Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
rudi
nagyúr
Figyi, szerintem nagyon nem vágod, miről van itt szó... olvasd el ezt a hozzászólásomat itt leírtam, mi a lényege a riftnek. Dióhéjban: kicsit belenyúl a játék motorjába, széthúzza a képet 110 fokosra. Ebből transzformálja azt a kulplaszerű felületre illő kettős panorámaképet, amit a monitoron látsz (és a Rift képernyőjén is megjelenik). Ebből a kupolás képből csinál a lencserendszer kvázi egy olyan síkbeli ablakot, amin 110 fokos látószögben látsz rá a játékra és ahogy fordítod a fejed, úgy fordul veled ez az ablak.
Resistance Is Futile. You will be assimilated!
-
rudi
nagyúr
Igazánól elég nevetségesek az érveid... Már ma a komplett hardverrel, forgalmazással, terméktámogatással 240 dolcsiba kerülő második generációs Nexus 7 tabletnek van 7"-on FullHD felbontású kijelzőpanelje, azt 100-as tételben szinte biztos, hogy 50-60 dollár alat be tudják szerezni a Rift gyártói. Így a mostani 215 ppi helyett máris 315 ppi-t kapsz.
Ha pedig a legalább 6-9 hónap múlva kereskedelni forgalomba kerülő Rift irányából nézed, akkor mérget merek rá venni, hogy két 4-5"-os Full HD kijelző is megfizethető áron beépíthető lesz. Legfelebb csinálnak egy sima Riftet 7"-on Full HD-vel 300 dolcsiért és egy HD verziót két 4"-os FullHD panellel (ez már 550 ppi lenne) 500 dolcsiért.
És, ha elszakadsz a földhözragadt jelenlegi gyártási kérdésektől, hogy az eszközben rejlő technológiát és trendeket figyeld, akkor feltűnik majd, hogy a Rift technológiája kvázi bármekkora felbontást lekezel (csak bírja számolni a PC/konzol), olyan panelt tesznek bele, ami éppen megvalósítható és megvásárolható a piacon. Egy éve ez 7"-on 1280x800 volt, ma 7"-on Full HD, egy év múlva akár 7"-on 4K is lehet, majd meglátjuk.
-
-
rudi
nagyúr
Na, pont ezen gondolkodtam én is, miután elküldtem a postomat. Nem jártam utána alaposan a kétszemes látás hiányának problémakörét, de a Rift lényegében onnantól kezdve, hogy a kép továbbmegy a szem látó kérgéről teljesen azonos a valódi látással, nem villogtat, nem felez felbontást úgy, mint a 3D-s dolgok. Mindkét szem teljes felbontást kap teljes időben, csak annyi a difi, hogy 6-8 fokos eltérés van a bal és jobb szem által érzékeltben.
-
rudi
nagyúr
Szerintem a végleges kijelző részletkérdés, olyat tesznek majd bele, amit az ár és az éppen elérhető technológia megenged. Mert maga a hardveres kialakítás és a szoftveres transzformáció bármit megenged, akár két 4"-os Full HD panelt is, azzal már szerintem nagyon brutális lenne. És a nagyobb pixelsűrűséggel talán a szemüveg fizikai méretét is csökkenteni lehet (kisebb lencse, közelebb a képernyőhöz).
-
rudi
nagyúr
Ez még devkitből is a béta változat, szerintem azért nem foglalkoztak még a szemüveg kérdésével. Ahogy megfigyeltem, tőlünk nyugatabbra egyébként teljesen általános, hogy a szemüvegesek kontaktlencsét is rendszeresítennek, ami a legsimábban oldja meg a Rift problematikáját.
-
rudi
nagyúr
A legtöbb rövid/távollátónál azért 22-45 éves kor között elég fix szokott lenni a rövid/távollátás mértéke, szóval egy fix dioptriás lencsével aránylag hosszú időre megoldódhat a problémája, ráadásul fél-egy dioptriás pontatlansággal még el lehet lenni (rengeteg ember nem hordja a feles, egyes szemüvegét mert nem érzi szükségét a tökéletes látásélességnek - lézeres korrekció után nekem is lehet úgy 1 dioptria a domináns szememen de a tökéletesre "faragott" másik többnyire kihúzza jóra a képet). Továbbá azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy a napszemüvegekhez hasonlóan csinálnak a Riftbe dioptriás lencsét fogadó betétet (volt ilyenem -6 körüli dioptriával, kiválóan működik). Ezzel a szemtengelyferdülés is rendbenhozható (egyedi cilinderes dioptriák). Persze, akinek nincs kétszemes látása, az minden bizonnyal így járt a Rift esetében.
-
rudi
nagyúr
A dolog optikája nagyjából a következő. Van benne egy teljes (jelenleg 1280x800 pixeles) LCD kijelző. Erre került rá pontosan az a kép, amit cikkben lévő fotón a monitoron látsz. Ez egy panorámakép, lényegében egy kupola leképezve 2D-be.Ezen a képen a bal szemnél levettem a lencsét, szóval itt azt látod, amit a Rift monitorának a bal oldalán van. A jobb oldalon rajta van a lencse, aminek olyan torzítása van, hogy a PC monitorán (és egyben a Rift képernyőjén) látható panorámaképet "kiigazítsa", szemedet a végtelenbe fókuszálja (másképp nem látnád a közelpontodon belülre eső LCD-t), a tér görbületét előtted elterülő kb. 110 fokos látószögű síkká (mondjuk úgy, hogy monitorrá) alakítja.
Nem csoda, hogy a csapat nagyobb érsze szoftveres, mert a Rift kompatibilitáshoz elsősorban az kell, hogy a program átlagos képkimenetét (amit a monitorra szán) úgy transzformálják, hogy vízszintesen eltolják 6-8 fokkal (ennyi van a jobb és bal szemnek szánt kép között), utána megcsinálják a kupola panorámát. A hardver "csak" annyi, hogy integrálják a monitort, kiszámolják a lencse transzformációs képletét (milyen virtuális kupolát képez) és megoldják a kamera mozgatását mozgásérzékelők segítségével.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Gumi és felni topik
- EAFC 25
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PlayStation 5
- Path of Exile 2
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Samsung LCD és LED TV-k
- HÁZIMOZI / HIFI / TV beárazás
- További aktív témák...
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- BONTATLAN Új iPhone 16 PRO MAX 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív ( Nikon )
- Azta! Yoga Slim 7 Prémium Ultrabook 14,5" -40% AMD Ryzen 5 7640S 16/512 RADEON 760M 2GB 2,9K OLED
- Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art objetkív + táska ( Nikon )
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest