Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
whbear
senior tag
Valamit csináltak a Plasma 5-el mert olyan gyors lett 32 biten is hogy ismét megszerettem.
Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
spammer
veterán
válasz vinibali #3596 üzenetére
De a foo csak példa, de a valami.pub tartalmát, azaz a publikus kulcsod be kell másolnod a user profilodba (My Account). Ez gondolom az AUR4 webfelületén van valahol. Viszont az írja, hogy ajánlott új kulcsot generálni hozzá. SSH kulcs wiki. Ezzel kapcsolatban nincs tapasztalatom, nem volt szükségem kulcs generálásra, de hátha a többiek tudnak segíteni, ha esetleg a wiki alapján nem sikerül. Ha sikerül megoldani, azért azt is írd majd meg, hasznos infó lenne.
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
spammer
veterán
válasz vinibali #3594 üzenetére
Sajnos AUR4-gyel nincs tapasztalatom, nem tudom, hogy ott mennyiben más a folyamat. Wiki alapján csinálod? [link] Ez rendben megvolt?
"For write access to the AUR users need to have an SSH key. The contents of a public key .ssh/foo.pub need to be copied to the user profile in My Account. It is recommended that you create a new key, rather than use an existing SSH key so that you could selectively revoke the SSH key should something happen. "
-
vinibali
őstag
válasz spammer #3588 üzenetére
ha már ennyire otthon vagy gitben, tudnál segíteni?
szóval szeretnék egy aur4-es repót csinálni, a leírás alapján minden okés, de amikor kiadom a git commit parancsot, bejelentkezést(azonosítást) kér, amikor a git --config-gal meg bejelentkeznék, akkor hibás kulcsotBIOS/UEFI írás, helyreállítás, törlés, mentés! https://www.bvinarz.org/bios-iras/
-
whbear
senior tag
Nekem az új Evolution 100%-on tekeri a procit. Kellet vadászni régebbi verziót.
-
nagyúr
-
spammer
veterán
válasz jimmy399 #3589 üzenetére
Na összedobtam egy "gyorstalpalót" a logoutra
Linux: konfig fájlok mentése a Githubra[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
válasz jimmy399 #3589 üzenetére
A samba azért nem csatolódik fel, mert még nem állt fel a netkapcsolatod. (pl még nincs is IP-d )
segyít ha váratod egy kicsit a rendszert:systemctl enable NetworkManager-wait-online.service
Sajnos tapasztalat, hogy nem mindig jó ez sem, ellenben mocskosul növeli a bootidőt..
-
jimmy399
senior tag
válasz spammer #3588 üzenetére
Akkor nem fogok kétségbe esni.
Viszont kérdésem lenne. Az Arch-on az fstabban megadtam egy samba megosztást, amit a boot során a systemd nem csatol fel. Failed-del elbukik a kísérlet, csak terminálból megy a mount -a paranccsal, miután teljesen elindult a rendszer. Ja igen és a dhcpcd is elhasal ip kérése közben valamiért... Ez miért? A dhcpcd-vel kap dhcp segítségével routerrel vezetékes hálózatról ip-t...--- N/A ---
-
spammer
veterán
válasz jimmy399 #3587 üzenetére
Nem bonyolult, valójában faék, a githubhoz is elég pár parancsot tudni, és még azt is aliasolhatod. Majd lehet, hogy összedobok egy rövidke írást róla logoutra.
szerk: egyébként tegnap megvolt az első fagyásom Arch-on. Valami elkezdte darálni a hdd-t, akadt minden, ki akartam lépni konzolba, fehér képernyő, fagyi, kikapcsoltam. Szerencsére azóta megy *kopp-kopp*.
Ja és javították a systemd/NetworkManager bugot is, amiről a múltkor írtam, újra gyorsan működik a sleep.
[ Szerkesztve ]
-
jimmy399
senior tag
válasz spammer #3586 üzenetére
hú, ez elég bomyolultnak tűnik, de lehet majd rászánom magam. Nekem is volt backup a teljes rendszerről, sőt mind a három oprendszerről, de pont ezen a merevlemezen voltak rajta azok. Bár éppen beszerzés alatt van egy 1 TB-os verzió egy Western Digitalból, remélem tovább húzza, mint 1 év.
Már alíg várom, hogy ismét nekieshessek az Arch telepítésnek, bár kb 1 hónapja telepítettem, de már kb sokmindent el is felejtettem, hogy oldottam meg. Na mindegy. Amúgy mellesleg jó nehéz a lemez... így kézbe fogva 2 kg felé tendál a súlya, az SSD-hez képest kb nehézbombázó xDJa ugrott az a pár virtuális oprendszer is ami a virtualboxban volt... :S
[ Szerkesztve ]
--- N/A ---
-
spammer
veterán
válasz jimmy399 #3583 üzenetére
A fentebb említett R61-re mi is azért tettünk Arch-ot, mert megdöglött a HDD a notiban. Szerencsére az adatokról volt backup, a config fájlok mentésére/szinkronizációra pedig a github van használatban. Ajánlom neked is, főleg, ha szeretsz tweakelni, konfigolni, állítgatni: Using GNU Stow to manage your dotfiles. Ezt kombinálva egy github repóval, mindig meglesznek a konfigok lokálisan és git szerveren is, így ha beüt a baj, vagy másik gépre szeretnéd felrakni a konfigjaidat, csak egy git clone <repository> + stow <dir> parancs és minden a helyén van.
[ Szerkesztve ]
-
vinibali
őstag
válasz jimmy399 #3583 üzenetére
sokan panaszkodnak a Seagate által javított meghajtókra. Evo/lution isoról hallottál már? sokat lehet a telepítés idején faragni
BIOS/UEFI írás, helyreállítás, törlés, mentés! https://www.bvinarz.org/bios-iras/
-
jimmy399
senior tag
Hamarosan ismételt erővel vetem bele magam majd az Arch telepítésébe, mert sikeresen elszállt alóla a merevlemez... :S Persze a biztonsági lemezkép mentések is ezen voltak. Fura volt, mert a grub olvashatatlan hd2-t jelentett, belépett a rescue módban, de egy-egy restart után még ment. Aztán indítottam az Arch-ot, és nem egy helyen perosan jelölt be sorokat a logban... Feltételeztem, hogy lehet adatkábel vagy tápkábel lazult ki, szétszedtem a gépet és megigazgattam. Aztán bekapcsoltam a gépet és hallottam a legrosszabbat, amit lehet hallani amikor egy halálán van. Kattogás. Ez a 2. lemez, ami meghal a 15 év alatt mióta van gépem.
Eddig egy 1 Gb-os WD halt meg, most ez az 500-as Seagate... Poén, még csak most vettem észre, hogy ez a HDD már eleve javított volt. "Certified repaired HDD" ez van rajta a cimkén, bár tény, hogy ettől még vadiúj HDD-k is elhasalnak, ha úgy alakul...Ajh, mire beállítottam az Archot úgy, hogy jó legyen... most kezdhetem elölről. Addig kellett volna mentést készíteni, amíg ment a lemezképekről, de már késő. Nem indul be a lemez. Kifagy az EFI tőle...
--- N/A ---
-
spammer
veterán
Változott a szintaxis, lásd: problem with conky after update
Át kell írnod a conkyrc-t vagy conky downgrade.
-
korobi
aktív tag
sziasztok
frissült ma a conky és azóta nem indul el. ezt a hibát kapom:
[korobi@arch ~]$ conky
conky: Syntax error (/home/korobi/.conkyrc:3: unexpected symbol near '#') while reading config file.
conky: Assuming it's in old syntax and attempting conversion.
conky: desktop window (106) is root window
conky: window type - normal
conky: drawing to created window (0x2200002)
conky: drawing to double buffer
X Error of failed request: BadMatch (invalid parameter attributes)
Major opcode of failed request: 62 (X_CopyArea)
Serial number of failed request: 303
Current serial number in output stream: 306
[korobi@arch ~]$mi baja a #-tel? eddig ment probléma nélkül
-
spammer
veterán
kpcli (KeePass) jelenlegi fix, hátha valakinek kellene:
Validity check errort kapunk, mert nem stimmel a sha256sum, mégpedig a README fájlnál.
Megoldás: README fájl letölt, aztán generálunk hozzá egy sha-256 értéket ezen az oldalon (vagy egyéb eszközzel, mindegy).
Aztán yaourt közben "Edit PKBUILD" és a sha256sums résznél a második értéket cseréljük az generált, helyes értékre.
Jelenleg ez a helyes érték:
43878D755EA06A2FA2A5DF0EE77CB81F1A55B6BBA7C855B47F46E63BA9630E03
De nyilván változni fog a későbbiekben, ha a README fájl módosul és a Maintainer elfelejti frissíteni (ahogyan most is).
[ Szerkesztve ]
-
vinibali
őstag
valakinek van a git vagy git alapú aur csomagok létrehozásával kapcsolatban?
BIOS/UEFI írás, helyreállítás, törlés, mentés! https://www.bvinarz.org/bios-iras/
-
whbear
senior tag
A 32 bites gépemen KDE 4 van és ott semmi gond. A 64 bitesen Plasma 5 amitől szabadulnék már rendesen.
-
spammer
veterán
A hétvégén egy Thinkpad R61-re (inteles) tettünk fel Arch-ot és a képek (mindenhol) összevissza csíkosak voltak, meg néhol a betűk is. Filóztunk, hogy kernel, intel driver vagy xorg hiba, aztán első próba az LTS kernel telepítése volt, amivel azonnal rendbe is jött a dolog. Nem tudom, miket variálnak az új kernelekkel, de jobban is tesztelhetnék őket. Vagy csak nem kellene kukázni belőle azokat a dolgokat, amik már eddig működtek.
-
whbear
senior tag
Csíkozódásos problémára csak az LTS kernel felrakása lett a megoldás.
-
ztsoft
őstag
Amit eddig észre vettem, hogy a 4-es kernelnél valószínű memória szivárgás van. Böngészés (Firefox) közben hiába zártam be egy lapot, nem csökkent a lefoglalt memória mérete, még akkor sem állt vissza teljesen, ha be zártam a böngészőt. Furcsa is volt, mivel induláskor 600 - 650MB volt a RAM fogyasztás. Pár oldal (Facebook, Youtube, stb) látogatás után már 1,5GB lett. Böngésző bezárás után alig ment 1GB alá. Az LTS kernellel viszont lehet látni a különbséget már lap bezáráskor is. Marad az LTS kernel.
Valószínű ez okozta a kép szétesést is, mivel a videokártya osztott memóriát használ, és össze vesztek rajta.
Jó dolog fontosnak lenni, de fontosabb, hogy jók legyünk.
-
ztsoft
őstag
válasz spammer #3569 üzenetére
Most fel tettem az LTS kernelt (3.14.45-1), itt is vannak érdekes dolgok
kernel: Notice: NX (Execute Disable) protection cannot be enabled: non-PAE kernel!
kernel: [Firmware Bug]: ACPI: BIOS _OSI(Linux) query ignoredjún 27 07:54:34 arch-acer kernel: MTRR variable ranges enabled:
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: E0000-FFFFF write-protect
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: D0000-DFFFF uncachable
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: C0000-CFFFF write-protect
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: A0000-BFFFF uncachable
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: 00000-9FFFF write-back
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: MTRR fixed ranges enabled:
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: MTRR default type: uncachablejún 27 07:54:34 arch-acer kernel: mtrr: corrected configuration.
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: mtrr: probably your BIOS does not setup all CPUs.
jún 27 07:54:34 arch-acer kernel: mtrr: your CPUs had inconsistent variable MTRR settingsA BIOS-ban nem lehet semmit állítani a CPU-val kapcsolatban, nem sivalkodik érte, tökéletesen felismeri (leírás szerint is lehet használni).
Eddig nem volt újraindítás bejegyzés a logban, majd meglátjuk.
@whbear: ez (failed to get cgroup) nálam is szerepel boot-oláskor, mind két kernelnél.
-
ztsoft
őstag
Sziasztok!
Van egy kis gondom, mégpedig az, hogy szét esett a kép (2mm csíkokból állt az egész). Eddig kétszer fordult elő, a logban ezt találtam róla:
jún 26 22:00:45 arch-acer kernel: drm/i915: Resetting chip after gpu hang
jún 26 22:00:45 arch-acer kernel: [drm] GPU crash dump saved to /sys/class/drm/card0/error
jún 26 22:00:45 arch-acer kernel: [drm] The gpu crash dump is required to analyze gpu hangs, so please always attach it.
jún 26 22:00:45 arch-acer kernel: [drm] drm/i915 developers can then reassign to the right component if it's not a kernel issue.
jún 26 22:00:45 arch-acer kernel: [drm] Please file a _new_ bug report on bugs.freedesktop.org against DRI -> DRM/Intel
jún 26 22:00:45 arch-acer kernel: [drm] GPU hangs can indicate a bug anywhere in the entire gfx stack, including userspace.
jún 26 22:00:45 arch-acer kernel: [drm] GPU HANG: ecode 3:0:0x2b4fffc5, in Xorg [336], reason: Ring hung, action: reset
jún 26 22:00:45 arch-acer kernel: [drm] stuck on render ringAz említett /sys/class/drm/card0/error fájl üres. Az előző szét esésnél a logban volt még valami low memory is, de most nincs. A másik, ami feltűnt, hogy a log (#journalctl --system -r) tele van -- Reboot -- bejegyzéssel, noha újraindítás nem volt. Az idő is érdekes, részlet a logból:
jún 26 20:03:53 arch-acer systemd-timesyncd[344]: System clock time unset or jumped backwards, restoring from recorded timestamp: Fri 2015-06-26 21:27
-- Reboot --
jún 26 20:58:01 arch-acer udisks-daemon[5023]: **** EMITTING CHANGED for /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1f.2/ata3/host2/target2:0:0/2:0:0:0/block/sda
jún 26 20:58:01 arch-acer udisks-daemon[5023]: helper(pid 9694): completed with exit code 0
jún 26 20:58:01 arch-acer udisks-daemon[5023]: helper(pid 9694): launched job udisks-helper-ata-smart-collect on /dev/sda
jún 26 20:58:01 arch-acer udisks-daemon[5023]: **** Refreshing ATA SMART data for /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1f.2/ata3/host2/target2:0:0/2:0:0:0/
jún 26 20:28:01 arch-acer udisks-daemon[5023]: **** EMITTING CHANGED for /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1f.2/ata3/host2/target2:0:0/2:0:0:0/block/sda
jún 26 20:28:01 arch-acer udisks-daemon[5023]: helper(pid 9439): completed with exit code 0
jún 26 20:28:01 arch-acer udisks-daemon[5023]: helper(pid 9439): launched job udisks-helper-ata-smart-collect on /dev/sda
jún 26 20:28:01 arch-acer udisks-daemon[5023]: **** Refreshing ATA SMART data for /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1f.2/ata3/host2/target2:0:0/2:0:0:0/
-- Reboot --
jún 26 20:03:53 arch-acer systemd[1]: Started Update UTMP about System Boot/Shutdown.A rendszer: Arch (4.0.6-1-ARCH), KDE4, 32bit.
A gépről: Acer Aspire 5310, Intel Core 2 (T7200) 2x2GHz, 3GB RAM, Intel GMA 950 (Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)) videokártya.Memória tesztet már futtattam, hibát nem talált.
-
whbear
senior tag
válasz spammer #3566 üzenetére
Bootoláskor neked nem írja ezt : failed to get cgroup. Azután történt, hogy frissült a systemd és hogy a rendes 2.21 verziót írja ki nyomtam egy mkinitcpio - t. Találtam rá egy Arch bbs topicot de ha rákattintok az jön be hogy már eltávolították.
-
spammer
veterán
válasz spammer #3565 üzenetére
Oké, systemd/logind/NetworkManager bug lesz:
Slow suspend with systemd 220
FS#45450 - [systemd] 5 second delay between pressing power button and suspend
logind: system sleep request always exhausts the full timeout #360Remélem javítják és gyorsan jön az update.
szerk: kipróbáltam, ha stoppolom a NetworkManagert, akkor lelövi 2 mp alatt, szóval fasza kis bug.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Ma frissítettem (4.0.6-1-ARCH) és sokkal lassabban rakja el sleepbe a gépet a systemctl suspend. Eddig kb. 2 mp alatt teljesen lelőtte, most kb. 6-7 másodperc is eltelik.
-
Bucsi13
tag
Vendégfiókot használtok? Ha igen, milyen megoldással?
Tudom, a LightDM-be van beépítve, de azt nem sikerült olyan csili-vilire csiszolnom ahogy akartam. LXDM-ben nincs, a többi DM-mel meg nincs tapasztalatom
Vagy van rá esetleg DM-független megoldás?„Everything ends and it's always sad. But everything begins again and it's always happy. Be happy .”
-
wopi
aktív tag
válasz spammer #3559 üzenetére
Ahh, megvan a hiba. Annyira sötét nem vagyok, hogy ez a parancs ne ment volna, bár ezt nem tudhattad. Az volt a gond, hogy az eth0, ami nem is eth0 néven szerepelt, nem akart magától DHCP-zni. Végül sikerült rájönnöm, megoldanom, és fel is ment az említett csomag.
Köszönöm!
Egyébként azért fejlődőképesnek érzem magamat, mivel az arch telepítése simán ment, bár a grub utána rescue módban indult csak. Végül ezt is sikerült megoldani.
-
wopi
aktív tag
Sziasztok!
Tiszta Arch telepítéskor van wifi, de az első boot után már nincs, wifi-menu parancsra azt kapom, hogy Please install 'dialog'.
Mi a teendőm? Google-ban keresgéltem, de... Új vagyok ebben a világban.
Köszönöm szépen!
-
Istju
senior tag
Nem tudom sajna, hogy beteszi -e magát az SDDM asztali környezetei közé. Most nem használok DM-et, amikor használtam, akkor az usr/share/xsessions mappába létrehoztam egy frankenwm.desktop fájlt, ami a saját indító fájlomra mutatott.
Kb ez volt a tartalma:
[Desktop Entry]
Name=FrankenWM
Comment[hu]=Bejelentkezés a FrankenWM környezetbe
Exec=/usr/bin/FrankenWM-istju
Icon=
Type=Application
Keywords=launch;FrankenWM;desktop;session;Ezzel a desktop fájllal már az összes DM látja az biztos.
A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS
-
spammer
veterán
válasz jimmy399 #3552 üzenetére
Nem fapad az, ne bántsd mindig.
Amúgy a frankenwm-ben az azért hátráltató lehet, hogy minden módosítás után újra kell fordítani. Bár gondolom nem olyan vészes, hiszen nem egy kernelről van szó, de azért mégiscsak lassítja a konfigolást/próbálgatást/tesztelést.
[ Szerkesztve ]
-
whbear
senior tag
Ma este feldobom AUR -ból a frankenwm - git csomagot. SDDM alá beteszi magát? Jelenleg KDE van de rájöttem hogy egyáltalán nem használom ki a képességeit és valami egyszerűbb kellene megjelenésben és a gép is elég gyenge. Egyelőre nem elsődleges asztali környezetnek, csak ismerkedni vele és szükség esetén ott a KDE.
Ha beválna SDDM se kellene bőven elég védelem lenne ha startx a terminálban.[ Szerkesztve ]
-
Istju
senior tag
Most debianozok kicsit:-) Csináltam itx NAS-t, arra tettem OMV-t . Egyenlőre ezzel volt a legegyszerűbb a NAS. Később lehet Desktop Arch + virtualboxban Arch server NAS-ra váltok ott is. Egyenlőre élvezem a házi szerver adta lehetőségeket. Jó játék.-) + nagyon hasznos eszköz.
[ Szerkesztve ]
A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS
-
qisqaqas
senior tag
A KDE féle integráltság az hiányzik néha. Amúgy meg felesleges a csilivili parasztvakítás. Nem mekem van hogy felvágni akarjak az OSsel hanem használni akarom. Használathoz meg a tiling a legjobb.
CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!
-
N0zer0
senior tag
válasz qisqaqas #3541 üzenetére
Oké, lehet úgy is, billkombókkal, de akkor minek használsz Asztalt, meg úgy akkor általában KDE-t? Mert ha billkombózol, akkor tényleg feleslegesen eszi a KDE a gépeden az erőforrásokat, és használhatnál sokkal soványabb asztali környezetet / ablakkezelőt. Sima háttérképet nézegetni, meg billkombózni lehet azokon is, arra akár egy Openbox is bőven túl sok.
Azért örülök, hogy végül biztosan leesett
-
qisqaqas
senior tag
nem hasznalok ikonokat. nem is hianyzik. billkombokkal nyitom a gyakran hasznalt szoftvereket.
fel percig neztem a kommentedet hogy hogy jon ide az osszkerek meghajtas
CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!
-
N0zer0
senior tag
Ezt a Folder View-os b4×4kodást én is utálom, annak ellenére, hogy ez már régóta így van a KDE-ben. Valóban logikátlan. Mi mást akarna bárki is az Asztalra, mint ikonokat? Ha nem azokat teszünk rá, akkor minek van egyáltalán? Digitális képkeretnek, vagy mi a tök ász? Lehet ez beleillik a gyurmafigurák gyurmalogikájába, de a legtöbb embert a sírba viszik az ilyen húzások.
-
őstag
Rájöttem hogy kell, eléggé logikátlan helyen van, most átkapcsoltam és megjelentek az ikonok.
Elég sok program az /usr/share/applications mappába dobálja a parancsikonjait, innen könnyen átmásolhatók filekezelőből az asztalra.[ Szerkesztve ]
-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
Kde5-ben nem tudok az asztalra parancsikonokat tenni, feltúrtam a google-t de semmit nem találtam ezzel kapcsolatban. Van egy /home/felhasználónév/Desktop mappa ide rakják az alkalmazások a parancsikonjaikat, már amelyik magától rakna az asztalra, pl steam és hl2. De az asztalon nem jelennek meg. Ez arch vagy kde bug? Próbáltam már a menüből és mappából ikonokat az asztalra húzni de ez sem működik
-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
Bucsi13
tag
-
Bucsi13
tag
Akkor nem kérdezi a PKGBUILD editelését sem, az úgy foscsi :/
A reddit pedig megmondta, mivel tudom hihetetlen komoly problémámat megoldani:
"/etc/pacman.conf -> uncomment verbose package lists and total downloads. Voilá"„Everything ends and it's always sad. But everything begins again and it's always happy. Be happy .”
-
őstag
válasz Bucsi13 #3528 üzenetére
Nagyon jó a yaourt csak sokat kérdez. Most hogy megemlítetted kipróbáltam az Syua paraméterrel, így az aur csomagokat is frissíti nemcsak a bináris tárólókat.
yaourt -Syua
:: A csomagadatbázisok szinkronizálása...
a(z) core naprakész
a(z) extra naprakész
a(z) community naprakész
a(z) multilib naprakész
a(z) infinality-bundle naprakész
Foreign packages: \ 23 / 23==> Software upgrade (new version) :
aur/chromium-pepper-flash-standalone 17.0.0.188-1 -> 18.0.0.160-1
aur/google-chrome 43.0.2357.124-1 -> 43.0.2357.125-1
aur/package-query 1.6.1-1 -> 1.6.2-1==> Continue upgrade ? [Y/n]
==> [V]iew package detail anually select packages-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
Bucsi13
tag
Én is. Pont ma néztem körbe, hogy mi más van, igazából nagy részük szimpatikusabb is, mint a yaourt, de egyik sem tud ilyet, -Syu(a)-nál:
==> Software upgrade (new version) :
extra/nvidia 352.09-1 -> 352.21-1
extra/nvidia-libgl 352.09-1 -> 352.21-1
extra/nvidia-utils 352.09-1 -> 352.21-1
multilib/lib32-nvidia-libgl 352.09-1 -> 352.21-1
multilib/lib32-nvidia-utils 352.09-1 -> 352.21-1==> Continue upgrade ? [Y/n]
[ Szerkesztve ]
„Everything ends and it's always sad. But everything begins again and it's always happy. Be happy .”
-
Bucsi13
tag
Sziasztok! Már egy ideje ismerkedem az Arch-csal, de ide csak most jutottam el
Egy ismerkedős kérdéssel kezdenék: ki milyen AUR helpert, vagy pacman wrappert használ? (yaourt, packer stb...)„Everything ends and it's always sad. But everything begins again and it's always happy. Be happy .”
-
őstag
válasz spammer #3523 üzenetére
Ezt kell beírni a sudoers-be és akkor mindig a nano-t hívja meg a visudo:
# Reset environment by default
Defaults env_reset
# Set default EDITOR to nano, and do not allow visudo to use EDITOR/VISUAL.
Defaults editor=/usr/bin/nano, !env_editorHa a felhasználó .bashrc-jébe akarod beállítani akkor ez kell:
export EDITOR=nano visudoInnen vettem:
[https://wiki.archlinux.org/index.php/Sudo#Using_visudo][ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz spammer #3523 üzenetére
Csak a a root .bashrc-jébe beírva működik a dolog, de az csak akkor lenne aktív ha rootként jelentkeznék be.
Valami másik globális rendszerbeállító fájlba kellene írni ezt a változót csak nem tudom melyikbe.-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
őstag
Felraktam a konqueror-frameworks-git csomagot, a yaourt megkérdezte hogy csak ezt vagy a többit is rakja e fel ami a PKGBUILD-ban van, először azt választottam hogy csak a konquerort tegye fel, lefordította, de aztán kiírta hogy a függőségeket nem tudja feloldalni mert hiányzik ez meg az a csomag, egyenként elkezdtem felrakosgatni a yaourttal, de ez eléggé hosszadalmas, aztán rájöttem hogy amikor a konqueror-frameworks-git-et rakom fel akkor a yaourt kérdésére azt kell válaszolni hogy minden a PKGBUILD-ban szereplő csomagot buildeljen és rakjon fel, így sikeresen felkúszott a kde5-ös konqueror. De úgy tűnik egy trágyadomb az egész, ugyanis ha egy youtube videót le akarok játszani akkor csontrafagy, akár a html5 akár a flashes lejátszót teszem alapértelmezetté, a youtube.com/html5 oldalon. A pepperflash-standalone fel van rakva, a chrome és firefox (freshplayerpluginnal) látják, de a konqueror nem. Valahogy láthatóvá lehet tenni a konqerornak a pepperflasht? Natívan vagy freshplayerpluginnal tudja kezelni? Gondoltam teszek egy próbát hogy a megfelelő libet szimlinkelem a konqueror megfelelő könyvtárába, csak azt nem tudom mit és hova kéne linkelni.
-
őstag
válasz spammer #3517 üzenetére
De ez a vi-t hívja meg aminek a kezelése a nanoval szemben kissé szokatlan(de fogalmazhatok úgy is: macerás), én nem szeretem a vi-t de sokan mások sem.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz attilav2 #3512 üzenetére
sudoers közvetlen szerkesztése helyett: sudo visudo
Így a fájl mentése előtt a rendszer ellenőrzi, hogy megfelelő-e formátum/szintaxis és csak utána írja ki a változásokat. Ellenkező esetben ha valami hiba van a közvetlen szerkesztés/mentés után, akkor szívás lehet belőle.
-
-
őstag
konfigurálva van a sudo?
Az /etc/sudoers-ben megkeresed a User privilege specification részt
és beszúrod alá
a felhasználóneved ALL=(ALL) ALL sort.
Egyébként meg: [link]-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
F34R
nagyúr
F2FS-t ki hasznalt mar innen ? grub nem akarja a filesystemet felismerni. a boot szeparalva van ext3-ra.
a rootfs es a home f2fs.
(#3508) bob.zxr
Hogy lehet mar ilyet kijelenteni?
-
BoB
Topikgazda
Legjobb terminál a yakuake. Ma már nem tudnám az életem elképzelni nélküle
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
whbear
senior tag
Pulseaudio? Mert alapból nincs fent. Érdekes nekem minden jól megy. Ez nem a KDE hibája az tuti. KDE alatt Konsole a terminál. Azt tedd fel. Meg a dolphint. Egyébként ilyen esetben javasolt a full KDE telepítése először.
[ Szerkesztve ]
-
korobi
aktív tag
(#3498) spammer: gksu-val megy....
nem nem rakta fel azt a csomagot alapból. de miért nem megy a sima sudo, mint openbox alatt?
miért jobb ha a ctrl+alt+fx -en frissítek meg telepítek, mintha az x-en nyitnék egy konzolt (guake)? Mi a különbség? az nem baj hogy nincs sallang amúgy is rühellem a kde-t de ezen legalább nincsenek csíkok a film lejátszása közben
Új hozzászólás Aktív témák
- 3D nyomtatás
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- iPhone topik
- Ukrajnai háború
- Google Pixel topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest