Aktív témák
-
ntomka
nagyúr
-
ntomka
nagyúr
válasz
#40553216 #25296 üzenetére
És olyan, ami nem automatikus? Tehát én ki tudnám lőni pl egy panelre kihelyezett gombbal? Legyen az egy script, amit így tudok lefuttatni?
(#25298) sheratan: Nem. Windowson ez automatikus a driveren keresztül. De ez ugye linux.
(#25294) frescho: Látom logouton írtál róla, el is mentettem az oldalakat. Hasznos lesz!
[ Szerkesztve ]
-
ntomka
nagyúr
Feltettem wubival! Minden klappol!
Egyet leszámítva: rá van dugva az egér a notira, mégis engedi a tapit is használni? Hogy lehet beállítani, hogy ha van rajta egér, magától kapcsolja ki? Merthogy az fn-es gyorsbillentyűje nem működik.
Jó hír viszont az ati mobility tulajoknak, hogy új radeon driver van benne, így már a 5000-es sorozatot is kezeli.
Más: milyen elcseszett homokozó csinálta ennek az alap dizájnját? Fos lila az egész!
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
ma jelent meg a 10.04 RC, szerintem inkább már ezzel próbálkozzál. sok újabb dolog van benne. amúgy önmagát valószínűleg nem fogja feltelepíŧeni az a mobilnetes cucc, de próbáltam egy PCMCIA-s Huawei modemet, és azt már a 9.10 is kezelte rendesen. a network-manager-ben be kell állítani a kapcsolat részleteit, van egy mobilnetes fül is erre.
-
törölt tag
-
M.W.H
aktív tag
Kedvet kaptam linuxot tenni a gépemre 3 kérdésem van
drivereket hol tudok beszerezni
mobilinternetet hogy tudok belehegeszteni mert régen probáltam de nem instalálta fel magát
ntfs fájlrendszert mivel tudom megismertetni vele hogy lássa a többi adatomat a másik particion -
Retr0
tag
imgburn-el máris írja az újraírhatóra. nero megy a kukába.
-
Retr0
tag
Most találtam egy porosodó új dvd-t. Erre sem írja ki, azt írja csak CD-re hajlandó. Kipróbálok más író programot.
-
Sianis
addikt
Ezért (is) jó az Ubuntu! Én még bármilyen iso-t írtam vele mindig tökéletesen működött, pedig semmi ördöngösséget nem csináltam.
Sianis
-
Retr0
tag
Lenne egy problémám:
Újraírható DVD-re nem engedi kiírni se a 10.04RC-t, se a 9.10et. Próbáltam 2 különböző DVD-t is (mindkettő újraírható) Sima DVD-m meg pont nincs itthon.
Valaki próbálta már újraírhatóra? -
V.Stryker
nagyúr
Semeddig nem jutottam, mondom. Letöltöttem, kiírtam, gép restart, boot dvd rom-ról, megjelent a nyelv választás, magyar, ubuntu installálása és innentől csak lila képek változtak és egy deka szöveg ablak vagy akármi sem jelent meg és egy óra után megutnam és restart gomb. Utána a windows 7 indult, ahogy szokott.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
Speeedfire #25273 üzenetére
Én most leszedtem az RC-t és csináltam egy formázatlan 10 gigát az elsődleges merevlemezre. Kiírtam, boot róla, nyelv kiválaszt....Ubuntu installálása...aztán vagy egy órán át lila képernyő még lilábbra és annak árnyalataiba ment egy kérdés nélkül. Egy óra után meguntam és a windows grub nélkül indult.
Hasonló tapasztalat?
-
Speeedfire
félisten
válasz
V.Stryker #25270 üzenetére
sudo update && sudo dist-upgrade
a szoftverforrásokban viszont meg kell nézni h mi van beállítva mert van amikor csak az lts verzióra frissít, bár ebben az esetben lényegtelen
amúgy mindig csak a következőre frissít
pl 8.10-ről előbb 9.04 , de ha az lts be van jelölve akkor most egyből az ujjat tölti le -
rollins
őstag
Hello! Már tavaly is kérdezted mióta uborkázom
(akkori fedora vs radeon problem miatt)
Nálam meg kép van, hang nincs VLC-vel. Gyanús az ffmpeg 1hetes biztonsági frissítése és talán ezért van valami bug, vagy tiltás. VLC nem is tudom mikor frissült utoljára...
Újabb hibák VLC-nél:
stream wmv videóknál (aszem m1 videótára is ilyen), vagy letöltött wmv-knél nincs hang
Előtte is volt problem:
például dunatv online vagy videótár videóinál meg szinte rögtön az elején csak úgy kilép a firefox (vlc pluginnal)
(de akkor legalább az m1 videókat lehetett nézni és volt hang is)Sajnos firefoxban a gnome mplayer meg nem tud kapcsolódni (péld m1, dunatv) bizonyos szerverekhez illetve nem tudom mi lehet a baja, hogy el sem tudja kezdeni a lejátszást. Kiírja, hogy connect... ,azt annyi.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
V.Stryker #25270 üzenetére
Dist upgrade az a verziók közötti frissítés. pl. 9.04-ről 9.10-re. RC-ből simán lesz végleges,csak fel kell raknod a frissítéseket amik jönnek,úgy mint egy éles rendszernél.
Ezt egyébként bármilyen verzióval el lehet játszani,én az Alpha 3-at tettem fel és azóta az összes frissítést így nekem is RC van már. A véglegest viszont újrarakom,mert maradt csomó régi csomagom(pl. human theme választható a témáknál nálam,viszont LiveCD-ken már egy ideje csak az új témák vannak).[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
válasz
rollins #25252 üzenetére
Te mióta uborkázol??
Amúgy meg: link. Nem nagyon találtak megoldást, valami bug ebben a verzióban. Valami testing ágra nem tudsz frissíteni, mondjuk rpmfusion updates-testing
?
(#25264) ntomka
Na akinek kell az új ubokra most szedje és telepítse, mert release után az őrületben ember nem lesz képes letölteni, ez meg 99,9%, hogy ez a végleges.
[ Szerkesztve ]
-
ntomka
nagyúr
-
biker
nagyúr
ha valaki használ wubit, akkor a grub leírást küldje el
mikor lefotóztam a régi, még működő képernyőt, lemaradt a vége, így nem tudom, hogy kell a loop0-ra beállítani a root.disk image-t
és emiatt nem tudom bebottoltatni ezt a szétesett kerneles ubuntut. -
floatr
veterán
válasz
Speeedfire #25260 üzenetére
Nem árt. Az egészben az a szép, hogy pl. vista alatt is kvázi ugyanaz a mechanizmus
-
válasz
Speeedfire #25257 üzenetére
Jah, szívesen. De a megoldás tuti, ezzel szívtam EEE PC-n, ahol a kis kijelzőn nem látszódott ez a pipálási lehetőség, aztán érzésre kellett megcsinálnom. A probléma alapvetően akkor jelentkezik, ha nem az a felhasználó csatlakozott először, mint aki aztán bejelentkezik. Ilyenre jó példa az is, mikor a telepítővel csatlakozik az ember, aztán telepítés után néz mint a luki nyúl, hogy mért kér jelszót a csatlakozáshoz indításnál (a kulcstartó eléréséhez vagy mihez).
[ Szerkesztve ]
-
floatr
veterán
válasz
Speeedfire #25257 üzenetére
Szivi
csak jussál is vele valamire
-
Speeedfire
félisten
köszönöm mindkettőtöknek
-
floatr
veterán
válasz
Speeedfire #25254 üzenetére
Namost ha az utóbbi pár verzió valamelyikét használod, és rendesen működik a wlan driver, akkor a hálózati ikonra kattintva dob egy listát az elérhető leradarozott routerekről. Egyikre katt, jelszó kitölt, és ha a router nem dob le, akkor legközelebb már automatikusan csatolja. De ha mégsem, akkor a beállításoknál van olyan kapcsoló, hogy automatikusan csati.
Nekem még nem volt olyan helyzet, hogy ne csatlakozott volna, ha a router rendben volt. Olyan volt, hogy a router szarakodott, de akkor vista alól se ment a dolog -- másoknak sem. -
válasz
Speeedfire #25254 üzenetére
Értesítési területen jobb egérgomb a hálózatkezelőre -> kapcsolatok szerkesztése -> a kérdéses wifi kapcsolat szerkesztésére kattints és pipáld be a minden felhasználó számára elérhetőséget, utána jó lesz. (Ha nem pontosan ezek lennének a nevek akkor elnézést, nekem nincsen kint ez az ikon, nem látom, csak emlékezetből.)
-
Speeedfire
félisten
üdv!
hogy lehet megoldani h wlan-hoz ne kérjen mindig jelszót hanem mentse el és automatikusan csatlakozzon?
-
-
rollins
őstag
ffmpeg (és libavformat1d, libswscale1d, libpostproc1d) mióta frissült, VLC-nél nincs hang a wmv videóknál:
VLC media player 0.8.6e Janus
[00000341] ffmpeg decoder error: cannot open codec (Windows Media Audio 2)
[00000341] main decoder error: no suitable decoder module for fourcc `wma2'.
VLC probably does not support this sound or video format
Valaki tud erre megoldást? (8.04 ubi)[ Szerkesztve ]
-
-
upszilon
őstag
Tud valaki letöltési helyet a lilabuntu RC-re? Mégiscsak felraknám...
-
válasz
#40553216 #25242 üzenetére
Kis segitseg:
ps -eo pcpu,pid,user,args | sort -r | grep -e "[89][89]\.[0-9]" -e "100 " | grep -v "grep -e "
Az utolso grep a grep kiszuresere van, de ha egy grep ragad be, akkor azt is kiejti. Ezt mar csak szet kell splitelni es a pid alapjan lehet killelni. Esetleg awk-al erdemes megvalositani, nem hiszem, hogy ennel sokkal hosszabb lenne, de ennyi alapjan siman megirhato a script is.
-
válasz
ntomka #25235 üzenetére
A wubis telepítés már elvileg működik, legalábbis a bétában is már ott volt az exe-s fájl.
(#25236) M.W.H:
Könyvtár létrehozása:
mkdir /.../könyvtár neve
Fájl létrehozása:
toch /.../fájl neve
Fájlba szöveg írása:
echo "szöveg" >/.../fájl neve
Fájlba folytatólagos írás:
echo "szöveg" >>/.../fájl neve
Fájl átnevezés:
mv /.../átnevezendő /.../új név
A kérdezést nemigazán értem, de:
echo "Jó napod van? (I/N)"
read ans
case ${ans} in
I) echo "Szerencsés vagy!" ;;
i) echo "Szerencsés vagy!" ;;
N) echo "Sajnállak!" ;;
n) echo "Sajnállak!" ;;
*) echo "Rossz válasz!"
esacÉs persze az első sorba írd be a #!/bin/sh-t.
Vagy, frescho tömören összefoglalta.
[ Szerkesztve ]
-
-
M.W.H
aktív tag
-
Őszintén szólva nem értem igazán, hogy mi a feladat (legalábbis hiányos a leírás), de tessék:
echo "szöveg" >/.../1B
mv /.../1B /.../1B.txt
-----------------------------------------
mkdir /.../könyvtár
echo "szöveg" >/.../könyvtár/1B
mv /.../könyvtár/1B /.../könyvtár/1B2.txt
(#25233) ntomka: ha majd az RC teszed fel, az már tuti. Nem sok különbség lesz köztük, az pedig lejön úgyis frissítéssel.
[ Szerkesztve ]
-
ntomka
nagyúr
Srácok, ha most felteszem a friss 10.04-et, az fog frissülni a véglegesre, vagy érdemes tisztán telepíteni?
-
M.W.H
aktív tag
!!!HELP!!! ha csak pár szóban vagy rávezető külcsszavakkal
Köszi
Írjon shell scriptet (a script neve legyen 1B.sh), mely létrehozza az első paraméterében megadott könyvtárban a 1B fájlt, a második paraméterében megadott szöveggel, majd átnevezi a fájlt 1B.txt-re.
A shell script hozza létre az első paraméterében megadott könyvtárat.
A létrehozott könyvtárban készítsen egy 1B fájlt.
Írja bele ebbe a fájlba a második paraméter tartalmát.
Nevezze át a 1B fájlt 1B2.txt-re.[ Szerkesztve ]
-
Maga a telepítő full magyar (ha azt választod ki), a Live rendszer csak részben. Ha internet nélkül telepíted, akkor nem húzza le a teljes magyarítást, és a feltelepült rendszer is csak részben lesz magyar. Később, ha netre kötöd, akkor értesíteni fog, hogy hiányos a nyelvi támogatás, és ott elintézheted a telepítését. De akármikor lelehet ellenőrizni kézzel is, csak a Rendszer -> Adminisztráció -> Nyelvi támogatásra kell kattintani.
-
Retr0
tag
Üdv,
Már egyre közelebb a 10.04, de azt még nem tudom, hogy alapból lesz-e magyar nyelv benne?
Ez lesz az első linux próbálkozásom. -
-
Orc
senior tag
válasz
V.Stryker #25197 üzenetére
Amennyiben ilyen sorrendben telepíted az Ubuntut nem tudnád elindítani. A Win 7 rendszertöltő indulna és ott lehetne XP-t is választani. Viszont a Supergrub lemezzel egyszerűen helyreállítható a grub, vagy marad az, hogy az Ubuntut teszed fel a végén és akkor nincs gond.
-
biker
nagyúr
válasz
frescho #25216 üzenetére
no, elkezdett bootolni, csak elcsesztem a /dev-nél, mert itt a wubin nem símán /dev/sda_ valami, hanem az image mountolásnál kell egy hoszabb parancsot megadni, majd beírom azt, amit a még működő grubból mentettem. majd este letesztelem.
jó grub volt
most alapból ennyit csinál boot helyett
és eddig sikerült eljutni, vagyis rosszul adtam meg a root particio helyét.szerintem este lesz időm, beröffentem
csak zavar, hogy a beépített script is el tudja qrni a rendszert.
-
upszilon
őstag
válasz
#16820480 #25214 üzenetére
Áááá, megvárom én a véglegest. Nem baj, ha lassan jön le. Egyszer lejön. Az ilyesmit én archiválom.
Még arra lennék kíváncsi, hogy a Remastersys működni fog-e vele? Sajna a honlapjukon nem találok információt erre. Ha valaki tudja a választ, legyen szíves megosztani velünk!
-
törölt tag
válasz
upszilon #25211 üzenetére
holnap lesz RC. azt már szerintem simán le lehet tölteni, megelőzendő a kiadás utáni szerverterheltséget.
-
whYz
őstag
Tudna nekem valaki írni egy scriptet ami kilövi az 80% fölött terhelő processeket?
Nagyon megköszönném. -
válasz
frescho #25181 üzenetére
Én mindent rendbe találok, esetleg az érdekes lehet, h a sil-es mapper-t használja most is
body@boduntu:~$ mount
/dev/mapper/sil_ajbgdhcccibi1 on / type ext4 (rw,errors=remount-ro)
...
/dev/mapper/sil_ajbgdhcccibi2 on /home type ext4 (rw)
...body@boduntu:~$ sudo dmsetup status
[sudo] password for body:
sil_ajbgdhcccibi: 0 1562841344 striped 2 8:0 8:16 1 AA
sil_ajbgdhcccibi2: 0 1523765250 linear
sil_ajbgdhcccibi1: 0 39070017 linearbody@boduntu:~$ sudo dmsetup info
Name: sil_ajbgdhcccibi
State: ACTIVE
Read Ahead: 256
Tables present: LIVE
Open count: 2
Event number: 0
Major, minor: 252, 0
Number of targets: 1
UUID: DMRAID-sil_ajbgdhcccibi
Name: sil_ajbgdhcccibi2
Open count: 1
Major, minor: 252, 3
UUID: DMRAID-sil_ajbgdhcccibi2
Name: sil_ajbgdhcccibi1
Open count: 1
Major, minor: 252, 1
UUID: DMRAID-sil_ajbgdhcccibi1 -
Ha a grub loadernel alt le, akkor a kovetkezo segithet:
Attol fuggoen, hogy volt-e /boot particiod:
ls / vagy ls /boot
keress egy szimpatikus vmlinuz initram parost es toltsd be
linux /vmlinuz-verzio root=/dev/sda1 (lehey sda2, sdb...)
initrd /initrd-verzio
bootHa single-t akarsz, akkor a linux sor vegere keruljon egy nagy S
Ha elindult rakd rendbe a grubot. Remelem az update-grub segiteni fog.
Ha nem a grub loadernel alt meg, akkor ird meg, hogy pontosan mi van a kepen (fenykep egyszerubb )
Szerk: Ha wubi, akkor a root-ot szedd ki a grub.conf-bol:
cat grub/menu.lst vagy grub/grub.conf vagy /boot/grub/menu.lst...
[ Szerkesztve ]
-
TrollBalint
addikt
Sziasztok, (ismét)
eddig úgy ahogy akadozott a 3D, illetve akadozott a hang. Feltettem egy csomó frissítést tegnap, mindent amit a linux felajánlott, és láss csodát a hang is megjavult és a 3D is szépen ment. Ezt a Chromium játékkal teszteltem, ami előtte akadozott szintén, és most futott szépen. Ellenben! nem volt internet. Lefuttattam újra a ppoeconf-ot, de így sem lett jó, aznap már nem is foglalkoztam vele, viszont ma elindítottam és van net, ellenben a hang megint akadadozik, a 3D-vel együtt. Mi lehet a gond?
Ha számít 64 bites ubuntu van fent, a videokártya pedig egy MSI nvidia 6800-as (nincsen tuningolva).
Aktív témák
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Cégek számára kedvezmény! Irodai programok: Office, Word, Excel
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- FIGYELEM - Megjelent az Office 2024 - Bevezető áron