Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz #03969024 #8803 üzenetére

    Na akkor bedobom. Nem korrektúráztam a szöveget, ha hiba/ellentmondás maradt benne, akkor azért.

    Tehát a beszélt paraméterek mentén úgy keresgéltem, hogy szándékosan nem néztem a te konkrét ötleteidet, hogy következetesen a saját gondolataim mentén haladjak, aztán utólag majd lehet egyeztetni az átfedéseket, különbségeket - mindkettő lesz, alkatrészt és gondolatokat tekintve is.

    Egyelőre nem álltam neki a B&W vagy Focal ötletemnek, mert még ha be is lehet szerezni típusokat, a fontos adatokhoz tényleg nehéz lenne hozzáférni, sajnos ugyebár már a Focal sem bazíroz arra, hogy hangszórókat vegyenek tőle - régen minden jobb vót. Ugyebár az erősítőhöz illő hatásfok követelmények mellett mindenképpen igyekeztem (és majd a keresztváltással is igyekeznék) elérni, hogy a kész hangdoboz impedanciamenete ne ne nagyon menjen kb. 6 Ohm alá, tehát olyan hangszórókat igyekeztem válogatni, amelyek impedanciamenete jól megfelel a nominális 8Ohm-nak. Másrészt, mivel én a keresztváltásban elsőrendű szűrésben gondolkodom, ezt is igyekeztem elérni, hogy a hangszórók ezt jól lehetővé tegyék, függetlenül attól, hogy esetleg többedrendű keresztváltás lesz-e. És hát persze szintén igyekeztem olyan hangszórókat hozni, amelyeknek jól ismerem a hangszínét-karakterét ahhoz, hogy biztonsággal kihozhassuk belőlük a kész hangdoboztól megkívánt karaktert - lásd, szívesen dolgozok a szóbajöhető és hozzáférhetőek közül a ScanSpeak-SEAS-VIFA-Peerless vagy az Accuton vagy az Eton vagy az ESS vagy a (régebbi) Audax vagy a Morel vagy az SB-Satori... vonallal, mert ismerem, hogy hogyan szólnak, és ez okból szívesen dolgoznék B&W-val, Focallal is, ha lenne mód manapság is ezekkel dolgozni. Nem olyan szívesen dolgoznék az Audio Technologyval más számára, mert semmi tapasztalatom nincs velük, csak az olvasmányaim - értsd, ki tudom hozni belőlük, ami bennük van, ámde nem hallottam még, hogy milyenek, hogy mi van bennük hangszínileg-karakterileg. Úgyhogy Audio Technology-t én most nem mondok, te nyilván úgyis mondasz.
    Ha nagyon fontos lenne, lehetne a többiből is, de nem fontos ezért én egy teljes Accuton és egy teljes ScanSpeak triót mondok, utóbbi kiegészíthető ESS AMT-vel, az Accutont nem bolygatnám meg ilyesmivel - és szívem szerint a ScanSpeaket sem, de azt azért lehet (bár a dobozba zárbám az AMT-t is!). Csak triókat mondok, tehát szimpla mélysugárzót.

    Nagyjából beleférne a keretbe egy teljes Accuton készlet a kerámiákból - a kerámia "ellenére" eléggé kedves hangot lehet vele elérni a pontosság mellett. Én ezt javaslom legjobban, bár a ScanSpeakkel egy fokkal "lazább", természetszerűbb hangszínt lehet.

    Accuton S220-6-222 Sandwich Bass Unit
    8,5" (ne keveselld), nominálisan 6Ohm-os, de azért a felhasználni kívánt intervallumban inkább afölötti, 92dB nominális - és valós érzékenységgel, 1500 font. Ha nem férne a keretbe, az S220-6-221 lenne 750 fontért, itt lent jobban megtakarítható a pénz, mint feljebb. Utóbbi kisebb, 89,5dB nominális érzékenységgel, de a fontos 100Hz körül bő 91dB is megvan.
    Reflexhez bőségesen jók, de zártba is prímán ki lehet használni őket.

    Accuton C90-6-078 Ceramic Midrange
    Ezt dobnám középre alternatíva nélkül, mert amit jobb hatásfokút tudnék mellé, annak egyéb nehézségei lennének. Hangilag nem kérdés, sajnos a hatékonysága a kívánt sávban inkább alatta van a nominális 88Hz-ének, mint ott, de megoldható, ettől eltekintve igen szépen váltható a többivel. Impedanciamenete se vészes, jobb, mint amit a nominális 6Ohm sejtet. 720 font.

    Accuton C30-6-024 Ceramic Dome Tweeter
    Ez lenne a magas, szintén alternatíva nélkül. Érzékenységét lefelé kell majd szintezni, de ez általában így van a magasakkal, kell majd egy ellenállás L-pad Duelund sorossal, Jantzen párhuzamossal. Impedanciamenete rendben van, jól kezelhető, a kész hangdobozé is kezelhető lesz. Felbontásbajnok, pontos, és kellemes is - ha nem is annyira kellemes, mint egy csúcs selyem. 600 font.

    A drágábbik mélysugárzóval is kijönne bruttó 2800 fontból plusz szállítás, és akkor maradna kb. 600-700 font a keresztváltásra és vezetékezésre. Az úgy kb. rendben lenne. A ScanSpeakből persze több maradna extra kondikra, de ez a 700 font is elég, főleg, ha maradunk az elsőrendű szűrésnél. Lenne egy-két alternatíva a hangszórókat tekintve az Accuton választékon belül, de nem érdemes.

    Akkor nézzük a "másik rendszert", amely nem mindenben lenne ennyire előkelő, de szabadabb keretgazdálkodást és keresztváltást engedne - és természetszerűbb, édesebb hangszínt. A keret megenged Revelatorokat is.

    (Scanspeak 26W/8861T00 Woofer - Revelator Range)
    Papír kónusz, szeretjük, fürge, de azért pontos. Impedanciája príma, de nem engedhető nagyon fel, ennek speciálisabb keresztváltás kell a 600Hz feletti rész elnyomásához. Könnyebben használnánk a 8"-es
    Scanspeak 22W/8851T00 Woofer - Revelator Range-t
    ezért inkább ezt javaslom, ne ijedj meg, hogy "csak" 8", 2Hz-cel magasabb csak az Fs-e. 600 font. Jól viselik a reflexdobozt, de zártba is jól mehetnének.

    Scanspeak 12M/4631G00 Midrange - Revelator Series
    Ez lenne a közép alternatíva nélkül, prímán összeváltható a többivel, szeretett papírmembránunk, lehetne egy kicsit érzékenyebb a sávszélein. Impedanciája nem mindenütt ideális okkal 4Ohm nminálisan, de kezelhető a nekünk kellő intervallumban. Alkalmasint keresünk helyette 8 Ohmosat másik katalógusban. Bő 500 font.

    Scanspeak D3004/664000 Beryllium Tweeter - Illuminator Range
    Nem a Revelatort használnám, hanem ezt, mert sokkal-sokkal könnyebben kezelhető kezesbárány, a berrilium Revelatort ellenben külön művészet társaságba illeszteni. Ezt nem kell magyarázni, ez önmagáért beszél, 40kHz-ig olyan lineáris, mint egy supertweeter, részletes, pontos, kulturált, tiszta... (kicsit szívesebben használna az ember szövet dómot, de "ez van", hehe). Impedaniciamenete sajnos alátámasztja a 4Ohm nominálist, de úgyis szintezni kell, úgyhogy ellenállással feldobjuk. 850 font.

    A ScanSpeakkel tehát simán 2000 fontból megoldható, ergo maradna vagy 1500 font váltásra és vezetékre, de nem javaslom a mélysugárzó megduplázását.
    És akkor a ScanSpeak esetében "engedélyezném" például az ESS AMT ügyet, de nem javasolnám feltétlenül. Megfontolandó, az biztos, hogy az AMT-vel jobban meglenne a kívánt levegőssét, átlátszóság, háromdimenzió - bár mondom, én azt is bezárnám a dobozba inkább.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák