Új hozzászólás Aktív témák

  • Soulfly842

    addikt

    válasz #95561216 #7952 üzenetére

    Igen, ez a része tiszta sor. Pont erre a két dologra akartam felhívni a figyelmet.
    1, Félelmetes ütemű a terjedése - nem úgy, mint a MERS esetében pl.
    2, Nem pusztul el, nem ér véget ez a kálvária teljesen - mint ahogy sokan várják.

    Elsősorban nem is ennek a kontextusában gondolkodtam ezen, hogy életképes marad akkor is, fertőzhet, max a terjedés üteme lassul némiképpen (ennek a feltételezett lassulsának a szintje erősen kérdéses). Mindenki világmegváltást vár ettől, hogy akkor azonnal vége lesz. Jelenleg viszont úgy néz ki, hogy nem. - elég ha megnézzük, hogy melegebb égtájakon is van már több százas esetszámokat, vagy azt, hogy amire odaérünk, hogy nyár lesz európában milyen szinten lesz már elterjedve.

    Picit szélsőségesen írtam, de pont azért, hogy a gyakorlati helyzet és a sokak által várt - "egyszercsak azonnal megáll majd" között húzzunk már egy köztes határvonalat, amiről azt sem tudjuk még, hogy hol lesz majd valójában (minimálisan csökken? vagy már olyan nagy lesz a fertőzöttségi arány, hogy akkor is új fertőzöttek lesznek folyamatosan?). Ha az R0-ja lecsökken, de akkorára már mindenhol sok-sok ezres esetszámról beszélünk, akkor attól függetlenül még ugyanúgy hatalmas gondot jelent majd.

    Amikor a tömeges fertőzöttség jelen lesz, akkor is ha szinten tartaná magát több országban - már az is elég lenne a hosszabb távú gazdasági KO-hoz és a skandináv/északabbra lévő országokban a 30 fok feletti kánikulára várhatnak azért...

Új hozzászólás Aktív témák