Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Chal

addikt

válasz Chal #9684 üzenetére

Eltelt egy hónap, kis Jura E8 update:

Szerintem az itt-ott írt (néha akár Jura által) számok nem teljesen valósak, annyira nem rossz a helyzet mint ahogy azok alapján végeztem az előző kalkulációt. Nézzük újra, már valós számokkal, tapasztalattal. Továbbra is napi 5 csészéről van szó, ha vendégek jönnek akkor néha több, de ez marginális. A sok tesztelgetés miatt talán erre az első hónapra lehet számolni 6-7-el is.

3in1 tisztítótabletta: a gép mindenféle szempont alapján kéri (lefőzött kávé mennyisége, power on/off-ok száma, stb..), de tök véletlenül ma kérte először, azaz pontosan 1 hónap után. Itt végül a beállítás az lett, hogy 2 órákat van készenlétben a gép. Ezért nincs az, hogy napi 1db öblítés van csak, de az se, hogy 5-7 (minden csésze után). A tabiból egy 25-ös pakk ~18eFt.

Szűrő: végül azt csináltam, hogy 10-esre állítottam a keménységet, és egy Brita kancsóból itatom a gépet. Ez amolyan középérték, mert annak a szűrője a vége felé már nem lágyít sokat, de az elején viszont lehúzza 4-esre. Ennek a költsége havi 2eFt. A Jura szűrő állapotát mutatja az E8, most van kb. félúton, tehát ezzel a módszerrel 2 hónapot ki fog húzni. 1db Jura szűrő 7eFt.

Tejcsatorna tisztítás: a gép minden nap kérné, amennyiben készült vele tejeskávé (mindegy hány csésze). Viszont itt érdemes a józan paraszti észre hallgatni, teljesen felesleges bele a méregdrága tisztítógranulátumot öntözni, elég csak nyomni egy tejrendszer átmosás funkciót, amíg még friss benne a tej. Ez meleg vízzel át fogja mosni, ki fog belőle jönni aminek ki kell. A granulátumra nekem egy Jura szervíz azt súgta nemhivatalosan, hogy így használva elég heti egyszer. Én eleinte 2 naponta használtam, az utolsó 2 hétben már inkább csak 3 naponta. A 90g-os csomag így 2-3 hónapig elég lesz (7eFt).

A teljes üzemeltetési költség havonta tehát 8-9eFt között alakul.

Nem kevés, gyakorlatilag 1 év alatt kiadja egy belépő szuperautomata árát, de nyilván mindegyikbe kell pénzt tenni havi szinten, a Jurába kicsit többet. De mit ad érte cserébe? Szinte ugyanazt amit a karos Sage-em tudott a dobule shot kosárral, nem tudok különbséget tenni, max ha egymás után innám a kettőt. Túl vagyok már pár dolgon, Konzumpro tanácsait követve tunigoltam én is a Philipsek nyomásfokozóját, nyitogattam az ajtót az áztatáshoz, nem mondom, hogy nem tudtam jó eredményeket elérni, de sose volt meg az a hűha érzés mint egy karosnál. Szóval a gép is drága, és a rezsije se kicsi, de egyelőre úgy vagyok vele, hogy minden fillért megért, végre találtam egy automatát, ami képes elérni a karos gépek szintjét. Milyen lehet akkor a Z10? :)

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák