-
IT café
Ubiquiti hálózati eszközök - téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
user12
őstag
Kollégák!
Használ valaki ES-8-150W switchet vagy ennek az Unifi változatát?Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
vicze
félisten
Ha jól látom az Express leváltotta az UDR-t (UDM már nincs is), van bármi funkció különbség?
-
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz szpeti40 #11390 üzenetére
Multi site vs. standalone.
Standalone inkább otthoni felhasználás, esetleg kisebb cégek, a multi site (1 kontrolleren, több site kezelése több routerrel stb.) viszont már inkább vállalati akar lenni.
Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
user12
őstag
válasz szpeti40 #11383 üzenetére
Hello!
ER-X lecserélésére jó lehet egy Unifi Express? Szerintem bőven
Várható esetleg egy olcsóbb verziója wifi nélkül? Bármi megeshet
Van valakinek vele tapasztalata már?
IDS-el is tudja a gigabitet? a kommentszekció alapján igen
Itt a Crosstalk a lite verziót tesztelteRendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
-
addikt
Sziasztok!
Rég jártam erre
Látom itt is ment az új Unifi routerekről az eszmecsere.
ER-X lecserélésére jó lehet egy Unifi Express?
Várható esetleg egy olcsóbb verziója wifi nélkül?
Van valakinek vele tapasztalata már?
IDS-el is tudja a gigabitet? -
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz Friczy #11381 üzenetére
Edgerouternek nem kellene zavarnia, csak USG-k zavarják, mert nem lehetnek azonos site-on belül. Próbáld meg azt, hogy létrehozol a kontrollerben egy új site-ot és megpróbálod oda beadoptálni.
-
DJ. Ru$y
nagyúr
Unifi Express videó Codytól.
-
DJ. Ru$y
nagyúr
"ha auto-n nem megy kézi beállítással sem fog."
Te is tudod, hogy van az elmélet és a gyakorlat... Erre egy jó példa amit én már láttam saját szememmel, az SFP+-on 10Gb-es MM modullal 1 méteres patch kábellel 1 Gb/s állt össze 2 unifi switch között valamiért, megpróbáltam kézzel átrakni 10 Gb/s-re mind a két oldalon, és össze is állt 10 Gb/s-en (nem is volt ami ebben gátolta volna, alapból sem).
Ez csak egy tapasztalat, de ki fogom mérni a kábelt, sötétbe, későn lett kötve, lehet abban van hiba, PoE átmegy, de mégis csak 10/100... Kiderül.Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
Friczy
senior tag
Megjött az UXG Lite, teszek vele egy próbát, ha nem tetszik, akkor megy eladósorba. Az normális, hogy sokáig megy az adoptálás?
-
rekop
Topikgazda
válasz DJ. Ru$y #11375 üzenetére
Auto-negotiation beállításon van mindegyik interfész. Ha két GE interfész AN-re állítva 100Mbps sebességgel működik, annak oka az instabil kapcsolat közöttük. Ez lehet kábelhiba, rossz kontakt stb. Beállításokon nincs igazán mit tesztelni, az auto negotiation a GE szabványban kötelező és alapértelmezett funkcióként van definiálva, ha auto-n nem megy kézi beállítással sem fog.
[ Szerkesztve ]
-
DJ. Ru$y
nagyúr
Most, hogy mondod felmerült bennem a MIAF*Z?! kérdés.... Nekem nem minim van, hanem rendes PoE-s Flex-em, és 2 db kamerával (10/100-as G5-ös), a központi switchem felé a linkje 100 Mb/s, azt hittem szarul kötöttem a kábelt vagy hosszú, de időm nem volt kimérni még... Ezen most lehidaltam...
-
tothbe
addikt
wow, nálam is 4 mini dolgozik, de még sosem volt adoptálási gondom velük. Az egyiknek volt az elején PoE gondja, hogy nem akart úgy elindulni, de aztán kiderült, hogy valamiért le volt tiltva rajta gyárilag. De ezt leszámítva nekem még más gondot nem csináltak szerencsére.
By(e) Tothbe
-
vicze
félisten
válasz tothbe #11370 üzenetére
4 mini-m van, mindegyik 1GBit-en csatlakozik, kivéve amire csak 100-as IoT van aggatva, az 100-on. (kábel agyontesztelve vitte a Gbitet gond nélkül)
Én se értettem teljesen, de ez van...Szerk: Amúgy a Mini-k valamiért amúgy is elég érzékeny lelkületűek, a U6LR után ezekkel volt a legtöbb gondom, nagyon rendszeres, hogy elvesztik az adoptálást és több FW frissítés után újra kellett őket adoptálni, volt már hogy mind egyszerre, ami elég bosszantó.
[ Szerkesztve ]
-
tothbe
addikt
nekem eddig nem csinált ilyet, bár lehet, hogy egy gigás downlink is van rajta, majd megnézed, bár elhiszem neked, hogy így van.
De akkor megoldja, ha egy eszköz gigabites rajta, a többi meg 100-as.Amúgy unifi hajlamos akkor is ledobni, ha az egyik oldalon fixálod csak és a másik oldalon auto-ban hagyod.
[ Szerkesztve ]
By(e) Tothbe
-
vicze
félisten
válasz tothbe #11365 üzenetére
Halkan megjegyezném, hogy valami furcsa módon, ha minden Unifi switchre kötött eszköz 100-as (FastEthernet) akkor a switch is 100-ast fog kérni upstreamen (konkrétan ha kézzel GBit-re rakom ledobja magát), így elég könnyen meglehet, hogy ugyanez a probléma fennállna egy Flex mini-vel is (persze csak SFP probléma esetében).
-
kis.zsolt
aktív tag
Egy infó:
Tegnap derült ki, hogy az UDM-SE SFP+ portjába dugott Unifi Ethernet SFP modul (UACC-CM-RJ45-1G) sajnos nem eszi meg a Fast Ethernetes (azaz 100 Megás) cuccokat. Érdekes módon, az UDM-Pro SFP portjával nem volt gond, és egy darabig az UDM-SE sem hisztizett a 100-as Ethernet miatt (közben volt vagy 4-5 FW frissítés).
Most 2 eszközöm (egy APC szünetmentes, és egy LG tévé) nem akar működni róla. Sajnos a 8 port PoE kellene és oda nem köthetem a 100 megás dolgokat, pedig ott szépen működnek. Így most kicsit át kell rendeznem a dolgokat fontossági sorrendben.
Próbáltam mindenféle megoldást az SFP+ konfigurálásánál, de sajnos nem vezetett eredményre.
Esetleg tudtok valami titkos varázsigét, mely megoldja ezt a problémát?
Előre is köszönöm a segítséget!Ne kérdezd: még mindig LEGÁLIS!!!
-
bon
őstag
-
DJ. Ru$y
nagyúr
Nekem meg céges környezetbe az Enterprise Fortress Gateway tetszik, ha időttállóbb, mint az UXG-Pro, akkor lehet UXG-Pro helyett lehetne erre váltani egyből.
Köszi az infókat neked is és bon neked is!
-
Friczy
senior tag
válasz DJ. Ru$y #11353 üzenetére
Én is kaptam értesítést, hogy ismét készleten, majdnem rá is kattintottam, de egyelőre meggondoltam magam. A minimál követelmény a 8.0-s network, arra egyelőre nem tudtam még upgrade-elni, mert a mongodb verziót növelték, és még nem vitt rá a lélek, hogy elkezdjem legyalulni a régi mongodb verziót és feltenni egy monogdb-org vagy micsodát helyette. (Debianon fut a Unifi network). Ha már itt tartunk a leírás szerint a két mongodb verzió abszolút inkompatibilis, tehát teljesen szűz adatbázis lesz az upgrade után. Mit vesztek el ezzel? Historyt vagy hasonlót? Magát a konfigot a backupból nyilván vissza lehet tenni.
-
rekop
Topikgazda
válasz DJ. Ru$y #11356 üzenetére
Elvileg több gateway is érkezni fog, ezekről beszélnek a community-n:
Dream Router Ultra:
1 x wan, 4 x lan, a wan elvileg 2.5Gbps, no wifi, m2 ssd
Enterprise Fortress Gateway:
2 x 2.5GbE, 2 x 10G SFP+, 2 x 25G SFP28
Természtesen ezek nem hivatalos információk, ennek megfelelően kell kezelni. Megondom őszintén a Dream Router Ultra nekem nagyon szimpatikus, ha lesz rajt Protect és m.2 ssd lehetőség, szerintem nálam vátani fogja az UDR-t. (persze csak ha nem szállnak el az árral.. )
-
bon
őstag
válasz DJ. Ru$y #11356 üzenetére
Nagyon keveset látok róla még: [link]
Ha jól értem egy termékvonal lesz:
Ultra Gateway - basically UDM-Pro in small box - 2 versions - no storage and M2 SSD for cameras
Ultra Access - whole hub in one box (readed integrated, no screen)
Ultra AP - UAP-AC-Mesh on steroids, integrated sectorial antenna with possibility to connect external antennas as well, indoor, outdoor, desk and ceiling mount options
Ultra Cameras - different versions - turret, dome, PTZ[ Szerkesztve ]
A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, RTX4070 Super, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P
-
bon
őstag
Én még kivárok, kíváncsi vagyok a Cloud Gateway Ultra-ra. A Lite-nak keveslem az 1gbit-es csatikat és teljesístményét.
A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, RTX4070 Super, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P
-
DJ. Ru$y
nagyúr
EU Store-ban stockon van Gateway Lite.
-
AcCEsS
senior tag
Nem, az UDM másik switch portjáról sem volt elérhető a "publikusip:port"-al. RouterOS van a Mikrotik cuccon.
Nagyon jó fejek vagytok, hogy próbáltok segíteni, de a helyzetet bonyolítja, hogy már elvitték tőlem az egész cuccot. Persze, az UDM most is elérhető, ezért nem adom fel a kísérletezést, de nem igazán van több ötletem. Ez egy annyira triviális dolog, csomószor csináltam már Ubiquiti meg ezer más cuccal is, pl. számtalan "soho" routerrel, vagy az említett USG/Cloud Key1 párossal, amivel komplex rendszerek hálózati eszközeit tudom kezelni ezen a módon. A külső publikus IP-n keresztül átfordított portok segítségével, az USG mögötti Gen2 vagy LTU eszközpárok (meg minden) simán elérhetők. Teljesen általános dolog. Ezért érthetetlen a számomra ez a jelenség... Egyelőre ennyi, elengedem a témát, mert jelenleg nincs időm vele tovább foglalkozni, de ha később meglesz a megoldás, megírom! Köszi mégegyszer!
[ Szerkesztve ]
AcCEsS (https://www.metalenciklopedia.hu)
-
vicze
félisten
válasz DJ. Ru$y #11346 üzenetére
Nem a sebesség a kérdéses. Az USG egy instabil szar volt, amivel rengeteg problémám volt. Legyen ez a folyamatosan elhalo USB, táp vagy más komponense, és SW bugok. Tehát ez a mérce amit meg kéne ütni, elvileg nem nehéz, de jelenleg egy Unifi routerbe vetett bizalmam mondjuk úgy egy "csöppet" alacsony.
-
DJ. Ru$y
nagyúr
Teljesítményben szerintem ez az UXG és az USG Pro között lehet valahol, mivel az USG Pro sem tud gigabitet IDS/IDS mellett...
Szóval a kérdésedre a válasz, hogy nem hiszem, hogy szarabb lenne.Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
-
rekop
Topikgazda
-
DJ. Ru$y
nagyúr
-
MasterMark
titán
-
AcCEsS
senior tag
válasz MasterMark #11306 üzenetére
A forwardhoz annyi köze van, hogy a wan porton keresztül külső hálózatból érném el a belső hálón lévő mikrotik switchet, ami a 10.0.0.10-es címen dolgozik, böngészőből HTTP-n keresztül. Csak homokórázik, majd timeoutra fut a request.
-
AcCEsS
senior tag
-
bon
őstag
-
nagyúr
Sziasztok!
Bár nem Mikrotik és nem is TP--Link fórum ez elsődlegesen, de valaki találkozott már, vagy nyomogatott, esetleg felügyel TP-Link Omada eszközt / eszközöket?
Az alany egy EAP225-Outdoor lenne. Ez egy ismerősnél van kirakva évek óta egy telken, amire 2G-re vannak akasztva a reflektorok wifis kapcsolói, 5G-n meg át van lőve a telek másik végére az ottani kamerák miatt, mert azt nem akartuk anno kábelezni a nagy táv okán. Ott egy Mikrotik SXT van ami üzemel minden probléma nélkül. Nos most a telek egy másik sarkára is kellett volna net szintén kamerák miatt, és a terv az volt, hogy egy NS5AC Loco menne fel. (ez volt kéznél)
Nos bármit állítottam látni látja, de nem lehet ráakasztani az nanot. Jelenleg Mixed üzemmódban megy (802.11a/n/ac mixed) de próbáltam only AC-re is tenni akkor sem volt hajlandó csatlakozni. Csak az inaktívak között hozza ha scannelek.
Van valakinek ötlete miért lehet ez? Elvileg mennie kéne nem?[ Szerkesztve ]
Új hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
LLKobe
veterán
#11323 user12, #11324 Hadr0n : köszi srácok, a körömlakklemosó megoldotta, gyönyörű tiszta lett tőle
Kérdés:
Ez így normális? Ha jól értem most az egyik AP a másikra csatlakozik?
Mindkettő kábellel van csattintva a switch-re:Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
Multibit
nagyúr
-
-
LLKobe
veterán
Üdv!
Egy kis tanácsot kérnék, elég tapasztalatlan vagyok ez ügyben.
Sikerült beüzemelnem a második AP-t a házban.Nem tudom mi a funkció neve, ami azt csinálja hogy a közelebb lévő AP-ra átdobja az eszközöket amik csatlakozva vannak. Ezt a funkciót keresném, mi a neve és kb. merre találom unifi alatt.
Illetve van esetleg valami amire érdemes odafigyelni / beállítani egynél több AP esetén?
Előre is köszönöm
Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
LLKobe
veterán
válasz LLKobe #11310 üzenetére
Egy kis update ha valakinek az AP-ja szintén elkezdene ragadni / tapadni:
Amit az internet mond:
WD40- nagyjából semmit sem csinál
Fogkrém- még annyit seAmi az én ötletem volt:
Acetonos körömlakklemosó- insta win
Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
pityaa23
senior tag
Sziasztok!
Az U6 Lite -nál vajon nagyobb lefedettséget tud az U6+?
-
user12
őstag
válasz TigerCat #11313 üzenetére
Állítólag a 3rd party L2 switch megzavarhatja
Én ezt a jelenséget speciel nem tapasztaltam. Viszont amikor az US8-60-hoz csatlakoztattam egy szintén buta/közönséges Zyxel switch-et, a controller a topológiát nem tudta kirajzolni valami oknál fogva. Akkor nem értettem, de nem is igazán érdekelt.
De ami furább, az Unifi switch valahogy kihámozta a Zyxelből a MAC címet is (amit addig még sehol semilyen eszközzel nem láttam) és simán megjelenítette downlink eszközként.Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen
-
LLKobe
veterán
Üdv!
Én is találkoztam a jelenséggel, hogy a AP-Lite-om felülete ragacsos lett.
Ahogy néztem külföldi fórumokon ez egy idő után ilyen, valaki tudja esetleg mivel lehet ezt a ragacsos réteget szépen leszedni?Külföldi fórumokon a WD40-et mondták hogy szépen leszedi.
-
MasterMark
titán
Ja és mégegy fontos a 10.0.0.0 tartományt nem érdemes belülre használni, mert pár szolgáltatónál pl. Digi azt használja a saját hálóján is. Így meg tud kavarodni a routing.
Switch Tax
-
rekop
Topikgazda
válasz AcCEsS #11304 üzenetére
Feltételezve, hogy másik hálózatból próbálkozol (mivel kiikszelted a teljes forrás ip címet feleslegesen), és a bemásoltak alapján 10.0.0.10-ről a SYN csomagra nem érkezik SYN+ACK válasz, ezért első körben valamilyen routing problémára gondolnék. A mikrotik-en van beállítva alapértelmezett átjáró?
-
tothbe
addikt
válasz Protezis #11303 üzenetére
Az iPhone-oknak van egy ismert hibája a wifi kapcsolatokkal a 17-es iOS update óta. Talán a 17.2 fogja végre teljesen megjavítani majd. Nekem sem megy sem az AirPlay rendesen iPhone-ról, de néha még a wifi-t is full eldobálja, pedig teljes a lefedettség. Szóval javaslom, várj még a 17.2-ig, mielőtt teljes átalakítást eszközölnél a hálózaton, aminek lehet, hogy semmi baja.
By(e) Tothbe
-
AcCEsS
senior tag
Köszönöm a tippeket, eddig én is eljutottam, de mégsem működik. Igazából egy belső hálózaton lévő Mikrotik switchet szeretnék elérni, aminek a webes felülete a 10.0.0.10-es IP-n és a 80-as porton érhető el. Ez látszik a tcpdump eredményeként:
08:29:11.528647 IP x.x.x.x.32986 > 10.0.0.10.80: Flags [S], seq 1041275440, win 64240, options [mss 1452,nop,nop,TS val 1290529026 ecr 0,nop,wscale 9], length 0
08:29:12.288041 IP x.x.x.x.32970 > 10.0.0.10.80: Flags [S], seq 1256286146, win 64240, options [mss 1452,nop,nop,TS val 1290529786 ecr 0,nop,wscale 9], length 0
08:29:12.543968 IP x.x.x.x.32986 > 10.0.0.10.80: Flags [S], seq 1041275440, win 64240, options [mss 1452,nop,nop,TS val 1290530042 ecr 0,nop,wscale 9], length 0
08:29:20.519758 ARP, Request who-has 10.0.0.10 tell 10.0.0.1, length 28
08:29:20.519941 ARP, Reply 10.0.0.10 is-at xx:yy:zz:xx:yy:zz, length 4640 packets captured
40 packets received by filter
0 packets dropped by kernelde mégse jön be a webes felület a böngészőben. Persze próbáltam másik portra átrakni, hátha... de az sem hozott megoldást.
[ Szerkesztve ]
-
Protezis
őstag
Airplay videolejátszás miért akadozik Wifi-n?
Eddig csak iPhone-ról próbáltam, akadoztak a videók, betudtam az LG TV hibájának. Vettem egy Mac mini-t, amiről akadás mentesen játszom le a videókat a TV-n.
Eszközök:
- Mac mini M2 pro - ethernet - VLAN 2
- LG B8 TV - ethernet - VLAN 4
- iPhone 13 pro - wifi 5GHz - VLAN 2
- U6 Lite AP - etherneten csatlakoztatva - 6.2.49
- Zyxel GS1200 és Zyxel GS1900 switchek
- Synology NAS - ethernet - VLAN 3
- EdgeRouter-4 (inter-VLAN routing)iPhone 13 pro - NAS iperf3: 650 Mb/s
Beállítások a controllerben:
Wifi
- Multicast enhancement ON
- Multicast and broadcast control OFFNetworks
- Multicast DNS ON
- IGMP snooping ONTehát a mac miniről küldve a videót az tökéletesen megy a TV-n, iPhone-ról küldve viszont akadozik. Emiatt mostmár a wifi-re gyanakszom. Találtam olyat, hogy az auto optimize okoz ilyet, de fixen 6/36 csatornákat használok.
[ Szerkesztve ]
-
rekop
Topikgazda
válasz AcCEsS #11299 üzenetére
Első körben ellenőrizd, hogy az UDM WAN interfésze publikus IP címet kap:
Nézd meg a DDNS szolgáltatódnál, hogy megtörténik-e a frissítés a megfelelő IP címre:
Én beállítottam a példa kedvéért egy port forward-ot az 50001-es külső portra, ami a 192.168.2.60:50001-re van továbbítva. Ezen a porton nem elérhető semmilyen szolgáltatás, az online port checker azt fogja visszaadni, hogy zárva van.
Tcpdump a br0 interfészre:tcpdump -npi br0 host 192.168.2.60 and port 50001
Ezután mobilneten keresztül megnyitod a "énddnscímem:50001"-et.
Ha működik a port forward, akkor valami hasonló eredményt kell visszakapnod:
Új hozzászólás Aktív témák
- Wharfedale 5.1 hangfal szett eladó + Yamaha RX-V440 6.1 erősítő
- Új Zsír Lenovo ThinkPad X13 G4 Üzleti Laptop 13.3" -40% i5-1335U 10Mag 16/256 FHD+ Intel Iris Xe
- HP OMEN 15-ek0007nh - i7-10750H, RTX 2070 8GB Max-Q, 16GB DDR4 RAM, 256GB M.2 SSD - WIN 11 - 1ÉV GAR
- MSI Gamer PC: i7-6700K // RTX 2060 // 16Ram // 512Gb SSD
- ASUS VIVOBOOK S14 S433EA - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 16GB - 512GB SSD - Win11 PRO - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest