Új hozzászólás Aktív témák

  • djgeg

    őstag

    válasz KergeK@csa #3526 üzenetére

    Véletlenül se akarlak megsérteni, de gazdasági alapismereteid vannak? Mi alakítja valami értékét egy a jelenlegis működő gazdaságunkban? A Kereslet-Kínálat!
    Nem törvényekről beszélünk. Olyan értékről ami változhat a kereslet kínálat szerint.
    Azonban egy olyan piacon ahol azt se lehet tudni ki mennyit kínálna, így nem alakul ki verseny nem alakul ki igazi piac.
    Ami idehaza folyik az egy ósdi elmaradott semmi.
    Lehet itt kérdéseket feltenni, mi hogyan mit tudom én... Külföldön még is működik. Más kultúra, más szokások. Jóval előrébb is vannak mint mi.
    Nem fizetési sávokat kell megadni, hanem azt, hogy Ez meg ez meg ez a keresési paraméterem. És ha mindennek megfelelsz akkor XYZ ezer FT ot kaphatsz tőlem ezért. Ennyi. Az, hogy ennek nem megfelelő embert akarok felvenni? Túl vagy alul kvalifikált? Akkor az már más tészta. Viszont van egy kiindulási alap. Ami viszont még fontosabb, hogy a piac többi résztvevőinek ez egy alapot ad! Ha normálisan működnének nálunk a is a dolgok, akkor egy egy munkakörnek lenne egy kialakult fizetési paramétre. Az, hogy mennyit ér egy ilyen meg ilyen munka, és ez alapján a munkáltatóknál verseny alakulhatna ki. Azonban egy olyan piacon ahol mindenki dugdossa, hogy mennyit fizet egy poziért, úgy nem alakul ki verseny és tartósan alacsonyan lehet tartani az árakat.

    Ha valaki odajön, hogy elakarja nekem adni a sokkal jobb laptopját, ugyan annyiért mint amenyiért én a rosszabbat kerestem, akkor megnézem, hogy nincs e valami gáz a laptoppal ha jó megveszem ennyi.
    Azonban egy normális piaci környezetben ez nem történik meg, CSAK AKKOR ha nincs fogalma a laptop értékéről az eladónak.
    Ez mikor jöhet szóba? Ha nem tudhatja mennyit is ér! Ha piacon nem tud utána nézni vagy csak nagyon nehezen.Azonban nálam látja, hogy egy gyengébb konfigot keresek 250 e Ért... nagyon hülyének kell lennie ahhoz, hogy ugyan ennyiért akarja eladni nekem a jobbat, ha már én 250 is kifizettem volna a gyengébbért....

    A Te példád, pont a nem tiszta piaci környezetből jön, mert ha van tiszta kép valaminek az értékéről akkor nem fogjuk olcsóbban oda adni.

    A jelenleg a munkaerő piacon kialakult szokások csak és kizárólag a munkáltatóknak kedveznek. Mi vagyunk nehéz helyzetben, a munkavállalók. Mert nincs igazi piac, nem lehetünk könnyen tájékozottak, hogy mennyit is érünk a nagy virtuális munkapiaci "tőzsdén".

    [ Szerkesztve ]

    "640 kByte memória mindenre elegendő"

Új hozzászólás Aktív témák