- Elon Musk meghatározóvá teszi a SpaceX-et Olaszországban
- Trump is bejelentett egy 20 milliárd dolláros adatközpont-fejlesztést
- Nem minden chipért kapkodnak, leépít az egyik japán chipgyártó
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- CES 2025: robotokat tréningez az NVIDIA, és összeállt a Toyotával
- Több autót adhat el a BYD, mint a Ford és a Honda
- Rendszergazda topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mozilla Firefox
- Asustor NAS
- Videó stream letöltése
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- KábelszatNet-2002 Kft.
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
-
IT café
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rt06
veterán
válasz Blum1866_2 #21546 üzenetére
a4-es meretre ertettem (ami generatort linkeltel, ott pl az arba nalam nem szamitott bele sem a papir, sem a laminalas), az egyedi meret sokat dobott az aron
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
válasz Blum1866_2 #21544 üzenetére
elnezve a kalkulatorukat, jobban jarsz, ha telehanysz egy a4-es lapot kulonfele logokkal, es otthon kivagdosod, mintha kis meretben akarnad nyomtatni (igy "csak" 2.5k, ami meg mindig kicsit soknak tunik)
szerk.: kozben ugy tunik, a munkadijukat tartjak sokra, mert ha rendelsz 10 peldanyt, akkor 450 ft-os darabar jon ki
szoval en amondo vayok nezz meg szet mashol is[ Szerkesztve ]
Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
válasz Blum1866_2 #21534 üzenetére
ezt hol nezted, illetve milyen technikaval lenne ennyi? ennyiert bogrere, polora kinyomnak (bogre, polo, es meg vagy 2-3 sor ara is belefer a 4k-ba)
-
rt06
veterán
milyen halozatod van?
ha router mogott vagy, akkor nem kell tenned semmit, alapbol ugysincs forward-olva a 80-as port
ha ez nem megfelelo, akkor az alabbi beallitasokkal kell jatszanod:
Order deny,allow
Deny from all
Allow from 192.168.0.0/24 (felteve, hogy ez a belso halozat cime)ujabb apache-nal azt mondjak, ez deprecated, helyette az alabbi hasznalatos:
Require ip 192.168.0 (megintcsak, felteve hogy a halozatod cime 192.168.0.0/24)[ Szerkesztve ]
-
rt06
veterán
válasz bambano #21314 üzenetére
pluz ha mar a putty-ot hozza fel elrettento peldanak, annak is van olyan opcioja, hogy "seconds between keepalive", ami pont arra valo, hogy ne legyen idle a kapcsolat, es ne dobalja el az sshd
ettol persze meg valoban nem inditunk napokig futo script-et putty (vagy akarmilyen ssh) session-ben screen, vagy valami detach nelkulPolitikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
válasz Jester01 #21213 üzenetére
a selinux-nak - legalabbis ugy tunik - ehhez semmi koze
ugyanezt a kernelt hasznalva, ha nem xen-nel boot-olok, akkor mukodik a hpasmlited, szo nelkul indul, le tudom kerdenzni a homersekleteket, ventillator fordulatszamokatamit irtal, az alapjan sikerult talalnom par levlist-es post-ot, ahol az xserver-rel van hasonlo problema, viszont domU-ban (ezt elmulasztottam emliteni, hogy nalam a dom0, vagyis a privileged domain produkalja ezt a hibat)
itt gondoltam, hogy megnezem, mi tortenik ha atadom a kapcsolodo ilo pci eszkozoket valamelyik domU-nak, s megprobalom ott elinditani a hpasmlited-t
ez nem sikerult (valoszinuleg meg valamit at kellett volna adni, vagy nem ad at mindent rendesen, mert no such file-ra apnaszkodva nem indult el)viszont itt jon az erdekes resz, mert osszekeverve a sok megnyitott putty ablakot, veletlenul megprobaltam elinditani dom0-ban is a hpasmlited-t, es valami erthetetlen oknal fogva mukodott
mar kapasbol azt nem ertem, hogy egyaltalan miet letezik a /dev/ipmi0, hiszen az IPMI interface (01:04.6 IPMI SMIC interface: Hewlett-Packard Company Integrated Lights-Out Standard KCS Interface) elrejtesre kerult a dom0 eloleleg erdekes ez igy, lehet feldobom majd xen levlist-re, hatha valaki tud valami ertelmeset kihozni belole
mindenesetre keszonom a segitseged
-
rt06
veterán
válasz Jester01 #21207 üzenetére
igen, elfelejtettem irni, hogy itt csak a binarist tudom megszerezni, viszont korabbi kernellel mukodott (azzal viszont mas fontosabb nem ment, es mar a verziora sem emlekszem, de meg a 2.6-os szeriabol valamelyik - aztan persze frissult a hp-health is, de a hiba maradt)
plusz ahogy nezem, tobben panaszkodnak hasonlo hibara xen-es kornyezetbol[ Szerkesztve ]
-
rt06
veterán
[ 643.950829] hpasmlited[5422] general protection ip:4217fe sp:7fff701c1fe8 error:0 in hpasmlited[400000+35000]
ilyen tortenik, ha megprobalom a gepemen (hp proliant dl380, xen 4.3.3, hardened-sources 3.2.55, selinux) elinditani a hp-health nevu alkalmazast (ami figyelne/vezerelni a ventillatorokat, homersekleteket, etc)
sajnos a fenti hibauzenet nem mond nekem semmit, igy azt sem tudom, merre induljak neki a problemanak
elso korben jo lenne, ha ennel valamivel tobb info kerulni tarolasra/megjelenitesrevan ehhez barkinek barmi otlete, hogy mikent tudnam elerni
-
rt06
veterán
válasz perge666 #21175 üzenetére
anno en is hasonlo gepen (133mmx, 96 mb memoria) kezdtem ismerkedni alinux-szal, en akkor debian-nal kezdtem (aztan eleg sokaig meg is maradtam annal)
akkor en csinaltam belole router-t, meg letoltogepet, meg mailszervert, ezeket siman elvitte ez a kis gep isPolitikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
válasz helltp #21152 üzenetére
a guest tudja olvasni a /media/fejesa/Data/film es /media/fejesa/Data/sorozat konyvtarakat? (ha jol emlekszem, nem eleg, hogy ezeken belul 777 minden, el is kell jutnia ide
szoval ha pl a /media csak root-kent olvashato, akkor a guest nem fog belelatni a /media/fejesa/Data/sorozat/akarmilyensorozat konyvtarba, hiaba van azon 777 beallitvaPolitikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
az apache naplo file-jaiba kellene belenezni, hogy mi miatt kapsz feher oldalt (403, 404, 50x-es hibakat keresd)
lehet, hogy nincs is ott semmi, lehet nem jo neven keresi (pl index.html-t keres index.php helyett, vagy forditva), lehet a php beallitasokkal van valami gubancPolitikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
válasz FastEthernet #20733 üzenetére
dpkg -l | grep dhcp
de azt hiszem, hogy igy is mennie kell: dpkg -l dhcpPolitikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
válasz FastEthernet #20730 üzenetére
dpkg -l | less
es ha jol emlekszem (epp nincs elottem linux-os gep), akkor a sor elejen jeloli, hogy mely csomagok vannak telepitve, esetleg erre is szurhetsz grep-pelPolitikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
válasz FastEthernet #20728 üzenetére
dpkg -l
-
rt06
veterán
válasz Buci21 #20658 üzenetére
[megosztas szekcioja]
create mask = 0666
directory mask = 0777bar ennel jobb megoldas, ha a sajat mappak melle csinalsz egy publikusat, amit mindenki guest-tel er el
[global]
guest account = nobody
[megosztas szekcioja]
browseable = yes
writable = yes
create mask = 0644
directory mask = 0755
guest ok = yes
guest only = yesPolitikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
ath9 wireless driver tud dual band-es kartyat (pl ezt) mindket csatornan (2.4 es 5 GHz) AP-kent mukodtetni, vagy ez egy eszkozzel semmikeppen sem kivitelezheto?
-
rt06
veterán
-
rt06
veterán
subtree check az elejetol ki van kapcsolva
igy neznek ki az exportok
/mnt/nfs 192.168.0.0/24(rw,fsid=0,no_root_squash,no_subtree_check) 2a01:368:e10d::/64(rw,fsid=0,no_root_squash,no_subtree_check)
/mnt/nfs/rpi-gentoo 192.168.0.0/24(rw,nohide,no_root_squash,no_subtree_check) 2a01:368:e10d::/64(rw,nohide,no_root_squash,no_subtree_check)
/mnt/nfs/rpi-raspbmc 192.168.0.0/24(rw,nohide,no_root_squash,no_subtree_check) 2a01:368:e10d::/64(rw,nohide,no_root_squash,no_subtree_check)
/mnt/nfs/rpi-xbian 192.168.0.0/24(rw,nohide,no_root_squash,no_subtree_check) 2a01:368:e10d::/64(rw,nohide,no_root_squash,no_subtree_check)es ez igy kerul mount-olasra a boot soran (ebbol en csak az ip-t a v3-at es a nolock-ot mondom meg neki):
192.168.0.2:/mnt/nfs/rpi-gentoo on / type nfs (rw,noatime,vers=3,rsize=65536,wsize=65536,namlen=255,hard,nolock,proto=tcp,timeo=600,retrans=2,sec=sys,mountaddr=192.168.0.2,mountvers=3,mountproto=tcp,local_lock=all,addr=192.168.0.2)jah, az elozohoz meg hozzatennem, hogy a /run konyvtaram is kiurul
-
rt06
veterán
van egy raspberry pi-m, es olyan problemaba futottam bele, hogy ha nfs root-rol inditom a rendszert
az mitol fordulhat elo, hogy idonkent eltunik a /proc es a /sys teljes tartalma, illetve a /dev tartalmanak egy resze is?
a rendszert rsync-kel huztam at a rpi-ben levo sd kartyarol (akkor epp nem ment az rpi, masik gepbe teve lett masolva)amire hirtelen tudok gondolni, hogy ugyanaz az fstab kerult at az nfs root-ra is, es a / mountpoint nem megfeleloen van belove, de ez okozhat ilyesmit? az ugye meg a boot soran kerul mount-olasra kernel parameter alapjan
-
rt06
veterán
lehet hulyeseget fogok kerdezni, de azon filozok, hogy csinalnek egy bootmanager-t raspberry pi-hez
viszont nem a kernelt akarnam valtogatni, hanem a root particiot, amirol a rendszer indul, hogy tudjak valtani a rendszerek, illetve az lvm/nfs kozott
olyasmire gondoltam (mivel az eszkoz nem a legbaratsagosabban all a temakorhoz), hogy sajat initramfs-ben oldanam meg a problemat, megpedig ugy, hogy felmountolnam a boot particiot (ez vfat, itt a kernel, es par config file), majd innen felolvasnek egy file-t, ami alapjan mountolnam a root particiot az abban leirtak alapjanez igy kivitelezheto, vagy nagyon el vagyok tevedve?
-
rt06
veterán
elo rendszerrol szeretnek rsync-kel mentest kesziteni (azaz egy meglevot naprakreszen tartani)
kerdesem az lenne, mely konyvtarakat kellene/illene kihagynom (ugy mint /dev, /proc, /tmp) es miert pont azokat?[ Szerkesztve ]
-
rt06
veterán
ok, nem kell ram figyelni, baromsagokat irok
nem 4.5 MBps az, csak ilyenkor este oilyan hulye vagyok, hogy nekem KBps es MBps kozott 8192 a valtoszam (1024 melle 8-cal is leosztottam)Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
válasz Jim Tonic #17351 üzenetére
meg egy erdekesseg az elozohoz:
smbget -u cyla -v smb://192.168.0.7/cyla/...1080.mkv
...341.13MB of 6.55GB (5.09%) at 11.37MB/s ETA: 00:09:19igaz ez egyazon vason levo ket virtualis gep kozotti meres
viszont lehet erdemes nem csak a samba oldalan, hanem a windoze-ban is turkalniPolitikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
válasz Jim Tonic #17330 üzenetére
most futottam bele, hogy az eredeti post-omban szereplo
security = share
elavult, helyette az alabbi hasznalatos
security = user
map to guest = Bad UserBad User helyett persze lehet mas is igeny szerint
-
rt06
veterán
válasz Jim Tonic #17342 üzenetére
feldobod mindket gepre (akar windoze, akar linux), az egyiken inditasz egy szervert (iperf -s), a masikon meg piszkalgatod a klienssel, es nezed, milyen sebesseget produkal (arra ugyelj, hogy a 2-es es 3-as verzio nem mukodik keverve)
pl.:
D:\Programs\iperf2-windows>iperf -c thelma -fM -w4M
------------------------------------------------------------
Client connecting to thelma, TCP port 5001
TCP window size: 4.00 MByte
[ 3] local 192.168.0.10 port 59274 connected with 192.168.0.99 port 5001
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 3] 0.0-10.0 sec 994 MBytes 99.4 MBytes/sec
virtualis gepre es
D:\Programs\iperf2-windows>iperf -c mir -fM -w4M
Client connecting to mir, TCP port 5001
TCP window size: 4.00 MByte
[ 3] local 192.168.0.10 port 59317 connected with 192.168.0.2 port 5001
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 3] 0.0-10.0 sec 1105 MBytes 111 MBytes/sec
tenyleges vasraemellett nekem is csak 4.5 MBps korul teljesit a samba
kozben nezegettem az smb config-ot, es az alabbiakkal lehet meg probalkozni:
read raw = yes
write raw = yes
#aio read size = 2097152 - ez nalam csak rontot a sebessegen
#aio write size = 2097152
use sendfile = yes[ Szerkesztve ]
-
rt06
veterán
válasz Jim Tonic #17332 üzenetére
a SO_RCVBUF, SO_SNDBUF ertekekkel probalj meg jatszani
az, hogy nekem az valt be, amit korabban irtam, nem jelent semmit(illetve jelenleg mennyivel tudsz masolni, s mi lenne az elvaras?)
[ Szerkesztve ]
-
rt06
veterán
válasz bambano #17319 üzenetére
mar hogy a f*szba ne szamitana, hogy megduplazza a memoria meretet?
ertem en, hogy elitistanak lenni jo, de baromsagokat ne irj mar legyszives, legalabb a szakmai topic-ba (azt tartogasd a windoze hirek topic-jajaiban folytatott trollkodashoz)Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
elso korben mindenkepp virtualbox-ot, vagy valami hasonlot (vmware, virtualpc) javasolnek, ugy sokkal kevesebb kart tudsz tenni a mukodo rendszeredben, nem kell 516 disztrot cd-re kiirni, amig megtalalod a neked tetszot, es particionalgatni is raersz kesobb
aztan van egy ilyen oldal, ez nagyjabol megmondja, melyik a neked valo disztro, az alapjan, hogy mit tudsz es mit szeretnel
a nagyon alap dolgokhoz erdemes rakeresni a linux cheat sheet szavakra (kepeket es pdf-eket fogsz tobbnyire kapni), igy megtalalhatoak a fontosabb/nepszerubb parancsok, hogy mire mi valo es egy-ket prograM
ha terjedelmesebb doksikat szeretnel, akkor howtoforge, es tldp lesznek a legjobb barataid, disztro specifikus wiki oldalakbol pedig az arch es a gentoo az, ami rendkivul jo (mindkettorol elmondhato, hogy copy paste is mukodik, de ha tenyleg meg akarod erteni, mit is csinalsz, ezek adnak hozza a legotbb segitseget)
ha pedig meg batrabb vagy, mint Siriusb irja, akkor ezt olvasd at (csak hogy ne erjen meglepetesnekt: ne is almodj rola, hogy elsore sikerulni fog)
-
rt06
veterán
válasz bambano #17225 üzenetére
mivel rundir modositas utan is fennal a hiba, foloslegesnek tartottam ebbe belemenni
a fenti hiba ugyanis nem jelentkezik, ha a lock file egy rendes, meg futo munin-update-bol maradt ott (akkor mast kuld mail-ben a cron, bar inkabb a munin-graph, mintsem a munin-update)nekem gyanus, hogy mar elso futaskor sem tudja letrehozni, ezert irtam, hogy miket lenne erdemes megnezni
-
rt06
veterán
válasz sanchomuzax #17218 üzenetére
mint bambano is irta, nem a munin-node a gond forrasa, hanem a munin
az, hogy orankent fusson, legjobb emlekeim szerint nem jo megoldas, mivel az rrd file-ok (es grafikonok) megfelelo feltoltesehez fixen 5 percenkent kell futnia legalabb a munin-update-nek (munin-graph es munin-html mas kerdes, akkor max az oldalt es a kepeket nem rajzolja meg, de adatot gyujtenie kell)beragadt lock file-t siman rm-mel tudod torolni, de ha a run konyvtar athelyezese utan is ugyanez a problema, akkor nem ez a gond
nezd meg, hogy:
- milyen jogokkal fut a munin-update
- van-e neki joga irni a rundir-be
- letezik-e a rundir egyaltalan
- ha nem, akkor a munin update letre tudja-e hozniPolitikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
válasz sanchomuzax #17215 üzenetére
mar fut egy munin-update, aminek harom oka lehet:
- tobb, mint 5 percig tart egy update (ugye cron-bol 5percenkent fut) a nagy szamu plugin es/vagy a lassu kapcsolat miatt
- valamelyik update beragad, es tul nagy a timeout
- ottmaradt egy pid file - ezesetben allitsd le a munin-t (loff ki a cron job-ot es vard meg, amig leall minden munin-update process), torold a pid file-t, majd inditsd ujra (kapcsold vissza a cron job-otszerk.:
juteszembe, ezt meg okozhatja az is, ha a te disztrodon is elkezdtek kiszervezni a /var/run-t /run-ba (nem tudom, ez gentoo specifikus-e, de nalam sok galibat okozott mar)
ekkor vagy hozz letre minden szukseges utvonalat es allitsd be a megfelelo jogosultsagokat, vagy a munin config-jaban allitsd at a lock file helyet (rundor beallitas)[ Szerkesztve ]
-
rt06
veterán
válasz bambano #17188 üzenetére
egyes szolgaltatoknal (pl t, digi - bar ez utobbival voltak problemaim) lehet az o smtp szerveruket relay-nek hasznalni bizonyos korlatozasok mellett (t eseteben csak t-s halorol, es csak azonositas utan)
-
rt06
veterán
válasz sanchomuzax #17170 üzenetére
megall, hasznalj screen-t
-
rt06
veterán
válasz sanchomuzax #17142 üzenetére
a logfile-t, vagy egy reszletet fel tudnad dobni valahova?
szerk.: jah, mindegy, megint elfelejtettem lapozni
[ Szerkesztve ]
-
rt06
veterán
miben jobb a xen?
elhanyagolhatoa teljesitmenykulonbseg a virtualizalt gep es egy ugyanazon a hardveren futo valos oprendszer kozott
cserebe csoppet sem nevezheto egyszerunek a telepitese es megfelelo beallitasaharom vga-ra akkor lesz szukseg, ha harom kulon virtualizalt rendszert szeretnel, es mindharom kimenetet szeretned nezni
-
rt06
veterán
en is virtualizaciora szavaznek (szemelyes preferencia szerint xen-re), viszont ahhoz kelleni fog meg egy vga, ugyanis nem fogod tudni megoldani, hogy egy kartya kulonbozo kimenetei kulonbozo gepekhez menjenek
plusz nagyon meg kell nezni, mit tud a hardver (foleg a cvpu es az alaplap), hogy a hardveres virtualizacio (win-hez mindenkepp kell) es a hardverek atadogatasa menjen
plusz vga atadassal szokott lenni sok szivas, szoval ennek is utana kell jarni meg a telepites elkezdese elottPolitikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
válasz pushalias #17081 üzenetére
ize, az en disztrom mondjuk pont nem kenyszerit bootloader telepitesere sem
igazabol a stage3 file-ban csak a nagyon alap dolgok vannak benne, minden mast, mint pl a boot-loader, vagy a kernel maganak fordit es telepit a user
szoval nem kell ra varni, eleg ha kileop az ember az ubuntus livecd kattintgatos install vilagabol
-
rt06
veterán
válasz pushalias #17047 üzenetére
ezt en semmikeppen sem javasolnam, legalabbis homeuser-nek nem (foleg nem olyannak - es ezt minden rosszindulat nelkul mondom - akinek a fentihez hasonlo kerdesei vannak), aki megeshet idonkent ujra fogja huzni a rendszer
legalabb a home-ot tegye bartan mindenki kulon (hogy egy esetleges formazas es reinstall utan is megmaradjanak a cuccai), s akkor viszont elegnek kell lennie (disztrotol fuggoen) 5-20 GB-nakPolitikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
válasz pushalias #17045 üzenetére
jah, szerintem is sok kicsit
most, hogy lvm-en van mindenem, kiveve a /boot, es nincs szetvagdosva teljesen a rendszer, 8Gb a root
korabban 512MB volt (igaz akkor kulon volt a /home, /opt, /tmp, /usr, /var, most csak a /home)Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
válasz sto1911 #17036 üzenetére
mert folosleges 500 GB-os root particiot csinalni
nekem pl (bar ez a xen miatt nem hetkoznapi kiosztas, de akar az is lehetne) ket particiom van a raid5 tombon
/dev/cciss/c0d0p1 (nalam igy hivja a rendszer a /dev/sda1-et): 256MB-os boot particio (ez boot-nak hatalmas, de visoznylag surun forditok kernelt - meg igy is kb 50 kernel elfer rajta)
/dev/cciss/c0d0p2: LVM tipusu particio minden masnakaztan ez utobbin van egy pv, meg egy vg, es abbol van levagva 2GB-s lv swap-nak, 8GB-os lv root-nak (gepenkent) es ahova kell, oda meg van egy-egy lv a home-nak, vagy aminek eppen kell
-
rt06
veterán
válasz RexpecT #17034 üzenetére
ha nem lehet atmeretezni, akkor igen, azt jelenti
esetleg beledobsz egy masik lemezt (meg 1-nek mindenkepp bele kell fernie legalabb), arra atmasolod a jelen rendszert, majd ujraformazas utan vissza
ekkor arra ugyelj, hogy a grub-ot ujbol be kell gyomoszolni a boot sector-baPolitikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
válasz RexpecT #17030 üzenetére
jelenleg a teljes lemezteruletet hasznalod, ezert nem tudsz uj particiot letrehozni
ha jol sejtem, akkor az 5 lemezed raid5-ben van (ezert csak 4*146 az osszes lemezmeret), s mivel ezt hardveres raid vezerlovel oldottad meg, igy a rendszer ezt egy eszkozkent latja (/dev/sda)az tehat, hogy a raid vezerlo mibol dolgozik lenyegtelen, az szamit, hogy van egy raid koteted (logival drive), azon pedig ket (harom) particio, amik el is foglaljak a lemez egeszet
ahhoz, hogy uj particiot tudj letrehozni, amibol utana csinalhatsz pv-t, helyet kell felszabaditanod (pl az sda1 particio meretenek csokkentesevel
-
rt06
veterán
válasz RexpecT #17024 üzenetére
ott egy letezo particiot kell megadni, es abbol csinal majd pv-t (igazabol semmit nem csinal vele, csak megjegyzik, hogy azt hasznalhatja vg-k letrehozasara)
ha jol sejtem, az sda2 extended particiod jelenleg ures (lergalabbis az fdisk kimenete szerint), azon belul kellene letrehozni uj koteteket amit majd tudsz pv-nek hasznalni
[ Szerkesztve ]
-
rt06
veterán
válasz RexpecT #17020 üzenetére
1: nem letszukseglet az LVM, dolgozhatsz mezei particiora is
2: eloszor kell csinalni egy (vagy tobb) pv-t, azokra egy vg-t, es utana tudsz lv-t letrehozni
pvcreate /dev/sdc1 - physical volume letrehozasa
vgcreate myvg /dev/sdc1 - volume group letrehozasa
lvcreate -L10G -nmylv myvg - logical volume letrehozasa
mkfs.ext4 /dev/myvg/mylv - logical volume formazasaerdemes a pv-hez kulon ilyen tipusu particiot hasznalni (bar ha jol emlekszem, ez lvm2-nel mar nem kovetelmeny) - ehhez fdisk-ben 8e (linux lvm) tipusura kell allitani az adott particiot
[ Szerkesztve ]
-
rt06
veterán
viszont bele lehet vele futni egy kliens ujrainditas miatti leallasba, ha az elso futasnal lelovod a szervert
tobb, par perc kihagyassal torteno futas kellene, es tarolni az elozo allapotokat, es csak 2-3 olyan eset utan kiloni a szervert, mikor senki nem valaszoltPolitikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
válasz Speeedfire #16954 üzenetére
de mi a pontos hibauzenet?
-
rt06
veterán
válasz Speeedfire #16946 üzenetére
tudja az apache olvasni a file-okat? error log-ban mit ir (ott meg szokta indokolni, miert 403)?
-
rt06
veterán
válasz buherton #16940 üzenetére
a celom nem az elijesztes volt, csak a falra tudok maszni azoktol, akik allitjak, hogy linuxon miiiiinden mukodik, mert vagy meg nem futottak bele olyanba, ami nem, vagy siman csak hazudnak, mert fanatikusok, akik csak trollkodnak valami windoze topic-ban (vagy akik winfos-t irnak)
en amondo vagyok, hogy inkabb legyen tisztaban a kerdezo azzal, hol es milyen szopasokba futfat bele, minthogy barmi aron legyen meg egy linux user (mert ugy nem sokaig lesz linux user)
szoval nem teriteni kell, hanem elmondani a lehetosegeket (akkor is, ha ezek hibalehetosegek) es a kerdezo majd eldonti maga, hogy akar-e valtani
en pl annak ellenere is megmaradtam a linux mellett is, hogy szivatott mar meg wifi stick, pci-os wifi kartya, raid vezerlo, scsi vezerlo, es tobb webcam is (cserebe ezek beuzemelese - mar amelyik beuzemelheto volt - tobb napomat elvitte)
[ Szerkesztve ]
-
rt06
veterán
válasz Ice&Lime #16938 üzenetére
a felsoroltakon kivul a tobbivel nem szokott tul sok gond lenni, bar a nagyon uj hardverek meg lehetnek problemasak
ezeket leszamitva szinte mindenhez van driver a kernelben, tobbnyire piszkalni sem kell, alapbol elerheto (ha nem, akkor viszont vagy sajat kernelt kell csinalnod, ami kezdonek nem egyszeru feladat, vagy jobbik esetben csak egy-egy modult kell leforditanod (es sem idealis kezdonek, de megoldhato nemi olvasgatas utan)Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
válasz Joseppe210 #16928 üzenetére
-
rt06
veterán
válasz Speeedfire #16882 üzenetére
az optimalis az lenne, ha nem hasznalnal exec-et, de ha mindenkepp szukseges, akkor nagyon ugyej arra, mit adsz at neki (lehetoleg semmi olyat, ami a user-tol jott)
-
rt06
veterán
válasz Speeedfire #16880 üzenetére
mit ertesz levedes alatt?
-
rt06
veterán
válasz Speeedfire #16872 üzenetére
ha valami.sh a neve, akkor semmikepp nem fog mukodni valami-vel, ahhoz at kell nevezned
az ilyesmit amugy a /usr/local/bin konyvtarba illik tenni (vagy ha csak root futtathatja, akkor /usr/local/sbin)Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
válasz Speeedfire #16837 üzenetére
dehogynem
-
rt06
veterán
van annak tippje arra, hogy ha kernelfrissites utan a boot ugy kezdodik, hogy elkezd szaladni a kernel panic, de olyan sebesseggel, hogy olvashatatlan a kepernyo, es nem is hagyja abba (legalabbis abban a fel oraban, amit volt turelmem varni), akkor mikent lehet kideriteni, hogy mi baja szerencsetlennek?
a konfig nem valtozott, a hibatlanul mukodo 3.7.0 kernelemet frissitettem (volna) 3.7.5-re (hangkartya drivert kellene beletenni, de a 3.7.0 forrasa mar nem erheto el repobol, viszont nem ezen valtoztatas a hibas, ha a futo kernel konfigjat hasznalom, akkor sem bootol a 3.7.5)Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
válasz Speeedfire #16826 üzenetére
olyan nincs legjobb tudomasom szerint
-
rt06
veterán
válasz Speeedfire #16824 üzenetére
milyen file?
-
rt06
veterán
ha ilyesmivel akarsz probalkozni, mindenkepp valami cross-compile megoldasra lesz szukseged az eltero architekturak miatt
szerintem ennel meg mindig egyszerubb lenne eletre kelteni az optikai meghajtot
-
rt06
veterán
perpill ugyanezt csinalom, csak harom gepen
az asztalin win7, mert azon vagyok legkenyelmesebben asztalon, meg jatszani is szoktam, a szekreny alatt vagy egy proliant dl380, azon xen, meg nehany hardened gentoo guest (router, gameserver, webszerver, developer szerver, letolto gep), meg van egy akku nelkuli noti, azon xen, rajta win7 (mert visual studio-t en meg egyszer fle nem teszek olyan gepre, amit hasznalni is akarok utana), winxp (na ennek pl a webcam-ot akartam atadni, de mivel nem vt-d kepes, igy nem lehet atadni az usb hub-ot a guest-nek)Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
válasz bambano #16765 üzenetére
a prociknal konnyu utananezni, ark.intel.com mindent elmond, amire szuksege lehet az embernek, az alaplapok es a videokartyak problemasabbak
inteles deszkaknal a vt-d tamogatast meg nagyjabol ki lehet deriteni (xen wiki oldalon fel van sorolva par chipset es alaplap, amik vt-d kepesek), viszont ez onmagaban csak arra elegendo, hogy tudjon a gep futtatni hvm* guest-et, viszont a hardware atadasahoz szukseges, hogy tudja az adott hardware az FLReset funkciot (ezt az lspci -vv FLReset-, vagy FLReset+ formaban mutatja)
ennek hianyaban az eszkoz vagy nem adhato at, vagy ha at is adhato, akkor a guest ujrainditasat kovetoen nem hasznalhato a host rendszer ujrainditasaigszoval a lenyeg az alaplapon levo eszkozok (integralt hang, halo, usb, etc...) erdekelnenek elsosorban
(videokarytanal meg rosszabb a helyzet, ott a driver is meg tudja szopatni az embert, ahhoz mindenkeppen at kell majd nyalazni a xen levlist elmult par honapjat)
*: hardware-assisted virtualization, ez mindenkepp szukseges, ha windoze guest-et akarok futtatni, marpedig a terv az, hogy xen, arra egy windoze, aminek atadom a vga-t, es azt hasznalom elsodleges rendszerkent, mellette meg 1-2 linux, amikre ssh-val csatlakoznek be es kulonfele szolgaltatasokat futtatnanak
linux guest elvan pv (paravirtualized) modban is, mivel megfelelo kernelt hasznalva felismeri a xen frontend eszkozoket (windoze-ra ehhez kulon gplpv drivert kell telepiteni, de az ugye csak a telepites befejeztevel oldhato meg)[ Szerkesztve ]
-
rt06
veterán
van itt koztetek olyan, aki 3rd gen i7-et hasznal?
ha igen, az tudna dobni egy lspci -vv kimenetet (mivel eleg hosszu, ezert inkabb pastebin-re, vagy email-ben) es egy alaplaptipust?Politikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
-
rt06
veterán
válasz TomyLeeBoy #16729 üzenetére
cron + mysqldump
-
rt06
veterán
válasz zsotesz81 #16722 üzenetére
a . (pont) a file, vagy konyvtar nevenek elejen rejtette teszi azt, valoszinuleg ezert nem lattad, de szinte biztos, hogy be lehet allitani a filekezelodben, hogy mutassa a rejtett dolgokat is
-
rt06
veterán
válasz Speeedfire #16702 üzenetére
biztos, hogy megeszi a hosts {allow,deny} a subnet-et ilyen formaban (doski szerint nem)?
az a hosts deny biztos, hogy kell (foleg 0.0.0.0-ra)?
belso halorol masik geprol elered?
hallgatozik a samba a 10.8.0.0/24 halozaton (netstat)?
interfaces beallitasra nezz meg ra esetleg[ Szerkesztve ]
-
rt06
veterán
válasz #40935168 #16660 üzenetére
virt-manager-t sosem hasznaltam, en igy eloszor a /etc/init.d konyvtarban neznek szet, van-e ott hozza tartozo initscript, es ha van, akkor kilonem a boot/default runlevel-bol
-
rt06
veterán
válasz #40935168 #16652 üzenetére
ekkor en is azt tudom javasolni, amit bambano, miszerint tegy fel egy xserver-t (windoze-ra pl xming, lehet van mas is, en ezt szoktam hasznalni), es azzal kapcsolodj
itt talalsz egy reszletesebb leirast arrol, hogy ez mikent is valosithato meg
es lehet erre nem jol emlekszem, de a linux-os rendszeren ehhez nem kell futnia az x szervernek, nem kell startx, elegendo, ha megvannak a lib-ek (enelkul nem is indulnanak a programok
a vnc - mint bambano is irta - leginkabb arra jo, hogy mar a boot folyamat alatt (amikor meg nincs beallitva a halozat sem, nem hogy az xserver, vagy az rdp) kapcsolodni tudsz egy-egy domU-hoz, igy akar cd-rol is telepithetsz (windoze-t maskent nem is nagyon lehet), vagy egy boot kozben felborulo rendszert is megprobalhatsz helyretenni (grub piszkalas, initramfs-bol utasitgatas, etc)
bambano: ugy remlik, hogy putty es kming hasznalataval nincs szukseg semmilyen egyeb port kinyitasara egyik oldalon sem (sosem neztem, de gondolom megoldja tunnel-ekkel)
[ Szerkesztve ]
-
rt06
veterán
válasz bambano #16634 üzenetére
mivel a linux disztrojaval erkezo grub b*szta szet a rendszeret, szerintem teljesen jogos, hogy itt is meg merte kerdezni, mikent lehet azt helyretenni
ha nem tudsz, vagy nem akarsz ra erdemben reagalni, muszaj minden egyes alkalommal elkezdeni egy subthread-et arrol, hogy ez szerinted nem valo ide? mert az viszont, hogy te mennyire nem szereted a windoze szot leirva latni, tenyleg offtopic, mig az eredeti kerdes kozel sem annyira
-
rt06
veterán
válasz atesss #16621 üzenetére
ez nekem ugy nez ki, mintha egy nem megfelelo lealluitas utani boot lenne
elso korben lekapnam az sda6-ot es adnek neki egy fsck-t, masodik korben meg ujrainditanam a geped es adnek egy fsck-t az sda1-nek is (ha shutdown -rF now paranccsal inditasz ujra, kov restartnal mindenkeppen fut fsck)ezt kovetoen, ha esetleg unatkoznal (mert ez eleg hosszadalmas lehet) es/vagy tovabbra is jelentkeznek problemak, en a helyedben meg adnek eyg badblocks-ot is a lemeznek
-
rt06
veterán
a 2.6 => 3 valtas a verzioszam atirasan kivul semmi olyasmit nem hozott, ami miatt a leiras ne lenne hasznalhato (kb ugy kell elkepzelni, hogy nem pl 3.4.2-es, hanem 2.6.44.2-es kerneled lenne, vagy 3.7.0 helyett 2.6.47)
[ Szerkesztve ]
-
rt06
veterán
válasz sh4d0w #16588 üzenetére
markat sem? nekem van olcson elado
szerk.: nem lattad az uvegtigris 2-t?
[ Szerkesztve ]
-
rt06
veterán
-
rt06
veterán
válasz #40935168 #16559 üzenetére
nalam hasonlo kornyezetben ez ugy van megoldva, hogy az eth0-t beken hagyom (szinten van neki egy statikus ip-je, amin keresztul kapcsolodik az internetre), s e mellett van egy bridge a xen altal letrehozott virtualis eszkozoknek
debian-on nem tudom, hogy ezt hogyan tudod config file-okban megadni, de elvileg a brctl addbr br0 ott is kell, hogy mukodjon
szoval ezzel letrehozol egy bridge-et, majd adsz neki egy 192.168.0.1-es cimetha tippelnem kellene, valami ilyesmi kell a /etc/network/interfaces file-ba az eth0 beallitasain kivul:
iface br0 inet static
bridge_ports eth0 eth1
address 192.168.0.1
broadcast 192.168.0.255
netmask 255.255.255.0ezzel megvan a dom0 halozati beallitasa (felteve, hogy a net eddig is mukodott), meg majd egy kis iptables kell a vegen
kovetkezo lepes, hogy a domU-k config-jaban megadod a vif-nek, hogy:
vif = [ "bridge=br0,mac=00:00:bc:e3:e1:3d,ip=192.168.0.2" ]
vagy valami hasonlot, attol fuggoen, hogy minek nevezted el a bridge-et, milyen mac es ip cimet szeretnel
fontos, hogy ha 4.2-es, vagy ujabb xen-t hasznalsz xl toolstack-kel, akkor az ip e modon torteno megadasa nem fog mukodni, mindenkepp a domU-n belul kell azt beallitania domU halozati beallitasa igy kell, hogy kinezzen (ha debian):
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.0.2
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.0.1
mas rendszeren ertelemszeruen az ott megfelelot, de a lenyeg, hogy az ip, az alhalozati maszk es az atjaro mellett nem kell mas (ez igaz win-re is, ott is csak par kattintas es kesz)vegezetul meg arra van szukseg, hogy a dom0-an beallitsd az ip forward engedelyezeset es a nat-ot:
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/conf/all/forwarding
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/conf/default/forwarding
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/conf/all/rp_filter
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/conf/default/rp_filter
iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADEha nem felejtettem ki semmit, akkor ezt kovetoen mukodnie kell az interneteleresnek a domU-kon belul, es amennyiben beallitasz megfelelo forwarding szabalyokat, ugy a domU-k elerhetoek lesznek a kulvilag felol is
szerk.: amit fentebb rendre kihagytam, az a nevszerverek beallitasa, enelkul ugye nem lesz nevfeloldas
legegyszerubb a megfelelo nevszervert kezzel beallitani a /etc/resolv.conf-ban (ha van a dom0-an bind, vagy hasonlo, akkor akar annak a cime is lehet, vagy ha nincs, akkor azok a cimek, amik a dom0-an vannak beallitva)[ Szerkesztve ]
-
rt06
veterán
ezt a doksit tudom ajanlani, nagyuon jol elmondja, mit hogyan, s miert kell
roviden:
fogsz egy particiot, es abbol pv-t (physical volume) csinalsz
egy, vagy tobb pv-t osszefogsz vg-ve (volume group)
ebben a vg-ben aztan letre tudsz hozni egy, vagy tobb lv-t (logical volume)
ezt az lv-t utana ugyanugy tudod formazni, mount-olni, mintha particio lenne, viszont annal sokkal egyszeruebben tudod pl a meretet valtoztatniPolitikailag korrekt, valamint munkahely- és gyermekbarát aláírás, amiben egyáltalán nincsen p*na.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Több autót adhat el a BYD, mint a Ford és a Honda
- iPhone topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Melyik tápegységet vegyem?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Külpolitika
- Nyaralás topik
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest