lehet valami, mert már megkötéskor alig bírták beaktiválni
Szóval a dolog úgy néz ki, hogy a kis ONT - mivel nem valószínű, hogy a DIGI mint szolgáltató jó sok évig feljebb váltana (legalább az RT-AX86S is időtálló), Gbps-ról (és egyébként felesleges is lenne, ezt sem bírom kihasználni, esetleg 1000/500 vagy 1000/1000 lenne a reális fejlesztés téren) addig működik itt ameddig magától meg nem makkan
Csak az zavar, hogy nem tudom a korát, mert nem akkortól indult a számlálója amikortól beszerelték
-
Kappa,
csendes újonc
válasz
Qtya123 #108331 üzenetére
Üdv!
Netkábeled milyen típus cat5,vagy cat5e,esetleg cat6,árnyékolt vagy sem,vagy nem is kábelen próbálod?
Esetleg próbáltál kérni NATolt hálózatot ?
Ha a kábelcsere után ua. a hiba kérd ki max a pppoe konfigot,vagy ha már ez megvan reseteld egy az egyben az egész ont-t.
Ha utána sem jó még rápróbálhatsz esetleg a pppoe pt,és egy vadiúj kábellel a hgwre.
Am nem tudom neked melyik portba van ha a saját routered rárakod?
Anno nekünk mondtad olyat a mi fiberhome eszközünkről hogy 2 port ami 100megás 2 meg gigabit. -
Qtya123
őstag
válasz
dchard #108330 üzenetére
Most újra visszatértem az ONT-ra, a routeremet kiiktattam, megnézem ismét, hogy továbbra is van-e így szakadás. Tippem szerint lesz, mert hétvégén is így próbáltam és volt. Oké, akkor a jelszint rosszabb volt, de most jó jelszinttel is a routeremet dobálta, ezért szinte biztos vagyok benne, hogy csak ONT esetében is ez lesz.
A menüjében a WAN részen csak ennyi van:Mikor megszakad és új IP-t kap, akkor az uptime is indul nulláról. Mint látható csak 14 perce megy, ekkor állítottam vissza az ONT eszközt bridge módból. A "menetrend" szerint kb 1-2 órán belül új IP lesz itt és az uptime újraindul. Mindjárt kiderül.
-
dchard
veterán
válasz
Qtya123 #108328 üzenetére
Mivel a log-ban (gondolom ez a routerből van amit az ONT-be dugtál), LCP RX termination request van, ugye ezt a router kapja meg (mivel RX), és utána rögtön ott a PADT (amit szintén a router kap, és nem ő küld), hát ez érdekes, mivel ilyet az ONT szerintem nem tud csinálni, hogy ha az optika szakad, akkor belenyúl a PPPoE session-be. Tehát ez csak a PPPoE kiszolgáló oldalától jöhet, ami az OLT-be integrálva található. A kérdés már csak az, hogy minek küld neked a PPPoE szerver bontási kérést ilyen sűrűn? Ha az ONT-be be tudnál lépni és ott látszana valami uptime a PON kapcsolatra abból többet megtudhatnánk, vagy ha meg tudod figyelni hogy amikor a logban ez a bontás látszik, akkor pirosra vált-e a PON led vagy elkezd-e villogni, az is segítene.
PADT-t normál esetben a 168 óránkénti bontásnál kéne csak látnod.
-
Qtya123
őstag
válasz
dchard #108316 üzenetére
Köszi a részletes választ, így érthető már a dolog.
Viszont nincs happy end.... Meggyőződésem volt, hogy ez megoldja, hát nem.
Ugyanúgy jönnek az újabbnál újabb IP címek, mint a kábel javítása előtt.
Ugyanez van a router log-ban, mint korábban: [kép]GoodSpeed: Nem cserélték az eszközt, az maradt továbbra is a HG6544C. Csak a kábelt javították. De mint látod, nem oké...
Most már nem tudom mit csináljak. Próbálgatni kezdem megint az ő retek HG6544C eszközüket a routeremet kiiktatva, mert már előre látom, hogy megint ezt fogják kérni. Aztán gondolom azzal is ugyanez lesz, megint telefon, megint szerelő várás, akkor már nem marad nekik más, minthogy hozzanak másik ONT eszközt. Csak kérdés, hogy nem-e az is sz@r lesz...Vagy már kínomban arra gondoltam, hogy kölcsönkérek egy másik routert és a TP-Linket kicserélem ideiglenesen arra, hátha. De sok értelmét nem látom, ha önmagában az ONT használata esetén is kapom pár óránként az új IP címeket. Akkor már ott ennyi a dolog.
-
válasz
Trailbreaker #108326 üzenetére
Azért ez olyan olcsó, bóvli dolog, hogy ilyeneket kell csinálni ... 2010-ben is az lett volna... de most 2023-van...
#108314Qtya123: Akkor ez a gagyibb eszközt jobbra cserélünk dolog sem működik mindig, Nálad is részleges megoldás volt. Az oké, hogy szereléssel megoldották, de ilyenkor már sok szerelő reflex szerűen cseréli le a régi eszközt is. Nálam anno cserélgették xDSL esetében a modemeket.
-
4Grider
nagyúr
válasz
juhaszmarci #108324 üzenetére
Nem lehet, hogy a laptopon/böngészőben van egy általad telepített biztonsági komponens ami a mérést lassítja? Ilyenkor szoktam mérni parancssorból, mert oda ezek kevésbé zavarnak be.
-
4Grider
nagyúr
válasz
juhaszmarci #108322 üzenetére
Egy UniFi Security Gateway-ről van szó?
Ezeken bekapcsolt threat management mellett nem lesz sokkal nagyobb átengedés... -
Dr.NX
addikt
válasz
juhaszmarci #108318 üzenetére
Megmérted a Digi/Antenna Hungária speedtest szerverének a bottleneckjét.
Nálam ez a kettő 400 Mbps alatti DL, míg pl. a Giganet, Microsystem szerver majdnem 900 Mpbs. -
4Grider
nagyúr
válasz
juhaszmarci #108318 üzenetére
Mi a konkrét modellszáma az USG routernek?
-
juhaszmarci
csendes tag
Otthoni DIGI-s internet előfizetésemmel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Kb. 1,5 éve vagyok előfizető, FTTH, Kistarcsa. 1 évig az ONT beépített WiFijét használtuk itthon, ezután egy standalone Unifi nanoHD-t szereltem fel. Sebességet nem méregettem (250Mbps-et tud kb. az AP), nem volt vezetéken csatlakoztatva semmi.
Pár hete üzemeltem be a második AP-t, ehhez már nem volt elég az ONT 1 db portja, így került a hálózatba egy USG router, CloudKey és egy USW-FlexMini switch. CAT6 patch kábelekkel, és PoE tápokkal. Az USG intézi PPPoE bejelentkezést, így az ONT "bridge/modem" módban van.
Így a szabad porton már kényelmesen tudtam laptoppal sebességet mérni, ami meglepetésemre 350/320Mbps körül alakult, mindig, éjjel-nappal. (WiFi-hez ez persze elég)
Sajnos csak telepítésnél mértem "router" módban laptoppal, akkor megvolt a 930/320 speedtest.org-on, mielőtt váltottam "bridge" módba, nem.
Ezt jelentettem is ÜF-en (ez hosszú folyamatra sikerült), de végül kaptam egy új ZTE ZXHN F6600R ONT-ot.
És a helyzet változatlan. Csatoltok két mérést, az első "router" mód, csak a laptop van bedugva, a másik "bridge", ott a switch portján mérek. A belső hálózattal szerintem nincs gond. Csomagvesztés még külföldre sincs. Mi lehet a gond?
-
bounty123
őstag
válasz
Trailbreaker #108236 üzenetére
Kipróbáltam a Huawei ONT eszköz resetet (10sec+ nyomva), legalább 5x reseteltem, de sajnos így se tudok belépni a webes felületre a root és a készülék alján levő jelszó párossal, nagyon fura. Marad a szolgáltató megkeresése gondolom.
-
dchard
veterán
válasz
Qtya123 #108314 üzenetére
Ezek valójában negatív értékek: -28dBm az előre irány, -34 a vissza irány (az OLT GPON portján mérve). Mind a kettő túl alacsony még FEC mellett is.
A -23/-27dBm viszont teljesen elfogadható. Csak hogy értsd: az első két érték közül a -34dBm volt a nagyon kevés: még C+ optika mellett is -32dBm a határ visszirányba, előre irányba pedig -28dBm, persze egyiket sem jó "kicentizni".
Optikai rendszerekben jellemzően nem az történik, hogy csökken a sebesség ha túl alacsony a jelszint, hanem egy bizonyo ponton túl megszakad a kapcsolat, vagy ha működik is, nagy mennyiségű bithiba és ebből fakadóan csomagvesztés keletkezik.
-
Qtya123
őstag
válasz
Intruder2k5 #108104 üzenetére
Na, ma végül kijöttek a szerelők, mert a routerem nélkül is voltak szakadások.
A Fiberhome cuccot nem cserélték és nem is nagyon tesztelgették.
A jelerősséget már megmérték, mikorra kijöttek. Valami 28/34 volt a papírra írva. A kábel tesztelésével kezdték. Belevilágítottak és megnézték az elosztónál ahol össze van hegesztve. Azt mondták az nem a legjobb, ahogy a 28/34-es jelerősség sem. Újrahegesztették, beszóltak a központba, hogy mondjanak egy jelerősséget a hegesztés után. 23/27 lett, ha jól emlékszem.
Azt mondták, hogy ezzel már elvileg jó lesz és a korábbi jelerősséggel (28/34) ha lett volna TV előfizetésem, az nem is ment volna vele.Fogalmam sincs, hogy ez most mennyire jó jelerősség, vagy sem. A korábbiakban is 900 és 300 feletti sebességeket mértem a speedtest-el és most is. A sebességgel sosem volt gondom.
Bízom benne, hogy tényleg ez volt a gáz és nem e mellé még a Fiberhome ONT is, amelyet nem cseréltek.
-
Kappa,
csendes újonc
mértem este még1et az lett 720/330,most meg 705/328,továbbá nekünk a belső hálózat kicsit nagyobbacska,
Valahogy így néz ki:digi hgw-->Asus router-->Másik gigás asus router
--> egy gyengébb tplink ami kábelesen gigát tud,wifin 600 körül,
a teljesség kedvéért egy-egy nyomtató van vezetékes,illetve wifin is a tplinken.
Én pedig a tplinkre vagyok rákötve kábelen. -
phr3ak
csendes tag
Ez az évi 81eFt, csak vezetékes netre kezdi megütni az ingerküszöbömet.
-
4Grider
nagyúr
válasz
Mauzes #108301 üzenetére
Persze. Ha van másik optikán szolgáltató, annak árait mindenképpen meg kell vizsgálni. Itt az a kérdés, hogy van-e pl. Telekom optika? Ha van, rá kell próbálni, nálunk a T 1000/1000 áremelés után 5766 Ft lett (vezetékes alap telefon előfizetéssel együtt, mert úgy a legolcsóbb).
-
Mauzes
addikt
Sziasztok, biztos ki lett tárgyalva a Digi komoly áremelési hulláma. Nálam a 3100 Ft-os FTTH 1000-es csomagot sikerüt 11 hónap alatt +115%-kal emelni 6680 Ft-ra, ezt lehet csökkenteni e-pack-kal 6180-ra (+99% emelés) meg hűséggel még 500 Ft-tal.
Ez most nem panaszkodás, hanem ami a kérdés: volt közületek bárki, aki az áremelések miatt komolyabban körbenézett a piacon, hogy mennyiért lennének most alternatív szolgáltatók? Régen a Digi volt az egyértelmű árgyőztes, de egy ilyen duplázás után már nem olyan biztos.
Aktív témák
Hirdetés
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- Politika
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple Watch
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- EarFun Tune Pro - a család mindent tudója?
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- NVIDIA® driverek topikja
- Router gondok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen program, ami...?
- További aktív témák...
- LOGITECH G ASTRO A50 X LIGHTSPEED - FEHÉR
- Új HP ZBook Firefly 16 G10 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-1355U 16/1TB FHD+ RTX A500 4GB
- Új Zsír Lenovo ThinkPad X13 G4 Üzleti Laptop 13.3" -40% i5-1335U 10Mag 16/512 FHD+ Intel Iris Xe
- ÚJ DELL XPS 15 9520 Tervező Vágó Laptop -65% 15,6" i7-12700H 16GB/512 3050Ti Touch UHD+ /1,5 MILLIÓ/
- ÚJ DELL XPS 15 9520 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-12700H 16GB/512 NVIDIA RTX 3050Ti /1 MILLIÓ/
- AKCIÓ! Xiaomi G34WQi 34 UWQHD 180Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 8GB COOLER MASTER CMP 510 CM 750W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest