- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
miaoumaoi
tag
Meg ha már windows-t vesznek akkor szerintem nem kéne annyira pazarolni, mert nem 2ft egy windows, hogy lazán megvásárolja az állam, a mi pénzünkből, utána megvásároljuk mi is a boltban, utána aki virtuális gépen akar régebbi windows-os programokat futtatni az vegye meg azt a licencet is. Érdekes, hogy ugyanarra a gépre két windows-t fel lehet tenni, azért nem szól az ms, de ugyanazt a windows-t két gépre már nem, ezt most úgy értem, hogy ha lekopik pl. a gépre ragasztott matricáról az aktiváló kulcs, vagy elveszítem, akkor megint vegyem meg. Én nem hiszem el, hogy azt a kulcsot nem lehet pótolni. Ha az ember elveszíti a lakáskulcsát, azért nem kell új lakást vennie?! Egy zár csere meg nem kerül annyiba mint egy lakás. Szóval nem értem az ms-t, hogy miért kell büntetni a felhasználókat.
-
félisten
Én csak azt nem értem, hogy ha egy új géphez kapok windows-t, akkor azt miért nem használhatom fel másik géphez, ha az új gépen linuxot akarok futtatni.
Nem találok erre ésszerű magyarázatot. Hol itt a lopás, vagy mások megkárosítása?Őszintén szólva, nekem sem lenne lelkiismeretfurdalásom egy notihoz kapott win-t az aszali gépemen használni, ha a notin linux fut, mivel nem veszek ki senkinek a zsebéből semmit.
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
kazie
tag
Azért kíváncsi lennék, hogy ha valaki vissza akarja akarni kapni a windows árát, mert ő Linuxot használ, és tegyük fel igazad is adnak neki az ügyben, akkor kell-e, vagy hogyan kell bizonyítani, hogy nem használ windows-t, kimennek időnként meglesni a gépét, hogy na vajon mit használsz, nem-e esetleg visszakérted a pénzt, aztán meg feltetted mégis a windows-t csak illegálisan????
-
kazie
tag
Én úgy látom, hogy igazán nem értitek, hogy miért is van így a dolog, hogy op rendszert adnak a gép mellé (amit persze ki is kell fizenünk.)
Nagyon hasonlít ez a memóriakártya, cd, dvd-s dologhoz, ahol ugyanis jogdíjat kell fizetned az üres dvd árába belekalkulálva, ha filmet írsz rá, vagy csak családi fényképet írsz rá akkor is. Ők (Artisjus) önkényesen kijelentik, hogy te akkor is jogdíj köteles tartalmat fogsz rámásolni. (ami persze 99%ban igaz is...) Persze itt jogdíjról van szó, tehát lényegesen eltér a jelenlegi témától, de nagy a hasonlóság.
Tehát ha te veszel egy gépet, úgy is teszel rá op. rendszert, 95% ban pedig windows-t, a többiek linux-ot, így a dvd, cd-s dologhoz hasonlóan úgy van vele az MS, hogy rákötelez téged, hogy vedd meg az op. renszerét mert úgy is azt akarsz rátenni. Ha esetleg Linuxot teszel rá mégis akkor magasról tojnak rád, mint a dvd-nél, ha te csak csalaládi fényképeket írsz ki,, attól még nem kapod vissza a jogdíjat. És azért lássuk be ha nem adnának a géphez oprendszert, sztem az emberek túlnyomó többségének nem az lenne az első dolga, hogy megy a boltba és vesz hozzá egy eredeti oprendszert, hanem letölti ingyen.
Elviekben igaza is lenne az MS-nek, de pl ha vkinek van otthon egy eredeti windows xp/vista-ja amit korábban vett, az pórul jár, mert kényszerűségből az új géppel együtt meg kell vennie a win7-et, pedig neki az XP tökéletes.
Igazán jó megoldás nincs. Mert ha lenne minden gép, OS-el és anélkül, hát akkor a legtöbb ember OS nélkül venné olcsóbban, aztán otthon a letöltött OS-t rakná rá. És csak az kérné OS-el aki nem ért a telepítéshez/ vagy az se tudja mi az csak tudjon internetezni meg stb.
Itt nem akarom védeni, se az MS-t se senkit, csak egy hosszú gondolat a témáról!
[ Szerkesztve ]
-
fene_vad
senior tag
akkor igyekszem egy tomondatban osszefoglalni, hogy megerthesd:
A Win EULA szakzsargon.
Az hogy azt feltetelezed hogy egy 8 elemit vegzett ember felfogja ami benne van, azt mutatja, hogy hasonloan a legtobb emberhez keptelen vagy felfogni hogy a vilag nem beloled all. Nezd meg a #102-t, es probald meg elmagyarazni a szuleidnek, hogy a kiemelt reszek mit jelentenek. Ha netan szuleid a szakmaban vannak es megertik, akkor hasznald a sokat hangoztatott paraszt eszedet es probald elfogadni hogy a legtobb embernek nincsen informatikus vegzettsege, hovatovabb, lehet hogy elete elso laptopjat veszi es csak most csoppen bele az infovilagba.
-
-
floatr
veterán
Nem emlékszem, hogy mikor oldották meg az fglrx-nél, hogy ne legyen ablakműveletnél laggolás. Talán augusztusban jött az első igazi javítás, de amiatt nem emlékszem igazán, mert olyan xorg ppa-t használtam, ahol a backfill-t kiiktatták -- ez kétségtelenül nem belépő szint.
Ellenben ha nem lapost használnék, akkor már rég meg sem pöcögtetném a gyári drivert. Amire használom, ahhoz semmi szükség nincsen bleeding edge OGL/ES-re. Ellenben az akksi elhelyezése elég szerencsétlen, és a grafikus kártya nem előnyére fűti feleslegesen, így az energiagazdálkodással korábban bukdácsoló driver nem volt elég jó nekem.Egyetlen olyan problémám sincsen a jelenlegi rendszerrel, ami egy hómjúzert megakasztana. Netbookon tapasztaltam meg két gnome-os bug-ot, de egyik sem vágott földhöz. Ellenben korábban az OEM vistától bevérzett az agyam.
[ Szerkesztve ]
-
-
ZsanKLÓD2
csendes tag
Azt mindig "elfelejted" hozzátenni, amikor bőszen reklámozod a Win*OS 7 -et, hogy azért a 7000 rúpiáért egy lecsupaszított, lebutított Win*OS 7 verziót kapsz, amiből pontosan azok a fícsörök hiányoznak, melyekért elvileg előnyös az XP-vel szemben...
Aztán mikor lewarezolod a netről és -leshetsz hogy- lappangó vírust kapsz , akkor persze a Microsoft mossa kezeit, hogy téged és az elképzeléseik szerint a világon bárkit bármikor megfigyelHETnek (ha akarnak) (neeem hát persze hogy nem a Microsoft, természetesen a Náncsi néni)
[ Szerkesztve ]
-
moonman
titán
most mit tehetek én - vagy a Microsoft - arról, hogy néhány gyártó néhány modellre aranyáron méri a Windowst, a supportot és a drivereket? mivel láthatóan van olyan gép is, ahol elhanyagolható a különbség, ez a mérvadó, mert egyik sem olyan hüje, hogy veszteségesen árulja a portékáját.
tudod attól, hogy lehet 300.000-ért is iPhone-t venni, attól még nem kerül annyiba.
-
shev7
veterán
allitottal megint valamit nagy magabiztossaggal de alatamasztani nem tudod... azt mondod, hogy 6-10k a kulonbseg majd linkelsz olyat ahol majdnem 20...
attol hogy van egy ahol tenyleg 7k a kulonbseg, attol meg nem lesz igazad. Akkor lenne igazad ha minden gyarto minden tipusara annyi lenne, de lathatoan ez nagyon nincs igy...
''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''
-
shev7
veterán
teljesen mindegy, hogy szerinted mennyi pluszba kerul egy eloretelepitett oem win7. Majd a birosag ledonti hogy mennyi jar vissza ha magatol nem volt hajlando a gyarto fizetni...
''Gee, Brain, what do you want to do tonight?'' ''The same thing we do every night, Pinky: Try to take over the world!''
-
talpalavalo
aktív tag
Épp ideje volt már, hogy így kollektíven is fellépjenek ellene, mert valóban nem fair... Sem a vásárlókkal sem a "riválisokkal" szemben sem... Ráadásul nem 1-2 ezer ft-ról van szó....
-
moonman
titán
válasz Csakénvagyok #184 üzenetére
nem kell pereskedned, legalábbis ha az OEM tartja magát a szerződéshez. de ezen nem is vitáztam senkivel.
-
moonman
titán
válasz fene_vad #180 üzenetére
és az, hogy többen vannak, nekik ad igazat? olvasni elemi általánosban megtanítanak. szöveget értelmezni pedig józan parasztival kell. mivel nem szakzsargon, igenis elvárható, hogy egy 8 elemit végzett átlagember is felfogja. ha nem képes rá, menjen remetének vagy simán ne írjon alá szerződést.
-
miaoumaoi
tag
Én sem értek egyet az OS nélküli pc boltolással. Nekem az lenne az ötletem, hogy meg kellene tiltani a hw gyártóknak, hogy windowssal értékesítsék a pc-iket, és akkor érdekelve lennének, hogy normális sw-ket adjanak a pc-k-hez. Mármint pl. normális linux-os drivereket sw-ket stb. Speciel én nem szeretem a linuxot, ill. nem felhasználóbarát, de bárki fejleszthet rá és nem kell hozzá engedély a ms-től, mindenki csinálhatná a saját dolgát, mert ami most van grafikus felület pl., az egyáltalán nem illeszkedik a linux/unix filozófiába inkább csak a win+ mindenféle os koppintásai, nagyon tájidegenek.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Az egy dolog, és mennyiért adják tovább? Plusz költségként jelentkezik náluk a support, meg gondolom nem jószolgálatból, mindenféle haszonkulcs nélkül adják tovább. Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a 10 ezres oem win, mire hozzád ér, megközelíti vagy el is éri a bolti árát.
-
törölt tag
-
Sanya
nagyúr
válasz #40553216 #174 üzenetére
pont most hívtak, hogy az általam operációs rendszer nélkül rendelt laptopom már nem kapható, csak operációs rendszerrel opcióban.
bár 10.000 ft bruttóért kapok egy számomra szükségtelen operációs rendszert. nem örültem neki, de így is kértem.A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
fordfairlane
veterán
Érdekes ezen hisztizni
Véletlenül sem gondolom, hogy az arányok a monopólhelyzet miatt ilyenek, ilyen feltételezés merő hisztéria volna. Hiszen a kisker/nagyker árrés érvényes a tekintetes májkroszoft úrra, de a monopól árképzés már nem, ezt anno tanultam közgázból is.
x gon' give it to ya
-
veterán
válasz fordfairlane #5 üzenetére
Érdekes ezen hisztizni, hiszen a szerződött partnerek / viszonteladók az összes iparágban jóval olcsóbban kapják a terméket, mint a nettó kisker ár.
-
törölt tag
Van iOS vagy mi a pöcs Apple-éknál (èrdekes módon ott sem választhatsz OS nélküli gépet ) és van Win.
Az iOS az Apple mobil rendszere, a Windows Phone és az Android megfelelője. Az asztali Windowsnak a Mac OS X felel meg. Csak a pontosság kedvéért.
@zoltanz:
csak ne a billenttyűzetre rakják az Apple annyit ír rá CMD meg egy négyzet van rajt
Azért ez nem volt mindig így, sok ideig az alma logó is rajta volt a Cmd billentyűn:
Mellesleg a Cmd speciális Apple billentyű, funkcionalitásában inkább a Windowsos Ctrl-nak felel meg (az Apple billentyűzetein is can Ctrl, de minimális azoknak a billentyűkombinációknak a száma, melyekben használható): Cmd + C (Mac) = Ctrl + C (Win) stb.
-
raver
aktív tag
Nem hiszem hogy trollkodtam. Leírtam valamit amit most is fenntartok. Elolvastam a linkelt hsz-t. És ezért is mondom. Ha az EULA-ban van lehetőség a visszavásárlásra, akkor azt kell tenni. Nem pedig csoportos pert indítani. Ha ezek a visszavásárlások elmaradtak, nem teljesültek (ami szerintem nem tömeges). akkor menjenek pereskedni. És ha adott típusból volt OS nélküli változat, ne is fizessék vissza a pénzt.
Nem magával a perrel van bajom, nem is a pereskedőkkel, hanem az elvvel amit követnek. Minden plusz költség ami a noti gyártásától az eladásig keletkezik (adminisztráción át minden) az bizony rajtad és rajtam fog lecsapódni.. Mindez akkor lesz igazán észrevehető, ha az egyszerűsített OS visszavásárlást, vagy az opcionális OS-t a kiskerekre bízzák. Ők majd megszámolják Józsi bácsinak a telepítést vastagon. Erős a gyanúm, hogy ez az összeg magasabb lesz mint a visszakért Win-ek ára.
-
moonman
titán
mint mondtam, nem kell hozzá jogász, teljesen hétköznapi nyelven van írva, elsőre érthető. arról nem tehetek, hogy az emberek többsége egy öt szónál hosszabb, összetett mondatot képtelen értelmezni.
az meg, hogy "nem szokás olvasgatni" elég vérszegény magyarázat, tárgyalási alapnak meg végképp abszurd. a magyar közlönyt sem olvasgatja "senki", aztán mégis őrizetbe vehetnek, ha pl. 14 éven felül játszótéren hintázol. azért vannak leírva a dolgok, hogy mindenki ugyanazon dologhoz tartsa magát. a szerződés nem ismerete nem mentesít annak betartása alól. aláírtad.
-
BonFire
veterán
"ez mondjuk elég cinikusra sikerült.
Windows 7 EULA - 14 oldal ritkán szedve és magyar"
Még soha nem számoltam utána, mert nem nyomtattam ki. De ha kötekedni akarnék, akkor azt mondhatnám, hogy A5-ben pont annyi, amennyit én hasra ütve saccoltam.
A másik: igen, sarkítottam kissé, mert az embereket ismerve a használati utasítás és a szabályzat az, amit legutoljára fognak elolvasni.
A harmadik: tudom, hogy a Windowsnak van magyar nyelvű EULÁja, de a szoftverek többségének nincs, és ez ugrott be. BTW, teljesen mellékes, hogy elvileg magyarul van, ha a végfelhasználó számára jogász, vagy közjegyző kell, hogy értelmezni tudja.
Nekem amúgy nincs kifogásom az előtelepített operációs rendszerekkel szemben. Én Win júzer vagyok, tőlem az összes többi mehet a levesbe.
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
raver
aktív tag
válasz #95561216 #160 üzenetére
Mi lenne ha kerülnéd az ehhez hasonló megnyilvánulásokat? Főleg ha pont neked van eleged a megmondóemberekből.... Amúgy melyik része volt hülyeség? akár püben is jöhet
tothl: vigyázz, mert a második bekezdésed lényege szinte ugyan az mint az enyémnek.. Nehogy leteremtsenek...
-
törölt tag
És ha valaki nem otthonra veszi? Nekem például részecskefizikai szimulációkhoz linux KELL, és csomó más dolgot is kényelmesebben végzek el. Ellenben asztali gépre raknék win-t is, csak nincs humorom 10-15-20 ezer forint felesleges kifizetése után nincs humorom még egy licence-t venni. Inkább lewarezolom, és 1-1.
-
tothl
addikt
Te se olvastad el. Elvileg van rá mód, hogy visszakapja az árat, van is rá példa, erről megy a vita.....
De basszus még mindig nem fér a fejembe, kinézi a gépet, amihez a gyártó ad egy működő redszert (Igen Linuxosok most utálni fognak, de szerintem otthoni mindenesnek a Linux általában nem felel meg egy átlagos felhasználó számára, arról nem is beszélve, hogy a hardverek támogatása még mindig a béka segge alatt van), és utána nekiáll azzal szarakodni, hogy kemény 10.000 Ft körüli összeget valahogy visszakapjon. Ez a nem semmi. -
raver
aktív tag
Az első gondolatom a hírrel kapcsolatban:
Ha nincs szüksége az OS-re, és tisztában volt vele, hogy a termékhez ez jár, és a végösszegben benne foglaltatik az OS ára, akkor mi a büdös francért vette meg? Ha nem használja, nincs rá igénye, vagy nem szeretné kifizetni, akkor nem kell megvásárolni. Szerintem épelméjű ember így cselekszik.Azt meg nem tudom elfogadni, hogy a választék esetleges hiánya miatt érezte úgy a kedves vásárló, hogy neki "meg kell vennie" az OS-el árult terméket. Ilyen irányú "panasszal" a forgalmazót kéne bombázni. És ha piaci igény mutatkozik rá akkor biztosan törekszik majd a megoldásra is.
Ha pedig valamivel nem volt tisztában, akkor azt vásárlás előtt illett volna megkérdezni.
Ha bemegyek egy autó kereskedésbe és kicsengetek 10-15M-et egy kocsiért, akkor nem megyek vissza, hogy "bazze hát ez 250LE. nekem elég lenne 150LE is. Na akkor fizessétek szépen vissza a két autó vételárának különbségét.... Sőt igazából a légkondira sincs szükségem. annak is jöhet az ára " (nem kell azzal jönni, hogy a szalonban megkérdezik még azt is, hogy a motor tartó bakok milyen színűek legyenek. Mert valóban igaz. Az információt ott is és notebook esetén is megkaptam) Ha pedig egyik szín sem tetszik, akkor nem veszem meg
Vicc ez az egész
-
törölt tag
válasz WonderCSabo #147 üzenetére
Az egy dolog, hogy ms mennyit kér érte. De ne feledd, hogy ez support nélküli ár, mert annak felelőssége is átkerül az OEM-hez. Ami már ők sem ingyen adnak. Meg hajlamosak lehetnek a kedvezmény jó részének lenyelésére is.
-
shev7
veterán
viszont ha az oprendszer eula-jaban benne van hogy ha nem kell az oprendszer vedd fel a kapcsolatot az oem-mel a visszavasarlas rendjerol, akkor nekem szivem joga ezt megtenni, es visszakerni az oprendszer arat.
Talan at kene olvasni mirol is szolt az eredeti cikk mielott hulyeseget beszelsz. A pertarsasag azt akarja elerni, hogy egyszeru/konnyu/gordulekeny modon elhessenek egy mar meglevo jogukkal.
-
tothl
addikt
válasz ZsanKLÓD2 #146 üzenetére
Még mindíg nem vágom.
Ha én egy laptopot X konfigurációban árulom, beleértve az oprendszert is, mert úgy gondolom, hogy így tudok eladni belőle rengeteget, akkor ez a szívem joga, nem kötelező megvenni.
Majd ha sokan nem veszik meg, akkor átgondolom.
De persze én vagyok a hülye.[ Szerkesztve ]
-
ZsanKLÓD2
csendes tag
válasz WonderCSabo #147 üzenetére
Márpedig az én gépemen akkor SEM fog Windows 7 futni, ha ők fizetnek nekem 8k-át
-
ZsanKLÓD2
csendes tag
Nagyon helyes hozzáállás, csak építgessenek semmit be az árba, főleg ne kemény tízezreket,, Én vagyok a vásárló és ÉN szeretném eldönteni, hogy mire szeretném használni a gépemet, és ha az a perverzióm hogy minden nap egy újabb Linux disztrót akarok rajta tesztelni akkor szépen kenjék a hajukra a Windowsukat, és különösen a Windows 7-esüket, 50-100 ezer forintos licenszdíjért...
-
Zs@lez
csendes tag
Üdv.
Bonfire "jövőképe" sajnos elég valószerű lenne, ez a dolog több mint valószínű végül a kiskereskedőn illetve a júzeren csattanna. Az EULÁ-t ugyan nyílván le lehet fordítani, na de ki az aki a háta mögött 3 másik vevővel azt majd elolvassa?:S Tehát valójában tök fölösleges, hiszen aki megveszi az is gyakorlatilag telepítéskor egyből pipa, és next.
Bocs hogy csak így beírtam, de sajnos "volt" számtech boltos lévén pontosan tudom hogy ez a dolog mennyire megnehezítené a boltok életét, és mennyire abszurdum.
Persze ezt még valószínű ellenőrizni is szeretnék, nem gondolom hogy ez bármely boltnak használna.
Az OS-eknek szerintem pontosan olyan terméknek kellene lennie, mint a processzoros doboz a boltban a polcon, kéred vagy nem kéred. Az már más kérdés hogy így, nyílván csak cégek tartanának eredetit és megcsappanna az eladás.
Végső soron a Microsoft kapzsiságát látom az egész dolog mögött.Acer Aspire TimelineX 3810T Win7
-
DeFranco
nagyúr
válasz #95561216 #140 üzenetére
A trollkodást kikérem magamnak.
Véleményem van, ezt érvekkel és példákkal alátámasztom (néha egy-egy poén is belefér) ez nem trollkodás, hanem fórumozás.
Az árukapcsolás fogalmát ismerem, köszönöm, neked meg ajánlom figyelmedbe a keresőt. Rákeresel a hsz-eimre, és értelmezed az ott olvasottakat. Az álláspontomat leírtam, a továbbiakban veled nem kívánom a vitát folytatni.
[ Szerkesztve ]
-
shev7
veterán
válasz DeFranco #139 üzenetére
"Nekem egy laptop kell, [random hardware] nélkül, bármilyen márka bármilyen modelljéből."
Es a legtobb normalis gyartonak van valamilyen webshopja ahol ertelmes keretek kozott konfiguralhato a gep. (Altalaban az oprendszer is valaszthato) miert olyan nagy keres az, hogy ez elerheto legyen minden geppel?
-
törölt tag
válasz DeFranco #139 üzenetére
Ajánlom figyelmedbe az árukapcsolás fogalmát.
Onnét indult. És azzal mit akarsz? Hogy dzsunka szarokat lehet win nélkül venni? Most ettől legyek boldog?
Szerk: amúgy azt nem értem meg, hogy az ellenzőknek mit fájna, ha a többiek, akik igénylik ezt, visszakaphatnák a win árát. Ha ms-részvényes vagy még oké, de máskülönben csak torllkodni akarsz egy jót?
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz #95561216 #129 üzenetére
És? Engem ez mint end-user hol érdekel? Nekem nem kell a [random hardware], és nem akarok fizetni érte. Nem érdekel, hogy kivehetem-e és eladhatom-e, mert nem foglalkozom ilyenekkel. Különben is, akkor bukom a garanciát. Nekem egy laptop kell, [random hardware] nélkül, bármilyen márka bármilyen modelljéből.
Egyébként innen indult a móka, ennek fényében értelmezd.
[ Szerkesztve ]
-
lujó55
addikt
Én meg komolyan fontolgatom, hogy pert indítok az Opel ellen, mert egyáltalán nem került sor légzsák használatára és simán kicserélték újra a szervíznél. Nonszensz! Ha tudják, hogy nem kell az OS, akkor miért úgy veszik? Közbeszerzésből is tudtunk olyan gépeket venni amin nincs windóz. Ekkora műbalhét!
-
banhammer
veterán
"Magyarországon kevesebb a panaszos"
Magyarországon nem az a jellemző, hogy a gépet OEM operációs rendszerrel vásárolják.
\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/
-
törölt tag
Nem véletlen írtam, hogy a próba ideje alatt, vagy akár egyből vásárláskor, mert akkor olyan áron kaphatná meg, mintha eleve bele lenne építve. Ne abból indulj ki, hogy mi van most. Amúgy meg mi az, hogy a legálisakat úgy cuzámmen büntetem? Szerinted aki nem akarja megvenni a wint is a géphez, az egyből warezolni akar?
-
Gorneck
legenda
Legfőképp azoknak nem akik rendelik az oemektől a gépeket...nekik az kell amit visznek és teljesen természtes ez. Mert ha aszondja a német médiamarkt, hogy neki kell egy 3500db-os "gamer" pc 5970nel, akkor olyan hw és ilyen sw körítéssel fogja kapni amivel kérte...még kap dual boot win7et is mellé amilyet szeretne...nagy divat pl a 32 vs 64.
Gorneck#1239
-
Jaffafa
aktív tag
Azért látom, itt is hitvita megy ebböl a kérdésböl.
Elöször is. NINCS JELENLEG VALÒS ALTERNATÌVA az egyszerü júzerek számára.
Van iOS vagy mi a pöcs Apple-éknál (èrdekes módon ott sem választhatsz OS nélküli gépet ) és van Win. Az Ubuntut (bár szerintem tök jó) nem feltétlenül ajánlanám egyszerü júzernek, vállalkozó kedvü és informatika iránt érdeklödönek annál inkább.Szóval nincs verseny. Az, hogy ez kinek a hibája, azon lehet vitatkozni, de nekem ne mondja meg senki, hogy a Microfos mindent megakadályoz. Ha így lenne, akkor lényegesen durvább dolgok lennének, pl mára már az ö rendszerük si valszeg full zárt lenne és ök is az alkalmazásboltjukon keresnék hülyére magukat. Bár a trendet elnézve ez a jövö.
Visszatérve a vitához. Én úgy látom a dolgot, hogy nem a MICROSOFT tehet arról, hogy a gyártók nem nagyon biztosítanak OP-rendszer nélküli gépet. HA erröl tehet valaki, az a vásárló. A vásárlók nagyjából 0.0000001%-a (, de lehet, hogy ez is túlzás) akar OP-rendszer nélküli gépet. Ha nincs a teszkóban ilyen, akkor tessék ott kiverni a dilit és majd ök (ha valós a kereslet) beszereznek egyet. Ha nem teszik, akkor valszeg azért, mert nincs rá kereslet.
Nem mintha ez a warezisztánban különösen számítana.Egyébként meg, én a gyártók helyében árulnék minden modellt OP rendszer nélkül is.
Az árszabásom a köv. lenne:
OP rendszer nélkül X Ft,
OP rendszerrel X + 1 FT, mert AKCIJÒS"Most már ideje lefeküdni. De előtte elolvasom a NENYI-t, hogy merjek nagyokat álmodni." by Szözö
-
bazsi83vp
senior tag
válasz Morden24 #125 üzenetére
Apporthoz kell tudtommal is OS - de ha leselejtezed az előzőt az OS sztem átvihető (ha nem OEM) DE nem feltétlen fizetős OS-nek lennie.
Szerintem az lenne a legjobb, ha a vásárlónak (magánszemély) joga lenne ott a boltban töröltetni a windows-t és a különbözetet levonnák. (a matricát meg, ha a vevő nem töröltet, pikk pakk rá lehet tenni a pénztárnál)
Az hogy esetleg picit képzettebb eladót kell alkalmazni - ezeket a gépeket úgyis többnyire a multik árulják - hát oldják meg ők, úgyis többnyire kilapátolják a pénzt.
-
-
Morden24
nagyúr
válasz fordfairlane #123 üzenetére
Ha jól tudom, apportba nem lehet OS nélküli gépet bevinni, nem lehet elszámolni, nem amortálható - tévedhetek, mert millió éve nem hallottam semmit erről, saját magamnak meg sosem kellett ezzel foglalkoznom.
Hogy konkrétan értékesíteni SEM lehet, abban nem vagyok biztos, de [citation needed].
[ Szerkesztve ]
Sectumsempra - For Enemies
-
zoltanz
nagyúr
Engem nem zavar a logo vagy a márkanév, csak ne a billenttyűzetre rakják az Apple annyit ír rá CMD meg egy négyzet van rajt.
-
fordfairlane
veterán
válasz Morden24 #120 üzenetére
Egyébként a "Freedos" jelenség pontosan arra világít rá, hogy az OEM-ek nem akarnak több rendszerrel bajlódni, viszont bizonyos régiókban muszáj rendszert telepíteni a gépre. Talán mégis csak az lenne a legjobb megoldás, ha ez a "muszáj" szűnne meg első körben.
x gon' give it to ya
-
Morden24
nagyúr
válasz Morden24 #120 üzenetére
Kiegészítés: a "feljövöben van" dolgot úgy értem, hogy bőven meghaladja a webshopon/nagybolton (Tesco, Wal-mart, MediaMarkt, ami tetszik) keresztül értékesített gépek száma a kisboltos szisztémát (főleg, ha brand gépről, és nem egyedileg összeállított teljes konfigurációról van szó), szóval kicsit rosszul fogalmaztam, de értsd jól
-
Morden24
nagyúr
válasz fene_vad #117 üzenetére
Itt az a gond, hogy nem csak az MS, de az OEM jó híre is kockáztatva lenne.
Azt azért nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy alternatív OS-ekkel elég kevés esetben tesztelnek a gyártók (az, hogy rácsesznek valamire egy Freedos-t, az max. arra garancia, hogy senki a cégnél nem nézett utána, hogy bármi más gond nélkül működik-e rajta), ami közvetlenül ÉS közvetetten is lecsapódna az MS-en és az OEM-eken is, ami végeredményben szerintem senkinek nem előny.Én amondó vagyok, hogy a piacnak nem tenne jót, ha össze lenne kuszálva azzal, hogy olcsóbban, "oldd meg otthon" módon OS nélkül lehetne megvenni a gépeket, mert a túlsúlyban lévő home userek magas százaléka erre alkalmatlan (ezt nem lenézéssel mondom), és rá fog baszni, mert nem néz utána semminek, csak annyit lát, hogy A.) ajánlat 10 ronggyal kedvezőbb, mint B.) - főleg egy olyan világban, ahol a webes és/vagy nagyboltos vásárlás eléggé feljövőben van, tehát már a "jóindulatú boltos a kis PC boltban majd elmagyarázza" faktor is kipotyog.
Valljuk be, a low-end szegmensbe nem azért kerülnek Win nélküli gépek, mert ott olyan sokan használnak alternatív OS-t, hanem mert a gyártók tudják, hogy a termék árának 5-10%-os csökkentésével nagy mennyiségű vásárlót nyerhetnek.
A véleményem az, hogy a mostani rendszer teljesen jó, ezt fejeljék meg annyival, hogy az előtelepített OS (nyilván Win esetében), illetve a hozzá tartozó szolgáltatások költségével növelt ára visszaigényelhető legyen a vásárlás megtétele után, ellenben ne a cikkben felvázolt [júzer <- MS <- ? -> OEM] módon, hanem [júzer <- OEM <- MS] módon.
Ez szerintem megoldaná azt, hogy akinek nem kell a Windows, az megkapja a lóvéját, de elkerülhető egy komoly konfúzió a piacon.
[ Szerkesztve ]
-
lorenzen
aktív tag
válasz fene_vad #105 üzenetére
... tehat az emberek nem is olvassak el, hagyjak hogy szepen 10-15k pluszt kifizettessenek veluk.
Az emberek többsége használható eszközt akar vásárolni. A hardver, operációs rendszer nélkül félkész termék.
Ha mindenki Windows nélkül akarná vásárolni notebookot, akkor úgy árusítanák őket.
A valóság teljesen más. Egy átlagos fejlett országbeli vásárló szívesen fizet + 15k forintnyi összeget az előtelepített rendszerélt. Ha valakivel telepítteti a megvásárolt op.rendszert, akkor a telepítés költsége ennél több lesz. (Nem beszélve az OS áráról.)Ez ügyben (is) a hozzáértő kisebb sokkal hangosabb, mint a vásárlók többsége. Nekik optimális megoldás az előre telepített Windows.
Adj vért, életet adsz!! (Az aláírás, a vámpírok támogatásával jöhetett létre.)
-
tothl
addikt
Azért ez kb. olyan, mintha veszek egy kamionnyi borsos mentolos kaviáros sajtot, majd visszakérem a bors, mentol, kaviár árát, mondván, ezt a sajtot akartam venni mindenképpen, de nem árulják bors, mentol, kaviár nélküli kivitelben, azokra pedig nincs szükségem.
Remélem elveszítik a pert.
-
fene_vad
senior tag
válasz Morden24 #112 üzenetére
igazad van.
Annyit fuznek hozza, hogy az, hogy ki mit hasznal a szuz gepen miutan legyalultak rola a gyari oprendszert, az o maganugye, szelsoseges esetben a birosage. Ha nem tetszik a Microsoftnak hogy sok a warezwin. oldjak meg. Hidd el meg tudnak oldani, raadasul konnyeden. Aztan 1 ev mulva nezhetnek izzadva hogy esik a reszesedesuk.
Semmikeppen nem a Microsoftnak kene megmondania hogy marpedig megveszed a Vista Businesst, ha ez a gep kell neked. Akkor is, ha linuxot hasznalnal, akkor is ha neked jo a regi dobozos XP-d, vagy akkor is, ha vallalod a rizikot es felrakod a warez win7-et. -
DeFranco
nagyúr
válasz fene_vad #107 üzenetére
ÉS ezt ki csinálná? Segíthetekárpád? Azt kellene megérteni, hogy ez pénzbe kerül, bármit csinálsz.
1: a gyártó szeretne komplett terméket eladni, ami out-of-the-box működik. Ezt viszik, erre van igény, az apple kezében pl. ez sokáig ütőkártya volt. Mivel a széles vásárlói réteg ezt igényli, így ezt nyújtják, mert verseny van, és a másik gyártó mögött nem akarnak lemaradni.
2: lehetne, hogy legyen ilyen is, olyan is, de az ahogy már írtam, plusz pénz, plusz logisztika. A multik, áruházláncok egy-egy új cikk befogadásáért ilyen-olyan címen elkérnek olyan pofátlan összegeket, hogy még a multi beszállítók füle is ketté áll, plusz a gyártó cégen belül is koordinálni kell termékenként legalább egy külön szálat. Ez plusz élőmunka, plusz adminisztráció, bonyolultabb folyamat, és több hibalehetőség. A mai halálosan éles versenyben egy gyártó sem engedheti meg magának, hogy ezt beépítse az árba, a profitjából pedig egy szűk réteg igényeit nem fogja finanszírozni. Éles a verseny, életben akar maradni, nem lehet lemaradni.
3: a termékhez civilizált országokban egy magára valamit is adó gyártó esetében jár a support. Minél vastagabb, annál jobb. Driverek, helpdesk, garanciális ügyintézés, hozom-viszem, stb. Új drivereket írni, helpdeskeseket kiképezni, támogató szoftvereket vásárolni kell, ami megint csak költség növekmény. Sokkal egyszerűbb és olcsóbb ezt egy oprendszerre megoldani. Ezzel szemben, aki most ágál a preinstalled windows ellen, az nem hogy ezt finanszírozni nem akarja, de még árcsökkentést is kér. Ok, hogy a szoftver árát kéri vissza, de ez plusz költséget jelent, mert szívja a fogát, de fejlesztget, vagy nem supportál, de akkor meg büdösbunkó.
Persze, nincsenek illúzióim, ezt az Ms vaószínűleg ilyen-olyan eszközökkel elő is segíti, de ha logikusan a cégek szemszögéből megnézed, nem csinálnák másként egyébként sem. Pont annyi win nélküli lapos van a piacon, amennyire igény van.
Ha többet szeretnétek, akkor ezt kifejezésre kell juttatni. Be kell menni a számtech boltba, megkérdezni, hogy van
zizigép windows nélkül? Írni kell a dellnek hogy legyen már, mert vennél, stb. Aztán persze szépen meg is kellene venni, mert az igény (közgazdaságtanból tanultuk) csak akkor érdekli a termelőket ha fizetőképes.Az a baj, hogy Ti (de utálom ezt a mi-ti dolgot, bocs.) érzelmi kérdést, missziót láttok ebben, pedig ez a piacról és a pénzről szól.
Befejeztem, mert így sem olvassa el senki, olyan hosszú lett.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Mikor fog eltünni a billenyűzetekről is, az MS ingyen reklám a kis ablakocska... (bár egyre jobban terjednek a minimalista apple klaviatúrák)
-
Morden24
nagyúr
válasz fene_vad #105 üzenetére
Most a konkrét gépvásárlásról van szó?
Mint korábban mondtam, a szabad választás elvével teljes mértékben egyetértek, ellenben ha annyira sok ember verné az asztalt - akár a boltoknál, akár az OEM-eknél, hogy neki erre igénye van, akkor annak jóval több foganata lenne.Szóval a dolog jogosságát egy percig nem vitatom, a dolog relevanciáját viszont nem nagyon látom.
Az egy hagymázas vágyálom, hogy ha az emberek tudnák, hogy nem kell a Windows-ért fizetni, akkor örömükben mennének alternatív OS-t használni. Az már valószínűleg nagyobb szám lenne, aki visszaigényli a lóvét, de ugyanúgy Windows-t használna, max. nem legálisan.
A low-end szegmensben, ahol tényleg nagyon durván számít ez a tíz rongy körüli összeg, most is nagyon nagy a Freedos/Linux rendszerrel szerelt gép.
-
Rickazoid
addikt
A második mondat erős túlzás. A kereskedő eldöntheti, hogy milyen OS-t akar kínálni, abba a vásárlónak nincs beleszólása, ha nem kapható más rendszer adott helyen, akkor nem kapható, a kópnál se árulnak spárolós termékeket.
Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.
-
kpal
nagyúr
Mik vannak
-
fene_vad
senior tag
-
DeFranco
nagyúr
-
fene_vad
senior tag
elolvastam termeszetesen.
Sajat korlatoltsagodban fel sem tudod fogni, hogy ha mondjuk anyam (vagy a te anyad) vesz egy laptopot, neki annyira nem evidens a zeula mint neked. Es veszik.
Kapaszkodj meg: tobben veszik mint akik ertenek hozza akar annyira, hogy a zeula felet felfogjak.
Mennyi ido alatt magyaraznad el nekik az alabbiakat? (random copypaste):Egy hardverpartíció vagy beillesztett egység (blade) külön számítógépnek minősül.
Csatornaegyesítés („multiplexelés”). kapcsolatok készletezésére (pool)
Ikonok, képek és hangok. A szoftver futása közben Ön használhatja, de nem oszthatja meg annak ikonjait, hang- és médiaanyagait.
Ön legfeljebb 20 másik készüléknek engedélyezheti a licencelt számítógépre telepített szoftverhez való csatlakozást kizárólag a Fájlszolgáltatások, a Nyomtatószolgáltatások, az Internet Information Services, az Internetkapcsolat megosztása és a telefonos szolgáltatások használata céljából.
Ön egy időben öt Media Center Extender munkamenetet (illetve hasonló célból hasonló funkciót nyújtó más szoftvert vagy készüléket) futtathat
Elektronikus programkalauz.
A Windows Media digitális jogkezelő.
IPv6 hálózati címfordítási (NAT) bejárási szolgáltatás (Teredo).
MICROSOFT .NET ÖSSZEHASONLÍTÓ TELJESÍTMÉNYVIZSGÁLATA
H.264/AVC KÉPI SZABVÁNNYAL, A VC-1 VIDEOSZABVÁNNYAL, AZ MPEG-4 KÉPI SZABVÁNNYAL ÉS AZ MPEG-2 VIDEOSZABVÁNNYAL KAPCSOLATOS FIGYELMEZTETÉSHa pedig nem olvassak el, nem fogjak tudni, hogy NEM KOTELEZO.
Az meg, hogy te mindent szepen elolvasol, boltban lecsekkeled a blokkot a penztarnal a hetvegi bevasarlasnal, jo esetben tulzas, rossz esetben a szokasos netes nagykepuseg.
-
hohoo
senior tag
jól teszik hogy perelnek! pofátlan dolog az árukapcsolás, főleg akkor ha a kapcsolt áru még pénzbe is kerül...
Szépen kérdezzék meg rendelésnél, hogy szerente os-t rá, és ha igen milyet?
T-home extra csomag monopolterületen 6500 ft/hó, versenyterületen ahol Digi vagy UPC is van pedig 2990 ft/hó. Köszönjük!
Új hozzászólás Aktív témák
- Konteó topic
- Milyen NAS-t vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple iPhone 13 - hízott, de jól áll neki!
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Milyen autót vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Háztartási gépek
- Milyen széket vegyek?
- További aktív témák...
- SteelSeries Arctis Nova 1 Gamer Fejhallgató /// Újszerű // Számla + Garancia
- Logitech G335 vezetékes fejhallgató /// Újszerű // Számla + Garancia
- AKG Harman K72 Dj fejhallgató // Újszerű // Számla + Garancia
- Logitech G935 Vezeték Nélküli Fejhallgató /// Újszerű // Számla + Garancia
- Sennheiser Epos GSP 370 Gaming fejhallgató // Számla+Garancia //
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest