Aktív témák
-
Protezis
őstag
Sziasztok!
Van egy kézzel fordított modulom, amit az alábbi módon töltök be:protezis@protezis-laptop:~$ cat /etc/modules
#...
omnibook
protezis@protezis-laptop:~$ cat /etc/modprobe.d/omnibook.conf
options omnibook ectype=12 userset=18.10-ig teljesen jól működött, azonban 9.04 alatt - bár betöltődik - nem működik megfelelően. A furcsa az, hogy indulás után ha kiadom az alábbi két parancsot, akkor helyreáll a rend:
sudo modprobe -r omnibook
sudo modprobe omnibook ectype=12 userset=1Elég kellemetlen ezt mindig megcsinálni, ráadásul ha elfelejtem, akkor a ventillátor nem pörög fel, csak olyan 80 fokos CPU-nál
-
Protezis
őstag
Anelkul, hogy barkit is meg akarnek bantani, kezd ez a topik is olyan elcseszett lenni, mint barmelyik windowsos nem csak itt, hanem barhol a vilagon.
-
Protezis
őstag
Sikerult beuzemelnem az anyremote programot, ugyhogy mobilon keresztul, bluetooth kapcsolaton tudom vezerelni a szamitogepet. Ajanlom mindenkinek, filmnezes kozben nagyon hasznos
-
Protezis
őstag
válasz
Protezis #11647 üzenetére
Akkor leirom a tapasztalataimat, hatha hasznos lesz valakinek.
Ubuntu Intrepid Ibexxel teszteltem, alap telepites utan
- hang mukodik
- intel video mukodik ( 3D is megy )
- suspend megy
- hibernalassal neha gondok adodnak
- automatikus/manualis orajelszabalyozas megy
- lcd fenyero modositas applet segitsegevel megyAmi nem mukodik:
- terheles hatasara a venetillator felporog, utana nem akar lassitani
- bluetooth
- webkamera
- Fn billentyukbol a nemitason es suspenden kivul semmi nem mukodik.Az omnibook modul hasznalataval a bluetooth, ventillator lassulas, valamint a fenyero Fn gombokkal valo szabalyozasa is mukodik. Az omnibook modult ez alapjan forditottam, illetve toltottem be: link
A Toshiba Satellite Pro A300-1PK laptopomon az ectype=12 parameterrel mukodnek a fenti dolgok.
-
Protezis
őstag
Laptopot keszulok venni, megpedig a kovetkezot: Toshiba Satellite Pro A300-1PK
Erdekelne, hogy van -e valakinek tapasztalata ezzel, vagy ehhez hasonlo laptoppal Ubuntun. -
Protezis
őstag
válasz
n0_gAboR #8827 üzenetére
Eddig gnome-ot hasznaltam, nekem nem vitte at. Valo igaz, hogy megjelent a villogo firefox ablaka a panelen, azonban miutan rakattintottam, atvaltott az 1. workspace-re.
Az otletet koszonom, lehet a masik oldalrol kell megkozeliteni a problemat, es az evolutionben kellene kutakodnom.
-
Protezis
őstag
Sziasztok!
Xfce-vel kapcsolatban lenne egy problemam, megpedig az, hogy ha az 5. asztalon futo evolutionben rakattintok egy linkre, akkor az 1. asztalon futo firefox atkerul az 5. asztalra. En ezt nem szeretnem, maradjon csak ott a helyen. ( Kituzni se szeretnem, nem akarom latni mindenhol ). Valaki tud segiteni?
-
Protezis
őstag
válasz
qwertly #7917 üzenetére
Szia!
Nekem a kovetkezo leirasom van, regebben ezt kovettem, es mukodott a dolog ( talan Feisty-n probaltam):
Lepj at valamelyik terminalra, mondjuk Ctrl + Alt + F1
sudo nano /etc/default/linux-restricted-modules-common
DISABLED_MODULES="nv"
ctrl+x and y to save.sudo apt-get install linux-headers-`uname -r` build-essential gcc gcc-3.4 xserver-xorg-dev
sudo apt-get --purge remove nvidia-glx nvidia-settings nvidia-kernel-common
sudo rm /etc/init.d/nvidia-*
sudo /etc/init.d/gdm stop
chmod +x nvidia-driver-neve.run
sudo ./nvidia-driver-neve.run
sudo nvidia-xconfig --add-argb-glx-visuals // azt hiszem ez az ujabb drivereknel nem kell
sudo /etc/init.d/gdm startLehet, hogy egy ujrainditas sem art a vegen
-
Protezis
őstag
válasz
greatchaos #7518 üzenetére
Gondoltam eleg lesz par kulcsszo is, mivel a google-nak is eleg.
De akkor tessek (cron nelkul is megy): link -
Protezis
őstag
válasz
greatchaos #7515 üzenetére
A szavak, amiket keresel: cron, shutdown
-
Protezis
őstag
Oriasi problemam van
:
A CPU-nal miert van egy plusz szokoz?
KDE, Kima.Ugy tunik, most - immar harmadik probalkozasra - talan atallok KDE-re, de folyton ilyen bajaim vannak
[ Szerkesztve ]
-
Protezis
őstag
válasz
n0_gAboR #6872 üzenetére
Mert ma kicsit jobban feltekertem a hangerot, es neha erdekes hangok jottek ki a hangszorokbol. Nehany proba utan rajottem, hogy ez a nyavajas okozza a problemat.
Se low latencyre, se programonkenti hangeroszabalyzasra nincs szuksegem, ellenben azt elvarom, hogy ne recsegjen, akadozzon a hang (VLC-vel kiprobalva iszonyatos mertekben akadozott a zene)
8.04 mar kijott
[ Szerkesztve ]
-
Protezis
őstag
válasz
dekoninck #5638 üzenetére
1. GTK-ra epulok eseten mukodnek.
2. Olyan elofordul, hogy OO-ban nem jelennek meg az ikonok. Ezeket a temakat mellozom.
3. Kerdes mi a kulonbseg a kozmetikai hibak es azok kozott, amik a hasznalhatosag rovasara mennek. Ha OO-ban fekete a lap, az szerinted mi? Igaz, ez inkabb feature, mint bug.
4. Igen, ujrainditas nelkul lehet valtani. Kb 2-3 mp.
5. Beryl-t ne hasznalj, az ubuntuban alapbol van compiz. A beryl fuj regi, nem kell. -
Protezis
őstag
válasz
.:GoliBali:. #5615 üzenetére
A gnome panelre katt jobbal, tulajdonsagok.
-
Protezis
őstag
Lakotarsam vett egy TP-LINK usb-s wifi adaptert. Nem sikerult mukodesre birnunk Gutsyn, ezert ma le lett cserelve egy ugyanolyan PCI-os TP-LINK-re, mint ami nekem van. A problema, hogy bar felismeri a gepe a kartyat, es a zart meghajtoknal engedelyezve van, nem talal halozatot (es manualisan beallitva se mukodik).
XP alatt mukodik, szoval a kartya hiba kizarva. A kartyaink megegyeznek a
hwinfo --wlan
alapjan. Valami otlet?
-
Protezis
őstag
Sziasztok. Kiprobaltam a napokban az UrbanTerror-t, es akadt vele egy gondom. Csatlakozas utan elfogadhato (80-90) fps-t kapok, par perc jatek utan viszont lemegy 10-15-re. Ezutan akarmit csinalok (fel centirol bamulom a falat) nem megy 40 fole.
Nyilvan nem a 80-at keveslem, bar ha jol sejtem, az en gepemmel azert ennel jobban kellene futnia. Ja, ugyanez megfigyelheto 1280x960-as felbontasnal maximalis minosegnel, es 800x600-ban minimalis minoseg mellett is. Alig van kulonbseg.
direct rendering: Yes
...
OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL renderer string: GeForce 7600 GS/AGP/SSE2
OpenGL version string: 2.1.1 NVIDIA 100.14.19glxgears 6000 korul teljesit, compiz nincs bekapcsolva (egyebkent egy idoben hasznaltam, szoval mukodik)
Van valami otletetek?
[ Szerkesztve ]
-
Protezis
őstag
Ki kellett kapnom a dvd iromat a gepbol. Par napra ra, mikor visszaraktam, kiderult, hogy a regi kabel meg van torve, igy kicsereltem. Viszont nem tudom, hogy elotte master vagy slave volt -e.
Eljutottam odaig, hogy mukodik XP alatt, viszont ubuntu gutsy alatt ha elkezdek masolni valamit akar cd-rol, akar dvd-rol, kis ido utan i/o hibat kapok.
-
Protezis
őstag
Problema elharitva, billentyuzet szetverve.
A + karaktert is szerette, igyhat megneztem BIOS-ban... csak tudnam mitol hulyult meg, ugyanis semmi fizikai behatas nem erte (eltekintve az elobbi 2 percet, amikor kalapaccsal elosszor ravagtam parszor, utana kettetortem, vegus kiteptem a zsinorjat es a belet) -
Protezis
őstag
Probalok higgadtan irni, a mai nap utan ez picit nehez
Utobbi par napban eletre kelt a gepem, de inkabb valami nagy szar van a dolog mogott. Szoval a hibajelenseg: teljesen veletlenszeruen elindul az openoffice writere, valamint mindenfele billentyuk lenyomodnak.
Eletszeru pelda: most jottem haza, es most is szorakozik a q betuvel qop8+q 'nyad szoval a writer futott 25x peldanyban, es 1-2-ben benne volt nehaqwernuop879+y szoval nehany karakter.qop89+ Kezdek mostmar kurvamod ideges lenni.
Vaqweruiop879 aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa -
Protezis
őstag
Milyen PCI-os wifi kartyat ajanlott venni, amivel nincs szivas ubuntu alatt?
Semmi mas kovetelmeny nincs... ja, olcso legyen. -
Protezis
őstag
Sok dolgot figyelembe vesz az ember, mielott atter windowsrol linuxra. De hogy a boot ido miert fontos, haljak meg, nem ertem.
-
Protezis
őstag
Amit apt-get-tel leszedsz, az az 1.2.x-es verzio. Ez pedig 1.3.1.
Termeszetesen a regebbi plug-in mukodik a te verzioddal, csak hamarabb talaltam meg a debian csomagot, mint a plug-int, igy inkabb az ujabbat raktam fel.
Kisebb szepseghiba, hogy egyes magas tomoritesu ape fajlokat igy se jatszik le, valamint internetes radiot nem tudok vele hallgatni (lementett .pls fajllal is probalkoztam)
Talaltam hozza crystality plug-int, hallhatoan javit a rosszabb mp3-akon. (Viszont sok esetben picit ront a lossless anyagokon) -
Protezis
őstag
Jopar ora szenvedes utan oromittasan, leirom, hogy lehet felvarazsolni az Audacious lejatszot Monkey's Audio plug-innel.
1. Telepitsuk a kovetkezo libet: libgtk2.0-dev
2. Innen [link] toltsuk le az audacious, a plug-in, es az mcs... csomagokat. Telepitsuk oket.
3. Innen [link] toltsuk le a megfelelo mac forrast (jelen esetben audacious-mac-0.2.0.tar.gz)
4. A kovetkezo leiras alapjan [link]
a) mv audacious-mac-0.2.0.tar.gz /usr/local/src
b) cd /usr/local/src
c) tar -zxvf audacious-mac-0.2.0.tar.gz
d) cd audacious-mac-0.2.0
e) sudo ./configure
f) sudo make
g) sudo make install
Ha jol csinaltuk, leteznie kell a kovetkezo fajlnak:
/usr/local/lib/audacious/Input/libaudacious-mac.so
audacious parancs kiadasa utan elvezhetjuk az ape fajlokat is
Nem irom le, mi mindent atolvastam, megprobaltam. Persze a megoldas mindig pofonegyszerunek tunik -
Protezis
őstag
Ubuntu póló projekt: [link]
-
Protezis
őstag
válasz
cobrakigyo #974 üzenetére
Gondolom az uhu az ubuntu akart lenni.
Rendszer menu/Beallitasok/Munkamenetek
Ahhoz, hogy boot utan ugyanazt lasd, mint elotte, hibernalni kell a gepet, nem kikapcsolni. Ebben nem tudok segiteni, erosen hardverfuggo.
Terminal kodlapjanak atallitasa: Terminal menu/Karakterkodolas beallitasa/UTF-8
[Szerkesztve] -
Protezis
őstag
válasz
cobrakigyo #972 üzenetére
Eleg lett volna felrakni az nVidia oldalarol leszedett drivert.
Ha ujratelepited a linuxot, az xp-t ugyanugy el fogod tudni inditani, mint eddig. Ellenben ha fixmbr-ezel, akkor a grubot ujra kell telepitened (azt hiszem kezdohsz-ben benne van, hogy kell)
Hol vannak azok a rossz betuk? -
Protezis
őstag
válasz
cobrakigyo #970 üzenetére
Melyik nVidia drivert raktad fel?
-
Protezis
őstag
A sata meghajtokat hasznalhatom raid-ben, illetve IDE-kent. Ezen kivul beallithatom hogy enhanced, vagy combined modban legyenek -e.
Enhanced mode:
Eddig ugy nezett ki, mintha 6 IDE eszkoznek lenne hely. Ebbol a dvd olvaso volt a 3. (secondary master), a sata-s hdd pedig a 6. (2. sata port)
Lehet ez zavarja a feistyt.
Combined mode:
Most csak 4 eszkozom lehet, a 2 sata csatlakozot primary meghajtokent hasznalhatom, es marad a secondary ide csatorna.
Jelenleg a biosban a meghajtoknal ugy nez ki, mintha ide-s vinyom lenne primary masterre kotve. (ugyanis meg azt is beallithatom, hogy melyik sata port legyen a master, illetve slave)
Ha igy a jovoben is mukodni fog, akkor ez bizony egy szep kis bug. Az mas kerdes, hogy szamomra lenyegtelen, mivel 2 eszkozom van osszesen.
De lehet semmi koze a hibajelenseghez -
Protezis
őstag
-
Protezis
őstag
Veletlenszeruen, kb minden 2. bootnal kiirja az ubuntu (feisty), hogy nincs telepitve az apt, telepitsem, irjam be ezt:
apt-get install apt
Ez alatt pedig be lehet jelentkezni. Meg is teszem, es arra jutottam, hogy a SATA-s hdd-m particioi, amik eddig a /dev/sdaX voltak, most /dev/hdgX lettek.
Ha nem jelentkezek be, es Ctrl+D-t nyomok, bejon a rendes login kepernyo, azonban bejelentkezeskor kiirja, hogy nem latja a home konyvtarat (ugyanis az egy kulon particio)
Edgy alatt ilyen nem volt, marpedig par napja raktam fel a feisty-t, ezert gondolom, hogy nem hardware hiba.
[Szerkesztve] -
Protezis
őstag
Mi az a linuxos parancs, amivel megnezhetem, milyen fontok vannak telepitve?
Ha jol emlekszem valahogy igy lesz/lehet vizsgan. Csak azt nem ertem, mi koze ennek az Windows programozashoz (MFC, C#) -
Protezis
őstag
válasz
Protezis #940 üzenetére
A BIOS-os moka nem ment, ellenben szoftveresen megoldottam a szabalyzast (BIOS-ban pedig kikapcsoltam).
Olvasnivalo itt: [link]
Az alabbit nem lattam leirva, megis meg kellett csinaljam:
sudo pwmconfig
Itt lehet beallitani, hogy melyik ventillator mely homerseklet hatasara milyen sebesseggel forogjon.
sugo: a PWM value 0-255 kozotti lehet, a leadott feszultseget jelenti (nyilvan aranyosan szamolva)
[Szerkesztve] -
Protezis
őstag
A melegre valo tekintettel bekotottem meg egy ventillatort a gepbe, es feny derult az alabbi problemara: BIOS-ban be van allitva, hogy 55 foknal porgesse fel 100%-ra a ventillatorokat.
Boot utan lassan mennek a ventik, es ahogy kell, terheles hatasara rakapcsolnak. Azonban a terheles megszunte utan nem lassulnak vissza. A CPU homerseklete termeszetesen visszaall 55 fok ala.
Windows alatt mukodott ez a dolog, bar az uj ventillator beszerelese ota nem neztem. Eddig meg azert nem tunt fel, mert relative halkak a legkavaroim.
Valami otlet? -
Protezis
őstag
Udv!
Ubuntu Edgy eft-et hasznalok. Felraktam a Kubuntu-desktopot (eddig gnome-ot hasznaltam). Par program sajnos nem kapja meg a kde grafikai feluletet, mint pl.: firefox (ertem ezalatt, hogy a scrollbar es a gombok nem arnyaltak, stb.)
Erre van valami megoldas? -
Protezis
őstag
A beryles temahoz.
Akinek lassu a beryl:
Megoldas 1:
[link]
- Kepfrissites eszleleset kilottetem, kepfrissitest felraktam 200-ra.
Sokat segitett, azonban meg igy is akadt neha a beryl, raadasul benchmarkkal merve teljes kepernyon videot lejatszva 30-50 fps korul ingadozott.
Megoldas 2:
- nVidia oldalarol letolteni a drivert
- Es a Step 2-ot vegrahajtani: [link]
Akadasmentes, videonal 210-220 fps. -
Protezis
őstag
Szia!
Mukodik faszaul a kartya
Kisebb szepseghiba, hogy ha fut a Beryl, akkor egyreszt picit akadnak az animaciok (Gef 7600GS), masreszt ha masik opengl programot inditok el (pl. a WOP-ot, quake3 motorra epulo jatek), akkor lefagy a gep (a kurzor mozog, de ctrl + alt + F1, 2, ... se mukodik)
Beryl mellett meg a glxgears is akad.
Ha kilovom a Berylt, akkor tokeletesen fut a jatek.
[Szerkesztve] -
Protezis
őstag
Kerdeseim:
- A jelenlegi drivert mikor uninstallaljam (a telepitonek van --uninstall parametere)
- Device alatt az identifiert barmire atirhatom?
- Screen-nel a devicet atirhatom?
- BusID maradhat igy?
- AGPMode lehet 8 ? (alaplap es vga is tudja/tudni fogja)
- dri modul kell?
- DRI mode 0666 kell?
(az utobbi harmat en raktam bele, azt viszont nem tudom, hogy ezekhez hogy fog viszonyulni az nv kartya)
Elore is koszi -
Protezis
őstag
ngabor2: dia
Mas: videokartya csere elott allok. Egy Matrox g450-et cserelek Geforce 7600gs-re.
Kerdesem, hogy ilyenkor mi a teendo? -
Protezis
őstag
Van itt olyan, akinek sikerult beuzemelnie normalisan a kovetkezok kozul valamelyiket egy Matrox G450 vga-n?
- aiglx
- xgl
- beryl
- compiz
glxgears ~300 fps-sel megy, szoval 3D-m van.
mga_hal modult nem tudom egy istennek se betolteni, elvileg 7.1.1-es X-xel mennie kellene a meglevonek -ABI akarmi parameterrel, de nem megy.
DRI problema elvileg megoldva (4.4.3-as unofficial drivert hasznalok).
Odaig jutottam, hogy felraktam a fent levoket, beryl-managerben compizra allitva a kep bugos lesz, fele eltunik, viszont latszik a compiz hatasa. A beryl nem indul el, mondvan a kartyam csak 512x512-es texturat tamogat, es 1280x960 kellene.
(Termeszetesen a driver forumat is atragtam, de nem segitett) -
Protezis
őstag
Egy meglevo ntfs particiot ext3-ra formaztam. Az alabbi lepeseket tettem, kerdesem, jo -e ez igy (mukodik, de nem szeretnek adatvesztest, meg bonyodalmakat a kesobbiekben)
- formazas ext3-ra
- /media-ban letrehoztam a big konyvtarat
- chmod 777 /media/big
- sda7 uuid-je lekerese: ls /dev/disk/by-uuid/ -alh
- /etc/fstab-ban az alabbi sor van:
UUID=94fe33b7-e51a-459b-8f9c-4409df6c1742 /media/big ext3 defaults,rw,user,errors=remount-ro 0 1
Elore is kosz! -
Protezis
őstag
Mint lelkes, ujdonsult Ubuntu felhasznalo, kerdezem, hogy ha kijon egy uj verzio, ujra kell telepiteni az egeszet, vagy lehet valahogy frissiteni?
Tovabbmegyek: ha ujra kell telepiteni, hogyan lehet a feltelepitett programjaimat, illetve a beallitasait megmenteni? (apache, mysql, meg egy rakat program) -
Protezis
őstag
Van egy oriasi problemam. Bejelentkezes utan bejon a hatterkep, ikonok, alsopanel, felsopanel, azon bal oldalon a menuk, jobb oldalon viszont nem job be az ora
ES kozben bejon a hibajelento (gnome bug vagy micsoda)
Azt mondja a gnome-panel hibat eszlelt/okozott
Bezaras utan megint, igy vagy 10-szer. Utana eltunik, viszont nem lesz menum se fent, se lent.
Mit csinaltam elotte? Gnome-commanderben becsomagoltam zip-be egy konyvtarat. Csomagolas kozben bejott a hibajelento.
Mit csinaltam, hogy megoldjam a problemat?
autoremove vagy autocleannel elpusztitottam a gnome-ot, aztan installal ujraraktam.
A gnome-panellal ugyanezt eljatszottam. Eredmeny: semmi.
Pont jokor jott, epp 2-tol irok zh-t khorosbol, az meg csak linuxon megy, es ahelyett, hogy meg atneznem elotte, itt szenvedek ezzel a sz@rral.
Egyebkent egy felhasznaloi alkalmazas miatt miert b@szodik el a gnome -
Protezis
őstag
Meg szeretnek osztani windowsos halozaton par NTFS-en levo konyvtarat, particiot.
Odaig eljutottam, hogy megosztottam, viszont csatlakozni nem tudok localhostrol se.
Itt egy kep a megosztasrol: [link]
A helyek/kapcsolodas kiszolgalohoz-nal mit es hova irjak, hogy mukodjon? -
Protezis
őstag
Olyan problemam szokott lenni, hogy a gep bekapcsolasa utan
1. teljesen normalisan elindul az ubuntu
vagy
2. boot kozben ujraindul a gep
vagy
3. bejon a login kepernyo, viszont nem mukodik a billenytuzetem
Amint rendesen be tudok jelentkezni, onnastol semmi problemam sincs. A billentyuzetem tokeletesen mukodik, xp alatt soha nem tapasztaltam ilyesmit.
Egyebkent egeszen kozel kerult ez a disztro a szivemhez
[Szerkesztve] -
Protezis
őstag
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Szoval leszedtem ezt: http://ubuntu.elasztik.hu/6.10/ubuntu-6.10-desktop-i386.iso , mivel fel akarom telepiteni.
Oda megyek, hogy start or install ubuntu, erre elindul a live-cd.
Nekem nem live-cd kell, hanem install cd. Hogy tudom elerni a celomat?
Aktív témák
- ZTE felhasználók off topicja
- Politika
- Milyen TV-t vegyek?
- Asztalos klub
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Toyota Corolla Touring Sport 2.0 teszt és az autóipar
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Cégek számára kedvezmény! Irodai programok: Office, Word, Excel
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.