Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz tordaitibi #37998 üzenetére

    Igen, GUI alatt sok mindent nem lehet, ezért nyomatunk minden linuxos topikban terminálos parancsokat, nem azért, hogy a kezdőket szivassuk, meg gépelgessenek. Terminálban mindent lehet, és biztosan működnek minden disztró alatt. Konkrétan ez a systemctl minden systemd-s disztrón működik (a disztrók 99%-a), a dpkg-reconfigure meg minden Debian/Ubuntu-származék alatt (ami megint a leggyakoribb, legelterjedtebb, legnépszerűbb). Meg a terminálos megoldások azért is jobbak, hogy részletes hibaüzenetet is látsz, hogy mi nem megy. GUI alatt sokszor csak azt látni, hogy nem indul valami, vagy crashel, és nem lesz értékelhető hibaüzenet. Plusz a terminálos parancsok legtöbbször függetlenek a grafikus felülettől is (mindegy, hogy KDE-t, Gnome-ot, Xfce-t, vagy Cinnamont használ valaki), meg akkor is működnek, ha valami bug vagy szoftverhiba miatt nem futna a grafikus felület egyáltalán.

    Míg GUI alatt minden grafikus felületen külön lehetne nyálazni a részletes screenshotokat, hogy milyen menünek meg beállítóablaknak a 99. fülének a 3. rejtett gomjára megnyíló párbeszédablaknak mit állítsál. Terminálban meg egy jól célzott parancs, még gépelgetni sem igazán kell, mert vagy Tab billentyűre kiegészíti a gépelni való 90%-át, vagy be tudod másolni kijelölés, beillesztéssel.

    Egyébként meg a LightDM-mel sincs probléma, kicsit fapadosabb, de cserébe kevesebb erőforrást is eszik. Az SSDM meg többet tud meg csilivilibb. Kinek mi kell. Ez a jó a Linuxban, tudsz választani, le tudod cserélni, és nem az van, mint Windowson, hogy egyféle megoldáshoz vagy kötve.

    Illetve jó is, hogy látlak, mert eszembe jutottál a DDC fényerőszabályozásról, amit hiányoltál a Linuxból. Itt az Arch WIki-ben le van írva az External Monitors részénél, hogy mit kell hozzá állítani, hogy menjen. Már előre szólok, hogy a változatosság kedvéért ezt is terminálba kell benyomatni, ráadásul szintén rendszergazdai jogokkal, de lehet hozzá valami scriptet is szerkeszteni, ami grafikus felületről tudsz billentyűnyomásra hívogatni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák