Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Amazon Prime Video
- Gmail
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Norton védelmi programok (NAV & NIS & N360)
- DIGI kábel TV
- Proxmox VE
-
IT café
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
vargalex
félisten
-
Fritz Teufel
addikt
Nem tudom. Szerintem itt most az nem lesz elég. A Beállítások/Hang alatt a
'Válasszon hangkimeneti eszközt:' - üres, nincs mit kiválasztani. A 'Bement', 'Hangeffektusok' és 'Alkalmazások' úgyszintén inaktív, nem állítható semmi. Valami hiányzik, de nem tudok rájönni, hogy mi. Talán újra kellene húznom az Alsát?Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
BoB
Topikgazda
Én memóriagazdag vagyok, simán indítom
Te hogy indítod? Mert ha pl kilövöd hogy minden tab külön processz legyen, akkor pl. ha lefagy egy tab akkor borul az egész böngésző. Ezzel lehet nyersz memóriát, de mást meg vesztesz.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
vinibali
őstag
Az evolution is gitről szedte le a legfrissebb stabil vagy fejlesztés alatt álló telepítőt, és ezt csinálja ma is. Egy telepítés folyamán véletlenül kihagytam az gvfs, xdg, bash-completion stb csomagokat, aztán csak felszaladtam a projekt oldalára és megkerestem a sort
Nekem ez a makeiso és architect egyelőre gyengének tűnik, az architect klasszikus konzolos telepítője miatt egyébként nem tudtam egy kis tárhelyű rendszer telepítésekor használni, mert bármikor új terminált nyitottam elindult a telepítő, pedig nekem terminálból kellett volna:
- csatolni, már formázott partíciókat
- időközben ramdiskre csatolt /var/cache/pacman/pkg-n belüli fájlokat törölni
- archroot-tal telepítési lépések között localepurge-olni
Szóval szerintem, az evolution ablakkezelős és többalblakos módja egyelőre még használhatóbb.
Az induláskor az architectnél van egy elgépelés, a "rendszergazdai jogok és aaz internetkapcsolat" ellenőrzésénél.BIOS/UEFI írás, helyreállítás, törlés, mentés! https://www.bvinarz.org/bios-iras/
-
vinibali
őstag
miért tűnt el az evolution?
én a mai napig az utolsó augusztusi 32 és 64bites telepítőt használom. többször volt bajom az architect telepítővel, volt hogy nem indult el abszolút, az evo hibáit meg már ismerem, ott is csak kisebb problémák vannak amit egy második terminálból el lehet intézni. leginkább a grub telepítés és konfigurálásnál lett volna mit csiszolni
ha valaki szeretné, akkor elérhetőek az iso-k, seedelem őket 0-24
EVO - 32bit - 64bit[ Szerkesztve ]
BIOS/UEFI írás, helyreállítás, törlés, mentés! https://www.bvinarz.org/bios-iras/
-
korobi
aktív tag
szia.
igen tudom hogy megszünt, de találtam egy iso-t még eldugva torrenten.
sajna erre az architect-re nem bukkantam rá. miben különbözik az evoinstallertől?
le is töltöm.a leállás problémát áthidaltam, egyszerüen nem kikapcsolom a notit, hanem csak alvó állapotba helyezem. problem solved!
-
tibor23
senior tag
[root@alarm ~]# pacman -S uboot-goflexnet
resolving dependencies...
looking for conflicting packages...Packages (3) mtd-utils-1.5.1-1 uboot-tools-2014.04-3 uboot-goflexnet-2014.04.R4-1
Total Download Size: 0.37 MiB
Total Installed Size: 1.61 MiB:: Proceed with installation? [Y/n] y
:: Retrieving packages ...
error: failed retrieving file 'mtd-utils-1.5.1-1-arm.pkg.tar.xz' from mirror.archlinuxarm.org : The requested URL returned error: 404
warning: failed to retrieve some files
error: failed retrieving file 'uboot-tools-2014.04-3-arm.pkg.tar.xz' from mirror.archlinuxarm.org : The requested URL returned error: 404
error: failed retrieving file 'uboot-goflexnet-2014.04.R4-1-arm.pkg.tar.xz' from mirror.archlinuxarm.org : The requested URL returned error: 404
error: failed to commit transaction (unexpected error)
Errors occurred, no packages were upgraded.
[root@alarm ~]#Amúgy bármit akarok feltenni, ez a válasz.
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
Te is offoltál most, csak te legalább nem is rakod off-ba, ahogy kellene. Amúgy sem a folyamatosan köszöngetéstől lesz valaki normális vagy illedelmes, pláne válaszok (azaz egy társalgás, thread) esetén. De mindegy, nem offolok. Szia neked is!
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
Fritz Teufel
addikt
Nem használok ilyesmit. Érdekes, hogy nem csak a Google oldalai nem működnek, hanem a Youtube stb. sem. Firefox szépen működik. Lehet, hogy vissza kellene tenne a korábbi Chrome verziót?
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
BoB
Topikgazda
Már nem is emlékszem mikor vettem, 3-4 éve? Írásra szerintem túlzottan sok nem ment rá.
N0zer: nem újratelepítés közben döglött meg. Indításkor mindig az fsck kiírt hibákat, aztán egyszercsak már be sem boot-olt. Újratelepítés, de utánna is jönnek a hibák, szal szvsz a vezérlő kuka. Még simán jónak kellene lennie.
Dumber: Azért f2fs, mert ezt flash alapú tárolókhoz tervezték (SSD, SD kártya, pendrive, stb.). A phoronix rendszeresen csinál méréseket (SSD-n), pl. legutóbbi: [link]. Itt látszik hogy f2fs-el nagyobb a teljesítmény.
Egyébként itt lehet olvasni róla: [link]
B@ldrick: Vagy itt megkeresed, letöltöd és -U kapcsolóval telepíted: [link]
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
őstag
-
őstag
"a radeon fel van véve a a korai rendszerindító környezet betöltési listájába?"
Ha az early KMS-re gondolsz akkor igen."A kernel line -ban van valami opció írva?"
Nincs. De a wiki nem is írja hogy kellene a power managementhez.Azt vettem egyébként észre hogy nyílt driver mellett magasabb a procihasználat felmegy akár 35-40%-ra is videólejátszáskor, míg catalysttal 20 max 25% volt. Azt tudni kell hogy sem a nyílt driverrel sem a zárttal nem megy valamiért a videó gyorsítás. Ha a catalyst van fenn, és be van állítva vlc-ben az X11-en keresztüli vaapi, ugyan kírja a vlc a konzolba hogy hardveres dekódolást használ de abban a pillanatban át is vált vdpau-ra ami hibát dob, tehát szépen visszaáll szoftveres dekódolásra A bomi látszólag használja a vaapi-t és nem váltott át a nemlétező vdpau-ra, de ennek ellenére ugyanakkora (20-25%) volt a prociterhelés mint vlc alatt.
Vaapi drivernek a fglrx_drv_video.so-t használtam ez elég sok formátumot és profilt támogat, szemben a splitted desktop féle xvba-val. Néztem az mpv-t is amit paraméterekkel kényszerítettem hogy a vaapi-t használja, használta is, de a prociterhelés maradt 20-25%. A vlc fejlesztőinek szólni kéne hogy módosítsák úgy a programot, ha egyszer beállítom a vaapi-t ne keresse a vdpau-t és ne váltson át rá, de gyanítom hogy azért van így mert lehet elfogultak az nvidia felé, minthogy a linux (X11) sajnos kizárólag az nvidia-t támogatja Nagy nehezen visszaraktam a nyílt drivert, a catalyst csomagokat csak a pacman -Rscn -el lehetett törölni, ez vitte az X-et és minden tőle függő dolgot, így ezeket újra kellett telepíteni. A nyílt driverrel a vdpau látszólag működik, ha a vlc-ben be van álltva akkor nem is vált át másra. Ennek ellenére a prociterhelés még magasabb mint catalystnál, filmnézés közben átlag 30-35% de van 40% is néha. Elkeserítő
Windows alatt persze van vga filmlejátszás gyorsítás. Egy sapphire passzív 1gb-os HD6670-em van, egy X4 860k és 8gb ram társaságában.
Talán majd a wayland változtat ezen, de nem fűzök túlzottan nagy reményt hozzá hogy elterjed, vagy hogy támogatni fogja a két nagy vga gyártó.[ Szerkesztve ]
-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-
-
_Dumber_
őstag
Amit leírtál azt már olvastam a neten, de nem jutottam vele semmire .. tuti, hogy bennem van a hiba.
Win+Shift+enter működik, tehát a wm fut. (neten ez win+enter volt, ezért nem tudtam mit kezdeni vele...
a githubos dolognál akadtam el, mert :
-hol a frankewm mappa?... én nem találom.. vagy hová hozzam létre, hogy a rendszer meg is találja?sajna elég kevés leírás van hozzá a hálón.. archwiki is szűkszavú.. vagy ennyire egyszerű?
-
-
qisqaqas
senior tag
Jónak jó, csak nem optimális. OpenWRT alatt nagyságrendekkel korlátozottabbak a lehetőségek, nem fogok kardoskodni hogy márpedig haxolj rá rtorrentet, webguival meg minden ilyen lótúróval. Ellenben, ha már rendes vasat szentelsz a feladatnak akkor azért na. Érdemes ilyesmibe energiát fektetni.
Nem ismerem a plexet. Egyébként funkciót mondj, mire kell, miért lenne jobb mint más, stb.
Csarlee: Semmi gond, nem volt egyértelmű.
CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!
-
qisqaqas
senior tag
Jelenlegi rendszered leggyengébb pontja a proci. Hidd el nekem.
1,5G elég. Csak figyelj arra hogy a max kapcsolatok száma maradjon alacsony(tud ám az ramot enni), és használj rtorrentet a linux iso-k szedésére, illetve nginx-et a fájlmegosztásra(http-n kicsi az overhead, és nem túl számításigényes). Ezek kímélni fogják a ramodat. Ha nem muszáj kerüld el a sambat. Nem mondom hogy rossz de ha nem muszáj ne használd. NFS is megoldás lehet.
CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!
-
qisqaqas
senior tag
Colemak kiosztást használok a magyar helyett. Szimplán ennyi. Ezen tanultam meg vakon írni, ahányszor magyar kiosztású gép elé kerülök keresnem kell a gombokat.
-
spammer
veterán
Köszi, közben sikerült, lényegében ugyanígy:
Jobbra: "Download tarball" link
Extract
tint2-systray.patch fájl megnyitása szövegszerkesztővel
Az "l" változó kicserélése a GSList * résztől kezdve (+ -os sorokban) (én "V"-re cseréltem a változót, de tökmindegy)
Új md5sum generálása a tint2-systray.patch fájlhoz [link]
md5sum kicserélése PKGBUILD fájlban (md5sums, 7. sor jelen esetben)
majd könyvtárváltás oda, ahol a PKGBUILD van
makepkg
Elkészíti a csomagot (jelen esetben tint2-svn-724-1-x86_64.pkg.tar.xz)
sudo pacman -U tint2-svn-724-1-x86_64.pkg.tar.xz
KészMost viszont nincs battery kijelzése a tint2-nek, pedig be van állítva.
-
spammer
veterán
és (#3032) whbear Köszi, sikerült. Valóban kimaradt a kulcs aláírása. Ezzel már szebbek a betűk, bár még ezzel sem tökéletes, de legalább nem rusnya. Gondolom egy rendes DE alatt ezekkel nincs gond, csak én Openboxot akarok összetákolni.
Bevallom, kicsit gyorsabbra és lájtosabbra számítottam. Ubuntu minimal+Openbox belakva 140-50 MB RAM alapjáraton (Crunchbangről nem is beszélve, ami 110-20 körül van), ez még be sincs lakva és ez olyan 160 MB körül van. Továbbá picit lassabban is nyílnak meg az ablakok, mint Uborka alatt. A load viszont jobbnak/alacsonyabbnak tűnik, ez pozitívum, és talán a boot idő is jobb valamennyivel.
Továbbá gond van a kábeles kapcsolattal is: wifiről ment, rádugtam a kábelt, azonnal szakadt a kapcsolat, leállt a netrádió, nem töltöttek be az oldalak. Lehúztam a kábelt, wifin azonnal ment. Rádugom újra a kábelt, az nm-applet szerint is disconnected és csak a wifi aktív.
ip link ezt adja:
2: enp4s0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc fq_codel state DOWN mode DEFAULT group default qlen 1000Újabb kihúz, bedug:
2: enp4s0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel state UP mode DEFAULT group default qlen 1000Van net, de eltelt kb. 10 másodperc, megint nincs kábeles kapcsolat. nm-applet jelzi, de firefox nem tölt be semmit. Kihúzom a kábelt, wifin keresztül azonnal megy minden.
-
whbear
senior tag
-
_Dumber_
őstag
Nem is fog eltünni csak a disable-val.., úgyhogy rm-lesz (illetve előtte csak mv valahová)
Eddig is köszi.. majd kioperálom, de nem igazán akarok kísérletezni, lévén, hogy ez egy éles rendszer..
[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
Lefuttattam az # ls /sys/class/backlight/. A kimenete tényleg az amit mondtál.
Service kikapcsolva (disable), de újraindítás után ugyanaz a kimenete.A swapot nem gondoltam volna, hogy ennyit hozzárak... (meg akkor gondolom a adatok particio is)
Az mkinitcpio.conf-ban az Arch-on bent van a "i915". Ez akkor került bele mikor valamiért csak ezzel volt hajlandó a magyar ékezet elindulni a tty-n (én sem értettem)
[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
Arch:
UUID=172d3ac7-8f33-4529-963f-323038256b15 / ext4 rw,relatime,data=ordered 0 1
# /dev/sda6
UUID=cbf8e7e7-3593-4fc3-acac-d3ba9efac5b1 none swap defaults 0 0
# adatok /dev/sda1
UUID=312f9813-1a5f-42f2-88c1-336b0ea32e7c /home/dumber/adatok ext4 defaults,nouser,exec 0 2Manjaro:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
#
UUID=4247e37a-73c7-4cde-a9af-c24895af827b / ext4 rw,relatime,data=ordered 0 1----
Nem célom visszamenni manjarora.. inkább ide rakom fel a LXQT-t
[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
ok..ok.. én voltam a buta..
nekem a teljes betöltés azt jelenti, hogy elindul a skype és a thunderbird ...de azt felraktam a manjarora is.
Szóval az értékek ezzel értendők.
Nekem a 2 érték közötti különbség is zavar.szerk: itt a teljes autostart
[ Szerkesztve ]
-
Blum1866_2
tag
Tényleg nagy királyság a Gentoo de valóban nem egyszerű mutatvány tisztességesen, "elkúrás mentesen" telepíteni. Amúgy VBoxban próbálgatom a FreeBSD-t, eddig sokkal szimpibb a BSD mint a Gentoo. Minden sokkal-sokkal flottabb, dokumentáció minden részletet leír, Xorg forrásból telepítve kapásból tökéletesen fut. Így, hogy ráálltam a forrásból telepítésre, erősen elgondolkoztam rajta, hogy átállok FreeBSD-re mert eddig mocsok módon meggyőzött.
Valami ilyesmi kéne a Gentoo-ba is mint BSD-be. Gentoo-n ez a USE flagek használata szvsz irdatlan nagy baromság. Ha egyszer eltalálja az ember akkor oké de ha valamit kihagysz akkor konfig update meg a többi.-
Ideg rohamot kaptam amikor már 4 órája fordította a Qt könyvtárat, mire kiírta, hogy kell neki egy extra flag. Fordítás leáll, konfig módosít, folytasd. Hülyéje nem onnan kezdte el ahol abba hagyta, hanem előlröl az egészet.
BSD-n elkezdek fordítani valamit akkor fordítás KÖZBEN kérdezi meg, hogy mit akarok belerakni, GTK vagy Qt optimalizáció legyen-e, milyen VGA-m van, stb. Megadom neki, hogy mit akarok és Continue.
Tényleg, minden nagyon flottul megy, minden úgy és ott van ahol le van írva és ezáltal konfigolni is könnyebb. Kernel széttúrásának még nem álltam neki de állítólag az is egyszerűbb mint Linux alatt.Arch-ról meg annyit, hogy tényleg mocsok jó cucc, rengeteget lehet vele tanulni és mindig közel fog állni a szívemhez. De jelenleg eszem ágában sincs visszamenni Arch-ra.
-
Blum1866_2
tag
Én most Gentoo-t próbálgatom élesben. Custom kernel 75MB RAM fogyasztással indul...
Bár valahol én is elcseszhettem mert van 1-2 modul ami nem akar indulni, nameg magát a Gentoo-t is könnyű szétbarmolni. Az meg szűz kezek között viszonylag gyorsan megtörténik...még tesztelgetem hétvégéig aztán valószínűleg újrahúzom az egészet. Rengeteg felesleges gányolás van a rendszerben, azt meg nem szeretem. -
spammer
veterán
Éppen akartam javasolni, hogy ha már úgyis annyira benne vagy a témában, jegyzetelj, és ha ráérsz, majd írhatnál a logoutra egy részletes bejegyzést, útmutatót. Bár én még távolról sem vagyok ezen a szinten, de engem érdekelne a téma, előre tájékozódni, tanulgatni jó lenne.
-
Istju
senior tag
Közben sikerült:-)
Új kernelemmel több , mint 6 másodperccel csökkent a boot idő. Már csak 5 s a boot:-)[istju@arcsi ~]$ systemd-analyze critical-chain
The time after the unit is active or started is printed after the "@" character.
The time the unit takes to start is printed after the "+" character.graphical.target @765ms
└─multi-user.target @765ms
└─dkms.service @442ms +322ms
└─basic.target @386ms
└─sockets.target @386ms
└─dbus.socket @386ms
└─sysinit.target @384ms
└─systemd-backlight@backlight:radeon_bl0.service @506ms +5ms
└─system-systemd\x2dbacklight.slice @506ms
└─system.slice @144ms
└─-.slice @143ms
[istju@arcsi ~]$ systemd-analyze
Startup finished in 4.308s (kernel) + 765ms (userspace) = 5.073s
[istju@arcsi ~]$ uname -a
Linux arcsi 3.19.0-rc3-ARCH #1 SMP PREEMPT Sun Jan 11 09:33:34 UTC 2015 x86_64 GNU/Linux
[istju@arcsi ~]$Minden működik, mint eddig. Alig szedtem ki a kernelből cuccot, mégis hatalmas javulás lett.
Például a rendszerem alap memória felhasználása 52MB -al csökkent. Ha az új kernellel bootolok, akkor 128megát eszik csak.[ Szerkesztve ]
A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS
-
N0zer0
senior tag
-
nagyúr
Az volt a baj, a video driver, _Dumber_ javallata segített!
Még most is érdekes, mert már bootolt, net is van, böngészőt felraktam, de teljesen összekavarta a nyelvi beállításokat, sudo rebootnál nem akarta elfogadni a jelszót a nulla meg az Y miatt, de arra rájöttem, de a PH bejelentkezéskor már nem jutott eszembe a @ előhozatala.
Gyüjtenem kell erő, aztán holnap elszórakozok vele! Azt gondoltam, valamivel egyszerűbb lesz.
Köszi az eddigieket , holnap jövök majd a többi problémával, ha lesznek, ezeket a karakteres meg nyelvi dolgokat már csak be tudom majd állítani!Nem rontottam el amúgy semmit, ez ilyen nálam, az volt a hiba, hogy az Arch szellem még nem járt át eléggé, amire joecontra ft. utalt!
Most kikapcsolódásként telepítek Manjarot, az 6-8 perc alatt megvolt a múltkor.
(#2775) Istju Tényleg az, 45 percig tartott, de ma már nem annyira vagyok fogékony a tegnapi nap elég fárasztó volt!
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Penty
tag
Ha szándékosan teszed oda ezeket a szóközöket, hogy a zöldfülűbbek se kavarodjanak el a telepítés során, akkor az más tészta.
Sajnos a mai világban egyre kevesebb figyelmet fordítanak az emberek a helyesírásnak, ami számomra kicsit elszomorító, mert egyfajta igénytelenséget (is) jelez, ami egyre általánosabb. Persze az én helyesírásom se tökéletes, hogy finoman fogalmazzak, de azért megpróbálok odafigyelni, amennyire csak lehet.@(#2746) N0zer0
"Viszont azért, mert valaki nem a helyesírás vagy a sztenderd nyelvjárás szerint ír, attól még nem lesz helytelen."tehát h igy irók akór az hejes?
Biztos én vagyok maradi, de nekem vagy valami helyesen van leírva, vagy helytelenül. És ebbe nem tartozik bele az, hogy vannak szavak, amelyeket többféleképpen is le lehet írni. Pl. a tejfől, tejfel; zsömle, zsemle stb. Ha valaki zsőmlének, vagy telyfőlnek írja, akkor az nekem akkor is helytelen lesz, ha az illető lakhelyén, az ottani alacsony iskolázottságú emberek így írják, mert nem tudják, hogyan kell helyesen.De mindegy végül is, nem akarok itt trollkodni, mert nem az én formám az ilyesmi, meg nem is idevalósi vagyok.
-
Penty
tag
Bocs, hogy debianosként itt tévelygek és archoskodok, de lenne egy észrevételem a fordítással kapcsolatban. Szerintem a kötőjeles toldalékokat közvetlenül kellene az adott szó után írni, nem pedig egy szóközt beiktatva, nem? Én legalábbis így tanultam. Tehát pl. nem "Grub2 -be", hanem "Grub2-be", nem "/boot -ba", hanem "/boot-ba", nem "LVM -et", hanem "LVM-et", nem "rEFInd -ot", hanem "rEFInd-ot" kellene írni.
Nem biztos, hogy igazam van, de én még így tanultam, hogy így a helyes. Erősítsen, vagy cáfoljon rám valaki. -
whbear
senior tag
Először megpróbáltam a Te általad javasolt pacman-db-upgrade-t. Et Voilá, működik és nem kellett semmit se leszedni, feltenni.
[root@vaio vaio]# pacman-db-upgrade
[root@vaio vaio]# pacman -Syu
:: Synchronizing package databases...
core is up to date
extra is up to date
community is up to date
archlinuxfr 12.7 KiB 908K/s 00:00 [########] 100%
infinality-bundle is up to date
infinality-bundle-fonts is up to date
:: Starting full system upgrade...
resolving dependencies...
looking for inter-conflicts...Packages (2): package-query-1.5-2 pacman-4.2.0-5
Total Download Size: 0.68 MiB
Total Installed Size: 4.31 MiB
Net Upgrade Size: 0.53 MiB:: Proceed with installation? [Y/n] y
:: Retrieving packages ...
pacman-4.2.0-5-i686 672.8 KiB 480K/s 00:01 [########] 100%
package-query-1.5-2... 24.2 KiB 274K/s 00:00 [########] 100%
(2/2) checking keys in keyring [########] 100%
(2/2) checking package integrity [########] 100%
(2/2) loading package files [########] 100%
(2/2) checking for file conflicts [########] 100%
(2/2) checking available disk space [########] 100%
(1/2) upgrading pacman [########] 100%
(2/2) upgrading package-query [########] 100%
[root@vaio vaio]#Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
whbear
senior tag
Ok, megnézem.
Frissült a pacman 4.2-re 29.-én. Nem engedi frissíteni magát mert a függőségek feloldásához 4.2 pacman kell. Akkor hogy frissítsek?? Tud valaki segíteni?
looking for inter-conflicts...
error: failed to prepare transaction (could not satisfy dependencies)
:: package-query: requires pacman<4.2
[root@vaio vaio]# yaourt pacman
==> WARNING: Building package as root is dangerous.
Please run yaourt as a non-privileged user.
1 core/pacman 4.2.0-5 (base base-devel) [installed: 4.1.2-7]
A library-based package manager with dependency support
2 core/pacman-mirrorlist 20141217-1 [installed]Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
_Dumber_
őstag
Ott a pont.
A log bogarászása közben ezt találtam:275.327] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: Applying InputClass "evdev touchpad catchall"
[ 275.327] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: Applying InputClass "touchpad catchall"
[ 275.327] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: Applying InputClass "Default clickpad buttons"
[ 275.327] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: Applying InputClass "evdev touchpad catchall"
[ 275.327] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: Applying InputClass "generic mouse"
[ 275.327] (II) LoadModule: "evdev"
[ 275.327] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[ 275.327] (EE) Failed to load /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so: /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so: file too short
[ 275.327] (II) UnloadModule: "evdev"Megpróbáltam újratelepíteni a evdev-et, de mivel hibát adott ezért rázavartam a force kapcsolóval:
pacman -S --force libevdev xf86-input-evdevEzek után már van minden.
Köszi a segítséget.
-
DEGU83
tag
Köszi, megoldódott. Esetleg ha másnak is van ilyen problémája, a megoldás a következő: rendszergazdaként be kell lépni a grubba: sudo mousepad /etc/default/grub utána látjuk a sorokat, a probléma a következővel van:GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="acpi_backlight=vendor" ez elé teszünk egykettőskeresztet így:#GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="acpi_backlight=vendor" utána egy másik sorba beillesztjük GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="video.use_native_backlight=0" elmentjük majd frissítjük a grubot: sudo update-grub ezek után nekem tökéletesen működik, egyszer sem sötétült el.
-
whbear
senior tag
Nekem telepíteni kellett a kde-l10hu csomagot mert igaz magyar lett de valami miatt visszaváltott angolra és nem volt ott a magyar nyelv.
Határozottan fenáll a hiba. Ha feldugom az IDE kábelt a DVD-re ami primary slave, akkor nem bootol fel hanem megáll a starting 217 (nem emlékszem pontosan) feliratnál. Utána jönne az, hogy odanyúl a sda1-hez, de csak villog a kurzor. Ha DVD nincs ott akkor minden rendben. Legrosszabb esetben veszek egy SATA-s DVD-t, mert nem tenném már vissza a Fedorát, mert az Arch nagyon gyors és szép egy Intel Atom procival és 2Gb RAM-mal.(HDD az szinte új, azt nem szívesen cserélném.) Igaz, a Fedora is elakadt néha néha, de ott nem az elején hanem mielőtt indulna a GDM. De itt állandó hibáról van szó.
Mivel a telepített rendszer akad el, van ennek köze az Evolutionhoz? Nekem nincs már Facem, kérlek oszd meg a választ.
Hangkártyára: Nekem csak azután lett hang, hogy feltettem a pulseaudio-t. Utána meg egyből előjött a Notification bug amit mát írtam hogy lehet elhárítani.
Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
whbear
senior tag
Köszönhetően az általad linkelt Evolution Installernek és a Fedora tegnapi elhalálozásának már a munka gépemen is Arch fut KDE-vel. Ezt már onnan írom. Nem mertem még belevágni a tillingezésbe. Majd előbb az otthoni gépen kipróbálom. Egy gond van csak. Igaz a Fedora is elakadt néha, de most mikor elindul a boot, kiírja hogy loading 217, ott kellene a hdd-hez nyúlni de csak vár és vár. Nem megy tovább. Viszont ha lehúzom az IDE kábelről a CD drivet akkor szépen felbootol. PATA IDE, 64bit Arch....
-
Siriusb
veterán
Azért ne ész nélkül cselekedjünk. Amikor találkozunk egy ilyen hibaüzenettel, az legyen az első lépés, hogy tájékozódunk. Valamelyik csomagé a fájl? Régről maradt ott? Esetleg én másoltam oda valamiért, mi lehetett a célom?
Tudom, ez nem egy létfontosságú fájl, de a helyes eljárást kell tudatosítani, hogy ha legközelebb hasonló helyzetbe kerül valaki, tudja merre kell elindulni. -
whbear
senior tag
Köszönöm szépen a válaszokat, először felteszem az awesome-t, aztán megpróbálom a Frankenwm-et is és ha sikerül, amelyik megtetszik kap egy tiszta telepítést. Nem szeretek egyszerre csak egy DE-t egy gépen az esetlegesen ütköző csomagok miatt.
-
whbear
senior tag
A telepítés végén azt írta a Full KDE-t telepítőknek nem kell telepíteni a kiegészítő csomagokat amik első ránézésre GTK-s dolgok voltak. Ezt kihagytam. Esetleg ez lehet a baj. Mindegy, ma este megy fel GNOME 3-mal, mert KDE alól nem megy a sztereó Bluetooth. Telepítettem a Bluedevilt, SBC kodeket de csatlakozik, bont és utána soha többet. Kipróbálom milyen ez Arch alatt.
-
whbear
senior tag
Feltelepítettem az Archot KDE-vel az Istju ft. által ajánlott Evolution Installerrel. Az eredmény megdöbbentő! Sokkal gyorsabb mint az eddig próbált összes Arch alapú disztró, mint pl Antergos, Manjaro. Nem kicsit, vagy esetleg érzésre, hanem nagyságrendekkel. Ilyen gyors, azonnal ugró KDE-t még sohasem láttam.
Ami nem ment neki elsőre, de könnyen lehetett rajta segíteni:
- WiFi driver nem volt, de a /lib/firmware mappába bemásolva a ipw220-ibss.fw drivert már elindult. Érdekes, hogy a telepítő látta az adaptert, az Arch nem.
- WiFi jelszót nem jegyezte meg, de a beállításokba is beírva már megjegyzi.
- Bluetooth nem települt, Bluedevil telepítés és systemctl enable bluetooth után ez is ment.
- Yaourtot telepíteni kell
- Libreofficet telepíteni kell.
Kb. 10 perc és kifogástalanul működik.
Aki gondolkodik a tiszta Arch telepítésén, ne gondolkodjon tovább. Tegye fel ezzel az Installerrel és ezzel is tapasztalatot szerez a CLI telepítéshez.Esetleg nem lehet Arch-ra is feltenni az Infinality-t, mint a Fedorára? A fontok nem valami szépek.
[ Szerkesztve ]
-
whbear
senior tag
Ebben már alapból a CUPS2 van? Az Intel Microcode is rendben van? Archbangot cserélném le mert hiányzik a KDE de ami nincs széttúrva és telirakva buggal. Antergost próbáltam de nem tetszik talán csak a pacmanXG ami egész jó, de nagy szükség nincs rá. Teljesen szét van túrva.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
# Modification for SSD
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Fentieken kívül mást berakni felesleges, esetenként hátrányokkal is járhat. A /var/tmp például újraindításkor esetleg szükséges fájlokat tárol. Nem jó, ha törlődik boot előtt.
(#2446) Decepticon
Browser.cache.disk.enable vagy Browser.cache.memory.enableEl kell döntened, melyik legyen true értékű és melyik false.
capacity értéknel -1- et adtál meg?[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Fritz Teufel
addikt
Ehh, ezzel nem sokat segítettél Csak annyi lenne a kívánalmam, hogy a fizikai memória helyett a lemezt használja cash-re, automata méretezéssel. A /home megfelelő lenne erre a célra.
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
Istju
senior tag
Szia.
Hidd el az octopi nélkül is minden megoldható egyszerűen, én igaz sohasem használtam, mindent terminálból telepítek.Az octopi egy pacman Qui Frontend ami Qt -ben van írva. Az XFCE alá bűn szerintem octopi-t telepíteni
Az XFCE font szebbé tételére van egy jó kis leírás a manjaro wikiben : [link]
A net megosztását nem nagyon használtam még, de biztos lesz itt valaki aki segít.[ Szerkesztve ]
A bonyolultság elrejtése még bonyolultabb rendszert eredményez, és ezért kerülendő. KISS
Új hozzászólás Aktív témák
- Horgász topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- World of Tanks - MMO
- Hardcore café
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Bestbuy játékok
- Szólánc.
- További aktív témák...
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest