Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
korobi
aktív tag
válasz _Dumber_ #2897 üzenetére
nem jól írtam le. külön fájlban van a /usr/local/bin ben. és az autóstartban van írva a fájl.
ez így oké is, de pont a kézzel indítást szeretném elkerülni.
nomeg ha kíhúzom, akkor sehol nincs kép, így nehéz bármit is indítani.biztosan lehet ezt valahol rendszer szinten állítani. csak nem tudom hol.
(#2898) colomb2: udev. na mindjárt utána olvasok. nem akarok hogy feleslegesen fusson állandóan a srcipt...
[ Szerkesztve ]
-
korobi
aktív tag
össze ollóztam egy ilyet: link
openbox autostart fájlba beírtam, működik is.
de szeretném tovább fejleszteni, hogy ha menetközben kihúzom a hdmi kábelt, akkor ugye nem vált vissza a notebook monitorjáravagy van valami program amiben mindezt beállítom?
-
korobi
aktív tag
sziasztok.
kérnék egy kis segítséget. live rendszer alatt leklónoztam gparteddel a rendszerpartíciómat egy másik vinyóra, hogy legyen egy belakott teszt rendszerem. átírtam az fstabban az UUID ket. grub-costumizerrel frissítettem a mostani grubomat, fel is ismerte, de nem indul el.
SSD-ről copyztam HDD-re. fstabban "rw,default,noatime"-ra írtam át a "/"-ot.mit kellene még javítanom?
-
whbear
senior tag
válasz Blum1866_2 #2888 üzenetére
Fedoránál is ugyanez volt a megoldás.
Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
_Dumber_
őstag
válasz Blum1866_2 #2888 üzenetére
Király... ezzel működik. Annyi különbséggel, hogy én a /etc/X11 alá tettem.
Köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
Blum1866_2
tag
válasz _Dumber_ #2887 üzenetére
Intel VGA-val nálam se szokott lenni backlight állítás. Megoldás:
# touch /usr/share/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
# nano /usr/share/X11/xorg.conf.d/20-intel.confSection "Device"
Identifier "card0"
Driver "intel"
Option "Backlight" "intel_backlight"
BusID "PCI:0:2:0"
EndSectionJelentkezz be újra és menni fog.
N0zer0
Így van. Mondjuk mostmár egy délután után egész emészthetőre tudtam hegeszteni a cuccot...KDE base csomagból indultam ki, kicsit keresgélni kellett, hogy milyen Qt-s appok vannak hozzá mert azokat eddig messze elkerültem. Még pár apróságot jó lenne megoldani meg beállítani de az már a legkevesebb.
Amúgy ez a KDE 5 Plasma ez most valami új verzió ami még csak tesztelés alatt van vagy már kiadták a véglegest csak még nem merik berakni éles repóka? Vagy hogy van ez?
[ Szerkesztve ]
-
N0zer0
senior tag
válasz Blum1866_2 #2885 üzenetére
Nincs ezzel semmi baj, felesleges bocsánatot kérni. Nem szabad hagyni, hogy az egyszeri rossz tapasztalataid kihassanak az értékítéletedre, mert akkor elfogultan állsz hozzá dolgokhoz. Egyébként a KDE meg továbbra is bugos, de nem bugosabb, mint akármelyik másik DE vagy WM. Erőforrás és memória az kell neki, de a mai Win7/8.1-hez szánt gépeknek már nem tétel egy teljes pompában használt KDE sem.
-
Blum1866_2
tag
Múltkor volt itt szó a KDE-ről, akkor nagyon fikáztam.
Most visszatértem Arch-ra (Gentoo-ból nagyon kiábrándultam pár nap alatt, FBSD meg nem való desktopra, pláne nem egy minden szir-szarral felszerelt laptopra, mindegy) és telepítéskor voltam olyan bátor, hogy feldobjak egy KDE-t.Tényleg sokkal jobb mint amire emlékeztem, én kb. 1 évvel ezelőtt próbáltam a KDE-t (KDE4 volt már az is) de az valami ritka bugos fostenger verzió lehetett mert itt szinte minden akkori probléma megszűntnek látszik.
Van pár dolog ami még mindig idegesít és nem jövök rá, hogy hol lehetne kilőni de csak megoldom valahogy.
Memória fogyasztás egész korrekt (ami azt illeti DÖBBENETES számomra, hogy ugyanazok a programok futnak mint anno XFCE vagy MATE alatt és ugyanannyit eszik a gép), van VSync alapból (legalább nem kell a comptonnal szarakodni), úgyhogy eddig kellemes meglepetés a KDE.Ja, és ezennel hivatalosan is bocsánatot kérek amiért olyan erősen kritizáltam a Qt-t meg a KDE-t
-
Istju
senior tag
válasz _Dumber_ #2883 üzenetére
Szia.
Megnéztem az én gépemen, mert anno nekem is gondom volt vele.
Nálam az :
$ ls /sys/class/backlight/
acpi_video0 acpi_video1 radeon_bl0
, tehát nálam 3 is van:-)
Nekem a háttérvilágítás állításával volt gondom, és nálam a kernel opciónak felvett:
video.use_native_backlight=0 oldotta meg a problémát.
Az acpi_video0 és az acpi_video1 nálam is maskolva van.A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS
-
Istju
senior tag
válasz _Dumber_ #2876 üzenetére
És így törölhető?
# systemctl disable acpi_video0.service
# systemctl stop acpi_video0.service
# rm acpi_video0.service
ne félj a törléstől, ugyanezt a symlinket bármikor létrehozhatod a:
$ sudo systemctl enable acpi_video0.service
parancs kiadásával.A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS
-
Istju
senior tag
válasz _Dumber_ #2876 üzenetére
Arcwikiből:
systemd-backlight serviceThe systemd package includes the service systemd-backlight@.service, which is enabled by default and "static". It saves the backlight brightness level at shutdown and restores it at boot. The service uses the ACPI method described in Backlight#ACPI, generating services for each folder found in /sys/class/backlight/. For example, if there is a folder named acpi_video0, it generates a service called systemd-backlight@backlight:acpi_video0.service. When using other methods of setting the backlight at boot, it is recommended to mask the service systemd-backlight@.service.
tehát:
$ sudo systemctl mask systemd-backlight@acpi_video0.servicea mask parancs rendszerindításkor letiltja a systemd-backlight@acpi_video0.service elindulását.
Remélem így összejön.A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS
-
korobi
aktív tag
itt mivel ütközik?
hiba: nem sikerült végrehajtani a tranzakciót (ütköző fájlok)
doublecmd-gtk2: /usr/lib64 létezik a fájlrendszerben
Hibák léptek fel, nem frissült csomag. -
_Dumber_
őstag
Nem is fog eltünni csak a disable-val.., úgyhogy rm-lesz (illetve előtte csak mv valahová)
Eddig is köszi.. majd kioperálom, de nem igazán akarok kísérletezni, lévén, hogy ez egy éles rendszer..
[ Szerkesztve ]
-
Istju
senior tag
válasz _Dumber_ #2873 üzenetére
$ sudo rm /sys/class/backlight/acpi_video0
, de ezzel az archwiki is foglalkozik valahol.
A lényeg az, hogy nem teljesen egyforma rendszereket nincs értelme összehasonlítani. Sajna ma több időm nincs, de írj nyugodtan, biztosan lesz aki hozzászól.A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS
-
_Dumber_
őstag
Lefuttattam az # ls /sys/class/backlight/. A kimenete tényleg az amit mondtál.
Service kikapcsolva (disable), de újraindítás után ugyanaz a kimenete.A swapot nem gondoltam volna, hogy ennyit hozzárak... (meg akkor gondolom a adatok particio is)
Az mkinitcpio.conf-ban az Arch-on bent van a "i915". Ez akkor került bele mikor valamiért csak ezzel volt hajlandó a magyar ékezet elindulni a tty-n (én sem értettem)
[ Szerkesztve ]
-
Istju
senior tag
válasz _Dumber_ #2871 üzenetére
Az Arch alatt van swapod és csatolva vannak az adatok partíció . Rendszerindításkor a csatolás és a fájlrendszer ellenőrzés időt vesz igénybe. A manjaro alatt pedig csak egy rendszerpartíciód van.
Az előző hszemhez kiegészítés:
Ha összehasonlítod a két rendszer /etc/mkinitcpio.conf file -át, akkor a kettő nem lesz egyforma. Figyeld a "Modules=" szakaszt.A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS
-
_Dumber_
őstag
Arch:
UUID=172d3ac7-8f33-4529-963f-323038256b15 / ext4 rw,relatime,data=ordered 0 1
# /dev/sda6
UUID=cbf8e7e7-3593-4fc3-acac-d3ba9efac5b1 none swap defaults 0 0
# adatok /dev/sda1
UUID=312f9813-1a5f-42f2-88c1-336b0ea32e7c /home/dumber/adatok ext4 defaults,nouser,exec 0 2Manjaro:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
#
UUID=4247e37a-73c7-4cde-a9af-c24895af827b / ext4 rw,relatime,data=ordered 0 1----
Nem célom visszamenni manjarora.. inkább ide rakom fel a LXQT-t
[ Szerkesztve ]
-
Istju
senior tag
válasz _Dumber_ #2867 üzenetére
Plussz a videó karid cuccaival sincs minden rendben.
Ha manjaro alatt futtatod ezt:
# ls /sys/class/backlight/
ezt fogod kapni::
intel_backlight
, azért mert inteles video karid van.
Ha arch alatt futtatod:
# ls /sys/class/backlight/ , akkor
ez lesz a végeredmény:intel_backlight és
acpi_video0
Az arch linux beállításaid nem megfelelőek.Tehát , ha arch alatt is megfelelően van telepítve a video karid drivere, akkor :
# systemctl disable acpi_video0.service
# systemctl reboot
Aztán majd alakul a dolog.
Manjaro alatt pár dolgot beállítanak helyetted, de ettől még nem tanulod az arch linuxot.A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS
-
_Dumber_
őstag
ok..ok.. én voltam a buta..
nekem a teljes betöltés azt jelenti, hogy elindul a skype és a thunderbird ...de azt felraktam a manjarora is.
Szóval az értékek ezzel értendők.
Nekem a 2 érték közötti különbség is zavar.szerk: itt a teljes autostart
[ Szerkesztve ]
-
Istju
senior tag
válasz _Dumber_ #2862 üzenetére
Arch másfél perc alatt tölt be? Milyen gépen? Eléggé tanácstalan vagyok. Arch-ot milyen módon raktad fel? Lehet indítottál egy csomó felesleges rendszer linket. Tudod? systemctl stb. Ezeket pedig a másik telepítés nem használja. A hiba oka: rossz arch telepítés.
A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS
-
_Dumber_
őstag
Érdekesség képen felraktam a Manjaro-LXQT. Nagyon pöpec egy rendszer. Kellemesen gyors (lévén openboxra épül), és szerintem egész jól összerakták.
Beconfigoltam és átmásoltam a arch-omról az openbox beállításait. Most van egy tök ugyanúgy kinéző rendszerem, csak pár beállítást kellemesebbé tette a manjaro beállításkezelője... Erőssen gondolkodóba estem., már csak a következők miatt is:Nálam tapasztaltabbak remélem meg tudják magyarázni a következő dolgot:
Adott egy gép, 2 partícióval .
Egyiken Arch, a másikon Manjaro-LXQT.
Minden olyat feltettem az LXQT-re, ami az Archomon installálva van, és az összes configfilet is átmásoltam.
systemctl list-unit-files szerint az LXQT pár dologgal több service-t indít (pl modemmanager).mégis az arch kb kb 1.30, az LXQT kb 1.00 alatt.
Arch:
Manjaro-LXQT:
Ha jól emlékszem annó az arch is gyorsabb volt de nem ennyire.
Az is biztos, hogy én felraktam amit fel kell, de "optimalizálást" nyilván én nem csináltam, ellenben a manjaros fiúk biztos.. Vagy lehet ilyen optimalizálást csinálni? -
Siriusb
veterán
Ezt lehet érdemes elolvasni: Two PGP Keyrings for Package Management in Arch Linux
-
miku84
tag
Valaki tudna ajánlani 1 jó Gmail ellenőrző progit asztalra, v. tray- be?
Nem kell sok mindent tudnia, csak annyi, h mutassa, h épp hány olvasatlan email van + vmi hangjelzés, ha új levél jön.Köszi!
-
Blum1866_2
tag
Tényleg nagy királyság a Gentoo de valóban nem egyszerű mutatvány tisztességesen, "elkúrás mentesen" telepíteni. Amúgy VBoxban próbálgatom a FreeBSD-t, eddig sokkal szimpibb a BSD mint a Gentoo. Minden sokkal-sokkal flottabb, dokumentáció minden részletet leír, Xorg forrásból telepítve kapásból tökéletesen fut. Így, hogy ráálltam a forrásból telepítésre, erősen elgondolkoztam rajta, hogy átállok FreeBSD-re mert eddig mocsok módon meggyőzött.
Valami ilyesmi kéne a Gentoo-ba is mint BSD-be. Gentoo-n ez a USE flagek használata szvsz irdatlan nagy baromság. Ha egyszer eltalálja az ember akkor oké de ha valamit kihagysz akkor konfig update meg a többi.-
Ideg rohamot kaptam amikor már 4 órája fordította a Qt könyvtárat, mire kiírta, hogy kell neki egy extra flag. Fordítás leáll, konfig módosít, folytasd. Hülyéje nem onnan kezdte el ahol abba hagyta, hanem előlröl az egészet.
BSD-n elkezdek fordítani valamit akkor fordítás KÖZBEN kérdezi meg, hogy mit akarok belerakni, GTK vagy Qt optimalizáció legyen-e, milyen VGA-m van, stb. Megadom neki, hogy mit akarok és Continue.
Tényleg, minden nagyon flottul megy, minden úgy és ott van ahol le van írva és ezáltal konfigolni is könnyebb. Kernel széttúrásának még nem álltam neki de állítólag az is egyszerűbb mint Linux alatt.Arch-ról meg annyit, hogy tényleg mocsok jó cucc, rengeteget lehet vele tanulni és mindig közel fog állni a szívemhez. De jelenleg eszem ágában sincs visszamenni Arch-ra.
-
Istju
senior tag
válasz Blum1866_2 #2854 üzenetére
Igazad van, én már évek óta, még az Arch előtt próbálkoztam a Gentoo-val. Sajna kevés volt a tudásom hozzá. De megszerettem az Ach Linux -ot, és még itt sok tanulni valóm akad. Mellesleg, ha tudnék Gentoo alatt jó custom kernelt fordítani, akkor Arch alatt sem okozna gondot ugyanolyan penge kernelt építenem forrásból. Feliratkoztam a kernel-testing levelező listára, hátha ragad rajtam valami.
A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS
-
Blum1866_2
tag
Én most Gentoo-t próbálgatom élesben. Custom kernel 75MB RAM fogyasztással indul...
Bár valahol én is elcseszhettem mert van 1-2 modul ami nem akar indulni, nameg magát a Gentoo-t is könnyű szétbarmolni. Az meg szűz kezek között viszonylag gyorsan megtörténik...még tesztelgetem hétvégéig aztán valószínűleg újrahúzom az egészet. Rengeteg felesleges gányolás van a rendszerben, azt meg nem szeretem. -
whbear
senior tag
Van egy windowsos programom playonlinux alól pdf - et dob amit Fedorán simán megnyitotta Okulárban de Arch + KDE alatt azt írja hogy a Windowsban nincs telepítve pdf olvasó. Tehát lehetne valahogy paraméterezni a wine-t?
-
wwenigma
Jómunkásember
Valaki hasznal jelenleg Seagate Goflex Net kütyün Archlinuxot?
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
spammer
veterán
Éppen akartam javasolni, hogy ha már úgyis annyira benne vagy a témában, jegyzetelj, és ha ráérsz, majd írhatnál a logoutra egy részletes bejegyzést, útmutatót. Bár én még távolról sem vagyok ezen a szinten, de engem érdekelne a téma, előre tájékozódni, tanulgatni jó lenne.
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
Istju
senior tag
Sőt, az általad fordított kernel .configját elmenthetnéd, az / aktuális hardvered/kernelverzió --changelog alapján. És ezt esetleg később összefoglalhatnánk egy blogba. Ha másnak is ilyen cucca van, legalább Ő ne szenvedjen. Ez csak egy ötlet, de a működő és jól sikerült beállítást semmiképp ne töröld.
[ Szerkesztve ]
-
Istju
senior tag
Nekem úgy jött csak össze, hogy a meglévő configomat átmásoltam a fordítandó kernel könyvtárába.
Tehát letöltöd a kernel.zx -et , csinálsz a home mappádba pl egy kernel könyvtárat, oda kicsomagolod a kernel.zx -et. Utána belépsz a /home/"felfasználóneved"/kernel/ "linux-1234.1234" könyvtárba. És oda másolod a meglévő kernel konfigodat:
$ zcat /proc/config.gz > .config
Ha ezt megtetted, akkor folytathatod az alább írtakkal: make mrproper , make menuconfig stb...
Ésszel gyomlálj, inkább legyen elsőre, csak egy 10 %-al gyorsabb kerneled, de ne fuss abba a hibába, hogy ne induljon, mert akkor nem tudod, hogy hol hibáztál. És szerintem érdemes mindig felírni azt, hogy mit szedtél ki. Eddig én ezt nem csináltam, de holnaptól fel fogom írni én is.
Jó munkát.[ Szerkesztve ]
-
Istju
senior tag
Ezzel eddig se volt gond, mivel ssd-m van. Különben hasít, mint a villám. Az alapjárat 128MB a 8gigából az a nem semmi, és nem friss telepítés, hanem egy teljesen felszerelt rendszer. Ráadásul nem új a laptop; ez egy kétmagos 1,9GB -s AMD liano. (HP Pavilon G 1211eh ) Ráálltam a rendszerem optimalizálására, mivel, előbbre írtam, hogy akarok készíteni magamnak a saját rendszeremre kihegyezett live cd-t egy install scripttel, ami mindig a legfrisebb arch -ot húzza fel a saját progijaimmal és config fájlaimmal együtt. Tudom, hogy ennek Ach alatt nem sok értelme van. A cél a tanulás. Ez az első működő és sikeres kernel fordításom volt, még közel sem vagyok a kitűzött célhoz, kissé elkapkodtam a konfigurálást, bennmaradt egy csomó szemét. A cél 4 másodperc alatti rendszerbetöltődés. Majd meglátjuk:-) A kernel szerintem kb. 3 óra alatt fordult le. (csak a make parancs)
[ Szerkesztve ]
-
korobi
aktív tag
válasz Blum1866_2 #2832 üzenetére
ez így működne?
if [ `xrandr | grep -c ' connected '` -eq 2 ]; then # dual-monitor
if [ `xrandr | grep HDMI | grep ' connected ' ]; then
xrandr --output HDMI --auto --primary --output VGA-1 --off
fi
else
xrandr --output LVDS-1 --auto --primary --output HDMI --off
fiaz volna a cél hogy ha van csatlakoztatva HDMI akkor csak azon legyen kép, ha nincs akkor a noti kijelzőn.
hova szoktatok ilyen dolgokat feltenni hogy ne ide keljen ezeket be illesztgetnem?
-
Istju
senior tag
Az új kernelfordításommal megszűnt ezen hozzászólásomban jelzett networkmanager és rfkill kritikus betöltődése.
-
Istju
senior tag
Régebben nekem is rossz volt a hang. Mindig telepítve volt a pulseaudio-alsa csomag is. pnmixer -t használtam a hangkimenet váltásához. Tiszta agyrém volt.
Leszedtem a pulseaudio-alsa -t, újratelepítettem az alsa csomagokat. Utána beállítottam az alábbiak alapján az alapértelmezett kártyát, és azóta jó a hang. Mivel panelem sincs ,ezért gyorsbillentyűkkel vezérlem a hangot.Hangkártyák lekérdezése:
$ asoundconf list
Names of available sound cards:
Generic
Generic_1Nálam a Generic_1 volt a nyerő, tehát:
$ asoundconf set-default-card Generic_1
majd
$ amixer sset Master unmute$ speaker-test -c 2
Próbáld meg így.
[ Szerkesztve ]
-
Istju
senior tag
Közben sikerült:-)
Új kernelemmel több , mint 6 másodperccel csökkent a boot idő. Már csak 5 s a boot:-)[istju@arcsi ~]$ systemd-analyze critical-chain
The time after the unit is active or started is printed after the "@" character.
The time the unit takes to start is printed after the "+" character.graphical.target @765ms
└─multi-user.target @765ms
└─dkms.service @442ms +322ms
└─basic.target @386ms
└─sockets.target @386ms
└─dbus.socket @386ms
└─sysinit.target @384ms
└─systemd-backlight@backlight:radeon_bl0.service @506ms +5ms
└─system-systemd\x2dbacklight.slice @506ms
└─system.slice @144ms
└─-.slice @143ms
[istju@arcsi ~]$ systemd-analyze
Startup finished in 4.308s (kernel) + 765ms (userspace) = 5.073s
[istju@arcsi ~]$ uname -a
Linux arcsi 3.19.0-rc3-ARCH #1 SMP PREEMPT Sun Jan 11 09:33:34 UTC 2015 x86_64 GNU/Linux
[istju@arcsi ~]$Minden működik, mint eddig. Alig szedtem ki a kernelből cuccot, mégis hatalmas javulás lett.
Például a rendszerem alap memória felhasználása 52MB -al csökkent. Ha az új kernellel bootolok, akkor 128megát eszik csak.[ Szerkesztve ]
-
korobi
aktív tag
válasz Blum1866_2 #2832 üzenetére
feltettem ezt az asoundconf-ot, de sajna nem múködik. a youtube videók is ugyanott szólnak ahol korábban, és az usbxfi-met nem is látja.
csak HD és PCHaz xrandr es dolgot nemsokára megpróbálom.
-
Istju
senior tag
Közben próbálkoztam a longterm: 3.14.28 -as kernellel, módosítás nélkül. Ugyanez a hiba. Valamit nagyon elcseszek, de mit?
-
Istju
senior tag
Sziasztok. Van köztetek olyan, aki gyakorlott kernelfordító? Valamit mindig elcseszek, de nem tudom mit. A kerneleket $ make menuconfig -al szerkesztettem, persze mrproper is volt előtte. Mindezt a /home/istju/Kernel mappába kicsomagolt kernellel tettem. Megpróbálom leírni sorban, mit is csináltam.
$ wget https://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v3.x/linux-3.18.2.tar.xz
$ cp linux-3.18.2.tar.xz ~/Kernel
$ cd Kernel
$ tar -xvJf linux-3.18.2.tar.xz
$ cd linux-3.18.2
$ make mrproper
$ make menuconfig
$ make
$ sudo make modules_install
$ sudo cp -v /home/istju/Kernel/linux-3.18.2/arch/x86_64/boot/bzImage /boot/vmlinuz-istju-kernel
$ sudo mkinitcpio -k 3.18.2 -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-istju-kernel.img
$ sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
$ systemctl rebootA kernelemet ki tudom választani a Grub -ból, de nem indul, semmilyen opcióval sem.
Az mkinitcpio lefutása gyanús, miért ilyen?[istju@arcsi linux-3.18.2]$ sudo mkinitcpio -k 3.18.2 -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-istju-kernel.img
[sudo] password for istju:
==> Starting build: 3.18.2
-> Running build hook: [base]
-> Running build hook: [udev]
-> Running build hook: [autodetect]
-> Running build hook: [modconf]
-> Running build hook: [block]
-> Running build hook: [filesystems]
-> Running build hook: [keyboard]
-> Running build hook: [fsck]
==> WARNING: No modules were added to the image. This is probably not what you want.
==> Creating gzip-compressed initcpio image: /boot/initramfs-istju-kernel.img
==> Image generation successfulA modulok miért nem kerültek bele a képfájlba?
Ha valaki tudna segíteni megköszönném.A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS
-
N0zer0
senior tag
-
Istju
senior tag
Sziasztok
Custom kernelt fordítok. Mit ajánlanátok tömörítésnek, hogy gyors legyen. LZ4 jó lesz?
-
Blum1866_2
tag
Default hangkártyát az asoundconf-fal tudod kiválasztani. (AUR)
Monitor témára nem tudok mit mondani...esetleg próbáld meg azt, hogy xinitrc-be beraksz egy xrandr --output xxx --primary parancsot.(Az xxx rész a laptop beépített képernyője, terminálban xrandr paranccsal tudod csekkolni)
A FIFO bug pedig kernel bug, rengeteg rá a panasz. Nálam is jelentkezett 3.17-es kernelnél, 3.18-cal eltűnt (ami azt hiszem még nem hivatalos de nálam stabil)
-
N0zer0
senior tag
válasz Blum1866_2 #2828 üzenetére
Én úgy látom, hogy neheztelsz a KDE-re, van vele rossz tapasztalatod és ekézed, kinagyítva visszavetíted rá az összes negatív élményed, és emiatt nem ítéled meg tárgyilagosan.
A hardverigénye sem vállalhatatlan, mai korszerű, legalább két magos, min. 4 gigás gépeknek meg sem kottyan, és ma már nem nagy összeg egy normális gép. 5-6 éves gépek is röhögve viszik, nem tétel nekik.
A Qt-s, meg KDE programok szerintem meg kifejezetten a legjobbak, sokkal jobb minőségűek, sokkal többet tudnak, mint a Gtk-s és GNU-s társaik. Valóban, nagyobb monstrumok, sok függőséget használnak, nagy a memóriaigényük, de jobbak is.
Továbbá a KDE-t érdemes mindig KDE-s disztróval próbálni, mert azokat sokkal normálisabban megcsinálják, mint ha csak feldobsz egy x. disztróra utólag egy KDE-t, bár még akkor is működőre lehet pofozni.
Ha nem annyira gyenge gépről van szó, én mindenkinek első körben szoktam is ajánlani a KDE-t, persze felhívom előre a figyelmet az árnyoldalaira és bugjaira is. Főleg frissen Windowsról áttérő embereknek ajánlható, mert hasonlít a felülete a Windowsra.
-
korobi
aktív tag
sziasztok
arch+openbox+slim+lenovo g500 notebook. (evolution+arch)
milyen program segítségével választom ki az alapértelmezett hangkártyát.
a lejátszókban oké, de a böngészők meg youtube mikor melyiket használja... a rosz nyavaja kerülget.egy másik dolgog. mi mód van rá hogy a rendszer már a jelszó bekérése előtt figyelje hogy van e hdmi-n monitor és akkor csak azt használja, vagy nincs és akkor marad a noti?
illetve, nem szeretem az error-okat. ez mi lehet. (kicsit rosz a kép minősége... )
[link][ Szerkesztve ]
-
BoB
Topikgazda
válasz Blum1866_2 #2828 üzenetére
Én meg jól elvagyok a KDE-vel, nekem tökéletesen megfelel. Az meg hogy mennyi KDE-s program van nem érdekel, úgyis csak az van fent amit használok.
Ami meg fent van, teljesen jó.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Blum1866_2
tag
Jó, a Unity is vacak de a legtöbb embernek default beállításokkal tökéletesen megfelel, stabil na és persze van VSync.
KDE pont azért egy hulladék mert ahogy whbear kolléga is írta: túl bonyolult. Nagyon sok halál felelsleges funkció meg alapértelmezett program van benne amiket karban kell tartani. Ebből következtetve instabil és bugos. A gépigényről már nem is beszélve.
Ha tweakeled egy délutánon át akkor fogjuk rá, hogy elfogadható de a hozzá készült Qt-s szintén hulladék programok miatt már végképp elviselhetetlen. Jól használhatóak de pont a programozási szempontból való elcseszettsége miatt soha de soha nem lesznek olyan jók/stabilak/gyorsak/kicsik mint egy jó GTK app.Tény, hogy mindenki inkább a Qt felé mozog de ez kizárólag azért van mert a GTK fejlesztése egyhelyben ácsorog.
[ Szerkesztve ]
-
Istju
senior tag
Boot elemzése:
[istju@arcsi ~]$ systemd-analyze critical-chain
The time after the unit is active or started is printed after the "@" character.
The time the unit takes to start is printed after the "+" character.graphical.target @990ms
└─multi-user.target @990ms
└─NetworkManager.service @708ms +282ms
└─basic.target @661ms
└─sockets.target @660ms
└─dbus.socket @660ms
└─sysinit.target @660ms
└─systemd-rfkill@rfkill0.service @957ms +4ms
└─system-systemd\x2drfkill.slice @956ms
└─system.slice @124ms
└─-.slice @124ms
[istju@arcsi ~]$ systemd-analyze
Startup finished in 10.633s (kernel) + 990ms (userspace) = 11.624sA networmanager, és a systemd-rfkill sor még pirosban van, ezen tudnék javítani?
[ Szerkesztve ]
-
Istju
senior tag
Érdekesség.
Ekkora a sebességkülönbség az SSD és a HDD között a laptopomban. Kitaláljátok, melyik az SSD?
:-)
/dev/sda:
Timing buffered disk reads: 1388 MB in 3.00 seconds = 462.56 MB/sec
[istju@arcsi ~]$ sudo hdparm -t /dev/sdb/dev/sdb:
Timing buffered disk reads: 210 MB in 3.01 seconds = 69.77 MB/sec
[istju@arcsi ~]$Ezt látva nem csoda, hogy őszülni kezdek, ha más gép elé ülök:-)
[ Szerkesztve ]
-
N0zer0
senior tag
válasz Blum1866_2 #2816 üzenetére
Szerintem meg a legrosszabb dolog, ami a Linuxszal történt az a Unity, az olyan ocsmány, hogy pariban van a Windows 8.x Metro/ModernUI felületével. A KDE4 valóban bugos, de nem bugosabb, mint a többi ablakkezelő. Valamint a Qt-s programok általában a legminőségibbek. Meg ha azt nézzük, a Gnome3-at is eléggé elcseszték. A Gnome2 volt jó, a MATE-tel ahhoz tértek vissza. A Cinnamon sem rossz. Az XFCE szintén jó lenne, de megint csak régóta áll a fejlesztése, meg annak is megvannak a bugjai.
Ha majd Linuxot telepítek újra, valószínű én sem fogok már KDE-zni. Nem rossz, meg vagyok vele elégedve, de nincs valami jó gépem, sem sok RAM-om (2GB, max. ennyit fogad a noti), és a KDE elég sok memóriát eszik. A csilivilisége hiányozni fog, de megleszek nélküle. Vagy Openbox, vagy Fluxbox, vagy IceWM lesz helyette, vagy ha addig sikerül megszokni a csempézős wm-eket, akkor awesome vagy valami hasonló. Persze a *box-ok vagy az IceWM azért igényesen lesz fent, Compton kompozittal, rendes transzparens ablakelemek, vetett árnyék, rendes ablaktéma, fasza háttérkép, rendes ikontéma, rendes összedizájnolva, hogy ne legyen fapados/lehangoló. Ha addig meg csempézős wm-re állok át, az viszont puritán lesz, annak az a lényege.
-
whbear
senior tag
Ezzel azért nem értek egyet. Nagyon nem...Minél bonyolultabb valami, annál több a hibalehetőség. Én pl szinte minden problémára találtam megoldást és megelégedéssel használok KDE-t napi 12 órában 2 gépen. Mondom ezt úgy, hogy közel egy évig Fedorát használtam KDE-vel, majd Gnome3-mal, különféle disztrókat Mate, Cinnamon, Openbox, LXDE asztali környezettel, most pedig Archot KDE-vel.
-
Blum1866_2
tag
válasz Tinúviel #2820 üzenetére
Mert azok előre konfigurált Window Managert használnak (Unity ha jól tudom akkor compizt használ, a Gnome3 pedig metacity-t). XFCE, LXDE, MATE, különböző WM-ek pedig vagy semmilyet vagy ha mégis használnak valamit (pl. XFCE-XFWM) akkor az a legtöbb rendszeren nem old meg semmit.
Compton gatyába rázott eddig mindent, kb. 3 perc felrakni és konfigolni. Jelenleg MATE alatt használom, de XFCE, LXDE, i3wm alatt is ezt használtam.
-
Tinúviel
csendes tag
válasz Blum1866_2 #2819 üzenetére
Köszi! Majd a végleges Kde5-nél kipróbálom. Nem értem az okát, de Unity, Cinnamon, Gnome Shell alatt nincs ilyen probléma.
-
Tinúviel
csendes tag
Nekem is tetszene, ha nem lenne tearing, akárcsak Kde 4 és Xfce alatt is. Netinstallból próbaképpen felraktam a Gnome-ot, ott tökéletes a kép. Játékok alatt + 10-20 fps, induláskor kb. 300 mb ram fogyasztás. Kellemessen csalódtam. Azért kár a Kde-ért. Valóban szép környezet és jó programokat írtak alá.
-
Apollyon
Korrektor
A csilli-villit ki lehet kapcsolni, módosítani, ez igazából ízlés kérdése.
A többi DE-ben is van bug. Másrészt KDE-re érhető el a legtöbb, legjobb program, mivel erre fejlesztenek a legtöbbet, és a legtöbben.
Nekem amúgy a MATE és az xfce jött be a legjobban, de sajnos még mindig vannak olyan hibái, amik KDE-n már rég javítva vannak, vagy egyáltalán, nem is voltak.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
-
miku84
tag
Ajánlom mindenkinek a Manjaro Plasma 5- ös teszt ISO- ját:
https://forum.manjaro.org/index.php?topic=18150.0Már egy ideje tesztelik, nekem nagyon tetszik, gyors, egyre jobb lesz!
[ Szerkesztve ]
-
whbear
senior tag
válasz Blum1866_2 #2811 üzenetére
Én még nem forgattam, ott vannak készen ilyen kernelek. De most utánanézek.
-
Blum1866_2
tag
Bahh...pont Arch alatt ne lehetne custom kernelt forgatni/használni?
Ha csináltál már ilyet akkor sok újdonságot nem tudok róla mondani. Leszedsz egy szűz kernelt (kernel.org), aztán szépen kiszeded belőle azokat az elemeket amiket nem használsz. Ha kész, akkor a meglévő original kernel mellé berakod és használod. Azért nem az eredeti kernel helyére rakod be mert ha valami gebasz van akkor az a tartalék.
Ha jól láttam akkor AUR-ban vannak előre elkészített kernelek különböző célokra és más-más gépekhez (pl. thinkpad). Sajna Dell Inspiron-hoz nem találtam
[ Szerkesztve ]
-
whbear
senior tag
válasz Blum1866_2 #2809 üzenetére
Szia!
Írnál valamit erről a custom kernel fordítgatásról? Én Mandriva alatt használtam nrj és nrjQL kerneleket és sokkal gyorsabb volt a rendszer. Itt is lehet ilyesmit? Nem is tudtam...[ Szerkesztve ]
-
Blum1866_2
tag
válasz Blum1866_2 #2808 üzenetére
Hülye kérdés volt, megoldva [Embertelenül megtáltosodott a rendszer, megérte recskázni vele..]
-
Blum1866_2
tag
Üdvözlet Urak!
Van valami ultimate custom kernel készítés útmutató?
Konfigolni, fordítani, helyére rakni én is megoldom csak aztán rendszer indításnál mindig van valami baja az újonan fordított saját kernellel. Van valami lista amiben levan írva, hogy mihez NE nyúljunk hozzá sohadesohadesohadesoha? -
whbear
senior tag
Igen, confirmed. Nekem az Amarok csinálja ugyanezt. Plusz a már leírt első indítás bug. Tálcára le, tálcáról fel és megszűnik a betöltést jelző forgó ikon és a procit sem tekeri. Utána nem csinálja az újraindításig. Amúgy nagyon meg vagyok elégedve vele így is. Majdcsak rájövünk egyszer...
-
N0zer0
senior tag
Előjött ma egy újabb KDE-hiba. Helyesebben nem ma jött elő, de előtte nem figyeltem fel rá. Szóval olyan programoknál, amik lerakják magukat a tálca jobb szélére (paneltálca), az óra mellé, ha egyet kattintunk rájuk, egy kattintással elő kellene jönniük. Igen ám, de sokszor egy kattintásra nem jelennek meg, ha meg duplán kattint az ember, akkor megjelennek, majd újra leteszik magukat a paneltálcára. Úgy kell még egyszer egyet kattintani, hogy megjelenjenek végre. Szóval 3-4-et kell kattintani néha egy helyett.
Eleinte a Deluge játszotta el ezt régen. Akkor azt hittem, hogy az a szar. Csinálta a qBittorrent is, de még ekkor sem gyanakodtam. Ma már a DeaDBeeF is csinálta és a Spotify is, szóval ez egy általános bug. Valószínűleg az a hiba oka, hogy mikor egyet kattintunk a paneltálcára, akkor az csak a fókuszt veszi fel, de azt nem hajtja végre, amihez a kattintás szólt.
-
Istju
senior tag
-
Rimuru
veterán
Ezzel csak feltelepítetted, utána be kell lőni a configot, más nincs hátra. Dualboot simán megy, a példaconfigban szerepel bejegyzés Windowshoz is.
Amúgy gondolom kihagytad az os-prober csomagot mikor grubbal próbálkoztál, azért nem ismerte fel. A másik üzenet meg Xorg és/vagy driver probléma lesz.
Vigyázat, csalok!
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest