-
PROHARDVER!
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Ablakos #69547 üzenetére
Esetleg PWM volt benne és nem olyat raktál?
De még a pwm - pwm csere esetén is lehet buktató. Pl. xbox one s hűtő venti csere után (nem gyári ,de sokkal jobb minőségre) egyszerűen nincs meg a fordulat. Pedig a lábkiosztás is és minden adat megegyezik.
Csak példának mondtam, mert még nasban nem cseréltem ventit . -
dkess
őstag
válasz
Ablakos #69547 üzenetére
Milyen NAS -od van? DS211+ ?
Majd nézz utána, de szerintem abban 'Locked Rotor Alarm' -os venti van (mint pl. a DX513 -ban is). Ezeknél van ilyen hibaüzenet, ha nem ilyen ventit raksz a helyére. Most emlékezetből valami olyasféle megoldás van, hogy a tacho vezetékét átvágod és a csatlakozó oldalán bekötöd a földbe - de azért ennek olvass utána. Arra is emlékszem, hogy van valami szofisztikáltabb megoldás is, mely elektronikai oldalról közelíti meg a dolgot és megoldható, hogy mindig "jó" jelet kapjon a NAS, ha forog a venti (mármint PWM -es venti esetén), de ilyen barkácsolást talán nem ér a dolog ...
-
Ablakos
őstag
Kicseréltem a NAS 9.2mmm ventilátorát egy jó minőségűre. Ugyanolyan háromtűs csatlakozós. Néhány perc után (4-5 perc) hibaüzenet jön, hogy a ventillátor meghibásodott és ezzel egyidőben az maximális fordulaton jár. Egyébként mindig a leghűvösebb módban volt sok évig.
Mi lehet itt a bunktató? -
válasz
BeeGee2115 #69482 üzenetére
Ez a kombináció nem tudom fog-e menni, 18.09.8 a legfrissebb Docker package Synology-ra, és én az ott elérhető Homeassistant ( [link] ) csomagot használom gond nélkül.
Gondolom valami miatt szükséged van a Supervisorra?
Esetleg egy 1 vCPU/1GB RAM VM-ben futtathatnád a HomeAssistant OS-t? -
llacee
őstag
válasz
devast #69532 üzenetére
Bocsánat felületesen olvastsam elsőnek, igen, ha a syno a kisebb keresztmetszet, akkor nem ajánlott a flow control, ahogy írtad is elcsúszik a késleltetésekkel.
Szerintem cpuban a 412+ azért el kellene , hogy boldoguljon gigás közeli sebességgel.
Esetleg a raid sebessége hozza ezt a szintet, nem lehet a disk alrendszer a szűk?
A gyártó ezt írja a modellre: Clocked with read/write speeds of up to 205MB/s and 182MB/s respectively with link aggregation. -
kojak27
csendes tag
Sziasztok! Segítség kellene. Adott egy DS218+ amiben egy 1TB és 2TB winchester van SHR-ben. Bővíteni szeretném. Az 1 TB helyére szeretnék egy 4TB-ot tenni.
Hogy csináljam, hogy adatvesztés nélkül oldjam meg?
Köszi! -
ddBiker
csendes tag
válasz
AiRLAC #69509 üzenetére
Az ext4 filerendszer vonalon elindulva sikerült leszednem a szükséges adatokat majd eltávolítottam az összes partíciót. Visszatettem a NASba és friss rendszert próbáltam tenni rá de ugyanúgy jártam mint előtte. Telepítés utáni újraindítás után semmi jelet nem ad. Előtte pingelhető és a synology assistant látja , utána sehol semmi.
-
Almos
aktív tag
Adott egy DS213j, ami a tegnapi napon magától újraindult, az elmúlt 3 hétben ez már a második ilyen alkalom volt:
DiskStation ran into a problem and was shut down improperly. This could be caused by power failure or other reasons and may result in severe data loss. Therefore, we highly recommend using an SNMP or USB UPS to protect your device and data if you don't already have one installed.
A helyzet szépsége, hogy UPS-re van kötve a NAS, és egyébként nem vettem észre, hogy egyébként áramszünet lett volna a házban.
A korábbi esetben volt elérhető frissítés a NAS-hoz, bíztam benne, hogy az megoldja a problémát, de ismét előjött ez az újraindulás. Találkozott már valaki hasonlóval? Mennyire kezdjek aggódni? Mit érdemes megnézni, ellenőrizni a NAS-on? -
G-Bali
senior tag
Sziasztok ,volt 1 szektor hibátlan amit kijavított a sentinel,most vissza visszaraktam de most nem tudom mit kell csinálni hogy jó legyen(215j +2 X red 4 TB)
Köszönöm előre is
[kép] -
devast
addikt
válasz
llacee #69530 üzenetére
A kérdés az lenne, hogy 10g hostokról 1g synology-ra
Mivel mi csak iscsi-t használunk ezért lag/lacp nincs, hanem mpio-val van meghajtva a synok 2db 1gigás interfésze. A kérdés az lett volna, hogy syno portokon megy-e a flow control, ill. ilyen aszimmetrikus felépítésben jó-e egyáltalán ha van. De közben megtaláltam a választ, hogy ilyenkor nem kell, ill nem jó, mert ha a syno 1 gigás portja visszaküldi a pause frame-et a host 10 gigás interfészére, az egész interfész beáll mivel layer2-es a flow control, ezzel fékezve más csomagok útját is.
De ha már iscsi, egy kérdés:
Miért lassú a DS412+ -unk (50-70mega/sec), mikor ugyanúgy van beállítva mint a DS918+(~150mega/sec) meg a DS220+(~150mega/sec). Értem, hogy régi modell, de ennyire gáz lenne benne az az atom cpu ? -
Magnat
veterán
válasz
zsamiatt #69528 üzenetére
Persze biztosan van az a konfig, csak nekem az a fura, h a J3455 erősebb mint az N3150, a nasomban van 10 giga ram, a minipc-ben 8, ráadásul a nasban egy gyorsabb ssd-ről fut a vm mint ami a minipc-ben van és a ramok is gyorsabbak benne, plusz a nas host os-e elvileg kevesebb erőforrást is eszik mint a minipc-m Win10 hostja, szóval elviekben nem szabadna lassabbnak lennie a nason lévő Windowsnak, mégis sokkal lassabb.
-
zsamiatt
őstag
válasz
Magnat #69525 üzenetére
nem rossz ez. Van olyan ügyfél ahol win7-n fut még a kulcs és használják10 kb. Az egy 1517+. Lehet csak mi vagyunk türelmetlenek
Mondjuk az ügyfélnél nem fut más a nason mint a file server meg ez. Nálunk azért Home assistant, file server, még egy linux wm, kamera, torrent, akor a win 10 a kulccsal. MEg egy adguard dockerben. Synology calendar. Nagyából ennyi. 16 giga rammal.
-
Magnat
veterán
válasz
zsamiatt #69521 üzenetére
Igen, ezt én is írtam korábban, h a 718+-on nálam sokkal lassabb egy virtuális Windows mint az N3150-es minipc-n, mintha a VMM governorai nem kezelnék jól az erőforrásokat vagy nem tudom. Mondjuk ha produktív környezetben kellene virtualizálnom, biztosan nem Synologyra tenném, inkább egy bare metal HyperV, ami még ingyen is van ha jól tévedek és a vas is sokkal olcsóbb lenne arányaiban.
-
urban racer
senior tag
válasz
Csabroncka #69518 üzenetére
Kulcs-ék a legostobább, maradi banda... Számukra a "NAS" még mindig a fehér J kategória, már bocsánat a J tulajoktól... Egyik ügyfelemnek is beadták, hogy nem lehet a készletprogramjukat virtuális gépre vagy NASra telepíteni, sőt, minimum windows 8.1 kell.
Mit csináltam? NASra raktam(916+) virtuális win7re, már egy meglévő infotéka mellé.
-
SpaceJam
aktív tag
válasz
zsamiatt #69513 üzenetére
Gondolom, ennek egy sima NAS-on nem lenne értelme - már ha egyáltalán kivitelezhető. Egyelőre csak sima adatmentésben gondolkozom.
Csabroncka: Igen, ez sejthető volt.
dkess: Igen, még csak adatokat gyűjtök legfőképp. Annyit tudok most, hogy egyelőre 600 MB-nál jár az adatbázis mérete úgy, hogy ez nem egy friss konfiguráció. De ha személyesen bemegyek megint, legalább tudom, hogy miknek nézzek még utána.
-
dkess
őstag
válasz
Magnat #69516 üzenetére
Valóban nem jár alapból fizetős SQL szerver a Kulcs-Soft alá - ugyanakkor választható módon akár tehetsz alá. Mondjuk szerintem sem valószínű, ahol egy 'J' -s NAS meg 2 db 2 TB -os HDD -n ennyi "agyalás" van, hogy pont fizetős adatbázis menjen a Kulcs-Soft alá.
Mondjuk eleve a ködöt vagdaljuk ezzel kapcsolatban, mert semmi érdemi dolgot nem tudunk. Sőt a fórumtárs is most néz utána, hogy mekkora az adatbázis mérete, meg az excel -ek, meg egyebek mennyi helyet igényelnének. Továbbá akkor még semmi addicionális backup -ról meg egyebekről nem is beszéltünk ...
-
Magnat
veterán
válasz
Csabroncka #69518 üzenetére
Közvetlenül tuti nem, max ha virtualizálsz egy Windowst rajta vagy iSCSI-n, tekintve, h linuxra nincs Transact Sql
-
Magnat
veterán
A Kulcs Soft ha jól tévedek, Transact sql alapú és meg lennék lepve ha a egy ilyen árú szoftverhez fizetős sql szerver járna, ha meg igazam van, akkor az Sql Express max 10GB adatbázist enged. (Ami mondjuk kb mindenre elég egy kis-közepes cégnél, ha nincs tele rossz adatszervezés miatt brutál nagy blobokkal)
-
dkess
őstag
válasz
SpaceJam #69503 üzenetére
Értem. Ami érdekes lehet az az, hogy ahogy telik az adatbázis (ügyféllista, dokumentumok pl. akár rendelés/szállítólevél/számla stb.) az a teljesítményre hatással lesz.
Ami érdekes lehet, hogy azt megnéztétek, hogy mekkora most az adatbázis mérete? Ugye 2 TB tárhellyel számoltok (2*2TB HDD - tükörben). Egyfelől ebből lecsíp a DSM, a telepített alkalmazások, azok adatbázisai illetve file -jai, DSM által fenntartott tartalék stb. Azaz nem lesz "szűzen" 2 TB helyetek.
A számlázó szoftver adatbázisával kapcsolatban pedig jelenleg egy dolgot biztosan tudhatunk - az idővel biztosan nem fog csökkenni ... Továbbá ott vannak a felhasználók excel -ei, egyebei. Mindezek mellett kellene némi backup is - igen, nemcsak az excel -ekről, hanem a számlázó szoftverrel kapcsolatban is.
Azaz picit a másik dolgot pedzegetném - a BTRFS támogatás illetve ebből adódó funkciók (pl. snapshot, növekményes backup). Miért is? Azért, mert szeretném hangsúlyozni ezek fontosságát. Az adott eszközre (legyen az bármelyik NAS típus vagy éppen fileszerver stb.) minimum egy snapshot/biztonsági mentést javasolnék. Továbbá e mellé helyi másik eszközre rendszeres biztonsági mentést illetve még ezen felül offsite backup -ot (másik telephelyen levő eszközre).
Ugye már csak az excel -ek és egyebek szempontjából is "kellemetlen" lenne, ha adatvesztés lenne. A fentebbieket is ideértve már itt kevésnek érzem a 2 TB alatti tárhelyet. A számlázó szoftvernél meg halmozottan kellemetlen lehet egy ilyen malőr. Futottam már bele olyan nem is annyira kicsi Kulcs-Soft -os cégbe, aki zsarolóvírust követően majd egy hónapos utolsó biztonsági mentéssel ott állt "megfürödve". Még egyszer szeretném hangsúlyozni - itt pl. számlákról (meg egyebekről) is van szó ...
Azaz itt nemcsak az adatbázis méretét érdemes kideríteni (bár anélkül tárhelymérettel tervezni
), hanem ezt a részét is érdemes lenne átgondolni. Javaslom konzultáljatok szakemberrel illetve adott esetben a Kulcs-Soft -osokkal is. Tényleg nem "kiszúrásból" írom, én is érzem, hogy ez egy ilyen "low-cost" projekt lenne, de itt azért adott esetben sokat bukhat a cég, ha nem kellően körültekintően járnak el.
Az már csak apróság, hogy a Kulcs-Soft (is) igen meg tudja hálálni, ha a háttértár kicsit combosabb alatta. Akár egy - RAID1 tömb - SSD van alatta. Ugyanakkor ezzel már nem szeretném borzolni a kedélyeket illetve az egyfelhasználós számlázás is tiszta volt nekem. Ugyanakkor kellő utánajárást követően ezt hallgassátok meg egy szakember szájából is. Ez a javaslatom.
-
válasz
ddBiker #69506 üzenetére
Windows nem fog semmit mutatni mert nem ismeri az ext4 filerendszert.
Egy Total Commander+ext4 plugin látni fogja az adatokat, ha van helyed azt lementheted esetleg. Ha visszateszed és elindul a rendszer akkor pl. pingelhető az ip címe? SSH-n elérhető? Synology Assistant látja? -
válasz
-SeveN- #69507 üzenetére
Ok, nem lettünk előrébb
Ha a NAS-t v. otthoni hálózatot akarod elérni akkor nem kell VPN szolgáltató, VPN Server csomagot feltelepíted, beállítod pl. az OpenVPN részt, kiexportálod a profilt, klienseken beimportálod (1194-es portot tűzfalon kinyitod), teszt, örül.Ha anonymous VPN szolgáltatót szeretnél mert pl. Németországban szeretnél torrentezni büntetés nélkül akkor NordVPN pl.
-
-
-SeveN-
aktív tag
Sziasztok!
Gondolkodok egy VPN előfizetésen.
Van ajánlott szolgáltató synology-re?Üdv,
-
-
huan
őstag
Sziasztok,
Akik Qbittorrentet használnak, azoktól kérdezném, hogy hogyan lehetne atomatikusan megoldani ezt?Csak azokat szeretném futtatva hagyni, amik egy bizonyos automatikus rss tölt le (kap kategóriát), minden más rss-t és manuális letöltést le szeretnék állítani letöltés után.
-
kmarci25
veterán
Sickrage-ben tud valaki segíteni? Mindent beállítottam, a torrentklienssel (TM) működik a teszt, de keresésnél nincs találat és nem értem hogy miért. Mi lehet a baj?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- Egy nap a TCL-nél: érkeznek az új tévék!
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Nők, nőügyek (18+)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Drón topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- ThinkPad P15 Gen2i 15.6" FHD IPS i7-11800H RTX A2000 32GB 1TB NVMe magyar vbill ujjolv IR kam gar
- MacBook Pro M3 16" + ajándék Magic Mouse
- T14 Gen1 27% 14" FHD IPS i5-10310U 16GB 256GB NVMe magyar vbill gar
- Jogtiszta Microsoft Windows és Office licencek Azonnali automatikus kézbesítés, kedvező ár, teljes
- Nintendo Switch Oled
- AKCIÓ! DELL OptiPlex 3050 asztali számítógép - i5 7600 16GB RAM 256GB SSD GTX 1650 4GB GDDR5
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest