Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
PociAti
őstag
Szerintem nem kell kitörölni, így talán jobban kereshető, könnyebb megtalálni ha valaki hasonló helyzetbe kerül.
Viszont ha időd (és kedved) engedi, akkor készítenél egy normális összefoglalást arról, mi volt a kiindulási helyzet, és miként tudtad megoldani? Mert ha valaki nem követte az eseményeket és utólag visszaolvasva szeretné kihámozni a történteket, annak elég nehéz dolga van.
Nem csak a zsákutcák zavaróak, hanem hogy nem minden helyzet volt pontosan (vagy kellő bizonyossággal) felvázolva, és a megoldásnál is külső oldalra hivatkozol, de a rá mutató linkek idővel megszűnhetnek.
-
csixy
addikt
Nem értem, hogy miért lett NTFS a linux által használt EfiSystemPartíció mindkét lemezeden. ESP-hez FAT32 fájlsystem van előírva. Csoda, hogy megeszi a rendszer.
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
gregory91
senior tag
Mondjuk a windows a grub-ban is indítható (lesz a sudo update-grub futtatása után) de ez mellékes.
Örülök - ha ilyen fura körülmények közt is- sikerült orvosolni a dolgot.Néha a könnyebb utat kell keresni nem esetleg túlbonyolítani a dolgot.hmmm
UI: Már nem azért de ezzel a képpel kellett volna kezdeni,mert így már átlátható lenne az adott probléma helyzete.[ Szerkesztve ]
Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
csixy
addikt
Tedd fel a gparted-common csomagot is, vagy telepítsd a synapticból
mindkettőt, akkor leszedi az összes függőséget.
Ha van synaptic , akkor azt nasználd telepítésre. Elég a kívánt csomagot bejelölni telepítésre és akkor még bejelöli azokat is amik még kellenek hozzá.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
-
csixy
addikt
A végén úgyis össze fog jönni.
Jó kis gép az, csak BIOS-t ne frissíts rajta soha, mert attól meghal könnyen, frissítés közben úgy csinál mintha hirtelen lemerült volna valami áramforrás és marad a BIOS- ból egy roncs , amit már nem tudsz használni semmire. Én így öltem meg sajnos .
Az efibootmgr paranccsal majd vigyázni kell, hogy nehogy az összes boot sort kitakarítsd belőle, mert akkor nem tudod indítani az UEFI rendszered és majd abból fakad az ötlet, hogy nincs más hátra mint a BIOS felülírása ,de ott lesz a vége akkor.[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
sudo apt update
sudo apt upgrade
sudo apt install gparted
synaptic van?
synaptic
sudo apt install synaptic
synapticA synaptic az univerzális csomagkezelő, abból könnyű a gpartedet telepíteni, meg mindent, gyanítom, hogy az ubin is fent van eleve, mert a linux mint frissítéskezelője azt használja.
-
csixy
addikt
konzolba beírod, hogy gparted . Enter , majd kéri a jelszót , ha indulni akar. Vakon beírod a jelszódat és enter. A konzolban látod, hogy megy-e vagy nem. Ha megy akkor oldalról megint lehet hogy be kell vonszolni. Ha nem indul , akkor
sudo apt install gparted és enter
kéri a jelszót, vakon beírod enter és telepítiutána: gparted satöbbi. És kéne egy ilyesmi kép:
Az eszközinformációkat a nézet menüpontban találod.
[ Szerkesztve ]
-
gregory91
senior tag
"Ezzel tényleg nem lesz Linux boot, bármennyire is van a 100MB-os particióján Ubuntu alkönyvtár...."
Efi módban ezt keresi le a bios/uefi: "/EFI/BOOT/BOOTX64.EFI" szóval igen.Remélem itt elfér - https://sites.google.com/site/geriprojekt/ - https://github.com/kgregoryan - Az ember téved,a gép hibázik.
-
csixy
addikt
Az [eredeti windows 10 UEFI GPT partíciós séma kb] így néz ki, és a tied is ilyen volt valaha , ha jobban megnézed. EZT a windows 10 bootot nem fixboot fixmbr módszerrel kell visszaállítani, mert ez UEFI, GPT-s telepítés volt, hanem mindjárt rákeresek. A te képeden az az első 1MiB-es pici partíció a GPT-s séma elülsö fő partíciós táblája, ebből van egy tartalék is a lemezhátsó végén, de az nem látszik soha.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
A BIOS-osban milyen extra funkciók vannak? Mert én nem zárnám ki, hogy az korlátoz/véd. Az utolsó képen a grub-install melletti kis fekete háromszögre rá tudsz kattintani? Lehet hamarabb is, mint amikor leáll. Mert ott talán részletesebben kiírja, mi történik (Terminál üzenetek lesznek remélhetőleg).
Fura kérdés. Amikor a telepítő bootol, mit látsz? Egy fekete-fehér választóképernyőt (try, install, OEM, ... egymás alatt, balra fenn) vagy egy lilás hátteret hasonló opciókkal középen?[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
csixy
addikt
A szúrós tekintetű oroszlánnál az egereddel keresni kell egy másik képernyőt avagy munkaasztalt, át tudod belóle huzigálni az ikonokat. Igen már emlékszem told ki az egeredet jobbra vagy balra le a képernyőről és vakon kattints rá valami horgászati célra és reméld, hogy megfotál valamit és at továbbra is fogva az egérrel húzd be a saját képernyődbe. Szóval horgászni kell. . Ha jól emlékszem valami amd radeon kártya lesz benne és a hülyéje eleve két képernyőt csinál. Szóval neked valahogy el kell találnod a másik képernyőhöz (furi módon ezt csak linuxxal csinálja windowssal nem). Még az is furi, hogy sikeres telepítés után a mindennapi gyakorlattól eltérően erre linuxban egyetlenegy proprietary driver fog beválni. Na erre varjál gombot.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Alul, "A rendszerbetolto erre az eszkozre kerul", ott valaszthato az sda1?
Megcsinaltad neki az akarhany gb ext4-et, amire a rendszer kerul? En csak ntfs particiokat latok. En nem latom a kepeken azt amire a linux kerul, a / Azt latom hogy nincs szabad terulet.
Ez meg az a valasztomenu ahol a rendszert kerdi, hova tegye.
Az efi particiora akarod telepiteni -
lev258
veterán
Nem hiszem, hogy kevés lenne. Nálam most épp 105 MB, és van egy Win10 is. Több, mint a fele most is szabad. Le tudnád írni, lépésről-lépésre, most pontosan mit csinálsz telepítéskor? Akár képekkel, hogy könnyen követhető legyen.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
Valami nagyon fura abban, amit csinálsz. A Fenntartott BIOS boot terület nem tudom, micsoda, de biztosan sosem használtam és neked sem kellene.
Az EFI System Partition-t kell választani. Épp ez az, hogy ahhoz nem kell csatolási pont, az már definiálva van azzal, hogy kiválasztottad EFI-nek.
Csak halkan megkérdem, remélem nem érzed sértőnek. Miféle leírást követsz?[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
Én ellenőrizném a telepítőt is. A hibás kiírás is tud problémákat okozni.
zex: Külföldi fórumokon több esélyed lenne. Eleve az ujjlenyomat olvasás nem annyira elterjedt itt, másrészt a KDE saját programját sem ismerjük. A normál szoftverrel mi volt a baj? A Kubuntus szoftverről van valahol leírás?[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Nézd csak az én dell wyse keskenykliensem így lett átalakítva anno.
[link]
Jó kis gép volt mindaddig amíg a BIOS tönkre nem ment benne miattam.Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
Kattints az sda1-re ... módosít, vagy szerkeszt ... csatolási pontnak add meg /boot/efi és ezt ne formázd. Ide fog kerülni a grub. ... A lenti /dev/sda grub-célt meg hagyd úgy ahogy van. Így jó lesz a grub.
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
A grubot nem a /dev/sda1-re, hanem a /dev/sda -ra szokás installálni. Nekem is volt egy Wyse keskenykliensem. Annak a BIOS-a a kinézete ellenére UEFI-s volt, ha itt is ez van, akkor kell valahol lenni egy EFI system partíciónak ami FAT32-es partíciós sémás és azt /boot/efi kell a telepítés folyamán felcsatolni és ha azon van a win botmanagere is akkor nem szabad megformázni. Sok mindent elkövettem a Wyse kliens ellen, azt hittem, hogy mindent kibír, végül egy BIOS upgrade-del sikerült kinyírnom, ... ez szerencsétlen lépés volt. Egy flexxel formára szabott aluhútőhátlapú elődekli nélküli 320-as Samsung SSD volt kissé ferdén befeszítve benne a 4 gigás SSD helyére és egy plasztik kártyával izolálva a wifi kártyától. Nagyon szerettem azt a vasat.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- McAfee Total Protection - 6 eszköz 1 év
- Rainbow Six Siege - Deluxe Edition (+16 operátor)
- Forza Horizon 4 Ultimate Edition -t keresek PC-re
- Surfshark Starter VPN 3 hónap / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
- Surfshark Starter VPN 1 év / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest