Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

válasz S_x96x_S #8364 üzenetére

2. Én érteni vélem. Szerintem létezik a trend, hogy a világ a _aaS irányba halad. (Elnézést, nem tudok objektív lenni) De nem arról.van szó, hogy mert úgy olcsóbb (tartok tőle, hogy sokszor épphogy inkább drágább) hanem mert hosszútávon biztosabb jövedelmét jelent.

Egy szolgáltatás kisebb pénz. Míg egy Nagy beruházást recesszió esetén elhalaszthatsz, addig mondjuk a tévé párezres előfizetést csak akkor fogod lemondani, ha tényleg nagy bajban vagy.

Azt akarom ezzel mondani, hogy én tartok.tőle, hogy ezzel nem olcsóbb lesz a hardver, hanem drágább.

Persze Érdekes koncepció, hogy veszel egy Intel processzort és sok esetben akkor is teljes értékű szilíciumot kapsz, ha vágott terméket veszel. És ha fizetsz, felszabadíthatod a működő magokat. Vagy a másik végletbe elvive kapsz egy szilíciumot. (Ingyen? Vagy valami kisebb összegért) és annyi magért fizetsz, amennyire szükséged van.

A szubjektív rész:
    Szerintem a világ nem áll készen erre. Az emberek, lélekben. Ahhoz, hogy ne legyen semmijük, mindent csak béreljenek.
    Persze tök jól hangzik, hogy egy 120eFt-os mosógépet, ami elketyeg 5 évet ne kelljen megvenni, hanem elég legyen havi 2000Ft-os áron bérelni és az már legyen a gyártó problémája, ha elromlik: akkor jöjjön és javítsa vagy cserélje.
    Ezek a háztartási gépek azért ilyen "olcsók" mert sorozatgyártják őket nagy volumenben és kompakt egységekből teszik össze, ami nehezíti az olcsó javíthatóságot. Valamint az anyaghasználat is a tervezett elavulás intézményét szolgálja.
    Tartós, javítható gépektől persze megmenekülhetne a bolygó. Csakhogy a tartósság és javóthatóság érdekében való konstrukció és a sorozatgyártás volumenének letekerése okozhatja azt, hogy a gép előállítása máris nem 120e, hanem 2-3x annyiba kerül a gép, ami drágítja a bérlést és a lassuló világgazdaság munkahelyek megszűnését is eredményezné.

Bár az lenne, hogy a technológiai fejlődés mellett egyre több időnk jut egymásra. Milyen szép világ lenne, ha a gépek nem a GDP növekedést, hanem az embert szolgálnák és egyre több gép szolgálata mellett egyre kényelmesebben és egyre biztosabban meg lehetne élni.

De én nem ezt látom, hanem azt hogy a nagy cégek és gazdag emberek mindent felfalnak és mindenki mást elnyomnak, kisemmiznek. Biztosan kényelmesebb és könnyebb az élet mosógéppel, mosogatógéppel, stb, ennek ellenére az élet nem lett nyugisabb. 50-60 éve még úgy gondolták, hogy amilyen mértékben emelkedik a gépesítettség, mára elég lesz mindenkinek heti 8-16 órát dolgozni. Ehhez képest mi van? Brutális kizsákmányolás, akarom mondani rugalmas munkaerőpiac.

Ettől függetlenül szerintem meg fog valósulni.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák