Új hozzászólás Aktív témák

  • oszi666

    őstag

    válasz janeszgol #100566 üzenetére

    Nekem a Sputnyikkal két bajom volt:
    egyrészt hogy lehet az, hogy kiesett az emeletről Oroszország egyik vezető virológusa. Nagyon alacsonyan lehetnek ott az ablakok, ha ennyi ember potyog ki.
    A másik, hogy kiderült, hogy amit mi kapunk Sputnyik néven az nem ugyanaz mint amit a szlovákok. Ezzel még nem lenne baj, de ezt illett volna valahogy kommunikálni.

    Az mRNS alapú ugyeskedések nem fogják megoldani a rákot, erre a nyakamat teszem. Bőven nem elég az, hogy egy mutáns fehérjét legátolsz, vagy valami tumorszuppresszort overexpresszáltatsz. Ott van még a kromoszóma instabilitás, ha mikroszatellita instabil egy tumor, akkor eleve a hibajavító mechanizmusoknak kampec, szóval kb elkerülhetetlen hogy új mutációk alakuljanak ki. Egész egyszerűen az intratumorális heterogeneitás is túl nagy, túl sztochasztikus a rendszer és akkor egyén és egyén közötti varianciáról még nem volt szó, hát még rasszok/életmódok közöttiről. Utóbbi egy tisztán tudományos kérdés amit nem lehet megbeszélni a jelenlegi politikai környezetben.
    A rák túl összetett dolog ahhoz, hogy egyetlen ilyen technológia megoldja sajnos :/
    Akkor már az új generációs immunterápiáktól várnék sokat, bár persze az sem egy túl egyszerű dolog.
    Ez a biotechnológiában a szokásos szöveg, hogy van egy új technológia, és na az majd mindent IS meg fog oldani. Láttuk ezt már az őssejteknél, rekombináns fehérjéknél, rekombináns antitesteknél, a silencing RNS-eknél, a második generációs célzott tumorterápiáknál, a CRISPR-nél és meg napestig sorolni lehetne.

    [ Szerkesztve ]

    It is not birth, marriage, or death, but gastrulation, which is truly the most important time in your life.

Új hozzászólás Aktív témák