Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz #71562240 #9034 üzenetére

    És persze szobaakusztika kérdése, de a szobaakusztikai kérdés az szobaakusztikai kérdés, a hangdoboz önmagára nézve tervezendő - mintha süketszobában szólna.
    Szerintem az igazság félúton van valahol. Tervez az ember elsőre valamit, aztán másodjára, harmadjára, végül egy "próbadoboz" jó esetben, lakkozás stb minden nélkül, elhelyezi helyiségben a végső helye környékén (vagy hasonló körülmények közé) és mér mikrofonnal, kikötve utanként, majd egyszerre is, és ahogy közelítget a végeredményhez, úgy okosabb egyre inkább, mi kellene pl. a váltóba is. Vagy hozzáadni. Vagy elvenni. Vagy máshova helyezni, eltolni, stb. Jó bonyi iteratív tevékenység egy jó tervezés - szerintem. De kell beszélni róla, kell a kísérletezés.

    Irdatlan méretű mélytányérokkal is lehet úgy tervezni, hogy simuljon a mély.
    Faital Pro 18XL2000-esekre gyúrok, ha ez vigasztal valakit. De legalább majd beszámolok, ha elkészült egy háromutas (!) prototípus. Akkor is, ha ocsmány a hangja (vállalni fogom).

    a szobaakusztikai kérdés az szobaakusztikai kérdés, a hangdoboz önmagára nézve tervezendő - mintha süketszobában szólna
    Elsőre így teszem én is, meg talán mindenki. De talán lehet még innen tovább is menni, kellhet a szoba, a végső helyére letenni, utána pedig kedvenc hallgatói poziban mérni az utakat külön is, együtt is. Az abszolút SPL ilyenkor úgyis lényegtelen, egymáshoz kell nézni őket (tehát relatívan). Hiába kezelt helyiség, én ezt is iteratívnak látom. Persze DSP-vel annyi de annyival "könnyebb" az egész...

    Én mernék nagy méllyel menni, megvan az a feelingje, amit írtál, hogy kis dobozra hajaz csukott szemmel, de amikor lenyúlik 1-1 hang finoman elég mélye, az úgy oda van téve és jön, megvan a teste. (És ez a test nagyon más, mint egy-két kiegészítő sub teste).

    Jó munkát !!! Itt már az akklimatizálódás folyamata történt tegnap este, meg ami kéznél volt épp gyorsba, abból pont kijött egy 3.8k körül váltott Bessel másodfokú váltó, háhhh :D (nyilván semmire se jó ebben a felállásban és minőségben, max a magasat védi, de azért poén volt így is fülelgetni brahiból. Funkcionális teszt, mindegyik jó-e, ne 1 hónap múlva kelljen már gariztatni, ha van valami, vagy sérültek esetleg.. messziről jött). Azért árulkodtak már magukról a hangszórók így is.. persze ez kedvezőbb árú liga, nem mindenkinek vannak lancerboy ambíciói, de egyelőre óvatos nyugtázás és elégedettség van, minőségre penge minden. Kézbe veszem és így "na, ez igen". Magasak előlapja fém például, azt hittem, műanyag lesz. Nope..

    A következőt tényleg csak brahiból :D De jóóó. Azt hiszem, 90 fokban elfordíthatóra tesszük a magasat, meglátjuk, sarokban plafon és ilyenek fognak-e kelleni, avagy pont elkerülni lesz jó - van ugye egy szűkebb vertikális iránykarakterisztika, amivel érdemes majd játszani és kihasználni, előnyt kovácsolni belőle. Horizontális szórás kiváló. Könyörtelen részletezők.. pfff.. picit csillapítva belesimulnak egymásba, megvan minden, de ha a légy elfingja magát, az ott van. Poén. A center-to-center távolság ellenére (ha lehet ilyenről beszélni a planárnál), fél méterről már koherens a kép, végső helyén úgy átlagban 2-4 méterről lesznek hallgatva. Együtt mozognak szépen*. Alig várom, hogy dobozban legyen a motyó végre (először egy próbadoboz lesz és eltölt nálam egy hetet).

    *fülre :D

    [ Szerkesztve ]

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

Új hozzászólás Aktív témák