Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz edeleny #125429 üzenetére

    Már a legelső válaszban leírták, hogy hardverazonosító, illetve digitális licenc alapján automatikusan újraaktiválódik a Windows 10 újratelepítés után és nem kell újra megadni a termékkulcsot, de persze csak meg kellett újra kérdezni és újra leírták, hogy nem, nem kell. Ami egyrészt nagyon nem újdonság Windows 10-nél, már talán a korai 1511-es verzió óta így van, annak meg kb. 5 éve. Másrészt kismilliószor volt már erről szó itt a topikban, erre vonatkozott, hogy néha lehetne használni a topik keresőjét és akkor nem kellene n+1-edik alkalommal újra feltenni ugyanazt a kérdést. Vagy kicsit visszaolvasni, ahol nem is kellett volna sokat, csak néhány hozzászólást, mivel tegnap újra téma volt ez. Sőt, ez az automatikus újraaktiválás újratelepítés után történetesen az itteni téma összefoglalóban + téma tudnivalóknál megtalálható "Windows 10 frissítési kisokos" bejegyzésben is le van írva... Az meg hogy a telepítő is világosan leírja az aktiválásnál, hogy újratelepítésnél nem kell újra megadni a termékkulcsot, pláne nincs miről beszélni. Amihez egyébként nem kell gyárilag előtelepített Windows 10 és BIOS OEM Key sem, az csak + opcióként volt említve az azzal rendelkező gépeknél. Bár ha extra olcsón ilyen ~ 1500 forintos volume MAK termékkulcs lett vásárolva (példa), vagy egyéb, ki tudja milyen eredetű licenc, akkor azoknál lehetnek aktiválási problémák (példa), amiről nemrég szintén volt szó. :))

    Ha HDD van a laptopban, az a rendszermeghajtó, akkor normál esetben nyilván annál sem tart 20 percig a bootolás, pláne bekapcsolt gyorsindítás mellett. Tudom, mert én is használtam évekig laptopokon Windows 10-et (is) HDD-vel, sőt még manapság is akad 1-2. Ha nálad igen, akkor ott valami nagyon nem stimmel... Illetve a bootolás ideje az, amíg indítástól számítva betölt a Windows, bejön az asztal. Utána amíg minden háttérfolyamat és program elindul, teljesen startra kész lesz a Windows, az a rendszer felállási ideje, HDD esetén az tarthat el a bebootolástól számítva, illetve a telepített programoktól, automatikusan induló folyamatoktól is függően pár percig. SSD-nél nyilván ez az idő is jóval rövidebb lehet. Aztán ha már laptop, akkor azt nem feltétlen kell mindig kikapcsolni és "hidegen" indítani a 0-ról, amikor pl. alvó módba is lehet tenni rajta a Windowst, amiből ébresztve nyilván nem kell a bootolás + rendszerfelállás idejére várni, kb. azonnal használható lesz.
    Aha, tehát utólag kiderült, hogy a Windows Update teker a háttérben, ami eredetileg nem volt említve, illetve annál nem meglepő, ha közben hardvertől függően kisebb-nagyobb mértékben leterheli a rendszert. Ahol egyrészt az jellemzően megint nem derült ki, hogy pontosan mi a gond, mi a hibakód, meg normál esetben ilyenkor nyilván nem letiltani kellene a frissítést, hanem először megpróbálni megoldani a problémát, lásd egy másik válaszban leírtakat. Valamint ha nem naprakész a Windows 10, fontos frissítések hiányoznak, sikertelen azok telepítése stb., akkor megint nem meglepő, ha indul a Windows Update és telepíteni akarja azokat. Ahol amúgy a Windows 10 jelenlegi verziója és buildszáma szintén nem derült ki.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák