- Az EU Trump ellenére sem változtat a big tech elleni szigoron, nincs visszalépés
- Elon Musk kezébe adnák az amerikai TikTokot
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Egy hibás appfrissítés miatt távozott a vezérigazgató
- Csoportos keresetek tömegeit zúdítják a tech cégekre a britek, az Apple az első
-
IT café
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
bombibmw
veterán
válasz eventus #22998 üzenetére
Amikor H100-am volt,nem is használtam a linket, kirázott a hideg tőle.
Egyébként,ha már ventik a téma...
...azt mondják az AF-ek nem jók radira.
Az igaz,hogy oldalra fújnak és nem előre,de ahogy radira raktam őket, csak előre tudnak fújni és gyönyörűen átmegy egyenesen a levegő a radin,az SP-k meg durván átfújják a 60-ast csak Push-ban.FX9:
Köszi!
A Merlin sztenderd futárszolgálata hozta,csak expressz csomagban.[ Szerkesztve ]
-
FX9
tag
-
bombibmw
veterán
válasz eventus #22995 üzenetére
3pines Performance Edition-ök(2350rpm).
Egyáltalán nincs motorhang és még maxon is elviselhető a hangjuk.JasL:
Fan Expert-el szabályozom őket.
Ahogy váltok a gyári profilok között,az egyiknél mennek,a másiknál nem.
Egyedi profilt csak a cpu fan-én levő ventikre tudok csinálni,a többinél 60%-tól indulnak,vagy nem is mennek.
Na ezt kell majd megoldani még ma.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz proci985 #22992 üzenetére
Nekem ADFD van az utolsó Raptor a Veloci előtt, de ezek már ventivel simán 35 fokon tarthatók, venti nélkül felmegy 55-re is de ventivel simán lehűthetőek szerencsére. Sőt mikor az oldalaira ragasztottam Slot1 bordákat akkor venti nélkül is tartotta a 45-öt. Úgy használtam legtöbbet, mert én külön ventit ugyan nem rakok a szaros vinyóknak. Most csupaszon van mert csak így fér be, most se hűtöm, fel is megy 50 fokra, de ennek bírnia kell, aztán meg már egyre hidegebbek lesznek úgy is.
Nekem tetszenek a nagy házak, de ez ronda, hosszú nyúlvány alakja van. Furcsa. Elég lenne a tetejébe az a radiátoros rész. Akkor pont normális alakja lenne. Aztán oda gondolom befér két tripla 60-as radi, az meg két vagy akár egy körön is röhögve lehűt egy csúcsprocit, meg két csúcskarit, meg alaplapot mindenestől.
Az a másik ház ami szélesebb és az alaplap mögé is tehetőek radik, na az inkább kéne helyette.Mora nekem nagy favorit volt meg a Nova is, de mostanában inkább vennék egy Alpha 4x140 monstát helyettük és tenném simán gépház tetejére. Az is elég egy csúcs kétkártyás rendszerhez egy körön.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
jaja, azert neztem, hogy hu, ez nagy.
amikhez ezek kellettek, azok a 10-15000rpmes vinyok voltak (volt elsoszerias raptorom, reszben amiatt vettem meg a cosmost, tetejeben aktiv hutessel is siman felment 45-50fokig nyaron), de a jelenlegi WD Rednel hallom ahogy indulaskor kattan es annyi. arban meg egy 256/512es SSD nem akkora tetel.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Joshi
titán
válasz proci985 #22985 üzenetére
Azért ez egy kicsit nagyobb megoldás mint a Cosmos, viszont nem mindenkinek tetszik az ekkora batár ház.
HDD blokk az csak úgy jött olcsón, 2db hdd fér bele és szivaccsal körbe van véve hogy néma maradjon. Az tény hogy az egyre olcsóbb SSD-ék miatt kiszorulóban van a HDD blokk. -
Joshi
titán
válasz Apollo_21 #22978 üzenetére
Az biztos hogy brutális elsőre megijedsz tőle akkora és olyan nehéz is. Merev csővel nem kínlódom inkább egyszerűen rövid csövekkel akarom megoldani ha lehet. A HDD blokk egy kicsit megkeveri a dolgokat de majd megoldom valahogy. Nem volt olcsó de nagyon tetszett és nem akartam kompromisszumot.
(#22979) jones965: nem akarom szétvágni ahhoz túl drága volt, megpróbálom anélkül úgy összerakni hogy esztétikus legyen.
(#22982) mrbig25: itt pont az a lényeg hogy brutális az egész és nem kell benyomorgatni az alkatrészeket aránylag kis helyre.
[ Szerkesztve ]
-
-
Goblin12
őstag
Üdv.
A merev részcsővezés, az nem okoz problémát ügye? Gondolok itt, korrózióra meg egyéb dologra.
-
bombibmw
veterán
Hogy érted,hogy lóg?
A felső rácsra van felfogatva a radi,teljes hosszában.
Befér még egy ODD is,ha kéne.
Igaz,jobban nézne ki a keret nélkül,de így nem kellett kifúrni a szegecseket.4D4M:
Nincs levegő a rendszerben.
Meg lett mozgatva és egész éjszaka ment a rendszer, csak a táppal.Köszi nektek.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Reggie0 #22969 üzenetére
Ha forgalmazhatják, akkor gondolom megfelel az előírásoknak. Viszont ha feltöröd, akkor a higanyt megsemmisítésre el kell szállítanod, ennyi. Pl. ólom akkumulátorod is lehet, de ha bekakkant, akkor nem rakhatod be csak úgy a kukába. De nem vagyok jogász, lehet, h tévedek
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
-
bombibmw
veterán
válasz Erdei88 #22965 üzenetére
El kell mennem,de este lesznek tesztek.
Egyenlőre össze vagyok veszve a lap ventivezérlésével és az első radin lekapcsolnak a ventik bootolás után.
Így néztem egy 4,6GHz-es IBT-t és max. 62 fok,de ismétlem,nem mentek a ventik az első radin és a felsőn is csak 650rpm-el,a pumpa 5V-on,tehát van tartalék bőven.[ Szerkesztve ]
-
seniman
veterán
-
válasz seniman #22950 üzenetére
De autóknál azért kell speckó cucc, mert a hőfokok nagyon magasak. Víz forráspont után nem hűt, gondolom annak a löttynek a forráspontja ez felett van.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
bombibmw
veterán
Brutális lett a hűtésteljesítmény.
Minden elfért szépen, pont ahogy gondoltam.
12V-on kicsit csobogott a víz az első G-Changer-be,de még itt sem volt szinte semmi hangja.
Most lejjebb vettem a szabályzóval a pumpát és nincs csobogás.
Jó halk konfig lett,de ha kell a kraft,beindulnak a ventik.
Összességében elégedett vagyok.[ Szerkesztve ]
-
JasL
senior tag
válasz #90933760 #22954 üzenetére
Neked is és sephinek is köszönöm a gyors választ! Nos a cső tekintetében, Masterkleer piros UV cső lesz, áttetsző kivitelben. 3.3 méteres retail csomagban tudtam venni, ezért elvileg ha jól sejtem, 2 méter kábelem is megmarad, tehát ha bemattulna, akkor tudom cserélni. Csak 1 CPU lesz a körön, szóval nem kell sok cső, ezért tippeltem így. Azt hiszem első körben csak 1 üveggel töltök bele, mert baromira tiszta anyag. Egyébként ha bemattul egy cső, az van akármilyen hatással a cső UV reaktívságára?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
A 96%-os alkoholt veheted 100%-nak. És akkor 5-10% közé szokás bekeverni. Tehát 1 literhez 50-100ml (0.5-1dl) kell.
Viszont van olyan cső ami bemattul a 10%-tól, van ami bírja, ezt nem tudom melyik milyen, inkább keverd 5-6%-ra és akkor elvileg nem fog. De idővel minden cső bemattul így is úgy is...Akkor 1 literhez azt a két adagot a 2x30-at öntsd bele a másikat hagyd meg. Az egy liter víz meg talán elég is a rendszerbe.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
A vizhutes eseteben a viz az a vivo kozeg, ami leghutesnel maga a borda, vagy a hocso. Vizhutes eseten a vivo kozeg lehet elvileg szuk keresztmetszet (ahogy pl legen is lehet tudni, hogy a 8milis csovek darabonkent olyan 75Wt tudnak), de gyakorlatilag ez nem fog elofordulni epitett rendszerekkel, legalabbis ha a Moranal meg nem hallottam ilyenrol, annal nagyobb radi meg nem nagyon van.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz ViZion #22947 üzenetére
Mi középsuliban foglalkoztunk higannyal, de ott a tanár igen engedékeny volt, mert simán kiöntöttük tálcára mind az egy litert ami volt aztán szórakoztunk vele persze gumikesztyűbe. 1-2 órára kínlódni nem mérgező csak akkor ha szétfolyik a szobába és belélegzed a gőzét hosszú időkön keresztül.
Egy marha vastag sötétbarna üvegbe volt, mikor öntöttük vissza tölcsérrel azt hittük eltörik az üveg úgy koppant bele a higany az aljába, úgyhogy félrefordítottuk és úgy töltöttük bele a többit. Igen komolyan fogni kellett az üveget mikor vittem vissza a szertárba, az üvege is több kiló volt üresen, nemhogy tele. Nem ma volt az se....Dugattyús szivattyúval lehetne keringetni, csak mindent szétszaggatna ami vízhűtésben használva van, nem bírná a nyomást semmi. Bár meg lehetne csinálni nyomásállóra a vizes rendszert, csak semmi értelme higanyt keringetni benne. Fogaskerék vagy csigaszivattyú is elbírná talán még. De ezek a sima centrifugális szivattyúk amik itt használva vannak aligha, még 10 DDC-t is összeköthetsz akkor se fogja keringetni.
A vízhűtés teljesítményének növelésére még mindig két alap opció van. Vagy a radit növeled, vagy chiller. Egyéb mukucsolások kiesnek, mert több a hátránya és minimális az előnye, ha van.
Viszont nem nagyon tudok elképzelni olyan esetet hogy ne lenne elég a hagyományos felállás, a sok radi által nyújtott teljesítmény, kivéve az extrém tuningot. Úgyhogy tök felesleges ezen agyalnia, mert a hagyományos felállás is bőven sok lesz, akkor mit akar még ezentúl növelni a hűtés teljesítményén.
Majd mikor összerakja akkor rájön, szerez egy kis tapasztalatot, átlép a kezdők hülyeségein és rá fog jönni utána, hogy még disznópörzsölővel kell a gépet melegíteni ha azt akarja valami történjen, mert amúgy semmi nem lesz csak kuss meg hideg hardverek. Ha jól rakja össze. Aztán ha úgy érzi nem oké neki akkor elindulhat komolyabb irányokba is, csak azt meg kell fizetni egyre durvábban. De én kétlem hogy kevés lenne az amit a víz nyújt. Ugyanis nem tudja annyira tuningolni a hardvereket hogy azok stabilak maradjanak használhatóan és a hűtés elfogyjon. A hardver előbb fog korlátozni, mikor a vízbe még bőven van tartalék mindig.
Az extrém tuning meg más kategória, de az a hűtésen kívül még ezer más dolgon is múlik, azt nem a hűtésnél kell elkezdeni tervezgetni.Az alkohol rosszabb mint a víz, ne is erőltesd. Annyi szerepe van csak a vízhűtésbe is hogy ne éledjen fel a víz a rendszerbe, hűtés szempontjából csak ront a helyzeten. Persze mivel kevés ezért minimálisat, de ezt a 0.1 fokot be kell áldozni azért hogy ne kelljen havonta komplett rendszert pucolni.
[ Szerkesztve ]
-
JasL
senior tag
válasz ViZion #22947 üzenetére
20 éve volt kémiaórám, nem rémlett semmi... soha nem kezdek bele hülyeségbe, ha van róla adat, ezért is járom körbe mindig a témákat.. most valamiért a higany jutott eszembe, de nem komoly szinten.
Még nem láttam higanyt élőben nagy mennyiségben.
Egyébként most hogy felhoztad, az alkoholt, utánajárok ennek is A biológiai hatásokat már ismerem , de semmire nem emlékszem a kémiai és fizikai paramétereiből...
[ Szerkesztve ]
-
Ezek a *** ötletek bakker... Semmi, de semmi nem indokolja a víz ás alkohol-félék helyett más alkalmazását. Több radi olcsóbb és többet ér, mint bármilyen speckó anyag...
Látttál már higanyt? Úgy értem többet, nem ami a régi lázmérőkben volt... ma már ott sem higany van. Nem véletlenül. Nem lehet összeszedni, feltörölni egyszerűen, a bőrön át is felszívódik, párolog, áramot is vezeti, méreg. Kis gömbökbe áll össze, ha hozzáérnél, hogy eltakarítsd, akkor további kisebb gömbökre esik szét. Valami kénporos sz*rral lett leszórva minden, amikor kb. pár ml kilöttyent, és eléggé komoly volt a vezérek arca, szal. nem hiszem, h otthonra normális ember vinne higanyt...
Ha lennének "csoda" hűtőközegek, akkor már a neten lenne külföldi oldalakon és itt is tudnánk róla. A víz- és olajhűtés nem új dolog (max Neked ), annak is oka van, h PC vízhűtőben olajat sem használnak.
A következő lépés a Chiller, ennek nézz utána, ne ilyen légbőlkapott, életveszélyes marhaságokról kelljen már ált. iskolai kémia ismétlést tartani...
Nah, közben Te is beláttad, dícséretes
[ Szerkesztve ]
-
JasL
senior tag
Higanynál jobb a víz, erre jutottam:
1) ár: desztillált víz 1 liter = 300 Ft, higany: 30.000 Ft
2) mérgezés: higany súlyosan mérgező, bőrrel érintkezve rákot okozhat, kifolyva súlyosan alkatrészkárosító (amalgámot képez más fémekkel)
3) fajsúly: 13,6-szorosa a vízének, tehát egy 10 deka vízet tartalmazó cső majdnem másfél kilót nyomna.
4) nehezen beszerezhető, 12 mg felett illegális a birtoklása (ez otthonra kb 4 hőmérőnyi mennyiséget jelent)
5) könnyen párolog, nem teljesen zárt rendszerből kipárologva súlyosan mérgező a párlata és egészségkárosító hatású.Szóval a higany kilőve
[ Szerkesztve ]
-
JasL
senior tag
válasz #90933760 #22943 üzenetére
Viszont 30%-al jobb a hőátviteli képessége. Ami inkább érdekelne, hogy nem keletkezik amalgám a blokkok réz felületével érintkezve?
sephi: egyelőre csak elmélet ötlet.
1 liter higany 30ezer Ft, azért ez még nem Novec kategória, ki lehet perkálni. A csövek belógását damillal meg lehet oldani, a blokkokét szintén.
Szivattyúkat lehetne sorba kötni, akár többet is.
[ Szerkesztve ]
-
JasL
senior tag
Mi lenne, ha víz helyett mondjuk valaki higannyal töltené fel a rendszert?
-
Goblin12
őstag
Sziasztok.
hol lehet minőségi gap padet venni? Vastagsáot, még nem tudok, csak dobjatok emg valami linkel ahol lehet ilyesmi cuccot kapni.
Köszi.
-
ebali
csendes tag
válasz #90933760 #22930 üzenetére
Úgy értem, ennyi erővel vehetnék egy jó házikót, amiben szépen lehet kábelezni, és általában is praktikusabb. Az a 2 külső csőfül is megoldható 2-2 90 fokos idommal, meg akkor már kuplung csatik is legyenek...
(#22935) kicsipapucs
Baltoafarkas jól látja, 16/10-es csövek.
-
törölt tag
Azért volt ilyen összegányolt mert szinte minden héten, kéthéten változott valahol a gép hardverileg vagy maga a hűtése, állandóan alkatrészeket cserélgettem másokkal meg tervezgettem másra, nem akartam véglegesre összerakni mert a franc se bontogat mindig egy szép összerakott gépet, egy összegányoltnak meg úgy is mindegy azt úgy szórtam össze ahogy akartam. A gépnek a hűtése mindig is érdekelt, akármilyen fos gép volt a hűtésén a végtelenségig tudtam tervezgetni valamit. Ezért se jutottam sose a végére, mert mindig másikat terveztem be a helyére.
Mindig vártam a végét hogy mikor készül el végre és akkor szépre megcsinálom, csak sose jött el a vége. Aztán mikor már többszörösen rájöttem hogy nem is fog akkor megcsináltam nagyjából rendesen. Aztán nem sokáig volt úgy mert bontottam és lég volt egy darabig, aztán megint elkezdtem az egybe vízhűtésekkel gányolást, azt is használtam de a negyedik radiátort már be se kötöttem mert adtam túl rajtuk, megint lég lett aztán akartam újra vizet de azóta se lett. Meg most már nem is lesz, nincs már annyi pénzem a gépre.
Kb egy évig volt vizem, előtte meg felső kategóriás légekkel nyomtam, most már jó a gyári is.Azok 16/10-es csövek szerintem, az egyik legelterjedtebb méret.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
törölt tag
Nem olyan ronda ez, simán jó átlag gép.
Az enyém.... Na az ronda volt régen.
[link]
[link]Most per pill léghűtésem van még, az is gyári. És nagyon úgy néz ki az is marad már, mert bár a notit eladtam de az árát inkább gépre költöttem, mintsem gagyibb gép + víz. Nem tudok már annyi keretet fordítani a gépekre mint régen, úgyhogy marad a gyári léghűtés.
-
ebali
csendes tag
Szeretek képeket nézegetni, ezért gondolom, mások is így vannak ezzel.
Csináltam annak idején pár fotót, és íme. (Módosítanék azon a kijelentésemen, hogy annyira ronda, hogy már szép. Egyszerűen csak ronda, de jól működik.)Azóta még nem egyenesítettem ki a gépen kívüli csöveket, meg backplate-eket sem vettem. Egyedül a ventilátorokat fordítottam meg pushba, így a nem vízzel hűtött dolgoknak kicsit jobb lett a hőmérséklete terhelés alatt.
-
szacsee
nagyúr
Egy 360-480-as radinak hány négyzetméter a lamella felülete kb? Esetleg mora 2-3 adata is jöhet, ha van infó róla. Kösz az infót előre is!
-
törölt tag
válasz kicsipapucs #22925 üzenetére
Elégnek kell lennie éppen.
-
őstag
válasz hszilard666 #22924 üzenetére
Sziasztok!
Szerintetek egy i5 2500k@5000+ 1x GTX480 Lightning kártyához elég egy Thermochill TA120.3, 3db 1350RM-es Yate Loon ventivel?
Rejtett kérdés, hogy esetleg valakinek GTX465-re és/vagy ref GTX480-ra fullcover blokkja nincsen eladó véletlenül? Keressen meg privátban, kérem.
Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
bombibmw
veterán
válasz deadwing #22912 üzenetére
Én is nehezen hiszem el,de mire hazaérek a melóból,ott fog várni a pakk.
Ezek lesznek:Szerintetek egy fekete-fehér konfigban a fehér,vagy a fekete csövezés mutatna jobban?
Körben Corsair ventik lesznek,fehér karikával.
Tudom,hogy nekem kell eldönteni,de nem tudom és kíváncsi vagyok a véleményetekre.
Lesz mindkettőből,így kérnék voksokat!(#22914) Baltoafarkas:
Igen,ezért is rendeltem a fehér csövet is,de láttam egy 750D-t,ami tiszta fekete volt és szintén fehér karikás ventik voltak benne.
Nagyon szexi volt.
Itt van a konfig.
Elől push-pullba tervezem a 280-as G-Changer-t,nem lesz rossz.[ Szerkesztve ]
-
bombibmw
veterán
Na,végre valahára holnap belépek ténylegesen is a klubba.
Megjön a cuccom.[ Szerkesztve ]
-
válasz proci985 #22905 üzenetére
Minden réz, amihez víz ér, a legtöbb cuccnál. Az tökmindegy (alkatrészek szempontjából, nem a hővezetést tekintve), h a radi lamella réz vagy alu, mert az nem ér vízhez.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz jones965 #22892 üzenetére
hm, ezt a 280x45os radit ki gyartja?
XSPCnek erre 30ast talaltam, az EK XTC meg mar 55mm. namost elobbi picit vekony, utobbi mellett meg mar valszeg beleakadna a x79ud4 VRMhutesebe. mas radit meg nem talaltam ebben a meretben (bar egyelore csak orszagon belul kerestem... bar elvileg egyik ceg direktben rendel az aquatuningtol is).
--
kerdes: fuggolegesen levo radinal mennyire problema, ha a csatik a radi alatt es nem folott vannak? meg ez tunik problemasnak elnezve a helyet, hogy lehet egy 280as mellett kicsit problemas lenne a radi elhelyezese. vagy megy ki a haz moge, de azt meg a nagyon erdeklodo termeszetu macska miatt nem akarom.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
- PlayStation 5
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- ASUS ROG Ally
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen légkondit a lakásba?
- Mostantól Tajvanon kívülre is viheti 2 nm-es node-ját a TSMC
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...