Új hozzászólás Aktív témák

  • Mathiask

    senior tag

    válasz #71562240 #9034 üzenetére

    "Hogy kilóg-e a mély, az nem múlik eleve a háromutasságon, legfeljebb több teret ad a tervezőnek arra is, hogy kilógassa, ha túltervezi. Én nem úgy tervezem, hanem úgy, hogy simuljon."

    Szerintem, mint laikus, nem is az a kérdés, hogy "hangnyomásilag" kilóg-e, vagy arányok eltolása miatt lóg-e ki, mert ezt nyilván meg lehet oldani.
    Számomra, mint laikus inkább az a kérdés, hogy hangilag mennyire lehet összehozni mondjuk egy 4"-os közepet, meg egy 10"-os mélyet. Gondolok itt arra, hogy ha még azonos széria is, akkor is eléggé más fizikai tulajdonságaik vannak, már csak membránméretből adódóan. Ha meg különböző gyártótól is vannak, akkor még ehhez hozzájön az esetlegesen más "hangkarakter" is. És akkor lehet beszélni a keresztezési frekvencia környékéről, mikor mind a kettő szól, csak az egyik így, a másik úgy, még ha amúgy egyik sem lóg ki hangnyomásilag. De ne is a keresztezési frekvenciát nézzük, hanem attól távolabb is fenn áll a különböző értékekből fakadó különbség. (És vannak akik még különböző erősítőket is használnának a különböző utakhoz még nagyobb problémába sodorva magukat, ugye Dißnäëß :) ) A közép így reagálja le a tranzenst, a mély meg másképp, a középnek ilyen a hangszíne, a mélynek meg amolyan, stb. Minél közelebb van egymáshoz a két méret és minél lejjebb a váltási freki, talán annál kevesebb a probléma, vagy legalább is lejjebb van tolva, gondolnám én.
    Persze én nem értek hozzá, szóval lehet csak rosszul gondolom a dolgokat. :)

Új hozzászólás Aktív témák