Új hozzászólás Aktív témák

• BonFire

veterán

válasz kuyarashi #2866 üzenetére

Fix megrendelőknek dolgozom, de időről-időre új munkatársat vesznek fel, akivel már nem olvastatják el az én kis privát útmutatómat, amit anno azért fogalmaztam meg és küldtem el mindenkinek kör-emailben, hogy egy nyelven beszéljünk.

Ma kértek tőlem két fájlt szerkesztésre, hát elküldtem nekik a PSD-t és az AI-t. Tudtam, hogy nem fogják tudni szerkeszteni, de ők így kérték. "Szerkeszthető fájlt". Aztán egy óra múlva telefonálnak, hogy nem tudok-e olyan konvertert, ami a fájlokat átkonvertálja PDF-be, azt meg MS Word-be, mert ők szerkeszteni akarják. Mondom: Acrobattal lehet a PDF-et szerkeszteni, de ha lenne is nekik, nem sokat érnének el vele, mert csak azért is legörbézem mindig a fontokat, hogy akkor se tudjanak belenyúlni, ha van Acrobatjuk.

Végül kiegyeztünk abban, ha elküldik nekem a szöveget, amit módosítani kell, majd én módosítom. Úgysem tudnának mit kezdeni főleg a linkelt grafikai elemekkel, amelyeket komplett Package-ben küldtem nekik. A Word sikítófrászt kap a kifutós grafikától, meg úgy a vektortól en bloc.

Én nem tudom, honnan jön ez az ősi beidegződés, hogy mindent Word-del kell megoldani. Irodai alkalmazás irodai feladatokra, korlátozott grafikai lehetőségekkel. Az iskolákban már réges rég Adobe CC-t meg Corelt kéne oktatni, mert ez az industrial standard, és meg merem kockáztatni, hogy ma már az irodai dolgozónak is konyítani kell alapszinten ezekhez, és ki kell lépni a bűvös Word-Excel-PP háromszögből. Az MS azért nem is fejleszti a grafikai vonalat, mert tudja, hogy ott úgysem rúgna labdába. De ha már iroda, meg szövegszerkesztés, akkor InDesign mennyivel okosabb szövegszerkesztő, mint a Word. Az összes irodai dokumentumot el lehet készíteni InDesign-ban, sőt, még sokkal többet is. És kiváltja a PowerPointot is, mert interaktív PDF-ben is meg lehet csinálni a prezentációt. Oké, PPT-t nem fog menteni, de kit érdekel a fájlkiterjesztés?

A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.

Új hozzászólás Aktív témák