Aktív témák

  • vamzi

    senior tag

    válasz bsh #4269 üzenetére

    de!, a driverek meg a programok hiánya :) szvsz teljesen felesleges a 64bit.

    Miért jó mindez nekem? Vagy a programozónak?

    A GP regiszterek szélességének megduplázása egyrészt a megcímezhető memóriatartomány növelése miatt fontos. 32 biten maximálisan 4 GB a megcímezhető memória mérete. Biztosan találkoztak már páran azzal a jelenséggel, amikor egy 4 GB memóriával telipakolt gépen az operációs rendszer csak 3,5–3,8 GB-ot látott. Ez annak tulajdonítható, hogy a címzésben részt vesz a videokártyán található memória mennyisége is, ezért azt a 4 GB-ból (232) le kell csippenteni. Egy 64 bites processzoron, ha 64 bites operációs rendszert használunk, többé ez nem fordulhat elő. Az igaz, hogy egyelőre nincs túl sok 1–2 GB-nál több memóriával szerelt PC/notebook, de valamikor valaki azt mondta, hogy 640 kB memória elég lesz mindenre, tehát ne higyjük azt, hogy ez így marad az idők végezetéig. Ennek a tulajdonságnak jelenleg inkább a szerverek világában van jelentősége (pl. óriási adatbázisok, szimuláció, modellezés stb. esetén). A széles memóriacímeknek van egy hátránya is, hiszen ha dupla széles számokkal dolgozunk, akkor azok több tárterületet foglalnak el a memóriában, a gyorsítótárakban, tehát ha véletlenül egy ilyen tárolókomponens válik szűk keresztmetszetté a rendszerben, akkor ez csökkentheti a teljesítményt, feleslegesen.

    A regiszterszélesség-duplázás másik fontos mellékhatása, hogy 64 bites egész számokkal dolgozhatunk. Ha egy átlagos asztali PC-t veszünk alapul, ennek gyakorlatilag nincs semmilyen hatása ránk nézve, hiszen az átlagos, mindennapi használatban lévő programok bőven megelégednek a 32 bites egész számokkal is. Viszont vannak területek, ahol jól jöhet ez a tulajdonság: titkosító algoritmusok, esetlegesen 64 bites színmélységgel dolgozó, képalkotásra készített alkalmazások, CAD/CAM tervezőprogramok esetében vagy különböző tudományos számításokat végző kutatási projektekben, és még lehetne őket sorolni – ezek is inkább a szerverek, munkaállomások világában elterjedtek, mintsem az otthon, Quake 3-ra használt masinákon."

    akit érdekel a teljes cikk és még nem olvasta, egyrészt álljon a sarokba, h nem figyeli a ph! cikkjeit, másrészt itt megteheti. :R :P

    nekem miért nem akar soha működni a dőlt betű? :((( :DDD sok a szöveg, vagy csak engem nem csíp?

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák