-
IT café
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz tpeter77 #109406 üzenetére
Ott van világosan abban a leírásban a 1909-es verzió életciklusa, támogatási ideje is, vagyis nyilván igen. Akik nem frissítenek, erővel letiltják, vagy késleltették és kihagytak több funkciófrissítést, azokra vonatkozik a támogatás megszűnése. Meg ha olyan régi verziót (pl. 1803), annál is olyan kiadást (pl. Home, Pro) használnak, ami ebben érintett. Normál esetben viszont ilyenre nem kerül sor, mert a Windows Update rendszerint időben (támogatás megszűnése előtt) felajánlja és telepíti az új funkciófrissítést, azaz upgrade-eli a rendszert az újabb, tovább támogatott verzióra.
-
King Unique
titán
válasz Ocean #109453 üzenetére
Lásd egy másik válaszban leírtakat. Ha upgrade után beaktiválódik digitális licenc formájában a W10, akkor nyilván nem kell külön termékkulcsot megadni, max. ha eleve másikat akarsz használni. De akkor felesleges upgrade-elni, max. ha a telepített programok stb. megtartása a cél. Ha nem, akkor mehet egyből a W10 telepítése.
-
Ocean
tag
válasz King Unique #109455 üzenetére
Pont ezt szeretném, azaz a telepített mindenséget megtartani, de windows kódot cserélni. (egy olyat, amit a fél internet felhasznált anno, egy olyanra, amit remélhetőleg max 1-2 telepítésnél használtak)
-
nagyúr
válasz st3v3np3t3r #109447 üzenetére
"mondhatjuk akár azt is, hogy egy átlag felhasználással előbb hal meg a vásárló mint hogy megdöglenne az SSD a sok írt adattól"
Pontosan. Végre eljutottál arra a következtetésre, amit már órákkal ezelőtt írtunk neked.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz Ocean #109456 üzenetére
Akkor marad a közvetlen upgrade az abban a hozzászólásban leírt módon, ahol a frissítési alapnak (W7) megfelelő kiadásra fog frissülni a W10. Ami ha pl. Home lett, akkor alapesetben nyilván ahhoz való kulcsot kell megadni, már ha mindenképpen az a cél. Ha netán Pro kiadásra akarsz közvetlenül váltani Home-ról, akkor az is megoldható a termékkulcs módosításával.
-
Ocean
tag
válasz King Unique #109458 üzenetére
Pro van, és Pro-t akartam venni w10-ből is, szóval ez nem gond.
Köszi a helpet, akkor remélem ezzel így nem lesz fennakadás. -
Aureal
senior tag
Üdv!
Most igazából egy win7-es kérdésem volna ha lehet (w7 home 64b).
Kollégám HP 250 G1, amolyan önkormányzati ajándék laptopot nyúz, de nincs netje, ami azért érdekes, mert így nem is tud frissíteni a gépe.
Na most, általában nincs túlhasználva a gépe, fél évente tol rá képeket a telefonjáról, esetleg megnéz 1-1 dvd-t rajta, ennyi.A gondja az volna, hogy egy ideje nem tud a telóról képet küldeni a laposra, de ma néztem neki, hogy fordítva meg működik!
Anno nekem is volt ilyen szívásom HP laptoppal, de akkor betudtam, hogy vmi frissítés kúrelt el a bluetoothon vmit.
Megnéztem, Railink chipes a BT egysége, még 2013-as driverrel volt fenn a rendszerén, így leszedtem neki a HP supportból a legutolsó 2014-es Railink BT drivert, régit eltávolítottam, de az újjal is ua. a hiba.Mit lehetne ezzel kezdeni?
[ Szerkesztve ]
-
K Norbi
addikt
Az MCT a legfrissebb Update van rajta mindig?
1909?Amit csinál boot mappát, abban meglehet nézni valahol?
-
King Unique
titán
válasz K Norbi #109462 üzenetére
Nemrég volt erről is szó, mármint az up to date részéről, mert az nyilván alap, hogy az aktuális MCT mindig az aktuális verzió telepítőjét tölti le, vagyis most a 1909-es ISO-t. Másrészről viszont nem mindig teljesen naprakész, frissítésekkel integrált a Microsofttól letöltött ISO, de időnként frissíteni szokták. Az MCT 1909-ből most elvileg a 18363.418-at szedi, a legfrissebb pedig a 18363.476.
[ Szerkesztve ]
-
K Norbi
addikt
Doky586
King UniqueKöszönöm
Még egy kérdés
Az MCT honnan tudja hogy mire Formázza a telepítőt?Rufusnál lehet választani.
Régi MBR-Bios ra.
És az újabb GPT-UEFIMiért szeretik jobban Rufus-al csinálni a telepítőt?
Jobb?
Mert nagyon nem mindegy mit választunk.
MCT ezt hogy kerüli meg?GPT: GUID Partition Table (mely a GUID A Globally Unique Identifiers rövidítése)
MBR: Master Boot RecordMi azt mondjuk minden esetben jobb a GPT, azért mert a GPT egy fejlettebb és biztonságosabb partíciótípus mint az MBR. GPT-nél minden egyes partíció egyedi, véletlenszerűen generált, 36 karakterből álló Unicode nevet kap a rendszertől. Annak az esélye, hogy két partíció egy gépben ugyanazt a nevet kapja, nagyjából zéró. UEFI mellett automatikusan GPT partíciót készít a rendszer és három részre osztja a rendszertárolót. Készül egy 300 MB-os helyreállító, egy 100 MB-os rendszer partíció, a maradékra pedig a rendszer és esetlegesen a saját fájljaink kerülnek – a rendszer csupán utóbbinak ad betűjelet, a többit elrejti. Mikor kell a GPT? 64 bites rendszer és UEFI esetén, itt kapacitásra és tárhely típusra tekintet nélkül GPT legyen a választás. Ha 2 TB-nál nagyobb tárolót választasz rendszermeghajtónak, akkor is mindenképpen 64 bites oprendszerre és UEFI-re lesz szükséged. Adattár esetében 2 TB felett minden esetben GPT-re legyen formattálva az adat HDD.
A GPT előnyei röviden:
1. GUID-t (UUID-t) használ a partíciók típusának megállapításához, így nincsenek ütközések.
2. Fájlrendszertől függetlenül tartja számon a partíciókat és lemezeket.
3. Nincs többé szükség kiterjesztett és logikai partíciókra.
4. Tartalék fejlécet és partíciós táblát tárol a lemez végén, mely segít a helyreállításban ha az elsődleges megsérül.Az MBR hátrányai röviden:
1. A kiterjesztett partíciókban levő logikaiak metaadatai láncolt lista szerkezetben tárolódnak. Ha egy lánc elveszik, az utána következő összes logikai partíció elveszik.
2. Az MBR csak 1 bájt nagyságú partíció-típus kódokat támogat, mely sok összeütközéshez vezet.
3. A lemezek maximális címezhető méretét 2 TB-ig támogatja, a 2 TB méreten felüli hely MBR particionálással nem használható.[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz K Norbi #109465 üzenetére
Az MCT alapértelmezetten MBR | FAT32 | aktív partíció beállítással formázza a pendrive-ot, ami legacy/CSM és UEFI szerinti telepítéshez egyaránt jó. A Rufus esetében a GPT | FAT32(/NTFS) séma szerinti beállítás az UEFI only telepítéshez való, hogy ne lehessen keverni a CSM-mel, de magán a telepítési adathordozón (pendrive) amúgy nem feltétlen kötelező UEFI-s telepítésnél a GPT, lehet az MBR is. A célmeghajtón (HDD/SSD) kell a Windows UEFI-s telepítésénél GPT partíciós séma, arra érvényes, amit sikerült kimásolni valahonnan.
Egyik-másik program egyes előnyeiről/hátrányairól pedig már volt szó egy másik válaszban, nem fogom újra leírni. A MCT előnye amúgy a kisebb méretű ESD ISO letöltése, meg akik nincsenek tisztában a CSM/UEFI telepítéssel, annak megfelelő telepítési adathordozó létrehozásával, azoknak az univerzális telepítő elkészítése.
[ Szerkesztve ]
-
K Norbi
addikt
(#109466) Doky586
(#109467) King UniqueKöszönöm mindkettőtöknek a választ.
-
szasanyi
félisten
Sajnos azt tapasztalom, hogy a Win 10 x64 Pro beépített videólejátszója (a szükséges és megvásárolt kodek ellenére sem) nem képes folyamatosan lejátszani minden 4K HDR filmet. Alternatíva érdekelne ami erre a célra a legmegfelelőbb lenne. Sajnos a sokáig kedvelt és általam is használt VLC Player is rendetlenkedett ezért nem használom - de ha lenne megoldás (esetleg frissítés) a problémára akkor jó lenne az is. Köszi!
-
Csupingo
veterán
válasz szasanyi #109472 üzenetére
Ha abszolút nem akarsz csíkot, akkor gondolom kadenciahelyes lejátszás kéne, kodi, megfelelő monitor, stb.
Nem értek hozzá, de talán azért csíkoz gyakran, mert pl. a lejátszó 60 Hz-en játszaná a 24 Hz-es filmet.
A htpc topikban biztos tudnak pár tippet adni a srácok.Villám Shakesespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)
-
szasanyi
félisten
válasz Csupingo #109473 üzenetére
Hónapok óta ezt a monitort használom ugyanógy VLC Plaerrel is és nem volt gond. Nem tudom pontosan mi történt ami ezt okozta, de mivel választ nem kaptam a topikjában és megoldást sem találtam, visszatértem a gyári lejátszóra. Ami amúgy megfelelne, ha a 4K HDR filmlejátszás hibátlanul menne (de sem normál, sem HDR módbban nem az).
-
-
szasanyi
félisten
válasz st3v3np3t3r #109477 üzenetére
A kodek pakkokat nem szeretem, korábban volt vele gondom. MPC-HC jtalán jó lenne, ha tudnám jó-e 4K-hoz és ezzel a Win10 builddel hibátlanul fut-e.
-
válasz szasanyi #109479 üzenetére
lehet hogy a winfos saját kodekje hibás. Amúgy a VLC is a saját kodekjeit használja, csak nincs benne a nevében a Codec Pack Nekem nagyon régen a Windows Média Player MP3 és WMA lejátszásával volt sok bajom, akkor kezdtem használni a Winamp-ot és a gond megszűnt. A másik, 4K lejátszáshoz megvan a hardver követelmény?
Galaxy S23 5G 256GB//HP Victus 16+Rog Ally RC71L//Korábbi hsz-eim #97246720 név alatt...
-
jolti05
őstag
Maxibuci + King Unique:
Köszönöm a gyors segítségeteket!
Az Avast antivírus eltávolítása kiküszöbölte a hibát.Jelenség: USB2.0-ás flash drive-okat nem ismerte fel a Windows, a 3.0-ásokat ellenben hibátlanul.
Megoldás: Avast törlése.Ahogy Maxibuci is írta, hátha másnak is segít
A lassúság és a sok alvás része a túlélési stratégiámnak...
-
Pierre75
senior tag
-
szasanyi
félisten
válasz st3v3np3t3r #109481 üzenetére
Konfig az adatlapomon, de asszem elégséges.
-
Mikiller
aktív tag
Frissítettem a 1909-re. Eddig, ha megnyitottam egy mappát és fent a jobboldali keresőbe bemásoltam egy szót elfogadta, most nem, mert külön be kell gépelni. Valamint, ha a legördülő eddigi kereséseknél nyomtam egy Del-t, kitörölte az elsőt, ha folyamatosan nyomtam, akkor az egészen végigfutva kitörölt mindent. Ez most megszűnt, hogy lehetne azt a sok eddigi keresést kitörölni?
-
-
movax
őstag
válasz Mikiller #109487 üzenetére
De jó lenne, ha legalább az előttünk levő felületen szétnéznénk, megnéznénk legalább a képeket, esetleg elolvasnánk a feliratokat, melyik gomb mit csinál, ugye... Egy lefuttatott keresés után megjelenik a Search tools menü, abban pedig van egy Recent searches legördülő menü, amiben ott csücsül a Clear search history. Ezt megnyomjuk és nahát...
-
Kronk
őstag
Sziasztok, lenne egy technikai jellegű gyors kérdésem.
Ha a laptopon alaból windows 10 pro ENG verzió van, akkor legálisan újra telepithetem egy HUN verzióval? Ugyan azzal a kulccsal?http://totesz.myminicity.com/
-
nagyúr
válasz movax #109489 üzenetére
TC-ben bármit meg lehet találni, ősidők óta. És nincs agyonvariálva, és az sem számít sokat hogy melyik win van fent.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
King Unique
titán
válasz K Norbi #109490 üzenetére
Miért ne szabadna? Máskülönben használni sem lehetne... Ilyen téren ugyanúgy kezelendők, mint a HDD-k, szintén nincsen szükség felesleges babusgatásra.
Akkor zsugorítsd a C-t, ha tudod mit csinálsz és okkal, tisztában vagy vele, külön partíciót akarsz létrehozni egyéb tartalmaknak, máskülönben inkább hagyd "egyben". Azt pedig alapvetően neked kellene tudni, hogy a saját felhasználói szokásaidnak, telepített programok stb. méretének megfelelően mekkora legyen a Windows rendszerpartíciója (C). Ha most kb. 61 GB-ot foglal és nettő 447 GB tárolókapacitású az SSD, akkor kicentizni nyilván nem érdemes, legalább 100 GB-os legyen a C, vagy igény szerint akár nagyobb is.
Arról pedig már számtalanszor volt itt szó, hogy tiszta telepítésnél javasolt a korábbi telepítést teljesen törölni a C + a rendszer számára fenntartott kicsi partíciókkal együtt, majd a létrejött szabad területet megadni telepítési célnak. Ez pl. az alábbi blogbejegyzésben + ebben a leírásban is részletezve van, ha valakinek esetleg annyira újdonság lenne.
[ Szerkesztve ]
-
King Unique
titán
válasz Kronk #109491 üzenetére
Windows 8 óta ez nem téma, mivel szabadon lehet nyelvi csomagokat letölteni és telepíteni, nincsen magasabb rendű kiadáshoz kötve, mint pl. a Windows 7 esetében az Ultimate és Enterprise. Annyi szépséghibája viszont lehet az utólagos magyarításnak, hogy egyes szövegrészek nem feltétlen változnak minden esetben, ilyen szempontból az alapból a kívánt nyelvű rendszer telepítése valamivel előnyösebb lehet.
Vagy másik lehetőség a tiszta telepítés magyar nyelvű ISO-val, ahol a licenc nem nyelvhez, nem 32/64 bit változathoz között, hanem csak arra kell figyelni, hogy az annak megfelelő kiadás (pl. Home/Pro) legyen telepítve. A termékkulcsot meg eleve nem kell újból megadni, amit a telepítő is ír az aktiválásnál, meg ha BIOS OEM Key van, akkor pláne nem.[ Szerkesztve ]
-
K Norbi
addikt
válasz King Unique #109493 üzenetére
Köszönöm
Nekem minden újdonság windows világban.
Ezért is követem a topicot.Életem első windows telepítése volt pár hete.
Eddig volt aki csinálta, vagyis csak összecsapta a telepítést. Már elköltözött.
És nem ismerek senkit aki megcsinálná a win telepítést, vagy értené.
Az összefoglalók sokat segített az elindulásban.Sajnos azt se tudtam ki kivel van, meg mi micsoda.
Felosztottam volna a telepítés előtt.
Ha tudom hogy kellSSD-t kicsit benéztem, vettem laptompba rgb ledes Kingston Hyper X et.
Led ki van kapcsolva persze, de teljesen felesleges volt 10 ezerrel többet adni csak ezért.
Ráadásul ahogy olvastam TLC vezérlős [link] nem MLC.
Papírforma szerint a fele, gyakorlatban talán 35% körüli élettartam csökkenéssel számolhatunk az MLC-hez képest.Samsung EVO lett volna a jó.
Utólag olvastam, előbb vásároltam. -
titán
válasz K Norbi #109497 üzenetére
Nem kell tőle félni. A telepítőben le kell gyalulni minden partíciót, ahova telepítenéd a wint. Majd létrehozod a win partíciót. Mérete attól függ mennyi progit telepítesz oda, én csak office és a legalapabb dolgokat szoktam most már feltenni, de így is hagyok neki 100gb-ot. A kis partíciót majd létrehozza a telepítő. A fennmaradó tárhelyet feloszthatod a telepítőben is, vagy később a lemezkezelőben, mindegy melyikben csinálod. Ha már összeállt egy jó rendszer, érdemes róla kéthetente/havonta mentést készíteni a macrium reflect progival. Így ha bármi gond lenne, vissza tudsz állni korábbra pár perc alatt. A korábbi mentéseket pedig lehet törölgetni, ha szükség van a tárhelyre.
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest