Hirdetés
-
IT café
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
concret_hp
addikt
érdekes ez a pmáp kérdés, de szerintem nem azért lesznek magasak a kamatkiadások, mert van aki megveszi, hanem mert dilettáns idióták csinálják a gazdaságpolitikát és egyébként ha nem lenne pmáp, akkor az ínségesebb időkben sokkal nagyobb büntetések jönnének a piactól -> még drágább lenne a buli.
másrészt sok % inflációs környezetben hol tartasz likvid pénzt, ha a bankok nagyrésze szét van szivatva a bankadóval és 0.01%-ot ad a pénzedre hosszú évek óta?
tbsz téma: szerintem az legalább ösztönöz a hosszú távú megtakarításokra és talán kevésbé látványosan fog összeomlani a nyugdíjrendszer.
vagy fullba vagy sehogy :D
-
Shadowbull
addikt
Nem értek ebben egyet veled. A vita tulajdonképpen egy klasszikus világnézeti vita, és mindenki a saját politikai meggyőződése szerint látja a kérdést. És itt most nem arra gondolok hogy kire szavazna, hanem arra hogy a klasszikus jobb-bal / liberális-konzervativ felosztásban ki hol helyezkedik el, akár anélkül hogy ezzel teljesen tisztában lenne.
A nyugat-európai társadalmak jellemzően szociális piacgazdaságot alakítottak ki, amiben nagyon erős a társadalmi szolidaritás. Ez alapvetően baloldali ideológiai alapokon nyugszik, de a hosszú évtizedek alatt a jobboldal is magáévá tette. A vagyonadó, a sávos adóztatás, a kamatadó, a tőkejövedelmek adóztatása mind-mind arról szól, hogy azok, akik képesek rá, arányaiban nagyobb terhet viseljenek, és ezzel segítsék a társadalmi igazságosságot, emeljék azok lehetőségeit, akiknek kevesebb jutott.
Ez a gondolat ezekben az országokban teljesen elfogadott és csak finomhangolás folyik.Magyarországon ellenben neoliberális-őskapitalista adózási és szociális rendszer épült. Ez alapjaiban különbözik a nyugat-európai rendszerektől.
Mindkettő igazolható ideológiailag. A kérdés csak az, hogy elérhető -e a nyugat-európai szociális rendszer, annak minden vívmánya, egy dél -amerikai jellegű neoliberális adórendszer mellett. Szerintem nem. A társadalom többségének ez láthatóan nem gond, úgyhogy így marad.
Annyit azért a figyelmedbe ajánlanék az elhúzás előtt: nyugaton bizony adózni fogsz.
[ Szerkesztve ]
https://marharepaszerint.blogspot.com
-
j0k3r!
senior tag
"Nekem pl. egy fillér PMÁP-om nincs, tehát nem terhelem a magyar adófizetőket és családokat a saját haszonszerzésem érdekében."
Lehet így nézni, meg lehet úgy is nézni, hogy állampapírosok nélkül nem lehetne olyan bőszen osztogatni az építőipari, akarom mondani családtámogatásokat. Szerinted melyik az olcsóbb, a belső vagy a külső finanszírozás? Mi lenne, ha a lakosság teljesen kivonulna (mert nem akar nyerészkedni) és ezt mondjuk euró, vagy dollár alapú hitelekkel kellene pótolni? Jó lenne az a családoknak? Mondom ezt úgy, hogy egy kevés állampapírom nekem is van, de egy pillanatnyi lelkiismeret-furdalásom sincs azért, hogy miután az elmúlt 2-3 évben WC papírt csináltak a forintból, legalább látszólag próbálják meg kompenzálni a vásárlóerejét.
some men just wanna watch the world burn...
Új hozzászólás Aktív témák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Jön a HDMI 2.2-es specifikáció
- New Game Blitz - 2024
- DUNE médialejátszók topicja
- Óra topik
- Autós topik
- Parfüm topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Amerikai ritkaföldfém-startupba szállt be a BMW és a Yamaha
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- OHH ! Lenovo ThinkPad P16s Workstation LAPTOP -50% 16" Ryzen 7 PRO 6850U 32/1TB RADEON PRO 4GB FHD+
- Bontatlan Lenovo ThinkPad P16s Workstation LAPTOP -50% 16" Ryzen 7 PRO 6825U 16/512 RADEON 680M FHD+
- MSI RTX 3060 Ti VENTUS 2X OCV1 LHR
- Razer Blackshark v2 Pro Wireless White
- Hibátlan állapotú & Garanciális Samsung Galaxy Z Fold 4 (512/12GB) + Gyári S-pen tok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest